Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 4 din 27 decembrie 1993  privind rezervele obligatorii ale societatilor bancare la Banca Nationala a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 4 din 27 decembrie 1993 privind rezervele obligatorii ale societatilor bancare la Banca Nationala a Romaniei

EMITENT: BANCA NATIONALA a ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 315 din 30 decembrie 1993


I. Dispoziţii generale
ART. 1
În conformitate cu prevederile <>art. 25 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale <>art. 16 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, societãţile bancare sînt obligate sa pãstreze în conturi, deschise la Banca Nationala a României, rezerve obligatorii în condiţiile prezentului regulament.
ART. 2
Sînt obligate sa constituie rezerve obligatorii în conturi la Banca Nationala a României urmãtoarele instituţii:
a) societãţile bancare, constituite pe teritoriul României în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 33/1991 ;
b) sucursalele bãncilor, persoane juridice strãine care opereazã pe teritoriul României.
ART. 3
Rezervele obligatorii se înregistreazã şi se menţin într-un singur cont al societãţii bancare, deschis la sucursala Bãncii Naţionale a României din localitatea (judeţul) în care societatea bancarã are sediul central.
Modul de funcţionare şi codificarea acestui cont sînt stabilite prin reglementãri distincte.
ART. 4
Termenii specifici utilizaţi în prezentul regulament vor avea urmãtoarele acceptiuni:
a) baza de calcul o constituie nivelul mediu, pe perioada de observare, al elementelor de pasiv din bilanţul societãţilor bancare asupra cãrora se aplica rata rezervelor obligatorii;
b) nivelul primar al bazei de calcul din bilanţul societãţilor bancare îl constituie nivelul elementelor de pasiv asupra cãrora se aplica rata primara a rezervelor obligatorii;
c) nivelurile marginale ale bazei de calcul le constituie nivelurile medii, pe perioada de observare, care depãşesc nivelul primar şi asupra cãrora se aplica ratele marginale ale rezervelor obligatorii;
d) perioada de observare este intervalul de timp pentru care se determina baza de calcul;
e) perioada de aplicare este intervalul de timp în care trebuie menţinut în cont la Banca Nationala a României nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii;
f) rata primara a rezervelor obligatorii este rata (procentualã) care se aplica asupra nivelului primar al bazei de calcul;
g) ratele marginale ale rezervelor obligatorii sînt ratele (procentuale) care se aplica asupra nivelurilor marginale ale bazei de calcul;
h) nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii reprezintã produsul dintre baza de calcul şi rata rezervelor obligatorii;
i) nivelul efectiv al rezervelor obligatorii îl constituie soldul înregistrat de societatea bancarã în contul pentru rezerve obligatorii şi se determina pe baza mediei soldurilor zilnice pe perioada de aplicare;
j) excedentul de rezerve îl reprezintã diferenţa pozitiva dintre nivelul efectiv şi nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii;
k) deficitul de rezerva îl reprezintã diferenţa negativa dintre nivelul efectiv şi cel prevãzut al rezervelor obligatorii;
II. Mecanismul sistemului rezervelor obligatorii
ART. 5
Baza de calcul se constituie din:
a) mijloacele bãneşti în moneda nationala atrase de societãţile bancare de la persoanele fizice şi juridice, sub forma de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, plãtibile la vedere sau la termen, inclusiv sumele în tranzit între sediile societãţilor bancare. Se excepteazã depozitele guvernamentale şi cele asimilate acestora, precum şi depozitele atrase de la alte instituţii care, la rindul lor, sînt obligate sa constituie rezerve obligatorii;
b) mijloacele bãneşti în valute convertibile, atrase de societãţile bancare de la persoane juridice romane, sub forma de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, plãtibile la vedere sau la termen.
În funcţie de obiectivele politicii sale monetare şi de credit, Banca Nationala a României poate stabili ca, pentru anumite elemente ale bazei de calcul, expres menţionate, sa diferentieze ratele rezervelor obligatorii aplicabile şi sa aplice una sau mai multe rate marginale ale rezervelor obligatorii.
În cazul în care Banca Nationala a României decide aplicarea prevederilor alin. 2, nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii se determina prin însumarea nivelurilor aferente fiecãrui element al bazei de calcul.
Rezervele obligatorii aferente mijloacelor bãneşti în valute convertibile se calculeazã şi se pãstreazã în lei, la cursul valutar în vigoare în ultima zi calendaristicã anterioarã perioadei de aplicare.
ART. 6
Perioada de observare o constituie a doua chenzina din luna anterioarã şi prima chenzina din luna de aplicare. Nivelul bazei de calcul se determina ca medie pe perioada de observare a soldurilor zilnice ale elementelor de pasiv prevãzute la art. 5.
La solicitarea societãţilor bancare, nivelul mediu al bazei de calcul poate fi stabilit pe seama soldurilor înregistrate în zilele de 7, 15, 23 şi 30(31) din perioada de observare.
În cazul în care se constata ca valorile din zilele respective nu sînt caracteristice pentru nivelul mediu al bazei de calcul, Banca Nationala a României îşi rezerva dreptul de a solicita societãţii bancare determinarea bazei de calcul potrivit alin. 1.
ART. 7
În cazul în care rezervele obligatorii se determina pe baza unor rate marginale diferite de rata primara, societãţile bancare vor furniza Bãncii Naţionale a României informaţiile necesare determinãrii nivelului primar şi, respectiv, a nivelurilor marginale ale rezervelor obligatorii, în condiţiile prevãzute la art. 8.
ART. 8
În termen de 5 zile lucrãtoare de la expirarea perioadei de observare, societãţile bancare vor comunica în scris Bãncii Naţionale a României - Direcţia de credite şi operaţiuni de piata - baza de calcul pentru determinarea rezervelor obligatorii.
Necomunicarea în termenul stabilit a bazei de calcul atrage dupã sine stabilirea discretionara a acesteia de cãtre Banca Nationala a României, cu toate consecinţele care decurg asupra nivelului rezervelor obligatorii.
ART. 9
Perioada de aplicare este luna calendaristicã. Pe durata acesteia, societãţile bancare sînt obligate sa menţinã în cont la Banca Nationala a României nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii.
Încadrarea în cerinţele privind rezervele obligatorii se realizeazã atunci cînd nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, definit în art. 4 lit. i), este egal cu nivelul prevãzut al acestora.
ART. 10
În cazul în care nivelul efectiv al rezervelor obligatorii este mai mic decît cel calculat, poate fi luatã în considerare, în completarea rezervelor obligatorii, şi o parte a numerarului aflat în casieriile societãţilor bancare.
Includerea numerarului în calculul nivelului efectiv al rezervelor obligatorii se face la cererea expresã a societãţilor bancare, în limitele stabilite de Banca Nationala a României.
Pentru numerarul inclus în nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, Banca Nationala a României nu bonifica dobinda.
ART. 11
Banca Nationala a României stabileşte ratele rezervelor obligatorii în funcţie de obiectivele sale de politica monetara şi le comunica societãţilor bancare cu cel puţin 7 zile înainte de perioada de aplicare.
Ratele rezervelor obligatorii rãmîn în vigoare pînã la comunicarea expresã a modificãrii lor.
ART. 12
Nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, determinat conform art. 4 lit. i), este purtãtor de dobinda pînã la nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii.
Banca Nationala a României stabileşte şi poate modifica, fãrã preaviz, rata dobinzii pentru rezervele obligatorii.
Excedentul de rezerve, asa cum este definit la art. 4 lit. j), nu este purtãtor de dobinda.
ART. 13
Pentru deficitul de rezerve, asa cum este definit la art. 4 lit. k), se calculeazã şi se percepe o dobinda penalizatoare specialã pe durata unei luni calendaristice, cu o rata stabilitã de Banca Nationala a României.
Rata dobinzii penalizatoare se comunica fãrã preaviz.
III. Dispoziţii finale
ART. 14
Banca Nationala a României îşi rezerva dreptul de a verifica, la sediul societãţilor bancare, exactitatea datelor comunicate pentru calculul rezervelor obligatorii. Societãţile bancare au obligaţia de a pãstra documentaţia aferentã pe o perioada de un an.
Verificarea se poate realiza în centralele, sucursalele, filialele şi agenţiile societãţilor bancare, rezultatele constatate fiind consemnate în procese-verbale.
ART. 15
Constituie contravenţie la prezentul regulament modificarea voluntara şi arbitrarã a unor operaţiuni contabile şi/sau a unor raportari statistice cu scopul vadit de a diminua nivelul prevãzut al rezervelor obligatorii. Contravenţia se constata cu ocazia verificãrilor efectuate potrivit art. 14 şi se sancţioneazã de cãtre conducerea executivã a Bãncii Naţionale a României cu amenda de la 10 la 100 milioane lei, cu respectarea <>art. 49-51 din Legea nr. 34/1991 , privind Statutul Bãncii Naţionale a României.
ART. 16
În cazul în care, cu ocazia verificãrii efectuate la sediul societãţii bancare, se constata ca soldul numerarului în casierie este mai mic decît cel raportat pentru includerea în nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, Banca Nationala a României poate decide suspendarea aplicãrii prevederilor art. 10, pentru societatea bancarã respectiva.
Guvernator,

preşedintele Consiliului de administraţie

al Bãncii Naţionale a României,

Mugur Isarescu
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016