Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 2 din 30 ianuarie 2019  pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul naţional de protecţie     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 2 din 30 ianuarie 2019 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul naţional de protecţie

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 113 din 13 februarie 2019
    În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b), precum şi ale art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 32 alin. (3) şi (10), art. 39 alin. (4)-(6) şi art. 43 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie,
    în baza Hotărârii Adunării Generale a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România din 4.05.2017,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 29.01.2019,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următorul regulament:
    ART. I
    Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul naţional de protecţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 647 din 7 august 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Preambulul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b), precum şi ale art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 32 alin. (3) şi (10), art. 39 alin. (4)-(6) şi art. 43 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie,
    în baza Hotărârii Adunării Generale a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România din 4.05.2017,"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Fondul naţional de protecţie, denumit în continuare FNP, se constituie ca structură proprie a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, denumit în continuare BAAR, de la data preluării de către BAAR a patrimoniului Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.
    (2) FNP se constituie din:
    a) Fondul comun Carte Verde, deţinut şi administrat de BAAR;
    b) 95% din disponibilul preluat de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, conform art. 39 alin. (5) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, denumită în continuare Legea nr. 132/2017."

    3. La articolul 2, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) FNP se constituie ca un fond cu afectaţiune specială din care BAAR, în calitate de birou naţional auto, organism de plată a despăgubirilor şi organism de compensare, va achita despăgubiri persoanelor prejudiciate care au acest drept în baza legii sau în baza acordurilor internaţionale la care BAAR este parte, precum şi cheltuieli legate de plata acestor despăgubiri.
    (2) Categoriile de cheltuieli care pot fi achitate din FNP sunt aprobate de adunarea generală a BAAR, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi a acordurilor în cadrul cărora BAAR este parte."

    4. La articolul 3, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) În vederea îndeplinirii, în orice moment, de către BAAR a atribuţiilor de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor şi de organism de compensare, adunarea generală a BAAR stabileşte un nivel de referinţă pentru disponibilul FNP, a cărui valoare nu poate fi mai mică decât valoarea reprezentând echivalentul în lei a sumei de 30.000.000 de euro; nivelul disponibilului se verifică lunar în prima zi lucrătoare a fiecărei luni pentru luna anterioară, la cursul de schimb publicat de Banca Naţională a României valabil în ultima zi a lunii anterioare.
    (2) Membrii BAAR contribuie proporţional cu primele brute încasate din vânzarea contractelor RCA şi Carte Verde în vederea acoperirii cheltuielilor FNP, precum şi a constituirii rezervelor pentru obligaţiile viitoare.
    (3) Resursele financiare ale FNP sunt aprobate de adunarea generală BAAR şi includ cel puţin plata unei/unor contribuţii."

    5. La articolul 3, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Contribuţiile prevăzute la alin. (3) şi nivelul acestora se stabilesc de către BAAR şi se avizează în prealabil de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.), în baza propunerii documentate transmise de către BAAR, în conformitate cu prevederile art. 32 alin. (10) din Legea nr. 132/2017."

    6. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 3 alin. (1), în situaţii excepţionale, astfel cum acestea sunt prevăzute în instrucţiunile proprii ale BAAR, atunci când disponibilul FNP se situează pentru o perioadă de 3 luni consecutive sub nivelul de referinţă, dar nu mai puţin de 27.000.000 euro, BAAR aplică măsuri astfel încât disponibilul FNP să atingă cel puţin valoarea de referinţă într-un termen de maximum 4 luni de la data adoptării acestora."

    7. La articolul 4, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În situaţia în care, în urma verificărilor efectuate potrivit prevederilor art. 3 alin. (1), disponibilul FNP se situează sub nivelul de 27.000.000 euro, BAAR convoacă cu celeritate adunarea generală şi stabileşte măsurile care se impun pentru adecvarea disponibilului FNP până la nivelul de referinţă; măsurile adoptate sunt supuse avizului A.S.F.
(1^2) BAAR raportează lunar către A.S.F., până în data de 5 a fiecărei luni, nivelul disponibilului FNP înregistrat în ultima zi lucrătoare a lunii precedente."

    8. La articolul 4, alineatul (2) se abrogă.
    9. La articolul 5, alineatele (1) şi (2) se abrogă.
    10. Articolul 6 se abrogă.
    11. La articolul 7, alineatele (1), (2), (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Contribuţia la FNP se calculează şi se achită proporţional cu volumul primelor brute încasate în luna precedentă pentru asigurarea RCA şi Carte Verde, chiar dacă la data scadenţei obligaţiei de plată asigurătorul RCA nu mai este membru al BAAR.
    ……………………………………………………………………
    (2) Până la împlinirea fiecărui termen de plată a contribuţiilor stabilit, membrii raportează BAAR, conform formularului pus la dispoziţie de către acesta, cel puţin următoarele:
    a) primele brute încasate pentru contractele RCA aferente perioadei pentru care urmează să vireze contribuţia;
    b) contribuţia datorată.
    ……………………………………………………………………
    (3) Pentru neplata la termen a contribuţiilor, BAAR calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform art. 32 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 132/2017, şi le comunică asigurătorilor RCA în cauză; majorările de întârziere se evidenţiază distinct în documentele de plată.
    (4) BAAR notifică Autorităţii de Supraveghere Financiară întârzierile privind plata contribuţiilor la FNP, în situaţia în care termenul de plată a fost depăşit cu 90 de zile."

    12. Articolul 8 se abrogă.
    13. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    Obligaţia calculului contribuţiilor, urmărirea încasării acestora la FNP, calculul şi încasarea penalităţilor şi a majorărilor de întârziere datorate sunt în sarcina BAAR."

    14. După articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 9^1
    În aplicarea prezentului regulament, BAAR emite instrucţiuni proprii privind cel puţin următoarele:
    a) resursele financiare ale FNP;
    b) tipurile de contribuţii şi situaţiile în care acestea se plătesc;
    c) categoriile de cheltuieli care pot fi achitate din FNP;
    d) politicile contabile;
    e) rambursări împrumuturi, contribuţii speciale, compensări, plăţi necuvenite şi alte obligaţii de plată;
    f) planuri pentru situaţii de urgenţă;
    g) definirea situaţiilor speciale menţionate la art. 4 alin. (1) din prezentul regulament."



    ART. II
    Instrucţiunile prevăzute la art. I pct. 14 se elaborează de către BAAR în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament şi se transmit către A.S.F.

    ART. III
    Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Leonardo Badea

    Bucureşti, 30 ianuarie 2019.
    Nr. 2.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016