Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 12 din 25 octombrie 2018  pentru punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informaţii esenţiale referitoare la produsele de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (PRIIP)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 12 din 25 octombrie 2018 pentru punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informaţii esenţiale referitoare la produsele de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (PRIIP)

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 919 din 31 octombrie 2018
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile art. 234 lit. c) din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare,
    în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2), art. 7 şi art. 28 alin. (1) şi (4) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informaţii esenţiale referitoare la produsele de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (PRIIP),
    în urma deliberărilor din şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 24 octombrie 2018,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezentul regulament.
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte măsuri de punere în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (2), art. 7 şi ale art. 28 alin. (1) şi (4) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informaţii esenţiale referitoare la produsele de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (PRIIP), denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014.

    ART. 2
    Termenii şi expresiile utilizaţi/utilizate în prezentul regulament au semnificaţia prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014.

    ART. 3
    Prezentul regulament se aplică creatorilor de produse de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări, denumite în continuare PRIIP, şi persoanelor care oferă consultanţă cu privire la un PRIIP sau care vând un PRIIP investitorilor de retail pe teritoriul României.

    ART. 4
    (1) În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014, creatorul de PRIIP sau persoana care vinde PRIIP transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., documentul cu informaţii esenţiale cu 5 zile anterior punerii acestuia la dispoziţia investitorilor de retail de pe teritoriul României.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), creatorii şi vânzătorii de PRIIP notificaţi de autorităţile naţionale competente din statele membre de origine respectă prevederile specifice domeniului asigurărilor, în acest caz aplicându-se şi acordul încheiat între autorităţile naţionale competente din statele membre.
    (3) Excepţia prevăzută la alin. (2) se aplică numai notificării iniţiale a activităţii pe teritoriul României. Pentru PRIIP-urile lansate ulterior se respectă obligaţia prevăzută la alin. (1).
    (4) În conformitate cu art. 10 din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 coroborat cu art. 16 din Regulamentul delegat (UE) nr. 653/2017 al Comisiei din 8 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului privind documentele cu informaţii esenţiale referitoare la produsele de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (PRIIP), prin stabilirea unor standarde tehnice de reglementare privind modul de prezentare, conţinutul, revizuirea şi modificarea documentelor cu informaţii esenţiale, precum şi condiţiile de îndeplinire a cerinţei de a furniza astfel de documente, creatorul de PRIIP sau persoana care vinde PRIIP transmite A.S.F., cu două zile anterior punerii la dispoziţia investitorului de retail, şi versiunea modificată a documentului cu informaţii esenţiale.

    ART. 5
    (1) În aplicarea prevederilor art. 7 din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014, documentul cu informaţii esenţiale aferent PRIIP-urilor din România sau din alte state membre ale Uniunii Europene care sunt distribuite şi în România este redactat în limba română şi, opţional, şi în limba engleză.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi documentelor de marketing prin care sunt promovate PRIIP-urile care sunt distribuite în România.

    ART. 6
    (1) În aplicarea art. 13 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 o persoană care oferă consultanţă cu privire la un PRIIP sau care îl vinde investitorilor de retail îşi poate îndeplini obligaţia de furnizare a documentului cu informaţii esenţiale prin punerea la dispoziţie a legăturii dinamice (hiperlinkului) către pagina din site-ul creatorului de PRIIP, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (5) din regulamentul anterior menţionat şi dacă documentul cu informaţii esenţiale este redactat în limba română.
    (2) În aplicarea art. 14 alin. (5) lit. (c) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 se consideră că persoana care oferă consultanţă cu privire la un PRIIP sau care îl vinde şi-a îndeplinit obligaţiile privind notificarea pe cale electronică a adresei site-ului internet şi a locului de pe site unde poate fi consultat documentul cu informaţii esenţiale dacă a publicat această informaţie în contul online al investitorului de retail stabilit conform contractului cu acesta şi dacă au fost îndeplinite toate condiţiile de la art. 14 alin. (5) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014.

    ART. 7
    (1) În aplicarea prevederilor art. 28 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014, angajaţii creatorilor şi persoanelor care vând PRIIP dispun de canale de comunicare puse la dispoziţie de A.S.F., care sunt sigure şi asigură confidenţialitatea, pentru primirea raportărilor privind încălcările efective sau potenţiale ale prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 şi pentru activităţile desfăşurate, inclusiv a măsurilor adoptate urmare a acestor încălcări, denumite în continuare canale de comunicare securizate.
    (2) Raportarea încălcărilor efective sau potenţiale ale prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 se poate realiza cel puţin în următoarele moduri:
    a) raportarea scrisă a încălcărilor, în format electronic sau pe suport hârtie;
    b) raportarea orală a încălcărilor prin intermediul liniilor telefonice, indiferent dacă este înregistrată sau neînregistrată;
    c) întâlnirea cu angajaţi specializaţi ai A.S.F., dacă este cazul.

    (3) Procesul de gestionare de către A.S.F. a raportărilor transmise de persoanele care reclamă încălcări ale prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 se realizează, cu asigurarea:
    a) unui nivel adecvat de protecţie a acelor angajaţi ai creatorilor de PRIIP, precum şi a angajaţilor persoanelor care oferă consultanţă cu privire la un PRIIP sau care vând un PRIIP care raportează încălcările comise în cadrul respectivelor entităţi, cel puţin referitor la acte de răzbunare, de discriminare şi la alte tipuri de tratament inechitabil;
    b) protecţiei identităţii, atât a persoanei care raportează încălcările cu privire la Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014, cât şi cu privire la persoana fizică prezumată a fi responsabilă de o încălcare, în toate etapele procedurii, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu excepţia cazului în care legislaţia naţională impune dezvăluirea identităţii sale, în contextul unor investigaţii suplimentare sau al unor proceduri judiciare ulterioare.

    (4) În aplicarea prevederilor art. 28 alin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014, creatorii de PRIIP, precum şi persoanele care oferă consultanţă cu privire la PRIIP sau vând PRIIP instituie reguli şi proceduri interne care să permită raportarea internă de către angajaţii acestora a încălcărilor efective sau potenţiale ale prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014, prin intermediul unui canal specific, independent şi autonom.
    (5) În sensul prevederilor alin. (4) se consideră că pentru a îndeplini cerinţa constituirii unui canal specific, independent şi autonom, creatorii de PRIIP, precum şi persoanele care oferă consultanţă cu privire la PRIIP sau care vând PRIIP înfiinţează şi administrează o adresă de poştă electronică, la care au acces toţi angajaţii acestora, şi prin intermediul căreia aceştia pot transmite intern raportări de încălcări ale prevederilor Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014.

    ART. 8
    Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform art. 267 din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare.

    ART. 9
    (1) Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în Buletinul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi intră în vigoare la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului regulament, alin. (4) al art. II din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 2/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 347 din 20 aprilie 2018, se abrogă.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Leonardo Badea


    Bucureşti, 25 octombrie 2018.
    Nr. 12.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016