Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 27 octombrie 2006  privind concediul de odihna si alte concedii ale asistentilor judiciari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 27 octombrie 2006 privind concediul de odihna si alte concedii ale asistentilor judiciari

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 941 din 21 noiembrie 2006
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Asistenţii judiciari au dreptul la concediu de odihnã plãtit, concedii de studii de specialitate, concedii fãrã platã, concedii medicale, precum şi alte concedii, potrivit legii.

CAP. II
Concediul de odihnã

ART. 2
Asistenţii judiciari au dreptul la un concediu de odihnã anual, plãtit, de 35 de zile lucrãtoare.
ART. 3
(1) Durata efectivã a concediului de odihnã se stabileşte proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
(2) Pentru asistenţii judiciari încadraţi în timpul anului, durata concediului de odihnã se stabileşte proporţional cu perioada lucratã de la data încadrãrii pânã la sfârşitul anului calendaristic.
ART. 4
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an calendaristic.
(2) Efectuarea concediului de odihnã în anul urmãtor este permisã numai în situaţiile prevãzute de prezentul regulament.
(3) Concediul de odihnã poate fi fracţionat, la cererea asistentului judiciar, cu condiţia ca una dintre fracţiuni sã fie de cel puţin 15 zile lucrãtoare de concediu neîntrerupt.
ART. 5
(1) Conducerile instanţelor judecãtoreşti în cadrul cãrora îşi desfãşoarã activitatea asistenţii judiciari au obligaţia sã asigure efectuarea concediului de odihnã de cãtre toţi asistenţii judiciari, în cursul anului calendaristic în care s-a nãscut dreptul la concediu.
(2) Concediul de odihnã se efectueazã, de regulã, în perioada vacanţei judecãtoreşti. Pentru motive temeinic justificate, conducerea instanţei poate aproba efectuarea concediului de odihnã în altã perioadã decât cea a vacanţei judecãtoreşti.
ART. 6
(1) Programarea concediilor de odihnã se face la sfârşitul anului, pentru anul urmãtor, de cãtre conducerile instanţelor judecãtoreşti, cu consultarea asistenţilor judiciari.
(2) Programarea se face în aşa fel încât sã se asigure desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii instanţei.
ART. 7
(1) Pentru perioada concediului de odihnã, asistenţii judiciari au dreptul la o indemnizaţie de concediu care nu poate fi mai micã decât valoarea totalã a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivã.
(2) Indemnizaţia de concediu se stabileşte în raport cu numãrul de zile de concediu înmulţite cu media zilnicã a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, precum şi a sporurilor cu caracter permanent, luate împreunã, corespunzãtoare fiecãrei luni calendaristice în care se efectueazã zilele de concediu de odihnã.
(3) Media zilnicã a veniturilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din fiecare lunã în care se efectueazã zilele de concediu.
(4) Indemnizaţia de concediu de odihnã se plãteşte cu cel puţin 5 zile înaintea plecãrii în concediu.
ART. 8
(1) Dacã asistentul judiciar nu a putut efectua concediul de odihnã, total sau parţial, în anul calendaristic în care s-a nãscut dreptul la concediu, datoritã unor situaţii obiective pentru care existã o temeinicã justificare, îl poate efectua în cursul anului urmãtor, pe baza programãrii aprobate de preşedintele instanţei. În aceastã situaţie, drepturile de concediu se suportã din fondurile aferente anului în care se efectueazã concediul de odihnã.
(2) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii activitãţii asistentului judiciar, în cadrul instanţelor judecãtoreşti.
(3) Compensarea se calculeazã pe baza numãrului de zile de concediu neefectuat şi a mediei zilnice a indemnizaţiei de încadrare, precum şi a sporurilor cu caracter permanent, luate împreunã, corespunzãtoare lunii calendaristice în care activitatea asistentului judiciar, în cadrul instanţelor judecãtoreşti, înceteazã.
(4) În cazul decesului asistentului judiciar, suma reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat se va acorda membrilor de familie, conform legii.
ART. 9
(1) Concediul de odihnã poate fi întrerupt, la cererea asistentului judiciar, pentru motive obiective, precum şi în cazul în care asistentul judiciar este rechemat, în scris, de cãtre conducerea instanţei, numai în caz de forţã majorã sau pentru nevoi de serviciu urgente, care fac necesarã prezenţa asistentului judiciar. În situaţia rechemãrii, asistentul judiciar are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport şi a cheltuielilor legate de efectuarea concediului în altã localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestaţia de care nu a mai putut beneficia.
(2) În cazul întreruperii concediului, asistenţii judiciari au dreptul sã efectueze restul zilelor de concediu dupã ce au încetat situaţiile respective sau, dacã acest lucru nu mai este posibil, la data stabilitã printr-o nouã programare, în cadrul aceluiaşi an calendaristic.
ART. 10
(1) În cazul în care concediul de odihnã este întrerupt, indemnizaţia nu se restituie. În aceastã situaţie se va proceda la regularizarea plãţilor în raport cu indemnizaţia de concediu aferentã zilelor de concediu neefectuat şi cu drepturile salariale cuvenite asistentului judiciar, pentru perioada lucratã dupã întreruperea concediului, sau cu drepturile cuvenite pe aceastã perioadã, dupã caz, potrivit legii.
(2) La data programatã pentru efectuarea pãrţii restante a concediului de odihnã, se acordã asistentului judiciar indemnizaţia de concediu cuvenitã pentru aceastã parte, în condiţiile prezentului regulament.
ART. 11
(1) Concediul de odihnã cuvenit asistenţilor judiciari detaşaţi la alte instanţe judecãtoreşti se acordã de cãtre instanţele la care aceştia sunt detaşaţi.
(2) Asistenţii judiciari detaşaţi au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport dus şi întors din localitatea unde sunt detaşaţi în localitatea unde se aflã instanţa la care sunt încadraţi, în situaţia în care concediul se efectueazã în timpul detaşãrii.
ART. 12
Concediul de odihnã neacordat asistenţilor judiciari transferaţi de cãtre instanţa de la care s-a efectuat transferul se va acorda acestora de instanţa la care au fost transferaţi, iar indemnizaţia de concediu va fi suportatã de cãtre cele douã instanţe, proporţional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea în cursul anului calendaristic respectiv. În acelaşi mod se va proceda şi în cazul în care concediul de odihnã a fost efectuat înainte de transfer.
ART. 13
În situaţia în care, dupã ce asistentul judiciar a efectuat concediul de odihnã, activitatea sa în cadrul instanţelor judecãtoreşti a încetat din motive imputabile, acesta este obligat sã restituie partea din indemnizaţia de concediu de odihnã corespunzãtoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.
ART. 14
(1) Asistenţii judiciari care nu au desfãşurat activitate întregul an calendaristic nu au dreptul la concediu de odihnã pentru acel an.
(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concediu fãrã platã însumate au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, asistenţii judiciari au dreptul la un singur concediu de odihnã, acordat în anul reînceperii activitãţii.
ART. 15
Dreptul la concediu de odihnã anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţãri sau limitãri.

CAP. III
Acordarea de zile libere plãtite pentru evenimente familiale deosebite

ART. 16
Asistenţii judiciari au dreptul la zile libere plãtite care nu se includ în durata concediului de odihnã, în cazul unor evenimente familiale deosebite, precum:
a) cãsãtoria asistentului judiciar - 5 zile;
b) naşterea sau cãsãtoria unui copil - 3 zile;
c) decesul soţului sau al unei rude a asistentului judiciar, pânã la gradul al II-lea inclusiv - 3 zile.

CAP. IV
Concediul fãrã platã

ART. 17
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, asistenţii judiciari au dreptul la concedii fãrã platã, a cãror duratã însumatã nu poate depãşi 90 de zile lucrãtoare anual.
(2) În mod excepţional, concediul fãrã platã poate fi acordat pe o duratã mai mare de 90 de zile, stabilitã prin acordul pãrţilor.
(3) Asistenţii judiciari au dreptul la concedii fãrã platã fãrã limita prevãzutã la alin. (1), în urmãtoarele situaţii:
a) pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de peste 3 ani, în perioada indicatã în certificatul medical;
b) pentru însoţirea soţului sau, dupã caz, a soţiei ori a unei rude apropiate, respectiv copil, sorã, frate, pãrinte, pe timpul cât aceştia se aflã la tratament în strãinãtate, cu avizul Ministerului Sãnãtãţii.
ART. 18
Pe durata concediilor fãrã platã, persoana în cauzã îşi pãstreazã calitatea de asistent judiciar.

CAP. V
Concediul pentru formare profesionalã

ART. 19
Asistenţii judiciari au dreptul la concedii pentru formare profesionalã, cu sau fãrã platã.
ART. 20
(1) Concediile fãrã platã pentru formare profesionalã se acordã, la solicitarea asistentului judiciar, pe perioada formãrii profesionale pe care asistentul judiciar o urmeazã din iniţiativa sa.
(2) Conducerea instanţei poate respinge solicitarea asistentului judiciar numai dacã absenţa acestuia ar prejudicia grav desfãşurarea activitãţii instanţei.
ART. 21
(1) În cazul în care, în cursul unui an calendaristic, nu a fost asiguratã participarea la o formare profesionalã pe cheltuiala instanţei, asistentul judiciar are dreptul la un concediu pentru formare profesionalã plãtit, de pânã la 10 zile lucrãtoare.
(2) Durata concediului pentru formare profesionalã plãtit se aprobã de conducerea instanţei, în funcţie de durata cursurilor sau specializãrilor urmate de asistentul judiciar.
ART. 22
Durata concediului pentru formare profesionalã nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de muncã efectivã în ceea ce priveşte drepturile cuvenite asistentului judiciar, altele decât salariul.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 23
Efectuarea concediilor de odihnã, a concediilor pentru formare profesionalã, a concediilor fãrã platã, precum şi acordarea zilelor libere plãtite pentru evenimente familiale deosebite se aprobã de conducerile instanţelor judecãtoreşti în cadrul cãrora îşi desfãşoarã activitatea asistenţii judiciari.
ART. 24
Evidenţa efectuãrii concediilor prevãzute în prezentul regulament se va ţine de prim-grefierii instanţelor judecãtoreşti.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016