Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT din 29 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind desfăşurarea audierilor şi adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenţei, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 509/2015
EMITENT: Consiliul Concurenţei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 713 din 7 august 2020
Bucureşti, 29 iulie 2020.
──────────
Pus în aplicare prin ORDINUL nr. 721 din 29 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 713 din 7 august 2020.
──────────
În temeiul art. 26 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Concurenţei adoptă prezentul regulament.
ARTICOL UNIC
Regulamentul privind desfăşurarea audierilor şi adoptarea deciziilor în cadrul Consiliului Concurenţei, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 509/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674 din 4 septembrie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) În urma stabilirii coordonatelor desfăşurării şedinţei de audiere, secretarul de şedinţă va solicita compartimentelor de specialitate să acorde sprijinul logistic şi tehnic în vederea desfăşurării corespunzătoare a şedinţei de audiere, inclusiv în situaţia în care aceasta se desfăşoară prin videoconferinţă, va redacta ordinea de zi provizorie şi va constitui mapa şedinţei de audiere, pe baza documentelor primite de la raportor. Ordinea de zi definitivă se întocmeşte de către secretarul de şedinţă după expirarea termenului în care părţile implicate pot formula observaţii scrise la raportul de investigaţie."
2. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 10
(1) Având în vedere obligaţia respectării confidenţialităţii informaţiilor cu caracter de secret de afaceri ale părţilor, şedinţele de audiere nu sunt publice. În cazul în care şedinţa de audieri se desfăşoară prin videoconferinţă, părţile au obligaţia de a se asigura că nu pot avea acces alte persoane terţe neautorizate în timpul desfăşurării acesteia, inclusiv prin punerea la dispoziţie a datelor de conectare la videoconferinţă sau prin alte mijloace. Fiecare întreprindere va transmite lista persoanelor împuternicite să participe la şedinţa de audiere în numele său, precum şi datele de identificare ale acestora."
3. După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
"ART. 10^1
(1) Pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi atât timp cât este necesar pentru asigurarea distanţării sociale sau în alte situaţii temeinic motivate, precum cele determinate de numărul mare de părţi implicate în procedură sau de dificultatea deplasării unora dintre acestea la sediul Consiliului Concurenţei, preşedintele Consiliului Concurenţei poate dispune organizarea de audieri prin videoconferinţă. Audierile vor fi organizate prin videoconferinţă astfel:
a) dacă părţile investigate dispun de mijloacele tehnice necesare pentru realizarea conexiunii electronice, acestea asigură conexiunea pentru a fi în legătură permanentă cu autoritatea de concurenţă. În cazul în care părţile asigură propria conexiune, acestea suportă riscurile aferente mijloacelor utilizate pentru conectarea la platforma autorităţii de concurenţă, inclusiv, dar fără a se limita la întreruperea conexiunii electronice sau accesarea neautorizată a acesteia, fără a putea invoca ulterior aceste aspecte împotriva autorităţii de concurenţă;
b) dacă părţile investigate nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru realizarea conexiunii electronice, accesul acestora prin videoconferinţă se va realiza cu echipamentele Consiliului Concurenţei, scop în care acesta le pune la dispoziţie o sală.
(2) Membrii plenului pot participa la şedinţele de audiere prin intermediul sistemului de videoconferinţă.
(3) Întreprinderile, reprezentanţii acestora şi alţi participanţi se angajează anterior începerii audierilor să nu efectueze înregistrări paralele ale şedinţei.
(4) La începutul şedinţei, părţilor li se va solicita să precizeze dacă invocă neregularităţi cu privire la identitatea celorlalte părţi şi la calitatea acestora. Fiecare poziţie se consemnează în cadrul procesului-verbal al şedinţei. În acest scop, fiecare parte va putea să vizualizeze imaginile transmise prin mijloace de comunicare la distanţă şi din sala de audieri.
(5) Regulile generale de natură tehnică privind desfăşurarea audierilor prin videoconferinţă se vor comunica părţilor la momentul transmiterii invitaţiei de participare la audieri.
(6) Detaliile tehnice privind conectarea, pentru întreprinderile care optează pentru participarea la videoconferinţă din sediul propriu, se vor transmite pe adresa de e-mail a persoanelor nominalizate de întreprindere, cu minimum 2 ore înainte de audiere."
4. La articolul 11, alineatele (3) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(3) Preşedintele de şedinţă dă cuvântul secretarului de şedinţă în vederea anunţării cauzei în care are loc audierea. În continuare, secretarul de şedinţă face apelul persoanelor convocate, identitatea reprezentanţilor acestora fiind verificată anterior începerii şedinţei de audiere pe baza documentelor de identitate şi a împuternicirilor/delegaţiilor emise de părţile implicate, inclusiv în cazul în care şedinţa de audieri se desfăşoară prin videoconferinţă.
......................
(9) Preşedintele de şedinţă va putea solicita evacuarea din sală a oricărei persoane care nu respectă ordinea şi solemnitatea şedinţei sau care nu întruneşte condiţiile pentru a participa la audieri, prevăzute în acest regulament. Preşedintele va putea dispune, de asemenea, luarea unor pauze sau continuarea şedinţei de audiere la o altă dată, cu consultarea membrilor prezenţi ai plenului Consiliului Concurenţei. În cazul în care şedinţa se desfăşoară prin videoconferinţă, persoanei care nu respectă ordinea şi solemnitatea şedinţei, după o prealabilă atenţionare, i se va întrerupe accesul online la videoconferinţă ca urmare a solicitării preşedintelui de şedinţă."
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: