Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 4 noiembrie 2008  de diagnostic prin examene de laborator si supraveghere a pestei porcine clasice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 4 noiembrie 2008 de diagnostic prin examene de laborator si supraveghere a pestei porcine clasice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 8 decembrie 2008

ART. 1
(1) Diagnosticul pestei porcine clasice prin examene de laborator se realizeazã consecutiv apariţiei îmbolnãvirilor şi creşterii ratei mortalitãţii la porcinele domestice din gospodãrii şi exploataţii de porcine sau la porcinele sãlbatice/mistreţii din fonduri de vânãtoare, conform urmãtoarei proceduri:
a) deţinãtorul de animale anunţã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, în cazul constatãrii creşterii morbiditãţii şi/sau a mortalitãţii la porcine;
b) medicul veterinar de liberã practicã împuternicit efectueazã ancheta epidemiologicã iniţialã, realizeazã examene clinice şi necropsice şi în cazul unei suspiciuni privind pesta porcinã clasicã notificã imediat medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale şi direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti cu privire la datele epidemiologice şi aspectele anatomopatologice şi clinice evidenţiate;
c) medicul veterinar oficial, responsabil cu pesta porcinã clasicã de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, analizeazã datele primite şi se deplaseazã la locul suspiciunii, unde, împreunã cu medicul veterinar de liberã practicã împuternicit şi medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, efectueazã examene clinice, necropsice şi ancheta epidemiologicã detaliatã şi dispune mãsurile de restricţii sanitar-veterinare pentru suspiciunea de pestã porcinã clasicã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
d) medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale sau medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, sub controlul medicului veterinar oficial, prelevã şi expediazã imediat la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti urmãtoarele probe:
1. stern;
2. amigdale, limfonoduri-retrofaringiene, parotidiene, mandibulare, mezenterice sau hepatogastrice-splinã, rinichi, porţiunea distalã a ileonului;
3. sânge pe anticoagulant.
(2) Probele se prelevã, se prelucreazã primar şi se manipuleazã cu precauţie deosebitã, pentru a se evita eventuala diseminare a virusului din focarul suspicionat; prelevarea probelor se realizeazã cu ajutorul unor instrumente sterile adecvate şi utilizate numai în acest scop, cum ar fi:
a) bisturie;
b) cuţite;
c) foarfeci de diferite dimensiuni;
d) cleşti;
e) dãlţi;
f) fierãstraie.
(3) Instrumentele folosite la prelevarea probelor de la un animal se folosesc pentru prelevarea de probe de la un alt animal numai dupã ce au fost sterilizate, pentru a se evita contaminarea lor cu material viral de la cadavrul de porcine de la care s-au prelevat anterior probe şi pentru a elimina riscul apariţiei unor rezultate fals pozitive la testele de izolare a virusului pe culturi celulare sau la cele de amplificare a genomului viral - RT-PCR.
(4) Dupã prelevare, probele se identificã cu înscrisuri lizibile ce nu se şterg în cursul manipulãrilor şi sunt supuse unor operaţiuni de condiţionare şi ambalare, în scopul conservãrii materialelor patologice, cu menţinerea viabilitãţii eventualilor agenţi virali şi excluderea posibilitãţii de contaminare a mediului pe durata transportului cãtre laborator.
(5) Probele prelevate sunt ambalate corespunzãtor în recipiente etanşe sau în pungi duble de plastic; este recomandat sã se foloseascã câte o pungã sau alt recipient din material plastic pentru fiecare probã, acestea fiind închise foarte bine, pentru a se evita scurgerile de lichide; fiecare pungã în care s-a introdus o probã prelevatã se introduce apoi într-o altã pungã, iar între acestea se pune o etichetã pe care se specificã tipul de organ, numãrul probei şi numele deţinãtorului sau codul exploataţiei; probele prelevate de la un animal au acelaşi numãr; echipamentele de protecţie şi instrumentele de prelevare a probelor se utilizeazã numai pentru o singurã exploataţie şi sunt destinate decontaminãrii, la pãrãsirea acesteia.
(6) În timpul transportului, probele se menţin la temperatura de refrigerare, evitându-se variaţiile mari de temperaturã; în acest scop, probele prelucrate primar şi ambalate sunt introduse în lãzi izoterme etanşe, împreunã cu pachete sau recipiente criogene ermetic închise şi congelate; probele prelevate nu se congeleazã pentru a se permite evidenţierea antigenului viral în interiorul celulelor; transportul probelor prelevate cãtre laborator se realizeazã în condiţii care sã previnã diseminarea virusului în mediul exterior; în interiorul lãzilor izoterme etanşe se introduce material absorbant, suficient pentru a absorbi lichidele scurse accidental.
(7) Probele prelevate din fiecare exploataţie sunt ambalate şi expediate separat la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti; acestea sunt însoţite de o notã în care sunt înscrise date legate în principal de aspectele clinice, morfopatologice şi epidemiologice evidenţiate.
ART. 2
(1) Laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti efectueazã analizele necesare infirmãrii sau confirmãrii suspiciunii de pestã porcinã clasicã, conform diagramelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
(2) Pentru analizele efectuate de laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, prin tehnicile de detecţie de antigen viral prin test de imunofluorescenţã directã IFD se efectueazã identificarea antigenului viral prin testul de imunoperoxidazã cu anticorpi monoclonali IPO şi/sau detecţie de genom viral prin RT-PCR, se emit buletine de analizã.
(3) În situaţia în care rezultatul testului de imunofluorescenţã directã este negativ, iar cel al testului de detecţie de genom este pozitiv, este necesarã prelevarea suplimentarã de probe de la alte porcine din aceeaşi exploataţie, ce prezintã semne clinice şi/sau leziuni pe baza cãrora se suspicioneazã pesta porcinã clasicã.
(4) În situaţia în care în exploataţie nu mai existã alte porcine, probele sunt trimise la Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Pesta Porcinã Clasicã şi Pesta Porcinã Africanã din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã, pentru efectuarea testului de izolare pe culturi celulare şi a altor teste confirmative; probele menţionate la alin. (3) sunt însoţite şi de rezultatele examenelor de laborator efectuate la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
(5) În toate situaţiile în care un singur test rapid de detecţie a antigenului sau genomului viral este pozitiv la examenele efectuate în laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, exploataţia este consideratã în continuare suspectã de contaminare şi rãmâne supusã mãsurilor de restricţie sanitar-veterinarã şi supraveghere sanitar-veterinarã specialã, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
(1) În cazul focarelor primare, confirmarea pestei porcine clasice se face pe baza manifestãrilor clinice, a leziunilor şi a existenţei a douã teste rapide consecutive de detecţie a virusului cu rezultat pozitiv sau a izolãrii virusului bolii pe culturi celulare.
(2) În cazul focarelor secundare, confirmarea bolii se face pe baza manifestãrilor clinice, a leziunilor, a existenţei datelor epidemiologice ce relevã legãturi cu un focar primar şi a unui test rapid de detecţie a virusului cu rezultat pozitiv ori a izolãrii virusului pestei porcine clasice pe culturi celulare, prevãzute în anexa nr. 1.
(3) Atunci când probele provin de la animale care au fost vaccinate cu mai puţin de 30 de zile înainte de momentul prelevãrii, diagnosticul se face utilizând succesiunea de teste prevãzutã la anexa nr. 3.
(4) Pe baza buletinului de analizã, medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, împreunã cu medicul veterinar oficial responsabil cu pesta porcinã clasicã de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, declarã oficial boala.
(5) În situaţia prevãzutã la alin. (4), direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti notificã existenţa bolii la Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor şi la Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Pesta Porcinã Clasicã şi Pesta Porcinã Africanã şi la Serviciul de epidemiologie, analizã de risc, prognozã şi statisticã veterinarã din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã.
(6) Simultan, direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti pune în aplicare mãsurile de control al bolii în focar şi de prevenire a difuzãrii acesteia în teritoriu, prin medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale şi prin medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, sub responsabilitatea medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcinã clasicã de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(7) Infirmarea unei suspiciuni notificate oficial se realizeazã pe baza inexistenţei semnelor clinice, a leziunilor şi a existenţei a douã teste rapide consecutive de detecţie a virusului, cu rezultate negative, sau a testului de izolare a virusului pe culturi celulare, cu rezultat negativ, conform anexelor nr. 1 şi 2.
(8) În situaţia prevãzutã la alin. (7), direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti suspendã mãsurile de restricţie impuse anterior, dar continuã sã monitorizeze exploataţia prin medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale care are responsabilitatea supravegherii sanitar-veterinare a acesteia, sub controlul medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcinã clasicã de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 4
Monitorizarea pestei porcine clasice prin examene de laborator are urmãtoarele obiective:
a) evaluarea privind pesta porcinã clasicã la mistreţi;
b) evaluarea situaţiei pestei porcine clasice la porcinele domestice din exploataţiile comerciale industriale de porcine şi din exploataţiile nonprofesionale de porcine care au fost vaccinate de urgenţã în cadrul unor programe aprobate de Comisia Europeanã şi a rezultatelor vaccinãrii de urgenţã;
c) aplicarea rapidã şi eficientã a mãsurilor de control şi eradicare a bolii;
d) înregistrarea, procesarea şi utilizarea datelor epidemiologice în relaţie cu pesta porcinã clasicã;
e) stabilirea mãsurilor de control şi eradicare a bolii;
f) stabilirea fondurilor necesare realizãrii acţiunilor de supraveghere;
g) evaluarea mistreţilor privind rezultatele aplicãrii vaccinãrii de urgenţã pentru imunizarea oralã a acestora, aprobatã de Comisia Europeanã;
h) realizarea de examene clinice şi prelevare de probe pentru examene de laborator, ce trebuie efectuate cu respectarea instrucţiunilor conţinute în prezenta normã sanitar-veterinarã.
ART. 5
Supravegherea pentru pesta porcinã clasicã în exploataţiile comerciale industriale de porcine se face diferit în funcţie de aplicarea sau nu a vaccinãrii de urgenţã şi de tipul de vaccin folosit şi se bazeazã pe:
a) examene clinice ale efectivelor de animale;
b) examene de laborator efectuate pe probe prelevate consecutiv examenelor clinice, pe probe prelevate în orice moment al anului, de la animale moarte sau bolnave, ce prezintã semne clinice sau leziuni ce conduc la suspiciunea de pestã porcinã clasicã, dar şi pe probe prelevate randomizat de la diferite categorii de animale sãnãtoase, în scopul atestãrii inexistenţei bolii în exploataţie.
ART. 6
(1) În cazul porcinelor vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008, supravegherea pentru pesta porcinã clasicã din exploataţiile comerciale industriale de porcine se realizeazã prin examene clinice virusologice şi examene serologice.
(2) Examenele virusologice utilizate pentru realizarea supravegherii, prevãzute la alin. (1), sunt urmãtoarele:
a) test de detecţie de genom viral - RT-PCR;
b) izolarea virusului pestei porcine clasice pe culturi celulare;
c) detecţie de antigen viral prin imunofluorescenţã directã - IFD;
d) identificarea antigenului viral cu anticorpi monoclonali - IPO.
(3) Sunt supuse supravegherii sanitar-veterinare prin examene de laborator virusologice toate categoriile de porcine, dupã cum urmeazã:
a) pentru vieri, prelevarea de probe de sânge se realizeazã în tuburi cu substanţã anticoagulantã, astfel încât sã permitã detectarea virusului la o prevalenţã a bolii de 1%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; sunt vizate, în special, animalele febrile, restul probelor prelevându-se în mod randomizat; prelevarea de probe se realizeazã de 2 ori pe an; aceste probe sunt analizate prin teste de detecţie de genom viral, în pool-uri de câte 10 probe;
b) pentru scroafe, prelevarea de probe de sânge se realizeazã în tuburi cu substanţã anticoagulantã, astfel încât sã permitã detectarea virusului la o prevalenţã a bolii de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; sunt vizate, în special, animalele febrile, restul probelor prelevându-se în mod randomizat; prelevarea de probe se realizeazã de 2 ori pe an; aceste probe sunt testate pentru detecţie de genom viral, în pool-uri de câte 10 probe;
c) pentru purceii sugari proveniţi de la scroafe vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008, prelevarea de probe de sânge se realizeazã în tuburi cu substanţã anticoagulantã, astfel încât sã permitã detectarea virusului la o prevalenţã a bolii de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; sunt vizate, în special, animalele febrile, restul probelor prelevându-se în mod randomizat; probele se prelevã de 4 ori pe an; aceste probe sunt analizate prin teste de detecţie de genom viral, în pool-uri de câte 10 probe.
(4) Probele destinate efectuãrii examenelor virusologice pe porcine moarte sau bolnave, cu semne clinice şi leziuni ce pot fi atribuite pestei porcine clasice şi examinate prin imunofluorescenţã directã, identificare de antigen viral cu anticorpi monoclonali, detecţie de genom viral sau izolare de virus pe culturi celulare din organe sau mãduvã sternalã sunt cele prevãzute la art. 1.
(5) Procesarea probelor prevãzute la alin. (3), interpretarea rezultatelor obţinute la testele de laborator, precum şi acţiunile ce trebuie aplicate dupã diagnostic sunt prezentate la art. 1.
(6) Probele prelevate pentru supravegherea prin examene virusologice de la animalele în viaţã constau în sânge integral recoltat în tuburi cu substanţã anticoagulantã şi sunt lucrate în laboratoarele de biologie molecularã; trebuie asiguratã identificarea corectã a probelor, bazatã pe înregistrãrile care se fac în legãturã cu asocierea celor 10 probe, pentru care se efectueazã un singur test de detecţie de genom viral, în scopul asigurãrii trasabilitãţii acestora, în cazul unui rezultat pozitiv; prelucrarea acestor probe se realizeazã la Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Biologie Molecularã din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã, pentru:
a) recoltarea de sânge în monovete care conţin substanţã anticoagulantã - EDTA;
b) comasarea a 10 probe - pool-ul, care se realizeazã la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, prin transferul cu pipete cu stripuri sterile a câte 100 æl de sânge integral din fiecare probã participantã la realizarea probei comune într-un nou tub steril şi listarea probelor incluse sub un numãr de identificare comun;
c) congelarea rapidã a tuburilor cu probe comasate, la temperatura de -20°C, anterior transportului cãtre locul de procesare în lãzi frigorifice izoterme;
d) contraprobele reţinute dupã efectuarea testelor de laborator sunt conservate la temperatura de -80°C.
(7) Examenele serologice utilizate în scopul separãrii porcilor trecuţi prin infecţie sau anterior vaccinaţi cu vaccin viu atenuat de porcii sãnãtoşi vaccinaţi cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 sunt realizate prin ELISA pentru detecţia de anticorpi faţã de proteina Erns.
(8) Sunt supuse supravegherii sanitar-veterinare prin examene serologice mai multe categorii de porcine, prelevându-se probe atât de la animale bolnave febrile, cât şi de la animale sãnãtoase alese randomizat, în scopul confirmãrii inexistenţei bolii în efectiv, astfel:
a) de la purceii înţãrcaţi proveniţi de la scroafe vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 se prelevã probe de ser, pentru a se detecta o prevalenţã a bolii de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare unitate epidemiologicã, la interval de 6 luni; anterior prelevãrii de probe, trebuie obţinute informaţiile necesare despre statusul imunologic al scroafelor din exploataţie; dacã scroafele au fost vaccinate în anul 2006 sau anterior cu vaccin viu, nu se vor preleva probe de la aceastã categorie de animale;
b) de la porcinele la îngrãşat:
1. în exploataţii, de la animale în vârstã de peste 4 luni şi vaccinate cu vaccin deletat se prelevã probe de ser pentru a se detecta o prevalenţã a bolii de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare subunitate epidemiologicã, la interval de 6 luni;
2. suplimentar, în abator vor fi prelevate probe de ser de la fiecare lot de porci graşi supuşi tãierii, ce provin din aceeaşi exploataţie, în scopul detecţiei unei prevalenţe a bolii de 20%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
c) de la vierii vaccinaţi cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 se prelevã probe de ser pentru a se detecta o prevalenţã a bolii de 2%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, la interval de 6 luni; trebuie obţinute informaţii privind statusul imunologic al vierilor în cauzã; dacã vierii au fost vaccinaţi în 2006 şi nu existã vieri nevaccinaţi cu vaccin viu, nu se vor preleva probe de la aceastã categorie de animale;
d) de la scroafele vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 se prelevã probe de ser pentru a se detecta o prevalenţã a bolii de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, la interval de 6 luni; anterior, trebuie obţinute informaţii privind statusul imunologic al scroafelor în cauzã; dacã scroafele au fost vaccinate în 2006 sau anterior cu vaccin viu, nu se vor preleva probe de la aceastã categorie de animale.
(9) În cazul unor rezultate pozitive, laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv ale municipiului Bucureşti urmeazã sã evalueze situaţia epidemiologicã din exploataţia comercialã industrialã de porcine.
ART. 7
(1) Procedura care se aplicã în cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns constã în:
a) procedura de bazã, destinatã clarificãrii situaţiei epidemiologice a exploataţiei în care au fost detectate animale vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008, pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns, care este urmãtoarea:
1. inspecţia exploataţiei suspecte se efectueazã de cãtre medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, sub controlul medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcinã clasicã de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
2. verificarea înregistrãrilor privind sãnãtatea şi parametrii de producţie a animalelor din exploataţie;
3. inspecţia fiecãrei unitãţi a exploataţiei;
4. examinarea clinicã a tuturor categoriilor de porcine existente în exploataţie;
5. retestarea acestor probe dupã cel puţin douã sãptãmâni, în cazurile la care rezultatul examenului de laborator este dubios;
6. aceste mãsuri trebuie suplimentate prin examene virusologice de detecţie de genom viral, izolarea virusului pe culturi celulare, imunofluorescenţã directã, urmate de analiza secvenţialã a virusului, în cazul unor rezultate pozitive;
b) procedura suplimentarã, aplicatã atunci când probele pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns, supuse investigaţiilor de virusneutralizare comparativã, efectuate în scopul realizãrii diagnosticului diferenţial faţã de anticorpii altor pestivirusuri, respectiv virusul diareei virale bovine sau virusul bolii de graniţã, au relevat existenţa celor mai mari titruri de anticorpi neutralizanţi faţã de virusul pestei porcine clasice sau au furnizat rezultate neconcludente, care constã în:
1. de la animale coabitante cu cele seropozitive sau aflate în apropierea acestora se prelevã un numãr mai mare de probe destinate unor investigaţii virusologice şi serologice suplimentare;
2. în caz de rezultat neconcludent la testul de virusneutralizare şi rezultate negative la teste virusologice, se ucid animalele pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns şi se suspendã suspiciunea de pestã porcinã clasicã;
3. dupã obţinerea seroconversiei pozitive pe un animal sau pe un numãr redus de animale prin testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns, ceea ce dovedeşte contactul porcinelor din exploataţie cu virusul sãlbatic, exploataţia în cauzã va fi supusã supravegherii sanitar-veterinare pentru o perioadã de 30 de zile;
4. atunci când rezultatul testãrilor virusologice este negativ, animalele pot fi tãiate fãrã restricţii, pentru consum uman sau prelucrare industrialã.
(2) Se defineşte ca focar de pestã porcinã clasicã exploataţia în care sunt detectate un numãr mare de probe serologic pozitive pe animale vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 sau în cazul în care examenele virusologice sunt pozitive.
(3) Dacã virusul pestei porcine clasice este detectat la porcinele dintr-o exploataţie, exploataţia în cauzã este supusã restricţiilor sanitar-veterinare de control al bolii şi se pune în aplicare planul de combatere a pestei porcine clasice în focar şi de prevenire a difuzãrii bolii în teritoriu.
(4) Dacã boala a fost diagnosticatã într-o subunitate epidemiologicã a unei exploataţii şi nu existã interrelaţii funcţionale cu celelalte subunitãţi ale exploataţiei care deţin porcine, subunitatea respectivã este supusã restricţiilor sanitar-veterinare de control al bolii şi se pune în aplicare planul de combatere a pestei porcine clasice în focar şi de prevenire a difuzãrii bolii în teritoriu, iar celelalte subunitãţi ale exploataţiei sunt supuse monitorizãrii pentru pesta porcinã clasicã, pânã la ridicarea mãsurilor de carantinã din subunitatea afectatã.
ART. 8
(1) În cazul porcinelor nevaccinate, supravegherea pentru pesta porcinã clasicã în exploataţiile comerciale industriale de porcine se realizeazã prin examene clinice virusologice şi examene serologice.
(2) Examinarea clinicã se realizeazã respectând urmãtoarea conduitã:
a) Inspecţii clinice zilnice ale tuturor porcilor, efectuate de medicul veterinar de liberã practicã din exploataţie sau deţinãtorul de animale. Animalele care prezintã modificãri ale statusului de sãnãtate vor fi supuse examenului clinic ce include obligatoriu mãsurarea temperaturii corporale. Rezultatul inspecţiilor clinice se înregistreazã în registrul de exploataţie.
b) Examenul post-mortem zilnic al animalelor moarte efectuat de medicul veterinar de liberã practicã din exploataţie. Numãrul minim de animale care vor fi supuse examenului postmortem este de cel puţin 6. Ţinta examenelor post-mortem o vor reprezenta animalele moarte recent sau în agonie, care au prezentat febrã şi semne clinice întâlnite în pesta porcinã clasicã. Rezultatul acestor examene post-mortem se înregistreazã în Registrul fermei.
c) Înregistrarea zilnicã în Registrul exploataţiei a pierderilor prin mortalitate, efectuatã de cãtre deţinãtorul de animale.
d) Raportarea sãptãmânalã de cãtre deţinãtorul de animale cãtre direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a municipiului Bucureşti, a pierderilor de porcine înregistrate.
e) Notificarea cãtre direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a municipiului Bucureşti, efectuatã de deţinãtorul de animale a oricãrei modificãri a statusului de sãnãtate, în special când sunt aplicate tratamente cu antibiotice, a creşterii mortalitãţii peste procentul tehnologic. Pe baza acestei notificãri medicul veterinar oficial se deplaseazã în exploataţie pentru a efectua un control oficial suplimentar.
f) Controlul oficial lunar efectuat de medicul veterinar oficial constã în:
(i) controlul documentelor privind parametrii de producţie, pierderile prin mortalitate pe durata fiecãrei luni, înregistrãrile privind tratamentele efectuate, înregistrãrile privind inspecţiile clinice şi examenele post-mortem efectuate zilnic de medicul veterinar de liberã practicã din exploataţie;
(ii) verificarea mãsurilor de biosecuritate ale exploataţiei;
(iii) inspecţii clinice ale tuturor porcinelor efectuate de medicul veterinar de liberã practicã din exploataţie. Ţinta o reprezintã în special sugarii, animalele tinere, animalele tarate, subdezvoltate, vindecate recent dupã boalã, animalele introduse recent în exploataţie. Animalele care prezintã modificãri ale statusului de sãnãtate vor fi supuse examenului clinic ce include obligatoriu mãsurarea temperaturii corporale. Numãrul minim de porci ce vor fi examinaţi permite detectarea febrei cu o prevalenţã de 10% şi confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. De la animalele care prezintã febrã şi semne clinice întâlnite în pesta porcinã clasicã se vor preleva probe de sânge pe anticoagulant pentru testul PCR;
(iv) examen post-mortem al animalelor moarte. Numãrul de animale care vor fi supuse examenului necropsic este de cel puţin 10. Ţinta examenelor post-mortem o reprezintã: sugarii, animalele tinere.
(3) Examenele virusologice utilizate pentru realizarea supravegherii, prevãzute la alin. (1), sunt urmãtoarele:
a) test de detecţie de genom viral - RT-PCR;
b) izolarea virusului pestei porcine clasice pe culturi celulare;
c) detecţie de antigen viral prin imunofluorescenţã directã - IFD;
d) identificarea antigenului viral cu anticorpi monoclonali - IPO.
(4) Pentru supravegherea prin examene virusologice probele se vor preleva astfel:
a) de la porci cu vârsta între 60 şi 120 de zile, de douã ori pe an se prelevã probe de sânge pe anticoagulant pentru a detecta o pevalenţã de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, prioritar de la porcinele cu stare febrilã, de la celelalte porcine prelevarea de probe fãcându-se în sistem randomizat. Probele sunt testate prin RT-PCR în sistem pull de câte 10 probe;
b) de la animalele bolnave care în timpul examenelor clinice prezintã febrã şi semne clinice întâlnite în pesta porcinã clasicã;
c) de la animalele moarte sau în agonie la care se efectueazã examen necropsic se prelevã probe pentru examene virusologice dacã prezintã leziuni care sã indice prezenţa pestei porcine clasice. Numãrul de animale la care se efectueazã aceste examene trebuie sã fie de cel puţin 10;
d) de la animalele moarte, independent de prezenţa leziunilor de pestã porcinã clasicã, lunar, se prelevã câte 10 seturi de organe din fiecare exploataţie pentru efectuarea de examene virusologice prin teste rapide de imunofluorescenţã şi RT-PCR. Pentru RT-PCR, probele vor fi lucrate în pool-uri de câte 10 probe;
e) de la animalele sacrificate în abator se vor preleva cel puţin 10 seturi de organe pentru fiecare lot sacrificat, respectiv stern, splinã, lilmfonoduri, amigdalã; probele vor fi prelevate randomizat de cãtre medicul veterinar oficial şi vor fi supuse examenelor de laborator prin teste de imunofluorescenţã directã sau RT-PCR.
(5) Pentru supravegherea prin examene serologice probele de ser se vor preleva astfel:
a) de la porcinele la îngrãşat, în vârstã de peste 4 luni, trimestrial se prelevã probe de ser pentru a detecta o prevalenţã de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare exploataţie;
b) de la scroafele nevaccinate sau vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008, la interval de 6 luni, din fiecare exploataţie se vor preleva probe de ser pentru a detecta o prevalenţã de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
(6) Probele de ser prelevate de la scroafe care au fost vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 vor fi testate cu kitul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns.
(7) Probele de ser prelevate de la porcii la îngrãşat şi de la scrofele nevaccinate vor fi testate cu un kit ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2.
ART. 9
(1) Procedura care se aplicã în cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2 constã în:
a) procedura de bazã, destinatã clarificãrii situaţiei epidemiologice a exploataţiei în care au fost detectate animale nevaccinate pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2, care este urmãtoarea:
(i) inspecţia exploataţiei suspecte de cãtre medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, sub controlul medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcinã de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care are responsabilitatea supravegherii sanitar-veterinare a acesteia;
(ii) verificarea înregistrãrilor privind sãnãtatea şi parametrii de producţie a animalelor din exploataţie;
(iii) inspecţia fiecãrei unitãţi a exploataţiei;
(iv) examinarea clinicã a tuturor categoriilor de porcine existente în exploataţie;
(v) retestarea probelor pozitive examinate prin teste de virusneutralizare comparativã, utilizându-se simultan cele 3 pestivirusuri, respectiv virusul pestei porcine clasice, virusul bolii de graniţã şi virusul diareei virale bovine;
(vi) retestarea acestor probe, dupã cel puţin douã sãptãmâni, în cazurile dubioase;
(vii) aceste mãsuri trebuie suplimentate prin examene virusologice de detecţie de genom viral, izolarea virusului pe culturi celulare, imunofluorescenţã directã, urmate de analiza secvenţialã a virusului, în cazul unor rezultate pozitive;
b) procedura suplimentarã, aplicatã atunci când probele pozitive la testul ELISA supuse investigaţiilor de virusneutralizare comparativã, efectuate în scopul realizãrii diagnosticului diferenţial faţã de anticorpii altor pestivirusuri, respectiv virusul diareei virale bovine sau virusul bolii de graniţã, au relevat existenţa celor mai mari titruri de anticorpi neutralizanţi faţã de virusul pestei porcine clasice sau au furnizat rezultate neconcludente, care constã în:
(i) de la animale coabitante cu cele seropozitive sau aflate în apropierea acestora se prelevã un numãr mai mare de probe destinate unor investigaţii virusologice şi serologice suplimentare;
(ii) în caz de rezultat neconcludent la testul de virusneutralizare şi rezultate negative la testele virusologice, animalele pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2 se ucid şi medicul veterinar oficial de la circumscripţia sanitar-veterinarã zonalã suspendã suspiciunea de pestã porcinã clasicã;
(iii) dupã obţinerea sero-conversiei pozitive pe un animal sau pe un numãr redus de animale prin testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2, ceea ce dovedeşte contactul porcinelor din exploataţie cu virusul sãlbatic, exploataţia în cauzã va fi supusã supravegherii sanitar-veterinare pentru o perioadã de 30 de zile.
ART. 10
(1) Supravegherea pentru pesta porcinã clasicã în exploataţiile comerciale industriale de porcine care nu vaccineazã animalele se realizeazã prin examene clinice, virusologice şi examene serologice.
(2) Examinarea clinicã se realizeazã respectând prevederile art. 8 alin. (2).
(3) Pentru supravegherea prin examene virusologice probele se vor preleva astfel:
a) de la animalele bolnave care în timpul examenelor clinice prezintã febrã şi semne clinice întâlnite în pesta porcinã clasicã;
b) de la animalele moarte sau în agonie se efectueazã examen necropsic, iar dacã prezintã leziuni care sã indice pesta porcinã clasicã, se prelevã probe pentru examenele virusologice. Numãrul de animale la care se efectueazã examene virusologice trebuie sã fie de cel puţin 10;
c) de la animalele moarte, independent de prezenţa leziunilor de pestã porcinã clasicã, lunar, se prelevã câte 10 seturi de organe din fiecare exploataţie pentru efectuarea de examene virusologice prin teste rapide de imunofluorescenţã şi RT-PCR. Pentru RT-PCR probele vor fi lucrate în pool-uri de câte 10 organe;
d) de la animalele sacrificate în abator se vor preleva cel puţin 10 seturi de probe pentru fiecare lot sacrificat, stern, splinã, linfonoduri, amigdalã; probele vor fi prelevate randomizat de cãtre medicul veterinar oficial şi vor fi supuse examenelor de laborator prin teste de imunofluorescenţã directã sau RT-PCR.
(4) Pentru supravegherea prin examene serologice probele de ser se vor preleva astfel:
a) de la porcii la îngrãşat, în vârstã de peste 4 luni, lunar, din fiecare exploataţie se vor preleva probe pentru detecţia unei prevalenţe de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5.
b) de la scroafele vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008, trimestrial, din fiecare exploataţie se vor preleva probe pentru detecţia unei prevalenţe de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5.
c) de la porcii proveniţi din comerţul intracomunitar sau ţãri terţe, din fiecare lot se vor preleva probe pentru detecţia unei prevalenţe de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5.
(5) Probele de ser prelevate de la scroafe care au fost vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 vor fi testate folosind kitul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns.
(6) Probele de ser prelevate de la porcii la îngrãşat nevaccinaţi pot fi testate cu un kit ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2.
(7) În cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2 sau Erns se aplicã procedurile descrise în cadrul art. 7 sau 9, dupã caz.
ART. 11
(1) În cazul vaccinãrii cu vaccin viu atenuat, supravegherea exploataţiilor nonprofesionale de porcine pentru pesta porcinã clasicã se realizeazã prin:
a) examinarea clinicã a tuturor efectivelor de porcine de douã ori pe an sau cu ocazia vaccinãrilor;
b) supravegherea serologicã pentru evaluarea eficienţei vaccinãrii antipestoase, efectuatã pe câte 15 probe prelevate de douã ori pe an din fiecare localitate, la 28 de zile de la vaccinarea porcilor; probele sunt examinate în cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, prin testul ELISA pentru detecţie de anticorpi specifici virusului pestei porcine clasice; pentru realizarea detecţiei de anticorpi specifici virusului pestei porcine clasice trebuie îndeplinite urmãtoarele condiţii:
(i) kitul ELISA trebuie sã asigure detecţia tuturor anticorpilor induşi de antigenele virusului pestei porcine clasice şi sã interfereze cât mai puţin cu anticorpi induşi de alte pestivirusuri ce pot infecta porcinele;
(ii) în acest scop este necesar sã se realizeze captura şi detecţia anticorpilor-ţintã cu anticorpi monoclonali ce discrimineazã anticorpii induşi de virusul pestei porcine clasice de anticorpii induşi de alte pestivirusuri;
(iii) supraveghere virusologicã.
(2) Prelevarea probelor destinate examenelor virusologice de la porcine din exploataţiile nonprofesionale se realizeazã astfel:
a) de la porcine care în momentul examenelor clinice de rutinã, prevãzute la alin. (1) lit. a), prezintã semne clinice ce induc suspiciunea de pestã porcinã clasicã;
b) de la animalele moarte cu vârsta de peste douã luni se prelevã probe pentru testele de imnunofluorescenţã directã.
(3) De la porcine cu semne clinice ce induc suspiciunea de pestã porcinã clasicã se prelevã probe de sânge în tuburi cu substanţã anticoagulantã pentru efectuarea de teste de detecţie de genom viral.
(4) De la toate porcinele moarte recent care prezintã leziuni întâlnite în pesta porcinã clasicã se prelevã probe de organe şi de stern; pe aceste probe se efectueazã iniţial testul de imunofluorescenţã directã, dupã care se respectã succesiunea de investigaţii prevãzutã în metodologiile de lucru, prevãzute în anexele nr. 1-3.
(5) De la porcinele tãiate în afara sacrificãrii tradiţionale şi care, consecutiv examinãrii ante- şi post-mortem, prezintã semne clinice sau leziuni ce induc suspiciunea de pestã porcinã clasicã se prelevã probe de organe şi de stern, urmând metodologiile de lucru prevãzute la alin. (4), nefiind permis consumul cãrnii pânã la finalizarea rezultatelor de laborator.
(6) Toţi porcii tãiaţi în perioada sacrificãrilor tradiţionale vor fi examinaţi ante- şi post-mortem, recoltându-se probe pentru examene virusologice de la cei cu semne clinice sau leziuni, nefiind permis consumul cãrnii pânã la finalizarea rezultatelor de laborator.
(7) În cazul porcilor tineri crescuţi în libertate, în trimestrul al patrulea al anului, atunci când sunt recuperaţi de deţinãtori, se vor preleva probe pentru examene serologice şi virusologice, care sã permitã detecţia unei prevalenţe a bolii de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5.
ART. 12
În cazul nevaccinãrii, supravegherea exploataţiilor nonprofesionale de porcine pentru pesta porcinã clasicã se realizeazã prin:
1. Examene clinice care se efectueazã astfel:
a) supravegherea clinicã a tuturor porcilor din exploataţiile nonprofesionale cel puţin de douã ori pe an. De la animalele cu febrã sau afectate clinic se vor preleva probe de sânge pe anticoagulant pentru RT-PCR;
b) inspecţii clinice trimestriale a tuturor exploataţiilor cu peste 10 porci. De la animalele cu febrã sau afectate clinic se vor preleva probe de sânge pe anticoagulant. Probele vor fi testate prin RT-PCR în pooll-uri de câte 10 probe.
2. Examene virusologice pe probe prelevate astfel:
a) de la animale moarte care prezintã leziuni întâlnite în pesta porcinã clasicã se prelevã probe de stern şi organe pentru teste de RT-PCR şi imunofluorescenţã directã;
b) de la animale care în timpul examenelor clinice prezintã febrã şi semne clinice întâlnite în pesta porcinã clasicã se prelevã sânge pe anticoagulant pentru RT-PCR.
3. Examene serologice pe probe de ser prelevate de douã ori pe an de la animale nevaccinate cu vârsta de peste 6 luni. Din fiecare localitate vor fi prelevate probe astfel încât sã se detecteze o prevalenţã de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. Probele vor fi testate prin ELISA pentru detecţia anticorpilor pentru proteina E2.
4. În cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina E2, pe probe de la animale nevaccinate cu vârsta de peste 4 luni, se aplicã procedurile descrise în art. 9.
ART. 13. - (1) Supravegherea porcilor mistreţi pentru pestã porcinã clasicã se realizeazã pe urmãtoarele probe:
a) probe de stern;
b) set de organe;
c) sânge sau lichid toracoabdominal.
(2) Probele prevãzute la alin. (1) sunt prelevate:
a) de la toţi porcii mistreţi vânaţi; un procent semnificativ din porcii mistreţi vânaţi trebuie reprezentat de animale tinere, inclusiv tineret porcin în vârstã de sub 6 luni;
b) de la porci mistreţi gãsiţi morţi.
(3) Probele prelevate sunt examinate în cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin:
a) detecţie prin testul ELISA pentru anticorpi, pe probe de sânge sau lichid toracoabdominal;
b) imunofluorescenţã directã pentru detecţie de antigen viral, pe probe de stern sau organe.
(4) Pentru supravegherea pe probe prelevate de la porcii mistreţi vânaţi, care nu prezintã leziuni ce pot induce suspiciunea de pestã porcinã clasicã, nu se aplicã metodologia de lucru folositã în diagnosticul pestei porcine clasice prevãzutã în anexe, fiind suficient un singur test rapid de detecţie a antigenului sau genomului viral.
(5) În cazul porcilor mistreţi gãsiţi morţi sau al celor vânaţi, care prezintã leziuni ce induc suspiciunea de pestã porcinã clasicã, precum şi al celor cu vârsta între 3-6 luni, la care probele examinate au avut rezultat negativ la testul de imunofluorescenţã directã, se efectueazã suplimentar şi detecţie de genom viral pe probe comasate - pool-uri de câte 10 probe.
ART. 14
(1) Testarea animalelor pentru pesta porcinã clasicã prin examene de laborator se impune:
a) în cazul în care se suspicioneazã pesta porcinã clasicã, pe baza manifestãrilor clinice sau aspectelor lezionale asemãnãtoare pestei porcine clasice, constând în:
(i) febrã combinatã cu diferite simptome;
(ii) avorturi şi probleme de infertilitate în ultimele 3 luni;
(iii) tremor congenital la purceii sugari;
(iv) boli cronice şi animale tarate;
(v) hemoragii, infarcte şi hematoame;
(vi) butoni cecali;
b) în exploataţii cu contact direct sau indirect cu porci mistreţi, în regiuni unde boala existã la aceştia;
c) în exploataţii comerciale industriale de porcine cu teste serologice pozitive pentru proteinã Erns;
d) în cazul în care existã o suspiciune oficialã;
e) în cazul în care sunt dispuse depopulãri preventive ale efectivelor suspecte;
f) în cazul în care se confirmã pesta porcinã clasicã.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) sunt necesare urmãtoarele acţiuni:
a) efectuarea de examene clinice pentru a detecta febra la o prevalenţã de 5% la scroafe şi vieri şi 10%, conform prevederilor anexei nr. 5, la celelalte categorii de porci;
b) efectuarea de examene post-mortem cu prelevare de probe pentru examene de laborator, de la porcii morţi, afectaţi clinic, sau de la 3-4 congeneri ai acestora;
c) în exploataţiile comerciale industriale de porcine, la efectivele vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008 se vor preleva probe pentru detecţia anticorpilor faţã de proteina Erns pentru o prevalenţã a bolii de 5% la scroafe şi 10%, conform prevederilor anexei nr. 5, din alte categorii de porci suspecţi de îmbolnãvire.
(3) Atunci când se procedeazã la uciderea porcilor în scopul combaterii bolii sau în scop preventiv, se prelevã randomizat probe pentru testare virusologicã şi serologicã, ca sã asigure detecţia unei prevalenţe a bolii de 5% la scroafele de reproducţie şi 10% la alte categorii de porci, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5.
ART. 15
Conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la mãsurile pentru controlul pestei porcine clasice, pentru aprobarea unor mişcãri ale porcilor se efectueazã:
a) examinarea clinicã a porcilor cu 24 de ore înainte de mutare;
b) dacã porcii sunt mutaţi în altã exploataţie, cei ce au mai mult de 3-4 luni vor fi examinaţi randomizat pentru detecţia febrei la o prevalenţã a acesteia de 5% la scroafe şi 10% la celelalte categorii de porci sau 20% la porcii pentru tãiere, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; în cazul vierilor vor fi testate toate animalele existente.
ART. 16
În cazul vaccinãrii de urgenţã, supravegherea în zonele de protecţie şi de supraveghere a focarelor de pestã porcinã clasicã se realizeazã în urmãtoarele 3 etape:
a) examen clinic al tuturor porcinelor existente, în primele 7 zile dupã instituirea zonelor de restricţie şi inventarierea tuturor exploataţiilor de porcine, cu prelevare de probe de sânge în tuburi cu substanţã anticoagulantã, de la porcine ce prezintã febrã, precum şi examen necropsic, cu prelevare de probe pentru teste virusologice de la toate porcinele moarte recent;
b) monitorizare a porcinelor din zona de protecţie şi de supraveghere pe toatã perioada restricţiilor sanitar-veterinare, cu prelevarea de probe de sânge în tuburi cu substanţã anticoagulantã de la porcinele bolnave şi/sau febrile şi probe de stern şi organe pentru examene virusologice de la porcinele moarte;
c) examene clinice, efectuate pentru fiecare subunitate a exploataţiei înainte de ridicarea mãsurilor de carantinã, pentru depistarea eventualelor porcine febrile, cu prelevare de la acestea a unor probe de ser pentru examene serologice dublate de probe de sânge în tuburi cu substanţã anticoagulantã, pentru examene de detecţie de genom viral, dupã cum urmeazã:
(i) pentru depistarea porcinelor febrile se examineazã un numãr de exemplare care sã asigure depistarea infecţiei la o prevalenţã a bolii de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
(ii) pentru detecţia scroafelor febrile, numãrul de scroafe examinate trebuie sã asigure depistarea eventualelor scroafe infectate, cu o prevalenţã de 5%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
(iii) în centrele de colectare a materialului seminal de porcine se examineazã toţi vierii.
ART. 17
În cazul vaccinãrii de urgenţã, supravegherea porcinelor din exploataţiile afectate de pesta porcinã clasicã, dupã ridicarea mãsurilor de restricţie şi repopularea acestora, se realizeazã astfel:
a) în cazul exploataţiilor în care testarea spaţiilor pentru prezenţa virusului pestei porcine clasice cu purcei santinelã mai mari de 120 de zile nu este posibilã, efectivul repopulat trebuie strict supravegheat pentru o perioadã de cel puţin 21 de zile, prin:
(i) examinare clinicã randomizatã, sãptãmânal, care sã asigure o detecţie a bolii la o prevalenţã de 5% la scroafe şi 10% la alte categorii de porci şi o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
(ii) examinarea lezionalã a tuturor porcinelor moarte sau bolnave cu prelevare de probe pentru examene virusologice;
(iii) la douã sãptãmâni dupã repopulare, prelevarea randomizatã de probe de sânge în tuburi cu substanţã anticoagulantã, pentru efectuarea examinãrii virusologice prin RT-PCR, de la un numãr suficient de mare de purcei, pentru a se putea detecta o prevalenţã a bolii de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare subunitate epidemiologicã; subunitatea epidemiologicã este definitã ca grup de adãposturi, adãpost sau compartiment al unui adãpost din exploataţie;
b) în cazul în care se efectueazã repopularea totalã cu tineret porcin sau porcine la îngrãşat, se prelevã randomizat probe de sânge în tuburi cu substanţã anticoagulantã pentru efectuarea examinãrii virusologice prin RT-PCR, ce trebuie sã asigure detecţia unei prevalenţe a pestei porcine clasice de 20%, cu confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
c) în cazul repopulãrii cu scroafe sau vieri, numãrul de probe prelevate trebuie sã asigure detecţia unei prevalenţe a pestei porcine clasice de 10%, cu o confidenţã de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;
d) dacã repopularea se face cu animale vaccinate cu vaccin marker pânã în luna aprilie 2008, în exploataţiile comerciale industriale de porcine testele virusologice se pot dubla prin teste serologice prin ELISA pentru detecţia anticorpilor pentru proteina Erns.
ART. 18
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta procedurã.


ANEXA 1
la procedurã
------------



METODOLOGIE DE LUCRU
ÎN DIAGNOSTICUL PESTEI PORCINE CLASICE

FOCAR PRIMAR
TESTE VIRUSOLOGICE

┌──────────────────────────────────────┐
│ Suspiciune │
│ pe baza semnelor clinice şi/sau a │
│ leziunilor specifice pestei porcine │
└─────────────────┬────────────────────┘


┌────────────────────┴────────────────────────┐
│ Prelevarea de probe │
│stern,amigdale, limfonoduri, splinã, rinichi,│
│ ileon, sânge pe anticoagulant şi trimiterea │
│ în condiţii de refrigerare la laboratoarele │
│ sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │
│ alimentelor judeţene, respectiv a │
│ municipiului Bucureşti │
└────────────────────┬────────────────────────┘





┌────────────────────┴───────────────────────┐
│ Testul de imunofluorescenţã directã (IFD) │
│ efectuat la toate laboratoarele sanitar- │
│veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │
│judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti│
└─┬──┬─────────────────────────────┬─────────┘
┌───────────┘ ▲ └──────────────┐
│ │ ▼
▼ │ ┌────────────┴────────┐
┌────┴─────┐ │ │ Pozitiv - Buletin │
│ Negativ │ │ │ de Analizã │
└────┬─────┘ │ ┌────┤ suspiciune │
│ │ │ │notificare suspiciune│
│ ┌─────────┴──┐ ▼ └──────────────┬──────┘
│ │ Prelevare │ ┌─────────────────────┴──────────┐ └─┐
▼ │ de probe │ │ Testul de imunoperoxidazã (IP) │ ▼
┌───┴──┐ │suplimentare│ │ cu anticorpi monoclonali în │ ┌────┴───┐
│ PCR*)│ │ **) │ │laboratoarele sanitar-veterinare│ sau │ PCR*) │
│ │ │ │ │şi pentru siguranţa alimentelor │ └┬──┬──┬─┘
└──┬──┬┘ └─────┬──────┘ │judeţene stabilite la Institutul│ ▲ │ │
│ │ ▲ │ de Diagnostic şi Sãnãtate │ │ │ │
│ └──┐ │ │ Animalã ****) │◄─┐ │ │ │
│ │ │ └────────┬────────┬──────────────┘ │ │ │ │
│ │ │ ┌──┘ └───┐ ┌──────────┼───┘ │ │
│ ▼ │ ▼ │ │ │ ┌───┘ └─┐
│ ┌┴─────┴──────┐ ┌───┴─────┐ ▼ │ │ ▼ ▼
▼ │ Pozitiv │ │ Pestã │ ┌──┴──┴──┐ ┌───┴──┴┐ ┌─────┴─┐
┌────┴──┐ │ Buletin de │ │ Pozitiv │ │ Negativ│ │Negativ│ │Pozitiv│
│Negativ│ │ Analizã │ └────┬────┘ └────────┘ └──┬────┘ └──┬────┘
└────┬──┘ │ suspiciune, │ │ │ │
│ │ notificare │ ▼ ▼ ▼
│ │ suspiciune │ ┌─────┴──────┐ ┌────────┴─┐ ┌─────┴─────┐
▼ └──┬──────────┘ │ Buletin de │ │ Pestã │ │ Pestã │
┌─────┴────┐ | │ Analizã │ │ Negativ │ │ Pozitiv │
│ Pestã │ | │ confirmare,│ │Buletin de│ │Buletin de │
│ Negativ │ |***) │ notificare │ │ Analizã │ │ Analizã │
│Buletin de│ | └─────┬──────┘ │notificare│ │confirmare,│
│ Analizã │ | │ └──────────┘ │notificare │
└──────────┘ | └──┐ ┌─────────────┤ │
| │ │ └───────────┘




┌────────────┴──────────────┐ ▼ ▼
│Izolare pe culturi celulare│ ┌───┴──────────────┴─────┐
│Institutul de Diagnostic şi│ │ Izolare + Secvenţiere │
│ Sãnãtate Animalã │ │Institutul de Diagnostic├──►─┐
└────────────┬──────────────┘ │ şi Sãnãtate Animalã │ │ ┌────────────┐
┌───────┴──────┐ └────────────────────────┘ │ │ Laboratorul│
│ │ ├─►┤Comunitar de│
▼ ▼ ┌────────────────┐ │ │Referinţã de│
┌─────┴────┐ ┌──────┴────┐ │ Secvenţiere │ │ │ la Hanovra │
│ Negativ │ │ Pozitiv ├──────►│ Institutul de ├─────────►─┘ └────────────┘
│ pestã │ │ pestã │ │ Diagnostic şi │
│ Buletin │ │Buletin de │ │Sãnãtate Animalã│
│de analizã│ │ Analizã │ └────────────────┘
│ │ │confirmare,│
└──────────┘ │ notificare│
└───────────┘


*) La cele 9 laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti + Intitutul de Diagnostic şi
Sãnãtate Animalã, conform notei.
**) Prelevare de probe suplimentare de la alţi porci existenţi în ferma sau
gospodãria respectivã care prezintã semne clinice şi/sau leziuni specifice de
pestã porcinã care vor fi supuse testelor de diagnostic conform diagramei flux.
Dacã în gospodãria respectivã nu mai existã alte animale din specia porcinã
rezultatul final va fi dat în urma examenului de izolare pe culturi celulare.
***) În cazul în care în exploataţie nu mai sunt alte porcine.
****) Testul IP se va efectua în laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene care au promovat ring-testul organizat de
Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã pentru aceastã metodã.

Nota:
. TL - TL
. CT - CT
. CL - CL, IL, GR
. BR - BR, GL, VN, DZ
. IS - IS, VS, BC
. SV - SV, BT, NT, BN
. BV - BV, CV, HG, SB, MS
. AR - AR, TM, CS, HD, AB
. SM - SM, MM, SJ, BH, CJ
. IDSA - celelalte 10 judeţe + Municipiul Bucureşti (IF, PH, DB, AG,
VL, GJ, MH, DJ, OT, TR)




ANEXA 2
la procedurã
------------



FOCAR SECUNDAR
Teste virusologice

┌───────────────────────────────────────┐
│ Suspiciune │
│ pe baza semnelor clinice a leziunilor │
│ specifice pestei porcine şi a datelor │
│ epidemiologice │
└─────────────────┬─────────────────────┘


┌─────────────────────┴────────────────────────┐
│ Prelevarea de probe organe │
│(stern amigdale, limfonoduri, splinã, rinichi,│
│ileon) şi sânge pe anticoagulant şi trimiterea│
│ în condiţii de refrigerare la laboratoarele │
│ sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │
│ alimentelor judeţene, respectiv a │
│ municipiului Bucureşti │
└─────────────────────┬────────────────────────┘





┌────────────────────┴───────────────────────┐
│ Testul de imunofluorescenţã directã (IFD) │
│ efectuat la toate laboratoarele sanitar- │
│veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │
│judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti│
└───┬──────────────────────────────┬─────────┘
┌───────────┘ └──────────────┐
│ │
▼ ▼
┌───┴─────┐ ┌───┴─────┐
│ Negativ │ │ Pozitiv │
└────┬────┘ └────┬────┘
│ │
▼ ▼
┌────┴────┐ ┌───────┴───────┐
│ PCR*) │ │ Pestã pozitiv │
└────┬────┘ └───────────────┘

┌────┴─────┐
│ │
▼ ▼
┌───┴───┐ ┌───┴───┐
│Negativ│ │Pozitiv│
└───┬───┘ └───┬───┘
│ │
│ │
│ │
▼ ▼
┌───┴───┐ ┌───┴───┐
│Negativ│ │Pozitiv│
│ pestã │ │ pestã │
└───────┘ └───────┘



------
*) La cele 9 laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti + Intitutul de Diagnostic şi
Sãnãtate Animalã, conform notei.

Nota:
. TL - TL
. CT - CT
. CL - CL, IL, GR
. BR - BR, GL, VN, DZ
. IS - IS, VS, BC
. SV - SV, BT, NT, BN
. BV - BV, CV, HG, SB, MS
. AR - AR, TM, CS, HD, AB
. SM - SM, MM, SJ, BH, CJ
. IDSA - celelalte 10 judeţe + Municipiul Bucureşti (IF, PH, DB, AG,
VL, GJ, MH, DJ, OT, TR)



ANEXA 3
la procedurã
------------



FOCAR PRIMAR
TESTE VIRUSOLOGICE PENTRU PORCINELE RECENT VACCINAŢI

┌──────────────────────────────────────┐
│ Suspiciune │
│ pe baza semnelor clinice şi/sau a │
│ leziunilor specifice pestei porcine │
│ la animale vaccinate cu vaccin viu │
│ la mai puţin de 30 de zile în urmã │
└─────────────────┬────────────────────┘


┌────────────────────┴───────────────────────┐
│ Prelevarea de probe │
│stern,amigdale, limfonoduri,splinã, rinichi,│
│ileon, sânge pe anticoagulant şi trimiterea │
│în condiţii de refrigerare la laboratoarele │
│ sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │
│ alimentelor judeţene, respectiv a │
│ municipiului Bucureşti │
└────────────────────┬───────────────────────┘





┌────────────────────────────────────────────┐
│ Testul de imunofluorescenţã directã (IFD) │
│ efectuat la toate laboratoarele sanitar- │
│veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │
│judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti│
└─┬────────────────────────────────┬─────────┘
┌───────────┘ └─────────────┐
│ ▼
▼ ┌────────────┴────────┐
┌────┴─────┐ │ Pozitiv - Buletin │
│ Negativ │ │ de Analizã │
└────┬─────┘ │ suspiciune │
│ │notificare suspiciune│
│ └──────────┬──────────┘
│ └──┐
▼ ▼
┌───┴──┐ ┌────┴───┐
│ PCR*)│ │ PCR*) │
│ │ └───┬──┬─┘
└──┬──┬┘ │ │
│ │ │ │
│ └──┐ │ │
│ │ │ │
│ ▼ ┌────┘ └──┐
│ ┌┴────────────┐ │ │
▼ │ Pozitiv │ │ │
┌────┴──┐ │ Buletin de │ │ │
│Negativ│ │ Analizã │ │ │
└────┬──┘ │ suspiciune, │ │ │
│ │ notificare │ ▼ ▼
│ │ suspiciune │ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐
▼ └──┬──────────┘ │Pozitiv│ │Negativ│
┌─────┴────┐ | ┌─────────────────────────────┤ │ │ │
│ Pestã │ | │ └───────┘ └───┬───┘
│ Negativ │ | │ │
│Buletin de│ | │ │
│ Analizã │ | │ │
└──────────┘ | │ │
| │ │


▼ ▼ │


┌─────────┴────────────┴────┐ ┌──────────────────────────┴──────┐
│ Secvenţiere + Izolare pe │ │ Izolare pe culturi celulare │
│ culturi celulare │ │ Institutul de Diagnostic şi │
│Institutul de Diagnostic şi│ │ Sãnãtate Animalã │
│ Sãnãtate Animalã pentru │ └───┬──────────────────────┬──────┘
│tipizarea tulpinii de virus│ ▼ ▼
└────────┬──────┬───────────┘ ┌────┴────┐ ┌──────┴──────┐
│ │ │ Pozitiv │ │ Negativ │
┌─────┘ └─────┐ └────┬────┘ │Negativ pestã│
│ │ ▼ │ Buletin de │
│ │ ┌──────────────┴─────────────┐ │ Analizã │
│ │ │ Secvenţiere şi/sau identi- │ └─────────────┘
▼ ▼ │ficare cu anticorpi monoclo-│
┌──────┴──────┐ ┌─────────┴───┐ │ nali pentru tipizarea │
│ Tulpina │ │ Tulpina │ │ tulpinii de virus │
│ vaccinatã │ │ sãlbaticã │ └────┬──────────────────┬────┘
│Negativ pestã│ │Pozitiv pestã│ ▼ ▼
│ Buletin de │ │ Buletin de │ ┌──────┴───────────┐ ┌───┴──────────────┐
│ Analizã │ │ Analizã │ │Tulpina sãlbaticã │ │Tulpina vaccinatã │
│ │ │ confirmare, │ │ Pozitiv pestã │ │ Negativ pestã │
└─────────────┘ │ notificare │ │Buletin de Analizã│ │Buletin de Analizã│
└────────┬────┘ └───────┬──────────┘ └──────────────────┘
│ ▼
│ ┌───────┴────────────────┐
│ │Laboratorul Comunitar de│
└──────┤Referinţã de la Hanovra │
└────────────────────────┘
Nota*):
. TL - TL
. CT - CT
. CL - CL, IL, GR
. BR - BR, GL, VN, DZ
. IS - IS, VS, BC
. SV - SV, BT, NT, BN
. BV - BV, CV, HG, SB, MS
. AR - AR, TM, CS, HD, AB
. SM - SM, MM, SJ, BH, CJ
. IDSA - celelalte 10 judeţe + Municipiul Bucureşti (IF, PH, DB, AG,
VL, GJ, MH, DJ, OT, TR)




ANEXA 4
la procedurã
------------


Ancheta epidemiologicã - model
Direcţia Sanitar-Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor
......................................................
CSVZ ......................................................
Data ......................................................


ANCHETĂ EPIDEMIOLOGICĂ

A. Investigaţii epidemiologice pentru pesta porcinã clasicã
1. Data vizitei ................................................................. (zi/lunã/an)
2. Durata vizitei: ............................... ore
3. Raport de vizitã compus din:
........................................................................................
4. Exploataţia vizitatã de autoritatea veterinarã competentã
........................................................................................

B. Declaraţie privind statusul exploataţiei vizitate
1. Exploataţia este [] suspectatã [] infectatã
2. Exploataţia a fost declaratã suspectatã/infectatã pe baza:
[] inspecţiei clinice efectuate la data de .................. (zi/lunã/an)
Durata: .................. ore
[] confirmãrii prin buletin de laborator emis la data: .................. (zi/lunã/an)
Durata: .................. ore
3. Suspiciunea de infectare/infectarea cu virusul pestei porcine clasice s-a realizat pe baza:
[] notificãrii oficiale [] trasabilitãţii
[] anchetei epidemiologice [] altele .......................................
de cãtre:
[] deţinãtor [] medicul veterinar de liberã practicã împuternicit
[] medicul veterinar oficial [] comerciantul de animale
[] laborator [] altele

C. Informaţii privind exploataţia cu porcine suspectã/infectatã
1. Numele şi prenumele, adresa deţinãtorului de animale .................................
2. Numãrul unic al exploataţiei .........................................................
3. Adresa exploataţiei: .................................................................
4. Coordonatele exploataţiei
Telefon: ...............................
Fax: ...............................
Mail: ...............................
Numele medicului veterinar: ................................................
5. Dacã deţinãtorul porcine are exploataţii în alte locaţii
Adresã: ................................................................................
6. Tipul exploataţiei

a) Prezenţa altor specii de animale în exploataţie:
[] da [] nu
Se specificã specia şi numãrul de animale ..............................................

b) Pentru exploataţiile comerciale industriale de porcine, prezenţa altor utilitãţi:
[] depozit de furaje
[] centrul de carantinã pentru import - comerţ intracomunitar
[] centrul de colectare pentru export - comerţ intracomunitar
[] altele ..............................................................................
[] centru de creştere a vierilor
[] alte dependinţe ......................................................................
c) Prezenţa urmãtoarelor specii şi categorii de animale:

[] pãsãri domestice
[] pãsãri ouãtoare
[] broileri
[] curcani
[] struţi
[] alte animale de fermã
[] animale sãlbatice de captivitate
[] alte animale ....................................................

D. Localizarea geograficã a exploataţiei
Exploataţia este localizatã în:
[] zona arondatã circumscripţiei sanitar-veterinare de asistenţã: .........................
[] zona de protecţie: .....................................................................
[] zona de supraveghere: ..................................................................
[] zona de vaccinare: .....................................................................

E. Existenţa altor exploataţii de porcine sau fonduri de vânãtoare în care existã mistreţi, pe o razã de 1 km în jurul exploataţiei suspectate/infectate
[] da [] nu
Adresa exploataţiei de proximitate ........................................................

F. Evoluţia bolii în exploataţie
Se întocmeşte o hartã referitoare la adãposturile pentru porcinele existente în exploataţie şi diagrama fluxului de producţie; adãposturile pentru porcine şi compartimentele acestora, drumurile interioare, precum şi drumurile de acces la exploataţie, locuinţele muncitorilor care activeazã în exploataţie şi care au localizare în incinta acestora şi exploataţiile din jurul celei în cauzã trebuie identificate prin numere.

G. Rezultatul examinãrilor clinice
Pentru fiecare adãpost/compartiment/padoc cu porcine suspectate şi infectate se precizeazã:
1. Categoria de porcine ...................................................................
2. Numãrul şi vârsta medie a porcinelor ...................................................
3. Descrierea semnelor clinice depistate ..................................................
4. Numãrul şi vârsta porcinelor afectate ..................................................
5. Numãrul şi vârsta porcinelor suspecte de contaminare ...................................
6. Numãrul de probe prelevate pentru examenele de laborator ...............................

H. Date anamnetice privind apariţia bolii
1. La ce datã au apãrut primele semne clinice? ............................ (ziua/luna/anul)
2. În care adãpost/compartiment/padoc?......................................................
3. Descrierea evoluţiei bolii în ultimile zile (istoricul bolii)
4. Dacã porcinele au fost supuse unor tratamente medicamentoase în ultimele 21 de zile?
[] da [] nu
5. Ce medicamente şi regimul de administrare ...............................................
6. Efectul administrãrii medicamentelor: ...................................................
7. Rezultatul diagnosticului diferenţial: ..................................................

I. Examenele de laborator pentru porcinele de la care s-au prelevat probe şi evaluarea rezultatului acestora
1. Numãrul total de porcine ................................................................
2. Categoria de porcine ....................................................................
3. Nr. de identificare a porcinelor ........................................................
4. Localizarea acestora în exploataţie, cu precizarea adãpostului/compartimentului/padocului
............................................................................................
5. Daca au fost prelevate, în ultima lunã, probe pentru examene de laborator
[] da [] nu
6. Data .......................... (ziua/luna/anul)
7. Dacã animalele bolnave şi/sau suspecte au fost:
[] izolate [] nu au fost izolate
8. Evoluţia mortalitãţii înainte de notificarea suspiciunii sau a bolii
Se specificã numãrul de porcine care au murit în ultimele 4 sãptãmâni în exploataţie ........

J. Porcine prezente în exploataţie
1. Scroafe ....................................................
2. Vieri ......................................................
3. Purcei sugari ..............................................
4. Porcine tineret ............................................
5. Porcine la îngrãşat ........................................

K. Numãrul de porcine bolnave, pe categorii de producţie .....................................

L. Alte specii de animale prezente în exploataţie şi numãrul acestora
1. Bovine .................................. Da/Nu
2. Ovine ................................... Da/Nu
3. Caprine ................................. Da/Nu
4. Cabaline ................................ Da/Nu
5. Pãsãri .................................. Da/Nu
6. Câini ................................... Da/Nu
7. Pisici .................................. Da/Nu
8. Iepuri .................................. Da/Nu
9. Altele .................................. Da/Nu

M. Date privind furajarea porcinelor
1. Sunt porcinele furajate cu resturi menajere de origine animalã provenite din alte exploataţii?
[] da [] nu
2. Numele persoanelor de la care s-au preluat resturile menajere de origine animalã .............
3. sunt porcinele furajate cu resturi menajere de origine animalã provenite din exploataţia proprie?
[] da [] nu

N. Date privind relaţiile epidemiologice cu alte porcine
1. Existã contacte cu animale din exploataţiile din vecinãtate?
[] da [] nu
2. Numele şi adresa exploataţiilor de contact: ...................................................

O. Date privind introducerea de porcine în exploataţie
1. Au fost introduse porcine sau animale din alte specii în exploataţie în ultimele 6 sãptãmâni?
[] da [] nu
2. Numãrul şi originea acestora: .................................................................
3. Animalele introduse provin dintr-o exploataţie în care se cresc şi porcine?
[] da [] nu
4. Numele şi adresa persoanei care a transportat porcinele sau alte specii de animale în exploataţie:
....................................................................................................
5. Transportul porcinelor sau al altor specii de animale în exploataţie s-a efectuat cu un vehicul al deţinãtorului exploataţiei?
[] da [] nu
6. A fost acest vehicul de transport împrumutat altor persoane?
[] da [] nu
7. Vehiculul utilizat a fost supus dezinfecţiei înainte de transport?
[] da [] nu

P. Date privind porcinele livrate din exploataţii
1. Au fost livrate porcine din exploataţie în ultimele 6 sãptãmâni?
[] da [] nu
2. Data livrãrii, numãrul de porcine livrate şi destinaţia acestora
3. Dacã nu au fost transportate cu un vehicul ce aparţine deţinãtorului exploataţiei, se specificã numãrul de identificare al vehiculului şi numele persoanei care a efectuat transportul ...............
4. Livrarea porcinelor la destinaţie a fost efectuatã?
[] de cãtre deţinãtorul care a livrat porcinele, fãrã a transporta şi alte specii de animale în acelaşi
transport;
[] de cãtre deţinãtorul care a livrat animalele, împreunã cu alte specii de animale;
[] de cãtre un transportator autorizat, cu precizarea numelui şi a numãrului de autorizare ale
acestuia.
5. Informaţii privind destinaţia porcinelor livrate din exploataţie:
a) Adresa destinaţiei de livrare: ................................................................
b) Dacã pânã la destinaţia de livrare porcinele au trecut prin alte exploataţii de porcine sau centre de colectare pentru porcine ..........................................................................

R. Date privind modalitãţi de transmitere indirectã a pestei porcine clasice
1. Existã unelte, maşini agricole, materiale deţinute de deţinãtorul exploataţiei suspecte/infectate, împrumutate altor persoane?
[] da [] nu
2. Identificarea persoanelor cãrora le-au fost împrumutate cele menţionate la pct. 1 .............
3. A preluat exploataţia gunoi de grajd de la alte exploataţii de porcine aflate pe o razã de 200 de metri de exploataţia suspectã/infectatã?
[] da [] nu
4. A fost livrat gunoi de grajd din exploataţia suspectã/infectatã în ultimele 4 sãptãmâni?
[] da [] nu
5. Date privind destinaţia gunoiului livrat:
Denumirea şi numãrul unic ale exploataţiei: ......................................................
Adresa exploataţiei: .............................................................................
Data livrãrii (ziua/luna/anul): ..................................................................
6. A fost livrat gunoi cãtre exploataţia suspectã/infectatã în ultimele 4 sãptãmâni?
[] da [] nu
7. Informaţii despre originea gunoiului:
Denumirea şi numãrul unic al exploataţiei: .......................................................
Adresa exploataţiei: .............................................................................
Data livrãrii (ziua/luna/anul) ...................................................................

S. Date privind persoanele care au avut acces în exploataţii
Numele şi codul numeric ale persoanelor care au vizitat exploataţia suspectã/infectatã în ultimele 4 sãptãmâni: ..........................................
1. Medici veterinari, cu excepţia celor angajaţi de deţinãtorul exploataţiei, medici veterinari de liberã practicã împuterniciţi şi medici veterinari oficiali care au în responsabilitate exploataţia: .........................
2. Persoane care se ocupã cu transportul sau comercializarea de porcine: .........................
3. Persoane care se ocupã cu transportul sau comercializarea de produse sau subproduse provenite de la porcine: .............................................................................................
4. Persoane deţinãtoare de porcine: ..............................................................
5. Persoane ce aparţin unor societãţi al cãror obiect de activitate este colectarea, transportul şi procesarea gunoiului de grajd: ........................................................................
6. Persoane care lucrezã în exploataţii comerciale industriale de porcine: ........................
7. Transportatori de animale: .....................................................................

Ş. Persoane care nu au venit în contact cu porcine, dar au vizitat exploataţia suspectã/infectatã:
1. Numele, prenumele şi codul numeric personal: ...................................................
2. Data: ..........................................................................................
3. Scopul vizitei: ................................................................................

T. Date privind ecarisarea şi procesarea porcinelor moarte:
...................................................................................................
Ţ. Comentarii suplimentare:
...................................................................................................


Întocmit
Medic veterinar oficial,
...............................................
(nume, prenume, semnãturã, parafã)


ANEXA 5
la procedurã
------------

NUMĂR
de probe prelevate pentru diagnosticarea
PPC - confidenţa 95%


┌──────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│ Nr. porcine │ 20% │ 10% │ 5% │
│ ├─────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Prevalenţa │
├──────────────┼─────────────┬────────────┬────────────┤
│ 10 │ 8 │ 10 │ 10 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 20 │ 10 │ 16 │ 19 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 30 │ 11 │ 19 │ 26 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 40 │ 12 │ 21 │ 31 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 50 │ 12 │ 22 │ 35 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 60 │ 12 │ 23 │ 38 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 70 │ 13 │ 24 │ 40 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 80 │ 13 │ 24 │ 42 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 90 │ 13 │ 25 │ 43 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 100 │ 13 │ 25 │ 45 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 120 │ 13 │ 26 │ 47 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 140 │ 13 │ 26 │ 48 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 160 │ 13 │ 27 │ 49 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 180 │ 13 │ 27 │ 50 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 200 │ 13 │ 27 │ 51 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 250 │ 14 │ 27 │ 53 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 300 │ 14 │ 28 │ 54 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 350 │ 14 │ 28 │ 54 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 400 │ 14 │ 28 │ 55 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 450 │ 14 │ 28 │ 55 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 500 │ 14 │ 28 │ 56 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 600 │ 14 │ 28 │ 56 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 700 │ 14 │ 28 │ 57 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 800 │ 14 │ 28 │ 57 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 900 │ 14 │ 28 │ 57 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1.000 │ 14 │ 29 │ 57 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1.200 │ 14 │ 29 │ 57 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1.400 │ 14 │ 29 │ 58 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1.600 │ 14 │ 29 │ 58 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1.800 │ 14 │ 29 │ 58 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2.000 │ 14 │ 29 │ 58 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3.000 │ 14 │ 29 │ 58 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 4.000 │ 14 │ 29 │ 58 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 5.000 │ 14 │ 29 │ 59 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 6.000 │ 14 │ 29 │ 59 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 7.000 │ 14 │ 29 │ 59 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 8.000 │ 14 │ 29 │ 59 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 9.000 │ 14 │ 29 │ 59 │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ 10.000 │ 14 │ 29 │ 59 │
└──────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘



-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016