Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 2 iulie 2021  efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfăşurare a evaluării şi de încadrare a cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului în sistemul administraţiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURA din 2 iulie 2021 efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfăşurare a evaluării şi de încadrare a cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului în sistemul administraţiei penitenciare

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 700 din 15 iulie 2021
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 3.718/C din 2 iulie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700 din 15 iulie 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Cadrele militare şi poliţiştii din cadrul altor instituţii de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului pot fi încadraţi ca poliţişti de penitenciare, conform art. 13 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, dacă îndeplinesc cumulativ condiţiile generale de dobândire a calităţii de poliţist de penitenciare prevăzute la art. 11, condiţiile obligatorii cumulative în raport cu funcţia pentru care se solicită transferul, condiţiile de la art. 14 alin. (1) şi condiţiile de la art. 97 alin. (6) şi art. 98 alin. (5) din Lege.
    (2) Condiţiile obligatorii cumulative în raport cu funcţia pentru care se solicită transferul sunt cele prevăzute la art. 97 alin. (4) lit. a), b) şi d)-f) şi alin. (5) lit. a), c)-e) şi art. 98. alin. (2) lit. b)-e) din Lege.

    ART. 2
    (1) Transferul cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului se face pe posturi vacante de poliţist de penitenciare, pe funcţii din aceeaşi categorie, respectiv categoria ofiţerilor de poliţie penitenciară sau categoria agenţilor de poliţie penitenciară, şi de acelaşi fel, respectiv funcţii de conducere sau funcţii de execuţie.
    (2) Transferul pe funcţii de conducere se poate realiza până la nivelul de şef serviciu sau echivalent, în conformitate cu art. 97 alin. (6) din Lege.
    (3) Transferul pe funcţii de execuţie se poate realiza în conformitate cu art. 98 alin. (5) din Lege.
    (4) Transferul persoanelor care ocupă funcţii de conducere se poate realiza pe funcţii de conducere de nivel minim, conform domeniului de activitate, sau pe funcţii de execuţie.

    ART. 3
    (1) Procedura de transfer al cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului se desfăşoară în perioadele stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (2) La nivelul fiecărei unităţi se analizează, în cadrul consiliului de conducere, situaţia tuturor posturilor vacante,
    conform art. 97 alin. (6) şi art. 98 alin. (5) din Lege. În funcţie de oportunitatea şi posibilităţile efective de ocupare a acestora, directorul unităţii sau, după caz, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor aprobă lista posturilor vacante destinate ocupării prin transfer. Datele privind posturile vacante destinate ocupării prin transfer se centralizează prin grija Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care le aduce la cunoştinţa unităţilor poliţiei penitenciare.

    (3) Posturile vacante pentru care s-a dispus demararea procedurii de transfer nu mai pot fi supuse simultan unei alte modalităţi de încadrare.
    (4) Verificarea îndeplinirii condiţiilor obligatorii cumulative se realizează prin raportare la data-limită de depunere a cererilor de transfer.
    (5) Anunţul privind sesiunea de transfer se afişează pe pagina de internet a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi la sediul unităţilor penitenciare care au posturi aprobate pentru transfer, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data fixată pentru susţinerea primei probe de evaluare.
    (6) Modificările intervenite din motive obiective se vor afişa în timp util.

    ART. 4
    (1) Cererile de transfer se depun la unitatea care scoate postul pentru ocupare prin transfer, în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării anunţului. Cererile vor fi însoţite de următoarele documente justificative:
    a) copia actului de identitate;
    b) copia certificatului de căsătorie, după caz;
    c) copia livretului militar, după caz;
    d) copia oricărui tip de document care atestă îndeplinirea condiţiilor de studii şi vechime prevăzute de lege;
    e) copia fişei postului ocupat de solicitant în instituţia în care îşi desfăşoară activitatea;
    f) orice tip de document din care să rezulte:
    (i) calificativele din ultimii 2 ani cu ocazia evaluărilor anuale ale performanţelor activităţii profesionale a solicitantului;
    (ii) faptul că solicitantul nu este sub efectul unei sancţiuni disciplinare;
    (iii) după caz, faptul că solicitantul nu este pus la dispoziţie sau faptul că solicitantul este pus la dispoziţie din motive neimputabile;
    (iv) nivelul de acces la informaţii clasificate;
    (v) vechimea în specialitatea postului pentru care se solicită transferul, precum şi vechimea în sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;

    g) declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte:
    (i) faptul că solicitantul nu are antecedente penale sau nu este în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
    (ii) faptul că solicitantului nu i-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcţie publică din motive disciplinare în ultimii 5 ani;
    (iii) faptul că solicitantul nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate şi nici al vreunui serviciu de informaţii

    h) acordul solicitantului cu privire la:
    (i) prelucrarea datelor cu caracter personal;
    (ii) efectuarea de verificări specifice, cunoscând că, în situaţia în care vor rezulta incompatibilităţi, determinate de neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de selecţionare, solicitantul nu va fi încadrat;
    (iii) posibilitatea efectuării de înregistrări audiovideo ale modalităţii de evaluare a cunoştinţelor profesionale;
    (iv) plata taxelor în vederea susţinerii evaluărilor specifice;
    (v) faptul că numirea în funcţie este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii pentru lucrul cu informaţii clasificate, după caz.


    (2) La depunerea cererii de transfer şi a documentelor justificative, copiile de pe actele prevăzute la alin. (1) se prezintă însoţite de documentele originale şi se certifică pentru conformitate cu originalul de către structura de resurse umane.
    (3) Procedura de evaluare se declanşează doar în situaţia existenţei avizului pozitiv de principiu acordat de structura/ministerul unde este încadrat solicitantul, ţinând cont de reglementările specifice acestor instituţii, obţinut până la susţinerea primei probe de evaluare.

    ART. 5
    (1) În termen de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 4 alin. (1), structura de resurse umane a unităţii la care a fost înregistrată cererea verifică documentaţia depusă şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege de către solicitant pentru ocuparea postului, cu excepţia condiţiilor „apt“ psihologic şi „apt“ medical, precum şi a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare. Rezultatul verificării se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi la sediul unităţilor implicate.
    (2) În cazul neîndeplinirii condiţiilor de ocupare a postului sau nedepunerii, în termenul stabilit, a cererii de transfer şi a documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor de ocupare a postului, cererea de transfer se respinge. Respingerea cererii se face de directorul unităţii unde se solicită transferul, la propunerea motivată a structurii de resurse umane.
    (3) Respingerea motivată a solicitării de transfer se comunică solicitantului; cererile respinse conform alin. (2) se clasează la structura de resurse umane.
    (4) Solicitanţii care îndeplinesc condiţiile de ocupare a postului prevăzute la alin. (1) sunt planificaţi în vederea susţinerii testării psihologice, conform programărilor stabilite de structura de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (5) Testarea psihologică se susţine prin Serviciul psihologia personalului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, conform criteriilor stabilite în Regulamentul privind activităţile de psihologia personalului în sistemul administraţiei penitenciare, aprobat prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (6) Comunicarea programărilor şi a rezultatelor la testarea psihologică se face de către structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prin afişare pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (7) Rezultatele la testarea psihologică nu pot fi contestate.
    (8) În termen de 5 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor finale la testarea psihologică, candidaţii declaraţi „apt“ depun la structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor adeverinţa medicală, eliberată de medicul de medicina muncii, din care să rezulte aptitudinea din punct de vedere medical de ocupare a funcţiei pentru care candidează.
    (9) Structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor introduce avizul psihologic şi adeverinţa medicală în dosarul de concurs al candidatului.
    (10) În termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la alin. (8) ori de la depunerea documentelor solicitate, structura de resurse umane din cadrul unităţii care are posturi aprobate pentru transfer verifică dosarele candidaţilor înscrişi din punctul de vedere al îndeplinirii condiţiilor „apt“ psihologic şi „apt“ medical, precum şi comportamentul corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare, potrivit procedurii şi criteriilor de apreciere a comportamentului aprobate prin ordin al ministrului justiţiei, şi întocmeşte un proces-verbal cu solicitanţii declaraţi „admis“/„respins“, cu menţionarea motivului respingerii. Rezultatul verificării se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi nu poate fi contestat.

    CAP. II
    Derularea procedurii de transfer al cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului în sistemul administraţiei penitenciare
    ART. 6
    (1) În cazul solicitanţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (10) şi pentru care s-au primit avizele pozitive de principiu ale structurii/ministerului din care fac parte, sunt necesare susţinerea şi promovarea uneia sau, după caz, a mai multor probe, cu relevanţă directă în ceea ce priveşte specificul funcţiei pe care se solicită transferul, după cum urmează:
    a) probă sportivă;
    b) probă practică;
    c) interviu profesional, cu caracter obligatoriu în toate cazurile.

    (2) Probele se susţin în ordinea prevăzută la alin. (1) şi au caracter eliminatoriu.
    (3) Probele prevăzute la alin. (1) se susţin în faţa unei comisii formate din directorul unităţii unde se solicită transferul sau persoana desemnată de acesta, în calitate de preşedinte, precum şi din şeful sectorului de activitate unde se solicită transferul şi şeful/coordonatorul structurii de resurse umane sau un poliţist de penitenciare din cadrul acestei structuri, în calitate de membri.
    (4) Pentru funcţiile pentru care nu se poate constitui comisie la nivelul unităţii, comisia şi locul de desfăşurare a probei sportive, probei practice şi a interviului profesional se stabilesc prin grija structurii de resurse umane din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu respectarea regulilor menţionate la alin. (3), dintre poliţiştii de penitenciare din orice unitate din poliţia penitenciară.
    (5) Proba sportivă, proba practică şi interviul profesional se evaluează cu calificativul „admis“/„respins“ şi împotriva lor nu poate fi formulată contestaţie. Rezultatele fiecărei probe se consemnează într-un proces-verbal care se înaintează structurii de resurse umane.
    (6) Organizarea, desfăşurarea şi evaluarea probei sportive şi a probei practice se realizează potrivit normelor şi baremelor specifice acestor probe, aprobate prin decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prevăzută la art. 98^5 alin. (3) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 21 alin. (1) din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.065/C/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de poliţist de penitenciare şi a Procedurii privind desfăşurarea verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare.
    (7) Organizarea, desfăşurarea şi evaluarea interviului profesional se realizează conform metodologiei prevăzute la art. 4 alin. (4) din Metodologia privind condiţiile în care poliţiştii de penitenciare definitivi din sistemul administraţiei penitenciare pot fi mutaţi în alte unităţi ale sistemului administraţiei penitenciare, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.551/C/2020.
    (8) În cadrul interviului comisia verifică însuşirea de către solicitant a cunoştinţelor minime dobândite, care să fie în concordanţă cu activităţile care urmează a fi desfăşurate de solicitantul transferului, în urma parcurgerii tematicii şi bibliografiei specifice funcţiei vizate, stabilite de către comisie conform metodologiei prevăzute la alin. (7).

    ART. 7
    În cazul în care există mai multe cereri de transfer pentru aceeaşi funcţie sau pentru acelaşi tip de funcţii dintr-un sector de activitate şi care îndeplinesc toate condiţiile de ocupare stabilite pentru respectivele funcţii, inclusiv promovarea probelor eliminatorii, departajarea cererilor în cauză se realizează de comisia prevăzută la art. 6 alin. (3) sau, după caz, de comisia prevăzută la art. 6 alin. (4), declarând „admis“ solicitantul a cărui vechime în specialitatea postului este mai mare. În cazul în care egalitatea se menţine, este declarat „admis“ candidatul a cărui vechime în sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională este mai mare.

    ART. 8
    (1) În situaţia candidatului declarat admis în urma evaluării prevăzute la art. 6, structura de resurse umane a unităţii în care a fost înregistrată cererea de transfer completează dosarul de transfer şi formulează directorului unităţii propunere motivată în vederea iniţierii demersurilor pentru realizarea transferului.
    (2) Directorul unităţii unde s-a înregistrat cererea de transfer transmite Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor acordul unităţii sale, precum şi avizul prevăzut la art. 4 alin. (3), în vederea iniţierii demersurilor necesare către structura/ministerul în cauză.
    (3) Administraţia Naţională a Penitenciarelor verifică documentaţia transmisă din punctul de vedere al respectării procedurii şi solicită transferul structurii/ministerului de resort.
    (4) Obţinerea acordului pentru transfer din partea instituţiei de la care se transferă solicitantul se supune reglementărilor proprii structurii/ministerului în care este încadrat acesta.
    (5) În situaţia aprobării transferului de către structura/ministerul de resort, numirea în funcţie se realizează de către structura de resurse umane din cadrul unităţii unde s-a aprobat ocuparea postului vacant prin transfer.

    ART. 9
    (1) Încadrarea şi numirea ca poliţist de penitenciare se realizează conform competenţelor de gestiune a resurselor umane stabilite la art. 20 din Lege.
    (2) Încadrarea şi numirea ca poliţist de penitenciare în funcţii corespunzătoare ofiţerilor de poliţie penitenciară se realizează în condiţiile stabilite la art. 21 din Lege.
    (3) Numirea într-o funcţie care necesită acces pentru un anumit nivel de clasificare a informaţiilor se va realiza doar după obţinerea autorizaţiei de acces la informaţii clasificate.

    ART. 10
    Dispoziţiile prezentei proceduri se aplică în mod corespunzător şi în cazul transferului cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului în cadrul Ministerului Justiţiei.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016