Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere cã îndeosebi în ultima perioadã au devenit tot mai numeroase faptele prin care se aduce atingere autoritãţii şi înfãptuirii justiţiei, de naturã sã afecteze imaginea publicã a organelor judiciare şi a unor reprezentanţi ai autoritãţilor publice cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, precum şi încrederea cetãţenilor în actul de justiţie, prin acţiuni de naturã a sfida organele judiciare sau reprezentanţii unor autoritãţi publice,
luând în considerare necesitatea asigurãrii mijloacelor adecvate pentru protejarea imparţialitãţii şi independenţei judecãtorilor, procurorilor şi organelor de cercetare penalã, în vederea creãrii cadrului optim pentru exercitarea activitãţii acestora,
ţinând seama de imperativul creãrii cadrului legislativ adecvat, de naturã sã protejeze solemnitatea şedinţelor de judecatã şi, în general, întreaga activitate desfãşuratã de organele judiciare şi de reprezentanţii autoritãţilor publice,
toate acestea creând premisele unei situaţii extraordinare, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ARTICOL UNIC
Codul penal al României, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 239, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Dacã faptele prevãzute în alin. 1-4 sunt sãvârşite împotriva unui judecãtor sau procuror, organ de cercetare penalã, expert, executor judecãtoresc, poliţist, jandarm ori militar, limitele pedepsei se majoreazã cu jumãtate."
2. Articolul 239^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
Cazuri speciale de pedepsire
"Art. 239^1. - În cazul infracţiunilor prevãzute de art. 180-183, art. 189 şi art. 193, sãvârşite împotriva soţului sau a unei rude apropiate a uneia dintre persoanele prevãzute în art. 239 alin. 5, în scop de intimidare sau de rãzbunare în legãturã cu exercitarea de cãtre aceste persoane a atribuţiilor de serviciu, limitele pedepsei se majoreazã cu jumãtate."
3. Dupã articolul 272 se introduce un nou articol, articolul 272^1, cu urmãtorul cuprins:
Sfidarea organelor judiciare
"Art. 272^1. - Întrebuinţarea de cuvinte insultãtoare ori gesturi obscene sau ameninţãtoare la adresa integritãţii fizice a unui judecãtor, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penalã, de cãtre o persoanã care participã sau asistã la o procedurã care se desfãşoarã în faţa instanţei sau a organului de urmãrire penalã, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã.
Cu aceeaşi pedeapsã se sancţioneazã întrebuinţarea de cuvinte insultãtoare ori gesturi obscene sau ameninţãtoare în mod nemijlocit la adresa integritãţii fizice a unui judecãtor, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penalã, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei."
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul justiţiei,
Cãtãlin Marian Predoiu
p. Ministrul internelor şi reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Bucureşti, 4 decembrie 2008.
Nr. 198.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: