Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 929 din 15 iunie 2021  pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 929 din 15 iunie 2021 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 760 din 4 august 2021
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale asistenţă medicală, medicină de urgenţă şi programe de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii cu nr. IM 3.617 din 10.06.2021,
    având în vedere:
    - art. 10 alin. (2) lit. b) şi g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 5 alin. (3) lit. f) şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 11 pct. 1 din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare;
    – pct. 71 din anexa nr. 1 la Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 26/2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de COVID-19,

    în temeiul prevederilor:
    - art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, cu modificările ulterioare;
    – art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu completările ulterioare,

    ministrul sănătăţii, ministrul educaţiei şi ministrul muncii şi protecţiei sociale emit următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 15 iunie 2020, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor - atât din subordinea Ministerului Educaţiei, cât şi cele organizate, după caz, în subordinea serviciilor publice de asistenţă socială ori a unor furnizori privaţi de servicii sociale, unităţile particulare şi de stat de învăţământ antepreşcolar, preşcolar şi unităţile de tip afterschool, precum şi personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic, medical şi din domeniul asistenţei sociale implicat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Ministrul sănătăţii,
    Ioana Mihăilă
    p. Ministrul educaţiei,
    Gigel Paraschiv,
    secretar de stat
    p. Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
    Mihnea-Claudiu Drumea,
    secretar de stat
    ANEXA 1

    (Anexa la Ordinul nr. 1.076/4.518/3.936/2020)
    Măsuri necesar a fi implementate de către creşe, grădiniţe şi afterschool-uri
    pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2
    a) Măsuri generale:
    1. Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită asigurarea respectării normelor de igienă în vigoare, fără a afecta funcţionarea normală a activităţilor pedagogice.
    2. Se recomandă asigurarea unei distanţări fizice între copii de 1 m, în toate încăperile din unitate.
    3. Materialele necesare pentru fiecare activitate vor fi asigurate individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărţi etc.).
    4. Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate, la fel ca toate accesoriile neesenţiale pentru procesul instructiv-educativ.
    5. Pătuţul sau salteaua va fi individualizat(ă) pentru fiecare copil.
    6. Se vor nominaliza persoanele care lucrează la fiecare grupă de copii şi vor fi repartizate spaţiile în care acestea îşi vor desfăşura activitatea zilnică în mod constant.
    7. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, evitându-se contactul fizic între copii şi jocurile care presupun apropierea la mai puţin de 1 m.
    8. Copiii care prezintă semne sau simptome de infecţie respiratorie sau de alte boli infectocontagioase acute în timpul prezenţei în unitate vor fi duşi în izolator şi vor fi supravegheaţi de personalul medical al unităţii sau un alt angajat special desemnat şi instruit în acest scop, până la preluarea de către familie, şi se va recomanda efectuarea unui control medical.

    b) Măsuri la intrarea în grădiniţă, creşă, afterschool:
    1. Pentru fluidizarea accesului se va desemna o persoană care va asigura la intrarea în unitate degajarea sosirilor şi fluxul de persoane în vederea evitării aglomerărilor.
    2. Traseul prin curtea unităţii până la intrare şi în incintă se va face respectând normele de distanţare fizică.
    3. Uşile de intrare (după caz şi porţile) vor fi menţinute deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care se poate asigura siguranţa copiilor, pentru a limita punctele de contact.
    4. Accesul în holul de primire trebuie limitat; se eşalonează sosirile/plecările, pentru a se respecta distanţarea fizică.
    5. Triajul copiilor se efectuează zilnic de către personalul medical al unităţii/persoana desemnată şi instruită în acest scop şi constă în:
    (i) măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius;
    (ii) în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după 2-5 minute de aşteptare în izolator;
    (iii) dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne şi simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiţi la program.

    6. La intrarea în unitate copiii vor fi primiţi individual de către personalul medical sau de către persoana desemnată şi instruită în acest sens. La sfârşitul programului, copiii vor fi preluaţi de către familie la uşa unităţii, evitându-se circulaţia în interior.

    c) Măsuri igienico-sanitare:
    1. Măsurile de igienă şi de comportament care trebuie respectate sunt menţinerea distanţei fizice, limitarea aglomerărilor, spălatul pe mâini.
    2. În spaţiile închise din interiorul afterschool-urilor copiii vor purta mască facială conform reglementărilor în vigoare.
    3. Purtarea măştii faciale pentru copiii din creşe şi grădiniţe nu este obligatorie, indiferent de vârstă.
    4. Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de începerea activităţii şi după programul de activitate al copiilor.
    5. Curăţenia generală se va face prin spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţi, biocide avizate.
    6. Toate suprafeţele trebuie curăţate, inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi curăţate cu o frecvenţă mai mare.
    7. Săpunul lichid şi prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toţi copiii şi angajaţii din cadrul unităţii.
    8. Toate încăperile destinate copiilor trebuie să fie prevăzute cu ventilaţie naturală. Ventilaţia prin deschiderea ferestrei se realizează în aşa fel încât să se evite disconfortul termic şi să asigure înlăturarea continuă a aerului viciat. Încăperile destinate copiilor se ventilează înainte şi după programul de activitate, precum şi în pauzele din timpul programelor de activitate prin deschiderea ferestrelor; în aceste perioade copiii părăsesc obligatoriu încăperea. Aerisirea dormitoarelor şi a sălilor de mese se efectuează în perioadele în care copiii nu se află în aceste încăperi.
    9. Pupitrele, mesele şi scaunele vor fi astfel amplasate pentru a asigura distanţa fizică recomandată între copii.
    10. Normele de igienă se vor respecta cu stricteţe în timpul servirii mesei, cu asigurarea distanţării de 1 m între copii şi pentru a evita aglomerarea.
    11. Atât angajaţii, cât şi copiii trebuie să se spele pe mâini, astfel:
    (i) la sosirea în creşă, grădiniţă, afterschool şi la plecarea spre casă;
    (ii) înainte şi după fiecare masă;
    (iii) după folosirea toaletei şi schimbarea scutecului;
    (iv) după venirea din spaţiul exterior special amenajat pentru locul de joacă;
    (v) când mâinile sunt vizibil murdare.

    12. Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde, atunci când este cazul.

    d) Măsuri de igienă pentru personalul unităţilor:
    1. Triajul personalului angajat în unitatea respectivă se efectuează zilnic la începutul programului de către personalul medical sau de către persoana desemnată şi instruită în acest scop. Acesta constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius.
    2. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după 2-5 minute de aşteptare, în izolator.
    3. Nu se va permite accesul la programul de activitate pentru personalul faţă de care se constată menţinerea unei temperaturi de peste 37,3 grade Celsius şi/sau prezenţa simptomelor respiratorii şi/sau alte semne şi simptome de boli respiratorii infectocontagioase vizibile. Acestora li se va recomanda controlul medical la medicul de familie sau, după caz, la medicul specialist.
    4. Angajaţii care prezintă simptome respiratorii, febră şi oricare alte semne/simptome de boli infectocontagioase vizibile în timpul programului de activitate se vor retrage la domiciliu şi se vor adresa medicului de familie.
    5. Personalul cu simptome respiratorii, febră şi cu oricare alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute nu se va prezenta la lucru şi va anunţa această situaţie conducătorului instituţiei.
    6. Masca facială va fi utilizată de către tot personalul angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
    7. Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei. După îndepărtarea mănuşilor de unică folosinţă este obligatorie spălarea mâinilor cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde.
    8. Măştile şi mănuşile de unică folosinţă folosite, în vederea eliminării, vor fi colectate în recipiente adecvate, amplasate în locuri special amenajate.
    9. Personalul medical sau, după caz, persoana desemnată şi instruită pentru supravegherea copilului cu simptome respiratorii, după predarea acestuia familiei, se va spăla pe mâini minimum 20 de secunde, cu apă şi săpun sau cu o soluţie antiseptică pe bază de alcool.
    10. După părăsirea unităţii de către copilul cu simptome respiratorii, respectiv după preluarea de către familie, se va proceda la curăţenia şi dezinfecţia tuturor spaţiilor şi obiectelor utilizate de acesta, precum sala de grupă, dormitor, sala de mese, grupuri sanitare, locuri de joacă, jucării etc.

    Important: Părinţii/Tutorii/Reprezentanţii legali nu vor aduce la grădiniţă, creşă, afterschool copiii cu boli infectocontagioase acute sau cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016