Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 64 din 24 noiembrie 2008  privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 64 din 24 noiembrie 2008 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2009

EMITENT: AGENTIA NATIONALA ANTIDOPING
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 816 din 5 decembrie 2008
Având în vedere prevederile art. 6 lit. i), ale art. 15 şi <>art. 16 alin. (1) din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 11 alin. (2) din Legea nr. 227/2006 , cu modificãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping emite prezentul ordin.

ART. 1
În vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport, se aprobã Lista interzisã pentru anul 2009, în conformitate cu cea a Agenţiei Mondiale Anti-Doping, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 115/2007 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l, nr. 862 din 17 decembrie 2007, cu modificãrile ulterioare.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale AntiDoping,
Graziela Elena Vâjialã

Bucureşti, 24 noiembrie 2008.
Nr. 64.


ANEXĂ
AGENŢIA MONDIALĂ ANTI-DOPING
CODUL MONDIAL ANTIDOPING

LISTA INTERZISĂ PENTRU ANUL 2009

STANDARDUL INTERNAŢIONAL
Textul oficial al Listei interzise va fi menţinut de cãtre Agenţia Mondialã AntiDoping (AMAD) şi va fi publicat în limbile englezã şi francezã. În cazul existenţei vreunei contradicţii între versiunea în limba englezã şi cea în limba francezã, va rãmâne valabilã versiunea în limba englezã.
Aceastã listã va intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2009.

LISTA INTERZISĂ PENTRU ANUL 2009

CODUL MONDIAL ANTIDOPING
Valabilã de la 1 ianuarie 2009

Utilizarea oricãrui medicament trebuie sã se limiteze la indicaţii justificate medical.
Toate substanţele interzise vor fi considerate "substanţe specifice", cu excepţia substanţelor din clasele S1, S2, S4.4 şi S6.a şi a metodelor interzise M1, M2 şi M3.

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT (ATÂT ÎN COMPETIŢIE,
CÂT ŞI ÎN AFARA COMPETIŢIEI)

SUBSTANŢE INTERZISE
S1. Agenţi anabolici
Agenţii anabolici sunt interzişi.
1. Steroizi anabolici androgeni (SAA)
a) SAA exogeni*) includ:
1'adandrostendiol (5α-androst-1-en-3â,17â-diol); 1-androstendionã (5α-androst-1-en-3,17-dionã); bolandiol (19-norandrostendiol); bolasteron; boldenon; boldion (androsta-1,4-dien-3,17-dionã); calusteron; clostebol; danazol (17α-etinil-17â-hidroxiandrost-4eno[2,3-d]isoxazol); dehidroclormetiltestosteron (4-chloro-17â-hidroxi-17α-metilandrosta 1,4-dien-3-onã); dezoximetiltestosteron (17α-metil-5α-androst-2-en-17â-ol); drostanolon; etilestrenol (19-nor-17α-pregn-4-en-17-ol); fluoximesteron; formebolon; furazabol (17â-hidroxi'ad17α-metil-5α-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinon; 4'adhidroxitestosteron(4,17â-dihidroxiandrost-4-en'ad3-onã); mestanolon; mesterolon; metenolon; metandienonã (17â-hidroxi-17α-metilestra-1,4'addien-3-onã); metandriol; metasteron(2α, 17α-dimetil-5α-androstan-3-on'ad17â-ol); metildienolon (17â-hidroxi-17α-metilestra'ad4,9'addien'ad3'adonã); metil'ad1-testosteron(17â-hidroxi-17α-metil-5α-androst-1'aden-3-onã); metilnortestosteron(17â-hidroxi-17α-metilestr-4-en-3-onã); metiltrienolon(17â-hidroxi-17α-metilestra-4,9,11-trien-3-onã); metiltestosteron; miboleron; nandrolon; 19-norandrostendionã (estr-4-en'ad3,17'addionã); norboleton; norclostebol; noretandrolon; oxabolon; oxandrolon; oximesteron; oximetolon; prostanozol(17â-hidroxi-5α-androstano[3,2-c]pirazol); quinbolon; stanozolol; stenbolon; 1-testosteron(17â-hidroxi-5α-androst-1-en-3-onã); tetrahidrogestrinonã (18α-homo-pregna-4,9, 11-trien-17â-ol-3-onã); trenbolon şi alte substanţe cu structurã chimicã similarã sau cu efect(e) biologic(e) similar(e).
b) SAA endogeni când s-au administrat exogen:
androstendiol (androst-5-en-3â,17â-diol); androstendionã (androst-4-en-3,17-dionã); dihidrotestosteron (17â-hidroxi-5α-androstan-3-onã); prasteron (dehidroepiandrosteron, DHEA); testosteron, precum şi urmãtorii metaboliţi şi izomeri:
5α-androstan-3α, 17α-diol; 5α-androstan-3α, 17â-diol; 5α-androstan-3â, 17â-diol; 5α-androstan-3â, 17α-diol; androst-4-en-3α, 17α-diol; androst-4-en-3α, 17â-diol; androst-4-en-3â, 17α-diol; androst-5-en-3α, 17α-diol; androst-5-en-3α, 17â-diol; androst-5-en-3â, 17α-diol; 4-androstendiol (androst-4-en-3â, 17â-diol); 5-androstendion(androst-5'aden-3,17-dionã); epi-dihidrotestosteron; epitestosteron; 3a-hidroxi-5α-androstan-17'adonã; 3â-hidroxi-5α-androstan-17-onã; 19-norandrosteron; 19-noretiocolanolon.
Comentariu la clasa S1.1 b
În cazul în care un steroid anabolic androgen poate fi produs de organism în mod natural, se va considera cã o probã conţine o astfel de substanţã interzisã şi se va raporta un rezultat pozitiv, în cazul în care concentraţia unei astfel de substanţe interzise sau a metaboliţilor ori markerilor ei şi/sau orice alt raport (rapoarte) relevant(e) din proba sportivului depãşeşte într-o asemenea mãsurã domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni, încât este improbabil ca ea sã se înscrie în limitele producerii fiziologice endogene. Nu se va considera cã o probã conţine o substanţã interzisã în niciunul dintre cazurile în care sportivul dovedeşte cã respectiva concentraţie a acelei substanţe interzise sau a metaboliţilor ori a markerilor ei, precum şi/sau rapoarte relevante din proba sportivului se pot atribui unei stãri fiziologice ori patologice.
În toate cazurile, precum şi indiferent de concentraţie, proba sportivului va fi consideratã a conţine o substanţã interzisã, iar laboratorul va raporta un rezultat pozitiv dacã, pe baza oricãrei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), laboratorul poate arãta cã substanţa interzisã este de origine exogenã. În acest caz nu mai este necesarã o investigaţie ulterioarã.
Dacã este înregistratã o valoare care nu deviazã prea mult de la valorile care se gãsesc în mod normal în organism, iar metoda analiticã precisã (de exemplu, IRMS) nu a determinat originea exogenã a substanţei, dar existã indicaţii serioase, cum ar fi o comparaţie cu profile steroidice de referinţã, ale unei posibile utilizãri a unei substanţe interzise, sau atunci când un laborator a raportat prezenţa unui raport T/E mai mare de patru (4) la unu (1) şi orice metodã analiticã precisã (de exemplu, IRMS) aplicatã nu a evidenţiat originea exogenã a substanţei, organizaţia antidoping relevantã va conduce o investigaţie ulterioarã, revizuînd rezultatele testului (testelor) anterior (anterioare) sau efectuând un test (teste) ulterior (ulterioare).
Când o astfel de investigaţie ulterioarã este necesarã, rezultatul va fi raportat de laborator ca atipic şi nu pozitiv.
Dacã laboratorul raporteazã, pe baza oricãrei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), cã substanţa interzisã este de origine exogenã, nu mai este nevoie de o investigaţie ulterioarã, iar proba va fi consideratã a conţine acea substanţã interzisã. Dacã o metodã analiticã precisã suplimentarã (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicatã şi un minim de 3 teste anterioare nu sunt disponibile, organizaţia antidoping relevantã va testa sportivul neanunţat de cel puţin 3 ori pe parcursul unei perioade de 3 luni pentru a stabili profilul longitudinal al sportivului. Rezultatul care a declanşat acest studiu longitudinal va fi raportat ca rezultat atipic. Dacã profilul longitudinal al sportivului stabilit în urma testelor ulterioare nu este fiziologic normal, rezultatul va fi raportat ca rezultat pozitiv.
În cazuri individuale, extrem de rare, boldenon de origine endogenã poate fi descoperit la nivele foarte mici de nanograme pe mililitru (ng/mL) în urinã. Când laboratorul raporteazã astfel de concentraţii foarte mici de boldenon şi o metodã analiticã precisã suplimentarã (de exemplu, IRMS) aplicatã nu a determinat originea exogenã a substanţei, poate fi efectuatã o investigaţie ulterioarã prin intermediul testelor ulterioare.
Pentru 19-norandrosteron, un rezultat pozitiv raportat de un laborator este considerat a fi dovada ştiinţificã şi validã a originii exogene a substanţei interzise. Într-un astfel de caz nu mai este nevoie de o investigaţie ulterioarã.
În cazul în care un sportiv nu coopereazã la investigaţii, se va considera cã proba sa conţine o substanţã interzisã.
2. Alti agenţi anabolici, incluzând, dar nelimitându-se la: clenbuterol, modulatorii receptorilor androgeni selectivi (SARMs), tibolon, zeranol, zilpaterol.
în aceastã secţiune:
* "exogen" se referã la substanţele care nu pot fi produse de organism în mod natural;
** "endogen" se referã la substanţele care pot fi produse de organism în mod natural.
S2. Hormoni şi substanţe înrudite
Sunt interzise urmãtoarele substanţe, precum şi factorii lor de eliberare:
1. agenţi de stimulare a eritropoezei [de exemplu, eritropoietina (EPO), darbepoietinã (dEPO), hematida];
2. hormonul de creştere (GH), factorii de creştere însulino-similari (de exemplu, IGF-1), factori de creştere mecanici (MGFs);
3. gonadotrofina corionicã (CG) si hormonul luteinizant (LH) la bãrbaţi;
4. tipuri de insulina;
5. corticotrofinele
şi alte substanţe cu structurã chimicã sau efecte biologice similare.
Comentariu la clasa S2
Dacã sportivul nu poate demonstra cã respectiva concentraţie s-a datorat unei stãri fiziologice sau patologice, se va considera cã o probã conţine o substanţã interzisã (conform celor listate mai sus) în condiţiile în care concentraţia substanţei interzise ori a metaboliţilor şi/sau a unor rapoarte relevante ori a markerilor din proba sportivului îndeplineşte criteriile stabilite de AMAD sau depãşeşte domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni într-o asemenea mãsurã încât este improbabil ca ea sã se înscrie în limitele producerii fiziologice endogene.
Dacã un laborator raporteazã, utilizând o metodã analiticã precisã, cã substanţa interzisã este de origine exogenã, se va considera cã proba conţine o substanţã interzisã şi va fi raportat un rezultat pozitiv.
53. Beta-2-agonişti
Toţi beta-2-agoniştii, inclusiv izomerii lor optici D- şi L- sunt interzişi.
Ca excepţie, formoterolul, salbutamolul, salmeterolul şi terbutalina pot fi utilizate când sunt administrate prin inhalare, dar necesitã o scutire pentru uz terapeutic conform secţiunii relevante a Standardului internaţional pentru SUT.
În ciuda acordãrii oricãrei forme de scutire pentru uz terapeutic (SUT), o concentraţie de safbutamol în urinã mai mare de 1000 ng/mL va fi consideratã rezultat pozitiv, dacã sportivul nu dovedeşte pe baza unui studiu farmaco-kinetic controlat cã rezultatul anormal a fost consecinţa utilizãrii unei doze terapeutice de safbutamol inhalat.
S4. Hormoni antagonişti şi modulatori
Urmãtoarele clase sunt interzise:
1. inhibitori de aromatazã, incluzând, dar nelimitându-se la: anastrozol, letrozol, aminoglutetimid, exemestan, formestan, testolactonã;
2. modulatori ai receptorilor de estrogeni selectivi (SERMs), incluzând, dar nelimitându-se la: raloxifen, tamoxifen, toremifen;
3. alte substanţe antiestrogenice, incluzând, dar nelimitându'adse la: clomifen, ciclofenil, fulvestrant;
4. agenţi care modificã funcţia (funcţiile) miostatinei, incluzând, dar nelimitându-se la: inhibitori ai miostatinei
S5. Diuretice şi alţi agenţi mascatori
Agenţii mascatori sunt interzişi. Aceştia includ: diuretice, probenecid, substituenţi de plasmã (de exemplu, administrarea intravenoasã de albuminã, dextran, hidroxietil-amidon şi manitol) şi alte substanţe cu efecte biologice similare.
Diureticele includ: acetazolamid, amilorid, bumetanid, canrenon, clortalidon, acid etacrinic, furosemid, indapamid, metolazon, spironolacton, tiazide (de exemplu, bendroflumetiazidã, clorotiazidã, hidroclorotiazidã), triamteren şi alte substanţe cu structurã chimicã similarã sau cu efect(e) biologic(e) similar(e) (cu excepţia drosperinonei, precum şi a dorzolaminei şi a brinzolamidei topice, care nu sunt interzise).
Comentariu la clasa S5
O SUT nu este valabilã dacã proba de urinã a sportivului conţine un diuretic în asociere cu o substanţã interzisã exogenã la nivelul pragului de infracţiune sau sub prag.

METODE INTERZISE

M1. Creşterea capacitãţii de transfer de oxigen
Sunt interzise urmãtoarele:
a) dopajul cu sânge, inclusiv utilizarea de sânge autolog, homolog sau heterolog ori de produse hematologice (din celule roşii) de orice origine;
b) creşterea artificialã a absorbţiei, transportului sau eliberãrii de oxigen, incluzând, dar nelimitându-se la utilizarea de perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13) şi a produselor pe bazã de hemoglobina modificatã (de exemplu, înlocuitorii de sânge pe bazã de hemoglobina, produşi de hemoglobina microîncapsulatã).
M2. Manipularea chimicã şi fizicã
a) Falsificarea sau încercarea de a falsifica, cu scopul de a altera integritatea şi validitatea probelor recoltate în timpul controalelor doping, este interzisã. Aceste practici includ, dar nu se limiteazã la cateterizare, substituţia urinei şi/sau alterare.
b) Infuziile intravenoase sunt interzise, cu excepţia procedurilor chirurgicale, a urgenţelor medicale sau a investigaţiilor clinice.
M3. Dopajul genetic
Este interzis(ã) transferul de celule sau elemente genetice ori utilizarea de celule, elemente genetice sau agenţi farmacologici pentru a modela expresia genelor endogene, care au capacitatea de a spori performanţa sportivã.
Sunt interzişi agoniştii - Peroxisome Proliferator Activated Receptor a (PPARa) (de exemplu, GW 1516) şi PPARa-AMP-activated protein kinase (AMPK) axis (de exemplu, AICAR).

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE ÎN COMPETIŢIE

Pe lângã categoriile S1-S5 şi M1-M3 definite mai sus, urmãtoarele categorii sunt interzise în competiţie:

SUBSTANŢE INTERZISE
S6. Stimulente
Toate stimulentele, inclusiv ambii lor izomeri optici (D- şi L-), sunt interzise, cu excepţia derivaţilor de imidazol, de uz topic şi a acelor stimulente incluse în Programul de monitorizare pe 2009*.
Stimulentele includ:
a) stimulente non-specifice: adrafinil, amfepramonã, amifenazol, amfetamina, amfetaminil, benzfetaminã, benzilpiperazinã, bromantan, clobenzorex, cocainã, cropropamidã, crotetamidã, dimetilamfetaminã, etilamfetaminã, famprofazonã, fencaminã, fenetilinã, fenfluraminã, fenproporex, furfenorex, mefenorex, mefenterminã, mesocarb, metamfetaminã(D-), metilendioxiamfetaminã, metilendioxi'ad metamfetaminã, p-metilamfetaminã, modafinil, norfenfluraminã, fendimetrazinã, fenmetrazinã, fenterminã, 4'adfenilpiracetam (carfedon), prolintan. Un stimulent care nu este introdus în mod expres în aceastã secţiune este o substanţã specificã;
b) stimulente specifice (exemple): adrenalinã**, cãtinã***, efedrina****, etamivan, etilefrinã, fenbutrazat, fencamfamînã, heptaminol, izometeptenã, levmetamfetaminã, meclofenoxat, metilefedrinã****, metilfenidat, niketamidã, norfenefrinã, octopaminã, oxilofrinã, parahidroxiamfetaminã, pemolinã, pentetrazol, fenprometaminã, propilhexedrinã, selegilinã, sibutraminã, stricnina, tuaminoheptan şi alte substanţe cu structurã chimicã similarã sau cu efect(e) biologic(e) similar(e).
_______
* Urmãtoarele substanţe incluse în Programul de monitorizare pe 2009 (bupropionã, cafeina, fenilefrinã, fenilpropanolaminã, pipradol, pseudoefedrinã, sinefrinã) nu sunt considerate substanţe interzise.
** Adrenalina asociatã cu agenţii anestezici locali sau administrarea ei localã (de exemplu, nazalã, oftalmologicã) nu este interzisã.
*** Cãtina este interzisã când concentraţia sa în urinã este mai mare de 5 micrograme per mililitru.
**** Orice efedrina şi orice metilefedrinã sunt interzise, atunci când concentraţia lor în urinã este mai mare de 10 micrograme per mililitru.

S7. Narcotice
Urmãtoarele narcotice sunt interzise: buprenorfinã, dextramoramidã, diamorfinã (heroinã), fentanil şi derivatele lui, hidromorfonã, metadonã, morfinã, oxicodonã, oximorfonã, pentazocinã, petidinã.
S8. Canabinoide
Canabinoidele (de exemplu, haşiş, marijuana) sunt interzise.
S9. Glucocorticosteroizi
Toţi glucocorticosteroizii sunt interzişi în administrarea pe cale oralã, rectalã, intravenoasã sau intramuscularã. Conform Standardului internaţional pentru SUT, sportivul trebuie sã completeze o declaraţie de utilizare pentru glucocorticosteroizii administraţi intrrticular, periarticular, peritendinos, epidural, intradermal şi prin inhalare, cu excepţia situaţiei de mai jos.
Preparatele topice, atunci când sunt utilizate pentru afecţiuni dermatologice (inclusiv iontoforeza sau fonoforeza), otice, nazale, oftalmologice, ale cavitãţii bucale, gingivale sau perianale nu sunt interzise şi nu necesitã nici SUT, nici declaraţie de utilizare.

SUBSTANŢE INTERZISE ÎN ANUMITE SPORTURI

P1. Alcool
Alcoolul (etanolul) este interzis numai în timpul competiţiilor, în sporturile menţionate mai jos. Detectarea acestuia se va realiza prin analizarea respiraţiei şi/sau a sângelui. Pragul de infracţiune doping (valorile hematologice) este 0,10 g/L:
● aeronauticã (FAI);
● tir cu arcul (FITA, IPC);
● automobilism (FIA) ;
● petanque (IPC) ;
● karate (WKF);
● pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele care implicã tirul;
● motociclism (FIM);
● bowling ninepin şi tenpin (FIQ);
● bãrci cu motor (UIM).
P2. Beta-blocante
Dacã nu este specificat altfel, beta-blocantele sunt interzise doar în competiţie, în urmãtoarele sporturi:
● aeronauticã (FAI);
● tir cu arcul (FITA, IPC) (interzise şi în afara competiţiei);
● automobilism (FIA);
● biliard şi snooker (WCBS);
● bob (FIBT);
● petanque (CMSB, IPC);
● bridge (FMB);
● curling (WCF);
● golf (IGF);
● gimnasticã (FIG);
● motociclism (FIM);
● pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele care implicã tirul;
● bowling ninepin şi tenpin (FIQ);
● bãrci cu motor (UIM);
● navigaţie cu pânze (ISAF) doar în cursele cu cârmã;
● tir (ISSF, IPC) (interzise şi în afara competiţiei);
● schi/snowboard (FIS) în sãrituri şi freestile (stil liber);
● lupte (FILA).
Beta-blocantele includ, dar nu sunt limitate la urmãtoarele: acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.

AGENŢIA MONDIALA ANTIDOPING

PROGRAMUL DE MONITORIZARE PE 2009*)

Urmãtoarele substanţe sunt introduse în Programul de monitorizare pe 2009*):
1. stimulente: numai în competiţie: bupropion, cafeina, fenilefrinã, fenilpropanolaminã, pipradrol, pseudoefedrinã, sinefrinã;
2. narcotice: numai în competiţie: raportul morfinã/codeinã.
________
*) Codul AMAD (4.5) stipuleazã: "AMAD, în colaborare cu alţi semnatari şi guverne, va stabili un program de monitorizare referitor la substanţele care nu se aflã în Lista interzisã, dar pe care AMAD doreşte sã le monitorizeze, astfel încât sã se detecteze modalitãţile de utilizare greşitã în sport."

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016