Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 49 din 22 mai 2018  pentru modificarea şi completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 49 din 22 mai 2018 pentru modificarea şi completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 465 din 6 iunie 2018
    În temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177 din 16 martie 2015, se modifică şi se completează, după cum urmează:
    1. La articolul 3, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) monitorizarea psihologică: demers proiectat atât în plan individual, cât şi organizaţional menit să urmărească evoluţia problemelor de natură psihologică identificate iniţial, prin utilizarea unor metode de specialitate;"

    2. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Profesia de psiholog în MAI se exercită numai după evaluarea cunoştinţelor profesionale.
    (2) Postul de psiholog vacant, de execuţie sau de conducere, se ocupă în modalităţile prevăzute de legislaţia aplicabilă fiecărei categorii de personal.
    (3) În cazul poliţiştilor şi cadrelor militare, evaluarea cunoştinţelor profesionale se realizează în cadrul procedurilor de ocupare a postului de psiholog vacant, de către comisiile de evaluare sau, după caz, de către comisiile de concurs.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) nu este necesară evaluarea cunoştinţelor profesionale atunci când ocuparea postului vacant de psiholog se realizează prin:
    a) modificarea raporturilor de serviciu ale unei persoane care ocupă un post de psiholog în MAI;
    b) numirea în funcţie a psihologilor puşi la dispoziţie.
    (5) În cazul personalului contractual, evaluarea cunoştinţelor profesionale se realizează în cadrul procedurilor de ocupare a postului de psiholog vacant, în conformitate cu legislaţia aplicabilă acestei categorii de personal.
    (6) Nominalizarea membrilor cu studii de specialitate în cadrul comisiilor de evaluare/concurs sau, după caz, subcomisii se face prin dispoziţie a directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, denumit în continuare Centru."

    3. La articolul 10 alineatul (1), partea introductivă şi literele b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Evaluarea psihologică se realizează în următoarele circumstanţe:
    ...............................................................................................
    b) cu ocazia avizării personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuţii şi misiuni în condiţii de solicitare psihică intensă;
    ...............................................................................................
    d) cu ocazia fundamentării diagnosticului medical;"

    4. La articolul 10, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Destinaţia sau sfera de aplicare a documentului cuprinzând rezultatul evaluării psihologice se stabileşte în raport cu scopul sau scopurile aferente evaluării psihologice sau, după caz, cu scopul sau scopurile subsumate cazurilor prevăzute la art. 11-18."

    5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    Evaluarea psihologică în cadrul procedurilor de resurse umane urmăreşte selecţionarea personalului MAI şi se realizează în următoarele cazuri:
    a) admiterea candidaţilor în instituţiile de învăţământ care realizează formarea iniţială pentru nevoile MAI;
    b) încadrarea directă ca poliţişti/cadre militare;
    c) reîncadrarea/rechemarea în activitate a poliţiştilor/cadrelor militare;
    d) angajarea în muncă a funcţionarilor publici/personalului contractual;
    e) ocuparea posturilor de conducere vacante;
    f) trecerea agenţilor de poliţie/maiştrilor militari/subofiţerilor în corpul ofiţerilor de poliţie/ofiţerilor;
    g) transferul în MAI, conform legii."

    6. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Evaluarea psihologică efectuată cu ocazia avizării personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuţii şi misiuni în condiţii de solicitare psihică intensă stabileşte capacitatea, din punct de vedere psihologic, a unei persoane de a se integra într-o activitate profesională cu cerinţe specifice, determinate de natura, durata şi intensitatea efortului presupus.
    (2) Evaluarea psihologică efectuată cu ocazia avizării personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuţii şi misiuni în condiţii de solicitare psihică intensă se realizează în următoarele cazuri:
    a) participarea la misiuni internaţionale;
    b) îndeplinirea funcţiilor de reprezentare externă;
    c) îndeplinirea funcţiilor didactice, cu excepţia celor din învăţământul superior;
    d) îndeplinirea atribuţiilor specifice instructorilor de ordine publică, precum şi a formatorilor;
    e) desfăşurarea de activităţi cu cifru;
    f) autorizarea ca artificieri şi pirotehnişti;
    g) atestarea ca instructori în poligonul de tragere;
    h) executarea de acţiuni şi intervenţii speciale;
    i) executarea unor activităţi care expun personalul la riscuri psihosociale;
    j) atestarea personalului care urmează să încadreze posturile de specialitate din categoria personalului navigant;
    k) atestarea ca instructori şi evaluatori ai conducătorilor auto;
    l) acordarea dreptului de a conduce autovehiculele aparţinând MAI;
    m) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru alte categorii de lucrători, potrivit reglementărilor privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor;
    n) în alte cazuri prevăzute de reglementările în vigoare.
    (3) Încadrarea în prevederile alin. (2) lit. i) se realizează de către inspectoratele generale/similar şi instituţiile de învăţământ ale MAI."

    7. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevăzut de legislaţia privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, precum şi:
    a) anual, pentru personalul prevăzut la art. 12 alin. (2) lit. c)-h), lit. j) şi lit. k), precum şi pentru elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ ale MAI;
    b) la intervalele stabilite de inspectoratele generale/similare şi instituţiile de învăţământ ale MAI pentru activităţile prevăzute la art. 12 alin. (2) lit. i), care nu pot fi mai mari de 5 ani;
    c) la 5 ani pentru întreg personalul MAI, cu excepţia celui declarat apt în urma unei evaluări psihologice periodice efectuate în cazurile prevăzute la art. 12 alin. (2) lit. h) şi i)."

    8. La articolul 13, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Evaluarea psihologică periodică prevăzută la alin. (2) lit. c) vizează investigarea capacităţii persoanei din punct de vedere psihologic de a-şi desfăşura activitatea în MAI, conform statutului profesional.
(4) Evaluarea psihologică periodică pentru personalul aflat în unul dintre cazurile prevăzute la art. 12 alin. (2) lit. h) şi i) vizează investigarea din punct de vedere psihologic a capacităţii de a răspunde solicitărilor respectivelor activităţi şi a celor ce decurg din statutul profesional."

    9. La articolul 16, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Evaluarea psihologică, în cadrul asistenţei psihologice, se realizează şi în situaţii speciale, la apariţia unor comportamente dezadaptative sau la întoarcerea personalului participant la misiuni internaţionale a căror durată este de cel puţin 6 luni consecutive, caz în care se urmăreşte necesitatea stabilirii unor măsuri de monitorizare şi/sau intervenţie psihologică."

    10. La articolul 17, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Evaluarea psihologică clinică în vederea fundamentării diagnosticului medical se realizează în următoarele cazuri:"

    11. La articolul 19, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Evaluarea psihologică prevăzută la art. 16 alin. (2) şi art. 17 se finalizează printr-un raport de psihodiagnostic şi evaluare clinică.
(5) Rezultatul evaluării psihologice se prezintă beneficiarului şi cuprinde informaţii relevante în raport cu scopul urmărit, fără a se motiva concluziile."

    12. După articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 19^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 19^1
    (1) Frauda sau tentativa de fraudă, precum şi alte comportamente imputabile persoanei evaluate psihologic de natură să perturbe buna desfăşurare a activităţii de evaluare atrag eliminarea din evaluare şi poate constitui temei pentru declararea inaptitudinii psihologice.
    (2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) se consemnează într-un proces-verbal şi se confirmă de cel puţin un martor."

    13. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Avizul psihologic de inaptitudine emis în condiţiile art. 19 alin. (1) şi (2) poate fi contestat, o singură dată.
    (2) Contestaţia se formulează în scris, în nume personal, se adresează Centrului şi se depune la sediul unităţii beneficiare, în termen de 3 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a avizului psihologic.
    (3) Contestaţia se soluţionează în termen de 15 zile de la data înregistrării la Centru. Termenul poate fi prelungit, în situaţia în care este necesară o cercetare mai amănunţită, cu cel mult 15 zile.
    (4) Contestaţia trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente: numele, prenumele şi codul numeric personal al contestatarului, data şi scopul susţinerii evaluării psihologice, motivele de fapt pe care se întemeiază contestaţia şi semnătura contestatarului.
    (5) Contestaţia se analizează de către o comisie constituită prin dispoziţie a directorului Centrului.
    (6) Lucrările comisiei nu sunt publice, analiza şi soluţionarea contestaţiei desfăşurându-se fără participarea contestatarului.
    (7) Comisia de soluţionare a contestaţiei are următoarele atribuţii:
    a) analizează şi soluţionează contestaţiile formulate împotriva avizului psihologic de inaptitudine, concluzia fiind consemnată într-un proces-verbal;
    b) realizează reevaluarea psihologică a persoanelor ale căror contestaţii au fost admise.
    (8) Contestaţia care nu îndeplineşte cerinţele referitoare la termenul de depunere, datele de identificare, formularea în nume propriu şi motivarea de fapt se respinge fără a analiza cauza pe fond.
    (9) Admiterea contestaţiei atrage anularea avizului atacat şi reevaluarea psihologică a persoanei respective, conform programării.
    (10) Hotărârea comisiei de soluţionare a contestaţiilor este definitivă şi se comunică unităţii beneficiare, pentru a fi adusă la cunoştinţa contestatarului."

    14. La articolul 21, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pe durata de valabilitate prevăzută la alin. (1), titularii nu pot participa la o nouă evaluare psihologică în acelaşi scop cu evaluarea iniţială, cu excepţia cazului în care a fost admisă contestaţia în condiţiile art. 20."

    15. La articolul 21, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Avizul psihologic rezultat în urma unei evaluări psihologice efectuate în condiţiile art. 13 alin. (2) îşi încetează valabilitatea cu ocazia emiterii unui nou aviz rezultat în urma unei evaluări psihologice realizată la solicitarea medicului de medicina muncii sau ca urmare a unei decizii a comisiei de expertiză medico-militară de natură să infirme concluziile iniţiale.
(4) În situaţia în care, în urma unei evaluări psihologice realizate în condiţiile art. 13 alin. (2) lit. a) şi b), persoana evaluată a obţinut un aviz psihologic de inaptitudine, poate fi susţinută o nouă evaluare, în vederea avizării pentru desfăşurarea respectivelor activităţi, în condiţiile art. 12 alin. (2). Noua evaluare poate fi susţinută după minimum 6 luni de la emiterea documentului cuprinzând rezultatul evaluării, cu excepţia cazului în care a fost admisă contestaţia în condiţiile art. 20."

    16. La articolul 23 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) psihologii din cadrul Centrului efectuează evaluările psihologice prevăzute la art. 11 şi art. 12 alin. (2) lit. a) şi b);"

    17. La articolul 23 alineatul (2), partea introductivă şi literele a) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Evaluarea psihologică prevăzută la art. 12 alin. (2) lit. c)-n), art. 13 alin. (2), art. 14 şi art. 16 alin. (1) se efectuează după cum urmează:
a) psihologii de unitate pentru personalul unităţilor din care fac parte, precum şi pentru personalul care urmează să ocupe un post vacant, prin mutare, în cadrul acestora, cu excepţia celui din conducerea lor, care intră în competenţa de evaluare psihologică a psihologilor din cadrul structurilor de profil coordonatoare de la nivelul unităţilor centrale ale MAI;
    ..............................................................................................
d) psihologii desemnaţi prin dispoziţia directorului Centrului pentru unităţile, instituţiile şi structurile din subordinea/ coordonarea MAI care nu au prevăzută/încadrată funcţia de psiholog de unitate sau acesta se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile."

    18. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 41
    Psihologii participă conform actelor normative interne care reglementează activitatea de management resurse umane, în calitate de membri, în comisiile constituite în vederea analizei posturilor şi întocmirii/reactualizării fişelor posturilor, potrivit specialităţii pe care o au."

    19. La articolul 68, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Susţinerea de către personalul MAI şi de către elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ ale MAI a evaluării psihologice periodice, în situaţii speciale, la reluarea activităţii, a evaluării psihologice clinice, potrivit prezentului ordin, precum şi participarea la activităţile de monitorizare psihologică sunt obligatorii."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul afacerilor interne,
                    Carmen-Daniela Dan

    Bucureşti, 22 mai 2018.
    Nr. 49.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016