Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 41 din 19 octombrie 2005  pentru aprobarea modului de aplicare a tarifelor binom de catre furnizorii de energie termica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 41 din 19 octombrie 2005 pentru aprobarea modului de aplicare a tarifelor binom de catre furnizorii de energie termica

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 948 din 25 octombrie 2005

În temeiul art. 9 alin. (6) şi (7), al art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. e) şi al <>art. 56 alin. (1) din Legea energiei electrice nr. 318/2003 şi al <>art. 1^2 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere referatul de aprobare întocmit de Departamentul infrastructurã şi autorizare,
în conformitate cu prevederile procesului-verbal al şedinţei Comitetului de reglementare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din data de 19 octombrie 2005,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Tarifele opţionale de tip B1 şi B2, precum şi preţul naţional de referinţã prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã numai titularilor de contract de furnizare a energiei termice furnizate populaţiei prin sisteme centralizate în scopul încãlzirii locuinţelor şi preparãrii apei calde.
(2) Furnizorii de energie termicã sunt agenţii economici, astfel cum au fost definiţi conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Furnizorii de energie termicã aplicã tarifele opţionale prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza datelor furnizate de consumatori, prevãzute în anexa la prezentul ordin.
(2) În lipsa datelor prevãzute la alin. (1), se aplicã tariful monom prevãzut de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Opţiunile transmise de consumatori fac parte integrantã din contractele de furnizare a energiei termice.
(4) Tarifele prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt aplicabile şi consumurilor de energie termicã din spaţiile comune aflate în cadrul condominiilor.
ART. 3
(1) Aprobarea opţiunilor consumatorilor de cãtre furnizori se face pânã la data de 15 noiembrie 2005, în cazul celor primite în urma solicitãrii furnizorilor, sau în termen de 5 zile de la înregistrarea cererilor pentru consumatorii care se adreseazã direct furnizorilor.
(2) Opţiunile consumatorilor vor cuprinde şi modul de tarifare a spaţiilor comune din cadrul condominiilor.
ART. 4
(1) Consumatorii care au manifestat una dintre opţiunile tarifare prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, asigurã transmiterea informaţiilor descrise în anexa la prezentul ordin, astfel:
a) în maximum 10 zile lucrãtoare de la citirea contoarelor de energie termicã aparţinând furnizorului; sau
b) în maximum 6 zile lucrãtoare de la primirea datelor de la furnizor privind consumul de energie termicã al locului de consum.
(2) În cazul menţionat la alin. (1) lit. b), furnizorii au obligaţia de a transmite informaţiile privind repartizarea consumului pe punctul de consum în maximum 4 zile lucrãtoare de la citirea contoarelor din punctele termice. Nerespectarea acestui termen de cãtre furnizori implicã decalarea corespunzãtoare a termenului de transmitere a datelor de cãtre consumatori.
(3) Consumatorii au obligaţia de a transmite informaţiile prevãzute în anexa la prezentul ordin pentru fiecare punct de mãsurã.
ART. 5
În cazul netransmiterii datelor în termenele stabilite la art. 4, furnizorii emit facturile în termenele prevãzute de legislaţia în vigoare, aplicând tarifele prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel:
a) tarif monom (PNR), în lipsa oricãror informaţii transmise de consumatori;
b) în lipsa datelor din rândurile intitulate "Consumul total în perioada de facturare (Gcal)" din anexa la prezentul ordin, atât apa caldã de consum, cât şi energia termicã destinatã încãlzirii se repartizeazã proporţional cu totalul suprafeţei utile aferente locuinţelor care au optat pentru tarifele prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Acest mod de determinare se menţine pânã la primirea informaţiilor necesare de la consumatori;
c) în cazul în care existã o defalcare anterioarã transmisã de consumatori a datelor prevãzute în rândurile intitulate "Consum total în perioada de facturare (Gcal)" din anexa la prezentul ordin, se determinã cotele procentuale de consum pentru fiecare dintre cele trei tarife care se aplicã consumului curent citit/determinat pentru locul de consum.
ART. 6
În cazul transmiterii datelor dupã termenele prevãzute la art. 4, dar nu mai mult de 30 de zile de la data citirii contoarelor, furnizorii vor regulariza diferenţele în factura lunii urmãtoare, cu menţionarea în factura lunii pentru care se realizeazã regularizarea.
ART. 7
Componentele fixe ale tarifelor opţionale tip B1 şi B2 nu se aplicã în cazul:
a) locuinţelor debranşate total de la sistemul de încãlzire centralizatã;
b) locuinţelor care utilizeazã sisteme proprii de încãlzire şi sunt debranşate de la sistemul de încãlzire centralizatã.
ART. 8
Proprietarii din cadrul unui condominiu care au locuinţele debranşate de la sistemul de încãlzire centralizatã nu pot opta pentru nici unul dintre tarifele prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 9
În temeiul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei va emite pânã la data de 15 noiembrie 2005 norme opţionale de repartizare a cheltuielilor cu energia termicã în interiorul condominiilor, în cazul aplicãrii tarifelor opţionale prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Nicolae Opriş

Bucureşti, 19 octombrie 2005.
Nr. 41.


ANEXĂ

Punct de consum ................................
Punct de mãsurã ................................
Suprafaţã utilã totalã ..................... mp



┌───────────┬────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. rând │Tip tarif │Informaţii specifice │ Tipul locuinţei │
│ ├────────────┼─────────────────────┼──────┬───────┬───────┬────────┤
│Nr. coloanã│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├───────────┼────────────┼─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼────────┤
│ 1. │ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
│ │ │ │camerã│camere │camere │camere*)│
├───────────┤ ├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼────────┤
│ 2. │ │Numãr de apartamente │ │ │ │ │
├───────────┤ ├─────────────────────┼──────┴───────┴───────┴────────┤
│ 3. │ monom (PNR)│Total suprafaţã │ │
│ │ │utilã (mp) │ │
├───────────┤ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 4. │ │Consum total în │ │
│ │ │perioada de facturare│ │
│ │ │(Gcal) │ │
├───────────┼────────────┼─────────────────────┼──────┬───────┬───────┬────────┤
│ 5. │ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
│ │ │ │camerã│camere │camere │camere*)│
├───────────┤ ├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼────────┤
│ 6. │ │Numãr de apartamente │ │ │ │ │
├───────────┤ ├─────────────────────┼──────┴───────┴───────┴────────┤
│ 7. │ binom B1 │Total suprafaţã │ │
│ │ │utilã (mp) │ │
├───────────┤ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 8. │ │Consum total în │ │
│ │ │perioada de facturare│ │
│ │ │(Gcal) │ │
├───────────┼────────────┼─────────────────────┼──────┬───────┬───────┬────────┤
│ 9. │ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
│ │ │ │camerã│camere │camere │camere*)│
├───────────┤ ├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼────────┤
│ 10. │ │Numãr de apartamente │ │ │ │ │
├───────────┤ ├─────────────────────┼──────┴───────┴───────┴────────┤
│ 11. │ binom B2 │Total suprafaţã │ │
│ │ │utilã (mp) │ │
├───────────┤ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 12. │ │Consum total în │ │
│ │ │perioada de facturare│ │
│ │ │(Gcal) │ │
└───────────┴────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────┘



------
*) Inclusiv locuinţele cu mai mult de 4 camere.

NOTĂ:
Regimul informaţiilor privind facturarea spaţiilor cu altã destinaţie decât cea de locuinţã şi facturarea lor efectivã se pãstreazã.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016