Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.033 din 12 aprilie 2011  privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior - examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4.033 din 12 aprilie 2011 privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior - examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 309 din 5 mai 2011
    În conformitate cu prevederile art. 120, 137, 140, 143, 145, 146 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, ale Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Hotãrârii Guvernului nr. 404/2006 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de masterat şi ale Hotãrârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificãrile ulterioare,
    în temeiul art. 1, 2 şi 3 din Legea nr. 60/2000 privind dreptul absolvenţilor învãţãmântului superior particular de a susţine examenul de finalizare a studiilor la instituţii de învãţãmânt superior de stat acreditate şi al Hotãrârii Guvernului nr. 81/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Examenele de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior, respectiv examenul de absolvire, examenul de licenţã, examenul de diplomã, examenul de selecţie şi examenul de disertaţie, denumite în continuare examene de finalizare a studiilor, se organizeazã şi se desfãşoarã potrivit prevederilor prezentului ordin şi ale metodologiilor proprii aprobate de senatele universitare. Metodologiile proprii vor fi fãcute publice.
    ART. 2
    (1) Examenele de finalizare a studiilor pot fi organizate numai de cãtre instituţii de învãţãmânt superior acreditate în condiţiile legii, denumite în continuare instituţii organizatoare.
    (2) Instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, aflate în perioada de monitorizare specialã, au dreptul sã organizeze, dupã caz, examene de absolvire, examene de licenţã, examene de diplomã, examene de disertaţie numai pentru absolvenţii proprii ai specializãrilor/programelor de studii acreditate şi ai specializãrilor/programelor de studii autorizate sã funcţioneze provizoriu, care fac parte dintr-un domeniu de licenţã în care instituţia organizatoare are şi programe de studii/specializãri acreditate.
    ART. 3
    (1) Finalizarea studiilor pentru absolvenţii studiilor organizate în baza Legii învãţãmântului nr. 84/1995*), republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se încheie:
---------
    *) Legea învãţãmântului nr. 84/1995 a fost abrogatã prin art. 361 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011.
    a) cu examen de licenţã sau cu examen de diplomã, pentru studiile în învãţãmântul universitar de lungã duratã, dupã caz;
    b) cu examen de absolvire, pentru studiile în învãţãmântul universitar de scurtã duratã.
    (2) Pentru studiile menţionate la alin. (1), instituţiile de învãţãmânt superior pot prevedea în metodologiile proprii, în regulamentele de studii, în contractele de studii etc. termenelimitã sau/şi condiţii suplimentare pentru studenţii aflaţi în prelungire de şcolaritate la aceste forme de învãţãmânt.
    (3) Pentru absolvenţii studiilor organizate în baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
    a) ciclul I de studii universitare: studiile universitare de licenţã se încheie cu examen de licenţã sau examen de diplomã pentru învãţãmântul din domeniul ştiinţelor inginereşti;
    b) ciclul II de studii universitare: studiile universitare de masterat se încheie cu examen de disertaţie.
    ART. 4
    (1) Examenul de absolvire şi examenul de licenţã/diplomã constau fiecare din douã probe, dupã cum urmeazã:
    a) proba 1: Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
    b) proba 2: Prezentarea şi susţinerea lucrãrii de absolvire/proiectului de absolvire/lucrãrii de licenţã/proiectului de diplomã. Prezentarea şi susţinerea sunt publice.
    (2) Cel puţin una dintre cele douã probe menţionate la alin. (1) pentru examenul de licenţã/diplomã se desfãşoarã prin contact direct, nemijlocit prin prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei de examen cu examinatul.
    (3) Pentru anul universitar 2010-2011, examenul de absolvire şi examenul de licenţã/diplomã constau fiecare din una sau douã probe. Proba/Probele se stabileşte/se stabilesc de senatul universitar al instituţiei organizatoare din probele menţionate la alin. (1).
    (4) În învãţãmântul superior medico-farmaceutic uman, prima probã din cadrul examenului de licenţã se constituie dintr-o componentã naţionalã şi, dupã caz, o componentã specificã. Componenta naţionalã va fi sub formã de lucrare scrisã din tematica şi din bibliografia anunţate de cãtre Comisia de organizare, care va fi formatã din specialişti desemnaţi de conducerile universitãţilor de medicinã şi farmacie acreditate.
    (5) Senatul instituţiei organizatoare va decide şi va înscrie, în funcţie de specific, în metodologia proprie de organizare şi desfãşurare a examenelor de finalizare a studiilor, modul de susţinere a probei/probelor: scris, oral, probã practicã.
    (6) Metodologia va cuprinde prevederi exprese privind mãsurile luate de instituţiile organizatoare pentru asigurarea originalitãţii conţinutului lucrãrilor ce urmeazã a fi susţinute, precum şi cele de interzicere a comercializãrii de lucrãri ştiinţifice în vederea facilitãrii falsificãrii de cãtre cumpãrãtor a calitãţii de autor al unei lucrãri de licenţã, de diplomã sau de disertaţie.
    (7) Examenul de disertaţie constã într-o singurã probã, şi anume: prezentarea şi susţinerea disertaţiei. Prezentarea şi susţinerea disertaţiei pot fi publice şi se desfãşoarã prin contact direct, nemijlocit prin prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei de examen cu examinatul.
    (8) Media de promovare a examenului de finalizare a studiilor trebuie sã fie cel puţin 6,00. În situaţia în care examenul de finalizare a studiilor constã din douã probe, la fiecare probã nota de promovare trebuie sã fie cel puţin 5,00.
    (9) Media unei probe, ca medie aritmeticã a notelor comisiei de examen, precum şi media examenului de finalizare a studiilor se calculeazã cu douã zecimale, fãrã rotunjire. Notele membrilor comisiei de examen sunt numere întregi de la 10 la 1.
    (10) Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenelor de finalizare a studiilor nu este publicã. Luarea deciziilor în cadrul comisiei este reglementatã prin metodologia proprie a universitãţii.
    ART. 5
    (1) Pentru absolvenţii de învãţãmânt superior particular care se încadreazã în prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolvenţilor învãţãmântului superior particular de a susţine examenul de finalizare a studiilor la instituţii de învãţãmânt superior de stat acreditate, precum şi pentru absolvenţii care provin de la instituţii de învãţãmânt superior şi/sau programe de studii care au intrat în lichidare se organizeazã examen de selecţie, anterior susţinerii examenelor de finalizare a studiilor.
    (2) Examenul de selecţie constã în 5 probe scrise, cu excepţia examenului de selecţie din domeniul medicofarmaceutic uman, care constã în 5 probe scrise şi o probã practicã specificã.
    (3) Examenul de selecţie se desfãşoarã numai în instituţii de învãţãmânt superior acreditate, desemnate în acest scop prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
    (4) Pot organiza, dupã caz, examen de selecţie, examen de absolvire sau examen de licenţã/diplomã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior particular prevãzuţi la alin. (1), numai instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, care se încadreazã în prevederile art. 7.
    ART. 6
    Pot susţine, dupã caz, examen de absolvire sau de licenţã/diplomã:
    a) absolvenţii de învãţãmânt superior ai programelor de studii/specializãrilor acreditate sau autorizate sã funcţioneze provizoriu;
    b) absolvenţii care au promovat examenul de selecţie, potrivit prevederilor art. 5.
    ART. 7
    (1) O instituţie de învãţãmânt superior acreditatã poate organiza, dupã caz, examen de absolvire sau examen de licenţã/diplomã pentru absolvenţii proprii de învãţãmânt superior de stat ori particular, la:
    a) programe de studii/specializãri pentru care are acreditare în condiţiile legii, denumite în continuare specializãri/programe acreditate;
    b) programe de studii/specializãri autorizate sã funcţioneze provizoriu, pentru care instituţia organizatoare are, în acelaşi domeniu de licenţã, programe de studii/specializãri acreditate.
    (2) O instituţie de învãţãmânt superior acreditatã poate organiza, dupã caz, examen de absolvire sau examen de licenţã/diplomã pentru absolvenţii altor instituţii de învãţãmânt superior de stat ori particulare, în condiţiile stabilite la alin. (1), şi numai dacã programul de studii/specializarea respectiv(ã) este şcolarizat(ã) în cadrul instituţiei organizatoare.
    (3) Absolvenţii programelor de studiu/specializãrilor din instituţiile de învãţãmânt superior autorizate provizoriu vor susţine examenele de finalizare a studiilor numai în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate, desemnate, cu acordul acestora, de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, în baza unei analize preliminare solicitatã Agenţiei Române de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Superior.
    (4) În situaţia în care, la nivel naţional, într-un domeniu de licenţã existã numai programe de studii/specializãri autorizate sã funcţioneze provizoriu, absolvenţii acestor programe de studii/specializãri vor susţine examenul de finalizare a studiilor la programe de studii/specializãri acreditate "înrudite". Aceste programe de studii/specializãri se stabilesc de cãtre Agenţia Românã de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Superior, în momentul autorizãrii provizorii.
    (5) O instituţie de învãţãmânt superior acreditatã poate organiza examen de disertaţie numai pentru absolvenţii proprii.
    (6) La o specializare/un program de studii examenul de finalizare a studiilor se organizeazã şi se desfãşoarã în aceleaşi condiţii pentru toţi candidaţii, indiferent de forma de învãţãmânt parcursã.
    ART. 8
    (1) Comisiile de examen de finalizare a studiilor se stabilesc pe programe de studii/specializãri, prin decizie a rectorului instituţiei organizatoare, la propunerea consiliilor facultãţilor/departamentelor şi cu aprobarea senatului universitãţii. Comisiile se fac publice.
    (2) Conducerea instituţiei organizatoare şi comisiile de examen poartã întreaga responsabilitate pentru organizarea şi desfãşurarea examenelor de finalizare a studiilor.
    (3) Fiecare comisie este alcãtuitã din preşedinte, membri şi secretar.
    (4) Preşedintele comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sã aibã gradul didactic de profesor universitar sau conferenţiar universitar.
    (5) Membrii comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sã aibã titlul ştiinţific de doctor şi gradul didactic de lector universitar/şef de lucrãri universitar, conferenţiar universitar sau profesor universitar.
    (6) Secretarul comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sã aibã cel puţin gradul didactic de asistent universitar şi are numai atribuţii de administrare a documentelor.
    (7) Membrii comisiei de examen de finalizare a studiilor sunt remuneraţi pentru aceastã activitate exclusiv de instituţia organizatoare.
    (8) În cazul absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt superior care susţin examenele de finalizare a studiilor în alte instituţii de învãţãmânt superior decât în cea pe care au absolvit-o este interzisã perceperea de taxe de examinare de la studenţii respectivi de cãtre instituţia organizatoare a examenelor. Pentru acoperirea costurilor organizãrii examenelor de finalizare a studiilor aferente unor absolvenţi din alte instituţii de învãţãmânt superior, instituţiile de învãţãmânt superior acreditate şi desemnate conform art. 7 alin. (3) încheie un acord scris cu instituţia de învãţãmânt superior autorizatã provizoriu sau aflatã în curs de lichidare.
    ART. 9
    (1) Absolvenţii specializãrilor/programelor de studii acreditate sau ai specializãrilor/programelor de studii autorizate sã funcţioneze provizoriu se înscriu şi susţin examenul de absolvire, de licenţã sau de diplomã, dupã caz, în cadrul instituţiei organizatoare pe care au absolvit-o, în condiţiile prevederilor art. 7.
    (2) În situaţii deosebite, la cerere şi cu respectarea prevederilor art. 7, absolvenţii specializãrilor/programelor de studii acreditate sau autorizate sã funcţioneze provizoriu se pot înscrie şi pot susţine, dupã caz, examenul de absolvire, de licenţã sau de diplomã la o altã instituţie organizatoare, cu aprobarea senatelor universitare ale instituţiei absolvite şi ale instituţiei organizatoare.
    (3) Candidaţii la examenul de licenţã/diplomã prezintã la înscriere un certificat de competenţã lingvisticã într-o limbã de largã circulaţie internaţionalã, eliberat de instituţia organizatoare sau de cãtre o altã instituţie specializatã, naţionalã ori internaţionalã, recunoscutã de instituţia organizatoare.
    (4) Examenele de finalizare a studiilor se desfãşoarã la sediile instituţiilor organizatoare.
    (5) Înscrierea candidaţilor pentru un examen de finalizare a studiilor se efectueazã cu cel puţin 10 zile înainte de începerea examenului, la instituţia organizatoare, fie individual, fie de cãtre instituţia de învãţãmânt superior în care au urmat studiile, în baza protocolului dintre aceste instituţii şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
    ART. 10
    (1) Pentru absolvenţii fiecãrei promoţii, examenele de finalizare a studiilor se pot organiza numai în douã sesiuni pe parcursul unui an universitar, în perioadele stabilite de senatul instituţiei organizatoare. Absolvenţii promoţiilor anterioare se pot înscrie la examenele de finalizare a studiilor în sesiunile programate pentru promoţia curentã.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru situaţii deosebite, instituţia organizatoare poate organiza sesiuni speciale de examene de finalizare a studiilor, numai cu aprobarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.
    ART. 11
    Instituţia organizatoare va informa candidaţii despre perioadele de examene de finalizare a studiilor, condiţiile şi perioadele de înscriere, tematica, bibliografia, programele, accesul la biblioteci, cursurile de pregãtire etc., prin afişare la sediul instituţiei organizatoare, pe pagini web şi, dacã este posibil, prin broşuri/pliante tipãrite.
    ART. 12
    (1) Rezultatul fiecãrei probe se comunicã prin afişare la sediul instituţiei organizatoare şi pe pagini web, în termen de cel mult 48 de ore de la data susţinerii acesteia.
    (2) Eventualele contestaţii privind rezultatele unei probe se depun în locul indicat de metodologia proprie, la sediul instituţiei organizatoare unde absolventul susţine examenul de finalizare a studiilor, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicarea/afişarea rezultatelor, şi se rezolvã în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii depunerii contestaţiilor de cãtre comisia de analizã şi soluţionare a contestaţiilor, numitã de instituţia organizatoare. Contestaţiile se rezolvã exclusiv la nivelul instituţiei organizatoare, iar deciziile comisiilor de analizã şi soluţionare a contestaţiilor sunt definitive.
    (3) Rezultatele obţinute la probele orale, de aptitudini sportive sau artistice nu pot fi contestate.
    ART. 13
    În cazul nepromovãrii examenelor de finalizare a studiilor, acestea pot fi susţinute într-o sesiune ulterioarã, cu suportarea de cãtre candidat a cheltuielilor aferente, în condiţiile stabilite de metodologiile proprii ale instituţiilor organizatoare şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 14
    (1) Diplomele pentru absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor se elibereazã, în programul de studii/specializarea absolvit(ã), de cãtre instituţia organizatoare, în termen de cel mult 12 luni de la data promovãrii.
    (2) Pânã la eliberarea diplomei, absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, adeverinţe de absolvire. Adeverinţa de absolvire conferã titularului aceleaşi drepturi legale ca şi diploma şi trebuie sã conţinã semnãturile şi informaţiile înscrise în diplomã, precum şi informaţii privind forma de învãţãmânt la care s-a organizat şcolarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii. În caz de pierdere sau de distrugere, eliberarea unei noi adeverinţe urmeazã procedurile privind eliberarea duplicatelor diplomelor.
    (3) Absolvenţii care nu promoveazã examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, un certificat de studii universitare care cuprinde informaţii privind forma de învãţãmânt la care s-a organizat şcolarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii.
    ART. 15
    Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplomã de studii atunci când se dovedeşte cã s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încãlcarea prevederilor Codului de eticã şi deontologie universitarã.
    ART. 16
    Prevederile prezentului ordin vor fi duse la îndeplinire de cãtre Direcţia generalã învãţãmânt superior, echivalarea şi recunoaşterea studiilor şi diplomelor şi instituţiile de învãţãmânt superior acreditate sau autorizate provizoriu sã organizeze activitãţi de învãţãmânt superior, potrivit legii.
    ART. 17
    Prezentul ordin se aplicã începând cu promoţia anului universitar 2010-2011, precum şi absolvenţilor care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de finalizare a studiilor pânã la intrarea sa în vigoare.
    ART. 18
    (1) Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 295/2007 privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior - examene de absolvire, licenţã, diplomã, selecţie, disertaţie şi de finalizare a programelor de pregãtire universitarã avansatã din cadrul studiilor universitare de doctorat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2007, se abrogã.

           Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului,
                              Daniel Petru Funeriu

    Bucureşti, 12 aprilie 2011.
    Nr. 4.033.

                                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016