Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 30 din 11 noiembrie 2010  privind modificarea si completarea Codului retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 54/2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 30 din 11 noiembrie 2010 privind modificarea si completarea Codului retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 54/2007

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 791 din 26 noiembrie 2010

    Având în vedere prevederile <>art. 8 alin. (1) lit. i) şi n) din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 şi 71 bis din 30 ianuarie 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 9 alineatul (1), definiţia "Facilitate de transfer de gaze (FTG)" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Facilitate de transfer de gaze (FTG) - posibilitatea de a transfera cantitãţi de gaze, facilitatã de OST pentru UR".
    2. Articolul 22^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22^1. - (1) În perioada 15 martie-15 aprilie potenţialii UR îşi pot declara în scris intenţia de rezervare de capacitate pentru un an gazier sau multiplu de ani gazieri, în condiţiile prevãzute de codul reţelei, în scopul creãrii contului de acces la platforma informaţionalã a OST pentru configurarea solicitãrii de rezervare de capacitate.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), potenţialii UR îşi pot declara în scris intenţia de rezervare de capacitate pentru o perioadã de o zi gazierã sau multiplu de zile gaziere, cu cel puţin 6 zile lucrãtoare anterior datei începând cu care solicitã intrarea în vigoare a contractului."
    3. La articolul 25 punctul A "cerinţe financiare", punctul (v) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(v) în situaţia în care UR care solicitã acces la SNT nu poate prezenta ratingul sus-menţionat, acesta are obligaţia sã prezinte o garanţie financiarã emisã de o instituţie financiarã (bancã comercialã), a cãrei valoare sã acopere minimum 5% din contravaloarea capacitãţii solicitate. Garanţia financiarã se va prezenta de cãtre UR cu cel puţin 6 zile lucrãtoare înainte de încheierea contractului de transport."
    4. La articolul 26, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Rezilierea contractului se realizeazã de cãtre OST dupã notificarea prealabilã a UR; notificarea va fi însoţitã de un termen de conformare de minimum o zi lucrãtoare."
    5. Articolul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 36. - Capacitatea în punctele de intrare/ieşire în/din SNT poate fi solicitatã de cãtre UR:
    a) în fiecare an, în intervalul 15 aprilie-15 mai, pentru un an gazier sau un multiplu de ani gazieri;
    b) cu cel puţin 6 zile lucrãtoare anterior datei începând cu care solicitã intrarea în vigoare a contractului, pentru o perioadã de o zi gazierã sau multiplu de zile gaziere."
    6. La articolul 38, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Pentru rezervarea de capacitate pentru o perioadã mai micã de un an gazier, OST are obligaţia ca, în termen de douã zile lucrãtoare de la data primirii solicitãrii, sã transmitã UR dacã i se acordã acces la SNT sau îi comunicã motivele refuzului (integral sau parţial), precum şi eventualele observaţii la programul de transport propus."
    7. Articolul 39 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 39. - În caz de refuz integral sau parţial, UR poate transmite în termen de o zi lucrãtoare o obiecţie scrisã, la care OST are obligaţia de a rãspunde în termen de o zi lucrãtoare."
    8. Articolul 41 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 41. - OST are dreptul sã refuze fãrã explicaţii solicitãrile de capacitate care nu respectã termenele precizate la art. 36."
    9. Articolul 42 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 42. - În cazul în care capacitatea solicitatã se aprobã (integral sau parţial), OST va transmite contractul de transport în douã exemplare în termen de o zi lucrãtoare de la data aprobãrii, specificatã în notificare. Expedierea acestor douã exemplare ale contractului de transport reprezintã o ofertã pentru contractare."
    10. Articolul 44 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 44. - În cazul în care acceptã proiectul de contract de transport trimis de OST, UR activeazã garanţia financiarã, dupã caz, potrivit condiţiilor prevãzute la art. 25 pct. A, şi returneazã exemplarele contractului de transport, semnate la OST, spre contrasemnare, în termen de o zi lucrãtoare de la primirea lor."
    11. Articolul 69 se abrogã.
    12. Articolul 104 se abrogã.
    13. Articolul 107 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
   "Tarif pentru livrare sub nominalizarea aprobatã
    Art. 107. - OST va plãti UR un tarif pentru livrare sub nominalizarea aprobatã, pentru cantitãţile de gaze cu care aceasta nu a fost respectatã, în funcţie de limitele de toleranţã specificate în tabelul 5^1."
    14. Articolul 108 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Tarif pentru neasigurarea capacitãţii rezervate
    Art. 108. - OST va plãti UR un tarif pentru neasigurarea capacitãţii rezervate."
    15. Dupã tabelul 5 se introduce un nou tabel, tabelul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 5^1 Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului pentru livrare sub nominalizarea aprobatã


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului pentru livrare sub
  nominalizarea aprobatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3%<Diferenţa între livrare şi nominalizarea aprobatã ≤ 10% din nominalizarea
 aprobatã totalã la punctele de ieşire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 10%<Diferenţa între livrare şi nominalizarea aprobatã ≤ 20% din nominalizarea
 aprobatã totalã la punctele de ieşire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Diferenţa între livrare şi nominalizarea aprobatã > 20% din nominalizarea
 aprobatã totalã la punctele de ieşire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    Notã valori absolute"

    16. În cadrul tabelului 7, sintagma "Tarif pentru dezechilibru (lei/kWh)" se înlocuieşte cu sintagma "Tarif pentru dezechilibru acumulat (lei/MWh)".
    17. În cadrul tabelului 8, sintagma "Tarif pentru dezechilibru" se înlocuieşte cu sintagma "Tarif pentru dezechilibru acumulat (lei/MWh)".
    18. La articolul 111 alineatul (2), litera b) se abrogã.
    19. La articolul 111 alineatul (2), litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "h) tariful pentru neasigurarea capacitãţii rezervate."
    20. La anexa nr. 1 "Contract-cadru de transport al gazelor naturale", la articolul 5, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
    "(7) Facturarea lunarã a contravalorii serviciilor întreruptibile de transport al gazelor naturale prestate se realizeazã în baza capacitãţii rezervate în SNT, a numãrului de ore din fiecare lunã în care serviciile de transport nu au fost limitate/întrerupte şi a cantitãţilor de gaze naturale predate/preluate de operatorul sistemului de transport, precum şi, dupã caz, a celorlalte obligaţii de platã care derivã din executarea prezentului contract."
    21. Anexa nr. 10 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. II
    Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, utilizatorii Sistemului naţional de transport, producãtorii de gaze naturale, furnizorii de gaze naturale, precum şi operatorii sistemelor de distribuţie şi ai depozitelor de înmagazinare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmãri respectarea acestora.
    ART. III
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data publicãrii, cu excepţia prevederilor art. I pct. 2-10, care intrã în vigoare la data de 1 iulie 2011.


            Preşedintele Autoritãţii Naţionale
            de Reglementare în Domeniul Energiei,
                   Iulius Dan Plaveti


    Bucureşti, 11 noiembrie 2010.
    Nr. 30.


    ANEXÃ


    ──────
(Anexa nr. 10 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Nr. │ │ │
│crt.│ Tarif │ U.M. │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │ Tarif de transport în SNT (TT) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │a) pentru servicii de transport cu rezervare de capacitate │
│ │prin SNT (TTF): │
│1. ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │- componentã fixã pentru rezervarea capacitãţii │MWh şi orã de rezervare│
│ │ pentru servicii ferme │MWh transportaţi │
│ │- componentã volumetricã │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │b) pentru servicii întreruptibile de transport │ │
│ │prin SNT (TTI): │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │- componentã fixã pentru rezervarea capacitãţii │MWh şi orã de rezervare│
│ │pentru servicii întreruptibile │MWh transportaţi │
│ │- componentã volumetricã │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │ Tarif de nerespectare a nominalizãrii (TNN) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │3% < Diferenţa între alocare şi nominalizarea │pentru fiecare MWh/zi │
│ │aprobatã ≤ 10% │din interval │
│ 2. ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │10% < Diferenţa între alocare şi nominalizarea │pentru fiecare MWh/zi │
│ │aprobatã ≤ 20% │din interval │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ Diferenţa între alocare şi nominalizarea │pentru fiecare MWh/zi │
│ │ aprobatã > 20% │din interval │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │ Tarif de depãşire a capacitãţii rezervate (TDCR) │
│3. ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │ │pentru fiecare MWh/zi │
│ │ │depãşit │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │Tarif pentru livrare sub nominalizarea aprobatã (TLSN) │
│4. ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │3% < Diferenţa între livrare şi nominalizarea │pentru fiecare MWh/zi │
│ │aprobatã ≤ 10% │nelivrat din interval │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │10% < Diferenţa între livrare şi nominalizarea │pentru fiecare MWh/zi │
│ │ aprobatã ≤ 20% │nelivrat din interval │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │Diferenţa între livrare şi nominalizarea │pentru fiecare MWh/zi │
│ │aprobatã > 20% │nelivrat din interval │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │Tarif pentru neasigurarea capacitãţii rezervate (TNCR) │
│5. ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │ │pentru fiecare MWh/zi │
│ │ │neasigurat │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │ Tarif de dezechilibru zilnic (TDZ) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │ A │ Lei │
│ 6. ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ B │ Lei │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ C │ Lei │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│ │ Tarif de dezechilibru acumulat (TDA) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │ L │ Lei/MWh │
│ 7. ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ M │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ N │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ O │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ P │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ Q │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ R │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ S │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ T │ Lei/MWh │
│ ├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ U │ Lei/MWh │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘



    Valorile aferente tarifelor de mai sus sunt aprobate prin ordin al preşedintelui AC şi sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                 __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016