Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.846/C din 15 iulie 2021  privind condiţiile de avansare în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii,  pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public  cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.846/C din 15 iulie 2021 privind condiţiile de avansare în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 753 din 3 august 2021
    În temeiul art. 93 alin. (9) şi al art. 196 alin. (3) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare,
    văzând dispoziţiile art. 97 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul justiţiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    Personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în activitate în sistemul administraţiei penitenciare şi căruia i-au încetat raporturile de serviciu sau a fost trecut în rezervă/retragere ca urmare a pensionării în condiţiile legii poate fi avansat în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, în condiţiile stabilite de prezentul ordin.

    ART. 2
    Avansarea în gradul militar imediat următor a personalului prevăzut la art. 1 din sistemul administraţiei penitenciare se face la propunerea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a conducătorilor unităţilor penitenciare din cadrul cărora s-au pensionat sau a asociaţiilor legal constituite ale pensionarilor militari/ pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare.

    ART. 3
    (1) Avansarea în gradul militar imediat următor se va face cu ocazia zilei de 29 iunie „Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare“ şi a zilei de 1 Decembrie „Ziua Naţională a României“.
    (2) Competenţa avansării în gradele de general în rezervă/retragere revine Preşedintelui României, respectiv ministrului justiţiei pentru celelalte grade în rezervă/retragere.

    ART. 4
    (1) Gradele militare în care poate fi avansat personalul de la art. 1 sunt cele prevăzute la art. 94 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Stagiul minim în gradul militar pentru personalul de la art. 1 este cel prevăzut la art. 94 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, majorat cu un an.

    ART. 5
    (1) Personalul care a deţinut grad militar/profesional din corpul subofiţerilor/agenţilor poate fi propus pentru avansare în gradul militar imediat următor, în condiţiile art. 1, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) i-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare în condiţiile legii;
    b) are o vechime de cel puţin 20 de ani în sistemul administraţiei penitenciare sau în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
    c) a îndeplinit stagiul minim prevăzut la art. 4, pentru avansarea în gradul militar imediat următor;
    d) la ultimele trei evaluări ale activităţii profesionale anuale a obţinut calificativul cel puţin „Foarte bun“;
    e) a dovedit interes pentru perfecţionarea pregătirii generale şi profesionale, la aprecierea acestei condiţii urmând a se avea în vedere absolvirea de studii superioare ori a unor cursuri acreditate în specialitatea funcţiei pe care a deţinut-o sau într-o specialitate înrudită, confirmate prin documente de absolvire şi/sau o caracterizare din partea conducătorului unităţii de la care i-au încetat raporturile de serviciu, sau a fost trecut în rezervă/retragere ca urmare a pensionării, care să releve calităţile morale şi profesionale ale celui în cauză, precum şi realizările din activitatea profesională desfăşurată.

    (2) Personalul care a deţinut grad militar/profesional din corpul ofiţerilor poate fi propus pentru avansare în gradul militar imediat următor, în condiţiile art. 1, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) i-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare în condiţiile legii;
    b) are o vechime de cel puţin 20 de ani în sistemul administraţiei penitenciare sau în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
    c) a îndeplinit stagiul minim prevăzut la art. 4 pentru avansarea în gradul militar imediat următor;
    d) la ultimele trei evaluări ale activităţii profesionale anuale a obţinut calificativul cel puţin „Foarte bun“;
    e) a participat la activităţi în sprijinul personalului din sistemul penitenciar sau de pregătire profesională a acestuia, la elaborarea unor lucrări de specialitate, de analiză şi sinteză a unor fenomene din sistemul penitenciar ori la elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniu, cu impact ridicat asupra organizării şi funcţionării sistemului administraţiei penitenciare.

    (3) Ofiţerii cu grad militar de colonel în rezervă sau în retragere pot fi avansaţi în gradul militar de general, în condiţiile art. 1, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) le-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare în condiţiile legii;
    b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în sistemul administraţiei penitenciare sau în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
    c) în perioada cât s-au aflat în activitate au avut o vechime în gradul profesional/militar de comisar şef de poliţie penitenciară/ colonel de minimum 5 ani şi au fost încadraţi prin numire definitivă sau temporară cel puţin 3 ani în această perioadă în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad profesional de chestor de poliţie penitenciară/general;
    d) au fost apreciaţi în ultimele 3 evaluări ale activităţii profesionale anuale cu calificativul cel puţin „Foarte bun“;
    e) să aibă merite deosebite, pe plan naţional sau internaţional atât, pe timpul cât s-au aflat în activitate, cât şi ulterior. În categoria meritelor deosebite sunt incluse:
    - fapte şi acte exemplare în plan profesional şi social;
    – desfăşurarea unei activităţi deosebite în legătură cu domeniul sistemului administraţiei penitenciare, precum elaborarea unor lucrări de specialitate, de analiză şi sinteză a unor fenomene din sistemul penitenciar, cu valoare recunoscută, sau realizarea unor obiective cu impact major asupra organizării şi funcţionării administraţiei penitenciare;
    – alte activităţi de natură să contribuie la imaginea sistemului administraţiei penitenciare.


    (4) Ofiţerii cu grad militar de general în rezervă sau în retragere pot fi avansaţi în următorul grad militar de general, cu respectarea dispoziţiilor alin. (3) lit. a), b), d) şi e), dacă au fost încadraţi prin numire definitivă sau temporară cel puţin 3 ani în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad profesional mai mare decât gradul de chestor de poliţie penitenciară sau general de brigadă, care să permită avansarea într-o treaptă superioară, fără însă a depăşi nivelul prevăzut în statele de organizare.

    ART. 6
    (1) Nu pot fi avansaţi în gradul militar imediat următor, în condiţiile stabilite de prezentul ordin, persoanele care au suferit condamnări ori care au adus atingere demnităţii, prestigiului şi normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de militari, funcţionari publici cu statut special sau poliţişti de penitenciare, înainte sau după pensionare.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) foştii militari, funcţionari publici cu statut special sau poliţişti de penitenciare condamnaţi din motive politice.
    (3) Nu pot fi avansaţi în gradul militar imediat următor, în condiţiile stabilite de prezentul ordin, cei care aderă sau fac parte din organizaţii interzise de legislaţia română.

    ART. 7
    (1) Propunerile formulate de către conducătorii unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare sau de asociaţiile legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare sunt înaintate spre avizare directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În urma avizării, propunerile sunt înaintate spre aprobare ministrului justiţiei.
    (2) Propunerile formulate de către conducătorii unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare sau de asociaţiile legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare pentru avansarea în gradul militar de general sunt înaintate ministrului justiţiei, pentru avizare, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fiind însoţite de punctul de vedere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, înaintat sub semnătura directorului general. În urma avizării, ministrul justiţiei formulează propuneri corespunzătoare de avansare în gradul militar de general către Preşedintele României.
    (3) Propunerile formulate în condiţiile alin. (1) şi (2) sunt înaintate cu cel puţin 60 de zile înainte de termenele prevăzute la art. 3.
    (4) Propunerile formulate în condiţiile alin. (1) şi (2) sunt avizate sub aspectul îndeplinirii condiţiilor de avansare în gradul militar imediat următor de compartimentul de resurse umane din unitatea de la care cel în cauză s-a pensionat.

    ART. 8
    Direcţia management resurse umane din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi structurile de resurse umane din unităţile subordonate sprijină, la cerere, pensionarii şi asociaţiile legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare pentru obţinerea de date, informaţii sau copii de pe documentele aflate în arhiva acestora, în vederea întocmirii dosarului de propunere de avansare în gradul militar imediat următor, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal.

    ART. 9
    Fiecare propunere este însoţită de un dosar ce cuprinde următoarele documente:
    a) curriculum vitae al persoanei propuse;
    b) copie a cărţii de identitate;
    c) copie a deciziei de pensionare;
    d) cazier judiciar;
    e) copia livretului militar actualizat de centrul militar;
    f) copii de pe actele de studii sau certificate de absolvire a cursurilor acreditate în specialitatea funcţiei pe care a deţinut-o sau într-o specialitate înrudită;
    g) adeverinţă care să ateste vechimea în sistemul administraţiei penitenciare, funcţia şi gradul prevăzut al funcţiei deţinute la data încetării raporturilor de serviciu/trecere în rezervă/retragere, precum şi modalitatea de încetare a activităţii;
    h) copie a ultimelor trei evaluări ale activităţii profesionale anuale sau adeverinţă care să ateste calificativele;
    i) declaraţie pe propria răspundere că nu aderă şi nu face parte din organizaţii interzise de legislaţia română;
    j) caracterizare întocmită de compartimentul de resurse umane din unitatea de la care a fost trecut în rezervă/retragere, ca urmare a pensionării, semnată de conducătorul respectivei unităţi;
    k) orice alte acte care fac dovada îndeplinirii condiţiilor stabilite de prezentul ordin.


    ART. 10
    Personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare şi care săvârşeşte fapte de eroism sau acte exemplare de curaj poate fi avansat în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, atât în cursul vieţii, cât şi post mortem, chiar dacă nu îndeplineşte toate condiţiile prevăzute la art. 5.

    ART. 11
    (1) Avansarea în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare are titlu onorific, neimplicând beneficiul unor drepturi băneşti.
    (2) Confecţionarea, precum şi modul de purtare a gradului militar dobândit în urma avansării în rezervă se fac cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind descrierea, compunerea şi modul de purtare a uniformelor şi echipamentului specific poliţiştilor de penitenciare.

    ART. 12
    Personalul prevăzut la art. 1 poate beneficia de prevederile prezentului ordin de cel mult două ori în cursul vieţii.

    ART. 13
    Dispoziţiile prezentului ordin se aplică în mod corespunzător şi personalului care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în Ministerul Justiţiei.

    ART. 14
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul justiţiei,
                    Stelian-Cristian Ion

    Bucureşti, 15 iulie 2021.
    Nr. 3.846/C.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016