Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 29 din 7 martie 2007  privind aprobarea   Instructiunii nr. 1/2007 emise in aplicarea prevederilor   art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, modificata si completata prin   Legea nr. 208/2005 si   Legea nr. 97/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 29 din 7 martie 2007 privind aprobarea Instructiunii nr. 1/2007 emise in aplicarea prevederilor art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, modificata si completata prin Legea nr. 208/2005 si Legea nr. 97/2006

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 200 din 23 martie 2007

În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (3) şi (5) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 514/2002, modificat prin <>Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în şedinţa din data de 19 februarie 2007,

Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât emiterea urmãtorului ordin:

ART. 1
Se aprobã Instrucţiunea nr. 1/2007 emisã în aplicarea prevederilor <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 208/2005 şi <>Legea nr. 97/2006 , prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Instrucţiunea menţionatã la art. 1 se publicã împreunã cu ordinul de aprobare a acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul CNVM şi pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (www.cnvmr.ro).
ART. 3
Direcţia reglementare din cadrul Direcţiei generale autorizare reglementare împreunã cu Secretariatul general şi cu directorul general executiv vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele
Comisiei Naţionale
a Valorilor
Mobiliare,
Gabriela Anghelache

Bucureşti, 7 martie 2007.
Nr. 29.

ANEXĂ
INSTRUCŢIUNEA Nr. 1/2007
emisã în aplicarea prevederilor
<>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 privind
piaţa de capital, modificatã şi completatã prin
<>Legea nr. 208/2005 şi <>Legea nr. 97/2006

ART. 1
Prezenta instrucţiune este emisã în aplicarea <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 208/2005 şi <>Legea nr. 97/2006 , denumitã în continuare <>Legea nr. 297/2004 .
ART. 2
(1) Prevederile <>art. 286^1 alin. (2) din Legea nr. 297/2004 referitoare la suspendarea exerciţiului dreptului de vot sunt aplicabile în situaţia în care, la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 97/2006 sau ulterior, o persoanã, singurã sau împreunã cu persoanele cu care acţioneazã în mod concertat, deţine mai mult de 1% din capitalul social al unei societãţi de investiţii financiare, denumitã în continuare SIF.
(2) Persoana prevãzutã la alin. (1) va transmite cãtre SIF şi operatorul de piaţã o declaraţie privind persoanele cu care aceasta acţioneazã în mod concertat în ceea ce priveşte SIF, autentificatã, întocmitã conform anexei la prezenta instrucţiune.
(3) În situaţia în care declaraţia menţionatã la alin. (2) este transmisã de o societate-mamã, filialele acestei societãţi sunt exceptate de la obligaţia de a transmite declaraţia respectivã.
(4) Declaraţia prevãzutã la alin. (2) va fi transmisã în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data intrãrii în vigoare a prezentei instrucţiuni sau, dupã caz, de la data dobândirii respectivei deţineri.
(5) Orice modificare a declaraţiei prevãzute la alin. (2) se transmite, în aceleaşi condiţii ca şi declaraţia iniţialã, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data apariţiei respectivei modificãri.
(6) Depozitarul central are obligaţia de a notifica de îndatã conducerea SIF/societãţii de administrare a investiţiilor, denumitã în continuare SAI, care administreazã SIF cu privire la orice depãşire a limitei de 1% prevãzute la <>art. 286^1 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 , apãrutã ca urmare a unei operaţiuni pe piaţã sau a unui transfer direct efectuat în conformitate cu prevederile legale incidente.
(7) SIF are obligaţia ca în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data primirii declaraţiei menţionate la alin. (2) sã aducã la cunoştinţa publicului, prin publicare pe site-ul propriu, informaţiile din cuprinsul acesteia.
(8) SIF are obligaţia de a transmite Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, denumitã în continuare CNVM, la sfârşitul fiecãrei luni calendaristice, lista persoanelor menţionate la art. 2 alin. (1).
ART. 3
(1) În vederea suspendãrii prevãzute la alin. (2) al <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 , drepturile de vot deţinute de o persoanã se calculeazã cu luarea în considerare a urmãtoarelor:
a) drepturi de vot deţinute de o terţã persoanã cu care respectiva persoanã fizicã sau juridicã a încheiat un acord prin care cei doi se obligã sã adopte o politicã comunã în ceea ce priveşte respectiva societate, prin exercitarea concertatã a drepturilor de vot deţinute;
b) drepturi de vot aferente acţiunilor deţinute de respectiva persoanã fizicã sau juridicã care sunt constituite în garanţie, cu condiţia ca aceasta sã controleze drepturile de vot şi sã îşi declare intenţia de a le exercita;
c) drepturi de vot deţinute sau care pot fi exercitate în conformitate cu lit. a) şi b) de o entitate controlatã de respectiva persoanã fizicã sau juridicã;
d) drepturi de vot aferente acţiunilor aflate în posesia respectivei persoane fizice sau juridice, pe care aceasta, în lipsa unor instrucţiuni specifice de la proprietarii acţiunilor, poate sã le exercite fãrã restricţii;
e) drepturi de vot exercitate de respectiva persoanã fizicã sau juridicã în calitate de mandatar pe care aceasta, în lipsa unor instrucţiuni specifice de la proprietarii acţiunilor, poate sã le exercite fãrã restricţii;
f) drepturi de vot deţinute de o terţã persoanã, alta decât cea prevãzutã la lit. a) şi c), care acţioneazã în mod concertat cu respectiva persoanã fizicã sau juridicã.
(2) Când SIF dobândeşte sau înstrãineazã, direct ori indirect, propriile acţiuni, aceasta face public procentul acţiunilor proprii deţinute, cât de curând posibil, dar nu mai târziu de 4 zile lucrãtoare de la respectiva înstrãinare sau dobândire, dacã acest procent atinge, depãşeşte ori scade sub pragul de 1% din capitalul social.
(3) În vederea calculãrii pragului prevãzut la art. 2 alin. (1), SIF va face public numãrul total al acţiunilor emise şi al drepturilor de vot asociate acestora la sfârşitul fiecãrei luni calendaristice dacã în cursul acesteia a avut loc o majorare sau o reducere a capitalului social/numãrului drepturilor de vot.
(4) Prevederile art. 2 alin. (1) se aplicã şi în cazul unei persoane fizice sau juridice care deţine, direct ori indirect, instrumente financiare care îi dau dreptul sã achiziţioneze acţiuni la care sunt ataşate drepturile de vot, deja emise de un emitent ale cãrui acţiuni sunt admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã.
ART. 4
(1) Responsabilitatea cu privire la calculul limitei de deţinere, precum şi la suspendarea drepturilor de vot în cazul în care sunt incidente prevederile <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 şi ale prezentei instrucţiuni revine conducerii SIF sau a SAI care administreazã o SIF.
(2) Anterior adunãrilor generale ale acţionarilor, conducerea SIF sau a SAI care administreazã o SIF are obligaţia sã verifice pentru acţionarii înregistraţi la data de referinţã drepturile de vot care sunt suspendate în conformitate cu prevederile <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 şi sã informeze corespunzãtor depozitarul central, în vederea operãrii în evidenţe a suspendãrii.
(3) Drepturile de vot se suspendã cu respectarea prevederilor <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 şi ale prezentei instrucţiuni, astfel încât respectiva persoanã sã nu poatã exercita în adunarea generalã a acţionarilor poziţia deţinutã cu nerespectarea art. 2 alin. (1).
(4) Conducerea SIF sau a SAI care administreazã o SIF va proceda de îndatã la suspendarea drepturilor de vot aferente valorilor mobiliare ce depãşesc pragul de 1% din capitalul social al SIF, dupã caz, astfel:
a) începând cu data primirii declaraţiei prevãzute la art. 2 alin. (2); sau
b) începând cu data primirii notificãrii din partea CNVM în conformitate cu alin. (6); sau
c) începând cu data la care a luat cunoştinţã, din documentele aflate la dispoziţia sa, despre situaţia prevãzutã la art. 2 alin. (1); sau
d) începând cu data primirii notificãrii din partea depozitarului central, prevãzutã la art. 2 alin. (6).
(5) Conducerea SIF sau a SAI care administreazã o SIF are obligaţia de a introduce în contractul încheiat cu depozitarul central clauze, condiţii şi termeni care sã permitã pãrţilor contractante aplicarea dispoziţiilor prezentei instrucţiuni.
(6) CNVM dispune conducerii SIF sau a SAI care administreazã o SIF sã suspende drepturile de vot în cazul în care constatã neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (2) şi (6) şi/sau la alin. (1) al prezentului articol.
(7) Conducerea SIF sau a SAI care administreazã o SIF procedeazã la ridicarea imediatã a suspendãrii dreptului de vot în situaţia în care primeşte o declaraţie întocmitã conform prevederilor art. 2 alin. (2) şi (6) însoţitã de documentele justificative, din care rezultã cã depãşirea limitelor de deţinere directã sau indirectã de 1% a fost înlãturatã în termenul prevãzut la alin. (4) al <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 .
ART. 5
Dupã expirarea termenului menţionat la <>art. 286^1 alin. (4) din Legea nr. 297/2004 se aplicã în mod corespunzãtor procedura prevãzutã la art. 283 din aceeaşi lege.
ART. 6
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei instrucţiuni se sancţioneazã potrivit prevederilor titlului X din <>Legea nr. 297/2004 .
(2) Încãlcarea prevederilor art. 2 şi 4 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã cuprinsã între 500 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi, respectiv, cuprinsã între 0,5% şi 5% din capitalul social vãrsat pentru persoanele juridice.
(3) Odatã cu sancţiunea prevãzutã la alin. (2) se poate aplica şi sancţiunea suspendãrii/retragerii autorizaţiei sau a interzicerii temporare a desfãşurãrii unor activitãţi şi servicii ce cad sub incidenţa <>Legii nr. 297/2004 .
(4) Includerea în cuprinsul declaraţiilor/notificãrilor prevãzute în prezenta instrucţiune a unor informaţii false intrã sub incidenţa art. 292 din Codul penal, republicat, referitor la falsul în declaraţie.
ART. 7
Prezenta instrucţiune intrã în vigoare la data publicãrii acesteia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se publicã în Buletinul CNVM şi pe site-ul CNVM (www.cnvmr.ro).
ART. 8
La data intrãrii în vigoare a prezentei <>instrucţiuni se abrogã Instrucţiunea nr. 10/2005 emisã în aplicarea prevederilor <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, modificatã prin <>Legea nr. 208/2005 pentru modificarea <>art. 285 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 41/2005 privind reglementarea unor mãsuri financiare, aprobatã prin <>Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 40/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 792 din 31 august 2005.

ANEXĂ
la instrucţiune


Model de declaraţie deţineri conform
prevederilor <>art. 286^1 din Legea nr. 297/2004 ,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare

DECLARAŢIE DEŢINERI

Societatea de investiţii financiare
..............................................................................
Codul unic de înregistrare ................................................
Simbol piaţã reglementatã .................................................
Tipul valorii mobiliare ...................................................

Identificarea deţinãtorului de acţiuni SIF:
Persoana fizicã ...........................................................
(numele şi prenumele) (codul numeric personal)
(B.I./paşaport seria/nr.) (adresa)
Persoana juridicã .........................................................
(denumirea completã) sediul social (adresa)
(cod unic de înregistrare)

Descrierea relaţiei deţinãtorului de valori mobiliare cu persoanele cu care
acţioneazã în mod concertat în conformitate cu art. 286^1 din Legea
nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare ...................................................................
..............................................................................
..............................................................................
Numãr acţiuni deţinute în mod concertat: ..................................

Procentul din capitalul social reprezentat de acţiunile deţinute în mod
concertat şi numãrul de voturi în AGA SIF ....................................

Prezenta declaraţie este datã cunoscându-se consecinţele legale ale
declaraţiilor false prevãzute şi pedepsite de art. 292 din Codul penal.

Semnãtura persoanei/reprezentantului legal al persoanei
..........................................

Ştampila (pentru persoana juridicã)
Data ............................


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016