Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.101 din 24 iunie 2010  privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.101 din 24 iunie 2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 429 din 25 iunie 2010

În temeiul <>art. 12 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 158^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al art. 7, art. 78 alin. (3), art. 228 alin. (2) şi al <>art. 219^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã modelul şi conţinutul urmãtoarelor formulare:
a) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod MFP 14.13.01.10.11/r.o.i., prevãzutã în anexa nr. 2;
b) "Decizie privind înscrierea/respingerea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari", cod MFP 14.13.02.61, prevãzutã în anexa nr. 3;
c) "Decizie privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari", cod MFP 14.13.02.62, prevãzutã în anexa nr. 4;
d) "Decizie privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari", cod MFP 14.13.02.63, prevãzutã în anexa nr. 5;
e) "Notificare privind modificarea listei asociaţilor şi/sau administratorilor", cod MFP 14.13.02.64, prevãzutã în anexa nr. 6.
ART. 3
Instrucţiunile de completare a formularului "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" sunt prevãzute în anexa nr. 7.
ART. 4
Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularelor aprobate la art. 2 sunt prevãzute în anexa nr. 8.
ART. 5
(1) Referirile la codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintã trimiteri la titlul VI "Taxa pe valoarea adãugatã" din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezintã trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Referirile la Codul de procedurã fiscalã reprezintã trimiteri la <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
Direcţia generalã proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generalã de tehnologia informaţiei şi Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Agenţiei Naţionale
de Administrare Fiscalã,
Sorin Blejnar

Bucureşti, 24 iunie 2010.
Nr. 2.101.


ANEXA 1

PROCEDURĂ
de organizare şi funcţionare a
Registrului operatorilor intracomunitari

CAP. I
Dispoziţii generale

1. În temeiul dispoziţiilor art. 158^2 din Codul fiscal, se înfiinţeazã Registrul operatorilor intracomunitari, care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectueazã operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
2. Înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã la cererea contribuabililor înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, înainte de a efectua operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
3. În Registrul operatorilor intracomunitari nu se înscriu:
a) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal;
b) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile cãrora le-a fost anulatã înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, la cerere sau din oficiu, de cãtre organul fiscal;
c) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoanã faţã de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi/sau care are înscrise în cazierul judiciar infracţiuni, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
4. Eliminarea din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã, la cerere sau din oficiu, de cãtre organul fiscal.
5. Registrul operatorilor intracomunitari se gestioneazã, la nivelul organelor fiscale competente, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
6. În sensul prezentei proceduri, prin organ fiscal competent se înţelege organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal persoana impozabilã ori în evidenţa cãruia aceasta este înregistratã ca plãtitor de impozite şi taxe sau organul fiscal stabilit potrivit art. 36 alin. (3) din Codul de procedurã fiscalã, pentru persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România conform art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal, dupã caz.
7. În sensul prezentei proceduri, persoana impozabilã şi persoana juridicã neimpozabilã sunt cele definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 18 şi 19 din Codul fiscal.
8. Prezenta procedurã se aplicã de cãtre compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrãrii fiscale din cadrul organului fiscal competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.

CAP. II
Procedura de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari

SECŢIUNEA 1
Înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari a contribuabililor care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA şi intenţioneazã sã efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal

1. Contribuabilii care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal şi care intenţioneazã sã efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din codul fiscal trebuie sã solicite înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari odatã cu solicitarea înregistrãrii în scopuri de TVA.
2. În vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilii trebuie sã depunã la organul fiscal competent urmãtoarele:
- formularul (095) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", prevãzut în anexa nr. 2 la ordin;
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competentã din România ale tuturor asociaţilor, cu excepţia societãţilor pe acţiuni, şi ale administratorilor;
- documentele prevãzute la pct. 4 şi 5, dupã caz.
3. Persoanele fizice care solicitã înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari depun certificatul de cazier judiciar propriu.
4. În cazul în care în certificatele de cazier judiciar este înscrisã punerea în mişcare a acţiunii penale faţã de oricare dintre asociaţi sau administratori, contribuabilii trebuie sã prezinte documente, eliberate de organele de urmãrire penalã, din care sã rezulte dacã acţiunea penalã este sau nu este în legãturã cu operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
5. În cazul în care în certificatele de cazier judiciar sunt înscrise infracţiuni, contribuabilul va prezenta copiile hotãrârilor judecãtoreşti prin care au fost stabilite respectivele infracţiuni, precum şi documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, dupã caz, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, în cazul marilor contribuabili, din care sã rezulte dacã infracţiunea este sau nu în legãturã cu operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
6. Cererea de înregistrare se completeazã potrivit instrucţiunilor de completare prevãzute în anexa nr. 7 la ordin şi se depune la registratura organului fiscal competent sau prin poştã, cu confirmare de primire.
7. Contribuabilii care solicitã înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari de la data înregistrãrii în scopuri de TVA trebuie sã depunã la organul fiscal competent cererea prevãzutã la pct. 2 odatã cu Cererea de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru comercianţii care se înregistreazã în scopuri de TVA de la înfiinţare sau, dupã caz, cu declaraţiile de înregistrare fiscalã/de menţiuni prin care se solicitã înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
8. Organul fiscal analizeazã informaţiile cuprinse în cerere şi în documentaţia prezentatã şi verificã caracterul complet şi corectitudinea acestora. De asemenea, verificã dacã certificatul de cazier judiciar a fost eliberat în vederea înregistrãrii în Registrul operatorilor intracomunitari, conform <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicatã, cu completãrile ulterioare.
9. Dacã cererea sau documentaţia anexatã este incompletã, organul fiscal notificã solicitantului, aplicându-se corespunzãtor dispoziţiile art. 70 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.
10. Dacã din informaţiile prezentate de contribuabil sau din cele deţinute de organul fiscal rezultã cã respectivul contribuabil se încadreazã în una dintre condiţiile prevãzute la art. 158^2 alin. (8) din Codul fiscal, organul fiscal întocmeşte Decizia privind respingerea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, care va conţine, în mod obligatoriu, şi motivaţia respingerii.
11. Decizia se întocmeşte de compartimentul de specialitate în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 la ordin, şi se aprobã de conducãtorul organului fiscal competent. Un exemplar al deciziei se comunicã contribuabilului, conform art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia.
12. Împotriva deciziei de respingere a cererii de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilul poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, în conformitate cu dispoziţiile art. 207 alin. (1) şi art. 209 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.
13. Dacã din analiza informaţiilor prevãzute la pct. 8 rezultã cã respectivul contribuabil nu se încadreazã în niciuna dintre condiţiile prevãzute la art. 158^2 alin. (8) din Codul fiscal, organul fiscal întocmeşte Decizia privind înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari.
14. Decizia se întocmeşte de compartimentul de specialitate în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 la ordin, şi se aprobã de conducãtorul organului fiscal competent. Un exemplar al deciziei se comunicã contribuabilului, conform art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia. Decizia se comunicã împreunã cu certificatul de înregistrare în scopuri de TVA sau, dupã caz, ulterior comunicãrii certificatului de înregistrare.
15. Cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari se soluţioneazã în termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrãrii cererii la organul fiscal competent.
16. Înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu data comunicãrii deciziei privind înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã.
17. În cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede cã înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 din codul fiscal devine valabilã cu data de 1 a lunii urmãtoare depunerii cererii de înregistrare, înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari opereazã cu data comunicãrii deciziei, dar nu înainte de data înregistrãrii în scopuri de TVA.
18. De la data înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilii au cod valabil de TVA pentru operaţiunile intracomunitare prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
19. Contribuabilii au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data modificãrii listei asociaţilor şi/sau administratorilor, sã anunţe organul fiscal, prin depunerea unei noi anexe la cererea de înregistrare, însoţitã de cazierul judiciar al noilor asociaţi şi/sau administratori şi, dupã caz, de documentele doveditoare prevãzute la pct. 4 şi 5.
20. Compartimentul de specialitate analizeazã documentele depuse şi, în cazul în care faţã de asociat şi/sau administrator s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi/sau acesta are înscrise în cazierul judiciar infracţiuni, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal, procedeazã la radierea, din oficiu, a contribuabilului respectiv din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 158^2 alin. (10) din Codul fiscal.

SECŢIUNEA a 2-a
Înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal, care intenţioneazã sã efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal

1. Persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care intenţioneazã sã efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal, trebuie sã solicite înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni.
2. În vederea înregistrãrii în Registrul operatorilor intracomunitari, persoana înregistratã în scopuri de TVA trebuie sã completeze şi sã depunã la organul fiscal competent urmãtoarele:
- formularul (095) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", prevãzut în anexa nr. 2 la ordin;
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competentã din România ale tuturor asociaţilor, cu excepţia societãţilor pe acţiuni, şi ale administratorilor;
- documentele prevãzute la pct. 4 şi 5 din secţiunea 1, dupã caz.
3. Persoanele fizice înregistrate în scopuri de TVA care solicitã înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari depun certificatul de cazier judiciar propriu.
4. În cazul în care în certificatele de cazier judiciar sunt înscrise infracţiuni sau notãri provizorii privind punerea în mişcare a acţiunii penale, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile pct. 4 şi 5 din secţiunea 1.
5. Cererea de înregistrare se completeazã potrivit instrucţiunilor de completare prevãzute în anexa nr. 7 la ordin şi se depune la registratura organului fiscal competent sau prin poştã, cu confirmare de primire.
6. Compartimentul de specialitate analizeazã informaţiile cuprinse în cerere şi în documentaţia prezentatã şi aplicã, de îndatã, procedura de aprobare/respingere a cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit dispoziţiilor pct. 8-14 şi 16-18 din secţiunea 1.
7. Prevederile pct. 19 şi 20 din secţiunea 1 se aplicã în mod corespunzãtor.

SECŢIUNEA a 3-a
Dispoziţii tranzitorii privind înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari

1. Contribuabililor care solicitã înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari odatã cu solicitarea înregistrãrii în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, pânã la data de 31 iulie 2010 inclusiv, le sunt aplicabile prevederile secţiunii 1.
2. Contribuabililor care sunt înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal şi solicitã înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari, pânã la data de 31 iulie 2010 inclusiv, le sunt aplicabile prevederile secţiunii a 2-a.
3. Pentru contribuabilii prevãzuţi la pct. 1 şi 2, cãrora le-a fost aprobatã cererea de înregistrare, data înregistrãrii în Registrul operatorilor intracomunitari este data de 1 august 2010.

CAP. III
Procedura de radiere din Registrul operatorilor intracomunitari

Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal, înscrişi în Registrul operatorilor intracomunitari, se radiazã din acest registru:
a) la cererea contribuabilului;
b) din oficiu, de cãtre organul fiscal competent, în condiţiile prevãzute de lege.

SECŢIUNEA 1
Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari, la cererea contribuabilului

1. Pentru radierea din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul trebuie sã completeze formularul (095) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari". Cererea se depune la registratura organului fiscal competent sau prin poştã, cu confirmare de primire.
2. De la registraturã cererea se transmite compartimentului de specialitate, care întocmeşte Decizia privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari, în termen de o zi de la înregistrarea cererii.
3. Decizia prevãzutã la pct. 2 se întocmeşte în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4 la ordin, şi se aprobã de conducãtorul organului fiscal competent. Un exemplar al deciziei se comunicã contribuabilului, potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia.
4. Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu data comunicãrii deciziei prevãzute la pct. 3 din prezenta secţiune, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã.
5. De la data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operaţiunile intracomunitare prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.

SECŢIUNEA a 2-a
Radierea, din oficiu, a contribuabililor din Registrul operatorilor intracomunitari

A. Dispoziţii comune
1. Organul fiscal competent radiazã, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari:
a) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care figureazã în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit legii;
b) persoanele impozabile în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului, potrivit legii;
c) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în anul urmãtor înscrierii în registru nu au mai efectuat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
d) persoanele înregistrate conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal care solicitã anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit legii;
e) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoanã împotriva cãreia s-a pus în mişcare acţiunea penalã, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
f) persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal, pentru care organul fiscal anuleazã, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA.
2. Pentru radierea din oficiu, compartimentul de specialitate întocmeşte Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5 la ordin. Decizia se aprobã de conducãtorul organului fiscal. Un exemplar se comunicã contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia.
3. Împotriva deciziei de radiere contribuabilul poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, în conformitate cu dispoziţiile art. 207 alin. (1) şi art. 209 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.
4. De la data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operaţiunile intracomunitare prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
B. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile şi a persoanelor juridice neimpozabile care figureazã în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit legii
1. La data intrãrii în vigoare a unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea listei contribuabililor declaraţi inactivi, compartimentul de specialitate aplicã procedura de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi întocmeşte şi Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari pentru fiecare contribuabil declarat inactiv fiscal, înregistrat în registru.
2. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã cu data comunicãrii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã, dar nu poate fi ulterioarã datei de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
C. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului, potrivit legii
1. Compartimentul de specialitate selecteazã zilnic, din baza de date pusã la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, contribuabilii din sfera de administrare pentru care a fost înscrisã inactivitatea temporarã în registrul comerţului.
2. Pentru contribuabilii selectaţi potrivit pct. 1, compartimentul de specialitate aplicã procedura de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi întocmeşte şi Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari pentru fiecare contribuabil înregistrat în registru.
3. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã cu data comunicãrii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã, dar nu poate fi ulterioarã datei de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
D. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în anul urmãtor înscrierii în registru nu au mai efectuat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal
1. La începutul fiecãrui an calendaristic, compartimentul de specialitate verificã, pentru toţi contribuabilii înscrişi în Registrul operatorilor intracomunitari, dacã în anul anterior aceştia au efectuat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
2. Verificarea se efectueazã, pe baza informaţiilor cuprinse în formularul 390 VIES "Declaraţia recapitulativã privind livrãrile/achiziţiile/prestãrile intracomunitare" şi în formularul 300 "Decont de TVA", depuse de contribuabilii înscrişi în Registrul operatorilor intracomunitari, pentru anul expirat.
3. Compartimentul de specialitate selecteazã toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 din codul fiscal care sunt înregistrate în Registrul operatorilor intracomunitari şi care, în anul de referinţã, nu au declarat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
4. Pentru fiecare contribuabil înscris în lista prevãzutã la pct. 3, compartimentul de specialitate întocmeşte Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari.
5. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã cu data comunicãrii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã.
E. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor înregistrate conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal care solicitã anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit legii, şi nu solicitã radierea din Registrul operatorilor intracomunitari
1. La data depunerii la organul fiscal a unei declaraţii de menţiuni, prin care persoana înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal solicitã anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit legii, fãrã a depune şi cererea de radiere din Registrul operatorilor intracomunitari, odatã cu anularea înregistrãrii în scopuri de TVA compartimentul de specialitate întocmeşte şi Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari.
2. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã cu data comunicãrii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã, dar nu poate fi ulterioarã datei de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
F. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile care au ca asociat sau administrator o persoanã împotriva cãreia s-a pus în mişcare acţiunea penalã, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal
1. Organele cu atribuţii de control şi inspecţie fiscalã, precum şi serviciile/compartimentele juridice, dupã caz, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã au obligaţia ca, de îndatã ce primesc o comunicare privind o persoanã faţã de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal, sã verifice în evidenţele fiscale dacã respectiva persoanã este asociat sau administrator al unui contribuabil înscris în Registrul operatorilor intracomunitari.
2. În termen de douã zile lucrãtoare de la primirea comunicãrii, organele cu atribuţii de control şi inspecţie fiscalã, respectiv serviciile/compartimentele juridice au obligaţia sã transmitã o copie a comunicãrii organului fiscal competent pentru administrarea contribuabilului înscris în Registrul operatorilor intracomunitari.
3. În termen de o zi lucrãtoare de la primirea comunicãrii, compartimentul de specialitate întocmeşte Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari.
4. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã cu data comunicãrii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã.
G. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal, pentru care organul fiscal anuleazã, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA
1. Ori de câte ori organul fiscal competent anuleazã, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 din codul fiscal a unui contribuabil, acesta întocmeşte şi Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari.
2. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã cu data comunicãrii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedurã fiscalã, dar nu poate fi ulterioarã datei de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

CAP. IV
Structura Registrului operatorilor intracomunitari

1. Registrul operatorilor intracomunitari se organizeazã la nivel central şi cuprinde, pentru fiecare contribuabil, urmãtoarele informaţii:
a) codul de înregistrare în scopuri de TVA;
b) denumirea/numele şi prenumele contribuabilului;
c) adresa domiciliului fiscal;
d) datele de identificare ale asociaţilor şi administratorilor;
e) înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari:
e1) data înregistrãrii în Registrul operatorilor intracomunitari;
e2) numãrul şi data Deciziei de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari;
f) radierea din Registrul operatorilor intracomunitari:
f1) data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari;
f2) numãrul şi data Deciziei de radiere din Registrul operatorilor intracomunitari;
f3) motivaţia radierii din Registrul operatorilor intracomunitari:
- la cerere;
- din oficiu - figureazã în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit legii;
- inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului, potrivit legii;
- persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în anul urmãtor înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari nu a mai efectuat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
- persoanele înregistrate conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal care solicitã anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit legii;
- asociat sau administrator faţã de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
- persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal, pentru care organul fiscal anuleazã, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA.
2. Înregistrarea informaţiilor în Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã:
a) pentru informaţiile prevãzute la pct. 1 lit. a)-d) - din cererea de înregistrare depusã de contribuabil, verificatã cu informaţiile deţinute de organul fiscal în Registrul contribuabilului;
b) pentru informaţiile prevãzute la pct. 1 lit. e)-f) - din deciziile de înregistrare/radiere emise de organul fiscal competent şi dovezile de comunicare a acestor decizii.
3. Informaţiile prevãzute la pct. 1 lit. a)-c) se actualizeazã odatã cu actualizarea informaţiilor din Registrul contribuabilului.
4. Informaţiile prevãzute la pct. 1 lit. d) se verificã anual, pânã la data de 30 ianuarie, cu informaţiile primite de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Dacã se constatã modificãri ale asociaţilor sau administratorilor, care nu au fost declarate de contribuabil, organul fiscal îl va notifica pe acesta din urmã cu privire la obligaţia de depunere a cazierului judiciar şi, dupã caz, a documentelor doveditoare, prevãzute la pct. 4 şi 5 din secţiunea 1 a cap. II. Notificarea privind modificarea listei asociaţilor şi/sau administratorilor este prevãzutã în anexa nr. 6 la ordin.


ANEXA 2

CERERE DE ÎNREGISTRARE ÎN/RADIERE DIN REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formularul 095 - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 25 iunie 2010, la pagina 24, (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXĂ
-----
la Cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari
--------------------------------------------------------------------
nr. ...../.........
-------------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formularul - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 25 iunie 2010, la pagina 25, (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 3



MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
(SIGLA) AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
MFP Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a .........../
Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili
Unitatea fiscalã ........................................
Nr. ............./................
(SIGLA)
ANAF
Adresa: .........
Telefon: ........
Fax: ............
E-mail: .........



DECIZIE
privind înscrierea/respingerea înscrierii în Registrul
operatorilor intracomunitari


Cãtre: Denumirea/Numele şi prenumele ..............
Domiciliul fiscal: localitatea .........., str. ....... nr. ....., bl. ...., ap. ..., et. ..., judeţul/sectorul ............
Cod de identificare fiscalã/Cod de înregistrare în scopuri de TVA .........
Având în vedere dispoziţiile <>art. 158^2 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ca urmare a Cererii dumneavoastrã nr. ......../....., vã comunicãm:
[] aprobarea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari.
Înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu:
[] data comunicãrii prezentei decizii, potrivit <>art. 45 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
[] data de 1 august 2010, pentru cererile de înscriere depuse pânã la aceastã datã;
[] data înregistrãrii în scopuri de TVA, pentru cererile de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari depuse odatã cu solicitarea înregistrãrii în scopuri de TVA, pentru care data comunicãrii prezentei decizii este anterioarã datei înregistrãrii în scopuri de TVA;
[] respingerea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari, întrucât:
[] nu sunteţi înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal;
[] înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal a fost anulatã, la cerere sau din oficiu, de cãtre organul fiscal;
[] aveţi ca asociat sau administrator o persoanã faţã de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi/sau care are înscrise în cazierul judiciar infracţiuni, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, în conformitate cu dispoziţiile art. 207 alin. (1) şi <>art. 209 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Conducãtorul unitãţii fiscale,
Numele şi prenumele ..........................
Semnãtura şi ştampila unitãţii ...............


Cod M.F.P. 14.13.02.61

www.anaf.ro



ANEXA 4



MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
(SIGLA) AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
MFP Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a .........../
Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili
Unitatea fiscalã ........................................
Nr. ............./................
(SIGLA)
ANAF
Adresa: .........
Telefon: ........
Fax: ............
E-mail: .........



DECIZIE
privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari


Cãtre: Denumirea/Numele şi prenumele ....................
Domiciliul fiscal: localitatea ........., str. ....... nr. ......, bl. ....., ap. ...., et. ...., judeţul/sectorul ............
Cod de identificare fiscalã/Cod de înregistrare în scopuri de TVA ..........

În baza prevederilor <>art. 158^2 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ca urmare a Cererii dumneavoastrã nr. ....../......, vã comunicãm cã aţi fost radiat din Registrul operatorilor intracomunitari.
Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu data comunicãrii prezentei decizii, potrivit <>art. 45 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Ca urmare, potrivit prevederilor <>art. 158^2 alin. (14) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ........... nu mai este valabil pentru a desfãşura operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.


Conducãtorul unitãţii fiscale,
Numele şi prenumele ..........................
Semnãtura şi ştampila unitãţii ...............


Cod M.F.P. 14.13.02.62

www.anaf.ro


ANEXA 5




MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
(SIGLA) AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
MFP Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a .........../
Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili
Unitatea fiscalã ........................................
Nr. ............./................
(SIGLA)
ANAF
Adresa: .........
Telefon: ........
Fax: ............
E-mail: .........



DECIZIE
privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari

Cãtre: Denumirea/Numele şi prenumele .............
Domiciliul fiscal: localitatea ........., str. ....... nr. ....., bl. ...., ap. ...., et. ..., judeţul/sectorul .............
Cod de identificare fiscalã ....................
În baza prevederilor <>art. 158^2 alin. (10) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vã comunicãm cã aţi fost radiat, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, întrucât:
[] figuraţi în lista contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit legii;
[] vã aflaţi în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului, potrivit legii;
[] în anul urmãtor înscrierii în registru nu aţi mai efectuat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la <>art. 158^2 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
[] aţi solicitat anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit legii;
[] aveţi ca asociat sau administrator o persoanã faţã de care a fost dispusã punerea în mişcare a acţiunii penale, în legãturã cu oricare dintre operaţiunile prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
[] înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 din codul fiscal a fost anulatã, din oficiu, de organul fiscal.
Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu:
[] data comunicãrii prezentei decizii, potrivit <>art. 45 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
[] data anulãrii înregistrãrii în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, dacã data comunicãrii prezentei decizii este ulterioarã datei anulãrii înregistrãrii în scopuri de TVA.
Potrivit prevederilor <>art. 158^2 alin. (14) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, codul de înregistrare în scopuri de TVA RO. ................... nu mai este valabil pentru a desfãşura operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, în conformitate cu dispoziţiile art. 207 alin. (1) şi <>art. 209 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Conducãtorul unitãţii fiscale,
Numele şi prenumele ..........................
Semnãtura şi ştampila unitãţii ...............


Cod M.F.P. 14.13.02.63

www.anaf.ro


ANEXA 6



MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
(SIGLA) AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
MFP Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a .........../
Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili
Unitatea fiscalã ........................................
Nr. ............./................
(SIGLA)
ANAF
Adresa: .........
Telefon: ........
Fax: ............
E-mail: .........



NOTIFICARE
privind modificarea listei asociaţilor şi/sau administratorilor

Cãtre: Denumirea/Numele şi prenumele ....................
Domiciliul fiscal: localitatea ........., str. ........ nr. ......, bl. ....., ap. ...., et. ...., judeţul/sectorul ............
Cod de identificare fiscalã .................
Din informaţiile transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului rezultã cã au intervenit modificãri ale listei asociaţilor şi/sau administratorilor, declarate organului fiscal cu ocazia solicitãrii înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari.
Potrivit <>art. 77 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, modificãrile ulterioare ale datelor declarate în cererea de înregistrare trebuie aduse la cunoştinţa organului fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora.
Astfel, vã rugãm sã vã prezentaţi la sediul nostru, în termen de 5 zile de la primirea prezentei, pentru a depune o nouã anexã la cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari, însoţitã de cazierul judiciar al noilor asociaţi şi/sau administratori şi, dupã caz, de documentele doveditoare.
Persoana de contact este domnul/doamna ........, camera ......, telefon ......... .


Conducãtorul unitãţii fiscale,
Numele şi prenumele ..........................
Semnãtura şi ştampila unitãţii ...............


Întocmit
Numele şi prenumele .......................
Funcţia ...................................
Semnãtura .................................


Cod M.F.P. 14.13.02.64

www.anaf.ro


ANEXA 7

Instrucţiuni de completare a Cererii de înregistrare
în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari

A. Cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari
Se bifeazã cartuşul corespunzãtor, dacã persoana solicitã înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari.
Cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari se completeazã şi se depune la organul fiscal competent de cãtre:
- persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, la data solicitãrii înregistrãrii în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal sau ulterior înregistrãrii în scopuri de TVA, dacã intenţioneazã sã efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din acelaşi act normativ;
- persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care au fost radiate, la cerere sau din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, dar ulterior, dupã înlãturarea cauzelor care au determinat radierea, intenţioneazã sã efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevãzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Cartuşul "Date de identificare a contribuabilului" se completeazã astfel:
Se bifeazã cartuşul corespunzãtor categoriei de persoane în care se încadreazã solicitantul, respectiv persoanã impozabilã sau persoanã juridicã neimpozabilã, astfel cum sunt definite de art. 125^1 alin. (1) pct. 18 şi 19 din Codul fiscal.
"Denumire/nume, prenume" - se înscriu, dupã caz, denumirea sau numele şi prenumele contribuabilului.
"Cod de înregistrare în scopuri de TVA" - se completeazã dacã persoana care solicitã înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari este înregistratã în scopuri de TVA în România. În acest caz, se înscrie codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit de autoritãţile fiscale din România, potrivit art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal. Înscrierea cifrelor în casetã se face cu aliniere la dreapta.
"Cod de identificare fiscalã" - se înscrie codul primit la înregistrare, înscris în certificatul de înregistrare fiscalã. Se completeazã de contribuabilii care solicitã înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari odatã cu înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal. Înscrierea cifrelor în casetã se face cu aliniere la dreapta.
"Domiciliul fiscal" - se completeazã cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
În cazul persoanelor impozabile stabilite în strãinãtate, înregistrate direct în scopuri de TVA în România, se înscrie domiciliul/sediul persoanei din ţara de rezidenţã.
În cazul persoanelor impozabile stabilite în strãinãtate, care şi-au desemnat reprezentant fiscal, se înscrie domiciliul/sediul persoanei din ţara de rezidenţã.
În cazul persoanelor impozabile care au sediul activitãţii economice în afara României şi sunt stabilite în România prin unul sau mai multe sedii fixe fãrã personalitate juridicã, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, se înscrie domiciliul fiscal al sediului fix desemnat sã depunã decontul de taxã şi sã fie responsabil pentru toate obligaţiile în scopuri de TVA, conform pct. 66 alin. (5) din normele metodologice.
Cartuşul "Date de identificare ale împuternicitului/reprezentantului fiscal" se completeazã numai în cazul în care depunerea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari se realizeazã printr-un împuternicit sau printr-un reprezentant fiscal şi conţine:
"Denumire/nume, prenume" - se înscriu, dupã caz, denumirea sau numele şi prenumele împuternicitului/reprezentantului fiscal.
"Cod de identificare fiscalã" - se înscrie codul primit la înregistrare, înscris în certificatul de înregistrare fiscalã, sau codul numeric personal, în cazul în care împuternicitul/reprezentantul fiscal este persoanã fizicã. Înscrierea cifrelor în casetã se face cu aliniere la dreapta.
"Domiciliul fiscal" - se completeazã cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupã caz) al împuternicitului/reprezentantului fiscal.
Se bifeazã cartuşul A referitor la solicitarea de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari.
Cererea se depune la organul fiscal competent însoţitã de:
1. anexa privind datele de identificare ale administratorilor şi asociaţilor contribuabilului la data depunerii cererii de înregistrare;
2. certificatele de cazier judiciar ale administratorilor şi asociaţilor contribuabilului, eliberate în vederea înregistrãrii în Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicatã, cu completãrile ulterioare, valabile la data depunerii cererii de înregistrare. Cererile de înregistrare a societãţilor pe acţiuni se depun însoţite numai de certificatele de cazier judiciar ale administratorilor;
3. documente eliberate de organele de urmãrire penalã şi/sau documentele eliberate de serviciul/compartimentul juridic din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, dupã caz, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, în cazul marilor contribuabili, în condiţiile prevãzute la pct. 4 şi 5 din secţiunea 1 a cap. II "Procedura de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari", din anexa nr. 1 la ordin.
B. Cererea de radiere din Registrul operatorilor intracomunitari
Se bifeazã cartuşul corespunzãtor, dacã persoana înscrisã în Registrul operatorilor intracomunitari solicitã radierea din acest registru.

Instrucţiuni de completare a anexei la Cererea de înregistrare
în Registrul operatorilor intracomunitari

Cartuşul "Date de identificare a contribuabilului" se completeazã prin preluarea datelor înscrise în cartuşul "Date de identificare a contribuabilului" din Cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari.
Secţiunea I "Administratori" şi secţiunea II "Asociaţi" se completeazã cu datele de identificare ale persoanei/persoanelor administratori/asociaţi ai contribuabilului la data solicitãrii înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, astfel:
- "Nume, prenume/denumire" - se înscriu, dupã caz, numele şi prenumele persoanei fizice administrator/asociat sau denumirea persoanei juridice sau altei entitãţi administrator/asociat;
- "Data şi locul naşterii/Numãrul înregistrãrii în ţara de stabilire" - se înscriu data şi locul naşterii persoanei fizice administrator/asociat sau numãrul sub care s-a înregistrat la autoritãţile competente persoana juridicã în afara României;
- "Cod de identificare fiscalã" - se înscrie codul primit la înregistrarea fiscalã în România, înscris în certificatul de înregistrare fiscalã, sau codul numeric personal, în cazul în care administratorul/asociatul este persoanã fizicã. Nu se completeazã pentru persoanele administratori/asociaţi neînregistrate fiscal în România;
- "Domiciliu/sediu social" - se înscrie domiciliul persoanei fizice administrator/asociate sau sediul social al persoanei juridice sau al altei entitãţi administrator/asociat al contribuabilului.

Actualizarea datelor din anexa la Cererea de înregistrare
în Registrul operatorilor intracomunitari

Anexa privind datele de identificare ale administratorilor şi asociaţilor se depune, actualizatã, la organul fiscal competent, ori de câte ori dupã data înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari se modificã datele declarate la înscrierea în registru.
Anexa actualizatã se depune însoţitã de certificatele de cazier judiciar eliberate pentru noii administratori şi/sau asociaţi, precum şi de documentele eliberate de organele de urmãrire penalã şi/sau de compartimentul juridic, în condiţiile prevãzute la pct. 4 şi 5 din secţiunea 1 a cap. II "Procedura de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari", din anexa nr. 1 la ordin.


ANEXA 8

Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare
şi de arhivare a formularelor

1. "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari"
1.1. Denumire: "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari"
1.2. Cod MFP: 14.13.01.10.11/r.o.i.
1.3. Format: A4/t1
1.4. Caracteristici de tipãrire:
- pe o singurã faţã;
- se utilizeazã echipament informatic pentru editare.
1.5. U/M: set (douã file)
1.6. Se difuzeazã: gratuit.
1.7. Se utilizeazã: pentru înscrierea sau radierea în/din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
1.8. Se întocmeşte într-un exemplar, de cãtre contribuabil.
1.9. Circulã: - la organul fiscal.
1.10. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

2. "Decizie privind înscrierea/respingerea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari"
2.1. Denumire: "Decizie privind înscrierea/respingerea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari"
2.2. Cod MFP: 14.13.02.61
2.3. Format: A4/t1
2.4. Caracteristici de tipãrire:
- pe o singurã faţã;
- se utilizeazã echipament informatic pentru editare.
2.5. U/M: o filã
2.6. Se utilizeazã: pentru aprobarea înscrierii sau respingerea înscrierii în/din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
2.7. Se întocmeşte: în douã exemplare, de organul fiscal competent.
2.8. Circulã:
- originalul la contribuabil;
- copia la organul fiscal.
2.9. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

3. "Decizie privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari"
3.1. Denumire: "Decizie privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari"
3.2. Cod MFP: 14.13.02.62
3.3. Format: A4/t1
3.4. Caracteristici de tipãrire:
- pe o singurã faţã;
- se utilizeazã echipament informatic pentru editare.
3.5. U/M: o filã
3.6. Se utilizeazã: pentru radierea din Registrul operatorilor intracomunitari, la cererea persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
3.7. Se întocmeşte: în douã exemplare, de organul fiscal competent.
3.8. Circulã:
- originalul la contribuabil;
- copia la organul fiscal.
3.9. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

4. "Decizie privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari"
4.1. Denumire: "Decizie privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari"
4.2. Cod MFP: 14.13.02.63
4.3. Format: A4/t1
4.4. Caracteristici de tipãrire:
- pe o singurã faţã;
- se utilizeazã echipament informatic pentru editare.
4.5. U/M: o filã
4.6. Se utilizeazã: pentru radierea din Registrul operatorilor intracomunitari, din oficiu, de cãtre organul fiscal competent.
4.7. Se întocmeşte: în douã exemplare, de organul fiscal competent.
4.8. Circulã:
- originalul la contribuabil;
- copia la organul fiscal.
4.9. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

5. "Notificare privind modificarea listei asociaţilor şi/sau administratorilor"
5.1. Denumire: "Notificare privind modificarea listei asociaţilor şi/sau administratorilor"
5.2. Cod MFP: 14.13.02.64
5.3. Format: A4/t1
5.4. Caracteristici de tipãrire:
- pe o singurã faţã;
- se utilizeazã echipament informatic pentru editare.
5.5. U/M: o filã
5.6. Se utilizeazã: pentru notificarea persoanelor înregistrate în Registrul operatorilor intracomunitari, în cazul în care se constatã modificãri ale listei asociaţilor şi/sau administratorilor declarate cu ocazia solicitãrii înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari.
5.7. Se întocmeşte: în douã exemplare, de organul fiscal competent.
5.8. Circulã:
- originalul la contribuabil;
- copia la organul fiscal.
5.9. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016