Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 122 din 9 octombrie 2008  pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a consumatorilor casnici de energie electrica si gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 122 din 9 octombrie 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a consumatorilor casnici de energie electrica si gaze naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 719 din 23 octombrie 2008

Având în vedere prevederile art. 11 alin. (1), alin. (2) lit. p), r) şi u) şi alin. (3) lit. h) din <>Legea energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv prevederile <>art. 8 alin. (1) lit. t) şi u) şi alin. (2) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2007 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind activitatea de informare a consumatorilor casnici de energie electricã şi gaze naturale, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Departamentul control şi protecţia consumatorilor din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi titularii licenţelor de furnizare din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei,
Nicolae Opriş

Bucureşti, 9 octombrie 2008.
Nr. 122.

ANEXĂ

REGULAMENT
privind activitatea de informare a consumatorilor casnici
de energie electricã şi gaze naturale

CAP. I
Dispoziţii generale

1. Scop
ART. 1
(1) Prezentul regulament are drept scop asigurarea informãrii consumatorilor casnici de energie electricã şi gaze naturale, stabilind totodatã un sistem unitar de raportare de cãtre titularii licenţei de furnizare din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale care activeazã pe piaţa reglementatã cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, denumitã în continuare ANRE, a datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea de informare a consumatorilor casnici.
(2) Aplicarea prezentului regulament asigurã informarea corectã, completã şi precisã a consumatorilor casnici de cãtre titularii licenţei de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi crearea bazei de date şi furnizarea de date şi informaţii privind activitatea de informare a consumatorilor.
2. Domeniu de aplicare
ART. 2
Regulamentul se aplicã activitãţii de furnizare, în relaţia dintre titularii licenţei de furnizare din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale şi ANRE, în ceea ce priveşte realizarea activitãţii de informare a consumatorilor casnici de energie electricã şi gaze naturale şi transmiterea datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea realizatã.
ART. 3
(1) Regulamentul stabileşte procedura pe care titularii licenţei de furnizare o aplicã în raportarea datelor şi informaţiilor cãtre ANRE.
(2) ANRE înregistreazã în baza de date proprie datele şi informaţiile obţinute conform alin. (1).

CAP. II
Activitatea de informare a consumatorilor casnici

1. Realizarea activitãţii
ART. 4
(1) Furnizorii de energie electricã şi gaze naturale au obligaţia de a desfãşura activitãţi de informare a consumatorilor casnici proprii.
(2) Pentru realizarea activitãţii de informare a consumatorilor casnici, furnizorii au obligaţia de a-şi asigura resursele financiare necesare.
ART. 5
Activitatea de informare a consumatorilor casnici se realizeazã, în principal, prin urmãtoarele modalitãţi:
a) publicarea pe pagina proprie de internet;
b) afişarea la punctele de relaţionare cu clienţii sau, în lipsa acestora, la sediul principal şi la cele secundare;
c) publicarea în mass-media scrisã naţionalã şi/sau localã;
d) transmiterea de materiale informative cãtre consumatorii casnici;
e) rãspunsuri, în scris, telefonic sau prin e-mail, la întrebãrile consumatorilor.
ART. 6
Activitatea de informare a consumatorilor casnici trebuie sã aibã ca obiect urmãtoarele domenii principale:
a) drepturile şi obligaţiile consumatorilor;
b) preţurile şi tipurile de tarife reglementate practicate;
c) modalitãţile de mãsurare, facturare, conţinutul facturii şi mijloacele de platã;
d) principalele clauze ale contractului de furnizare;
e) principalele condiţii generale de contractare, inclusiv durata contractului, condiţiile de reînnoire şi renunţare la servicii, denunţarea unilateralã a contractului;
f) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului;
g) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de soluţionare/mediere a neînţelegerilor precontractuale;
h) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de soluţionare a disputelor contractuale;
i) principalele acte normative care reglementeazã domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, relevante pentru consumatori;
j) alte informaţii de interes pentru consumatori.
ART. 7
(1) Furnizorii de energie electricã şi gaze naturale, de douã ori într-un an calendaristic, prin intermediul massmediei scrise, naţionale şi/sau locale, dupã caz, au obligaţia de a informa consumatorii asupra unuia sau mai multor domenii prevãzute la art. 6.
(2) Furnizorii care au un numãr de consumatori ce nu depãşeşte 100.000 au obligaţia de informare prin intermediul mass-mediei scrise locale.
(3) Furnizorii care au un numãr de consumatori egal cu sau care depãşeşte 100.000 au obligaţia de informare prin intermediul mass-mediei scrise locale şi naţionale.
(4) Anexat raportului prevãzut la art. 13, furnizorii de energie electricã şi gaze naturale transmit la ANRE copia contractului/ contractelor încheiat/încheiate cu publicaţia/publicaţiile prin intermediul cãreia/cãrora s-a efectuat informarea consumatorilor, precum şi copia materialului/materialelor informativ/informative publicat/publicate.
ART. 8
(1) Furnizorii au obligaţia de a elabora şi de a distribui tuturor consumatorilor casnici proprii materiale informative referitoare la unul sau mai multe dintre domeniile prevãzute la art. 6, de douã ori într-un an calendaristic.
(2) La solicitarea ANRE, furnizorii au obligaţia de a distribui tuturor consumatorilor casnici proprii materialele informative elaborate de ANRE. Distribuirea acestora se face în cel mult 30 de zile de la data la care ANRE a livrat furnizorului materialele informative.
(3) Anexat raportului prevãzut la art. 13, furnizorii de energie electricã şi gaze naturale transmit la ANRE un exemplar al materialului informativ.
ART. 9
(1) În vederea realizãrii activitãţii de informare, furnizorii de energie electricã şi gaze naturale au obligaţia de a înfiinţa, menţine şi actualiza periodic o paginã proprie de internet, în conţinutul cãreia sã se regãseascã, cel puţin, date şi informaţii din domeniile prevãzute la art. 6.
(2) Pagina de internet trebuie astfel elaboratã încât sã ofere posibilitatea de a înregistra numãrul de accesãri.
ART. 10
(1) Activitatea de informare a consumatorilor în legãturã cu principalele acte normative care reglementeazã domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, relevante pentru consumatorii casnici, se face, cumulativ, prin publicarea pe pagina de internet, precum şi prin una sau mai multe dintre modalitãţile prevãzute la art. 5 lit. b), d) şi e), ori de câte ori apar noi reglementãri sau modificãri ale reglementãrilor existente.
(2) Informarea prevãzutã la alin. (1) va cuprinde precizarea emitentului, a tipului de act normativ, numãrul, anul şi titlul acestuia, partea, numãrul şi data Monitorului Oficial al României în care s-a publicat, precum şi prezentarea succintã a obiectului noii reglementãrii, respectiv a principalelor modificãri intervenite.
ART. 11
Informarea consumatorilor în legãturã cu procedura, etapele şi documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului va cuprinde, în mod obligatoriu şi expres, menţiunea cã procesul de schimbare a furnizorului nu presupune plata niciunei taxe.
2. Raportarea datelor şi informaţiilor
ART. 12
Furnizorii au obligaţia sã întocmeascã şi sã înainteze Departamentului control şi protecţia consumatorilor din cadrul ANRE, denumit în cele ce urmeazã DCPC, un raport privind activitatea de informare a consumatorilor casnici.
ART. 13
(1) DCPC are dreptul sã solicite furnizorilor completarea, clarificarea, detalierea şi/sau exemplificarea, dupã caz, a datelor şi informaţiilor cuprinse în raportul înaintat.
(2) Termenul în care rãspunsul de clarificare va fi înaintat DCPC este de 30 de zile de la data solicitãrii.
ART. 14
(1) Raportul se întocmeşte conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament şi, împreunã cu anexele, se transmite la ANRE, anual, pânã cel târziu la data de 1 aprilie a anului urmãtor anului pentru care se face raportarea.
(2) Raportul prevãzut la alin. (1) se va transmite atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, prin e-mail, la adresa anre@anre.ro
ART. 15
ANRE înregistreazã în baza de date proprie datele şi informaţiile obţinute şi le face publice.
ART. 16
ANRE poate solicita furnizorilor accesul la datele şi informaţiile raportate, în vederea verificãrii acestora.

CAP. III
Contravenţii

ART. 17
Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzãtoare a obligaţiilor prevãzute în prezentul regulament constituie contravenţie, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 86 alin. (1) lit. h) din Legea energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 109 pct. 22 din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 18
Costurile justificate aferente activitãţii de informare prevãzute în prezentul regulament vor fi recunoscute la fundamentarea preţurilor şi a tarifelor reglementate, în limita a maximum 1% din costurile proprii anuale aferente activitãţii de furnizare, în conformitate cu prevederile ordinelor şi deciziilor ANRE în materie.

ANEXĂ
------
la regulament
-------------

RAPORT
privind activitatea de informare
a consumatorilor casnici

I. Domeniul şi modalitãţile alese pentru desfãşurarea acţiunilor de informare a consumatorilor


┌────┬──────────────────┬─────────────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │ Domeniul │ Modalitatea │ Numãrul de acţiuni │
│crt.│ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
└────┴──────────────────┴─────────────────────┴────────────────────────────┘



II. Numãrul consumatorilor care se informeazã


┌───────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────────────┐
│Compartimentul de informare│ Pagina de internet │ Numãrul de apeluri primite │
│ │ │la numãrul telefonic dedicat│
│ │ │ consumatorilor │
├───────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │
└───────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────────────┘



III. Primele 5 subiecte, cele mai des întâlnite în apelurile telefonice ale consumatorilor, primite la numãrul dedicat consumatorilor, şi sinteza modului de rezolvare a acestora


┌────┬─────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Subiectul │ Sinteza modului de rezolvare │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 3. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 4. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 5. │ │ │
└────┴─────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘



IV. Primele 5 subiecte, cele mai des întâlnite în sesizãrile şi reclamaţiile scrise ale consumatorilor, şi sinteza modului de soluţionare a acestora


┌────┬─────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Subiectul │ Sinteza modului de rezolvare │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 3. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 4. │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 5. │ │ │
└────┴─────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘



V. Valoarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea activitãţii de informare

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016