Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 120 din 28 septembrie 2022  privind modificarea şi completarea Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de investigaţii desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 120 din 28 septembrie 2022 privind modificarea şi completarea Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de investigaţii desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 969 din 5 octombrie 2022
    În temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. f) şi alin. (5), art. 9 alin. (1) lit. m) şi ale art. 10 alin. (1) lit. t) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de investigaţii desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 26 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Prezentul regulament stabileşte regimul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de natură contravenţională, constatate în activitatea de investigaţii.
    (2) Nu fac obiectul prezentului regulament abaterile de la reglementările emise în sectorul energiei care, potrivit legislaţiei în materie, constituie infracţiuni şi nici constatările încălcărilor de lege care fac obiectul acţiunilor de control prevăzute în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, respectiv în Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de control desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Prevederile prezentului regulament se aplică:
    a) participanţilor la piaţa angro de energie şi structurilor operaţionale asociate, titulari ai unei licenţe în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale sau ai unei decizii emise de către ANRE, respectiv participanţilor la piaţa angro de energie şi/sau structurilor operaţionale asociate, care nu sunt titulari ai unei licenţe în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale sau ai unei decizii emise de către ANRE;
    b) persoanelor fizice care au calitatea de conducători/ administratori/directori şi altor angajaţi ai participanţilor la piaţă ori structurilor operaţionale asociate supuşi/supuse investigaţiei."

    3. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Definiţiile din anexa nr. 1 se completează cu definiţiile din Lege, din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie, denumit în continuare REMIT, şi din Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii de investigaţie în domeniul energiei privind funcţionarea pieţei angro de energie, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2017, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament."

    4. La articolul 5, literele a) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) Lege;
    .....................................................
f) Regulament;"

    5. La articolul 5, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f^1), cu următorul cuprins:
    "f^1) Procedura privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acţiunilor de investigaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2022, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Activitatea de investigaţie se desfăşoară în conformitate cu prevederile din Regulament."

    7. După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 6^1
    La finalizarea fiecărei acţiuni de investigaţie, în cazul în care au fost constatate contravenţii, agenţii constatatori propun preşedintelui ANRE, prin raportul de investigaţie în formă finală, aplicarea de sancţiuni contravenţionale prevăzute de Lege, în conformitate cu cadrul de reglementare aplicabil."

    8. Articolele 7-13 şi 15 se abrogă.
    9. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    Contravenţiile săvârşite de către participanţii la piaţa angro de energie şi/sau structurile operaţionale asociate sunt prevăzute de prevederile art. 93 alin. (1) şi art. 194 din Lege."

    10. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Membrii echipei de investigaţie, în calitate de agenţi constatatori, împuterniciţi prin decizia preşedintelui ANRE, constată şi aplică sancţiuni pentru contravenţiile prevăzute în Lege."

    11. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) În situaţia în care echipa de investigaţie constată fapte care constituie contravenţii, pentru care nu sunt prevăzute sancţiuni raportate la cifra de afaceri, aceasta propune prin raportul de investigaţie în forma finală, prevăzut în Regulament, finalizarea investigaţiei, sancţiunile ce vor fi aplicate şi măsurile ce urmează a fi dispuse în sarcina acestuia, după caz.
    (2) În situaţia în care echipa de investigaţie constată fapte care constituie contravenţii, pentru care sunt prevăzute sancţiuni raportate la cifra de afaceri, aceasta propune prin raportul de investigaţie în forma finală finalizarea investigaţiei, sancţionarea conform prevederilor Legii, precum şi măsurile ce urmează a fi dispuse în sarcina acestuia, după caz.
    (3) În condiţiile prevăzute la alin. (2), stabilirea şi individualizarea sancţiunilor se realizează de către Comitetul de reglementare al ANRE pe baza Procedurii privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acţiunilor de investigaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2022, cu modificările şi completările ulterioare."

    12. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Dovada calităţii de agent constatator este atestată prin legitimaţie, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Agenţii constatatori încheie pentru contravenţiile constatate un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor."

    13. La articolul 20, alineatele (1), (3), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, prevăzut la art. 19 alin. (2), se redactează în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament.
    ………………......................................................................…..
    (3) Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se semnează pe fiecare pagină de către membrii echipei de investigaţie care îndeplinesc calitatea de agent constatator, respectiv de contravenient sau reprezentantul legal al acestuia şi se înregistrează la sediul ANRE şi la sediul contravenientului, după caz.
    (4) O copie după procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se înmânează sub semnătură de primire contravenientului sau reprezentantului legal al acestuia, prezent la încheiere, făcându-se menţiune în acest sens în procesul-verbal.
    (5) În momentul încheierii procesului-verbal, membrii echipei de investigaţie sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa contravenientului sau a reprezentantului legal al acestuia dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul actului de constatare şi sancţionare, eventualele obiecţii fiind consemnate la rubrica «Alte menţiuni», sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor."

    14. La articolul 20, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Nulitatea prevăzută la alin. (5) intervine în cazul în care rubrica «Alte menţiuni» nu este completată."

    15. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) În cazul în care contravenientul sau reprezentantul legal al acestuia nu este de faţă, refuză sau nu poate să semneze, membrii echipei de investigaţie fac menţiune despre aceste împrejurări în cadrul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, care trebuie să fie confirmate de un martor."

    16. La articolul 22, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Procesul-verbal prin care se constată contravenţia şi se sancţionează persoanele juridice/fizice prevăzute la art. 2 trebuie să cuprindă următoarele elemente: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea, numărul de legitimaţie şi instituţia din care face parte agentul constatator; denumirea contravenientului persoană juridică, sediul social, numărul de înregistrare al acestuia, codul de înregistrare fiscală; numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă al semnatarului procesului-verbal având calitatea de reprezentant legal; numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal al contravenientului persoană fizică; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; amenda aplicată, termenul şi modalitatea de plată; obiecţii cu privire la conţinutul actului de constatare; termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa competentă să soluţioneze contestaţia."

    17. La articolul 23, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) În cazul în care contravenientul sau reprezentantul legal al acestuia nu este prezent sau, deşi este prezent, refuză ori nu poate să primească procesul-verbal, o copie a procesului-verbal se comunică în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii.
    (2) Comunicarea se face prin intermediul serviciilor de trimiteri poştale, cu aviz/confirmare de primire, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului."

    18. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Afişarea procesului-verbal se va efectua în conformitate cu prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare, şi ale Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE."

    19. La articolul 24, alineatul (2) se abrogă.
    20. La articolul 24, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor neatacat în termenul prevăzut de Lege constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate."

    21. Articolul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) O copie după dovada achitării amenzii se transmite ANRE în termen de maximum 5 zile de la data efectuării plăţii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data expirării termenului de contestare a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, respectiv 30 de zile de la pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive care menţine obligaţia de plată.
    (2) În situaţia menţionată la alin. (1), ulterior primirii dovezii achitării amenzii, ANRE solicită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală confirmarea efectuării plăţii."

    22. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) În caz de neprezentare, în termenul prevăzut la art. 25, a documentului prin care se face dovada achitării amenzii stabilite prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, ANRE transmite copia acestuia la organele de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, conform anexei nr. 5, spre executare, conform dispoziţiilor legale.
    (2) În cazul în care contravenientul a formulat plângere împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prin care a fost aplicată sancţiunea contravenţională, ANRE transmite, la finalizarea procedurii judiciare, organelor de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală copia hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, în cazul respingerii acţiunii contravenientului sau al reducerii cuantumului amenzii aplicate."

    23. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    Dispoziţiile prezentului regulament se completează în condiţiile Legii cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."

    24. La articolul 30, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    (1) Orice persoană care efectuează cu titlu profesional tranzacţii pe piaţa angro de energie şi care are motive întemeiate să suspecteze că o tranzacţie ar putea încălca buna funcţionare a pieţei angro de energie are obligaţia să anunţe fără întârziere ANRE cu privire la aceasta."

    25. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    Direcţia investigaţii din cadrul ANRE are obligaţia de a menţine evidenţa proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei/contravenţiilor încheiate."

    26. În anexa nr. 1, literele g) şi i) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "g) raport de investigaţie în forma finală - document unilateral, care se întocmeşte de către echipa de investigaţie, în care sunt consemnate datele, informaţiile, verificările, documentele şi concluziile activităţii de investigaţie, recomandările formulate de aceasta şi/sau măsurile propuse, după caz, precum şi propunerile de sancţionare a participantului la piaţă, dacă acestea se impun;
    ...............................................
i) Direcţia investigaţii - structură din cadrul ANRE, în ale cărei atribuţii intră obiectivele activităţii de investigaţii;"

    27. Anexa nr. 3 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Persoanele fizice/juridice care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 28 septembrie 2022.
    Nr. 120.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 3 la regulament)
    PROCES-VERBAL
    de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. ........./...............
    - model -
    Încheiat în ziua ....................., luna ................., anul ............, ora ........, la sediul ................................. din municipiul ..........................., str. ........................... nr. ........, judeţul/sectorul .......................
    Subsemnaţii ............................(numele şi prenumele)........................,
    având funcţiile de ......... şi investigatori în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Constantin Nacu nr. 3, sectorul 2, posesori ai legitimaţiilor nr. .........., în calitate de agenţi constatatori împuterniciţi prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. ........../................. privind ........... la operatorul economic ......, cu sediul social în ........., numărul de ordine în registrul comerţului ..... şi cod unic de înregistrare......, reprezentat legal de către domnul/doamna ................................................., cu domiciliul în municipiul ......................................, str. ...................................... nr. ...., bl. ...., sc. ..., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ............................., identificat(ă) cu CI seria ..... nr. ................, CNP .................................., eliberată de .............. la data de ............., având calitatea de ....., în conformitate cu menţiunile şi înscrisurile din Raportul de investigaţie în formă finală nr. …… şi Decizia preşedintelui ANRE nr. ............ privind finalizarea investigaţiei, am constatat că operatorul economic .............. supus investigaţiei a săvârşit următoarele:
    ..............................................................................
    ..............................................................................

    Descrierea faptei:
    În data de ...............................................................................
    ..............................................................................

    De săvârşirea acestor fapte se face vinovată:
    PERSOANA FIZICĂ ........................(numele, prenumele).......................,
    cu domiciliul în municipiul ..............................., str. .............................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ..............................., identificată cu CI seria .... nr. .............., CNP ............................., eliberată de ............... la data de ..............., având funcţia/calitatea de ................................... în cadrul societăţii .....................................
    PERSOANA JURIDICĂ ....................(denumirea societăţii)................,
    cu sediul social în municipiul ..............................., str. ....................................... nr. ....., număr de ordine în registrul comerţului .................. şi cod unic de înregistrare .................., reprezentată legal de către domnul/doamna .................(numele, prenumele).................,
    cu domiciliul în municipiul ......................................................, str. ................................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul .................................., identificat(ă) cu CI seria .... nr. ................, CNP .................................., eliberată de ................. la data de ............., funcţia/calitatea de ................................. în cadrul societăţii .............................
    Fapta de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor art. ... alin. ... pct. ... lit. ... din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora: ................................................., şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. ... alin. ... pct. ... lit. ... din acelaşi act normativ, cu amendă de la ..........(cifre/litere)......... lei la ...........(cifre/litere)......... lei/cu amendă raportată la cifra de afaceri anuală în cuantum de .....(cifre/litere)...... lei.
    În consecinţă, ca urmare a finalizării investigaţiei desfăşurate la operatorul economic ............, în baza Deciziei preşedintelui ANRE nr. ......... de finalizare a investigaţiei, pentru fapta săvârşită în zilele de ............ stabilim sancţionarea domnului/doamnei .............(numele, prenumele) ............./operatorului economic ..............(denumirea societăţii) ............. cu amendă în cuantum de ..........(cifre/litere)........ lei,
    în conformitate cu prevederile art. ... alin. ... pct. ... lit. ... din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
    Contravenientul are/nu are posibilitatea să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, în cuantum de .......(cifre/litere)....... lei,
    în conformitate cu prevederile art. ... alin. ... pct. ... lit. ... din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
    Amenda se va achita în contul bugetului local (venituri din amenzi aplicate potrivit prevederilor legale) nr. ..........................., deschis la Trezoreria Municipiului ..................................., sau bugetului de stat (venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate de către alte instituţii de specialitate), numărul .........................., deschis la Trezoreria ..........................., în a cărei rază teritorială se află sediul social al operatorului economic ................(denumirea operatorului economic).................. .
    Amenda care se cuvine bugetului de stat poate fi achitată, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenda cuvenită bugetelor locale poate fi achitată, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
    O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă sau electronic, prin e-mail, autorităţii competente.
    În cazul în care amenda contravenţională se achită prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute de lege, contravenientul are obligaţia de a prezenta extrasul de cont sau dovada de plată emisă de către sistemele de plăţi, în vederea identificării datei şi orei efectuării plăţii. Dovada plăţii se comunică ANRE în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    Dovada plăţii se va prezenta la ANRE în termen de .............. .
    Dacă în acest termen contravenientul nu a achitat amenda, sau nu a exercitat nicio cale de atac legală împotriva prezentului proces-verbal, acesta din urmă constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.
    Conform prevederilor art. 25 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederilor art. 24 alin. (4) din Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de investigaţii desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013, cu modificările şi completările ulterioare, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor este titlu de creanţă şi înştiinţare de plată.
    Măsuri dispuse cu termene de conformare:
    ..............................................................................................

    Contravenientul, persoană fizică/juridică, va face dovada îndeplinirii măsurilor dispuse prin prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, până la termenul precizat în antecedenţă.
    * Deoarece contravenientul nu este prezent sau, deşi este prezent, refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, acest aspect este confirmat de domnul/doamna .............................................................., domiciliat(ă) în localitatea ........................... str. ..............................., nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ................................, identificat(ă) cu CI seria .... nr. ..........., CNP ..........................., eliberată de .............. la data de ..................., în calitate de martor.
    * Se completează de la caz la caz.

    În acest caz, procesul-verbal va fi comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data încheierii, prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează întrun proces-verbal, semnat de cel puţin un martor.
    Conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate formula obiecţii care vor fi completate la rubrica „Alte menţiuni“.
    Alte menţiuni: ....................................................................
    Conform prevederilor art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate face plângere împotriva prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Plângerea însoţită de copia procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei va fi depusă la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.
    Menţiuni privind împrejurările în care s-a semnat procesul-verbal:
    ..............................................................................................
    Martor,
    Subsemnatul(a), ...................................................., domiciliat(ă) în localitatea .............................................., str. .................................. nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap....., judeţul/sectorul ..........................., legitimat(ă) cu BI/CI seria ..... nr. ......., eliberat(ă) de ..................., CNP ......................................., confirm, ca martor, faptul că reprezentantul contravenientului nu s-a aflat de faţă la semnarea prezentului proces-verbal/a refuzat/nu a putut să semneze prezentul proces-verbal. Menţionez că nu am calitatea de agent constatator.
    Semnătură
    ............................
    Menţiuni privind lipsa semnăturii martorului:
    ..................................................................

    Prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor conţine .................(cifre/litere)................ pagini şi a fost
    încheiat în 2 (două) exemplare, o copie după acesta fiindu-i înmânată/comunicată contravenientului.
    Totodată, contravenientului, persoană fizică/juridică ….. i s-au înmânat următoarele documente:
    - .............
    – ..........

    Total pagini: .........
    **

┌─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Agent constatator │Contravenient, persoană fizică/juridică │Martor │
│ │Reprezentant contravenient │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │.............................................................................│...................................................................│
│ │(denumirea societăţii) │(numele, prenumele martorului) │
│.................................................│Am primit procesul-verbal: │BI/CI seria ..... nr. .................., │
│(numele, prenumele investigatorului) │.............................................................................│eliberat(ă) de ........................, │
│Semnătura ................................. │(numele, prenumele semnatarului) │CNP ....................................... │
│ │Semnătura .......................................................... │Semnătura ........................ │
│ │Ştampila │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ** Cartuşul se va instala pe fiecare pagină, în partea de jos a acesteia.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016