Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 119 din 20 decembrie 2013  privind aprobarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 119 din 20 decembrie 2013 privind aprobarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 30 decembrie 2013

    Având în vedere prevederile art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, ale art. 72 alin. (1) şi art. 76 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, ale art. 11, 12, 14, 15 şi 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, precum şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 117/2013 privind aprobarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă,
    în temeiul dispoziţiilor art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, la valoarea de 0,01838 lei/kWh, exclusiv TVA.
    ART. 2
    (1) Furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuţia prevăzută la art. 1 consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare pentru energia electrică.
    (2) În înţelesul prezentului ordin, prin sintagma "furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică" sunt desemnaţi:
    a) furnizorii de energie electrică;
    b) producătorii cu drept de furnizare;
    c) producătorii care exportă energie electrică în calitate de furnizor;
    d) furnizorii/producătorii care îşi alimentează propriile locuri de consum (autofurnizare);
    e) furnizorii/producătorii care exportă energie electrică în cadrul aceleiaşi companii.
    (3) Furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuţia prevăzută la art. 1 pentru energia electrică activă livrată rezultată din:
    a) cumularea, pe perioada de facturare prevăzută în contracte, a notificărilor zilnice transmise la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., corectate, dacă este cazul, conform procedurilor operaţionale ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.;
    b) facturile de avans, de estimat, de regularizare emise conform contractelor de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate între părţi.
    (4) Furnizorii/producătorii care îşi alimentează propriile locuri de consum fără a emite facturi aplică lunar contribuţia prevăzută la art. 1 la consumul propriu.
    ART. 3
    (1) Aplicarea contribuţiei prevăzute la art. 1 în procesul de facturare pentru consumatorii de energie electrică de pe teritoriul României, pentru energia electrică livrată la export şi pentru energia consumată la propriile locuri de consum de către operatorii economici prevăzuţi la art. 2, se realizează prin înmulţirea valorii unitare a contribuţiei (exprimate în lei/kWh) cu cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh) facturată, respectiv consumată - în cazul autofurnizării.
    (2) Valoarea stabilită conform prevederilor alin. (1) se evidenţiază separat în factura transmisă clienţilor. Factura trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:
    a) rând separat în factura care conţine informaţiile referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat, precum şi toate celelalte elemente specifice facturii, conform formatului utilizat de operator;
    b) explicaţia şi temeiul legal al apariţiei în factură a contravalorii contribuţiei.
    ART. 4
    Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă prevăzută la art. 1 nu se aplică pentru energia electrică consumată anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin.
    ART. 5
    (1) Consumatorii de pe teritoriul României achită contravaloarea sumelor facturate de către operatorul economic cu care au încheiat contractul de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3), la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute în contractele încheiate între părţi.
    (2) Furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică achită contravaloarea sumelor facturate de către Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3) şi (4), la termenele şi în condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă.
    ART. 6
    (1) Consumatorii de energie electrică din România plătesc penalităţi pentru întârzierea la plata facturilor emise de către operatorul economic cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, pentru suma calculată conform art. 2 alin. (3), la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute în contractul pentru plata energiei electrice.
    (2) Furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică plătesc dobânzi şi/sau penalităţi pentru întârzierea la plata facturilor emise de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica"- S.A., pentru suma calculată conform prevederilor art. 2 alin. (3) şi (4), la termenele şi în condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009.
    ART. 7
    (1) Prevederile prezentului ordin completează contractele de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate cu consumatorii deserviţi în regim reglementat, cele aferente consumatorilor care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, respectiv contractele de vânzare a energiei electrice la export.
    (2) Furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică informează clienţii despre facturarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, în conformitate cu obligaţiile de informare prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 86/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale, şi, respectiv, informează partenerii de contract, în cazul exportului de energie electrică despre facturarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.
    (3) Informarea minimală trebuie realizată odată cu transmiterea primei facturi, care va conţine contribuţia evidenţiată distinct.
    ART. 8
    Operatorii economici desemnaţi la art. 2 alin. (2), consumatorii de energie electrică din România şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 12/2011 pentru aprobarea Contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 14 martie 2011, cu modificările ulterioare.
    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2014.


                  Preşedintele Autorităţii Naţionale
                 de Reglementare în Domeniul Energiei,
                          Niculae Havrileţ


    Bucureşti, 20 decembrie 2013.
    Nr. 119.
                            __________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Hekal
15 Iulie 2015
E o super idee! Chiar era nevoie de un loc rezaliat la fel de profesionist ca revista-atelierul in care sa se gaseasca concentrate toate informatiile despre evenimentele handmade . Si nu doar cand o sa aiba loc, ci si detalii de la organizatori si date de contact ale acestora. Sigur o sa urmaresc noul site []
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016