Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 106 din 13 octombrie 2021  privind modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia termică livrată în SACET din centrale cu unităţi de cogenerare care nu beneficiază de scheme de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 111/2014     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 106 din 13 octombrie 2021 privind modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia termică livrată în SACET din centrale cu unităţi de cogenerare care nu beneficiază de scheme de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 111/2014

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 983 din 14 octombrie 2021
    Având în vedere prevederile art. 76 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 13 alin. (1) şi (4) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. b) şi x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Metodologia de stabilire a preţurilor pentru energia termică livrată în SACET din centrale cu unităţi de cogenerare care nu beneficiază de scheme de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 111/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 5 noiembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, alineatele (1)-(2^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Pentru stabilirea preţurilor reglementate pentru energia termică produsă în centrale de cogenerare, destinată SACET, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare transmit ANRE, până la data de 30 septembrie a fiecărui an, preţul combustibilului majoritar utilizat, în vigoare în trimestrul IV al anului curent şi trimestrul I al anului următor, costurile estimate ale energiei electrice pentru pompele din reţeaua de termoficare şi cele aferente reţelei de transport, energia electrică estimată a fi produsă şi energia termică estimată a fi produsă şi livrată sub formă de apă fierbinte din centrală şi, după caz, în situaţia în care au obligaţia achiziţionării de certificate de CO_2, numărul estimat de certificate necesar a fi achiziţionate pentru anul următor.
    (2) Pentru actualizarea preţurilor reglementate pentru energia termică produsă în centrale de cogenerare, destinată SACET, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare transmit ANRE, până la data de 31 mai anul curent, preţul combustibilului majoritar utilizat, în vigoare în trimestrul II al anului curent, celelalte costuri unitare prevăzute la alin. (1) rămânând neschimbate.
    (2^1) La solicitarea ANRE, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare vor pune la dispoziţie documentele care au stat la baza determinării preţului combustibilului majoritar utilizat, transmis conform prevederilor alin. (1) şi (2)."

    2. La articolul 4, după alineatul (2^1) se introduce un nou alineat, alineatul (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^2) Preţul combustibilului majoritar gaze naturale utilizat se transmite la ANRE după cum urmează:
    a) în cazul în care producătorul are încheiate contracte de achiziţionare gaze naturale, producătorul respectiv va raporta cantităţile de gaze naturale pentru perioadele prevăzute la alin. (1) şi (2) şi preţul gazelor naturale conform contractelor;
    b) în cazul în care producătorul declară, pentru perioadele pentru care nu are încheiate contracte, că va achiziţiona gaze naturale pe bursă, producătorul respectiv va raporta estimarea cantităţilor de gaze naturale pentru perioadele prevăzute la alin. (1) şi (2) şi estimarea preţului gazelor naturale conform evoluţiei cotaţiilor Bursei Române de Mărfuri;
    c) în cazul în care producătorul declară că va achiziţiona gaze naturale în baza unui contract de vânzare-cumpărare în care nu este prevăzut un preţ fix, producătorul respectiv prezintă o simulare a preţului gazelor naturale realizată de furnizorul cu care a încheiat contractul pentru perioadele prevăzute la alin. (1) şi (2);
    d) în cazul în care, din motive întemeiate, producătorul nu încheie contract de achiziţie gaze naturale pentru trimestrul IV al anului curent şi trimestrul I al anului următor până cel târziu la data de 30 septembrie, raportează preţul mediu al gazelor naturale în baza ofertei/estimării primite de la furnizorul cu care are în derulare negocieri pentru încheierea contractului de achiziţie gaze naturale;
    e) în cazul în care producătorul nu se încadrează în niciuna dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-d), datele raportate de acesta nu se iau în considerare la determinarea preţului mediu al combustibilului."

    3. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    ANRE aprobă prin decizie a preşedintelui, pe care o comunică operatorilor economici implicaţi:
    a) până la data de 31 octombrie a anului în curs, preţul pentru energia termică livrată în perioada noiembrie-decembrie a anului în curs şi în semestrul I al anului următor;
    b) până la data de 30 iunie a anului în curs, preţul actualizat pentru energia termică livrată în perioada iulie-octombrie a anului în curs."

    4. La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în cazul centralelor de cogenerare echipate cu motoare termice, producătorii pot opta pentru un preţ de producere pentru energia termică livrată din aceste echipamente cuprins între o valoare maximă, egală cu valoarea determinată la alin. (1), şi o valoare minimă, egală cu valoarea preţului gazelor naturale calculat la puterea calorifică inferioară (PCI), transmisă la ANRE conform art. 4 alin. (2^2), cuprinzând, după caz, componentele prevăzute la art. 17 alin. (3), raportată de producător, pentru perioadele specificate la art. 4. În situaţia centralelor de cogenerare echipate cu motoare termice care intră în exploatare comercială în anul în curs, valoarea minimă a preţului de producere pentru energia termică va fi egală cu valoarea preţului gazelor naturale calculat la PCI, în vigoare la data optării."

    5. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Costurile anuale cu achiziţia certificatelor de CO_2, C^q,n_CO2, se determină pe baza consumului de combustibil, B^q, a factorului de emisii specific, ƒ^q_CO2, _şi a preţului mediu anual al certificatului de CO_2, p^n_CO2, ţinându-se cont de alocările cu titlu gratuit a certificatelor de CO2_ începând cu anul 2013, numai pentru centralele de cogenerare pentru care, conform legislaţiei în vigoare, există obligaţia achiziţionării de certificate de CO_2.
    C^q,n_CO2 = ƒ^q_CO2 x B^q x p^n_CO2 x (1 – ƒ^alocaregratuita) (lei),
    unde:
    ƒ^alocaregratuita - factor care ţine cont de procentajul de certificate alocate gratuit în anul n, faţă de numărul de certificate alocate gratuit în anul 2013.
    (2) În determinarea preţului mediu anual al certificatului de CO_2 se ia în considerare ponderea combustibilului pentru producerea energiei termice, respectiv electrice din total combustibil în cogenerare, conform raportării producătorilor pentru anul respectiv."

    6. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) Semestrial, până la data de 31 octombrie, respectiv până la data de 15 iunie, ANRE analizează evoluţia preţului mediu al combustibilului, a preţului mediu al certificatului de CO_2 faţă de valorile luate în calcul la aprobarea preţului de referinţă al energiei termice, respectiv a coeficientului de variaţie a inflaţiei.
    (2) ANRE aprobă prin ordin al preşedintelui preţurile de referinţă pentru energia termică produsă şi livrată din centrale de cogenerare, rezultate în urma analizelor prevăzute la alin. (1), până la data de 31 octombrie, pentru perioada noiembrie-decembrie a anului în curs şi semestrul I al anului următor, respectiv până la data de 15 iunie pentru perioada iulie-octombrie a anului curent.
    (3) Preţul mediu al combustibilului luat în considerare la analizele prevăzute la alin. (1) este media ponderată a preţurilor raportate de producători, în vigoare pentru trimestrul IV al anului în curs şi trimestrul I al anului următor, respectiv pentru trimestrul II al anului curent, transmise la ANRE conform art. 4 alin. (2^2), cuprinzând, după caz, componentele prevăzute la art. 17 alin. (3).
    (4) La solicitarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare vor pune la dispoziţie documentele care au stat la baza determinării preţului combustibilului majoritar utilizat, în vigoare, raportat conform prevederilor alin. (3).
    (5) Producătorii transmit lunar la ANRE, până la data de 30 a fiecărei luni:
    a) preţul mediu al combustibilului majoritar şi cantităţile consumate în luna precedentă, pentru capacităţile de cogenerare, diferenţiat pe energie electrică, respectiv termică;
    b) preţul mediu al combustibilului majoritar şi cantităţile consumate în luna precedentă, pentru capacităţile de producere separată a energiei termice/electrice.
    (6) Preţul mediu al certificatului de CO_2 luat în considerare la analizele prevăzute la alin. (1) pentru producătorii care au obligaţia achiziţionării de certificate de CO_2 se determină astfel:
    a) pentru analiza efectuată până la 31 octombrie, la nivelul mediei valorilor prezentate pe pagina web a pieţei ICE ECX EUA Futures, la închidere, afişate pentru perioada 1 noiembrie anul curent - 31 octombrie anul următor, conform situaţiei înregistrate în una dintre zilele celei de-a doua săptămâni a lunii septembrie anul curent;
    b) pentru analiza efectuată până la 15 iunie, la nivelul mediei valorilor prezentate pe pagina web a pieţei ICE ECX EUA Futures, la închidere, conform situaţiei înregistrate în una dintre zilele celei de-a treia săptămâni a lunii mai anul curent, pentru perioada 1 iulie-31 octombrie anul curent.
    (7) Coeficientul de variaţie a inflaţiei considerat la momentul calculării preţului de referinţă al energiei termice este cel înregistrat pe o perioadă de 12 luni, după cum urmează:
    a) pentru analiza efectuată până la 31 octombrie, pe perioada 1 septembrie anul precedent-31 august anul curent;
    b) pentru analiza efectuată până la 15 iunie, pe perioada 1 mai anul precedent-30 aprilie anul curent."

    7. La anexa nr. 2 macheta nr. 1, nota de subsol **) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "**) Pentru preţurile reglementate ce se aprobă pentru perioada iulie-octombrie a anului curent rămân valabile datele prognozate în anul anterior."

    8. La anexa nr. 2 macheta nr. 2, nota de subsol *) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "*) Pentru preţurile reglementate ce se aprobă pentru perioada iulie-octombrie a anului curent rămân valabile datele prognozate în anul anterior."



    ART. II
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 13 octombrie 2021.
    Nr. 106.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016