Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.730 din 20 noiembrie 2009  privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea prevederilor cap. IV Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.730 din 20 noiembrie 2009 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 805 din 25 noiembrie 2009
ORDIN nr. 1.730 din 20 noiembrie 2009
privind aprobarea <>Instrucţiunilor pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Mãsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din <>Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 805 din 25 noiembrie 2009


Având în vedere:
- <>Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional - cap. IV "Mãsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare";
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, interimar, emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã <>Instrucţiunile pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Mãsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din <>Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
interimar,
Mihai Constantin Şeitan,
secretar de stat

Bucureşti, 20 noiembrie 2009.
Nr. 1.730.

ANEXÃ

INSTRUCŢIUNI
pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Mãsuri privind regimul
cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii
cheltuielilor bugetare" din <>Legea nr. 329/2009 privind
reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea
cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea
acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional

ART. 1
<>Cap. IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional reglementeazã modalitãţile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite în sistemul public, în alte sisteme neintegrate sistemului public, precum şi al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale cu veniturile salariale sau, dupã caz, cu cele asimilate acestora.
ART. 2
(1) Pensionarii care fac obiectul reglementãrilor cuprinse în <>cap. IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizeazã venituri salariale sau, dupã caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitãţi în baza unui contract individual de muncã, a unui raport de serviciu sau în baza actului de numire.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1), pentru care se reglementeazã modalitatea exercitãrii cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care îşi desfãşoarã activitatea la:
a) autoritãţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
b) regiile autonome, societãţile naţionale, companiile naţionale şi societãţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritorialã.
ART. 3
(1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemului public de pensii se înţelege:
a) beneficiarii pensiei pentru limitã de vârstã;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmaş care pot realiza venituri din activitãţi profesionale, potrivit legii.
(2) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public de pensii se înţelege:
A. pensionarii proveniţi din cadre militare şi funcţionari publici cu statut special din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale:
a) beneficiarii pensiei de serviciu pentru limitã de vârstã;
b) beneficiarii pensiei de serviciu anticipatã;
c) beneficiarii pensiei de serviciu anticipatã parţialã;
d) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
e) beneficiarii pensiei de urmaş, potrivit legii;
B. beneficiarii pensiei din sistemul de asigurãri sociale al avocaţilor:
a) beneficiarii pensiei pentru limitã de vârstã;
b) beneficiarii pensiei de retragere definitivã din profesie;
c) beneficiarii pensiei de retragere anticipatã definitivã din profesie;
d) beneficiarii pensiei de urmaş;
C. beneficiarii categoriilor de pensii prevãzute la alin. (1), din sistemele proprii de asigurãri sociale ale cultelor recunoscute de lege, şi anume: Biserica Romano-Catolicã, Biserica Creştinã Adventistã de Ziua a Şaptea din România, Biserica Reformatã din România, Biserica Unitarianã din Transilvania, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Uniunea Penticostalã - Biserica lui Dumnezeu Apostolicã din România, Biserica Evanghelicã C.A. din România şi Biserica Evanghelicã Luteranã din România.
(3) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale se înţelege persoanele beneficiare ale categoriilor de pensii prevãzute la alin. (1).
(4) În situaţia categoriilor de pensii, altele decât cele prevãzute la alin. (1)-(3), acestea sunt şi rãmân supuse în continuare reglementãrilor prevãzute în legile-cadru în temeiul cãrora au fost stabilite.
ART. 4
(1) Persoanele prevãzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) pot cumula pensia cu veniturile salariale realizate în cadrul unitãţilor prevãzute la art. 2 alin. (2) în situaţia în care pensia netã are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat la care se raporteazã cuantumul pensiei nete, denumit în continuare salariu mediu brut, este cel stabilit anual prin Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(3) Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1.693 lei.
ART. 5
(1) Prin pensie netã se înţelege cuantumul pensiei rezultat în urma deducerii, conform legii, a contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate şi a impozitului pe venit.
(2) La determinarea pensiei nete nu se au în vedere indemnizaţiile cu caracter necontributiv acordate în baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizaţia de însoţitor plãtitã pensionarilor pentru limitã de vârstã care, conform legii, provin din pensionari încadraţi în gradul I de invaliditate, indemnizaţiile acordate nevãzãtorilor şi persoanelor cu handicap şi nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante.
ART. 6
(1) Pentru pensionarii care încaseazã pensie atât din sistemul public de pensii, cât şi din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, dupã caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului stabilit la art. 4 se are în vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.
(2) Pensionarii prevãzuţi la alin. (1) pot cumula pensiile cu veniturile salariale realizate dacã cuantumul pensiilor nete cumulate este mai mic sau egal cu nivelul salariului mediu brut.
(3) În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultã un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una dintre pensii, al cãrei cuantum se situeazã sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.
ART. 7
Pentru pensionarii care la data intrãrii în vigoare a dispoziţiilor <>cap. IV din Legea nr. 329/2009 se aflã în situaţia prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege, termenul de 15 zile, înãuntrul cãruia au obligaţia de a-şi exprima în scris opţiunea între suspendarea plãţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncã, de serviciu sau a actului de numire în funcţie ori, dupã caz, de a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la menţinerea în platã a uneia dintre pensiile al cãrei cuantum permite cumulul, se împlineşte în ziua de 9 decembrie 2009 inclusiv.
ART. 8
(1) În vederea aplicãrii prevederilor art. 7, pensionarii au obligaţia de a depune la angajator urmãtoarele documente:
a) declaraţie pe propria rãspundere (anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni) din care sã rezulte câte pensii încaseazã şi de la care sistem de pensii;
b) cuponul/talonul de pensie corespunzãtor lunii în care se exprimã opţiunea sau, dupã caz, adeverinţã eliberatã de casa/casele de pensii în evidenţa cãreia/cãrora se aflã pensionarul, din care sã rezulte cuantumul pensiei nete pentru luna în care, conform legii, acesta este obligat sã îşi exprime opţiunea. Adeverinţa se solicitã casei/caselor de pensii în situaţia în care pensionarul nu este în posesia cuponului/ talonului de pensie;
c) declaraţie pe propria rãspundere (anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni) din care sã rezulte cã pensionarul opteazã pentru suspendarea plãţii pensiei sau pentru încetarea activitãţii, în douã exemplare.
(2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) lit. c) se depune la angajator numai de cãtre pensionarii cãrora, potrivit legii, le este interzis cumulul pensiei cu salariul.
ART. 9
(1) În situaţia în care pensionarul opteazã pentru suspendarea plãţii pensiei/pensiilor, angajatorul este obligat ca, pânã pe data de 4 a lunii urmãtoare celei în care a fost exprimatã opţiunea, sã depunã la casa/casele de pensii care efectueazã plata o adresã din care sã rezulte situaţia pensionarului (anexa nr. 3 la prezentele instrucţiuni), însoţitã de un exemplar al declaraţiei prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. c).
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) stau la baza efectuãrii de cãtre casa de pensii a suspendãrii plãţii pensiei/pensiilor.
(3) În lipsa declaraţiei prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. c) operaţiunea de suspendare nu poate fi efectuatã de cãtre casa/casele de pensii.
(4) Plata pensiei/pensiilor se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care a fost exprimatã opţiunea de cãtre pensionar.
(5) Decizia privind suspendarea plãţii pensiei, emisã de cãtre casa de pensii, se comunicã pensionarului şi angajatorului în termen de 5 zile de la data emiterii.
(6) În situaţia în care pensionarul nu depune, pânã la data prevãzutã la art. 7, declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la art. 8 alin. (1) lit. c), angajatorul va constata existenţa cauzei prevãzute la <>art. 20 din Legea nr. 329/2009 şi va declanşa procedura încetãrii raporturilor de muncã stabilite în baza contractului individual de muncã sau a actului de numire în funcţie, precum şi a raporturilor de serviciu.
ART. 10
(1) Pensionarii care cumuleazã pensia cu salariul, în condiţiile legii, şi a cãror pensie se majoreazã peste nivelul salariului mediu brut sunt obligaţi sã depunã la angajator declaraţia prevãzutã la art. 8 alin. (1) lit. c), pânã la data de 15 a lunii urmãtoare majorãrii cuantumului pensiei.
(2) În cazul nedepunerii declaraţiei în termen, prevederile art. 9 alin. (6) se aplicã corespunzãtor.
ART. 11
(1) Pensia care a fost suspendatã ca efect al aplicãrii dispoziţiilor prevãzute în <>cap. IV din Legea nr. 329/2009 poate fi reluatã în platã la cererea pensionarului, începând cu luna urmãtoare celei în care nu se mai realizeazã cumulul, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã salariul mediu brut depãşeşte nivelul pensiei suspendate;
b) la încetarea calitãţii de salariat.
(2) Persoanele aflate în situaţia prevãzutã la alin. (1) sunt obligate sã aducã la cunoştinţa angajatorului faptul cã a fost reluatã plata pensiei, prezentând în acest sens comunicarea casei de pensii care a procedat la aceastã operaţiune.
ART. 12
(1) Persoanele care dupã data intrãrii în vigoare a <>cap. IV din Legea nr. 329/2009 vor fi în situaţia de a cumula pensia cu salariul sunt supuse aceloraşi reglementãri ca şi persoanele care la aceastã datã sunt în situaţie de cumul.
(2) În situaţia persoanelor prevãzute la alin. (1), termenul de depunere a opţiunii la angajator se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) la data angajãrii, în cazul persoanei care are calitatea de pensionar;
b) 15 zile de la data încasãrii primei pensii, în cazul persoanei care are calitatea de salariat.
ART. 13
Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, în condiţiile legii, se recupereazã de la pensionari, prin decizia casei de pensii, cu respectarea termenului general de prescripţie.
ART. 14
Angajatorul, respectiv inspectoratul teritorial de muncã au obligaţia de a informa, în termen de 15 zile de la constatare, casa de pensii competentã cu privire la cazurile de cumul al pensiei cu salariul cu încãlcarea legii, în vederea recuperãrii sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie.
ART. 15
Lista instituţiilor care gestioneazã şi administreazã sistemele de pensii neintegrate sistemului public, precum şi lista cuprinzând exemple referitoare la aplicarea prevederilor <>art. 19 din Legea nr. 329/2009 sunt prevãzute în anexele nr. 4 şi 5 la prezentele instrucţiuni.


ANEXA 1
-------
la instrucţiuni
---------------

DECLARAŢIE
Subsemnatul/Subsemnata, ............., domiciliat/domiciliatã în ..........., str. .......... nr. ....., bl. ...., sc. ....., ap. ......, judeţul/sectorul ........, actul de identitate ........ seria ..... nr. ......., CNP ............, cunoscând prevederile <>art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar pe propria rãspundere cã primesc pensie de la:

- Casa Teritorialã de Pensii ............, cu talon nr. ........
- Casa de Pensii a Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu talon nr. ..............
- Casa de Pensii a Serviciului Român de Informaţii, cu talon nr. .................
- Casa de Pensii a Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu talon nr. ..................
- Casa de Pensii a Cultului ..........., cu talon nr. .......................
- Casa de Pensii a Avocaţilor, cu talon nr. .....................
Mã oblig a anunţa, în termen de 5 zile, angajatorului orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus, precum şi orice modificare a cuantumului pensiei/pensiilor.
Anexez alãturat talonul/taloanele de pensii.


Data ..................
Semnãtura
......................


ANEXA 2
-------
la instrucţiuni
---------------

DECLARAŢIE
Subsemnatul/Subsemnata, .............., domiciliat/domiciliatã în ..............., str. .......... nr. ..., bl..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ........., actul de identitate ...... seria .... nr. ......., CNP ........., în baza <>art. 18 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional, declar cã optez pentru:

[] continuarea activitãţii şi suspendarea plãţii pensiei pe care o primesc de la ...........*) cu talon nr. ......;
[] încetarea contractului individual de muncã/a raportului de serviciu/a actului de numire în funcţie.

Anexez talonul/taloanele de pensie nr. ............... .


Data ..................

Semnãtura
....................
-------------
*) Se va completa titulatura casei/caselor de pensii care efectueazã plata pensiei/pensiilor.


ANEXA 3
-------
la instrucţiuni
---------------


Denumirea angajatorului ..........................
CUI ..........................
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ..........................
Localitatea ..........................
Judeţul/Sectorul ..........................
Telefon/Fax ..........................
E-mail ..........................
Nr. de înregistrare ..........................


Cãtre .......................*)

Vã aducem la cunoştinţã cã domnul/doamna ................, domiciliat/domiciliatã în ..............., str. ............... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ..........., actul de identitate ...... seria ...... nr. ....., CNP ................, pensionar cu Dosar nr. ..............., a solicitat, în baza <>art. 18 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional, suspendarea plãţii pensiei, întrucât a optat pentru continuarea activitãţii în cadrul instituţiei/societãţii noastre.

Anexãm, în original, declaraţia sus-menţionatã.


Conducãtorul instituţiei/societãţii,
.............................
-------------
*) Se va completa titulatura instituţiei care efectueazã plata pensiei pentru care pensionarul a solicitat suspendarea acesteia.


ANEXA 4
-------
la instrucţiuni
---------------

LISTA
instituţiilor care gestioneazã şi administreazã
sistemele de pensii neintegrate sistemului public


┌────┬───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │
│crt.│ Instituţia │ Adresa │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1. │Casa de Asigurãri a Avocaţilor din România │Str. Dr. Râureanu nr. 3-5, │
│ │ │sectorul 5, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 2. │Ministerul Administraţiei şi Internelor - │Str. George Georgescu nr. 3, │
│ │Direcţia Generalã Financiarã │sectorul 4, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 3. │Ministerul Apãrãrii Naţionale - Direcţia │Str. Drumul Taberei nr. 7-9, │
│ │Financiar Contabilã │sectorul 6, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 4. │Serviciul Român de Informaţii - Direcţia │Bd. Libertãţii nr. 14D, │
│ │ Financiarã │sectorul 5, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 5. │Biserica Romano-Catolicã │str. G-ral Berthelot nr. 19, │
│ │ │sectorul 1, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 6. │Biserica Creştinã Adventistã de Ziua a │Str. Iancu Nicolae nr. 38A, │
│ │Şaptea din România │Voluntari - Ilfov │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 7. │Biserica Reformatã din România │Str. I.C. Brãtianu nr. 51, │
│ │ │Cluj-Napoca │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 8. │Biserica Unitarianã din Transilvania │Str. 21 Decembrie 1989 nr. 9,│
│ │ │Cluj-Napoca │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 9. │Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste │Str. Dâmboviţa nr. 9-11, │
│ │din România │sectorul 6, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
󧓒. │Uniunea Penticostalã - Biserica lui │Str. Carol Davila nr. 81, │
│ │Dumnezeu Apostolicã din România │sectorul 5, Bucureşti │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
󧓓. │Biserica Evanghelicã C.A. din România │Str. G-ral Magheru nr. 4, │
│ │ │Sibiu │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
󧓔. │Biserica Evanghelicã-Lutheranã din România │Str. 21 Decembrie 1989 nr. 1,│
│ │ │Cluj-Napoca │
└────┴───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘




ANEXA 5
-------
la instrucţiuni
---------------

EXEMPLE
referitoare la aplicarea prevederilor art. 19 din
<>Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi
şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice,
susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru
cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional

A. Pensionar beneficiar al unei pensii pentru limitã de vârstã din sistemul cultului romano-catolic, în cuantum net de 1.900 lei, şi, în acelaşi timp, al unei pensii pentru limitã de vârstã din sistemul pensiilor militare, în cuantum net de 2.500 lei.
În acest exemplu, atât cuantumul net, însumat, al celor douã pensii, cât şi cuantumul net, individual, al fiecãrei pensii depãşeşte salariul mediu brut (1.693 lei). Prin urmare, în aceastã situaţie, pensionarul nu poate cumula niciuna dintre pensii cu veniturile salariale realizate.
B. Pensionar beneficiar al unei pensii pentru limitã de vârstã din sistemul militar, în cuantum net de 2.500 lei, şi, în acelaşi timp, beneficiar al unei pensii pentru limitã de vârstã din sistemul public de pensii, în cuantum net de 1.100 lei.
În acest exemplu, prin însumarea celor douã cuantumuri ale pensiilor rezultã cã pensionarul intrã sub incidenţa prevederilor <>art. 6 alin. (3) din Legea nr. 329/2009 şi, ca atare, poate cumula pensia din sistemul public, aflatã sub salariul mediu brut, cu veniturile salariale.
C. Pensionar beneficiar al unei pensii pentru limitã de vârstã din sistemul militar, în cuantum net de 1.500 lei, şi, în acelaşi timp, beneficiar al unei pensii pentru limitã de vârstã din sistemul public de pensii, în cuantum net de 1.100 lei.
În acest exemplu, prin însumarea celor douã cuantumuri ale pensiilor rezultã cã pensionarul intrã sub incidenţa prevederilor <>art. 6 alin. (3) din Legea nr. 329/2009 şi, ca atare, poate cumula, la alegere, una dintre pensii cu veniturile salariale.

--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016