Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 3 iulie 2017  de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME TEHNICE din 3 iulie 2017 de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 512 din 3 iulie 2017

──────────
    Aprobate de Ordinul nr. 726/507 din 3 iulie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 3 iulie 2017.
──────────

    A. Modul de prescriere a medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţă, acordate în sistem ambulatoriu pensionarilor care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri
    1. În cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, denumit în continuare Program, se asigură medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă pentru tratamentul în ambulatoriu al pensionarilor care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.
    2. Medicamentele care se acordă în cadrul Programului sunt cele corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă“ din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.
    3. Medicii de familie care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară cu casele de asigurări de sănătate prescriu medicamentele prevăzute în cadrul Programului atât ca o consecinţă a actului medical propriu, cât şi ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale.
    4. Medicamentele prescrise trebuie să fie în concordanţă cu diagnosticul, iar cantitatea de medicamente pentru fiecare produs se notează atât în cifre, cât şi în litere.
    5. Prescripţia medicală se completează în mod obligatoriu cu toate informaţiile solicitate în formularul de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
    6. Pe formularul de prescripţie medicală medicul de familie este obligat ca pentru pensionarii care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să bifeze la categoria „0-900 lei/lună“.
    7. Pentru a beneficia de medicamente în cadrul Programului, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobat prin hotărârea Guvernului, în vigoare în perioada în care se acordă compensarea, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie şi actul de identitate.
    8. Medicul de familie este obligat să consemneze în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului de pensie şi cuantumul pensiei şi indemnizaţiei sociale pentru pensionari.
    9. Medicii de familie pot prescrie unui pensionar medicamente în cadrul Programului în conformitate cu prevederile contractului-cadru şi ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, în vigoare în perioada în care se acordă compensarea.

    B. Eliberarea medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţă, acordate în sistem ambulatoriu pensionarilor care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri
    1. Medicamentele acordate în cadrul Programului se eliberează de orice farmacie care este în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe bază de prescripţie medicală distinctă, emisă de medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
    2. Medicamentele cuprinse în prescripţiile medicale care nu conţin toate datele obligatoriu a fi completate de medic, prevăzute în formularul de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, nu se eliberează de către farmacii şi nu se decontează de casele de asigurări de sănătate.
    3. Prescripţiile medicale pe baza cărora se eliberează medicamentele în cadrul Programului constituie documente financiar-contabile, conform cărora se întocmesc borderourile centralizatoare.
    4. Eliberarea medicamentelor în cadrul Programului se face de către farmacie, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, în condiţiile în care farmacia respectivă are contract cu casa de asigurări de sănătate cu care se află în contract medicul de familie prescriptor.
    5. Farmacia are dreptul să încaseze de la asiguraţi contribuţia personală reprezentând diferenţa dintre preţul de vânzare cu amănuntul şi suma corespunzătoare aplicării procentului de 90% asupra preţului de referinţă al medicamentelor acordate în cadrul Programului.
    6. În cazul medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor din sublista B prescrise pensionarilor care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, în cadrul Programului, la rubrica „Valoare compensare“ farmacia va trece pentru fiecare medicament valoarea de compensare corespunzătoare aplicării cotei de 50% din preţul de referinţă, notându-se în paranteză „CNAS“, şi valoarea de compensare corespunzătoare aplicării cotei de 40% din preţul de referinţă, notându-se în paranteză „MS“.

    C. Decontarea medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţă, acordate în sistem ambulatoriu pensionarilor care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri
    1. Farmaciile întocmesc un borderou centralizator distinct pentru medicamentele eliberate în cadrul Programului. Borderoul va cuprinde evidenţiată distinct suma reprezentând 50% din preţul de referinţă suportată din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi suma reprezentând 40% din preţul de referinţă suportată din transfer de la bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
    2. Pe baza borderoului centralizator, farmaciile vor întocmi o factură distinctă în care sunt evidenţiate distinct sumele prevăzute în borderoul centralizator.
    3. În vederea decontării medicamentelor eliberate în cadrul Programului, farmaciile transmit caselor de asigurări de sănătate, în luna următoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele, până la data prevăzută în contractul de furnizare de medicamente încheiat cu casa de asigurări de sănătate, factura şi borderoul centralizator în format electronic cu semnătură electronică extinsă şi înaintează componenta prescriere şi eliberare pentru prescripţiile electronice off-line.
    Pentru furnizorii de medicamente care au în structură mai multe farmacii, documentele mai sus menţionate se întocmesc distinct pentru fiecare dintre acestea.

    4. Pe baza cererilor de deschidere de credite bugetare transmise de către casele de asigurări de sănătate lunar, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate solicită Ministerului Sănătăţii deschidere de credite bugetare în vederea decontării medicamentelor eliberate în cadrul Programului.
    5. Decontarea contravalorii medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în sublista B de care beneficiază pensionarii care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se fac transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se face până la 60 de zile calendaristice de la data verificării prescripţiilor medicale eliberate asiguraţilor şi acordării vizei „bun de plată“ facturilor care le însoţesc de către casa de asigurări de sănătate, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
    6. Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să ţină evidenţe distincte pentru sumele decontate reprezentând contravaloarea medicamentelor acordate în cadrul Programului.
    7. Farmaciile răspund de exactitatea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar casele de asigurări de sănătate, de legalitatea plăţilor efectuate.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016