Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 mai 2018  de punere în aplicare a dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 14 mai 2018 de punere în aplicare a dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 514 din 22 iunie 2018
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 2.047 din 14 mai 2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 514 din 22 iunie 2018.
──────────
    ART. 1
    Înregistrarea asociaţiilor şi fundaţiilor se face la nivelul Serviciului de comunicare, relaţii publice, mass-media şi transparenţă (SCRPMMT).

    ART. 2
    Se organizează la nivelul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) Registrul de evidenţă a asociaţiilor şi fundaţiilor, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ART. 3
    Pentru a fi luată în evidenţă, o asociaţie sau fundaţie trebuie să activeze în domeniul de activitate al MFP.

    ART. 4
    (1) Luarea în evidenţă a asociaţiilor şi fundaţiilor interesate se face pe baza unui dosar care include următoarele documente:
    a) cerere de luare în evidenţă, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, semnată de administratorul sau de reprezentantul legal al solicitantei, în care să fie menţionate numele şi prenumele persoanei responsabile de comunicarea pe relaţia cu MFP, precum şi datele de contact ale acestei persoane şi ale asociaţiei sau fundaţiei, în cazul în care adresa poştală sau numărul de telefon/fax ale persoanei desemnate pentru gestionarea relaţiei cu MFP nu sunt identice cu cele ale asociaţiei sau fundaţiei;
    b) actul constitutiv al asociaţiei sau fundaţiei;
    c) statutul asociaţiei sau fundaţiei;
    d) codul unic de înregistrare fiscală;
    e) scrisoare de intenţie care să detalieze modul de interacţiune cu domeniul de competenţă al MFP şi intenţiile cu privire la stabilirea unor programe sau activităţi comune.

    (2) Cererea se înregistrează în registrul general al SCRPMMT, iar dosarul este analizat de către Compartimentul de informaţii publice şi transparenţă în condiţiile şi pe baza criteriilor prevăzute la art. 5 din prezentele norme metodologice.

    ART. 5
    Criteriile care stau la baza analizei dosarului şi a emiterii ordinului de luare în evidenţă sunt:
    a) existenţa tuturor documentelor şi datelor solicitate la art. 4 din prezentele norme metodologice;
    b) domeniul de activitate este în concordanţă cu atribuţiile şi rolul MFP ce decurg din prevederile Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi fără a prelua din atribuţiile MFP;
    c) evaluarea scrisorii de intenţie în concordanţă cu obiectivele pe termen scurt, mediu şi lung ale MFP;
    d) după analiza dosarului se evaluează posibilităţile concrete şi sustenabile de colaborare între asociaţie sau fundaţie şi MFP în urma unui interviu cu reprezentantul desemnat de solicitantă.


    ART. 6
    Decizia de luare în evidenţă sau de refuz este luată de ministrul finanţelor publice, cu avizul direcţiei de specialitate care are competenţe în domeniul de activitate al asociaţiei sau fundaţiei solicitante, pe baza propunerii şi analizei documentelor depuse de asociaţie sau fundaţie de către SCRPMMT.

    ART. 7
    În cazul deciziilor favorabile, evidenţa se va ţine de SCRPMMT pe baza următoarelor documente:
    a) registrul de evidenţă asociaţii şi fundaţii;
    b) dosar propriu pentru fiecare asociaţie sau fundaţie, ce va cuprinde documentele prevăzute la art. 4, propunerile, solicitările sau sesizările transmise de entitatea respectivă, precum şi răspunsurile formulate de MFP la acestea.


    ART. 8
    Soluţionarea cererii de luare în evidenţă se va face în termen de 25 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de luare în evidenţă şi a documentaţiei complete prevăzute la art. 4.

    ART. 9
    Ordinul ministrului finanţelor publice privind luarea în evidenţă sau refuzul va fi transmis solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la emiterea acesteia, dar fără a fi depăşit un termen de 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de luare în evidenţă depusă de asociaţie sau fundaţie.

    ART. 10
    (1) Radierea din registrul de evidenţă se face atunci când MFP ia la cunoştinţă de dizolvarea de drept a asociaţiei sau fundaţiei, a lichidării acesteia sau la cererea asociaţiei sau fundaţiei, precum şi în condiţiile luării la cunoştinţă a modificării actului constitutiv şi/sau a statutului, divizării sau fuziunii în cazul în care se schimbă scopul acestora.
    (2) Radierea este confirmată prin ordin al ministrului finanţelor publice în urma constatării situaţiilor prevăzute la alin. (1).
    (3) Asociaţia sau fundaţia este obligată să comunice MFP orice modificare în statut ulterioară înregistrării.

    ART. 11
    (1) Solicitările formulate de către asociaţii sau fundaţii vor fi tratate după cum urmează:
    a) cererile de informaţii publice sunt tratate conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) sesizările ori informaţiile ce privesc situaţia fiscală a petentului sunt tratate conform Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 233/2002, cu modificările ulterioare;
    c) propunerile de colaborare pentru promovarea unor valori general umane sau a unor interese globale ale întregii comunităţi sunt analizate potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiţia ca MFP să dispună de resursele ori competenţa cerute de o astfel de colaborare şi numai în cazul în care nu sunt promovate interese ale unei persoane sau ale unui grup, exceptând grupurile defavorizate.

    (2) MFP poate refuza orice contact cu o asociaţie ori fundaţie care în mod făţiş ori dovedit disimulat promovează interese ale unei minorităţi ce nu poate fi încadrată în categoria grupurilor defavorizate, precum şi idei ce susţin discriminarea pe criterii de gen, de rasă ori cultural-religioase. Domeniile de interes trebuie să conveargă spre cele ale MFP şi politicii Guvernului. Propunerile de colaborare nu trebuie să încalce cadrul legal în vigoare.

    ART. 12
    Înregistrarea unei asociaţii sau fundaţii la MFP, precum şi colaborarea cu ocazia unor proiecte comune nu implică sub nicio formă eludarea de către acestea a obligaţiilor prevăzute de legislaţia românească în materie fiscală sau în orice alt domeniu.

    ART. 13
    Condiţii de îndeplinit în vederea evaluării:
    a) să aibă în obiectul de activitate domeniul în care activează MFP;
    b) activitatea asociaţiilor şi fundaţiilor să se desfăşoare în interes general sau comunitar;
    c) să funcţioneze de cel puţin 5 ani în domeniul de activitate al MFP ce rezultă din prevederile Hotărârii Guvernului nr. 34/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) să fi dezvoltat şi implementat cel puţin 5 proiecte cu rezultate bune şi foarte bune în domeniul de activitate al MFP;
    e) acţiunile desfăşurate să nu fi subminat rolul ori imaginea MFP;
    f) tematica proiectelor dezvoltate să fi fost legată de domeniul de activitate al MFP.


    ART. 14
    (1) La solicitarea scrisă a unei asociaţii sau fundaţii, MFP poate emite scrisori de recomandare, în urma evaluării activităţii desfăşurate de acestea în relaţia cu MFP.
    (2) Scrisorile de recomandare vor fi emise în termen de 60 de zile, în conformitate cu dispoziţiile art. 40 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Asociaţiile sau fundaţiile care înregistrează datorii la bugete sau încalcă alte prevederi ale legislaţiei fiscale nu vor beneficia de scrisori de recomandare.

    ART. 15
    Lista asociaţiilor sau fundaţiilor înregistrate la MFP va fi publicată pe website-ul instituţiei.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    REGISTRUL DE EVIDENŢĂ
    a asociaţiilor şi fundaţiilor

┌──────┬────────────┬──────────┬────────┬──────────┬───────────┬────────┬──────────┐
│Nr. de│Nr. de │Denumirea │Persoană│Domeniu │Anul │Adresa │ │
│ordine│înregistrare│asociaţiei│de │de │înfiinţării│sediului│Observaţii│
│ │/data │/fundaţiei│contact │activitate│ │ │ │
├──────┼────────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼────────┼──────────┤
├──────┼────────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼────────┼──────────┤
├──────┼────────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼────────┼──────────┤
├──────┼────────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼────────┼──────────┤
└──────┴────────────┴──────────┴────────┴──────────┴───────────┴────────┴──────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016