Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 30 iunie 2021  privind supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 30 iunie 2021 privind supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 695 din 14 iulie 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 1.096 din 30 iunie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 695 din 14 iulie 2021.
──────────
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante se bazează pe principiile generale care guvernează medicina muncii.

    CAP. II
    Supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante
    ART. 2
    (1) Supravegherea medicală este asigurată de către medicul abilitat şi serviciile de medicina muncii recunoscute de Ministerul Sănătăţii conform reglementărilor specifice; aceasta nu îl disculpă pe angajator de responsabilităţile sale generale ce îi revin sub aspectul securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.
    (2) Supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante asigură evaluarea stării de sănătate a lucrătorului cu privire la aptitudinea sa pentru sarcinile ce îi revin conform postului/locului de muncă.
    (3) Medicul de medicina muncii abilitat trebuie să aibă acces la orice informaţie relevantă cu privire la factorii şi condiţiile de muncă de la postul de muncă, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă a lucrătorilor.
    (4) Supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante se efectuează conform reglementărilor în vigoare. Nicio persoană nu este angajată sau acceptată într-un post de muncă cu expunere la radiaţii ionizante, pentru orice perioadă, dacă în fişa de aptitudine, reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, nu se stabileşte acest lucru.
    (5) Furnizorii de servicii medicale specialitatea medicina muncii care au în evidenţă lucrători expuşi profesional la radiaţii ionizante trebuie să asigure coordonarea activităţii de supraveghere medicală a expuşilor profesional la radiaţii ionizante de către un medic specialist de medicina muncii abilitat de comisia de abilitare, prevăzută la art. 4.
    (6) Pentru fiecare lucrător expus profesional la radiaţii ionizante se întocmeşte un dosar medical care va fi completat pe toată durata cât lucrătorul rămâne în această categorie. Dosarul medical este păstrat până când lucrătorul atinge vârsta de 75 de ani şi pentru o perioadă de cel puţin 30 de ani, începând cu data încheierii activităţii profesionale care implică o expunere la radiaţii ionizante. Dosarul medical conţine informaţii privind factorii şi condiţiile de muncă, rezultatele examinărilor/investigaţiilor medicale, clasificarea în categoria locului de muncă şi dozele rezultate din monitorizarea individuală, puse la dispoziţie de către angajator.
    (7) Medicul de medicina muncii abilitat poate indica faptul că supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante trebuie să continue şi după încetarea lucrului cu expunere profesională la radiaţii ionizante, atât cât se consideră necesar, pentru menţinerea stării de sănătate şi identificarea modificărilor în starea de sănătate, prin medicul de medicina muncii sau medicul de medicină de familie, după caz.
    (8) Medicul de medicina muncii abilitat asigură supravegherea medicală specifică în cazul în care apar depăşiri ale limitelor de doză prevăzute în Normele privind cerinţele de bază de securitate radiologică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei naţionale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 752/3.978/136/2018.

    ART. 3
    Rezultatele examinărilor medicale, precum şi cele din supravegherea medicală sunt puse, la cerere, la dispoziţia lucrătorului expus profesional şi a medicilor din reţelele de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, datele fiind necesare pentru raportările anuale privind expunerea profesională la radiaţii ionizante.

    CAP. III
    Abilitarea medicilor de medicina muncii responsabili de supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante
    ART. 4
    Abilitarea medicilor de medicina muncii responsabili de supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante se va face printr-o comisie de abilitare ce se constituie la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Comisia va fi alcătuită din directorul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, doi medici de medicina muncii abilitaţi, un secretar, numiţi prin decizie a directorului general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, şi un reprezentant desemnat de Colegiul Medicilor din România. Comisia se întruneşte anual, prin decizie a directorului general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în vederea abilitării solicitanţilor care corespund cerinţelor şi cu scopul de a reactualiza lista de medici de medicina muncii abilitaţi la nivel naţional. Lista reactualizată se publică pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.

    ART. 5
    (1) Condiţiile minime de abilitare a medicilor specialişti sau primari de medicina muncii care asigură supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante sunt:
    a) vechime de minimum 5 ani în specialitate, incluzând perioada de pregătire în rezidenţiat;
    b) absolvirea unei sesiuni de instruire iniţială în domeniul radiopatologiei şi al radioprotecţiei, al expunerii profesionale la radiaţii ionizante şi al răspunsului medical în situaţii de urgenţă radiologică. Sesiunea trebuie să se desfăşoare pe parcursul a 18 ore de pregătire medicală continuă.

    (2) Metodologia de instruire va fi aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de 90 de zile de la data publicării prezentului ordin. Specialiştii cu atribuţii în domeniul medicinei muncii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică elaborează metodologia de instruire a medicilor de medicina muncii în vederea abilitării şi a menţinerii statutului de medic abilitat. În urma participării la sesiunea de instruire absolvenţii vor primi câte un certificat de participare eliberat de Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.
    (3) Sesiunea de instruire iniţială, prevăzută la alin. (2), va fi organizată cu specialişti din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi cu lectori externi. Tariful de participare la sesiunea de pregătire de 18 ore este de 770 lei de persoană şi va fi achitat către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

    ART. 6
    Înscrierea la examenul de abilitare a medicilor de medicina muncii se va face prin depunerea la secretarul comisiei a unui dosar care va cuprinde următoarele: cerere de participare, curriculum vitae, certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România vizat la zi, copie a diplomei de absolvire a sesiunii de instruire şi tematica acesteia, dovada achitării taxei de participare. Tariful de participare la examenul în vederea abilitării este de 200 lei de persoană şi va fi achitat către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

    ART. 7
    Medicii specialişti sau primari de medicina muncii abilitaţi au obligaţia să participe la cel puţin o sesiune de instruire periodică de minimum 12 ore în domeniul radiopatologiei, radioprotecţiei, al expunerii profesionale la radiaţii ionizante şi al răspunsului medical în situaţii de urgenţă radiologică, la fiecare interval de 3 ani, şi să trimită confirmarea participării şi tematica sesiunii de instruire la secretarul comisiei de abilitare, precum şi dovada raportării anuale către direcţia de sănătate publică teritorială a situaţiei lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante avuţi în evidenţă, în vederea reactualizării listei de medici de medicina muncii abilitaţi.

    CAP. IV
    Prevederi finale
    ART. 8
    În sensul prezentelor norme, prin medic abilitat se înţelege un medic de medicina muncii cu drept de liberă practică, responsabil pentru supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante, care a fost declarat „admis“ la examenul de abilitare şi care face dovada instruirii periodice în domeniul radiopatologiei la interval de 3 ani.

    ART. 9
    Furnizorii de servicii medicale specialitatea medicina muncii pot solicita servicii de specialitate laboratoarelor de igiena radiaţiilor ionizante teritoriale sau din centrele regionale de sănătate publică, în toate cazurile în care un lucrător expus profesional la radiaţii ionizante a primit doze superioare limitelor de doză efectivă/echivalentă, prevăzute în legislaţia în vigoare.

    ART. 10
    Lista actualizată anual a medicilor de medicina muncii abilitaţi, datele de contact ale acestora, data abilitării şi data ultimei sesiuni de instruire periodică se vor regăsi la secretarul comisiei şi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.

    ART. 11
    Medicii de medicina muncii abilitaţi au obligaţia să raporteze anual către direcţia de sănătate publică teritorială situaţia stării de sănătate a expuşilor profesional la radiaţii ionizante, în vederea realizării evidenţei la nivel naţional. Modelul de raportare se află pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016