Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMATIV din 10 noiembrie 1997  privind stabilirea limitelor de incarcare cu poluanţi a apelor uzate evacuate în resursele de apa Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMATIV din 10 noiembrie 1997 privind stabilirea limitelor de incarcare cu poluanţi a apelor uzate evacuate în resursele de apa "NTPA - 001"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 25 noiembrie 1997

I. Dispozitii generale

ART. 1
(1) In scopul protectiei impotriva oricarei forme de poluare si al refacerii calitatii apelor, evacuarea in resursele de apa a apelor uzate cu continut de substante poluante se poate face numai in conditiile prevederilor Legii apelor nr. 107/1996 si cu respectarea prezentului normativ.
(2) Prezentul normativ are drept scop stabilirea conditiilor de calitate a apelor uzate inainte de evacuarea acestora in resursele de apa, precum si a valorilor limita admisibile ale principalilor indicatori de calitate ai acestor ape.
ART. 2
Domeniul de aplicare a normativului cuprinde ape uzate de orice natura, cum ar fi: ape uzate menajere, industriale, agrozootehnice, de mina sau de zacamant, evacuate prin sisteme amenajate, de incendiu, provenite din procese tehnologice proprii, precum si ape uzate mixte si care au fost sau nu epurate.
ART. 3
(1) Prezentul normativ este un instrument de lucru pentru utilizatorii de apa, proiectanti, inspectoratele de sanatate publica, precum si pentru autoritatile de gospodarire a apelor si de protectie a mediului in activitatea de reglementare si control.
(2) Termenii tehnici utilizati in prezentul normativ sunt definiti in anexa nr. 1 la Legea apelor nr. 107/1996.

II. Modul de stabilire a valorilor admisibile ale poluantilor din apele uzate evacuate in resursele de apa

ART. 4
(1) Limitele de incarcare cu poluanti a apelor uzate evacuate in resursele de apa sunt prevazute in tabelul nr. 1, care face parte integranta din prezentul normativ. Valorile din tabelul nr. 1 reprezinta limite maxime admisibile.
(2) Valorile admisibile ale substantelor poluante din apele uzate, inainte de evacuarea lor in resursele de apa, stabilite in conformitate cu prevederile prezentului normativ, se inscriu in avizele si autorizatiile de gospodarire a apelor, eliberate utilizatorului de apa.
(3) Prin avizele si autorizatiile de gospodarire a apelor, emitentul acestora poate stabili, ca valori admisibile, valori mai mici decat cele prevazute in tabelul nr. 1, pe baza incarcarii cu poluanti, deja existenta in resursa de apa, in amonte de punctul de evacuare a apelor uzate si tinandu-se seama de utilizatorii de apa din aval si de capacitatea de autoepurare a resursei de apa. La stabilirea valorilor admisibile pentru metale grele, emitentul va tine seama de faptul ca, desi, individual, concentratia maxima admisibila poate fi cea prevazuta in tabelul nr. 1, cand in apele uzate sunt prezente mai multe metale grele: plumb, cadmiu, crom, cupru, nichel, zinc sau mercur, concentratia totala a acestora in apa nu va depasi 1 mg/dmc. In privinta mercurului, concentratia sa nu poate depasi 0,005 mg/dmc, chiar in situatia in care acesta este unicul metal prezent in apele uzate.
(4) Pentru substantele poluante, altele decat cele prevazute in tabelul nr. 1, limitele maxime admisibile se stabilesc prin avizele si autorizatiile de gospodarire a apelor, in functie de caracteristicile resursei de apa, de capacitatea sa de autoepurare, de caracteristicile celorlalte ape uzate evacuate in aceeasi resursa, de cerintele utilizatorilor de apa si in conditiile protectiei mediului inconjurator.
(5) Pentru substantele pentru care nu sunt prevazute limite maxime admisibile in standardele sau in normativele in vigoare, acestea se stabilesc pe baza de studii, elaborate de institute specializate abilitate, conform legii, la comanda utilizatorului de apa. Studiile vor cuprinde, de asemenea, metodele de analiza calitativa si cantitativa a substantelor respective, precum si tehnologiile de epurare adecvate.
(6) In cazul apelor uzate ce contin substante poluante peste valorile limita stabilite prin prezentul normativ, este obligatorie epurarea acestora pana la atingerea valorilor admise.
(7) In situatia unor utilizatori de apa, ale caror produse sunt de importanta deosebita pentru economia tarii si pentru care, la data emiterii avizului sau a autorizatiei de gospodarire a apelor, nu existau, din punct de vedere tehnologic, posibilitati de epurare, principiul dilutiei se poate accepta in mod exceptional si in conditiile prevazute in acestea.
(8) Limitele maxime admisibile ale indicatorilor de calitate ai apelor uzate, stabilite in tabelul nr. 1, sunt valabile in cazul resurselor de apa al caror debit-etalon de calcul - debit mediu lunar minim anual cu probabilitatea de 95% - este de cel putin trei ori mai mare decat debitul apelor uzate evacuate in acestea, cu exceptia Fluviului Dunarea. Pentru grade de dilutie sub trei se vor reduce proportional valorile limita prevazute in tabelul nr. 1, cu respectarea valorilor limita indicate in STAS 4706/1988 pentru cel putin categoria a II-a de calitate. Modul de calcul va tine seama de intervalul determinat de gradul de dilutie 3:1, in care caz vor trebui respectate valorile, in apele uzate, corespunzatoare celor prevazute in tabelul nr. 1, considerate ca limita superioara a intervalului, si de valorile corespunzatoare gradului de dilutie 1:1, considerate ca limita inferioara, situatie in care se vor lua in calcul valorile indicate in STAS 4706/1988 pentru cel putin categoria a II-a de calitate. Intre limita superioara si limita inferioara a intervalului astfel determinat, se considera o variatie lineara a valorilor limita calculate in functie de gradul de dilutie, care se poate extrapola si sub valori ale gradului de dilutie 1:1. Pentru substantele poluante necuprinse in STAS 4706/1988, emitentul avizului sau al autorizatiei de gospodarire a apelor va stabili limite care sa confere protectie ecosistemului.
(9) In cazuri speciale - revizii periodice, reparatii, dupa probe tehnologice sau la amorsarea statiilor de epurare biologica - este permisa depasirea valorilor limita ale indicatorilor de calitate, daca prin aceasta nu se pune in pericol sanatatea populatiei, a florei si faunei acvatice sau nu se produc pagube materiale, si numai cu avizul autoritatilor de gospodarire a apelor si al inspectoratelor de sanatate publica; avizul se va solicita de catre utilizatorul de apa, cu cel putin 30 de zile inainte de data programata pentru inceperea reviziilor, a reparatiilor, a probelor tehnologice sau pentru amorsarea statiilor de epurare biologica. Prin avizul respectiv se va stabili si durata pe care se admit depasirile, ce nu va fi mai mare de 30 de zile.

III. Restrictii privind evacuarea apelor uzate

ART. 5
(1) Apele uzate care se evacueaza in resursele de apa nu trebuie sa contina:
a) substante poluante cu grad ridicat de toxicitate, prevazute in tabelul nr. 2, care face parte integranta din prezentul normativ, precum si acele substante a caror interdictie a fost stabilita prin studii de specialitate;
b) materii in suspensie, care ar putea produce depuneri in albiile minore ale cursurilor de apa sau in cuvetele lacurilor;
c) substante care pot conduce la cresterea turbiditatii, formarea spumei sau la schimbarea proprietatilor organoleptice ale resurselor de apa fata de starea naturala a acestora.
(2) Apele uzate provenind de la spitale de boli infectioase, sanatorii TBC, institutii de pregatire a preparatelor biologice (seruri si vaccinuri), de la unitati zoologice si abatoare nu pot fi evacuate in resursele de apa fara a fi supuse in prealabil dezinfectiei.
ART. 6
(1) Evacuarea apelor uzate in reteaua de canale de desecare sau, dupa caz, de irigatii, ori pe terenurile agricole se va face numai in conditiile realizarii unei epurari corespunzatoare.
(2) Dilutia apelor uzate cu apa proaspata din sursa se admite numai in vederea utilizarii acestor ape la irigatii.
ART. 7
In mod exceptional se poate autoriza evacuarea in resursele de apa a unor substante prevazute in tabelul nr. 2, numai daca tehnologia de fabricatie si procesele de folosire si de epurare a apelor cuprind masurile necesare pentru incadrarea concentratiilor acestor substante in valori limita care sa asigure inlaturarea oricarui pericol in ceea ce priveste viata si sanatatea oamenilor si a ecosistemelor acvatice. In asemenea cazuri, in scopul sustinerii valorilor indicatorilor de calitate pentru obtinerea autorizatiei de gospodarire a apelor, unitatea poluatoare va prezenta, o data cu documentatia tehnica prevazuta de lege, si avizul inspectoratului de sanatate publica.
ART. 8
La reglementarea amplasarii de noi obiective in zone in care nu pot fi asigurate conditiile de evacuare stabilite prin prezentul normativ se vor aplica prevederile art. 4 alin. (3) din prezentul normativ.

IV. Dispozitii finale

ART. 9
Detinatorii statiilor de epurare sau, dupa caz, ai sistemelor de evacuare a apelor uzate in resursele de apa sunt obligati sa asigure montarea si functionarea corespunzatoare a mijloacelor de masurare a debitelor, sa prevada facilitati de prelevare a probelor de apa pentru analiza, in locuri accesibile, si, pe cat posibil, sa instaleze sisteme automate de determinare a calitatii apelor uzate evacuate. Pentru ape uzate cu debite mai mari de 500 l/s si care se evacueaza in resurse de apa cu debite de cel putin trei ori mai mari decat cele ale apelor uzate, in punctul de evacuare se vor prevedea sisteme de dispersie/difuzie.
ART. 10
In scopul protejarii resurselor de apa impotriva poluarii se recomanda:
a) folosirea apelor uzate care contin nutrienti, la fertilizarea sau, dupa caz, la irigarea terenurilor agricole sau silvice, cu acceptul detinatorului terenurilor respective si cu avizul autoritatilor competente pentru protectia solului si a plantelor, al autoritatilor competente in domeniul imbunatatirilor funciare si, in functie de natura culturii, al inspectoratelor de sanatate publica;
b) asigurarea impermeabilizarii depozitelor de reziduuri; eventualele exfiltratii ca si apele din precipitatii ce se scurg de la aceste depozite vor trebui colectate si reintroduse in statia de epurare, in vederea corectarii caracteristicilor acestora pentru a corespunde prevederilor prezentului normativ.
ART. 11
Prevederile prezentului normativ se aplica si la evacuarea apelor uzate in soluri permeabile sau in depresiuni cu scurgere asigurata natural.
ART. 12
Metodele de analiza utilizate pentru determinarea calitativa sau cantitativa a substantelor poluante, prezentate in tabelul nr. 1, vor fi cele prevazute de standardele in vigoare.
ART. 13
Incalcarea prevederilor prezentului normativ de catre persoane fizice sau persoane juridice atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, potrivit legii.




Tabelul nr. 1




LIMITE
de incarcare cu poluanti a apelor uzate evacuate in resursele de apa

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indicator de U.M. Limite Metoda de
crt. calitate maxime analiza****)
admisibile
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------

A. Indicatori fizici

1.*) Temperatura grade C 30 grade C -

B. Indicatori chimici

2. Concentratia ionilor de hidrogen
(pH). unit. pH 6,5-8,5 STAS 8619/3-90
Pentru Fluviul Dunarea 6,5-9,0
3. Materii totale in suspensie (MTS) mg/dmc 60,0 STAS 6953-81
4. Consum biochimic de oxigen la
5 zile (CBO5) mg/dmc 20,0 STAS 6560-82
5. Consum chimic de oxigen - metoda
cu permanganat de potasiu (CCO-Mn) mg/dmc 40,0 STAS 9887-74
6. Consum chimic de oxigen - metoda
cu bicromat de potasiu (CCO-Cr) mg/dmc 70,0 STAS 6954-82
7. Azotat amoniacal (NH4^+) mg/dmc 2,0 STAS 8683-70
8. Azot total (N) mg/dmc 10,0 STAS 7312-83
9. Azotati (NO3^-) mg/dmc 25,0 STAS 8900/1-71
10. Azotiti (NO2^-) mg/dmc 1,0 STAS 8900/2-71
11. Sulfuri si hidrogen sulfurat (H2S) mg/dmc 0,1 STAS 7510-66
12. Sulfiti (SO3^2-) mg/dmc 1,0 STAS 7661-89
13. Fenoli antrenabili cu vapori de
apa (C6H5OH) mg/dmc 0,05 STAS 7167-92
14. Substante extractibile cu eter de
petrol mg/dmc 5,0 STAS 7587-66
15.**) Produse petroliere mg/dmc 1,0 STAS 7877-87
16. Fosfati (PO4^3-) mg/dmc 4,0 STAS 10064-75
17. Fosfor total (P) mg/dmc 1,0 STAS 10064-75
18. Detergenti sintetici anion activi,
biodegradabili mg/dmc 0,5 STAS 7576-66
19.***) Arsen mg/dmc 0,05 STAS 7885-67
20. Aluminiu (Al^3+) mg/dmc 8,0 STAS 9411-83
21. Calciu (Ca^2+) mg/dmc 300 STAS 3662-90
22.***) Plumb (Pb^2+) mg/dmc 0,2 STAS 8637-79
23.***) Cadmiu (Cd^2+) mg/dmc 0,1 STAS 7852-80
24.***) Crom trivalent (Cr^3+) mg/dmc 1,0 STAS 7884-91
25.***) Crom hexavalent (Cr^6+) mg/dmc 0,1 STAS 7884-91
26. Fier total ionic (Fe^2+ + Fe^3+) mg/dmc 5,0 STAS 8634-70
27.***) Cupru (Cu^2+) mg/dmc 0,1 STAS 7795-80
28.***) Nichel (Ni^2+) mg/dmc 0,1 STAS 7987-67
29.***) Zinc (Zn^2+) mg/dmc 0,5 STAS 8314-87
30.***) Mercur (Hg^2+) mg/dmc 0,005 STAS 8014-79
31. Argint (Ag^+) mg/dmc 0,1 STAS 8190-68
32. Fluoruri (F^-) mg/dmc 0,5 STAS 8910-71
33. Molibden (Mo^2+) mg/dmc 0,1 STAS 11422-84
34. Seleniu (Se^2+) mg/dmc 0,1 STAS 12663-88
35. Mangan (Mn^2+) mg/dmc 1,0 STAS 8662-70
36. Magneziu (Mg^2+) mg/dmc 100,0 STAS 6674-77
37. Cobalt (Co^2+) mg/dmc 1,0 STAS 8288-69
38. Cianuri (CN^-) mg/dmc 0,05 STAS 7685-79
39. Clor liber (Cl2) mg/dmc 0,05 STAS 6364-78
40. Cloruri (Cl^-) mg/dmc 500,0 STAS 8663-70
41. Reziduu filtrat la 105 grade C mg/dmc 2000,0 STAS 9187-84

C. Indicatori bacteriologici

42. Bacterii coliforme totale nr./100 cmc 1 mil. STAS 3001-91
43. Bacterii coliforme fecale nr./100 cmc 10.000 STAS 3001-91
44. Streptococi fecali nr./100 cmc 5.000 STAS 3001-91
45. Salmonella nr./100 cmc absent STAS 3001-91

-------------------------------------------------------------------------------


*) Prin primirea apelor uzate, temperatura resursei de apa nu va creste cu mai mult de 2-5 grade C sau nu va depasi 30 grade C.
**) Suprafata resursei de apa in care se evacueaza ape uzate sa nu prezinte irizatii.
***) Suma ionilor metalelor grele nu trebuie sa depaseasca concentratia de 1 mg/dmc, valorile individuale fiind cele prevazute in tabel. In situatia in care, in localitatile ce nu au statie de epurare, apa din retelele de distributie a apei potabile contine zinc in concentratie mai mare de 0,5 mg/dmc, aceasta valoare se va accepta si la evacuarea apelor uzate in cursurile de apa.
****) Metoda de analiza va fi cea corespunzatoare standardului in vigoare.


Tabelul nr. 2
-------------

Substante poluante cu grad ridicat de toxicitate

Tabelul contine anumite substante individuale care apartin urmatoarelor clase si grupe de substante, selectate in special pe baza toxicitatii, persistentei si bioacumularii lor, cu exceptia celor care sunt inofensive din punct de vedere biologic sau care se transforma rapid in substante inofensive biologic:
1. Compusi organohalogenati si substante care pot forma asemenea compusi in mediul acvatic.
2. Compusi organofosforici.
3. Compusi organostanici.
4. Substante cu proprietati cancerigene in mediu acvatic.
5. Compusi organici ai mercurului.
6. Compusi organosilicici si substante care pot forma asemenea compusi in mediul acvatic.
7. Uleiuri minerale persistente si hidrocarburi de origine petroliera persistente.
8. Deseuri radioactive care se concentreaza in mediu sau in organismele acvatice.
9. Substante sintetice persistente care pot ramane in suspensie, decantare sau flotare, deranjand utilizarea apei.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016