Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 28 noiembrie 2008  privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 28 noiembrie 2008 privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA DREPTURILOR COPILULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 847 din 16 decembrie 2008
ART. 1
Trimiterea la tratament medical în strãinãtate a copiilor care beneficiazã de o mãsurã de protecţie specialã este îndeplinitã şi monitorizatã de cãtre direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorul privat de servicii sociale acreditat şi se realizeazã pe baza unei documentaţii medicale întocmite de cãtre medicul de familie sau, dupã caz, de cãtre medicii specialişti care au asigurat tratamentul copilului în ţarã, pe baza acordului unitãţii sanitare din strãinãtate privind efectuarea tratamentului.
ART. 2
(1) Trimiterea la tratament în strãinãtate în condiţiile prezentului ordin se face doar pentru copiii care beneficiazã de o mãsurã de protecţie specialã.
(2) Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorul privat de servicii sociale acreditat se asigurã cã pentru copii prevãzuţi la alin. (1) sunt prezentate urmãtoarele documente: copie de pe fişa pacientului, bilet de ieşire din spital, analize, recomandare pentru tratament în strãinãtate, cererea reprezentantului legal al copilului şi acordul unitãţii sanitare din strãinãtate cu privire la durata şi efectuarea tratamentului în strãinãtate.
(3) Dupã primirea documentelor menţionate la alin. (2), direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorul privat de servicii sociale acreditat efectueazã urmãtoarele demersuri în vederea aprobãrii cererii:
a) în situaţia copilului pentru care mãsura de protecţie specialã a plasamentului a fost stabilitã de instanţa judecãtoreascã, potrivit prevederilor <>art. 56 lit. a), b), c), d) şi e) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, transmite documentele şi solicitã aprobarea preşedintelui consiliului judeţean şi încuviinţarea de cãtre instanţã a trimiterii copilului la tratament în strãinãtate;
b) în situaţia copilului pentru care mãsura de protecţie specialã a plasamentului a fost stabilitã de comisia pentru protecţia copilul potrivit prevederilor <>art. 56 lit. b) şi e) din Legea nr. 272/2004 , transmite documentele comisiei şi solicitã aprobarea trimiterii copilului la tratament în strãinãtate. Comisia pentru protecţia copilului se pronunţã prin emiterea unei hotãrâri nominale pentru copilul în cauzã.
(4) În situaţiile prevãzute la alin. (3) lit. a) şi b) se solicitã în prealabil de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului acordul pãrinţilor copilului cu privire la trimiterea acestuia la tratament în strãinãtate, cu excepţia pãrinţilor care sunt decãzuţi din drepturile pãrinteşti, precum şi a celor cãrora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor pãrinteşti.
(5) Pãrintele sau reprezentantul legal al copilului, în condiţiile <>art. 56 lit. a) din Legea nr. 272/2004 , semneazã o declaraţie de luare la cunoştinţã despre: boala de care suferã copilul, intervenţia recomandatã, persoana care va acompania copilul pe durata tratamentului, rezultatele aşteptate în urma efectuãrii intervenţiei în strãinãtate, precum şi despre riscurile pe care le comportã intervenţia. Modelul declaraţiei este prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
ART. 3
(1) Direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorul privat de servicii sociale acreditat desemneazã un însoţitor care acompaniazã copilul în strãinãtate, pe toatã durata tratamentului.
(2) Însoţitorul copilului se desemneazã prin dispoziţia conducerii direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorului privat de servicii sociale acreditat şi poate fi: persoana de referinţã a copilului sau o altã persoanã apropiatã copilului faţã de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament, din cadrul serviciului rezidenţial, asistentul maternal al copilului sau familia/persoana de plasament, dupã caz, în funcţie de modul în care a fost dispusã mãsura de protecţie specialã a plasamentului.
(3) Însoţitorul copilului are obligaţia de a completa declaraţia-angajament prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
ART. 4
În cazul în care o organizaţie neguvernamentalã sau o persoanã fizicã îşi manifestã intenţia de a susţine efectuarea tratamentului în strãinãtate pentru copii din sistemul de protecţie, aceasta notificã în scris intenţia direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorului privat de servicii sociale acreditat şi rãspunde de: obţinerea avizului de principiu din partea unitãţii sanitare unde se va efectua tratamentul copilului, asigurarea transportului, mesei şi cazãrii copilului, pânã la momentul spitalizãrii, inclusiv cheltuielile aferente acestor activitãţi, asigurarea cazãrii însoţitorului împreunã cu copilul în aceeaşi locaţie.
ART. 5
Cheltuielile ocazionate de deplasarea însoţitorului în vederea acompanierii copilului trimis la tratament în strãinãtate (inclusiv cele privind asigurarea medicalã) se asigurã de cãtre direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului din bugetul local destinat asistenţei sociale pentru familie şi copii, în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în strãinãtate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) Medicul specialist care recomandã trimiterea copilului la tratament în strãinãtate are obligaţia sã examineze copilul la întoarcerea acestuia în ţarã pentru a stabili beneficiul tratamentului, întocmind un raport medical ce va fi înaintat direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorului privat de servicii sociale acreditat, care sã cuprindã date privind starea prezentã de sãnãtate a copilului.
(2) În cazul copiilor care au efectuat tratament în strãinãtate şi pentru care se solicitã de cãtre unitatea sanitarã din strãinãtate prezentarea pentru control medical, se aplicã procedura prevãzutã în prezentul ordin.
ART. 7
(1) Însoţitorul informeazã periodic direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorul privat de servicii sociale acreditat, prin mijloacele de comunicare aflate la dispoziţie, cu privire la tratamentul aplicat şi evoluţia stãrii de sãnãtate a copilului.
(2) La plecarea din ţarã în vederea efectuãrii tratamentului, însoţitorul copilului semneazã un angajament prin care se obligã ca în termen de 3 zile de la întoarcere sã prezinte direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului documentele justificative privind utilizarea sumelor acordate pentru efectuarea tratamentului. Modelul angajamentului este prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 1
la metodologie

DECLARAŢIE

Subsemnatul/Subsemnata (numele şi prenumele), ................................................. domiciliat(ã) în localitatea .............................. str. ...................... nr. ......... bl. ....... sc. ....... ap. ...... sectorul ............ judeţul ........................... posesor/posesoare al/a BI/CI seria ........ nr. .......... eliberat/eliberatã la data de ............... de cãtre ....................., în calitate de ..................... (pãrinte/reprezentant legal al copilului), declar cã am luat cunoştinţã despre urmãtoarele informaţii referitoare la:
- boala de care suferã copilul (se nominalizeazã diagnosticul)..................... pentru care se recomandã tratament în strãinãtate;
- tratamentul recomandat în strãinãtate, precum şi riscurile pe care le comportã acesta;
- persoana care va acompania copilul pe durata tratamentului în strãinãtate;
- rezultatele aşteptate în urma efectuãrii tratamentului în strãinãtate.

Nr. ...... din ............


Semnãtura
............



ANEXA 2
la metodologie

DECLARAŢIE - ANGAJAMENT


Subsemnatul/Subsemnata (numele şi prenumele), .................................... domiciliat(ã) în localitatea ................................. str. ............ nr. ......... bl. ...... sc. ...... ap. ...... sectorul ............. judeţul ................................. posesor/posesoare al/a BI/CI seria ...... nr. .......... eliberat/eliberatã la data de ...................... de cãtre .................. în calitate de .................... în calitate de însoţitor al copilului (numele şi prenumele) ......................... (reprezentant al direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorului privat de servicii sociale/familie/persoanã de plasament/asistent maternal), pe perioada efectuãrii tratamentului în strãinãtate în ............................. (ţara în care se va efectua tratamentul/unitatea sanitarã), declar urmãtoarele:
- am primit informaţii şi recomandãri din partea direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/reprezentantului legal al copilului/furnizorului privat de servicii sociale cu privire la atribuţiile mele pe perioada acompanierii copilului la tratament în strãinãtate;
- mã angajez sã asigur acompanierea copilului pe toatã durata tratamentului şi reîntoarcerea lui în ţarã în cele mai bune condiţii;
- mã angajez sã elaborez şi sã transmit un raport iniţial la momentul începerii tratamentului şi un raport intermediar pe parcursul tratamentului, prin mijloace de comunicare aflate la dispoziţie (fax, e'admail), precum şi un raport final la întoarcerea copilului în ţarã.

Nr. .......... din ..................

Semnãtura
............



ANEXA 3
la metodologie


ANGAJAMENT

Subsemnatul/Subsemnata (numele şi prenumele), .......................................... cu domiciliul în localitatea ........................ str ...................... nr. ....... bl. ...... sc. ....... ap. ........ sectorul ......... judeţul ............................... posesor/posesoare al/a BI/CI seria ........ nr. .......... eliberat/eliberatã la data de ......................... de cãtre ............................, în calitate de însoţitor al copilului (numele şi prenumele) ............................... (reprezentant al direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului/furnizorului privat de servicii sociale/familie/persoanã de plasament/asistent maternal) pe perioada efectuãrii tratamentului în strãinãtate în ........................................ (ţara în care se va efectua tratamentul/unitatea sanitarã), mã angajez ca în termen de 3 zile de la întoarcerea mea în ţarã sã prezint Direcţiei Generale de Asistenţã Socialã şi Protecţia Copilului ....................... (judeţul) documentele justificative privind utilizarea sumei de ......................... acordate pentru susţinerea cheltuielilor de transport, masã şi cazare pe perioada ........................... aferentã acompanierii copilului la tratament în strãinãtate.


Nr. .......... din ...........


Semnãtura
...........

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016