Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 44 din 19 ianuarie 2018  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 44 din 19 ianuarie 2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 69 din 23 ianuarie 2018
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Suprafaţa din categoria de folosinţă prevăzută la alin. (1) se actualizează în registrul agricol potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 98/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă."

    2. La articolul 5 alineatul (3), litera f) se abrogă.
    3. La articolul 5, alineatele (4), (4^1), (5) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Excepţiile prevăzute la alin. (3) lit. a), c) şi d) se realizează cu obligaţia ca beneficiarul suprafeţei scoase definitiv din circuitul agricol al pajiştilor permanente situate în extravilan să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă din circuitul agricol. Aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol fără obligaţia de recuperare se face până la echivalarea suprafeţei de pajişti din România cu suprafaţa prevăzută la art. 4 alin. (1). Recuperarea acestor terenuri se face până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafeţe, astfel încât să nu scadă suprafaţa de pajişti la nivel local, judeţean sau naţional, după caz, sub cea prevăzută la art. 4 alin. (1).
(4^1) Fac excepţie de la obligaţia prevăzută la alin. (4) obiectivele de interes public local aprobate prin hotărâre a consiliului local.
(5) Excepţiile prevăzute la alin. (3) lit. b) se realizează cu obligaţia ca beneficiarul pajiştilor permanente situate în extravilan, scoase definitiv din circuitul agricol, să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă definitiv din circuitul agricol. Recuperarea acestor terenuri se face până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafeţe, astfel încât suprafaţa de pajişti la nivel local, judeţean sau naţional să nu scadă, după caz.
    ..................................................................................................
(7) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosinţă pajişti situate în extravilanul localităţilor pentru realizarea obiectivelor de investiţii prevăzute la alin. (3) se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă."

    4. La articolul 5, alineatele (9)-(11) se abrogă.
    5. După articolul 5 se introduc trei noi articole, articolele 5^1-5^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    (1) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente pentru amplasarea obiectivelor prevăzute la art. 5 alin. (3) se aprobă după cum urmează:
    a) prin decizie a directorului direcţiei pentru agricultură judeţene, pentru terenurile în suprafaţă de până la 100 ha inclusiv, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
    b) prin hotărâre a Guvernului, pentru terenurile agricole cu suprafaţa de peste 100 ha, iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (2) Direcţiile pentru agricultură judeţene transmit, lunar, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizată la nivelul judeţului privind suprafaţa ocupată cu pajişti permanente situate în extravilan.
    (3) Beneficiarii aprobării scoaterii din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente sunt obligaţi să înregistreze decizia de aprobare la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, în vederea înregistrării în registrul agricol.
    ART. 5^2
    (1) Introducerea în intravilanul localităţilor a pajiştilor permanente se face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (2) Scoaterea din circuitul agricol a pajiştilor permanente situate în intravilan se face în baza autorizaţiei de construire şi cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (4) şi (5) şi a obligaţiei unităţii administrativ-teritoriale privind menţinerea suprafeţei de pajişti permanente la nivel local, judeţean sau naţional, astfel cum a fost înregistrată la data de 1 ianuarie 2007.
    (3) Recuperarea din terenurile neproductive a suprafeţei egale cu cea aprobată a fi scoasă din circuitul agricol se face până la data emiterii autorizaţiei de construire.
    (4) Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia de a actualiza registrul agricol cu suprafeţele având categoria de pajişti permanente, cu respectarea dispoziţiilor art. 4 alin. (2), şi de a transmite situaţia privind suprafaţa ocupată cu pajişti permanente către direcţiile pentru agricultură judeţene aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (5) În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 4 alin. (1), direcţiile pentru agricultură judeţene comunică situaţia centralizată privind suprafaţa ocupată cu pajişti permanente situate în intravilan la nivelul judeţului către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    ART. 5^3
    (1) Schimbarea categoriei de folosinţă a pajiştilor permanente, astfel cum a fost înregistrată la data de 1 ianuarie 2007, în alte categorii de folosinţă este interzisă.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) terenurile ocupate cu pajişti permanente care, prin degradare sau poluare, şi-au pierdut total ori parţial capacitatea de producţie, terenurile pe care se vor executa lucrări de ameliorare şi amenajare potrivit reglementărilor legale în vigoare, precum şi terenurile care sunt exceptate sau pentru care nu se aplică prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (3) Pentru terenurile ocupate cu pajişti permanente prevăzute la alin. (2), aprobarea schimbării categoriei de folosinţă se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Beneficiarii aprobării schimbării categoriei de folosinţă a terenurilor ocupate cu pajişti permanente sunt obligaţi să înregistreze decizia de aprobare a schimbării categoriei de folosinţă la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, în vederea înregistrării în registrul agricol.
    (5) După înregistrarea deciziei de aprobare a schimbării categoriei de folosinţă în registrul agricol, beneficiarii au obligaţia să solicite actualizarea categoriei de folosinţă a imobilului la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară competent pentru imobilele înregistrate în sistem informatic integrat de cadastru şi carte funciară, în termen de 30 de zile. În decizia de aprobare a schimbării categoriei de folosinţă se va menţiona identificatorul unic al imobilului din sistemul integrat de cadastru şi carte funciară."

    6. La articolul 6, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Determinarea amplasamentului amenajamentului pastoral pe unităţi administrativ-teritoriale şi pe blocuri fizice se stabileşte pe baza datelor georeferenţiate la nivel naţional, furnizate de instituţiile deţinătoare."

    7. La articolul 6, alineatul (2^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2^1) Fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu excepţia lucrărilor pentru identificarea, delimitarea, determinarea caracteristicilor dendrometrice şi a soluţiilor de gospodărire a arboretelor şi a vegetaţiei forestiere aflate pe pajişti, care se finanţează de utilizatori, conform procedurii care se aprobă prin hotărâre a Guvernului."

    8. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, membri ai colectivităţii locale sau care au sediul social pe teritoriul localităţii respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă, în condiţiile prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani. Suprafeţele de pajişti rămase nealocate se atribuie în condiţiile prevederilor alin. (1) crescătorilor de animale persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor."

    9. La articolul 9, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Asociaţiile crescătorilor locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localităţii respective cu care se încheie contracte de închiriere prin atribuire directă trebuie să fie legal constituite cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a contractului.
(2^2) Asociaţiile crescătorilor locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localităţii respective care solicită încheierea de contracte de închiriere pentru pajiştile aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor depun un tabel cu membrii asociaţiei, crescătorii locali de animale având un număr de animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor care asigură încărcătura minimă, conform prevederilor art. 10 alin. (1)."

    10. La articolul 9, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) Consiliile locale au obligaţia să aprobe amenajamentele pastorale, valabile pentru toate pajiştile permanente aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, întocmite de către specialiştii din cadrul primăriilor, al direcţiilor judeţene pentru agricultură sau de către specialiştii din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, după caz, conform ghidului elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă."

    11. La articolul 9, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins:
    "(10) Specialiştii cu atribuţii pentru întocmirea amenajamentelor pastorale prevăzuţi la alin. (9) se vor constitui în grup de lucru prin ordin al prefectului. Nominalizarea membrilor grupului de lucru se face prin decizie a directorului direcţiei pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, şi a primarului."

    12. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2019 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral."

    13. La articolul 14 alineatul (1), după litera j) se introduc patru noi litere, literele k)-n), cu următorul cuprins:
    "k) neiniţierea procedurii de concesionare/închiriere a pajiştilor până la data de 1 martie a fiecărui an;
l) neverificarea respectării încărcăturii optime de animale/ha/an, în vederea stabilirii disponibilului de pajişti ce pot face obiectul concesionării/închirierii;
m) neîndeplinirea atribuţiilor cu privire la elaborarea şi realizarea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente;
n) neaplicarea amenajamentului pastoral în condiţiile prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă."

    14. La articolul 14 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei pentru persoana juridică, faptele prevăzute la lit. a), d), e) şi n);"

    15. La articolul 14 alineatul (2), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei pentru faptele prevăzute la lit. k), l) şi m)."

    16. La articolul 20, după punctul 2 se introduc şase noi puncte, punctele2^1-2^6, cu următorul cuprins:
    "2^1. La articolul 92, literele c) şi f) ale alineatului (2) şi alineatul (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    c) care servesc activităţilor agricole şi/sau serviciilor conexe, precum: depozite de îngrăşăminte minerale ori naturale, construcţii de compostare, silozuri pentru furaje, magazii, şoproane, silozuri pentru depozitarea şi conservarea seminţelor de consum, inclusiv spaţiile administrative aferente acestora, platformele şi spaţiile de depozitare a produselor agricole primare, sere, solare, răsadniţe şi ciupercării, adăposturi de animale;
    ..................................................................................................
    f) specifice acvaculturii, cu infrastructura şi utilităţile necesare, inclusiv amenajări piscicole/amenajări prin extragere de agregate minerale pe terenuri agricole situate în extravilan;
    ..................................................................................................
    (6) Prin excepţie de la alin. (5) nu se datorează tarifele prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 pentru:
    a) amplasarea construcţiilor care servesc activităţilor agricole, anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole, lucrările de îmbunătăţiri funciare şi regularizarea cursurilor de apă, canalizare, realizarea surselor de apă potabilă, puţuri, aducţii de apă pentru exploataţia agricolă, obiective meteorologice, obiective de investiţii de interes naţional, judeţean sau local, declarate de utilitate publică, în condiţiile legislaţiei în vigoare;
    b) în cazul perimetrelor agricole din satele sau cătunele demolate, aflate în curs de reconstrucţie.
2^2. La articolul 92, alineatele (10)-(12) se abrogă.
2^3. După articolul 92 se introduce un nou articol, articolul 92^1, cu următorul cuprins:
    ART. 92^1
    (1) Introducerea în intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu plata tarifului datorat la Fondul de ameliorare a fondului funciar, calculat conform anexei nr. 1.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1) tariful nu se plăteşte pentru introducerea în intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale:
    a) a terenurilor agricole din extravilan ai căror beneficiari sunt autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, prin Planul urbanistic general/Planul urbanistic zonal;
    b) a terenurilor agricole din extravilan în vederea amplasării construcţiilor care servesc activităţilor şi/sau serviciilor conexe, obiectivelor de investiţii realizate din fonduri europene, din domeniul agriculturii şi/ori industriei alimentare, anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole, lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi regularizarea cursurilor de apă, canalizare, realizarea surselor de apă potabilă, puţuri, aducţii de apă pentru exploataţia agricolă, obiective meteorologice, obiective de investiţii de interes naţional, judeţean sau local, declarate de utilitate publică, în condiţiile legislaţiei în vigoare;
    c) a perimetrelor agricole din satele sau cătunele demolate, aflate în curs de reconstrucţie.
    (3) Plata tarifului prevăzut la alin. (1) se face în baza notei de calcul emise de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi a documentaţiei necesare pentru obţinerea avizului prealabil privind clasa de calitate, emis de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
2^4. La articolul 93, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: (2) Perioada aprobată la alin. (1) pentru scoaterea temporară din circuitul agricol se poate prelungi cu încă 2 ani din motive temeinic justificate de către beneficiari, cu plata tarifului prevăzut la alin. (1).
2^5. La articolul 93^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: (2) Prin excepţie, tariful achitat la Fondul de ameliorare a fondului funciar se restituie, fără dobândă, în următoarele cazuri:
    a) autorităţile competente nu au emis decizia pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol;
    b) autorităţile competente nu au emis avizul prealabil privind clasa de calitate;
    c) autorităţile competente nu au adoptat hotărârea de aprobare a introducerii terenului în intravilan sau nu au emis autorizaţia de construire, cu obligaţia redării terenului în circuitul agricol;
    d) Guvernul nu a adoptat hotărârea privind scoaterea din circuitul agricol.
2^6. La articolul 94, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    ART. 94
    Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan pentru amplasarea construcţiilor prevăzute la art. 92 alin. (2) şi (3) se aprobă după cum urmează:"

    17. La articolul 20, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu următorul cuprins:
    "3^1. La articolul 111, litera j) a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    j) înfiinţarea culturilor energetice nonagricole, pe terenurile arabile situate în extravilan, fără respectarea prevederilor art. 92 alin. (4)."



    ART. II
    La articolul II din Legea nr. 86/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 491 din 2 iulie 2014, cu modificările ulterioare, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Amplasarea obiectivelor prevăzute la alin. (1) pe terenurile ocupate cu pajişti permanente exceptate sau cărora nu li se aplică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se face în condiţiile prevăzute de Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."


    ART. III
    Procedurile iniţiate înaintea intrării în vigoare a prezentei legi se finalizează conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării cererilor.

    ART. IV
    (1) Procedura privind emiterea şi eliberarea avizelor necesare introducerii în intravilan a terenurilor agricole se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (2) Procedura privind recuperarea din terenurile neproductive a suprafeţei egale cu cea aprobată a fi scoasă definitiv din circuitul agricol având categoria de pajişti permanente se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (3) Procedura privind scoaterea din circuitul agricol a pajiştilor permanente se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    ART. V
    (1) Pentru terenurile agricole situate în extravilanul unităţilor administrativ-teritoriale cărora li s-a schimbat categoria de folosinţă, dar nu a fost actualizată în registrul agricol, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se poate solicita schimbarea categoriei de folosinţă a acestora, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    (2) Pentru terenurile agricole situate în extravilanul unităţilor administrativ-teritoriale, înregistrate ca pajişti permanente la data de 1 ianuarie 2007 şi cărora li s-a schimbat categoria de folosinţă, dar nu a fost actualizată în registrul agricol, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se poate solicita schimbarea categoriei de folosinţă a acestora cu respectarea obligaţiei ca beneficiarul să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea solicitată a fi aprobată.
    (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile pe o perioadă de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    PETRU-GABRIEL VLASE
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 19 ianuarie 2018.
    Nr. 44.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016