Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 30 septembrie 2008  privind termenele, modalitatile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 30 septembrie 2008 privind termenele, modalitatile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 718 din 22 octombrie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Exploatarea masei lemnoase se efectueazã în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni, astfel încât, indiferent de natura proprietãţii, sã se asigure menţinerea integritãţii fondului forestier naţional, în condiţiile gestionãrii durabile a pãdurilor.
(2) Au obligaţia aplicãrii şi respectãrii prezentelor instrucţiuni:
a) proprietarii şi/sau deţinãtorii legali de pãduri;
b) operatorii economici atestaţi pentru activitãţi de exploatare a lemnului.
ART. 2
Prezentele instrucţiuni cuprind reglementãri privind:
a) autorizarea şi predarea spre exploatare a parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale;
b) regulile silvice de respectat la exploatarea masei lemnoase;
c) controlul respectãrii regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase;
d) curãţarea şi reprimirea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale;
e) perioadele şi duratele de exploatare a masei lemnoase.

CAP. II
Duratele, perioadele şi termenele de exploatare a masei lemnoase

ART. 3
(1) Exploatarea masei lemnoase din fondul forestier naţional respectã prevederile <>Legii nr. 46/2008 - Codul silvic şi se realizeazã în funcţie de modul de regenerare a arboretelor, de felul tãierii, în cadrul perioadelor şi duratelor maxime prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
(2) Masa lemnoasã exploatatã reprezintã lemnul de lucru şi lemnul de foc recoltat si colectat de pe suprafaţa parchetelor sau din suprafaţa afectatã de produse accidentale, inclusiv cel aflat în platformele primare.

CAP. III
Autorizarea şi predarea spre exploatare a parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale

A. Autorizarea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale
ART. 4
(1) Exploatarea masei lemnoase se efectueazã numai pe bazã de autorizaţie de exploatare, în cadrul perioadelor şi termenelor prevãzute de aceasta.
(2) Autorizaţiile de exploatare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, se emit în douã exemplare de cãtre şeful ocolului silvic care asigurã administrarea sau serviciile silvice, din care un exemplar pentru ocolul silvic şi celãlalt pentru titularul autorizaţiei de exploatare.
(3) Pentru un an de producţie, termenul prevãzut în autorizaţie nu poate depãşi data de 31 decembrie.
(4) Titularii autorizaţiilor de exploatare pot fi:
a) operatorii economici atestaţi cu care s-a încheiat un contract de furnizare a masei lemnoase pe picior sau un contract de prestãri de servicii silvice de exploatare;
b) formaţiile de lucru specializate atestate, în cazul în care exploatarea masei lemnoase se face în regie proprie;
c) proprietarii de pãduri, persoane fizice, în cazul în care exploateazã anual un volum de cel mult 20 mc.
(5) Este interzisã exploatarea masei lemnoase în afara termenelor prevãzute în autorizaţiile de exploatare.
ART. 5
(1) În eventualitatea apariţiei pe parcursul anului de producţie a unor produse accidentale I, pentru precomptarea partizilor respective se constituie la nivelul fiecãrui ocol silvic o rezervã de 20% din volumul produselor principale prevãzut la tãiere în anul respectiv, din partizi prevãzute în lista de partizi.
(2) Aprobarea exploatãrii produselor accidentale I se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(3) Precomptãrile se fac de cãtre Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva, prin unitãţile şi subunitãţile acesteia, pentru pãdurile administrate de aceasta, respectiv de ocoalele silvice care asigurã administrarea sau serviciile silvice pentru celelalte pãduri.
(4) Dupã efectuarea precomptãrilor, partizile care au constituit rezerva şi nu au fãcut obiectul precomptãrilor se autorizeazã la exploatare începând cu data de 1 octombrie a anului de producţie respectiv.
ART. 6
(1) Se poate autoriza pregãtirea parchetului sau a suprafeţei afectate de produse accidentale cu 15-30 de zile înainte de începerea exploatãrii masei lemnoase numai pentru:
a) instalarea de funiculare;
b) amenajarea drumurilor de tractor;
c) asigurarea condiţiilor pentru respectarea normelor de tehnicã a securitãţii muncii;
d) lucrãri de organizare a şantierului de exploatare.
(2) Perioada autorizatã prevãzutã la alin. (1) se înscrie în autorizaţia de exploatare, cu precizarea expresã a lucrãrilor ce pot fi efectuate.
ART. 7
(1) În cazuri de forţã majorã - inundaţii, avalanşe, alunecãri de teren, precipitaţii abundente - titularii autorizaţiilor de exploatare pot solicita, pe parcursul termenului de exploatare prevãzut iniţial, prelungirea duratelor de exploatare a parchetelor.
(2) Prelungirea duratei înscrise iniţial în autorizaţie se face cu o perioadã egalã cu cea necesarã pentru înlãturarea efectelor negative determinate de forţa majorã, cu încadrarea în perioadele şi termenele de exploatare prevãzute în anexa nr. 2.
(3) Pentru obţinerea prelungirii duratei de exploatare a parchetelor afectate de calamitãţi naturale, solicitantul va întocmi şi va prezenta actele doveditoare, verificate şi însuşite de emitentul autorizaţiei, în cel mult 10 zile de la apariţia cazului de forţã majorã. La încetarea forţei majore se va încheia un proces-verbal constatator.
(4) Aprobarea prelungirii autorizaţiilor se face conform competenţelor prevãzute la art. 4 alin. (2).
(5) În situaţii deosebite, atunci când condiţiile meteorologice conduc la întârzierea intrãrii în vegetaţie, termenul de exploatare poate fi prelungit cu maximum 30 de zile peste perioadele cuprinse în anexa nr. 2, cu notificarea inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare.
ART. 8
(1) Tehnologia de exploatare a masei lemnoase din parchete şi din suprafeţele afectate de produse accidentale, precum şi amplasarea cãilor de scos-apropiat şi a instalaţiilor aferente se aprobã de emitentul autorizaţiei de exploatare.
(2) Tehnologia de exploatare a masei lemnoase din parchete, precum şi amplasarea cãilor de scos-apropiat şi a instalaţiilor aferente vor fi diferenţiate în funcţie de tratamentul aplicat şi de felul tãierii, astfel încât sã nu se producã prejudicierea regenerãrilor peste limitele admise, a arborilor nemarcaţi, degradarea solului şi a malurilor apelor.
(3) Corhãnitul se admite numai atunci când alte tehnologii nu sunt posibile, luându-se toate mãsurile necesare pentru evitarea degradãrii solului, regenerãrilor şi arborilor care rãmân pe picior şi numai când solul este acoperit cu zãpadã sau este îngheţat.
(4) Se interzice aplicarea tehnologiei de exploatare a arborilor cu coroanã - varianta arbori întregi, cu excepţia cazurilor în care scos-apropiatul se realizeazã cu funiculare sau suspendat. Operatorii economici atestaţi pentru lucrãri de exploatãri forestiere vor urmãri ca în termen de 5 ani da la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni sã înlocuiascã tehnologiile de colectare a lemnului prin târâre şi semitârâre cu cele prin suspendare sau semisuspendare.
(5) Coroanele arborilor vor fi fasonate separat la locul de doborâre, masa lemnoasã rezultatã pachetizându-se în sarcini de dimensiuni reduse, astfel încât prin scoaterea acestora sã se evite degradarea solului, a arborilor şi seminţişului.
ART. 9
(1) Exploatarea masei lemnoase de pe suprafeţele afectate de produse accidentale se autorizeazã cu prioritate.
(2) Tãierile în parchetele cu restricţii, în anii de fructificaţie, se autorizeazã spre exploatare în primul sezon de repaus vegetativ care urmeazã fructificaţiei.
(3) Tãierile în parchetele fãrã restricţii se autorizeazã spre exploatare în tot cursul anului.

B. Predarea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale
ART. 10
(1) Exploatarea masei lemnoase conform termenelor prevãzute în autorizaţii poate începe numai dupã predarea spre exploatare a parchetelor sau a suprafeţelor afectate de produse accidentale.
(2) Predarea spre exploatare a parchetelor sau a suprafeţelor afectate de produse accidentale se face pe teren de cãtre reprezentantul ocolului silvic împuternicit de şeful de ocol, în prezenţa pãdurarului titular al cantonului silvic, cãtre persoana cu pregãtire de specialitate angajatã cu contract, în calitate de reprezentant al titularului autorizaţiei de exploatare, cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de termenul de începere a exploatãrii prevãzut în autorizaţia de exploatare.
(3) Predarea parchetelor spre exploatare se face prin procesul-verbal de predare-primire, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.

CAP. IV
Regulile silvice ce trebuie respectate la exploatarea masei lemnoase

ART. 11
Titularii autorizaţiilor de exploatare sunt obligaţi sã organizeze exploatarea masei lemnoase în cadrul termenelor prevãzute în autorizaţiile de exploatare, cu respectarea strictã a regulilor silvice de exploatare prevãzute de prezentele instrucţiuni.
ART. 12
Exploatarea masei lemnoase se realizeazã cu respectarea reglementãrilor privitoare la regimul silvic, precum şi a urmãtoarelor reguli specifice:
a) la tãierile rase recoltarea arborilor se face la rând, inclusiv vegetaţia forestierã de mici dimensiuni al cãrei volum a fost estimat prin suprafeţe de probã;
b) la tãierile în crâng se recolteazã şi subarboretul, indiferent de dimensiunile acestuia. Tãierea arborilor se realizeazã de la suprafaţa solului, pieziş şi neted;
c) este interzisã menţinerea în pãdure, în perioada 1 aprilie - 1 octombrie, a lemnului de rãşinoase necojit sau netratat; cioatele de molid şi pin se decojesc în întregime, iar la celelalte specii de rãşinoase, prin curelare; se excepteazã de la aceastã regulã lemnul de rãşinoase antrenat în procesul tehnologic de exploatare, cu respectarea condiţiei ca acesta sã nu depãşeascã o periodã de maximum 30 de zile;
d) exploatarea parchetului începe cu doborârea arborilor aninaţi, uscaţi şi a iescarilor;
e) exploatarea masei lemnoase se face astfel încât sã se evite degradarea solului;
f) executarea tãierii arborilor se face cât mai de jos, fãrã ca înãlţimea cioatei, mãsuratã în partea din amonte, sã depãşeascã 1/3 din diametrul secţiunii acesteia;
g) la tãierile în crâng - cãzãnire, exploatarea se face prin scoaterea din pãmânt a arborilor, tãierea rãdãcinilor de lângã tulpinã şi acoperirea gropilor create;
h) la tãierile în crâng - scaun, tãierile se executã la nivelul maxim al cotei apelor de inundaţii, iar înãlţimea scaunului nu poate fi mai mare de 2,2 m;
i) doborârea arborilor se executã în afara suprafeţelor cu regenerare naturalã sau artificialã, pentru a se evita distrugerea ori vãtãmarea puieţilor şi pe direcţii care sã nu producã vãtãmãri ori rupturi de arbori nemarcaţi;
j) colectarea materialului lemnos se va face numai pe traseele aprobate şi materializate în teren;
k) arborii nemarcaţi de pe limita cãilor de scos-apropiat vor fi protejaţi obligatoriu împotriva vãtãmãrilor, prin aplicarea de lungoane, ţãruşi şi manşoane;
l) târârea sau semitârârea lemnului rotund pe drumuri forestiere este interzisã;
m) tãierea arborilor nemarcaţi este interzisã;
n) dacã prin doborârea arborilor autorizaţi la exploatare au fost prejudiciaţi - rupţi, dezrãdãcinaţi - arbori nemarcaţi, titularul autorizaţiei de exploatare este obligat sã sesizeze ocolul silvic pentru constatare. Constatarea, inventarierea şi marcarea arborilor prejudiciaţi se pot face şi fãrã o sesizare prealabilã, prin controalele curente de exploatare, şi se finalizeazã prin procesul-verbal de control al exploatãrii.
Volumul arborilor prejudiciaţi se determinã prin inventariere cu stabilirea volumului pentru fiecare arbore în parte. În cazul în care partida face obiectul unui contract de vânzare pe picior, valoarea prejudiciilor se calculeazã pe baza preţului unitar din contract. Pentru prejudiciile constatate în parchete exploatate în baza unui contract de prestãri de servicii de exploatare, valoarea prejudiciilor se calculeazã prin înmulţirea volumului cu preţul mediu al unui metru cub de masã lemnoasã pe picior stabilit anual prin ordin al autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, multiplicat de douã ori.
Volumul total al arborilor prejudiciaţi va fi înscris în amenajamentele silvice la rubrica "lucrãri executate" şi va fi evidenţiat distinct în evidenţele financiar contabile ale ocolului silvic.
Pentru cioate nemarcate şi pentru arborii tãiaţi nemarcaţi, care nu constituie prejudicii de exploatare, se aplicã reglementãrile legale privind tãierile fãrã drept;
o) colectarea materialului lemnos cu tractoare în perioadele cu precipitaţii abundente este interzisã pentru a se preveni degradarea traseelor;
p) la tãierile cu restricţii colectarea lemnului se face în afara porţiunilor cu seminţiş; scosul lemnului se face prin târâre, când solul este acoperit cu zãpadã, şi prin semitârâre sau suspendare, în lipsa stratului de zãpadã;
q) depozitarea de materiale lemnoase în albiile pâraielor şi vãilor sau în locuri expuse viiturilor este interzisã;
r) lemnul subţire se exploateazã concomitent cu cel gros.
ART. 13
(1) Pentru instalarea de funiculare, în vederea înlãturãrii vegetaţiei forestiere de pe culoar este necesar avizul emitentului autorizaţiei, titularul fiind obligat sã respecte urmãtoarele condiţii:
a) lãţimea culoarului, la nivelul sarcinii, poate fi de maximum 4 m la funicularele cu douã cãrucioare (sarcina paralelã cu cablul) şi 6 m la cele cu un singur cãrucior;
b) punctele de încãrcare şi de descãrcare a sarcinii se amplaseazã în afara suprafeţelor cu seminţiş;
c) arborii folosiţi pentru ancorare nu pot fi elagaţi şi vor fi protejaţi prin manşoane, iar arborii-suport se pun în valoare odatã cu marcarea traseului de funicular.
(2) Drumurile de tractor folosite la scos-apropiat lemn în zonele de deal şi de munte se vor amplasa evitându-se afectarea zonelor cu seminţiş viabil. Lãţimea platformei se realizeazã de maximum 4 m, luându-se mãsuri de consolidare şi de stabilizare a taluzurilor.
(3) Drumurile de scos-apropiat se realizeazã numai pe versanţi cu pantã de pânã la 25 de grade.
(4) Aprobarea realizãrii drumurilor de versant se face de şeful ocolului silvic.
(5) Traseele de funicular şi cele ale drumurilor de tractor folosite pentru scos-apropiatul masei lemnoase reprezintã cãi de acces interior şi nu schimbã categoria de folosinţã silvicã a terenurilor pe care se amplaseazã.
(6) Actele de punere în valoare pentru masa lemnoasã - produse accidentale I, rezultatã prin realizarea acestor cãi de acces, se aprobã de cãtre şeful de ocol.
ART. 14
(1) În cadrul tratamentelor care promoveazã regenerarea naturalã, nu constituie prejudiciu distrugerea sau vãtãmarea seminţişului ca urmare a desfãşurãrii normale a procesului de exploatare, în limita maximã de 8% din suprafaţa cu seminţiş prevãzutã în procesul-verbal de predare a parchetului, în cazul tãierilor de dezvoltare sau de lãrgire a ochiurilor, şi de cel mult 12%, în cazul tãierilor definitive sau de racordare.
(2) Valoarea pagubelor pentru seminţişul prejudiciat peste limitele prevãzute la alin. (1) se calculeazã conform prevederilor legale privind modalitãţile de evaluare a pagubelor produse vegetaţiei forestiere.
(3) Pe suprafeţele cu seminţiş prejudiciat peste limitele precizate la alin. (1) şi pe taluzurile drumurilor de tractor executate ocolul silvic efectueazã, dupã caz, lucrãri de împãduriri pânã la realizarea stãrii de masiv, retezarea puieţilor prejudiciaţi, consolidãri, nivelãri, cu fonduri constituite din cauţiunea depusã de titularul autorizaţiei de exploatare, pe bazã de deviz.
ART. 15
(1) În parchetele aflate în curs de exploatare aşezarea grãmezilor de crãci şi a resturilor de exploatare se face, de regulã, pe cioate sau în locuri fãrã seminţiş.
(2) Dacã nu existã posibilitatea evitãrii suprafeţelor cu seminţiş, seminţişul acoperit cu resturi de exploatare şi crãci se include în procentul maxim admis conform prevederilor art. 14.
ART. 16
Se interzice lãsarea în parchete şi în suprafeţele afectate de produse accidentale, la expirarea termenului de exploatare prevãzut în autorizaţie, de arbori marcaţi şi netãiaţi, de lemn rotund de lucru ori de foc fasonat, rãspândit pe suprafaţa parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale, de-a lungul vãilor sau drumurilor pe care a fost transportat lemnul.
ART. 17
La terminarea procesului de exploatare a masei lemnoase titularul autorizaţiei de exploatare este obligat sã execute nivelarea cãilor de acces utilizate la colectarea lemnului.

CAP. V
Controlul respectãrii regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase

ART. 18
(1) Prin controlul respectãrii regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase se urmãreşte verificarea modului de aplicare a prevederilor prezentelor instrucţiuni, în scopul prevenirii şi limitãrii prejudiciilor ce pot fi aduse fondului forestier naţional prin activitatea de exploatare a masei lemnoase.
(2) Controlul se realizeazã de cãtre personalul silvic împuternicit, în prezenţa persoanei cu pregãtire de specialitate angajate cu contract, în calitate de reprezentant al titularului autorizaţiei de exploatare. Cu ocazia controlului se estimeazã şi stadiul exploatãrii masei lemnoase.
(3) Actul de control se încheie în douã exemplare, din care unul pentru titularul autorizaţiei de exploatare şi altul pentru ocolul silvic.
(4) Conţinutul şi modelul formularului actului de control al exploatãrii parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale sunt prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 19
(1) Controalele se efectueazã în baza unui grafic de controale stabilit la emiterea autorizaţiei, însuşit de titularul autorizaţiei, precum şi ori de câte ori se impune efectuarea unui control de cãtre personalul împuternicit.
(2) Fiecare parchet sau suprafaţã afectatã de produse accidentale este controlat(ã) în mod obligatoriu de administratorul sau de ocolul silvic care asigurã serviciile silvice cel puţin o datã pe parcursul exploatãrii lemnului.
(3) La parchetele cu restricţii este obligatorie efectuarea unui control în primele 20 de zile de la predarea-primirea parchetului.
ART. 20
Pe timpul efectuãrii controlului reprezentantul titularului autorizaţiei de exploatare este obligat sã prezinte autorizaţia de exploatare, procesul-verbal de predare-primire a parchetului sau a suprafeţei afectate de produse accidentale, documentele încheiate cu ocazia controalelor efectuate anterior, situaţia la zi a exploatãrii şi transportului materialelor lemnoase, precum şi orice alte documente care dovedesc modul de respectare a regimului silvic, solicitate de persoanele care executã controlul.
ART. 21
(1) În cazul în care reprezentanţii titularului autorizaţiei de exploatare nu se prezintã la control la data stabilitã prin grafic, convocare sau de comun acord cu personalul silvic împuternicit, aceastã acţiune se efectueazã în prezenţa pãdurarului titular al cantonului silvic în care este amplasat(ã) parchetul sau suprafaţa afectatã de produse accidentale.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) procesul-verbal de control, încheiat conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, se transmite în termen de 3 zile titularului autorizaţiei de exploatare.
ART. 22
În cazul în care personalul silvic împuternicit întocmeşte cu ocazia controlului acte de constatare pentru contravenţii şi/sau infracţiuni, acestea se soluţioneazã conform prevederilor legale.

CAP. VI
Curãţarea şi reprimirea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale

A. Curãţarea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale
ART. 23
La terminarea exploatãrii, curãţarea parchetului şi a suprafeţei afectate de produse accidentale de resturi de exploatare - crãci cu diametrul sub 6 cm, zoburi, rupturi, coajã, lemn putregãios - se face de cãtre titularii autorizaţiilor de exploatare, respectându-se urmãtoarele reguli:
a) la tãierile rase în arboretele de rãşinoase, în substituiri-refaceri, în tãieri de transformare a pãşunilor împãdurite, precum şi la toate tãierile fãrã restricţie urmate de regenerare artificialã, resturile rãmase în parchet se strâng în şiruri (martoane) cu o lãţime maximã de 1,0-1,20 m, întrerupte din 20 în 20 m, cu orientare pe linia de cea mai mare pantã, cu distanţa între şiruri pe curba de nivel de 15-20 m. La tãierile rase de plop şi salcie, urmate de pregãtirea integralã a terenului, resturile de exploatare se strâng în martoane la marginea parchetelor;
b) la tãierile de produse principale cu restricţii şi la cele de produse accidentale, cu regenerare naturalã declanşatã, resturile de exploatare se strâng în grãmezi cât mai înalte în afara ochiurilor sau zonelor cu seminţiş natural, fãrã a ocupa suprafeţe mari - cel mult 10% din suprafaţa parchetului;
c) în parchetele şi suprafeţele afectate de produse accidentale amplasate în pãdurile din zonele turistice şi de agrement, în cele cu rol de protecţie din jurul oraşelor şi staţiunilor balneoclimaterice sau în cele situate lângã drumuri naţionale şi judeţene, resturile de exploatare se strâng în grãmezi, în afara potecilor şi cãrãrilor de interes turistic, a vãilor şi pâraielor din interiorul parchetului;
d) la tãierile fãrã restricţie care nu sunt urmate de regenerãri artificiale resturile se lasã pe teren nestrânse.

B. Reprimirea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale
ART. 24
(1) Anterior reprimirii parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale se întocmeşte fişa de calcul al rezultatului exploatãrii partizii, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6.
(2) Reprimirea parchetelor şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale se realizeazã de cãtre emitentul autorizaţiei de exploatare, pânã cel târziu la data expirãrii termenului de exploatare prevãzutã în autorizaţie, conform modelului prevãzut în anexa nr. 7.
(3) Reprimirea parchetelor se face de cãtre reprezentantul ocolului silvic împuternicit de şeful de ocol, în prezenţa pãdurarului titular al cantonului în care este amplasat(ã) parchetul sau suprafaţa afectatã de produse accidentale şi a persoanei cu pregãtire de specialitate angajatã cu contract, în calitate de reprezentant al titularului autorizaţiei de exploatare.
(4) În cazul neprezentãrii reprezentantului titularului autorizaţiei de exploatare pentru reprimirea parchetului sau a suprafeţei afectate de produse accidentale, se încheie în lipsa acestuia procesul-verbal, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, în care se consemneazã, dacã este cazul, şi valoarea pagubelor constatate, precum şi eventualele penalitãţi. Procesul-verbal de reprimire se trimite în termen de 5 zile titularului autorizaţiei de exploatare.
ART. 25
(1) În cazul în care la verificare pe teren se constatã cã reprimirea parchetului sau a suprafeţei afectate de produse accidentale nu se poate realiza întrucât nu sunt întrunite toate condiţiile cerute de prezentele instrucţiuni, se încheie un act de constatare conform modelului prevãzut în anexa nr. 8.
(2) În documentul prevãzut la alin. (1) se precizeazã cã exploatarea poate continua cel mult 30 de zile dupã termenul de reprimire prevãzut în autorizaţie, cu plata penalitãţilor stipulate în contract, pentru fiecare zi din acest interval, sau cu luarea altor mãsuri legale, dupã caz, şi cu respectarea obligatorie a perioadelor de restricţie şi a termenului prevãzut la art. 4 alin. (3). Contravaloarea penalitãţilor se vireazã în fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, ca despãgubiri, în condiţiile legii.
(3) În situaţia rezilierii contractului în interiorul termenului prevãzut în autorizaţia de exploatare, inclusiv al duratelor de prelungire legal aprobate, comisia prevãzutã la art. 24 alin. (2) efectueazã reprimirea parchetului sau a suprafeţei afectate de produse accidentale, cu inventarierea masei lemnoase pe picior, sau în fazele de doborât şi scos-apropiat. Cheltuielile de inventariere, scoatere a materialului lemnos în afara parchetului sau a suprafeţei afectate de produse accidentale şi curãţare a parchetelor de exploatare, pânã la termenul prevãzut în autorizaţie, sunt suportate de partea contractualã vinovatã de reziliere.
(4) Reprimirea parchetelor de exploatare şi a suprafeţelor afectate de produse accidentale cu încãlcarea prevederilor prezentelor instrucţiuni este interzisã şi se sancţioneazã conform legii.
ART. 26
(1) În parchetele şi suprafeţele afectate de produse accidentale nereprimite la 31 decembrie, volumul de masã lemnoasã rãmas de exploatat pentru anul de producţie urmãtor se calculeazã prin diferenţã între volumul prevãzut în actul de punere în valoare şi volumul pe picior rãmas neexploatat, estimat conform normelor tehnice.
(2) Exploatarea masei lemnoase rãmase pe picior la 31 decembrie, prevãzutã la alin. (1), poate continua în anul urmãtor numai dupã emiterea unei noi autorizaţii de exploatare.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 27
(1) Volumul de lemn prevãzut în actul de punere în valoare pentru parchetele amânate de la exploatare cel puţin un sezon de vegetaţie se recalculeazã prin adãugarea creşterii curente, conform normelor tehnice în vigoare, recalculându-se şi valoarea aferentã.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi pentru masa lemnoasã pe picior din partizi autorizate la exploatare şi rãmasã de exploatat pentru anul de producţie urmãtor, dacã pânã la data începerii exploatãrii a trecut un sezon de vegetaţie.
ART. 28
(1) Titularul autorizaţiei de exploatare este obligat sã ia toate mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi de prevenire a apariţiei focarelor de infestare a lemnului şi pãdurilor, în parchetele, suprafeţele afectate de produse accidentale, platformele primare, precum şi la alte obiective care le aparţin, situate în pãdure.
(2) În cazul producerii de incendii la aceste obiective, titularii autorizaţiilor de exploatare sunt obligaţi sã intervinã la stingerea lor cu utilajele proprii şi personalul muncitor existent şi sã anunţe emitentul autorizaţiei de exploatare.
(3) În cazul în care titularii autorizaţiilor de exploatare refuzã sã sprijine acţiunile de stingere a incendiilor din pãdurile în care au parchete în exploatare, ocolul silvic face propunerea de retragere a atestatului de exploatare, fãrã posibilitatea de reatestare mai devreme de un an.
ART. 29
(1) Amplasarea platformelor primare, necesare efectuãrii operaţiunilor de secţionat, manipulat, stivuit, încãrcat etc. se stabileşte împreunã cu titularul autorizaţiei de exploatare, mãrimea acestora fiind de pânã la 500 mp pentru parchetele dotate cu instalaţii de transport permanente şi de maximum 1.000 mp în cazurile în care nu sunt instalaţii de transport permanente.
(2) Suprafeţele prevãzute la alin. (1) se cuprind în autorizaţia de exploatare şi în procesul-verbal de predare-primire şi se reprimesc în cel mult 30 de zile de la reprimirea parchetului. Depãşirea termenului de 30 de zile se sancţioneazã ca ocupare fãrã drept a terenurilor forestiere respective.
ART. 30
În pãdurile certificate, în cele situate în arii protejate, în cele de interes ştiinţific şi în cele de ocrotire a genofondului şi ecofondului forestier, precum şi în arboretele destinate sã producã lemn de rezonanţã şi claviaturã, în funcţie de importanţa acestora şi de modul specific de gospodãrire, ocoalele silvice pot stabili, prin autorizaţii, mãsuri speciale pentru derularea corespunzãtoare a exploatãrii masei lemnoase.
ART. 31
(1) Nerespectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
(2) Pentru operatorii economici atestaţi, care încalcã în mod sistematic sau grav prevederile prezentelor instrucţiuni, comisia de atestare a operatorilor economici în activitatea de exploatare va aplica mãsurile legale.
(3) Sancţiunile privind exploatarea masei lemnoase aplicate operatorilor economici atestaţi se înscriu de cãtre personalul silvic împuternicit în cazierul tehnic.
ART. 32
Titularii autorizaţiilor de exploatare, cu excepţia persoanelor fizice, sunt obligaţi sã amplaseze într-un loc vizibil, în apropierea platformei primare, un panou pe care sunt înscrise principalele elemente de identificare ale parchetului (ocolul silvic, numãrul şi data autorizaţiei, titularul autorizaţiei şi datele de identificare ale acestuia, numãrul partizii, felul tãierii şi termenul de exploatare), conform modelului prevãzut în anexa nr. 9. Panoul va fi menţinut pe toatã durata lucrãrilor şi va fi ridicat odatã cu reprimirea platformei primare conform art. 29 alin. (2).
ART. 33
Masa lemnoasã din suprafeţele situate în vegetaţia forestierã din afara fondului forestier se recolteazã pe bazã de autorizaţie de exploatare eliberatã, la cerere, contra cost, de ocolul silvic, cu respectarea principiului teritorialitãţii.
ART. 34
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.


ANEXA 1
la instrucţiuni

DURATA MAXIMĂ DE EXPLOATARE A MASEI LEMNOASE



┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ │Durata maximã de recoltare şi colectare a lemnului│
│ Volumul parchetelor │ - luni - │
│ ├─────────────────────────┬────────────────────────┤
│ │ tãieri cu restricţie │ tãieri fãrã restricţie │
├─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
│ A. Pentru parchete din zona de câmpie │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│a) sub 300 mc │ 1,5 │ 2 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│b) 301 pânã la 600 mc │ 2 │ 2,5 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│c) 601 pânã la 1.000 mc │ 2,5 │ 3,5 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│d) peste 1.000 mc │ 3 │ 4 │
├─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
│ B. Pentru parchetele din zonele de deal şi de munte │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│a) sub 500 mc │ 2,5 │ 3,5 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│b) 501 pânã la 1.000 mc │ 3,5 │ 5,0 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│c) 1.001 pânã la 3.500 mc│ 5,0 │ 6,0 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│d) peste 3.501 mc │ 6,0 │ 7,0 │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘



NOTĂ:
1. Prin excepţie, în cazul producerii unor fenomene naturale deosebite, ce afecteazã suprafeţe mari (doborâturi şi rupturi produse de vânt şi de zãpadã, atacuri de insecte, uscãri în masã) duratele de recoltare şi colectare se stabilesc pentru fiecare situaţie în parte, conform competenţelor prevãzute la art. 4 alin. (2) din instrucţiuni, astfel încât sã se evite deprecierea materialelor lemnoase, precum şi extinderea atacului de dãunãtori, dar nu mai târziu de 31 decembrie.
2. Durata de exploatare pentru masa lemnoasã provenitã din vegetaţia forestierã din afara fondului forestier naţional nu poate depãşi un an.


ANEXA 2
la instrucţiuni

PERIOADELE ŞI TERMENELE DE EXPLOATARE A MASEI LEMNOASE DIN PĂDURI



┌────┬───────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ Tratamentul şi felul tãierii │Perioada permisã la│
│crt.│ │ recoltare şi │
│ │ │ colectare │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 1.│Codru cu tãieri succesive │ │
│ │a) tãieri preparatorii (înaintea anului de │ │
│ │ fructificaţie) │ tot anul │
│ │b) tãieri de însãmânţare în anul de fructificaţie │ 15.IX-15.IV │
│ │c) tãieri de dezvoltare şi tãieri definitive: │ │
│ │- la deal şi câmpie │ 15.IX-15.IV │
│ │- la munte │ 15.IX-30.IV │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 2.│Codru cu tãieri progresive │ │
│ │2a) cvercinee şi amestecuri de foioase │ │
│ │ a)1. Tãieri de însãmânţare în afara anului de │ │
│ │ fructificaţie │ tot anul │
│ │ a)2. Tãieri de însãmânţare în anul de │ │
│ │ fructificaţie │ 15.IX-31.III │
│ │ a)3. Tãieri de punere în luminã şi lãrgire a │ │
│ │ ochiurilor, precum şi racordarea acestora │ 15.IX-15.IV │
│ │2b) rãşinoase şi amestecuri de rãşinoase cu foioase│ │
│ │ b)1. Tãieri de însãmânţare │ tot anul │
│ │ b)2. Tãieri de punere în luminã a ochiurilor, │ │
│ │ precum şi de racordare a acestora │ 15.IX-30.IV │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 3. │Codru grãdinãrit, cvasigrãdinãrit şi tãieri de │ │
│ │transformare spre codru grãdinãrit - în arboretele │ │
│ │cu seminţiş sub 25% din suprafaţa parchetului - în │ │
│ │arborete cu seminţiş peste 25% din suprafaţa │ tot anul │
│ │parchetului │ 15.IX-30.IV │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 4. │Codru cu tãieri rase │ tot anul │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 5. │Crâng - tãieri de jos │ 15.IX-31.III │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 6. │Crâng - tãieri în scaun │ 15.IX-31.III │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 7. │Crâng simplu (la rãchitãrii) │ 1.X-15.III │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 8. │Crâng - tãieri cãzãnire │ 15.IX-31.III │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 9. │Tãieri de îngrijire în pãduri tinere: │ │
│ │- curãţãri: │ │
│ │ - în foioase │ tot anul │
│ │ - în rãşinoase │ 1.VIII-31.IV │
│ │- rãrituri: │ │
│ │ - gorunete, stejãrete şi şleauri │ tot anul │
│ │ - zãvoaie şi plantaţii de plop euroamerican │ tot anul │
│ │ - fag şi rãşinoase │ tot anul │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│10. │Tãieri de produse accidentale şi tãieri de igienã │ │
│ │tot anul │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│11. │Tãieri de substituire şi tãieri de refacere: │ │
│ │- când se urmãreşte regenerarea parţialã din │ │
│ │lãstari sau seminţişul existent (sau când urmeazã │ │
│ │a fi fãcute semãnãturi direct sub masiv) │ 15.IX-31.III │
│ │- când pãdurea se regenereazã artificial │ tot anul │
└────┴───────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘




ANEXA 3
la instrucţiuni

Ocolul Silvic ................
Nr. .......... din ...........

AUTORIZAŢIE DE EXPLOATARE
Nr. ............. din .............

1. Subsemnatul, ........................, şeful ocolului silvic, autorizez ........................, C.U.I./CNP ......................, reprezentatã de ..........................., în baza Împuternicirii nr. ............... din ........................., sã exploateze masa lemnoasã din partida ............................, proprietatea U.P. ..................... u.a. ......................., având un volum brut de .............. mc, pe o suprafaţã de .............. ha, şi un numãr de .............. arbori marcaţi cu .........................., destinat producţiei anului ......................., conform Contractului de furnizare a masei lemnoase pe picior/prestãri de servicii de exploatare nr. ................ din ....................., pentru efectuarea unei tãieri de ........................................... .
Parchetul/suprafaţa afectatã de produse accidentale este delimitat(ã) prin (semne amenajistice, limite naturale, dispozitiv de marcat) ............................... nr. ...................., aplicat pe un numãr de ............ arbori.
2. În intervalul ........................................., titularul autorizaţiei poate sã execute lucrãri de pregãtire a parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale, care constau din:
a) instalarea de funiculare pe traseul delimitat cu dispozitivul de marcat nr. .........., aplicat pe un numãr de ...................... arbori ........................................;
b) amenajarea drumurilor de tractor pe traseul delimitat cu dispozitivul de marcat nr. ......................, aplicat pe un numãr de ......................... arbori ........;
c) asigurarea condiţiilor pentru respectarea normelor de tehnicã a securitãţii muncii .......................;
d) lucrãri de organizare a şantierului (construcţii de cabane pentru muncitori, adãposturi pentru animale, depozite de carburanţi etc.) ...................., pe o suprafaţã de .......................... ha.
3. Tehnologia de exploatare ..........................................................
4. Mãsuri de protejare a regenerãrii naturale prin ...................................
5. Mãsuri de materializare pe teren a zonei de protecţie a arborilor pe traseele de scos-apropiat lemnul prin ......................................................
6. Platforma primarã în suprafaţã de ............... mp (amplasare, materializare pe teren) delimitatã, dupã caz, cu dispozitivul de marcat nr. ........, aplicat pe un numãr de ......... arbori ..........................
7. Mãsuri speciale conform art. 30 din instrucţiuni ...............................................
8. Parchetul/suprafaţa afectatã de produse accidentale se va exploata în termenele de recoltare şi colectare de la .................... pânã la ........................ şi de la*1) ........ pânã la .................. .
9. Reprimirea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale se va face pânã la data de ................. şi pânã la data de*1) ................................. .
10. Alte prevederi ..................................................................................
11. Nerespectarea regulilor de exploatare şi a termenelor acordate prin prezenta autorizaţie va atrage, dupã caz, rãspunderea persoanei juridice sau fizice vinovate, conform reglementãrilor în vigoare.
12. Autorizaţia s-a prelungit, conform art. 7 alin. (4) şi art. 25 alin. (2) din instrucţiuni, pânã la data de ............................ .

Şeful ocolului silvic,
Data .............
Semnãtura ...............

13. Autorizaţia s-a prelungit, conform art. 7 alin. (5) din instrucţiuni, pânã la data de ............................... .


Aprobat
Inspector-şef,
Data ..............
Semnãtura .................

Şeful ocolului silvic,
................

Titularul autorizaţiei/Împuternicit
Ridicat autorizaţia astãzi, ......................
Semnãtura .....................



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ *2) Schiţa parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


----------
*1) Se completeazã în cazul partizilor eşalonate la tãiere la începutul şi sfârşitul anului de producţie.
*2) Se vor figura pe schiţã cãile de scos-apropiat, drumurile de transport, eventualele postaţe, platforma primarã, construcţiile, cabanele, adãposturile, depozitele de carburanţi, panoul cu datele de identificare etc.


ANEXA 4
la instrucţiuni


Ocolul Silvic ...............
Nr. ........ din ..................

PROCES-VERBAL
de predare-primire a parchetului/suprafeţei
afectate de produse accidentale ........................,
partida nr. ..........., încheiat astãzi, .................

Subsemnatul, ............................., reprezentant al ocolului silvic, în prezenţa ........................., pãdurar titular de canton, şi .........................., reprezentant al titularului autorizaţiei de exploatare în baza Împuternicirii nr. ................ din ............................., având CNP ............................, am procedat la predarea-primirea spre exploatare a partizii nr. .........................., conform Autorizaţiei de exploatare nr. ......................... din ...................., U.P. ...................... u.a. ...................., proprietatea ......................... .
a) Parchetul/suprafaţa afectatã de produse accidentale este delimitat(ã) pe teren prin (semne amenajistice/limite naturale/ dispozitiv de marcat) ........................... nr. ..............., aplicat pe un numãr de ............ arbori.
b) Arborii din actul de punere în valoare în numãr de ............................, marcaţi cu ........................., vopsea de culoare ................................
c) Cãile de scos-apropiat existente şi cele noi, aprobate confom schiţei din autorizaţia de exploatare, delimitate cu dispozitivul de marcat .........................nr. ........., aplicat pe un numãr de ............ arbori.
d) Suprafeţele regenerate, conform rezultatelor controlului anual al regenerãrilor, se prezintã astfel:



┌────┬───────────────┬────────────┬───────────────┬──────────┬──────┬────────┐
│ │ Felul │ │ Suprafaţa │ Mod de │Vârsta│Înãlţime│
│u.a.│ regenerãrii │ Compoziţia │ ocupatã │rãspândire│(ani) │ │
│ │ (naturalã, │seminţişului├────┬──────────┼──────────┼──────┼────────┤
│ │ artificialã, │ utilizabil │ ha │% din u.a.│ │ │ │
│ │ mixtã) │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
├────┼───────────────┼────────────┼────┼──────────┼──────────┼──────┼────────┤
└────┴───────────────┴────────────┴────┴──────────┴──────────┴──────┴────────┘



Datele înscrise în tabelul de mai sus corespund (nu corespund) cu cele din fişele pentru controlul anual al regenerãrilor.
e) Platforma primarã în suprafaţã de ..................................... mp este materializatã pe teren, dupã caz, cu dispozitivul de marcat ............................. nr. ...................., aplicat pe un numãr de ........................ arbori.
f) Postaţele în numãr de .........., materializate pe teren prin ................................................, vor fi parcurse cu lucrãri aplicându-se urmãtoarele procese tehnologice: .......................................... .
g) În vederea evitãrii prejudicierii arborilor din vecinãtatea cãilor de acces şi a celor de scos-apropiat se vor lua urmãtoarele mãsuri:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
h) Pentru transportul materialului lemnos vor fi utilizate drumurile forestiere ...........................
...........................................................................................................
i) Alte recomandãri: ......................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................


Reprezentantul ocolului silvic, Pãdurar, Reprezentantul titularului autorizaţiei,

Am predat Am primit
............... ......... ..............


ANEXA 5
la instrucţiuni

Ocolul Silvic ...................
Nr. .......... din ..............


PROCES-VERBAL
de control al exploatãrii parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale
Data .........................

Subsemnatul, .................................., având funcţia de .................................. delegat împreunã cu ......................., în prezenţa (absenţa) .............................., am efectuat controlul parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale ................................ U.P. ......................... u.a. .............. partida nr. .................... de produse .......................... cu un volum brut pe picior de ....................................., a cãrui exploatare s-a fãcut în baza Autorizaţiei nr. ........................... din ............................, fãcând urmãtoarele constatãri privind:
1. Respectarea regulilor silvice de exploatare:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
2. Protecţia seminţişului şi curãţarea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
3. Stadiul exploatãrii masei lemnoase:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
4. Tabel estimativ al prejudiciilor constatate:



┌─────────────────────────────────┬────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ Specificarea prejudiciilor şi │U/M │ Valoarea unitarã │ Valoarea totalã │
│ calculul penalitãţilor │ │ - lei - │ - lei - │
├─────────────────────────────────┼────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────────┼────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────────┼────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────────┼────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────────┼────┼──────────────────┼──────────────────┤
└─────────────────────────────────┴────┴──────────────────┴──────────────────┘



5. Pentru încãlcarea prevederilor legale au fost încheiate acte de contravenţie cu amenzi în valoare de ......................................, urmând ca titularul autorizaţiei sã achite suma de ........................ reprezentând valoarea pagubelor.
6. Alte constatãri şi mãsuri:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................

Personal silvic împuternicit, Pãdurar titular de canton, Titularul autorizaţiei,
(reprezentant)
............................. .......................... .......................


ANEXA 6
la instrucţiuni

Ocolul Silvic ......................
Nr. .......... din .................

FIŞA
de calcul al rezultatului exploatãrii partizii .....................

Tabelul nr. 1



- mc -
┌─────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ PREVEDERI APV │
│ ├───────┬────────┬────────────────┬───────┬────────────────┤
│ Specia │Lemn de│ Coaja │Lemn de lucru + │Lemn de│ Total │
│ │ lucru │lemnului│ coajã │ foc, │ volum brut │
│ │ │de lucru│(col. 1=col. 2) │ total │(col. 3=col. 4) │
├─────────────────┼───────┼────────┼────────────────┼───────┼────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├─────────────────┼───────┼────────┼────────────────┼───────┼────────────────┤
│Brad │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼────────┼────────────────┼───────┼────────────────┤
│. │ │ │ │ │ │
│. │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼────────┼────────────────┼───────┼────────────────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴───────┴────────┴────────────────┴───────┴────────────────┘



Tabelul nr. 2



┌───────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Volumul de lemn rezultat în urma exploatãrii │
│ ├────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┤
│Specia │ Lemn transportat │ Resturi de exploatare │
│ ├──────┬────────┬───────┬────┼─────┬──────────┬───────────┬──────────┤
│ │ Lemn │ Coaja │ Total │Lemn│Crãci│Resturi de│ Consumuri │ Total │
│ │ de │lemnului│lemn de│ de │ │exploatare│tehnologice│volum brut│
│ │ lucru│de lucru│lucru +│foc │ │ │ │(col. 3 + │
│ │ │ │ coajã │ │ │ │ │ col. 4 + │
│ │ │ │(col.2 │ │ │ │ │ col. 5 + │
│ │ │ │+col.3)│ │ │ │ │ col. 6 + │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ col. 7) │
├───────┼──────┼────────┼───────┼────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├───────┼──────┼────────┼───────┼────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ Brad │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼────────┼───────┼────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼────────┼───────┼────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼────────┼───────┼────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼────────┼───────┼────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴──────┴────────┴───────┴────┴─────┴──────────┴───────────┴──────────┘



Indicele de realizare a lemnului de lucru este de ..................% (col. 3 din tabelul nr. 2 : col. 3 din tabelul nr. 1)
Rezultatul exploatãrii partizii este de ....................% (total col. 8 din tabelul nr. 2: total col. 5 din tabelul nr. 1)


ANEXA 7
la instrucţiuni

Ocolul Silvic .......................
Nr. ............... din..............

PROCES-VERBAL
de reprimire a parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale
Nr. ............... din ziua ......... luna ................. anul .......

Subsemnatul, ........................., având funcţia de ................, împreunã cu ........................, din partea Ocolului Silvic ........................., în prezenţa/absenţa reprezentantului titularului autorizaţiei de exploatare, am efectuat reprimirea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale ........................ u.a. ..........................partida nr. .................. de produse .............. cu un volum brut pe picior de .............................. mc, a cãrui exploatare s-a fãcut în baza Autorizaţiei nr. ...................din ......................., fãcând urmãtoarele constatãri privind:
1. Respectarea regulilor silvice de exploatare:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
2. Protecţia seminţişului şi curãţarea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
3. La reprimirea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale regenerarea se prezintã astfel:



┌────┬──────────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────┐
│u.a.│Felul regenerãrii │ Compoziţia │ Modul de │ Suprafaţa ocupatã cu │
│ │ (naturalã │ seminţişului │ rãspândire │ seminţiş utilizabil │
│ │ sau artificialã) │ utilizabil │ │ │
├────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
├────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
├────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
├────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
├────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
└────┴──────────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────┘



4. Tabel estimativ al prejudiciilor constatate:


┌───────────────────────────────┬─────┬──────────────────┬───────────────────┐
│ Specificarea prejudiciilor │ U/M │ Valoarea unitarã │ Valoarea totalã │
│ şi calculul penalitãţilor │ │ - lei - │ - lei - │
├───────────────────────────────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
├───────────────────────────────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
├───────────────────────────────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
├───────────────────────────────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
├───────────────────────────────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
└───────────────────────────────┴─────┴──────────────────┴───────────────────┘



5. Pentru încãlcarea prevederilor legale au fost încheiate acte de contravenţie cu amenzi în valoare de .............., urmând ca titularul autorizaţiei sã achite suma de ......................... reprezentând valoarea pagubelor.
6. Alte constatãri şi mãsuri:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
7. La reprimirea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale s-au consemnat urmãtoarele stocuri:



┌────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────┬───────────┐
│ Specia │ Sortimentul │ Cantitatea │ % │
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
└────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────┴───────────┘



8. Rezultatul exploatãrii:



┌────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────┬───────────┐
│ Specia │ Sortimentul │ Cantitatea │Rezultatul │
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────┼───────────┤
└────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────┴───────────┘



Personal silvic Pãdurar titular de canton, Titularul autorizaţiei,
împuternicit, (reprezentant)
................... .......................... .......................


ANEXA 8
la instrucţiuni

Ocolul Silvic ..............
Nr. .............. din ...............

ACT DE CONSTATARE
încheiat astãzi, ....................

Subsemnaţii: .........................., reprezentant al ocolului silvic, în prezenţa ........................, reprezentant al titularului autorizaţiei de exploatare, având CNP ........................, şi în prezenţa ..............................., pãdurar titular al cantonului, ne-am deplasat în parchetul/suprafaţa afectatã de produse accidentale .....................................partida nr. ...................... U.P. .................................... u.a. .................................................., la care termenul de exploatare a expirat la data de ..................................., şi am constatat urmãtoarele:
1. Parchetul/suprafaţa afectatã de produse accidentale nu poate fi reprimit(ã) deoarece masa lemnoasã autorizatã spre exploatare se aflã pe picior sau în faze, dupã cum urmeazã:



┌────┬────────────────────────────┬─────┬────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Specificãri │Total│ din care pe specii: │
│crt.│ │ │Rs.*1) Fa.*2) St.*3) D.t.*4) D.m.*5)│
├────┼────────────────────────────┼─────┼────────────────────────────────────┤
│ 1. │Volum pe picior │ │ │
├────┼────────────────────────────┼─────┼────────────────────────────────────┤
│ 2. │Volum în faza fasonat la │ │ │
│ │ciot │ │ │
├────┼────────────────────────────┼─────┼────────────────────────────────────┤
│ 3. │Volum în faza scos-apropiat │ │ │
├────┼────────────────────────────┼─────┼────────────────────────────────────┤
│ │TOTAL │ │ │
└────┴────────────────────────────┴─────┴────────────────────────────────────┘


----------
*1) Rãşinoase
*2) Fag
*3) Stejar
*4) Diverse tari
*5) Diverse moi

2. Parchetul/suprafaţa afectatã de produse accidentale nu este curãţat(ã) de crãci şi resturi de exploatare pe suprafaţa de ............................ ha.
3. Alte constatãri:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
4. Pentru terminarea exploatãrii, inclusiv curãţarea parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale, se permite continuarea activitãţii pânã la data de ...................................., cu plata penalitãţilor stipulate în contract.
5. Alte mãsuri legale:
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................

Reprezentantul Pãdurar, Reprezentantul titularului
ocolului silvic, autorizaţiei,
.................... ............... .............................


ANEXA 9
la instrucţiuni

PANOU
cu elementele de identificare ale
parchetului/suprafeţei afectate de produse accidentale



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Ocolul Silvic ........................................ │
│Autorizaţie nr. ........................... din ............................│
│Titular autorizaţie ....................... C.U.I ..........................│
│Partida nr. ......................... │
│Felul tãierii ....................... │
│Termenul de exploatare │
│de la ......... pânã la ............. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTĂ:
Datele de mai sus vor fi înscrise obligatoriu într-un panou de minimum 60x90 cm, literele având o înãlţime de cel mult 5 cm, confecţionat din materiale rezistente la intemperii şi afişat la loc vizibil pe toatã perioada lucrãrilor.


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016