Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 16 septembrie 2010  de practica medicala pentru specialitatea dermatovenerologie*)- Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 16 septembrie 2010 de practica medicala pentru specialitatea dermatovenerologie*)- "PROGRAM TERAPEUTIC PRIVIND ACCESUL PACIENTILOR CU PSORIAZIS LA TRATAMENTUL ACTUAL TOPIC SI SISTEMIC" - Anexa 1

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 723 bis din 29 octombrie 2010

__________
    *) Aprobat prin <>Ordinul nr. 1.218 din 16 septembrie 2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. nr. 723 din 29 octombrie 2010


    1. Denumirea programului: Program naţional pentru tratamentul pacienţilor cu psoriazis vulgar de severitate medie şi gravã
    2. Notã de fundamentare
    Acordarea unor servicii medicale de calitate constituie unul din obiectivele prioritare ale Ministerului Sãnãtãţii. Îngrijirea pacientului în conformitate cu nevoile sale de sãnãtate reprezintã un drept consfinţit prin lege:
   Art. 35 (1) Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue pâna la ameliorarea starii sale de sanatate sau pânã la vindecare. <>Legea nr. 46 din 21/01/2003, Publicatã în Monitorul Oficial, Partea I nr. 51 din 29/01/2003.
    Accesul pacientului în mod liber şi echilibrat la servicii medicale şi medicamente, fãrã discriminare şi în conformitate cu resursele de care dispune societatea reprezintã o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii (Amsterdam, 30 martie 1994) adoptatã de Ministerul Sãnãtãţii ca obiectiv strategic. Realizarea acestui deziderat include accesul pacienţilor la scheme terapeutice moderne si eficiente, recomandate de asociaţiile medicale de specialitate şi bazate pe studii economice concrete.
    Cu ocazia Conferinţelor Anuale Naţionale de Dermatologie desfãşurate în 23 - 25 septembrie 2004 la Sinaia, în 22 - 24 septembrie 2005 la Gura Humorului, în 19 - 21 noiembrie 2006 la Bucureşti şi în 31 octombrie - 02 noiembrie 2007 la Sinaia au fost prezentate lucrãri referitoare la tratamentul actual al pacienţilor cu psoriazis. Comentariile şi dezbaterile ştiinţifice colegiale au relevat dificultatea realizãrii unui tratament eficient pentru pacienţii internaţi folosind numai medicaţia acceptatã pe criteriul costului redus. De asemenea, continuarea terapiei post-spitalizare implicã deseori costuri ridicate pe care pacienţii nu le pot suporta. Având în vedere situaţia existentã la nivel naţional în Secţiile de Dermatovenerologie se impune ca Ministerul Sãnãtãţii Publice sã adopte un Program de tratament pentru pacienţii cu psoriazis. Considerãm cã experienţa favorabilã rezultatã din derularea unor programe similare (sclerozã multiplã, hepatitã viralã, poliartritã reumatoidã, infecţie HIV/SIDA etc.) coroboratã cu reintegrarea în societate şi în producţie a pacienţilor cu psoriazis va sensibiliza pozitiv factorii de decizie. Costurile directe necesare pentru dezvoltarea acestui Program sunt, în cazul pacienţilor afectaţi sever de psoriazis, comparabile cu cele existente în programele similare. Eficienţa beneficiu/cost este însã superioarã prin recuperarea şi reintroducerea pacienţilor în societate, reducerea considerabilã a zilelor de spitalizare şi de concediu medical precum şi scãderea utilizãrii altei medicaţii pentru întreţinerea remisiunii.
    Psoriazis. Generalitãţi

    Psoriazisul este o afecţiune cutanatã cronicã, determinatã genetic, a cãrei frecvenţã în populaţia generalã este de 1-2%. Frecvenţa realã a afecţiunii poate fi mai mare deoarece pacienţii cu manifestãri clinice reduse nu se adreseazã medicului ci se autotrateazã. Debutul bolii survine frecvent în jurul vârstei de 20 ani sau în jurul vârstei de 40 ani, fiind de subliniat consecinţele negative pe care le determinã apariţia psoriazisului: la tinerii aflaţi la debutul carierei determinând deseori subcalificarea acestora iar la adulţii aflaţi în plinã activitate determinând deseori pensionarea prematurã. Diagnosticul psoriazisului se bazeazã pe tabloul clinic şi realizarea unui examen histopatologic. Investigaţiile de laborator sunt rareori necesare. Existã mai multe forme clinice de psoriazis. Un pacient cu psoriazis poate dezvolta în timpul vieţii mai multe forme ale afecţiunii cutanate. Extinderea leziunilor şi severitatea acestora poate varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni intens keratozice sau pustuloase, de la acoperire cutanatã discretã pânã la erupţie generalizatã (psoriazis eritrodermic). Psoriazisul poate evolua stabil, cu leziuni în plãci eritemato-scuamoase sau se poate modifica într-un psoriazis instabil, caracterizat de leziuni eruptive, inflamatorii, dificil responsive la tratamentul topic.
    În România datele epidemiologice existente indicã un numãr de 12220 cazuri pentru anul 2003 raportate de medicul de familie (sursa: Institutul de Statisticã al MS). În primul semestru al anului 2004 au fost internate în spitale 4732 cazuri de psoriasis (sursa: Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare în Sãnãtate). Se estimeazã cã numãrul pacienţilor cu psoriazis din România este de 400000.

    Psoriazis - clasificare
    Clasificarea severitãţii psoriazisului are în vedere indicatori clinici (suprafaţa tegumentului afectat de psoriazis) dar şi elemente referitoare la calitatea vieţii pacientului (scorul DLQI - vezi descriere în Anexa 1). Pentru calculul suprafeţei tegumentare afectate se considerã cã suprafaţa unei palme a pacientului reprezintã 1% din suprafaţa sa corporalã (S corp).
    ● PSO cu afectare uşoarã - afectare sub 2% din S corp
    ● PSO cu afectare medie
    - afectare 2 - 10% din S corp
    sau
    - DLQI > 10
    sau
    - rezistenţã terapeuticã
    ● PSO cu afectare severã - afectare peste 10% din S corp
    Psoriazis - cuantificare rezultate terapeutice obţinute
    Aprecierea evoluţiei psoriazisului vulgar este realizatã prin calcularea scorului PASI.


┌─────────────────────┬─────┬─────────┬───────────────┬────────────────┐
│ │ cap │ trunchi │ m. superioare │ m. inferioare │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│Eritem │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│Induraţie │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│Descuamare │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│subtotal parţial │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│factorul A │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│factor corecţie │0,1 x│0,3 x │0,2 x │0,4 x │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│subtotal │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│PASI │ │ │ │ │
└─────────────────────┴─────┴─────────┴───────────────┴────────────────┘

    leziuni fãrã marcate
    ────────────────────────────────────
    E eritem 0 1 2 3 4
    I induraţie 0 1 2 3 4
    D descuamare 0 1 2 3 4

    factorul A corespunzãtor ariei afectate
    ────────────────────────────────────

    1 pentru 10%
    2 pentru 10 - 30%
    3 pentru 30 - 50%
    4 pentru 50 - 70%
    5 pentru 70 - 90%
    6 pentru 90 - 100%



    Impactul economic al psoriazisului


    ────────────────────────────────────

    Costul direct al afecţiunii afecteazã atât sistemul de sãnãtate cât şi pacienţii. În ţãrile Uniunii Europene costul medicaţiei anti-psoriatice este suportat de sistemul de sãnãtate şi parţial de cãtre pacienţi. În Marea Britanie costul mediu anual pentru fiecare pacient cu psoriazis care urmeazã tratament topic şi UV este de 2815 GBP, iar pentru fiecare pacient cu psoriazis care urmeazã tratament sistemic este de 1473 GBP. În Italia costul mediu anual de pacient pentru tratamentul intra-spitalicesc al psoriazisului este estimat la 905 Euro. Costul anual al tratamentului pentru pacienţi cu psoriazis moderat în Germania este de 1426 Euro.
    Absenţa de la locul de muncã reprezintã componenta majorã a costului social al psoriazisului, afectând productivitatea precum şi capacitatea de câştig a pacienţilor cu psoriazis. Fiecare pacient cu psoriazis pierde anual din cauza afecţiunii circa 26 zile lucrãtoare.
    Sistemul de co-platã al medicaţiei pentru psoriazis funcţioneazã şi în România dar eficienţa sa este grevatã de urmãtorii factori:
    - tratamentul intra-spitalicesc se realizeazã cu medicaţia de cost minim, astfel cã la finalul celor 7 zile de internare, recomandate de normativele în vigoare, ameliorarea leziunilor este redusã;
    - tratamentul intra-spitalicesc pentru pacienţii cu forme severe de psoriazis nu poate fi realizat în curã completã (nici chiar în secţiile clinice universitare);
    - tratamentul ambulator nu este continuat de cãtre pacient în conformitate cu recomandãrile medicului datoritã costului tratamentului sau datoritã perioadei îndelungate pe care trebuie administrat tratamentul cu cost minim şi eficienţã corespunzãtor limitatã.
    Se constatã faptul ca psoriazisul genereazã un impact economic care nu poate fi neglijat nici chiar de ţãrile cu standarde economice ridicate. Cu atât mai mult considerãm necesarã introducerea unui Program terapeutic adresat pacienţilor cu psoriazis în vederea reducerii costurilor sociale determinate de afecţiune (tratament eficient adaptat formei clinice, continuarea în tratamentul ambulator a schemei terapeutice iniţiate în spital).
    Impactul afectiv şi psiho-social al psoriazisului
    Impactul social al psoriazisului este mare, atât în ceea ce priveşte costul suportat de societate, cât şi în ceea ce priveşte afectarea calitãţii vieţii pacienţilor cu psoriazis.
    Psoriazisul are un impact negativ major asupra calitãţii vieţii pacienţilor. Deseori impactul asupra calitãţii vieţii pacientului este subestimat iar consecinţa imediatã este reprezentatã de tratamentul sub-optimal. Psoriazisul are un impact negativ asupra unei game variate de parametri, aşa cum a rezultat din numeroasele studii realizate:
    - locul de muncã/şcoala. S-a observat cã interacţiunea la locul de muncã sau la şcoalã este afectatã semnificativ de boala de piele, de exemplu formele grave de psoriazis îi pot împiedica pe pacienţi sã lucreze/sã studieze;
    - activitãţile zilnice. Pacienţii suferinzi de psoriazis sunt deseori excluşi de la facilitãţile publice (de exemplu: piscine publice, cluburile de sãnãtate) datoritã concepţiilor eronate existente în legãturã cu aceastã afecţiune (psoriazisul este deseori considerat în mod greşit drept o afecţiune contagioasã)
    - activitatea sexualã. Pacienţii cu psoriazis, în special femeile, întâmpinã dificultãţi în începerea de relaţii sexuale;
    - stigmatizarea include mai multe sentimente negative grave observate la pacienţii cu psoriazis: anticiparea respingerii, sentimentul de a fi viciat, sentimentul de vinovãţie şi ruşine, sensibilitatea exageratã la atitudinea celorlalţi;
    - idei de suicid. Aproximativ 10% din pacienţii cu psoriazis au avut gânduri de sinucidere;
    - familia. Psoriazisul poate afecta calitatea vieţii de familie. Durata tratamentului, împotrivirea faţã de ideea de a pãrãsi casa sau evitarea locurilor publice precum piscinele, plajele şi facilitãţile sportive pot afecta modul de petrecere a timpului liber în familie. Tratamentul pentru formele grave de psoriazis poate fi considerat periculos, iar costul tratamentului poate fi o povarã în plus pentru familia pacientului.
    Psoriazisul se numãrã printre primele 3 afecţiuni, dupã insuficienţa cardiacã şi hipertensiunea artrerialã, care afecteazã funcţia fizicã a individului şi este a doua afecţiune, dupã depresie, în afectarea funcţiei psihice. Dintre afecţiunile dermatologice, psoriazisul se aflã pe primul loc în ceea ce priveşte deteriorarea indicelui de calitate a vieţii, devansând afecţiunile maligne cutanate. Psoriazisul are deci o influenţã debilitantã atât din punct de vedere fizic cât şi psihic asupra vieţii de zi cu zi a pacientului.
    Diagnosticul pacienţilor cu psoriazis
    - diagnosticul pacientului suferind de psoriazis vulgar se realizeaza pe baza examenului clinic cu obiectivare prin scorul PASI (eventual si alte scoruri: BSA, PGA etc.)
    - pentru diagnosticul de certitudine în cazurile selectabile tratamentului biologic este necesarã confirmarea prin examen histopatologic
    - altele: radiografie osoasã
    Tratamentul pacienţilor cu psoriazis
    Nu existã tratament curativ pentru psoriazis. Toate medicamentele folosite în prezent realizeazã tratament supresiv, inducând remisiunea leziunilor sau reducându-le manifestãrile clinice pânã la a pragul de torelabilitate al pacientului. Psoriazisul este o afecţiune cu evoluţie cronicã, odatã declanşatã afecţiunea bolnavul se va confrunta cu ea toatã viaţa. Tratamentul pacientului este realizat pe o perioadã lungã de timp. Apariţia puseelor evolutive nu este previzibilã şi nu poate fi prevenitã prin administrarea unei terapii topice.
    Medicaţia utilizatã în psoriasis trebuie sã fie eficientã şi sigurã în administrarea pe termen lung. Terapia topicã cu preparate combinate constituie o modaliatate modernã de tratament a psoriazisului vulgar. Eficienţa acestor medicamente a fost doveditã de numeroase studii internaţionale (de exemplu terapia cu calcipotriol/betametazonã, acid salicilic/mometazonã, acid salicilic/betametazonã) iar continuarea terapiei în ambulator cu medicamente similare asigurã succesul terapeutic (de exemplu terapia cu calcipotriol, mometazonã, metilprednisolon, fluticazonã, hidrocortizon butirat). Acest tip de tratament este disponibil asiguraţilor prin contribuţie parţialã. Tratamentul topic al psoriazisului vulgar se adapteazã regiunilor topografice afectate: pentru tegumentul cu pãr (ex. scalp) se recomandã formele farmaceutice: gel (combinaţii calcipotriol şi dermatocorticoid) sau loţiuni/soluţii (calcipotriol, dermatocorticoizi). Tratamentul psoriazisului cu raze ultraviolete şi-a dovedit pe deplin eficacitatea. Numeroase secţii de dermatologie din ţarã având în dotare astfel de dispozitive. Accesul pacienţilor la o curã completã de PUVA-terapie necesitã pe de o parte disponibilitatea medicaţiei (8-metoxi psoralen) iar pe de altã parte posibilitatea continuãrii din ambulator a terapiei iniţiate pe durata spitalizãrii. Terapia sistemicã cu retinoizi (acitretin) induce rapid remisiunea leziunilor de psoriazis exudativ iar administrarea de etanercept, infliximab sau adalimumab induce remisiuni de lungã duratã pacienţilor cu forme moderate sau severe de psoriazis.
    3. Program naţional de tratament al pacienţilor cu psoriazis vulgar - populaţie ţintã
    Pacienţi cu psoriazis vulgar forme de severitate moderatã sau gravã.
    4. Scopul programul naţional de tratament al pacienţilor cu psoriazis vulgar
    Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a bolnavilor cu psoriazis vulgar.
    5. Obiectivele programului naţional de tratament al pacienţilor cu psoriazis vulgar
    O1. Realizarea Registrului Naţional al pacienţilor cu psoriazis vulgar. (Rezultat aşteptat: realizarea Registrului cu includerea a 1000 de pacienţi anual.)
    O2. Ameliorarea cu 75% a leziunilor de psoriazis vulgar la 80% din pacienţii cu psoriazis vulgar trataţi prin Programul Naţional (Rezultat aşteptat: atingerea PASI 75 la 80% din pacienţii incluşi în Program.)
    O3. Realizarera de acţiuni ştiinţifice de informare a medicilor de familie şi a medicilor dermato-venerologi despre funcţionarea Programului Naţional de tratament al pacienţilor cu psoriazis vulgar (Rezultat aşteptat: realizarea a 16 simpozioane tematice, câte unul de primãvarã şi unul de toamnã în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova, Constanţa, Cluj, Târgu-Mureş, Bacãu.)
    6. Activitãţi
    O1. Realizarea Registrului Naţional al pacienţilor cu psoriazis vulgar
    O1.1. Realizarea "Fişei de raportare a pacientului suferind de psoriazis vulgar" (variantã electronicã şi variantã pe suport de hârtie).
    - responsabil: Comisia de Dermatologie a MSP
    O1.2. Distribuirea în teritoriu la medicii dermato-venerologi a "Fişei de raportare a pacientului suferind de psoriazis vulgar".
    - responsabil: Societatea Românã de Dermatologie
    O1.3. Colectarea lunarã a "Fişei de raportare a pacientului suferind de psoriazis vulgar".
    - responsabil: Comisia de Dermatologie a MSP
    O1.4. Realizarea unui Raport anual de monitorizare în România a pacienţilor suferinzi de psoriazis vulgar".
    - responsabil: Comisia de Dermatologie a MSP
    O2. Ameliorarea cu 75% a leziunilor de psoriazis vulgar la 80% din pacienţii cu psoriazis vulgar trataţi prin Programul Naţional
    Asigurarea tratamentului optim cu produse biologice (adalimumab, etanercept, infliximab, ustekinumab), recomandat în formele moderate şi severe de psoriazis sau la pacienţii care nu au rãspuns la terapia standard a bolii.
    Datorita faptului ca la momentul actual exista un grad foarte mare de insatisfactie legat de rezultatele tratamentelor standard în psoriazis, cererea de noi terapii este foarte mare. Acest Program Naţional este realizat pentru a introduce terapiile biologice într-un mod sistematic şi planificat, în aşa fel încât sã se realizeze un beneficiu maxim pentru pacienţii cu psoriazis şi sã se faciliteze prescripţiile într-un mod eficient şi sigur. Programul include toate terapiile biologice înregistrate în România cu indicaţie pe psoriazis (efalizumab, etanercept, infliximab). Este de asemenea înregistrat în România din anul 2009 medicamentul ustekinumab.
    Etape în realizarea Programului Naţional:
    O2.1. Precizarea diagnosticului de psoriazis vulgar formã medie sau severã.
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    O2.2. Precizarea gradului de severitate al bolii şi leziunilor existente prin evaluarea scorului PASI si DLQI
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    O2.3. Identificarea criteriilor de includere şi eliminarea criteriilor de excludere
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    O2.4. Alegerea agentului terapeutic
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    O2.5. Alcãtuirea documentaţiei pentru discutarea pacientului în "Comisia Naţionalã pentru tratamentul cu biologice în psoriazis"
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    O2.6. Avizul "Comisiei Naţionale pentru tratamentul cu biologice în psoriazis"
    Responsabil: "Comisia Naţionalã pentru tratamentul cu biologice în psoriazis"
    O2.7. Începerea tratamentului cu biologice (în cazul avizului favorabil al Comisiei)
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    O2.8. Monitorizarea periodicã a pacientului
    Responsabil: medicul specialist dermato-venerolog din teritoriu.
    Terapiile biologice disponibile în România
    Adalimumab - este un anticorp monoclonal uman recombinant exprimat pe celulele ovariene de hamster chinezesc. Doza recomandatã de Humira pentru pacienţii adulţi este o dozã iniţialã de 80 mg administratã subcutanat, urmatã dupã o sãptãmânã de la doza iniţialã, de o dozã de 40 mg administratã subcutanat la douã sãptãmâni.
    Continuarea tratamentului peste 16 sãptãmâni trebuie reconsideratã cu atenţie la pacienţii care nu au rãspuns în timpul acestei perioade.
    Etanercept - este o proteinã de fuziune formatã prin cuplarea receptorului uman p75 al factorului de necrozã tumoralã cu un fragment Fc, obţinutã prin tehnologie de recombinare ADN.
    Doza recomandatã este de 25 mg etanercept administratã de douã ori pe sãptãmânã. În mod alternativ, poate fi utilizatã o dozã de 50 mg, administratã de douã ori pe sãptãmânã, timp de maximum 12 sãptãmâni, urmatã, dacã este necesar, de o dozã de 25 mg administratã de douã ori pe sãptãmânã. Tratamentul cu etanercept trebuie continuat pânã la remisia bolii, timp de maximum 24 de sãptãmâni. Tratamentul va fi întrerupt la pacienţii care nu prezintã nici un rãspuns dupã 12 sãptãmâni de tratament. Se poate întrerupe terapia cu etanercept, iar la reluarea tratamentului se menţine eficacitatea. În cazul în care se indicã reluarea tratamentului cu etanercept, trebuie sã fie respectate îndrumãrile de mai sus privind durata tratamentului. Se va administra o dozã de 25 mg, de douã ori pe sãptãmânã.
    Infliximab - este un anticorp monoclonal chimeric uman-murin.
    Doza recomandatã este de 5 mg/kg administratã sub formã de perfuzie intravenoasã, timp de 2 ore, urmatã de perfuzii suplimentare a câte 5 mg/kg la intervale de 2 şi 6 sãptãmâni dupã prima perfuzie şi apoi la fiecare 8 sãptãmâni. Dacã pacientul nu prezintã rãspuns terapeutic dupã 14 sãptãmâni (adicã dupã administrarea a 4 doze), nu trebuie continuat tratamentul cu infliximab.
    Ustekinumab - este un anticorp monoclonal complet IgG1 k uman care se leagã cu afinitate şi specificitate înaltã de subunitatea proteicã p40 a citokinelor umane IL-12 şi IL-23, inhibã activitatea acestora împiedicând legarea lor de receptorul lor proteic IL-12Râ1 exprimat pe suprafaţa celulelor imune. Posologia recomandatã este formata din o dozã iniţialã de 45 mg administratã subcutanat, urmatã de o dozã de 45 mg 4 sãptãmâni mai târziu, şi apoi la fiecare 12 sãptãmâni. La pacienţii care nu au rãspuns dupã 28 sãptãmâni de tratament trebuie luatã în considerare întreruperea tratamentului. Pentru pacienţii cu greutatea >100 kg doza iniţialã este de 90 mg administratã subcutanat, urmatã de o dozã de 90 mg 4 sãptãmâni mai târziu, şi apoi la fiecare 12 sãptãmâni. De asemenea, la aceşti pacienţi, o dozã de 45 mg a fost eficace.
    Criterii de includere în tratament
    Criterii de eligibilitate ale pacienţilor pentru tratamentul cu agenti biologici:
    - pacientul suferã de psoriazis moderat sau sever
    şi
    - pacientul îndeplineşte criteriile clinice
    - psoriazis sever de peste 6 luni
    - eşec la tratamentul standard administrat anterior, incluzand methrotexat si PUVA (psoraleni si terapia UV) sau intoleranţã, respectiv contraindicaţie pentru astfel de terapii
    şi
    - pacientul sa fie un candidat eligibil pentru terapie biologicã
    şi
    - îndeplinirea a cel putin unul din urmatoarele criterii:
    - sã dezvolte sau sã fie la un risc foarte înalt sã dezvolte toxicitate la terapiile folosite şi terapiile standard alternative nu pot fi folosite,
    sau
    - a devenit intolerant sau nu poate primi terapii standard sistemice (acitrecin, methrotexat, UVB,UVA, PUVA)
    sau
    - a devenit ne-responsiv la terapiile standard (rãspuns clinic nesatisfãcãtor reprezentat de sub 50% îmbunãtãţire a scorului PASI şi sub 5 puncte îmbunãtãţire a scorului DLQI, dupã cel putin 3 luni de tratament la doze terapeutice:
    - methrotexat 15 mg, max 25-30 mg, o singurã dozã sãptãmânal (oral, subcutan sau im),
    - acitrecin 25-50mg zilnic
    - UVB cu banda ingusta sau psoralen fototerapie (pacient ne-responsiv, recadere rapidã, sau depãşirea dozei maxime recomandate); 150-200 cure pentru PUVA, 350 pentru UVB cu banda ingustã
    sau
    - are o boalã ce nu poate fi controlatã decât prin spitalizãri repetate
    sau
    - are comorbiditãţi care exclud folosirea terapiei sistemice (ca de exemplu methotrexatul)
    sau
    - pacientul suferã de o boala severã, instabilã, criticã (psoriazis eritrodermic sau psoriazis pustulos).
    Criterii de alegere a terapiei biologice
    Nu existã studii comparative privind eficacitatea terapiei cu adalimumab, efalizumab, etanercept sau infliximab. Alegerea agentului biologic se va face în funcţie de caracteristicile clinice ale bolii, de comorbiditãţile pre-existente, de preferinţa pacientului, de preferinţa prescriptorului şi de facilitãţile locale.
    Consimţãmântul pacientului
    Pacientul trebuie sã fie informat în detaliu despre riscurile şi beneficiile terapiei biologice. Informaţii scrise vor fi furnizate iar pacientul trebuie sã aiba la dispoziţie timpul necesar pentru a lua o decizie.
    Criterii de excludere a pacienţilor din tratamentul cu agenti biologici:
    Toţi pacienţii trebuie sã aibã o anamnezã completã, examen fizic şi investigaţiile cerute înainte de iniţierea terapiei biologice.
    Se vor exclude:
    1. pacienţi cu infecţii severe active precum: stare septicã, abcese, tuberculozã activã (în cazul blocantilor TNFα, inhibitor de IL-12/23), infecţii oportuniste;
    2. pacienţi cu insuficienţã cardiacã congestivã severã (NYHA clasa III/IV) (în cazul blocantilor TNFα);
    3. antecedente de hipersensibilitate la adalimumab, efalizumab, la etanercept, la infliximab, la proteine murine sau la oricare dintre excipienţii produsului folosit;
    4. readministrarea dupã un interval liber de peste 16 sãptãmâni (în cazul infliximabum-ului);
    5. administrarea concomitentã a vaccinurilor cu germeni vii;
    6. sarcina/alãptarea;
    7. copii cu vârstã între 0-17 ani;
    8. afecţiuni maligne sau premaligne, excluzând cancerul de piele non-melanom tratat adecvat, malignitãţile diagnosticate şi tratate mai mult de 10 ani (în care probabilitatea vindecãrii este foarte mare);
    9. demielinizare (în cazul blocanţilor TNFα);
    10. orice contraindicaţii recunoscute ale blocanţilor de TNFα.
    Contraindicatii relative:
    - PUVA-terapie peste 200 şedinţe, în special când sunt urmate de terapie cu ciclosporina
    - HIV pozitiv sau SIDA
    - virusul hepatitei B sau C pozitiv
    Monitorizarea şi evaluarea pacientilor
    Pacientul trebuie evaluat la 12 saptãmâni iniţial, apoi la 3-6 luni interval pentru a hotãrâ dacã terapia trebuie continuatã. Necesitatea monitorizãrii de laborator este mai puţin evidentã decât în cazul terapiei convenţionale, cu excepţia numãrãtorii leucocitelor în cazul terapiei cu efalizumab. Aceste vizite regulate cu evaluarea statusului clinic al pacientului, sunt esenţiale pentru detectarea cat mai rapidã a apariţiei unor efecte adverse sau infecţii.
    Recomandãri pentru pre-tratament şi monitorizare






                                ┌──────────────────┬─────────────────────────────────┐
                                │Pre tratament │ Monitorizare │
┌─────────────────┬─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Severitatea bolii│PASI / DLQI │da │la 3 luni, apoi la fiecare 6 luni│
│ │ │ │ │
├─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Stare generalã │infecţii │da │la 3 luni, apoi la fiecare 6 luni│
│(simptomatologie │demielinizare│da pentru anti TNF│ │
│şi examen clinic)│insuficienţã │ │ │
│ │cardiacã │da pentru anti TNF│ │
│ │malignitãţi │da │ │
│ │ │ │ │
├─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Infecţie TBC │ │da │ │
├─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Teste de sânge │-HLG │da │- anti TNF: la 3 luni iniţial, │
│ │ │ │apoi la 6 luni │
│ │ │ │ │
│ │ │ │- la 3 luni, apoi la fiecare │
│ │ │ │6 luni │
│ │ │ │ │
├─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │- creatinina,│da │ │
│ │ureea, │ │ │
│ │electroliţi, │ │ │
│ │funcţiile │ │ │
│ │hepatice │ │ │
│ │ │ │ │
│ │- hepatita B │da (se va testa la│ │
│ │şi C, HIV │cei aflaţi la │ │
│ │ │risc) │ │
├─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Urina │analiza │da │- la 3 luni, apoi la fiecare │
│ │urinii │ │6 luni │
├─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Radiologie │RX │da │ │
└─────────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────────────────────────────┘



    Criterii de evaluare a rãspunsului la tratament:
    - evaluarea raspunsului la tratament se face la 3 luni
    Rãspunsul adecvat se defineşte prin:
    - scãderea cu 50% a scorului PASI faţã de momentul iniţial
    şi
    - scãderea cu 5 puncte a scorului DLQI faţã de momentul iniţial.

    Întreruperea tratamentului cu un biologic se face atunci cand la 3 luni nu s-a obtinut un raspuns adecvat. Intreruperea tratamentului este de asemenea indicatã în cazul apariţiei unei reactii adverse severe. Printre reactiile adverse severe ce justifica intreruperea tratamentului sant incluse: malignitatile (excluzand cancerul de piele non-melanom),toxicitate la agentii biologici, starea de graviditate (intrerupere temporara), infectii intercurente severe (intrerupere temporara),operatii chirurgicale (intrerupere temporara).
    B. PROCEDURI DE APROBARE
    Medicul specialist dermatolog
    - completeazã Fişa pacientului (anexatã) care conţine date despre:
    - Diagnosticul cert de psoriazis
    - Istoricul bolii (debut, evoluţie, scheme terapeutice anterioare - preparate, doze, evoluţie sub tratament, data iniţierii şi data opririi tratamentului)
    - Recomandarea tratamentului cu agenţi biologici (justificare)
    - Starea clinicã si paraclinica a pacientului
    - Scorurile PASI şi DLQI
    Medicul curant care întocmeşte dosarul poartã întreaga rãspundere pentru corectitudinea informaţiilor medicale furnizate, având obligaţia de a pãstra copii dupã documentele sursã ale pacientului şi a le pune la dispoziţia Comisiei de specialitate la solicitarea acesteia. Va fi asigurat permanent caracterul confidenţial al informaţiei despre pacient. Medicul curant va solicita pacientului sã semneze o declaraţie de consimţãmânt (anexatã) privind tratamentul aplicat şi prelucrarea datelor sale medicale în scopuri ştiinţifice şi medicale.
    Dosarul este înaintat Comisiei de specialitate organizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate de catre Casele de Asigurari de Sanatate teritoriale prin poştã sau prin depunere la registratura generalã a CNAS.
    Comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, numitã: COMISIA PENTRU APROBAREA TRATAMENTULUI PSORIAZISULUI CU AGENŢI BIOLOGICI evalueazã şi aprobã dosarul în conformitate cu criteriile de includere /excludere, trimite aprobarea de tratament cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate cu care medicul care a fãcut recomandarea de tratament (ca furnizor de servicii medicale) se aflã în relaţie contractualã.
    Aprobarea dosarului este necesarã la iniţierea terapiei. La 12 saptamani de la iniţierea tratamentului se va face o reevaluare a dosarului pentru a urmari aparitia sau nu a unui raspuns adecvat
    Medicul curant dermatolog pe baza recomandãrii aprobate de Comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, prescrie medicamentul sub formã de reţetã fãrã contribuţie personalã.
    În sarcina exclusivã a medicului curant dermatolog cade urmãrirea ulterioarã a eficienţei şi toleranţei tratamentului (urmãrind la fiecare control cel puţin datele prevãzute în fişa ulterioarã şi condiţionând continuarea tratamentului).
    Fişele de evaluare de monitorizare vor fi trimise Comisiei de Specialitate Dermatologie a C.N.A.S. la fiecare 12 saptamani în primul an, apoi la 6 luni.
    Pacientul prezintã prescripţia medicalã la una dintre farmaciile care au contract cu Casa de asigurãri de sãnãtate.
    Casa de Asigurãri de Sãnãtate teritoriala onoreaza dosarele aprobate de Comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate în limita fondurilor destinate medicamentelor pentru Programul national pentru psoriazis, controleazã şi monitorizeazã întregul mecanism de eliberare al medicamentelor, informând comisia de specialitate asupra consumului mediu realizat.
    O3. Realizarera de acţiuni ştiinţifice de informare a medicilor de familie şi a medicilor dermato-venerologi despre funcţionarea Programului Naţional de tratament al pacienţilor cu psoriazis vulgar
    O3.1. Realizarea Simpozioanelor de primãvarã RO-PSO
    - Responsabil: Societatea Românã de Dermatologie, MSP
    O3.2. Realizarea Simpozioanelor de toamnã RO-PSO
    - Responsabil: Societatea Românã de Dermatologie, MSP
    7. Indicatori
    Indicatori specifici:
    Indicatori fizici: numãrul de bolnavi trataţi 1500 prin terapie biologicã
    Indicatori de eficienţã:
    Cost mediu/bolnav tratat prin terapie sistemicã/an - 63000 RON;
    Natura cheltuielilor:
    Cheltuieli pentru materiale sanitare dermatologice specifice.
    Durata programului:
    - ianuarie 2008 - decembrie 2008
    - analiza rezultatelor în luna octombrie 2008
    Total cheltuieli 126 000 000 RON (36 000 000 euro)
    Modalitatea de lucru:
    - selectarea pacienţilor pentru includerea în Programul Naţional va fi propusã de medicul dermato-venerolog unei Comisii Naţionale prin alcãtuirea unui dosar de evidenţã a evoluţiei bolii. Acest dosar va urmãrii criteriile clinico-evolutive conform Ghidului de diagnostic şi tratament pentru psoriazis;
    - iniţierea tratamentului cu medicament anti-psoriazic şi metodologia de administrare a tratamentului anti-psoriazic se va face conform Ghidului de diagnostic şi tratament pentru psoriazis.


     ANEXA 1.1

    Scorul DLQI
    Scorul DLQI - Dermatological Life Quality Index a fost elaborat de Prof. A. Finlay din Marea Britanie. Scorul DLQI poate fi utilizat pentru orice afecţiune cutanatã.
    Pacientul rãspunde la cele 10 întrebãri referindu-se la experienţa sa din ultima sãptãmânã.
    Textul chestionarului este urmãtorul:

    Dermatology Life Quality Index
    Spital nr: Data:
    Nume: Diagnostic:
    Adresa: Scor:

    Scopul acestui chestionar este de a masura cat de mult v-a afectat viata în ULTIMA SAPTAMANA problema dvs. de piele. Va rugam sa bifati cate o casuta pentru fiecare intrebare.
    1. În ultima saptamana, cat de mult ati simtit senzatii de mancarime, intepaturi, dureri sau rana la nivelul pielii?
    Foarte mult /Mult /Putin / Deloc
    2. În ultima saptamana, cat ati fost de jenat sau constient de boala datorita pielii dvs.?
    Foarte mult / Mult / Putin/ Deloc
    3. În ultima saptamana, cat de mult a interferat boala dvs. De piele cu mersul la cumparaturi sau cu ingrijirea casei si a gradinii?
    Foarte mult/ Mult /Putin / Deloc Nerelevant
    4. În ultima saptamana, cat de mult a influentat problema dvs de piele alegerea hainelor cu care v-ati imbracat?
    Foarte mult /Mult /Putin /Deloc Nerelevant
    5. În ultima saptamana, cat de mult v-a afectat problema dvs. de piele activitatile sociale sau cele de relaxare?
    Foarte mult /Mult /Putin / Deloc Nerelevant
    6. În ultima saptamana, cat de mult v-a impiedicat pielea dvs. sa practicati un sport?
    Foarte mult /Mult /Putin /Deloc Nerelevant
    7. În ultima saptamana v-a impiedicat pielea dvs. la serviciu sau studiu?
    Da /Nu Nerelevant
    Daca "nu", în ultima saptamana cat de mult a fost pielea dvs. o problema pentru serviciu sau studii?
    Mult/ Putin /Deloc
    8. În ultima saptamana, cat de mult v-a creat pielea dvs. dificultati cu partenerul sau oricare din prietenii apropiati sau rude?
    Foarte mult / Mult/ Putin/ Deloc Nerelevant
    9. În ultima saptamana, cat de mult v-a creat pielea dvs. dificultati sexuale?
    Foarte mult /Mult /Putin /Deloc Nerelevant
    10. În ultima saptamana, cat de mult a fost o problema tratamentul pentru afectiunea dvs., de ex. pentru ca v-a murdarit casa sau a durat mult timp?
    Foarte mult /Mult /Putin /Deloc Nerelevant
    Va rugam sa verificati daca ati raspuns la toate intrebarile. Va multumesc. @AY Finlay. GK Khan, aprilie 1992.
    Se vor atribui scoruri de la 0 la 3 rãspunsurilor:
    - 0 pentru "deloc", "nerelevant" sau lipsa rãspunsului
    - 1 pentru "puţin"
    - 2 pentru "mult"
    - 3 pentru "foarte mult" şi pentru rãspunsul "Da" la întrebarea 7.
    Se va obţine un scor de la 0 la 30. Cu cât scorul va fi mai mare cu atât calitatea vieţii pacientului este mai afectatã de boalã.
    Interpreterea scorului:
    0-1 = fãrã efect asupra calitãţii vieţii pacientului
    2-5 = efect scãzut asupra calitãţii vieţii pacientului
    6-10 = efect moderat asupra calitãţii vieţii pacientului
    11-20 = efect important asupra calitãţii vieţii pacientului
    21- 30 = efect foarte important asupra calitãţii vieţii pacientului.


     ANEXA 1.2

    Programul Naţional de tratament al psoriazisului vulgar
    Comisia pentru aprobarea tratamentului psoriazisului cu agenti biologici
    - Din partea CNAS
    Spitalul Clinic Elias - Prof. Dr. Cãlin Giurcãneanu
    Spitalul Clinic Colentina Prof. Dr. George Sorin Ţiplica
                                Dr. Maria Magdalena Constantin
    - Din partea OPSNAJ
    Centrul de Diagnostic şi Tratament "Roma" - Dr. Alin Nicolescu
    - Din partea CNAS
    Secretar Comisie Dr. Dan Moraru

                   __________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016