Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDIŢII-CADRU DE VALABILITATE din 26 septembrie 2018  asociate autorizaţiei de înfiinţare a instalaţiilor tehnologice de suprafaţă aferente înmagazinării gazelor naturale, în cazul unor noi depozite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CONDIŢII-CADRU DE VALABILITATE din 26 septembrie 2018 asociate autorizaţiei de înfiinţare a instalaţiilor tehnologice de suprafaţă aferente înmagazinării gazelor naturale, în cazul unor noi depozite

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 846 din 4 octombrie 2018
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 173 din 26 septembrie 2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 846 din 4 octombrie 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul document stabileşte condiţiile în care este valabilă autorizaţia de înfiinţare a instalaţiilor tehnologice de suprafaţă aferente înmagazinării gazelor naturale, în cazul unor noi depozite, denumită în continuare autorizaţie, şi constituie parte integrantă din autorizaţie.

    ART. 2
    (1) Obiectul autorizaţiei îl constituie acordarea drepturilor şi stabilirea obligaţiilor titularului autorizaţiei în vederea desfăşurării activităţilor de execuţie a instalaţiilor tehnologice de suprafaţă aferente înmagazinării gazelor naturale, în cazul unor noi depozite, având caracteristicile tehnice înscrise în anexa care se redactează şi se emite odată cu autorizaţia.
    (2) Anexa prevăzută la alin. (1) face parte integrantă din prezentele condiţii-cadru de valabilitate asociate autorizaţiei, denumite în continuare condiţii.

    ART. 3
    Nu fac obiectul autorizaţiei activităţile titularului autorizaţiei privind consultanţa, finanţarea şi executarea de lucrări care nu sunt specifice activităţii de execuţie a instalaţiilor tehnologice de suprafaţă aferente înmagazinării gazelor naturale, în cazul unor noi depozite.

    ART. 4
    (1) Titularul autorizaţiei este responsabil cu respectarea prezentelor condiţii-cadru de valabilitate asociate autorizaţiei.
    (2) Titularul autorizaţiei răspunde pentru corectitudinea datelor pe care le pune la dispoziţia ANRE şi care stau la baza acordării autorizaţiei.

    ART. 5
    (1) În sensul prezentelor condiţii, se utilizează următoarele abrevieri şi termeni:
    1. ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    2. IM - instalaţie de înmagazinare;
    3. PT - proiect tehnic;
    4. OIM - operator de înmagazinare;
    5. Lege - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    6. Regulament - Regulamentul pentru acordarea autorizaţiilor de înfiinţare şi a licenţelor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2013, cu modificările şi completările ulterioare;
    7. urmărirea lucrărilor - activitate de supraveghere a lucrărilor de execuţie a unui obiectiv/IM, realizată de către OIM, care are drept scop asigurarea calităţii lucrărilor, desfăşurată pe toată perioada derulării acestora.

    (2) Abrevierile şi termenii prevăzuţi la alin. (1) se completează cu termenii definiţi prin Lege.

    CAP. II
    Drepturi ale titularului autorizaţiei
    ART. 6
    Pe durata de valabilitate a autorizaţiei, titularul autorizaţiei beneficiază de drepturile stabilite prin acordurile petroliere încheiate, precum şi de drepturile stabilite prin Lege şi prin legislaţia incidentă.

    ART. 7
    Pe durata de valabilitate a autorizaţiei, titularul autorizaţiei are dreptul, în condiţiile legislaţiei incidente şi ale reglementărilor specifice, să execute obiectivele componente ale IM din anexa la condiţii, prevăzută la art. 2 alin. (1).

    ART. 8
    În exercitarea drepturilor prevăzute la art. 6 şi 7, titularul autorizaţiei are dreptul să desfăşoare sau să asigure desfăşurarea de lucrări de inginerie, procurare, construcţii-montaj, precum şi alte lucrări/servicii necesare pentru realizarea IM ce fac obiectul autorizaţiei, în conformitate cu cadrul normativ incident.

    ART. 9
    Deciziile ANRE cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei pot fi atacate de titularul autorizaţiei la instanţa judecătorească de contencios administrativ, în condiţiile legii.

    CAP. III
    Obligaţii ale titularului autorizaţiei
    ART. 10
    (1) Pe toată durata de valabilitate a autorizaţiei, titularul autorizaţiei are obligaţia să respecte prevederile:
    a) Legii;
    b) reglementărilor europene;
    c) reglementărilor emise de ANRE;
    d) normelor tehnice şi altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
    e) autorizaţiei, împreună cu condiţiile asociate acesteia;
    f) legislaţiei incidente.

    (2) Titularul autorizaţiei are obligaţia să se asigure că, pentru realizarea obiectivelor componente ale IM pentru care a fost acordată autorizaţia, sunt utilizate materiale, echipamente, instalaţii, aparate, produse care respectă prevederile art. 158 alin. (1) din Lege.
    (3) Titularul autorizaţiei are obligaţia de a achiziţiona echipamente, instalaţii, aparate, produse, lucrări sau servicii în sectorul gazelor naturale necesare realizării obiectivelor componente ale IM ce face obiectul autorizaţiei, la costurile cele mai mici dintre cele:
    a) realizate în regie proprie de către operatorul economic beneficiar, în cazul aceloraşi tipuri de echipamente, instalaţii, aparate, produse, lucrări sau servicii; şi
    b) generate de achiziţia realizată de la alţi operatori economici, inclusiv de la operatori economici afiliaţi.

    (4) În situaţia în care titularul autorizaţiei achiziţionează echipamente, instalaţii, aparate, lucrări şi produse de la alţi operatori economici, inclusiv de la operatori economici afiliaţi, achiziţia se va face numai pe bază de contract, care se încheie prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii, cu obligaţia de a respecta legislaţia aplicabilă în materia achiziţiilor.

    ART. 11
    Titularul autorizaţiei, care este titular de licenţă de operare a IM, este obligat să desfăşoare, exclusiv în cadrul organizării proprii şi cu angajaţii proprii:
    a) activităţile de urmărire a lucrărilor prevăzute în acordul petrolier; personalul propriu destinat acestei activităţi trebuie să fie autorizat, cu respectarea obligaţiilor/cerinţelor legislaţiei în vigoare;
    b) recepţiile tehnice şi punerile în funcţiune a obiectivelor aferente IM, conform prevederilor Legii, ale reglementărilor ANRE, precum şi ale legislaţiei incidente.


    ART. 12
    Titularul autorizaţiei, care este titular de licenţă de operare a IM, are obligaţia să desfăşoare, cu aplicarea reglementărilor aprobate de ANRE, lucrări de execuţie în vederea înfiinţării IM, precum şi verificări de proiecte şi/sau expertize tehnice prin intermediul verificatorilor de proiecte şi experţilor tehnici atestaţi de ANRE, pentru obiectivele aferente IM:
    a) în cadrul organizării proprii şi cu angajaţii societăţii; sau
    b) cu alţi operatori economici pe bază de contract, încheiat cu respectarea legislaţiei în materia achiziţiilor, fără a putea transfera acestora drepturile şi obligaţiile care îi revin conform autorizaţiei, respectiv Legii.


    ART. 13
    În cazul titularului autorizaţiei, care nu este OIM, urmărirea lucrărilor se face în baza contractului de asistenţă tehnică pentru urmărirea lucrărilor de execuţie, recepţie şi punere în funcţiune a obiectivelor IM, încheiat cu un OIM, titular de licenţă de operare a IM de cel puţin 3 ani.

    ART. 14
    (1) Titularul autorizaţiei are obligaţia să furnizeze corect şi complet toate datele şi informaţiile solicitate de ANRE.
    (2) Titularul autorizaţiei are obligaţia să îndeplinească măsurile dispuse de ANRE şi să dea curs convocărilor adresate de către aceasta.

    ART. 15
    În conformitate cu prevederile legislaţiei incidente, titularul autorizaţiei are obligaţia:
    a) să stabilească şi să aplice, pe întreaga durată a executării lucrărilor, măsurile de protecţie a persoanelor, bunurilor şi mediului;
    b) să obţină toate avizele, acordurile, autorizaţiile şi alte documente prevăzute de legislaţia în vigoare pentru realizarea obiectivelor IM ce face obiectul autorizaţiei.


    ART. 16
    Titularul autorizaţiei are obligaţia să notifice ANRE cu privire la intenţia de modificare a obiectului de activitate al unei societăţi la care deţine acţiuni sau părţi sociale şi care urmează să desfăşoare activităţi în sectorul gazelor naturale, în termen de 15 zile de la adoptarea unei asemenea decizii.

    ART. 17
    Titularul autorizaţiei are obligaţia să notifice ANRE, în termen de 15 zile de la adoptarea unei decizii de:
    a) schimbare/constituire/desfiinţare a sediului/sediilor principal(e) sau secundar(e);
    b) schimbare a structurii acţionariatului sau a capitalului social;
    c) schimbare a formei juridice;
    d) schimbare a datelor de contact;
    e) fuziune/divizare/transformare.


    ART. 18
    Titularul autorizaţiei are obligaţia de a notifica ANRE, în termen de 15 zile de la adoptarea deciziei, despre intenţia de înfiinţare a unui nou operator economic sau a unei noi filiale având ca obiect desfăşurarea de activităţi în sectorul gazelor naturale, dacă:
    a) aceasta aparţine în totalitate titularului autorizaţiei;
    b) titularul autorizaţiei deţine acţiuni sau părţi sociale ale acesteia;
    c) aceasta aparţine parţial sau în totalitate unui operator economic afiliat/integrat titularului autorizaţiei.


    ART. 19
    Titularului autorizaţiei îi este interzis să se angajeze în practici anticoncurenţiale pe piaţa de gaze naturale sau să împiedice/să încerce să împiedice, în mod ilicit, alţi titulari de autorizaţii sau potenţiali competitori să se angajeze în activitatea de înfiinţare a unor noi depozite de înmagazinare a gazelor naturale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la concurenţă.

    ART. 20
    Titularului autorizaţiei îi este interzisă subvenţia încrucişată între activităţile reglementate, precum şi între activităţile reglementate şi cele nereglementate.

    ART. 21
    (1) Titularul autorizaţiei notifică ANRE intenţia de a efectua modificări ale statutului juridic, în sensul fuziunii/divizării/ transformării, conform prevederilor Regulamentului.
    (2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se transmite cu cel puţin 120 de zile înainte de data de la care fuziunea/divizarea/ transformarea îşi produce efectele.
    (3) ANRE va comunica titularului autorizaţiei modalitatea prin care va fi soluţionată notificarea prevăzută la alin. (1) prin modificarea/retragerea/transferul autorizaţiei.
    (4) Titularul autorizaţiei transmite ANRE solicitarea de acordare/modificare în termen de 15 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (3), respectiv de la data modificării denumirii, sediului, formei juridice, capitalului social sau patrimoniului.

    CAP. IV
    Asigurarea personalului şi dotarea tehnică
    ART. 22
    (1) Titularul autorizaţiei se asigură că execuţia obiectivelor IM precizate în anexă se va face cu personal calificat, autorizat, atestat şi în număr suficient şi că este asigurată dotarea tehnică şi materială necesară.
    (2) Pentru îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (1) se vor lua în considerare inclusiv personalul şi dotarea tehnică şi materială alocate de subcontractanţii titularului autorizaţiei.
    (3) În vederea aplicării prevederilor alin. (1), titularul autorizaţiei are obligaţia să întocmească şi să aplice proceduri proprii de lucru care respectă normele tehnice şi reglementările incidente în sectorul gazelor naturale.

    CAP. V
    Modificarea şi transferul autorizaţiei
    ART. 23
    (1) Ca urmare a unei cereri scrise a titularului autorizaţiei sau din proprie iniţiativă, ANRE poate modifica autorizaţia, procedând conform prevederilor Regulamentului.
    (2) În cazul unor modificări ale statutului titularului autorizaţiei, determinate de fuziunea, divizarea, transformarea sau schimbarea denumirii, ANRE examinează cererea de modificare şi documentaţia anexată acesteia şi dispune, dacă solicitarea este întemeiată, după caz:
    a) modificarea autorizaţiei;
    b) acordarea unei autorizaţii noi.


    ART. 24
    Modificările autorizaţiei iniţiate de ANRE ca urmare a modificării condiţiilor existente la data acordării acesteia, a legislaţiei primare sau secundare, ca efect al unor hotărâri judecătoreşti sau ca urmare a unor evenimente care afectează substanţial piaţa gazelor naturale vor fi notificate titularului autorizaţiei, conform prevederilor Regulamentului.

    ART. 25
    Autorizaţia poate fi transferată altui operator economic în conformitate cu prevederile Regulamentului.

    CAP. VI
    Suspendarea/retragerea autorizaţiei
    ART. 26
    (1) ANRE poate suspenda/retrage autorizaţia în cazurile prevăzute în Regulament, procedând conform prevederilor acestuia.
    (2) ANRE comunică titularului autorizaţiei decizia de suspendare/retragere a autorizaţiei, motivele de suspendare/retragere, precum şi condiţiile pe care titularul autorizaţiei trebuie să le îndeplinească pentru încetarea suspendării.
    (3) ANRE poate dispune încetarea suspendării autorizaţiei după ce titularul autorizaţiei face dovada îndeplinirii condiţiilor de încetare a suspendării.
    (4) ANRE notifică în scris titularului autorizaţiei, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte, data la care intenţionează să emită o decizie cu privire la suspendarea/retragerea autorizaţiei, precum şi motivul care determină această măsură.
    (5) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea unei comunicări privind suspendarea/retragerea autorizaţiei, titularul autorizaţiei poate transmite ANRE o explicaţie referitoare la condiţiile invocate de aceasta privind suspendarea/retragerea autorizaţiei, precum şi orice dovezi pe care le consideră adecvate pentru a temporiza/opri emiterea deciziei de suspendare/retragere a autorizaţiei.
    (6) Notificarea prevăzută la alin. (4) nu este necesară dacă suspendarea/retragerea autorizaţiei se face ca urmare a solicitării titularului autorizaţiei sau în cazul falimentului acestuia.

    CAP. VII
    Căi de comunicare
    ART. 27
    (1) În relaţia cu ANRE, orice comunicare sau altă informaţie solicitată a cărei transmitere este permisă în prezentele condiţii se va realiza în scris, în limba română, putând fi transmisă prin fax sau e-mail, cu condiţia ca, în cazurile prevăzute în reglementările în vigoare sau ca urmare a solicitărilor transmise de ANRE cu precizarea expresă, originalul să se depună direct sau prin servicii poştale la sediul ANRE.
    (2) Titularul autorizaţiei poate solicita ANRE utilizarea pentru comunicare a unei adrese de corespondenţă diferite de cea a sediului social, dacă aceasta este înregistrată ca punct de lucru al societăţii.

    ANEXA 1

    la condiţii
    Informaţii privind caracteristicile tehnice ale instalaţiilor tehnologice
    de suprafaţă aferente depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale

    Tabelul nr. 1 - Conducte de aducţiune (A)/colectoare (C)

┌────┬────────────┬────────┬──────────┬────────┬───────┬─────┬──────────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ │Operatorul│ │ │Debit│Presiunea │Punctele │ │
│Nr. │Nr. │Denumire│economic │Diametru│Lungime│maxim│maximă │de │Tipul │
│crt.│identificare│completă│care a │[mm] │[km] │[mc/ │admisibilă│delimitare│conductei│
│ │PT │PT │elaborat │ │ │h] │de operare│a │[A/C] │
│ │ │ │PT │ │ │ │[bar] │conductei │ │
└────┴────────────┴────────┴──────────┴────────┴───────┴─────┴──────────┴──────────┴─────────┘



    Tabelul nr. 2 - S.M./Panouri măsurare

┌────┬────────────┬────────┬──────────┬─────┬─────────┬─────────┬───────────┬───────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │Tipul │ │
│ │ │ │ │ │ │ │instalaţiei│ │
│ │ │ │Operatorul│Debit│Presiunea│ │de măsurare│Alte instalaţii│
│Nr. │Nr. │Denumire│economic │maxim│de │Presiunea│(element │(calorimetre, │
│crt.│identificare│completă│care a │[mc/ │intrare │de ieşire│deprimogen,│gazcromatografe│
│ │PT │PT │elaborat │h] │[bar] │[bar] │pistoane │etc.) │
│ │ │ │PT │ │ │ │rotative, │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ultrasunete│ │
│ │ │ │ │ │ │ │etc.) │ │
└────┴────────────┴────────┴──────────┴─────┴─────────┴─────────┴───────────┴───────────────┘



    Tabelul nr. 3 - Staţii comprimare

┌────┬────────────┬────────┬──────────┬─────┬─────────┬────────┬──────────────┬────────┬────────┐
│ │ │ │Operatorul│Debit│ │ │ │ │ │
│Nr. │Nr. │Denumire│economic │maxim│Presiune │Presiune│Caracteristici│Nr. │Tip │
│crt.│identificare│completă│care a │[mc/ │aspiraţie│refulare│tehnice ale │agregate│agregate│
│ │PT │PT │elaborat │h] │[bar] │[bar] │staţiei │ │ │
│ │ │ │PT │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────────┴──────────┴─────┴─────────┴────────┴──────────────┴────────┴────────┘



    Tabelul nr. 4 - Staţii de separare/uscare/filtrare

┌────┬────────────┬────────┬──────────┬───┬────────┬─────┐
│ │ │ │Operatorul│ │ │Debit│
│Nr. │Nr. │Denumire│economic │ │Presiune│maxim│
│crt.│identificare│completă│care │Tip│[bar] │[mc/ │
│ │PT │PT │a elaborat│ │ │h] │
│ │ │ │PT │ │ │ │
└────┴────────────┴────────┴──────────┴───┴────────┴─────┘



    Tabelul nr. 5 - Caracteristici sonde

┌────┬────────────┬─────┬──────────────────┬─────┐
│ │ │ │Debit [mc/h] │Debit│
│Nr. │Nr. │Tip │ │maxim│
│crt.│identificare│sondă├────────┬─────────┤[mc/ │
│ │sondă │ │injecţie│extracţie│h] │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴─────┴────────┴─────────┴─────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016