Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STUDIU PRELIMINAR din 21 iunie 2007  referitor la determinarea prevalentei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru ingrasare taiate in abatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU PRELIMINAR din 21 iunie 2007 referitor la determinarea prevalentei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru ingrasare taiate in abatoare

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 23 iulie 2007
STUDIU PRELIMINAR din 21 iunie 2007
referitor la determinarea prevalenţei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru îngrãşare tãiate în abatoare
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 23 iulie 2007


ART. 1
Obiectul şi scopul studiului preliminar
(1) Obiectul şi scopul prezentului studiu este realizarea unei evaluãri preliminarii a prevalenţei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru îngrãşare tãiate în abatoare din România.
(2) Studiul preliminar se deruleazã pânã la data de 30 septembrie 2007.
ART. 2
Specificaţii tehnice
Recoltarea probelor şi efectuarea analizelor pentru prezentul studiu trebuie efectuate de autoritãţile competente, în conformitate cu specificaţiile tehnice prevãzute la art. 3-8.
ART. 3
Cadrul de recoltare
(1) Pentru realizarea obiectivului şi scopului prezentului studiu sunt prelevate, în sistem randomizat, un numãr minim de 300 de probe de la porcine pentru îngrãşare ce sunt ţinute pe teritoriul României o perioadã de cel puţin 3 luni înainte de prelevare.
(2) Pentru ca examenele pentru detectarea germenilor din genul Salmonella sã fie efectuate pe un numãr minim de 300 de probe, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate au în vedere recoltarea unui numãr cu 10% mai mare faţã de baremul menţionat.
(3) Prelevarea probelor este realizatã stratificat din abatoarele desemnate şi proporţional cu capacitatea de tãiere a acestora; estimarea acestei capacitãţi se realizeazã în funcţie de tãierile de porcine pentru îngrãşare din anul anterior.
(4) Desemnarea abatoarelor care sunt incluse în prezentul studiu se realizeazã de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel încât sã fie identificate toate abatoarele în care s-au tãiat cel puţin 80% din numãrul total de porcine pentru îngrãşare tãiate în anul anterior, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul studiu preliminar.
(5) Numãrul total de carcase de porcine de la care urmeazã sã fie prelevate probe din fiecare abator inclus în prezentul studiu este estimat pe baza numãrului minim garantat de 330 de probe şi a proporţiei porcinelor pentru îngrãşare tãiate în anul anterior în acel abator.
(6) Prelevarea acestor probe se face în mod uniform în decursul fiecãrei luni din toate abatoarele selectate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prevãzute în anexã, astfel încât pânã la data de 30 septembrie 2007 sã se recolteze numãrul de probe prevãzut pentru fiecare abator selectat, conform datelor prevãzute în anexã, care cuprinde şi lista abatoarelor selectate pentru implementarea prezentului studiu.
(7) Dacã pe durata prezentului studiu unul sau mai multe abatoare prevãzute în anexã îşi înceteazã activitatea sau îşi reduc în mod semnificativ numãrul de porci tãiaţi, acestea sunt înlocuite cu alte abatoare, în ordinea descrescãtoare a porcinelor pentru îngrãşare tãiate în anul anterior.
(8) Pentru fiecare abator desemnat pentru realizarea prezentului studiu, la începutul fiecãrei luni se stabilesc în mod aleatoriu numere de la 1-31 ce reprezintã zilele din luna respectivã în care sunt efectuate prelevãri de probe; dacã numerele alese la întâmplare reprezintã zile de tãiere, atunci la datele alese din acea lunã se realizeazã prelevarea de probe, iar dacã numerele alese nu corespund unor zile de tãiere, se aleg la întâmplare alte numere care sã corespundã zilelor de tãiere; numerele alese nu trebuie sã reprezinte zilele de vineri.
(9) La începutul zilelor de tãiere alese în conformitate cu procedura prevãzutã la alin. (8), se selecteazã în mod aleatoriu anumite numere care reprezintã carcasele de porcine de la care sunt prelevate probe; în ziua respectivã, numãrul total de animale supuse sacrificãrii este cunoscut de cãtre medicul veterinar oficial, care înainteazã personalului abatorului o listã de randomizare cu numerele carcaselor ce urmeazã a fi selectate pentru prelevarea de probe; numerele alese se selecteazã astfel încât sã se încadreze în numãrul de porcine tãiate în acele zile în acel abator, astfel încât sã se recolteze numãrul de probe prevãzut pentru acel abator în acea lunã.
(10) Se exclud din prezentul studiu urmãtoarele categorii de porcine la îngrãşat:
a) animale cu o greutate vie sub 50 kg sau mai mare de 170 kg;
b) animale tãiate de necesitate;
c) orice carcasã confiscatã.
(11) Pânã la expedierea tuturor probelor recoltate într-o zi din abator cãtre laborator, probele recoltate iniţial se pãstreazã la frigider.
ART. 4
Prelevarea de probe
(1) Prelevarea probelor se realizeazã numai de cãtre medicii veterinari oficiali cu responsabilitãţi privind examinarea postmortem, instruiţi în prealabil, teoretic şi practic, cu privire la tehnica de recoltare de cãtre personalul specializat din Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã.
(2) În zilele selectate la începutul lunii, medicul veterinar cu responsabilitãţi privind examinarea post-mortem în unul dintre abatoarele selectate, asistat de cãtre operatorul din cadrul abatorului, desemnat prin decizie de cãtre conducãtorul unitãţii, realizeazã prelevarea de probe.
(3) Şeful serviciului/biroului de igienã şi sãnãtate publicã veterinarã din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate elaboreazã şi monitorizeazã sãptãmânal o evidenţã a probelor prelevate care cuprinde urmãtoarele date:
a) numãrul probelor prelevate;
b) individualizarea probelor cu carcasa de la care s-a efectuat prelevarea;
c) data şi ora prelevãrii fiecãrei probe în parte;
d) abatorul de unde s-au prelevat probele;
e) data şi ora expedierii probelor cãtre laborator;
f) numele medicului veterinar oficial care a efectuat prelevarea;
g) numele curierului care efectueazã transportul probelor cãtre laborator.
(4) Medicul veterinar oficial din cadrul abatorului ţine evidenţa la zi a probelor prelevate, în baza documentaţiei întocmite conform alin. (3), pe care o raporteazã sãptãmânal la serviciul/biroul de igienã şi sãnãtate publicã veterinarã din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.
(5) Medicul veterinar oficial are asupra sa lista de randomizare pentru evidenţa prelevãrilor, materialele necesare prelevãrii, precum şi procesul-verbal de recoltare a probelor de origine animalã pentru examen de laborator înregistrat în evidenţele direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.
(6) De la carcasele de porcine selectate sunt prelevaţi limfonodulii ileocecali în totalitate sau cel puţin 5 limfonoduli individuali; greutatea probei prelevate este de cel puţin 25 g, fãrã ţesut gras şi ţesut conjunctiv.
(7) Pentru recoltarea limfonodulilor ileocecali se desfãşoarã ileonul în evantai pânã la nivelul cecumului, astfel încât aceştia sã poatã fi puşi în evidenţã; fãrã a folosi cuţitul, dar cu utilizarea mãnuşilor, limfonodulii se prelevã direct din zona evidenţiatã, prin ruperea mezenterului; se prelevã limfonoduli ileocecali în totalitate sau individual; aceştia se introduc într-o pungã de plastic special utilizatã pentru acest scop, prevãzutã cu o etichetã pe care sunt înscrise urmãtoarele:
a) data şi ora prelevãrii;
b) numãrul de identificare al probei;
c) numãrul autorizaţiei sanitar-veterinarã a abatorului;
d) numele şi prenumele medicului veterinar care a efectuat recoltarea.
ART. 5
Transportul probelor
(1) Probele sunt transportate la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã într-o perioadã de cel mult 24 de ore, prin curier, al cãrui nume este specificat în procesul-verbal de recoltare a probelor de origine animalã pentru examen de laborator.
(2) Probele se transportã în cutii izoterme care sã permitã menţinerea unei temperaturi de cel mult 8°C.
(3) În ziua recoltãrii se anunţã telefonic Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã, unde sunt analizate probele, despre acest fapt şi estimarea aproximativã a orei de plecare din abator şi a orei de sosire în laborator, care sunt înscrise într-un registru.
ART. 6
Examene de laborator
(1) Probele prelevate în scopul prezentului studiu se examineazã la Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã.
(2) Pânã la examinarea bacteriologicã probele sunt menţinute la temperatura de 4°C; examinarea acestora este efectuatã imediat dupã primire; se ia în considerare faptul cã examinarea bacteriologicã a probelor se realizeazã într-o perioadã de cel mult 40 de ore de la prelevare.
(3) Înainte de efectuarea examenului bacteriologic, limfonodulii sunt decontaminaţi prin introducerea în alcool absolut şi uscarea la aer.
(4) Limfonodulii trebuie sã fie triturati steril, cântãriţi şi apoi transferaţi într-un recipient steril cu apã peptonatã tamponatã, preîncãlzitã - BPW - în diluţie de 1:10; recipientul este incubat pentru o perioadã de 16-20 de ore la o temperaturã medie de 37°C.
(5) Pentru examinarea bacteriologicã este utilizatã metoda recomandatã pentru Salmonella de cãtre Laboratorul Comunitar de Referinţã din Bilthoven, Olanda; aceastã metodã este descrisã în anexa D la ISO 6579:2002, Detectarea Salmonella spp. în fecalele animalelor şi în probele provenite din etapa primarã de producţie; pentru aceastã metodã se utilizeazã mediul semisolid modificat Rappaport-Vasiliadis - MSRV - ca singurul mediu selectiv de îmbogãţire.
(6) Toate tulpinile izolate şi confirmate ca Salmonella spp. sunt serotipizate în concordanţã cu schema Kaufmann-White.
(7) Pentru asigurarea calitãţii, 16 tulpini tipizabile şi 16 izolate netipizabile sunt trimise la Laboratorul Comunitar de Referinţã; toate tulpinile de Salmonella izolate sunt trimise la Laboratorul Comunitar de Referinţã, dacã s-au izolat mai puţin de 16 tulpini.
(8) În cazul în care tulpinile de Salmonella, varian ta serotipicã typhimurium, şi Salmonella, varianta serotipicã enteritidis, sunt fagotipizate, se utilizeazã metodele descrise de centrele de referinţã ale Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii pentru tipizarea fagicã a Salmonella spp. din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Sãnãtãţii, Colindale, Marea Britanie.
(9) Pentru testarea sensibilitãţii antimicrobiene este utilizatã o metodã validatã şi controlatã, precum şi recomandãrile Institutului pentru Standarde Clinice şi de Laborator, prevãzut la pct. 4.5 din anexa nr. 1 la Decizia Comisiei 2007/219/CE.
(10) Sunt acceptate atât metodele de difuzie în agar, cât şi metodele de difuzie în bulion.
(11) Rezultatele sunt raportate atât ca date cantitative - concentraţia minimã inhibitorie pentru metodele de diluţie şi diametrul zonei de inhibiţie pentru metodele de difuzie, precum şi ca date calitative - proporţia tulpinilor existente din totalul tulpinilor examinate.
(12) Datele calitative sunt interpretate în conformitate cu valorile epidemiologice limitã prezentate de Comitetul European pentru Testarea Sensibilitãţii Antimicrobiene, ale cãrui coordonate se regãsesc pe site-ul http://www.eucast.org.
(13) Tulpinile sunt testate pentru sensibilitate faţã de urmãtoarele substanţe antimicrobiene:
a) ampicilinã sau amoxicilinã;
b) tetraciclinã;
c) cloramfenicol;
d) florfenicol;
e) acid nalidixic;
f) ciprofloxacin sau enrofloxacin;
g) sulfonamide sau sulfametoxazol;
h) sulfonamide sau trimethoprim;
i) gentamicinã;
j) streptomicinã;
k) kanamicinã sau neomicinã;
l) cefalosporine a treia generaţie sau cefotaxime;
m) colistin - opţional.
(14) Înainte de iniţierea prezentului studiu, Direcţia de igienã şi sãnãtate publicã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor împreunã cu personalul specializat din cadrul Laboratorului Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor din Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã - LNR - organizeazã instruirea medicilor veterinari din abatoarele selectate şi a celor din cadrul birourilor de igienã şi sãnãtate publicã din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate, cu privire la aspectele tehnice, teoretice şi practice şi responsabilitãţile corelate cu realizarea prezentului studiu.
ART. 7
Înregistrãrile şi depozitarea probelor
(1) Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor ţine înregistrarea actualizatã a tuturor examenelor bacteriologice efectuate la toate probele analizate în scopul prezentului studiu, conform urmãtorului tabel:


*Font8*
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Proba Primire Analiza
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. Numele Data Ora Nume- Data Ora Pozitiv Varianta Fago- Anti- Codul de
de au- abato- preleva- primi- le exami- exa- sau serotipica tip bio- depozi-
i- to- rului rii rii la- narii mina- negativ grama tare
den- ri- bora- rii
ti- za- toru-
fi- ti- lui
care ei
sa-
ni-
tar
ve-
te
ri-
nare
a
aba-
to-
ru-
lui
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 S 84 Operator 1 3-06-07 12,00 IDSA 3-06 14,00 Negativ

1 S 84 Operator 2 4-06-07 12,30 IDSA 4-06 14,00 Pozitiv Typh DT104 ASTSu (ID nr.)

1 S 84 Operator 3 8-06-07 12,30 IDSA 8-06 14,00 Pozitiv Agona n.a.*) ASTE (ID nr.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


----
*) n.a. = nu se aplicã - fagotipizarea se efectueazã numai dupã izolarea Salmonella typhimurium şi enteritidis.

(2) Toate tulpinile de Salmonella izolate sunt pãstrate în Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã, asigurându-se integritatea tulpinilor timp de minimum 3 ani.
ART. 8
Prelucrare statisticã şi raportare
(1) Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor împreunã cu Serviciul de epidemiologie, statisticã, prognoze şi analizã de risc din structura Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã realizeazã prelucrarea statisticã a datelor rezultate în urma examinãrilor de laborator şi le comunicã Direcţiei sãnãtate animalã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) În baza datelor rezultate în urma efectuãrii studiului preliminar, Direcţia sãnãtate animalã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor elaboreazã raportul naţional anual privind monitorizarea Salmonella spp. la animale, conform Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/99/CE .
(3) Raportul prevãzut la alin. (2) cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) descriere generalã privind implementarea programului de supraveghere, cu urmãtoarele detalii:
(i) descrierea populaţiei de porcine pentru îngrãşare aflate în studiu, corelatã în concordanţã cu capacitatea abatorului;
(ii) descrierea procedurii de prelevare randomizatã a probelor, a sistemului de identificare şi notificare, precum şi a calculãrii numãrului de probe;
(iii) detalii referitoare la autoritãţile implicate în prelevarea şi transportul probelor, precum şi la Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor;
(iv) rezultatele generale ale studiului - probe analizate bacteriologic, numãrul de probe pozitive, numãrul de serotipuri de Salmonella şi precizarea acestora, numãrul de fagotipuri de Salmonella şi precizarea acestora - precum şi rezultatele testelor de rezistenţã la antibiotice;
b) date complete privind fiecare animal de la care s-au prelevat probe şi rezultatele examenului de laborator:
(i) Direcţia generalã sanitarã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor trimite rezultatele supravegherii sub formã de date primare, folosind un dicţionar de date şi formulare de colectare a datelor prevãzute de Comisia Europeanã;
(ii) dicţionarul şi formularele sunt stabilite de Comisie şi cuprind cel puţin:
1. numãrul autorizaţiei sanitar-veterinare a abatorului;
2. capacitatea abatorului;
3. data şi ora prelevãrii probei;
4. numãrul de identificare a probei;
5. tipul probei prelevate: limfonoduli;
6. data expedierii cãtre laborator;
(iii) Laboratorul Naţional de Referinţã pentru Salmonelozele Animalelor are urmãtoarele informaţii pentru fiecare probã primitã:
1. mijlocul de transport al probelor;
2. data primirii probelor de cãtre laborator;
3. greutatea fiecãrei probe;
4. rezultatele de la testarea individualã a probelor, "negative" sau "pozitive", pentru Salmonella spp. şi rezultatele serotipizãrii - "Salmonella varianta serotipicã" sau "netipizabilã";
5. rezultatele pentru tulpinile supuse testãrii sensibilitãţii antimicrobiene şi/sau rezultatele fagotipizãrii.
(4) Datele naţionale colectate şi rezultatele obţinute sunt disponibile publicãrii într-o formã care sã asigure confidenţialitatea.
ART. 9
Suport financiar, condiţiile de acordare a contribuţiei financiare comunitare şi rata de conversie a cheltuielilor
Contribuţia financiarã comunitarã care se acordã României de cãtre Comisia Europeanã pentru costurile aferente testãrilor de laborator, precum detecţia bacteriologicã a Salmonella spp., serotipizarea tulpinilor izolate şi testãrile serologice pentru caracterizarea acestora, condiţiile de acordare a acesteia şi rata de conversie a cheltuielilor sunt cele prevãzute în art. 4, 5 şi 6 din Decizia Comisiei 2007/219/CE, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 95 din data de 5 aprilie 2007, precum şi în anexele la aceeaşi decizie.

ANEXÃ
-----
la studiul preliminar
---------------------

LISTA
abatoarelor selectate pentru implementarea studiului preliminar


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de animale Abatoare de por- Nr. de ani- Col 4x Nr. de
Judetul sacrificate in cine pentru ingra- male sacri- 100/ anima-
anul 2006/judete sare selectate ficate in 1.644.893 le care
selectate pentru a fi incluse anul 2006/ sunt
in studiul prelimi- abator supuse
nar referitor la selectat testa-
determinarea preva- rii in
lentei din genul peri-
Salmonella oada
06-09-2007/
fiecare
abator
Col 6 =
col 5 x
330/100
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Col 1 Col 2 Col 3 Col 4 Col 5 Col 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alba 38.355 Miacarn 23.643 1,43 6
Arad 32.031 Combinatul Agroindustrial
Curtici 22.678 1,41 6
Bacãu 21.619 Agricola International 20.310 1,26 6
Bihor 42.980 Prod Aliment 29.811 1,85 8
Braşov 53.552 Europig 36.237 2,25 9
Carmolimp 17.315 1,08 5
Brãila 181.665 Marex 51.204 3,18 12
Melkart 19.995 1,24 6
Soroli Cola 94.356 5,87 21
Cãlãraşi 109.241 Nutricom 55.370 3,44 13
Aldis 37.859 2,35 9
Constanţa 13.619 Carnob 13.403 0,83 4
Covasna 45.506 Kronstad 20.652 1,29 6
Toroimpex 13.084 0,81 4
Lefromarin 10.503 0,65 4
Galaţi 12.826 Romnef 10.977 0,68 4
Gorj 31.458 Atos Garant 14.668 0,91 5
Lexi Star 15.528 0,96 5
Ialomiţa 80.977 Ovicom 11.479 0,71 4
International 15.245 0,94 5
Iaşi 50.749 Kosarom 48.121 2,99 11
Maramureş 53.371 Cetina 26.188 1,63 7
Ferma zootehnica 13.310 0,82 4
Olt 13.888 Spar 10.305 0,64 4
Prahova 49.024 Domidene 16.351 1,02 5
Ladrisi Group 15.528 0,96 5
Satu Mare 38.897 Unicarm 33.728 2,1 8
Teleorman 62.775 Cicalex 15.635 0,97 5
Suin prod 13.345 0,83 4
Romcip 15.580 0,97 5
Avicola Costeşti 15.635 0,97 5
Timiş 246.468 Smithfield 246.468 15,35 52
Tulcea 88.999 TabcoCampofrio 46.959 2,92 11
Carniprod 37.859 2,35 9
Vâlcea 44.052 Diana 43.521 2,71 10
Vrancea 15.769 Aurora Com 15.311 0,95 5
Ilfov 180.077 Romsuin test 136.953 8,52 30
Picovit 30.800 1,91 8
Nr. total
de animale
sacrificate
in anul 2006
la nivel na-
tional 1.644.893 38 1.315.914 330
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



In anul 2006 au fost sacrificate 1.315.914 porcine in 38 abatoare.
Col 6 = col 5 x 330/100
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016