Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STRATEGIE NAŢIONALĂ din 20 octombrie 2023  de vaccinare în România pentru perioada 2023 - 2030    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 STRATEGIE NAŢIONALĂ din 20 octombrie 2023 de vaccinare în România pentru perioada 2023 - 2030

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 966 bis din 25 octombrie 2023
──────────
    Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 1.006 din 20 octombrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 966 din 25 octombrie 2023.
──────────

    Cuprins
        Abrevieri
    I. Introducere
    II. Viziunea
    III. Priorităţile, politicile şi cadrul legal existente
    IV. Analiza contextului şi definirea problemelor
    V. Obiectivele generale şi specifice
    VI. Direcţii de acţiune prioritare pentru implementarea obiectivelor
    VII. Rezultatele aşteptate
    VIII. Indicatorii
    IX. Procedurile de monitorizare şi evaluare
    X. Instituţiile responsabile
    XI. Implicaţiile bugetare şi sursele de finanţare
    XII. Implicaţiile asupra cadrului juridic
    XIII. Anexă la Strategie - Plan de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale de vaccinare în România pentru perioada 2023-2030

    Abrevieri
        AV = Acoperire vaccinală
        CE = Comisia Europeană
        CNSCBT = Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile
        CNV = Comitetul Naţional de Vaccinologie
        DSPJ = Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană
        ECDC = Centrul European pentru Controlul Bolilor
        EVAP = Planul European de Acţiune privind Vaccinurile 2015-2020
        EIA 2030 - Agenda Europeană de Imunizare 2030
        HPV = virusul uman Papilloma (Human Papilloma Virus)
        IA 2030 - Agenda de Imunizare 2030
        INSP = Institutul Naţional de Sănătate Publică
        MS = Ministerul Sănătăţii
        OMS = Organizaţia Mondială a Sănătăţii
        PNV - Program Naţional de Vaccinare
        RAPI = Reacţii Adverse Postvaccinale Indezirabile
        RENV = Registrul Electronic Naţional de Vaccinări
        ROR = Vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă
    I. Introducere
        Vaccinarea este o intervenţie de succes pentru sănătatea publică la nivel global şi pentru dezvoltarea durabilă, salvând milioane de vieţi în fiecare an. Între anii 2010 şi 2018, au fost evitate 23 de milioane de decese numai prin vaccinul împotriva rujeolei. Numărul de sugari vaccinaţi anual - mai mult de 116 milioane, sau 86% din toţi copiii născuţi - a atins cel mai înalt nivel raportat vreodată.
        Peste 20 de boli care pun viaţa în pericol pot fi prevenite acum prin vaccinare.
        Din anul 2010, 116 ţări au introdus vaccinuri pe care nu le foloseau anterior, inclusiv cele împotriva ucigaşilor majori, cum ar fi pneumonia pneumococică, diareea, cancerul de col uterin, febra tifoidă, holera şi meningita. Vaccinurile sunt esenţiale pentru prevenirea şi controlul multor boli transmisibile şi, prin urmare, susţin securitatea globală asociată sănătăţii. Mai mult, ele sunt considerate ca fiind esenţiale pentru abordarea bolilor infecţioase emergente, de exemplu prin stoparea sau limitarea focarelor de boli infecţioase sau combaterea răspândirii rezistenţei antimicrobiene. Focare regionale (de exemplu, virusul Ebola), pandemia COVID-19 şi ameninţarea unor viitoare pandemii (cum ar fi cu o tulpină nouă de gripă) sunt şi vor continua să fie provocări chiar şi pentru cele mai reziliente sisteme de sănătate.
        Toate statele ar trebui să identifice serviciile esenţiale care să fie prioritizate şi menţinute pentru a răspunde unor ameninţări viitoare. Pe termen lung sunt necesare investiţii majore şi susţinerea cercetării pentru a dezvolta noi vaccinuri.
        Fragmentarea serviciilor de sănătate reprezintă un obstacol major în calea asigurării unei asistenţe medicale primare de calitate, sustenabilă, echitabilă şi accesibilă tuturor. La nivel global, se consideră că integrarea serviciilor de imunizare în serviciile de asistenţă medicală primară poate contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă în privinţa sănătăţii şi la obţinerea unei acoperiri universale cu servicii de sănătate. Furnizarea de servicii integrate asigură o eficienţă sporită prin asigurarea infrastructurii comune, a platformelor de informare şi a resurselor umane folosite.
        Astfel, vaccinarea poate reprezenta o oportunitate pentru creşterea accesului la servicii de sănătate integrate pentru toate grupele de vârstă, atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat şi o ocazie pentru beneficiari de a accesa alte servicii de asistenţă medicală primară (sănătatea reproducerii; nutriţia şi sănătatea copilului).
        Furnizarea de servicii de imunizare pe tot parcursul vieţii este esenţială pentru sănătatea populaţiei şi pentru o acoperire corectă şi echitabilă cu vaccinuri. Aceasta presupune o extindere a abordărilor actuale în materie de imunizare prin formularea unor programe specifice pentru:
    - populaţii cu risc crescut pentru complicaţii asociate bolilor prevenibile prin vaccinare (de exemplu femei însărcinate, copii, adolescenţi şi adulţi cu boli cronice, persoane cu imunosupresie)
    – persoane vulnerabile (migranţi, persoane cu mobilitate mare care schimbă frecvent domiciliul, locuitorii din mediul rural, şi comunităţi defavorizate socio-economic, comunităţi afectate de conflicte, dezastre şi crize umanitare).
    – lucrători din domeniul sănătăţii

        Programele de imunizare trebuie să abordeze atât barierele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, cât şi pe cele legate de distribuţia echitabilă pentru vaccinarea populaţiilor greu accesibile şi cele legate de reticenţa faţă de vaccinare.
        Scopul activităţii de vaccinare a populaţiei este asigurarea dreptului la sănătate individuală şi colectivă, prin eliminarea sau reducerea morbidităţii, invalidităţii şi a mortalităţii prin boli transmisibile. Activitatea de vaccinare este o componentă principală şi prioritară a sistemelor de sănătate publică prin care se urmăreşte asigurarea sănătăţii indivizilor în cadrul unor comunităţi sănătoase. Un Program Naţional de Vaccinare adecvat şi utilizarea unor strategii de imunizare adecvate sunt esenţiale pentru a asigura protecţia faţă de bolile prevenibile prin vaccinare a diferitelor grupuri populaţionale din fiecare ţară.
        Capacitatea de a susţine un nivel înalt şi echitabil al acoperirilor vaccinale depinde de numeroşi factori: angajament politic; managementul şi finanţarea eficientă a programelor; implementare eficientă a serviciilor cu resurse umane adecvate; furnizarea vaccinurilor cu asigurarea calităţii; suport logistic prin strategii relevante de livrare şi monitorizare; înregistrarea şi raportarea datelor pentru acţiuni adecvate; cererea şi acceptarea vaccinurilor de către populaţie; ezitarea de a accepta vaccinarea care, în sine, poate avea multe cauze fundamentale.
        În plus, crizele umanitare precum dezastrele naturale şi conflictele, pot duce rapid la afectarea infrastructurii de servicii de sănătate şi la lipsa de personal calificat în domeniul sănătăţii, adesea pentru perioade îndelungate; prin urmare, serviciile de vaccinare pot fi şi ele perturbate.
        În afara vaccinurilor împotriva principalelor boli transmisibile prevenibile prin vaccinare, utilizate de decenii, s-au descoperit după anii 2000 vaccinuri revoluţionare eficace în combaterea unor boli severe, până atunci neasociate cu factori infecţioşi sau cu vaccinarea (ex. Vaccinarea HPV). Astfel, în noiembrie 2020, OMS a lansat o iniţiativă globală pentru eliminarea cancerului de col uterin, propunând obiectivul de 4 cazuri la 100.000 femei-an şi implementarea unei strategii cu trei direcţii de acţiune: vaccinarea împotriva HPV a cel puţin 90% dintre fete până la vârsta de 15 ani; screening a 70% din femei cu un test de înaltă performanţă de cel puţin două ori în intervalul de vârstă 35-45 de ani; tratarea a cel puţin 90% din leziunile pre-canceroase şi cancerele invazive detectate.
        În acest context este deosebit de important ca statele să susţină vaccinarea ca premiză esenţială a asigurării dreptului la sănătate şi să dezvolte şi să implementeze măsuri energice pentru asigurarea accesului la vaccinurile esenţiale pentru toţi oamenii şi la toate vârstele. România şi-a asumat aceste obiective globale şi, pentru acţiunea coordonată până în 2030, a fost elaborată prezenta strategie.

    II. Viziunea
        Prezenta strategie are ca viziune atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure şi eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populaţiei, astfel încât oricine, oricând şi la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăţi şi a stării sale de bine.

    III. Priorităţile, politicile şi cadrul legal existente
        La nivel global există o serie de documente programatice care susţin vaccinarea, ca premiză esenţială a asigurării dreptului la sănătate, documente ce au fost asumate de toate statele lumii.
        Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în anul 2015 la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prevede la obiectivul 3 "Asigurarea vieţii sănătoase şi promovarea stării de bine pentru toţi oamenii şi la toate vârstele" un set de ţinte şi de indicatori pe care statele lumii s-au angajat să îi atingă, între care enumerăm:
    a) eliminarea deceselor prevenibile la nou-născuţi şi copii până la 5 ani;
    b) eliminarea epidemiilor de SIDA, tuberculoză, malarie, alte boli tropicale neglijate, precum şi combaterea hepatitei, a bolilor transmise prin apă şi a altor boli transmisibile;
    c) asigurarea acoperiri universale cu servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente şi vaccinuri esenţiale, sigure, eficace, de calitate şi la preţuri accesibile pentru toţi;
    d) sprijinirea cercetării şi dezvoltării de vaccinuri şi medicamente pentru bolile transmisibile şi netransmisibile şi asigurarea accesului la acestea.

        În continuarea acestui angajament global, Agenda de imunizare 2030: O strategie globală de a nu lăsa pe nimeni în urmă (IA 2030) stabileşte o viziune globală ambiţioasă şi o strategie de vaccinare pentru deceniul 2021-2030 pentru toate statele lumii. Ea se bazează pe lecţiile învăţate, recunoaşte provocările continuui şi noi puse de bolile infecţioase şi valorifică noi oportunităţi pentru a face faţă provocărilor. IA 2030 poziţionează vaccinarea ca un factor cheie pentru a asigura oamenilor dreptul fundamental de a se bucura de cel mai înalt nivel fizic posibil şi sănătate mintală şi, de asemenea, ca investiţie în viitor, creând un mediu mai sănătos, o lume mai sigură, mai prosperă pentru toţi. IA 2030 îşi propune să se asigure că menţinem câştigurile obţinute cu greu şi, de asemenea, că realizăm mai mult - fără a lăsa pe nimeni în urmă, în nicio situaţie sau în orice etapă a vieţii.
        IA 2030 este destinată să inspire şi să alinieze activităţile comunităţii, naţionale, părţile interesate regionale şi globale - guverne naţionale, organisme regionale, agenţii globale, parteneri de dezvoltare, profesionişti din domeniul sănătăţii, academicieni şi instituţii de cercetare, dezvoltatori şi producători de vaccinuri, sectorul privat şi societatea civilă. Impactul său va fi maximizat printr-un proces mai eficient de utilizare a resurselor, prin inovare pentru a îmbunătăţi performanţa şi prin măsuri care să asigure sustenabilitatea financiară şi programatică. Succesul va depinde de construirea şi consolidarea parteneriatelor în cadrul şi în afara sectorului sănătăţii, ca parte a unui efort coordonat de îmbunătăţire a accesului la sănătate primară de înaltă calitate şi la preţuri accesibile ale îngrijirilor, realizarea unei acoperiri universale de sănătate şi accelerarea progresului către Obiectivele de dezvoltare durabilă 2030 (ODD).
        În mod specific, IA 2030 încurajează statele să îşi dezvolte programele naţionale de vaccinare, efort care va facilita reducerea mortalităţii şi morbidităţii cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, creşterea accesului echitabil la vaccinurile existente şi la cele noi pentru toate persoanele şi consolidarea asistenţei medicale primare, contribuind astfel la acoperirea universală şi inclusivă cu servicii de sănătate şi la dezvoltarea durabilă.
        Pe baza IA 2030 a fost adoptată Agenda europeană de imunizare 2030, (EIA 2030), care oferă o viziune şi o strategie pentru statele din Europa pentru atingerea tuturor beneficiilor imunizării pentru următorul deceniu şi se bazează pe realizările şi lecţiile învăţate din implementarea Planului European de Acţiune privind Vaccinurile Planul 2015-2020 (EV AP). Implementarea EVAP a consolidat multe succese legate de bolile transmisibile în Europa - cum ar fi menţinerea fără poliomielita, eliminarea rujeolei şi a rubeolei în multe state şi realizarea unui progres documentat în controlul hepatitei B, deşi nu toate obiectivele EVAP au fost îndeplinite în mod coerent, un exemplu fiind realizării echităţii în vaccinare, care rămâne evaziv. EIA 2030 subliniază direcţiile strategice necesare pentru atingerea viziunii asumate şi ia în considerare contextul cheie şi provocările care trebuie abordate, între care complexitatea susţinerii a unei acoperiri ridicate şi echitabile, sau provocările cu care se confruntă ţările cu venituri medii din Regiunea Europeană OMS şi lacunele în materie de imunizare din trecut. EIA 2030 este una dintre iniţiativele emblematice din Programul european de lucru 2020-2025 - "Acţiunea unită pentru o sănătate mai bună în Europa", care a fost adoptat de Comitetul Regional al OMS pentru Europa în 2020, program care, sub deviza "Nu lăsa pe nimeni în urmă", adresează inegalităţilor atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi din punct de vedere politic, luând în considerare lecţiile învăţate din pandemia COVID-19 şi concentrându-se asupra redresării şi rezilienţei sistemelor de sănătate şi a programelor afectate de pandemie.
        EIA 2030 vizează contribuţia la o lume în care toţi oamenii, oriunde, la orice vârstă, beneficiază pe deplin din vaccinuri pentru sănătate şi bunăstare.
        În România, Constituţia prevede dreptul la ocrotirea sănătăţii, care implică şi vaccinarea.
    Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede statutul de asigurat fără plata contribuţiei pentru toţi copiii (indiferent de statutul de asigurat al părinţilor), precum şi faptul că accesul la programele naţionale de sănătate profilactice este gratuit şi universal.
     România are un Program Naţional de Vaccinare (PNV) care este finanţat de la bugetul de stat şi asigură vaccinarea gratuită a tuturor copiilor, începând de la naştere şi până la vârsta adolescenţei (I. Vaccinarea populaţiei la vârstele prevăzute în calendarul naţional de vaccinare), precum şi a unor grupe populaţionale la risc (II. Vaccinarea grupelor populaţionale la risc). În cadrul PNV se asigură protecţia faţă de 14 boli infecţioase considerate priorităţi pentru sănătatea publică: poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, oreionul, hepatita virală tip B, infecţia cu Haemophilus influenzae tip b, tuberculoza, infecţia cu S. Pneumoniae, infecţia cu Human Papilloma virus (HPV), gripa, infecţia cu SARS-CoV-2. (Ordinul ministrului sănătăţii nr. 964/2022 privind Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, cu modificările şi completările ulterioare).
        Deşi în România vaccinarea este susţinută expres sau implicit de o serie de documente strategice şi legislative şi este furnizată gratuit pentru toţi copiii, acoperirile vaccinale nu ajung în prezent la ţintele recomandate de OMS. Din acest considerent, vaccinarea trebuie să rămână o prioritate în agenda naţională de sănătate.
     Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877 / 2018 privind adoptarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, prevede faptul că acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, precum şi împotriva poliomielitei şi a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2000 - 2017 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, posibil prin lipsa cazurilor de boală în ultimii ani şi prin creşterea în influenţă a mişcării anti-vaccinare. Printre ţintele asumate în această strategie se numără:
        pentru anul 2030 - asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare şi consiliere pentru promovarea prevenţiei şi adoptarea unui stil de viaţă fără riscuri, reducerea mortalităţii infantile, cu intervenţii centrate prioritar pe grupurile vulnerabile şi defavorizate şi creşterea acoperirii vaccinale până la nivelul minim recomandat de OMS pentru fiecare vaccin, prin dezvoltarea unei platforme comune de colaborare între autorităţi, medici, pacienţi, organizaţii internaţionale cu experienţă în acest domeniu, reprezentanţi ai companiilor în domeniu, precum şi alţi factori interesaţi.

        Baza legală actuală
        Prezenta strategie naţională de vaccinare a fost elaborată având în vedere legislaţia naţională în vigoare precum şi cadrul strategic al OMS şi UE:
     ● Constituţia României, republicată
     ● Legea nr. 17/ 2001 privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei, Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina, semnată la Oviedo la 4 aprilie 1997, şi a Protocolului adiţional la Convenţia europeană pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei, referitor la interzicerea clonării fiinţelor umane, semnat la Paris la 12 ianuarie 1998
     ● Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
     ● Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        ● European Immunization Agenda 2030. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2021. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. ISBN: 978-92-890-5605-2
        ● Strategia UE privind drepturile copilului https://commission.europa.eu/system/files/2021-09/ds0821040enn_002.pdf
     ● Recomandarea (UE) 2021/1004 a Consiliului din 14 iunie 2021 de instituire a unei Garanţii europene pentru copiii - Uniunea se angajează pe deplin să reprezinte un lider în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Agendei 2030 şi a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, inclusiv a celor referitoare la asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor copiilor. Se urmăresc intervenţia timpurie şi acţiunile preventive sunt esenţiale, la fel ca şi un acces mai bun la programe de sănătate publică axate pe prevenire şi pe promovare, inclusiv vaccinare. În vederea garantării accesului efectiv şi gratuit la servicii de asistenţă medicală de calitate pentru copiii aflaţi în dificultate, statelor membre li se recomandă să faciliteze depistarea şi tratarea precoce a bolilor şi a problemelor de dezvoltare, inclusiv a celor legate de sănătatea mintală, să asigure accesul periodic la controale medicale, inclusiv stomatologice şi oftalmologice, şi la programe de screening; să asigure o monitorizare în timp util pe parcursul perioadelor de vindecare şi de recuperare, inclusiv accesul la medicamente, tratamente şi asistenţă şi accesul la programele de vaccinare.
     ● Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - art 46. copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
     ● Hotărârea Guvernului nr. 877/2018 privind adoptarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, cu modificările şi completările ulterioare, ţinta 2030 - creşterea acoperirii vaccinale până la nivelul minim recomandat de OMS pentru fiecare vaccin, prin dezvoltarea unei platforme comune de colaborare între autorităţi, medici, pacienţi, organizaţii internaţionale cu experienţă în acest domeniu, reprezentanţi ai companiilor în domeniu, precum şi alţi factori interesaţi
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 3.262/2022 pentru aprobarea organizării şi funcţionării unui program-pilot de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1031 din 24 octombrie 2022 https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocument/260720
     ● Hotărârea Guvernului nr. 324/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/214842
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2.931/2021 privind aprobarea Manualului centrelor comunitare integrate publicat în Monitorul Oficial al României Nr. 1240 bis
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2.408/2022 pentru aprobarea Normelor privind utilizatorii şi responsabilităţile furnizorilor de servicii medicale implicaţi în procesul de vaccinare privind metodologia de raportare şi circuitul informaţional în Registrul electronic naţional de vaccinări, cu modificările şi completările ulterioare, https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocument/258535
     ● Hotărârea Guvernului nr. 657/2022 privind aprobarea conţinutului şi a metodologiei de colectare şi raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul unic de boli transmisibile https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/255558
     ● Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, https://anap.gov.ro/web/legea-nr-982016-privind-achiziţiile-publice/
     ● Hotărârea Guvernului nr. 423/2022, privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 964 /2022, privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, cu modificările şi completările ulterioare
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.738/2022, pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la modalitatea şi frecvenţa de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum şi circuitul informaţional al fişei unice de raportare a bolilor transmisibile şi pentru aprobarea Sistemului de alertă precoce şi reacţie privind prevenirea şi controlul bolilor transmisibile
     ● Hotărârea Guvernului nr. 697/2022, privind aprobarea metodologiei de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul electronic naţional de vaccinări
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 720/2014 privind înfiinţarea Comitetului naţional de verificare a eliminării rujeolei şi rubeolei, cu modificările ulterioare şi Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2276/21.10.2021 privind înfiinţarea Comitetului Naţional de Vacciologie cu modificările şi completările ulterioare.
     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 459/2021 privind aprobarea Ghidului "Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diverse cauze", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 7 aprilie 2021
        https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/240888

     ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 3.494/2022 privind aprobarea Planului de acţiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei şi de prevenire a infecţiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital şi a Instrucţiunii privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenţei medicale primare
        https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocument/261665

        ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2291 din 25.10.2021 privind aprobarea componenţei nominale şi a secretariatului CNV cu modificările şi completările ulterioare
        ● Ordinul ministrului sănătăţii nr. 83 din 12.01.2023 privind stabilirea componenţei precum şi a atribuţiilor Comisiei Naţionale de Clasificare a Cazurilor de Reacţii Adverse Postvaccinale Indezirabile (RAPI), cu modificările şi completările ulterioare.


    IV. Analiza contextului şi definirea problemelor
        Vaccinarea este una dintre intervenţiile de sănătate publică cu cele mai bune rezultate, fiind deosebit de eficientă în raport cu costurile şi are un viitor promiţător. Am intrat într-o nouă eră marcată de o dublare a numărului de vaccinuri disponibile, precum şi de elaborarea de noi vaccinuri. Serviciile de vaccinare sunt tot mai mult utilizate devenind un element de bază al sistemelor de sănătate.
        Interdependenţa globală a crescut vulnerabilitatea oamenilor de pretutindeni la răspândirea necontrolată a bolilor prin epidemii. Ţările expuse riscului de epidemii trebuie să aibă pregătite planuri bazate pe programele şi serviciile proprii de vaccinare. În plus, la nivel naţional şi mondial este necesară existenţa disponibilităţilor pentru pregătirea unor acţiuni rapide şi adecvate în cazul unor situaţii de criză sau al unor dezastre naturale.
        România are un Program Naţional de Vaccinare (PNV) care este finanţat de la bugetul de stat şi asigură vaccinarea gratuită a tuturor copiilor, începând de la naştere şi până la vârsta adolescenţei (I. Vaccinarea populaţiei la vârstele prevăzute în calendarul naţional de vaccinare), precum şi a unor grupe populaţionale la risc (II. Vaccinarea grupelor populaţionale la risc). În cadrul PNV se asigură protecţia faţă de 14 boli infecţioase considerate priorităţi pentru sănătatea publică: poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, oreionul, hepatita virală tip B, infecţia cu Haemophilus influenzae tip b, tuberculoza, infecţia cu S. Pneumoniae, infecţia cu Human Papilloma virus (HPV), gripa, infecţia cu SARS-CoV-2.
     În România vaccinarea este recomandată ca acţiune preventivă de sănătate publică şi reprezintă un act voluntar al persoanei sau părintelui, în cazul copiilor. Serviciile de vaccinare se realizează de către medicul vaccinator, cu respectarea prevederilor referitoare la informarea prealabilă a persoanei privind beneficiile şi riscurile asociate vaccinării, respectiv nevaccinării persoanei, conform prevederilor Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003.
        Efectuarea vaccinării se realizează după acordarea unei consultaţii medicale prin care se confirmă starea de sănătate şi se constată absenţa unor contraindicaţii la vaccinare, temporare sau absolute. Efectuarea vaccinării şi consultaţia medicală acordată constituie serviciul de vaccinare.
     Vaccinările din cadrul PNV sunt realizate în principal de către medicii de familie care le introduc în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Pe baza raportului generat de RENV care atestă efectuarea serviciului de vaccinare, medicilor de familie li se decontează acest serviciu în baza prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 964/2022.
        În cadrul PNV se desfăşoară o serie de activităţi importante:
    - Asigurarea necesarului de vaccinuri pentru implementarea PNV, prin achiziţii centralizate realizate la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu respectarea legislaţiei naţionale şi europene în domeniul achiziţiilor publice
    – monitorizarea realizărilor la vaccinare, precum şi situaţia stocurilor de vaccinuri (DSPJ raportează către INSP-CNSBT care analizează situaţia şi o transmite către Ministerul Sănătăţii, în gestiunea căruia se află toate vaccinurile utilizate în cadrul PNV
    – estimarea acoperirii vaccinale se organizează conform metodologiei, rezultatele fiind analizate şi publicate pe site-ul INSP - CNSCBT.
    – supravegherea reacţiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) conform metodologiei (medici vaccinatori, DSPJ, INSP)
    – raportarea de către DSPJ a incidentelor privind lanţul de frig în vederea analizei şi soluţionării de către INSP-CNSCBT (medici vaccinatori, DSPJ, INSP prin CNSCBT)
    – asigurarea tipăririi carnetelor de vaccinare şi a distribuirii acestora către DSPJ (INSP prin CNSCBT)
    – centralizarea, la solicitarea MS, a necesarului de vaccinuri solicitat de către DSPJ şi transmiterea acestuia către MS în vederea organizării procesului de achiziţie (INSP prin CNSCBT)
    – administrare şi dezvoltare RENV Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2408/2022 pentru aprobarea Normelor privind utilizatorii şi responsabilităţile furnizorilor de servicii medicale implicaţi în procesul de vaccinare privind metodologia de raportare şi circuitul informaţional în Registrul electronic naţional de vaccinări, cu modificările şi completările ulterioare (INSP prin CNSCBT)
    – întocmirea şi transmiterea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (cu avizul MS) a Raportului anual pe problema vaccinărilor şi a supravegherii bolilor prevenibile prin vaccinare (INSP prin CNSCBT).

        De-a lungul timpului, Programului Naţional de Vaccinare din România i-au fost aduse o serie de îmbunătăţiri care i-au crescut flexibilitatea, dar şi cost-eficienţa. Astfel:
    - vaccinurile monovalente au fost înlocuite treptat cu vaccinuri combinate [ex: ROR (rujeolă-rubeolă-oreion); DTPa-HB-VPI-Hib (diftero-tetano-pertussis, hepatitic B pediatric, poliomielitic inactivat, Haemophilus influenzae tip b)]. Utilizarea acestor tipuri de vaccinuri conferă o serie de avantaje atât la nivel de individ (protecţie simultană pentru mai multe boli, reducerea disconfortului prin efectuarea unui număr mai mic de injecţii, creşterea acceptabilităţii, mai puţine vizite la medic) cât şi pentru sistemul de sănătate (scăderea numărului de acte medicale, reducerea costurilor de logistică şi organizare, includerea în Programul de Vaccinare a mai multor antigene care să protejeze faţă de un număr mai mare de boli)
    – activitatea de vaccinare a devenit responsabilitatea medicilor de familie care sunt remuneraţi din Program pentru acest serviciu
    – au fost introduse antigene noi (ex: Pneumococic)
    – Registrul Electronic Naţional de Vaccinare a fost continuu dezvoltat prin implementarea de noi funcţionalităţi (anunţ de prezentare la vaccinare prin SMS, posibilitatea eliberării din RENV a adeverinţei de vaccinare a copilului).

     Managementul Programului Naţional de Vaccinare se realizează conform normelor prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 964/2022 cu modificările şi completările ulterioare.
        Programul Naţional de Vaccinare trebuie să constituie parte integrantă a proiectelor de resurse umane, finanţare şi logistică.
        Programul Naţional de Vaccinare înregistrează performanţe încă moderate, cu acoperiri vaccinale situate sub ţintele recomandate de OMS.
        Astfel, analiza datelor de estimare a acoperirilor vaccinale pentru anul 2022 relevă faptul ca pentru vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%). În schimb, acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin hepatitic B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile DTPa, VPI, Hib şi, respectiv, 1 doză de vaccin RRO se situează între 83,4% - 84,6% (sub ţinta de 95%). Pandemia COVID-19 a afectat atât programul naţional de vaccinare cât şi acoperirea vaccinală atât datorită direcţionării personalului medical în activităţile de combatere a pandemiei cât şi scăderii adresabilităţii populaţiei la vaccinare.
        Performanţele limitate ale programului de vaccinare sunt asociate cu o combinaţie de factori contextuali extrem de variaţi, care necesită ameliorări rapide şi durabile, într-un cadru de acţiune coordonat, ce poate fi asigurat prin elaborarea, adoptarea şi implementarea unei strategii privind vaccinarea.
        Între provocările cu care se confruntă în prezent programul naţional de vaccinare enumerăm:
    1. Unele probleme de reglementare generală sau specifică, sau de implementare a reglementărilor, care limitează angajamentul decidenţilor, al profesioniştilor şi al societăţii pentru susţinerea vaccinării
    2. Unele perturbări în gestionarea eficientă a Programului Naţional de Vaccinare
        O astfel de activitate necesită dezvoltarea unor mecanisme complexe şi sustenabile pentru asigurarea unor acoperiri vaccinale optime. Acest lucru presupune responsabilizarea instituţiilor nominalizate a fi implicate activ în derularea PNV şi identificarea modalităţilor de colaborare a acestora atât între ele, cât şi cu autorităţile publice, cu organizaţii neguvernamentale sau alte tipuri de organizaţii, în vederea implementării corecte şi în timp real a tuturor activităţilor din PNV, cu accent pe vaccinare. În parcursul de implementare, programul naţional de vaccinare a fost uneori confruntat cu implicarea limitată a unor entităţi relevante pentru susţinerea sa, pe alocuri cu discontinuităţi de finanţare, sau cu dificultăţi de aplicare a cadrului legislativ general pentru achiziţia de vaccinuri în anumite circumstanţe specifice.

    3. Deficitul de personal medical implicat în vaccinare şi variabilitatea pregătirii acestuia
        În România vaccinarea este efectuată în principal de către medicii de familie, o comunitate importantă de profesionişti, dar care se distribuie inegal în profil teritorial, existând unele dezechilibre pe regiuni şi pe medii de rezidenţă, cu prioritate în regiuni paupere. Mai mult, o parte considerabilă dintre aceşti profesionişti sunt aproape de vârsta de pensionare, ceea ce va genera pe termen mediu un deficit şi mai mare de medici şi o problemă şi mai acută în acoperirea universală cu servicii de asistenţă primară, implicit cu servicii de vaccinare. Se impun reglementări privind formarea medicală în specialitatea medicină de familie în sensul organizării concursurilor de rezidenţiat pe post, în funcţie de nevoile identificate la nivel naţional, astfel încât reţeaua prestatorilor de servicii medicale primare să deservească în mod echitabil întreaga populaţie a ţării, inclusiv zonele rurale, greu accesibile sau comunităţile defavorizate. De asemenea, se impune asigurarea de oportunităţi pentru pregătirea altor categorii de profesionişti implicaţi în activitatea de vaccinare sau în lucrul cu copiii sau cu familiile, în special cu cele defavorizate (asistente medicale, inclusiv cele din centrele comunitare, mediatori sanitari, personalul medico-sanitar din şcoli, din serviciile publice de asistenţă socială etc).

    4. Ezitarea de a accepta vaccinarea
        În România populaţia are un grad de ezitare la vaccinare, iar parte din personalul medical adoptă o practică oarecum defensivă în materie de vaccinare.
        Vaccinarea este efectuată în principal de către medicii de familie, care nu întotdeauna oferă informaţii aparţinătorilor în legătură cu vaccinările la care este eligibil copilul sau în legătură cu posibilele reacţii adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) şi managementul acestora. Există un grad de neîncredere a populaţiei privind siguranţa vaccinării, teama de reacţii adverse constituind un motiv important de nevaccinare. * Measles outbreak in România: understanding factors related to suboptimal vaccination uptake https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536253/
        Aceste probleme ar putea fi rezolvate pe de o parte prin organizarea unor instruiri periodice pe tema vaccinologiei pentru medicii de familie, cu accent pe temele din domeniu a căror abordare practică ridică dificultăţi în cabinetele de medicină de familie (în special indicaţiile şi contraindicaţiile reale ale vaccinării, consilierea privind reacţiile adverse postvaccinare), iar pe de altă parte prin asigurarea unor campanii susţinute de informare a populaţiei şi prin consilierea individuală privind beneficiile vaccinării, dar şi riscurile nevaccinării.

    5. Accesul echitabil la vaccinare
        În mod paradoxal, serviciile preventive gratuite oferite de sistemul de sănătate sunt accesate în mod variabil de populaţia eligibilă şi adesea grupurile vulnerabile se confruntă cu bariere de acces mai însemnate, reprezentate nu numai de dificultăţile economice, sau geografice, sau de acoperirea mai scăzută cu profesionişti, ci şi de capacitatea mai redusă de a înţelege importanţa pentru sănătate a serviciilor preventive în general şi a vaccinării în special. Totodată, fiind binecunoscut faptul că reţeaua de medicină de familie nu acoperă uniform toate zonele ţării, mai ales cele cu populaţie vulnerabilă, pot fi iniţiate sau susţinute demersuri ale autorităţilor locale pentru înfiinţarea unor centre comunitare integrate. Centrele comunitare au printre rolurile stabilite şi pe cel de a contribui la îmbunătăţirea indicatorilor stării de sănătate prin activităţi de promovare a sănătăţii şi prevenire a bolilor, între care şi creşterea mobilizării la vaccinare. Vaccinarea în cadrul farmaciilor comunitare reprezintă o oportunitate iar pregătirea farmaciştilor în acest sens este un pas necesar pentru asigurarea accesului populaţiei la servicii de vaccinare.

    6. Campaniile agresive anti-vaccinare
        Adesea diverse entităţi din societate promovează în spaţiul public mesaje distorsionate privind vaccinarea, scopurile şi consecinţele acesteia, sau privind calitatea vaccinurilor sau aşa-zisul caracter "experimental". Pentru creşterea adresabilităţii şi a acceptanţei la vaccinare este nevoie de campanii de comunicare ample şi credibile, susţinute la nivel naţional, în general şi la nivel local, în special - în funcţie de caracteristicile comunităţilor respective.
        De asemenea, organizarea de întâlniri între specialiştii în domeniul sănătăţii publice şi a experţilor în domeniu şi reprezentanţii societăţii civile poate reprezenta o soluţie pentru creşterea încrederii populaţiei generale în instituţiile responsabile în domeniul sănătăţii şi a măsurilor de sănătate publică recomandate.



    V. Obiectivele generale şi specifice
        Prezenta Strategie stabileşte următoarele obiective generale şi specifice privind vaccinarea până în anul 2030:
        Obiectiv General nr. 1: Asigurarea unui cadru de politici şi reglementări favorabile pentru încurajarea vaccinării, ca premiză esenţială pentru asigurarea dreptului la sănătate
        Obiectiv specific 1.1. Îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru asigurarea şi respectarea dreptului la vaccinare
        Obiectiv specific 1.2. Creşterea gradului de conştientizare şi a angajamentului decidenţilor pentru vaccinare, ca premiză a dezvoltării durabile
        Obiectiv Specific nr. 1.3: Susţinerea activităţii Comitetului Naţional de Vaccinologie

        Obiectiv General nr. 2: Asigurarea accesului universal la vaccinare de-a lungul vieţii
        Obiectiv specific 2.1. Asigurarea unei guvernări eficiente a Programului Naţional de Vaccinare
        Obiectiv specific 2.2. Creşterea gradului de cunoaştere şi de încredere în sfera vaccinării anti-HPV
        Obiectiv specific 2.3. Asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populaţie cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare.
        Obiectiv specific 2.4. Asigurarea continuităţii programului de vaccinare în timpul situaţiilor de urgenţă prin detectarea precoce şi răspunsul rapid în cazul focarelor/epidemiilor cauzate de boli prevenibile prin vaccinare.

        Obiectiv General nr. 3: Asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu vaccinuri şi utilizarea eficientă a acestora în cadrul Programului Naţional de Vaccinare
        Obiectiv specific 3.1. Dezvoltarea unui program integrat pentru aprovizionarea cu vaccinuri, gestionarea necesarului de spaţii de depozitare şi a mijloacelor de transport care să asigure respectarea lanţului frigorific şi monitorizarea constantă a sistemului de distribuţie şi administrare a vaccinurilor.

        Obiectiv General nr. 4: Îmbunătăţirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranţei vaccinurilor
        Obiectiv specific 4.1. Eficientizarea acţiunilor privind siguranţa vaccinurilor pentru a se alinia la cele mai bune practici internaţionale, inclusiv politici, monitorizare, supraveghere şi receptivitate.

        Obiectiv General nr. 5: Consolidarea monitorizării şi evaluării Programului Naţional de Vaccinare prin analiza datelor din registrul de vaccinare (RENV) precum şi a datelor de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare
        Obiectiv specific 5.1: Dezvoltarea platformei RENV, ca instrument pentru fundamentarea politicilor de sănătate care includ vaccinarea
        Obiectiv specific 5.2: Creşterea utilizării datelor privind acoperirea vaccinală pentru îmbunătăţirea implementării PNV

        Obiectiv General nr. 6: Asigurarea de resurse umane suficiente numeric şi specializate în domeniul vaccinării pentru toate regiunile
        Obiectiv specific 6.1: Definirea de instrumente legislative şi procedurale pentru intrarea de profesionişti în sistem, dezvoltarea profesională continuă şi oferirea unui mediu stimulativ de lucru

        Obiectiv General nr. 7: Creşterea capacităţii de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare
        Obiectiv specific 7.1: Consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare
        Obiectiv specific 7.2: Testări de laborator pentru boli prevenibile prin vaccinare
        Obiectiv specific 7.3: Analiza statusului imunitar în populaţia generală sau în subgrupuri populaţionale

        Obiectiv General nr. 8: Comunicare pentru creşterea încrederii populaţiei în beneficiile vaccinării, prin parteneriat social sustenabil
        Obiectiv specific 8.1: Realizarea unui parteneriat social sustenabil pentru vaccinare (poate include autorităţi, decidenţi, profesionişti din sistemul medical, organizaţii ale societăţii civile, entităţi economice, mass-media, organizaţii/profesionişti).
        Obiectiv specific 8.2: Asigurarea accesului facil la informaţii ştiinţifice privind riscurile, beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru profesionişti şi pentru populaţie
        Obiectiv specific 8.3: Implementarea de campanii naţionale şi locale de educaţie pentru sănătate privind vaccinarea şi bolile prevenibile prin vaccinare
        Obiectiv specific 8.4: Implementarea de strategii de comunicare pentru vaccinare destinate comunităţilor sau grupurilor vulnerabile
        Obiectiv specific 8.5: Creşterea nivelului de încredere în sistemul de evaluare şi monitorizare a siguranţei vaccinurilor din România.

        Obiectiv General nr. 9: Asigurarea şi menţinerea unei contribuţii importante a României în regiunea Europeană
        Obiectiv specific 9.1: Implementarea activă a Programului extins al OMS privind imunizarea şi la alte iniţiative de imunizare relevante la nivel regional şi global
        Obiectiv specific 9.2: Creşterea vizibilităţii Comitetului Naţional de Vaccinare la nivel internaţional



    VI. Direcţii de acţiune prioritare pentru implementarea obiectivelor
        Direcţiile de acţiune definite în prezenta strategie sunt etape concrete care au menirea de a asigura atingerea obiectivelor generale şi specifice ale Strategiei.
        AP 1.1.1. Promovarea reglementărilor şi procedurilor pentru facilitarea implementării vaccinării şi a accesului la vaccinare
        AP 1.1.2. Promovarea de legislaţie care susţine vaccinarea de-a lungul întregii vieţi, inclusiv prin mecanisme de compensare şi decontare a vaccinurilor
        AP 1.2.1. Realizarea de informări /mese rotunde /dezbateri privind importanţa vaccinării pentru sănătatea publică cu decidenţi de nivel naţional şi local
        AP 1.3.1. Susţinerea activităţii Comitetului Naţional de Vaccinologie (CNV) şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea unor analize periodice asupra datelor naţionale şi internaţionale disponibile în vederea formulării de recomandări periodice privind introducerea de noi vaccinuri şi monitorizarea eficacităţii programelor de imunizare existente
        AP 2.1.1. Asigurarea activităţii de vaccinare la parametri optimi atât la nivelul asistenţei medicale primare cât şi la nivelul altor furnizori de servicii de sănătate, pentru a asigura acoperiri vaccinale optime pentru vaccinurile din calendarul naţional de vaccinare
        AP 2.1.2. Asigurarea unei finanţări adecvate care să confere Programului Naţional de Vaccinare continuitate, adaptabilitate şi durabilitate
        AP 2.1.3. Utilizarea de strategii inovatoare şi abordări personalizate pentru a reduce numărul persoanelor nevaccinate şi insuficient vaccinate în fiecare comunitate.
        AP 2.1.4. Asigurarea la nivelul judeţelor a unei guvernanţe eficiente şi sinergice cu eforturile naţionale
        AP 2.1.5. Stabilirea sau actualizarea politicilor naţionale şi a practicilor de recuperare a vaccinării, valorificând abordarea pe parcursul vieţii a imunizării cu accent pe vaccinurile împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei, tusei convulsive (pertussis) şi gripei.
        AP 2.2.1. Implementarea unor strategii moderne şi eficiente de comunicare pentru creşterea interesului populaţiei pentru vaccinarea HPV
        AP 2.2.2. Implementarea de strategii de consiliere pentru părinţi şi pentru adolescenţi în vederea creşterii cererii pentru vaccinarea HPV
        AP 2.2.3. Redefinirea mecanismului de asigurare a accesului la vaccinarea anti-HPV
        AP 2.3.1. Îmbunătăţirea monitorizării şi a acoperirii vaccinale pentru gripă
        AP 2.3.2. Facilitarea introducerii de noi vaccinuri, mai ales la grupele la risc [vaccin pneumococic, Haemophilus influenzae tip b (Hib), Hepatitic B tip adult, ROR)]
        AP 2.4.1. Implementarea Planului naţional de pregătire şi răspuns în caz de epidemii şi pandemii
        AP 3.1.1. Achiziţia centralizată de vaccinuri incluse în programul naţional de vaccinare pentru menţinerea unui raport favorabil cost-eficacitate cu asigurarea continuităţii în disponibilul de vaccinuri
        AP 3.1.2. Asigurarea unui lanţ de aprovizionare şi distribuţie sustenabil şi bine controlat pentru vaccinuri şi echipamente/substanţe conexe şi gestionarea eficientă a vaccinurilor, în cadrul sistemului de aprovizionare a asistenţei medicale primare
        AP 3.1.3. Constituirea unui stoc de rezervă obligatoriu de vaccinuri esenţiale pentru sănătatea publică
        AP 3.1.4. Armonizarea cadrului legislativ pentru autorizarea şi procurarea rapidă a unor vaccinuri în situaţii de urgenţă
        AP 4.1.1. Continuarea îmbunătăţirii acţiunilor privind siguranţa vaccinurilor pentru a se armoniza cu cele mai bune practici internaţionale
        AP 4.1.2. Îmbunătăţirea calităţii supravegherii şi raportării evenimentelor adverse post vaccinare, sub îndrumarea Comitetului naţional de vaccinologie şi a Comisiei naţionale de clasificare a cazurilor de reacţii adverse postvaccinare indezirabile
        AP 4.1.3. Creşterea gradului de conştientizare a comunităţii şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la siguranţa vaccinurilor pentru a îmbunătăţi încrederea în program şi raportarea evenimentelor adverse.
        AP 4.1.4. Facilitarea conectării RENV cu alte baze de date naţionale pentru o mai bună evaluare a siguranţei vaccinurilor
        AP 5.1.1. Dezvoltarea graduală de noi funcţionalităţi în RENV pentru facilitarea vaccinării şi fundamentarea deciziilor privind vaccinarea
        AP 5.1.2. Utilizarea RENV ca instrument de instruire privind vaccinarea, cu includerea de instrucţiuni şi proceduri ce vizează toţi utilizatorii înregistraţi.
        AP 5.1.3. Dezvoltarea capacităţii de asigurare a calităţii datelor din RENV
        AP 5.2.1. Dezvoltarea capacităţii de analiză şi sinteză la nivel naţional şi judeţean prin asigurarea de resurse umane şi instruirea acestora
        AP 5.2.2. Elaborarea de rapoarte periodice privind aspecte relevante legate de statusul vaccinării
        AP 5.2.3. Utilizarea analizelor din rapoartele periodice pentru îmbunătăţirea performanţei PNV şi pentru fundamentarea politicilor publice de vaccinare
        AP 6.1.1. Asigurarea unui cadru legislativ care să susţină intrarea de noi profesionişti în sistem, dezvoltarea profesională continuă şi oferirea unui mediu stimulativ de lucru.
        AP 6.1.2. Elaborarea şi revizuirea periodică a unui ghid de bune practici de vaccinare, care să ofere cele mai noi date ştiinţifice asupra vaccinurilor incluse în PNI şi informaţii asupra modului de administrare, a eficacităţii şi siguranţei vaccinurilor utilizate şi a recomandărilor privind vaccinurile nou introduse.
        AP 6.1.3. Asigurarea de metode moderne de e-learning pentru educaţia continuă a profesioniştilor implicaţi în procesul de vaccinare în vederea actualizării cunoştinţelor legate de bolile prevenibile prin vaccinare şi de modalităţile de prevenţie existente
        AP 6.1.4. Dezvoltarea de politici şi instrumente pentru extinderea competenţelor profesioniştilor prin instruirea în tehnici eficiente de comunicare
        AP 6.1.5. Formarea farmaciştilor pentru înţelegerea beneficiilor vaccinării şi pentru informarea corectă a publicului cu privire la recomandările oficiale, precum şi pentru administrarea de vaccinuri
        AP 6.1.6. Formarea altor categorii de profesionişti (cadre didactice, asistenţi sociali personali, preoţi) pentru înţelegerea beneficiilor vaccinării şi pentru informarea corectă a publicului cu privire la recomandările oficiale
        AP 7.1.1. Creşterea capacităţii de implementare a cadrului legislativ privind supravegherea bolilor transmisibile prin asigurarea de personal dedicat şi instruirea acestuia pentru aplicarea metodologiilor de supraveghere
        AP 7.1.2. Dezvoltarea continuă a Registrului unic de boli transmisibile, cu informaţii acurate privind bolile prevenibile prin vaccinare, colectate în timp real, care să stea la baza măsurilor de sănătate publică.
        AP 7.1.3. Asigurarea resurselor financiare pentru o bună desfăşurare a activităţii de supraveghere, prevenire şi control a bolilor transmisibile.
        AP 7.1.4. Conştientizarea specialiştilor din domeniul medical privind importanţa raportării corecte a datelor privind bolile transmisibile în vederea implementării unor măsuri de control adecvate.
        AP 7.2.1. Creşterea capacităţii de detecţie rapidă şi caracterizare a microorganismelor prioritare în domeniul bolilor transmisibile, în acord cu strategia ECDC
        AP 7.3.1. Organizarea unor studii epidemiologice de seroprevalenţă pentru bolile prevenibile prin vaccinare
        AP 8.1.1. Definirea misiunii parteneriatului social, a criteriilor de eligibilitate şi a principiilor etice
        AP 8.1.2. Implementarea activă a parteneriatului şi promovarea vaccinării
        AP 8.2.1 Programe de instruire continuă care să-i ajute pe profesioniştii din domeniul sănătăţii să discute cu sensibilitate şi respect problemele de îngrijorare ale părinţilor cu privire la vaccinare
        AP 8.2.2. Crearea unei biblioteci virtuale de materiale informative pe tema vaccinării pentru populaţie
        AP 8.3.1. Evaluarea nivelului cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor legate de vaccinare în rândul populaţiei generale
        AP 8.3.2. Dezvoltarea de materiale de educaţie pentru sănătate destinate populaţiei generale şi diseminarea acestora pe cele mai adecvate canale de comunicare
        AP 8.3.3. Informarea şi educarea populaţiei în vederea creşterii aderenţei la măsurile de prevenire şi control ale bolilor transmisibile.
        AP 8.4.1. Identificarea grupurilor ezitante la vaccinare şi a barierelor care influenţează succesul programului de vaccinare
        AP 8.4.2. Adaptarea resurselor de comunicare la nivel naţional pentru a îmbunătăţi gradul de conştientizare şi încredere în vaccinare pentru comunităţi/grupuri vulnerabile
        AP 8.4.3. Creşterea şi susţinerea conştientizării şi a cererii de vaccinuri în toate comunităţile şi pe parcursul întregii vieţii.
        AP 8.5.1. Implementarea de activităţi de comunicare pentru a promova încrederea comunităţii în procesul de monitorizare şi răspuns la reacţiile adverse postvaccinale.
        AP 9.1.1. Organizarea de activităţi de vaccinare în situaţii de crize umanitare, migraţie, urgenţe de sănătate publică, epidemii, pandemii.
        AP 9.1.2. Iniţierea şi extinderea colaborărilor cu sistemul de medicină veterinară pentru identificarea unor rezervoare animale pentru bolile prevenibile prin vaccinare şi pentru realizarea unor studii epidemiologice şi de seroprevalenţă integrate.
        AP 9.1.3. Implementarea progresivă a unor instrumente digitale pentru managementul integrat al sănătăţii publice şi a unor sisteme de informaţii geografice care să asigure o mai bună utilizare a datelor legate de boli prevenibile prin vaccinare şi de vaccinare şi formarea resursei umane pentru utilizarea eficientă a acestora.
        AP 9.1.4. Susţinerea cercetării şi inovării în introducerea şi dezvoltarea de noi vaccinuri la nivel naţional, pentru monitorizarea eficacităţii şi siguranţei vaccinurilor şi în evaluarea barierelor existente la nivelul societăţii pentru acceptarea vaccinării.
        AP 9.2.1. Implicarea activă şi participarea CNV în reţeaua Comitetelor internaţionale de vaccinologie din cadrul OMS şi ECDC şi a participării la grupurile consultative tehnice internaţionale de vaccinare pentru a elabora cele mai bune decizii adaptate contextului epidemiologic regional.

    VII. Rezultatele aşteptate
        Strategia va avea ca efect consolidarea capacităţii tuturor sectoarelor implicate în atingerea obiectivelor de imunizare, îmbunătăţirea cooperării între sectoare astfel încât să se asigure următoarele rezultate până în anul 2030:
    a) o acoperire vaccinală optimă pentru toate vaccinurile incluse în programul naţional de vaccinare
    b) creşterea accesului şi a acoperirii vaccinale de-a lungul vieţii, pentru persoanele aflate la risc de a contracta boli prevenibile prin vaccinare
    c) menţinerea statutului de ţară care a eliminat rubeola endemică
    d) menţinerea statutului de ţară care a eliminat poliomielita
    e) eliminarea şi menţinerea eliminării rujeolei endemice
    f) prevenirea infecţiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital.


    VIII. Indicatorii
        Consolidarea programelor naţionale de vaccinare este un obiectiv important în Regiunea Europeană şi se urmăresc indicatori care măsoară livrarea vaccinuri de calitate şi sigure, ratele de acoperire vaccinală optime în concordanţă cu vârsta, calitatea supravegherii bolilor şi capacitatea de monitorizare a programelor de vaccinare, răspunsul în caz de epidemii, creşterea cererii pentru vaccinare şi îmbunătăţirea accesului la servicii şi acceptanţei populaţiei.
        Sunt, se asemenea, măsurate componentele cheie ale infrastructurii, siguranţa practicilor de vaccinare; dezvoltarea sistemelor de monitorizare a imunizării pentru reducerea ratelor de omisiune; reducerea oportunităţilor pierdute şi a contraindicaţiilor false; instruirea personalului medical; dezvoltarea materialelor informative, educaţionale şi de comunicare care să fie folosite de public şi furnizorii de îngrijiri de sănătate.
        În prezenta strategie s-a pornit de la abordarea clasică pe structură, proces şi rezultat şi se propun următoarele categorii de indicatori:

┌─────────┬────────────────────────────┐
│Categorie│Indicatori propuşi │
├─────────┼────────────────────────────┤
│ │Număr de profesionişti; │
│ │Număr de profesionişti │
│Structură│pregătiţi; │
│ │Număr de echipamente │
│ │furnizate │
├─────────┼────────────────────────────┤
│ │Număr vaccinări │
│Proces │Număr reacţii adverse │
│ │postvaccinale indezirabile │
├─────────┼────────────────────────────┤
│ │Acoperiri vaccinale pe tip │
│Rezultat │de vaccin, vârstă şi │
│ │categorie de risc │
└─────────┴────────────────────────────┘


        Indicatorii specifici au fost formulaţi în planul de acţiuni.

    IX. Procedurile de monitorizare şi evaluare
        Monitorizarea şi evaluarea strategiei se vor realiza prin Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), pe baza colaborării instituţionale cu toate entităţile implicate. INSP va dezvolta un cadru de monitorizare şi un mecanism de colectare regulată a datelor de la responsabilii instituţionali. Monitorizarea se va realiza prin rapoarte anuale care vor prezenta stadiul implementării strategiei.
        Acestea vor fi disponibile până la data de 30 iunie a anului următor celui pentru care se realizează raportarea.
        Principiile care stau la baza procesului de monitorizare şi de evaluare a strategiei sunt:
    - principiul responsabilităţii - instituţiile care coordonează obiective/direcţii de acţiune au responsabilitatea furnizării de date şi informaţii cantitative şi calitative cu privire la obiectivele/măsurile respective;
    – principiul transparenţei - rapoartele anuale de monitorizare vor fi puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi va fi realizată o versiune pentru public.
    – principiul cooperării - instituţiile implicate vor coopera cu instituţii/organizaţii internaţionale şi naţionale (autorităţi publice centrale şi locale, cu societatea civilă, mass-media ş.a. ) în activităţile de monitorizare, evaluare şi comunicare;
    – principiul eficienţei - instituţiile implicate vor colabora permanent pentru facilitarea implementării strategiei.

        În cadrul procesului de monitorizare vor putea fi incluse, după caz şi alte activităţi, rezultate din necesităţile de monitorizare, raportare şi eventual evaluare specifice perioadei de raportare şi care vor avea ca bază concluziile şi recomandările din perioada precedentă de raportare.

    X. Instituţiile responsabile
        Instituţiile implicate sunt enumerate mai jos şi sunt răspunzătoare de sarcinile care le revin în conformitate cu prevederile de la punctul VI, respectiv:
    a) Ministerul Sănătăţii
    b) Ministerul Educaţiei
    c) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
    d) Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România
    e) Comitetul Naţional de Vaccinologie
    f) Comisia Naţională pentru clasificarea cazurilor de RAPI
    g) Institutul Naţional de Sănătate Publică
    h) Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti
    i) Colegiul Medicilor din România
    j) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate


    XI. Implicaţiile bugetare şi sursele de finanţare
        Resursele financiare necesare implementării Strategiei naţionale de vaccinare provin, în principal, din fonduri de la bugetul de stat, alocate fiecărui minister şi fiecărei instituţii cu competenţe în implementarea Strategiei naţionale, programate multianual.
        Alte surse de finanţare sunt reprezentate de:
    a) fonduri de la nivelul Uniunii Europene, alocate prin proiecte care vizează vaccinarea;
    b) alte fonduri externe rambursabile sau nerambursabile;
    c) contribuţii de la autorităţi publice judeţene şi locale
    d) donaţii şi sponsorizări oferite/acceptate în condiţiile legii.

     Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale de vaccinare în România pentru perioada 2023-2030, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta Strategie, include descrieri ale fiecărei acţiuni principale, inclusiv informaţii cu privire la impactul bugetar şi sursele de finanţare.

    XII. Implicaţiile asupra cadrului juridic
     Prezenta strategie reprezintă un instrument necesar pentru implementarea documentelor strategice OMS şi UE şi aplicarea legislaţiei primare în domeniul ocrotirii sănătăţii, respectiv Constituţia României, republicată, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului nr 272/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ANEXA 1

    la Strategie
                    Plan de acţiuni pentru implementarea Strategiei
    naţionale de vaccinare în România pentru perioada 2023-2030

    Abrevieri
        AAPL = Autorităţile Administraţiei Publice Locale
        ANAP = Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice
        ANMCS = Autoritatea Naţională de Management în Sănătate
        ANMDMR = Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România
        AV = Acoperire vaccinală
        BT = Boli transmisibile
        CASJ = Casa de Asigurări de Sănătate Judeţeană
        CE = Comisia Europeană
        CNAS = Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
        CNSCBT = Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile
        CNV = Comitetul Naţional de Vaccinologie
        DSPJ = Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană
        ECDC = Centrul European pentru Controlul Bolilor
        EV AP = Planul European de Acţiune privind Vaccinarea 2015 2020
        EIA 2030 = Agenda Europeană de Imunizare 2030
        FNUASS = Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate
        HPV = virusul uman Papilloma (Human Papilloma Virus)
        IA 2030 = Agenda de Imunizare 2030
        INSP = Institutul Naţional de Sănătate Publică
        ME = Ministerul Educaţiei
        MS = Ministerul Sănătăţii
        OMS = Organizaţia Mondială a Sănătăţii
        PNV - Program Naţional de Vaccinare
        RAPI = Reacţii Adverse Postvaccinale Indezirabile
        RENV = Registrul Electronic Naţional de Vaccinări
        ROR = Vaccin combinat rujeolă-oreion -rubeolă

┌───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┐
│Obiective │Direcţii de acţiune │Sub-activităţi │Instituţii │Indicatori │Rezultat │Rezultat │Termen de │Buget estimat│Sursa de │
│specifice │ │ │responsabile │ │iniţial │aşteptat │realizare │(lei) │finanţare │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General nr. 1: Asigurarea unui cadru de politicişireglementări │
│favorabile pentru încurajarea vaccinării, ca premiză esenţială pentru │
│asigurarea dreptului la sănătate │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │ │1.1.1.1. Elaborarea,│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │aprobarea şi │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │1.1.1. Promovarea │aplicarea │alte │ │ │ │ │ │ │
│ │reglementărilor şi │reglementărilor şi │ministere, │Nr. │ │Reglementări şi │ │ │ │
│ │procedurilor pentru │procedurilor pentru │autorităţi │reglementări │NA │proceduri │2025 │NA │NA │
│ │facilitarea implementării │facilitarea │naţionale şi │şi proceduri │ │aplicate │ │ │ │
│Obiectiv │vaccinării şi a accesului la │implementării │locale, │ │ │ │ │ │ │
│specific 1.1. │vaccinare │vaccinării şi a │societate │ │ │ │ │ │ │
│Îmbunătăţirea │ │accesului la │civilă │ │ │ │ │ │ │
│cadrului │ │vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
│legislativ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│pentru │ │1.1.2.1. Elaborarea,│ │ │ │ │ │ │ │
│asigurarea şi │ │aprobarea şi │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│respectarea │1.1.2. Promovarea de │aplicarea │CNAS, alte │ │ │ │ │ │ │
│dreptului la │legislaţie care susţine │legislaţiei care │ministere, │ │ │ │ │ │ │
│vaccinare │vaccinarea de-a lungul │susţine vaccinarea │autorităţi │Reglementări │ │legislaţie │ │ │ │
│ │întregii vieţi, inclusiv prin│de-a lungul întregii│naţionale şi │şi proceduri │NA │aplicată │2024 │NA │NA │
│ │mecanisme de compensare şi │vieţi, inclusiv prin│locale, │aplicate │ │ │ │ │ │
│ │decontare a vaccinurilor │mecanisme de │societate │ │ │ │ │ │ │
│ │ │compensare şi │civilă │ │ │ │ │ │ │
│ │ │decontare a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │vaccinurilor │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│specific 1.2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Creşterea │ │1.2.1.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│gradului de │AP 1.2.1. Realizarea de │de informări /mese │ │Nr. informări/│ │ │ │ │ │
│conştientizare │informări /mese rotunde / │rotunde /dezbateri │MS, INSP, │mese rotunde/ │ │ │Minim două│ │ │
│şi a │dezbateri privind importanţa │privind importanţa │alte │dezbateri │ │decidenţi │dezbateri │ │ │
│angajamentului │vaccinării pentru sănătatea │vaccinării pentru │ministere şi │Nr. │NA │naţionali │naţionale/│700.000 │Buget de stat │
│decidenţilor │publică cu decidenţi de nivel│sănătatea publică cu│autorităţi │participanţi │ │informaţi │an │ │ │
│pentru │naţional şi local │decidenţi de nivel │naţionale │informaţi │ │ │ │ │ │
│vaccinare, ca │ │naţional │ │ │ │ │ │ │ │
│premiză a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dezvoltării │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│durabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │1.3.1. Susţinerea activităţii│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Comitetului Naţional de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Vaccinologie (CNV) şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv │asigurarea resurselor │1.3.1.1. Asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific │financiare necesare pentru │resurselor │ │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│nr.1.3: │realizarea unor analize │financiare necesare │ │ │ │accesului la │ │ │ │
│Susţinerea │periodice asupra datelor │pentru susţinerea │ │Nr şedinţe/an │ │vaccinarea de │ │ │buget de stat, │
│activităţii │naţionale şi internaţionale │activităţii │MS, INSP │Nr. │NA │rutină şi pentru│continuu │100.000 │prin PNV │
│Comitetului │disponibile în vederea │Comitetului Naţional│ │recomandări/an│ │populaţii la │ │ │ │
│Naţional de │formulării de recomandări │de Vaccinologie │ │ │ │risc │ │ │ │
│Vaccinologie │periodice privind │(CNV) │ │ │ │ │ │ │ │
│ │introducerea de noi vaccinuri│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi monitorizarea eficacităţii│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │programelor de imunizare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │existente │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │buget de stat │
│ │ │1.3.1.2. Analize │ │ │ │accesului la │ │ │(PNV), bugetul │
│- │ │periodice pe date │MS, INSP, │Nr. analize/an│NA │vaccinarea de │Un studiu/│1.400.000 │fondurilor │
│ │ │naţionale │ │ │ │rutină şi pentru│an │ │externe │
│ │ │ │ │ │ │populaţii la │ │ │nerambursabile │
│ │ │ │ │ │ │risc │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General nr. 2: Asigurarea accesului universal la vaccinare de-a lungul │
│vieţii │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │AP 2.1.1. Asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │activităţii de vaccinare la │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │parametri optimi atât la │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nivelul asistenţei medicale │ │MS, INSP, │ │ │AV peste 95% pt │ │ │ │
│ │primare cât şi la nivelul │2.1.1.1. Asigurarea │DSP, medici │ │ │toate │ │ │ │
│ │altor furnizori de servicii │managementului │de familie, │AV │AV actuale │vaccinurile din │2030 │2.100.000.000│Buget de stat │
│ │de sănătate, pentru a asigura│eficient al PNV │maternităţi │ │ │calendarul │ │ │ │
│ │acoperiri vaccinale optime │ │ │ │ │naţional │ │ │ │
│ │pentru vaccinurile din │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │calendarul naţional de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.1.2.1. Legislaţie/│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Procedură pentru │ │Buget anual │Buget anual│Buget anual │ │ │ │
│ │ │asumarea │ │pentru PNV │pentru PNV │pentru PNV │ │ │ │
│ │AP 2.1.2. Asigurarea unei │prioritizării │ │conform │conform │conform │ │ │ │
│ │finanţări adecvate care să │estimării financiare│MS, Guvernul │necesarului de│necesarului│necesarului de │ │ │ │
│ │confere Programului Naţional │pentru Programul │României │vaccinuri │de │vaccinuri │Permanent │NA │NA │
│ │de Vaccinare continuitate, │Naţional de │ │definit/ │vaccinuri │definit/ │ │ │ │
│ │adaptabilitateşidurabilitate │Vaccinare în bugetul│ │recomandat de │definit/ │recomandat de │ │ │ │
│ │ │anual al │ │CNV │recomandat │CNV │ │ │ │
│ │ │Ministerului │ │ │de CNV │ │ │ │ │
│ │ │Sănătătii │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 2.1.3. Utilizarea de │2.1.3.1. │DSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │strategii inovatoare şi │Catagrafierea │autorităţi │ │ │AV optima pt │ │ │ │
│ │abordări personalizate pentru│grupurilor şi │publice │Nr. persoane │ │toate │ │ │ │
│ │a reduce numărul persoanelor │persoanelor │locale, │la risc │NA │vaccinurile din │Permanent │NA │NA │
│ │nevaccinate şi insuficient │nevaccinate sau │medici de │identificate │ │calendarul │ │ │ │
│ │vaccinate în fiecare │insuficient │familie, │ │ │naţional │ │ │ │
│ │comunitate. │vaccinate │maternităţi │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.1.3.2. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Implementarea de │MS, INSP, │Nr campanii de│ │AV optimă pt │anual, min│ │ │
│ │ │campanii de │DSP, medici │recuperare │ │toate │1 campanie│ │buget de stat, │
│ │ │recuperare la │de familie, │Nr. copii │NA │vaccinurile din │de │28.000.000 │PNV │
│ │ │vaccinare pentru │maternităţi │recuperaţi │ │calendarul │recuperare│ │ │
│ │ │grupuri şi persoane │ │ │ │naţional │/judeţ/an │ │ │
│ │ │vulnerabile │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│specific 2.1. │AP 2.1.4. Asigurarea la │2.1.4.1. Realizarea │ │ │ │AV optimă pt │ │ │buget de stat, │
│Asigurarea unei│nivelul judeţelor a unei │şi implementarea de │ │nr judeţe cu │ │toate │ │ │PNV, bugetul │
│guvernări │guvernanţe eficiente şi │planuri judeţene de │DSP, INSP, │planuri în │NA │vaccinurile din │permanent │84.000.000 │fondurilor │
│eficiente a │sinergice cu eforturile │îmbunătăţire a │MS, AAPL │implementare │ │calendarul │ │ │externe │
│Programului │naţionale │acoperirii vaccinale│ │ │ │naţional │ │ │nerambursabile,│
│Naţional de │ │în cadrul PNV │ │ │ │ │ │ │alte fonduri │
│Vaccinare ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.1.5.1.Actualizarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │politicilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │naţionale şi a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ghidurilor/ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │procedurilor de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │recuperare la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │vaccinare, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │valorificând │MS; INSP, CNV│Nr. proceduri │NA │proceduri │2024 │NA │NA │
│ │ │abordarea pe │ │ │ │îmbunătăţite │ │ │ │
│ │ │parcursul vieţii a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │imunizării cu accent│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │pe vaccinurile │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │împotriva rujeolei- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │oreionului- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 2.1.5. Stabilirea sau │rubeolei, pertussis │ │ │ │ │ │ │ │
│ │actualizarea politicilor │şi gripă. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │naţionale şi a practicilor de├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │recuperare a vaccinării, │2.1.5.2. Activităţi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │valorificând abordarea pe │de instruire privind│ │ │ │ │ │ │ │
│ │parcursul vieţii a imunizării│noile proceduri de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu accent pe vaccinurile │recuperare la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │împotriva │vaccinare, │ │ │ │AV optimă pt │ │ │bugetul │
│ │rujeolei-oreionului-rubeolei,│valorificând │INSP, DSP, │ │ │toate │ │ │fondurilor │
│ │pertussis şi gripă. │abordarea pe │medici de │Nr persoane │NA │vaccinurile din │2026 │50.000.000 │externe │
│ │ │parcursul vieţii a │familie │instruite │ │calendarul │ │ │nerambursabile,│
│ │ │imunizării cu accent│ │ │ │naţional │ │ │buget de stat, │
│ │ │pe vaccinurile │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │împotriva rujeolei- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │oreionului- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │rubeolei, pertussis │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │şi gripă. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.1.5.2. Activităţi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de monitorizare/ │ │ │ │AV optimă pt │ │ │ │
│ │ │supervizare a │ │Nr. copii │ │toate │din 2026 │ │ │
│ │ │implementării noilor│INSP, DSP │recuperaţi la │NA │vaccinurile din │continuu │NA │NA │
│ │ │proceduri de │ │vaccinare/an │ │calendarul │ │ │ │
│ │ │recuperare la │ │ │ │naţional │ │ │ │
│ │ │vaccinare. │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 2.2.1. Implementarea unor │ │ │ │ │Creşterea │ │ │Buget de stat, │
│ │strategii moderne şi │2.2.1.1. Campanii de│MS, INSP, │Nr campanii │ │gradului de │ │ │bugetul │
│ │eficiente de comunicare │comunicare pentru │DSP, │naţionale │NA │conştientizare │2024 şi │4.000.000 │fondurilor │
│ │pentru creşterea interesului │promovarea │organizaţii │implementate │ │şi acceptare a │2026 │ │externe │
│ │populaţiei pentru vaccinarea │vaccinării HPV │profesionale │ │ │vaccinării HPV │ │ │nerambursabile │
│ │HPV │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.2.2.1. Instruirea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │medicilor de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │familie, a │MS, INSP, │Nr │ │Creşterea │ │ │Conexat cu │
│Obiectiv │ │asistenţilor │organizaţii │profesionişti │NA │cererii pentru │2026 │NA │activitatea │
│specific 2.2. │ │medicali şi AMC │profesionale │instruiţi │ │vaccinarea HPV │ │ │2.1.5.2. │
│Creşterea │ │privind interviul │ │ │ │ │ │ │ │
│gradului de │ │motivaţional pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│cunoaştere şi │ │vaccinarea HPV │ │ │ │ │ │ │ │
│de încredere în│AP 2.2.2. Implementarea de ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│sfera │strategii de consiliere │2.2.2.2. Instruirea │ │ │ │ │ │ │ │
│vaccinării │pentru părinţi şi pentru │cadrelor didactice │MS, ME, INSP,│Nr │ │Creşterea │ │ │Conexat cu │
│anti-HPV │adolescenţi în vederea │şi a personalului │organizaţii │profesionişti │NA │cererii pentru │2027 │NA │activitatea │
│ │creşterii cererii pentru │din şcoli privind │profesionale │instruiţi │ │vaccinarea HPV │ │ │2.1.5.2. │
│ │vaccinarea HPV │vaccinarea HPV │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.2.2.3. Consilierea│medici de │ │ │ │ │ │ │
│ │ │părinţilor şi a │familie, │Nr părinţi │ │ │ │ │ │
│ │ │adolescenţilor la │organizaţii │consiliaţi; │ │Creşterea │ │ │Conexat cu │
│ │ │medicul de familie │profesionale,│Nr. │NA │cererii pentru │Permanent │NA │activitatea │
│ │ │şi prin intermediul │personal din │adolescenţi │ │vaccinarea HPV │ │ │2.1.5.2. │
│ │ │şcolilor privind │şcoli, │consiliaţi │ │ │ │ │ │
│ │ │vaccinarea HPV │organizaţii │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │profesionale │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.2.3.1.Elaborarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cadrului legislativ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │revizuit care să │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │permită accesul la │MS, CNAS, │Cadrul │ │Creşterea │ │ │ │
│ │ │vaccin atât pentru │INSP │legislativ │NA │accesului la │2024 │NA │NA │
│ │ │categoriile de │ │elaborat │ │vaccinul HPV │ │ │ │
│ │ │elecţie, cât şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 2.2.3. Redefinirea │pentru populaţia │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mecanismului de asigurare a │adultă │ │ │ │ │ │ │ │
│ │accesului la vaccinarea anti-├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │HPV │2.2.3.2. Aprobarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cadrului legislativ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │revizuit care să │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │permită accesul la │ │Cadrul │ │Creşterea │ │ │ │
│ │ │vaccin atât pentru │MS, CNAS │legislativ │NA │accesului la │2024 │NA │NA │
│ │ │categoriile de │ │implementat │ │vaccinul HPV │ │ │ │
│ │ │elecţie, cât şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │pentru populaţia │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │adultă │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.3.1.1. Asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de vaccin gripal │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │suficient / │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │mecanismului de │ │ │ │Creşterea cu 10%│ │buget inclus │ │
│ │ │compensare pentru │MS, Guvernul │Nr doze vaccin│1.5 mii │pe an a │ │la Activ. │ │
│ │ │acoperirea │României │gripal │doze/an │numărului de │Permanent │2.1.1.1. │buget de stat │
│ │ │costurilor │ │ │ │doze de vaccin │ │(PNV) │ │
│ │ │vaccinului pentru │ │ │ │gripal │ │ │ │
│ │ │persoanele din │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │categoriile la risc │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │care doresc să se │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 2.3.1. Îmbunătăţirea │vaccineze │ │ │ │ │ │ │ │
│ │monitorizării şi a acoperirii├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │vaccinale pentru gripă │2.3.1.2. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Monitorizarea │ │AV persoanele │ │ │ │ │ │
│ │ │acoperirii vaccinale│DSP, INSP, MS│65+ │25% │50% │Permanent │ │NA │
│ │ │la nivelul DSP- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │urilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.3.1.3. Feedback şi│ │% medici de │ │ │ │ │ │
│ │ │instruiri pentru │ │familie care │ │ │ │ │ │
│ │ │medicii de familie │ │primesc │ │ │ │ │ │
│Obiectiv │ │în scopul motivării │DSP, INSP, MS│feedback lunar│20% │80% │Anual │NA │NA │
│specific 2.3. │ │persoanelor la risc │ │privind AV cu │ │ │ │ │ │
│Asigurarea │ │să se vaccineze │ │vaccin gripal │ │ │ │ │ │
│accesului la │ │antigripal │ │la persoane │ │ │ │ │ │
│vaccinare │ │ │ │65+ │ │ │ │ │ │
│pentru ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│grupurile de │ │2.3.2.1. Completarea│ │ │ │ │ │ │ │
│populaţie cu │ │calendarului │ │ │ │ │ │ │ │
│risc mai mare │ │naţional cu │ │ │ │ │ │ │ │
│de a contracta │ │vaccinuri noi pentru│ │ │ │ │ │ │ │
│boli │ │grupele de risc, │MS; INSP, CNV│Nr vaccinuri │NA │ │Permanent │NA │NA │
│prevenibile │ │conform │ │nou introduse │ │ │ │ │ │
│prin vaccinare.│ │recomandărilor CNV │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │(vaccin pneumococic,│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Hib, Hepatitic B tip│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │adult, ROR) │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.3.2.2. Bugetul de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 2.3.2. Facilitarea │stat prin │ │ │ │Acoperiri │ │ │Buget de stat, │
│ │introducerii de noi │transferuri din │MS; CNAS │Nr persoane │NA │vaccinale optime│Permanent │18.000.000 │prin bugetul │
│ │vaccinuri, mai ales la │bugetul Ministerului│ │vaccinate │ │pentru grupele │ │ │MS, transferat │
│ │grupele de risc (vaccin │Sănătăţii către │ │ │ │de risc definite│ │ │în FNUASS │
│ │pneumococic, Hib, Hepatitic B│bugetul FNUASS │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tip adult, ROR) ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.3.2.3. │ │ │ │Acoperiri │ │ │ │
│ │ │Monitorizarea │ │AV persoane │ │vaccinale optime│ │ │ │
│ │ │acoperirii vaccinale│DSP, INSP, MS│din grupe de │NA │pentru grupele │Permanent │NA │NA │
│ │ │la nivelul DSP- │ │risc │ │de risc definite│ │ │ │
│ │ │urilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │2.3.2.4. Feedback şi│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │instruiri pentru │ │Nr medici de │ │Acoperiri │ │ │ │
│ │ │medicii de familie │DSP, INSP, MS│familie │NA │vaccinale optime│Anual │NA │NA │
│ │ │în scopul motivării │ │instruiţi │ │pentru grupele │ │ │ │
│ │ │persoanelor la risc │ │ │ │de risc definite│ │ │ │
│ │ │să se vaccineze │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│specific 2.4. │ │2.4.1.1. Elaborarea │autorităţi │Proceduri şi │ │Plan naţional │ │ │ │
│Asigurarea │ │de proceduri şi │publice │metodologii │NA │implementat │Permanent │NA │NA │
│continuităţii │ │metodologii │locale │elaborate │ │ │ │ │ │
│programului de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vaccinare în │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│timpul │ │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │bugetul │
│situaţiilor de │2.4.1. Implementarea Planului│2.4.1.2. Instruirea │autorităţi │Nr │ │10000 │ │ │fondurilor │
│urgenţă prin │naţional de pregătire şi │profesioniştilor │publice │profesionişti │NA │profesionişti │2027 │10.000.000 │externe │
│detectarea │răspuns în caz de epidemii şi│implicaţi │locale, │instruiţi │ │instruiţi │ │ │nerambursabile │
│precoce şi │pandemii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│răspunsul rapid│ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│în cazul │ │2.4.1.3. Asigurarea │MS, INSP, │Stocuri │ │ │ │ │ │
│focarelor/ │ │stocurilor de │DSP, │adecvate de │ │stoc central/ │ │ │ │
│epidemiilor │ │materiale, │autorităţi │materiale, │NA │judeţean │Permanent │28.000.000 │buget de stat │
│cauzate de boli│ │medicamente şi │publice │medicamente şi│ │corespunzător │ │ │ │
│prevenibile │ │vaccinuri necesare │locale, │vaccinuri │ │ │ │ │ │
│prin vaccinare.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│3. Asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu vaccinuri şi utilizarea │
│eficientă a acestora în cadrul Programului Naţional de Vaccinare │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │ │3.1.1.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Implementarea unui │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 3.1.1. Achiziţia │mecanism predictibil│ │ │ │ │ │ │ │
│ │centralizată de vaccinuri │de achiziţie │ │ │ │ │ │ │ │
│ │incluse în programul naţional│centralizată a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de vaccinare pentru │vaccinurilor incluse│MS, ANAP, │Mecanism │ │Zero │ │ │ │
│ │menţinerea unui raport │în programul │ANMDMR │funcţional │NA │discontinuităţi │Din 2024 │NA │NA │
│ │favorabil cost-eficacitate cu│naţional de │ │ │ │de stoc │ │ │ │
│ │asigurarea continuităţii în │vaccinare, cu │ │ │ │ │ │ │ │
│ │disponibilul de vaccinuri │asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │continuităţii în │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │disponibilul de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │vaccinuri │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │3.1.2.1. Asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │echipamentelor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │necesare pentru │ │ │ │Nr echipamente │ │ │bugetul │
│ │AP 3.1.2. Asigurarea unui │respectarea lanţului│ │Nr echipamente│ │achiziţionate la│ │ │fondurilor │
│ │lanţ de aprovizionare şi │de frig de la │MS, DSP │achiziţionate │NA │DSP; │2027 │50.000.000 │externe │
│ │distribuţie sustenabil şi │furnizor la │ │ │ │Nr. echipamente │ │ │nerambursabile,│
│ │bine controlat pentru │beneficiarul │ │ │ │pentru INSP │ │ │buget de stat │
│ │vaccinuri şi echipamente/ │serviciului de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │substanţe conexe şi │vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
│ │gestionarea eficientă a ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │vaccinurilor, în cadrul │3.1.2.2. Asigurarea │ │ │ │Livrarea │ │ │ │
│3.1. │sistemului de aprovizionare a│de servicii de │ │Servicii de │ │vaccinurilor la │ │ │ │
│Dezvoltarea │asistenţei medicale primare │transport pentru │MS, DSP, │transport │NA │medicii │Permanent │56.000.000 │Buget de stat │
│unui program │ │vaccinuri până la │ANMDMR │achiziţionate │ │vaccinatori, cu │ │ │ │
│integrat pentru│ │furnizorii de │ │ │ │respectarea │ │ │ │
│aprovizionarea │ │servicii medicale │ │ │ │lanţului de frig│ │ │ │
│cu vaccinuri, ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│gestionarea │ │3.1.3.1. Elaborarea,│ │ │ │ │ │ │ │
│necesarului de │ │aprobarea şi │ │ │ │ │ │ │ │
│spaţii de │ │implementarea de │ │ │ │Proceduri şi │ │ │ │
│depozitare şi a│ │proceduri pentru │ │Proceduri şi │ │metodologii │ │ │ │
│mijloacelor de │ │realizarea stocului │MS, INSP, │metodologii │NA │elaborate; │2024 │NA │NA │
│transport care │AP 3.1.3. Constituirea unui │de rezervă şi pentru│DSP, CNV │elaborate │ │Stoc de rezervă │ │ │ │
│să asigure │stoc de rezervă obligatoriu │utilizarea flexibilă│ │ │ │definit │ │ │ │
│respectarea │de vaccinuri esenţiale pentru│a acestuia (inclusiv│ │ │ │ │ │ │ │
│lanţului │sănătatea publică │definirea stocului │ │ │ │ │ │ │ │
│frigorific şi │ │de rezervă) │ │ │ │ │ │ │ │
│monitorizarea │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│constantă a │ │ │ │Stoc de │ │Stoc de rezervă │ │ │ │
│sistemului de │ │3.1.3.2. Achiziţia │MS, INSP, DSP│rezervă │NA │constituit şi │2024 │40.000.000 │buget de stat │
│distribuţie şi │ │stocului de rezervă │ │achiziţionat │ │împrospătat │ │ │ │
│administrare a │ │ │ │ │ │permanent │ │ │ │
│vaccinurilor. ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │3.1.4.1. Elaborarea/│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │revizuirea cadrului │ │Cadru │ │ │ │ │ │
│ │ │legislativ necesar │MS, ANMDMR, │legislativ │ │Cadru legislativ│ │ │ │
│ │ │pentru autorizarea │ANAP, │elaborat/ │NA │elaborat/ │2024 │NA │NA │
│ │ │şi procurarea rapidă│ │actualizat │ │actualizat │ │ │ │
│ │ │a unor vaccinuri în │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │situaţii de urgenţă │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │3.1.4.2. Aprobarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cadrului legislativ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 3.1.4. Armonizarea │necesar pentru │MS, ANMDMR │Cadru │ │Cadru legislativ│ │ │ │
│ │cadrului legislativ pentru │autorizarea şi │ANAP, │legislativ │NA │aprobat │2024 │NA │NA │
│ │autorizarea şi procurarea │procurarea rapidă a │ │aprobat │ │ │ │ │ │
│ │rapidă a unor vaccinuri în │unor vaccinuri în │ │ │ │ │ │ │ │
│ │situaţii de urgenţă │situaţii de urgenţă │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │3.1.4.3. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Monitorizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │implementării │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cadrului legislativ │ │Cadru │ │Cadru legislativ│Permanent │ │ │
│ │ │necesar pentru │MS, ANMDMR │legislativ │NA │implementat │din 2025 │NA │NA │
│ │ │autorizarea şi │ │implementat │ │ │ │ │ │
│ │ │procurarea rapidă a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │unor vaccinuri în │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │situaţii de urgenţă │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│4. Îmbunătăţirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranţei │
│vaccinurilor │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │ │4.1.1.1. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │/ actualizarea │ │ │ │O raportare │ │ │ │
│ │ │metodologiilor de │INSP, MS, │Instrumente │NA │îmbunătăţită a │2024 │NA │NA │
│ │ │raportare a │ANMDMR │adoptate │ │RAPI │ │ │ │
│ │ │reacţiilor adverse │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │postvaccinale │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │4.1.1.2. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 4.1.1. Continuarea │Monitorizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │îmbunătăţirii acţiunilor │implementării │INSP, DSP, │Rapoarte │ │O raportare │ │ │ │
│ │privind siguranţa │metodologiilor de │ANMDMR │anuale │NA │îmbunătăţită a │Permanent │NA │NA │
│ │vaccinurilor pentru a se │raportare a │ │ │ │RAPI │ │ │ │
│ │armoniza cu cele mai bune │reacţiilor adverse │ │ │ │ │ │ │ │
│ │practici internaţionale │postvaccinale la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │4.1.1.3. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │/ actualizarea şi │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │diseminarea │DSP, ANMDMR, │Instrumente │ │O raportare │ │ │Conexat cu │
│ │ │metodologiilor de │organizaţii │diseminate │NA │îmbunătăţită a │Permanent │NA │activitatea │
│ │ │raportare a │profesionale │ │ │RAPI │ │ │2.1.5.2. │
│ │ │reacţiilor adverse │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │postvaccinale │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │ │CNV, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ANMDMR │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Comisia │ │ │ │ │ │ │
│ │ │4.1.2.1. Realizarea │Naţională de │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de analize anuale │Clasificare a│Rapoarte şi │ │O raportare │ │ │Conexat cu │
│ │AP 4.1.2. Îmbunătăţirea │privind calitatea │Cazurilor de │recomandări │NA │îmbunătăţită a │Anual │NA │activitate a │
│ │calităţii supravegherii şi │raportării RAPI │Reacţii │ │ │RAPI │ │ │2.1.5.2. │
│ │raportării evenimentelor │ │Adverse │ │ │ │ │ │ │
│ │adverse post vaccinare, sub │ │Postvaccinale│ │ │ │ │ │ │
│4.1. │îndrumarea Comitetului │ │Indezirabile │ │ │ │ │ │ │
│Eficientizarea │naţional de vaccinologie şi a│ │(RAPI) │ │ │ │ │ │ │
│acţiunilor │Comisiei naţionale de ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│privind │clasificare a cazurilor de │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│siguranţa │reacţii adverse postvaccinare│4.1.2.2. │DSP, ANMDMR, │ │ │ │ │ │ │
│vaccinurilor │indezirabile │Implementarea de │organizaţii │Rapoarte de │ │ │ │ │ │
│pentru a se │ │mecanisme de │profesionale,│feed-back, │ │O raportare │ │ │Conexat cu │
│alinia la cele │ │feed-back privind │furnizori de │ateliere de │NA │îmbunătăţită a │Permanent │NA │activitate a │
│mai bune │ │calitatea raportării│servicii │instruire │ │RAPI │ │ │2.1.5.2. │
│practici │ │RAPI │medicale, │ │ │ │ │ │ │
│internaţionale,│ │ │organizaţii │ │ │ │ │ │ │
│inclusiv │ │ │de pacienţi │ │ │ │ │ │ │
│politici, ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│monitorizare, │ │4.1.3.1. Creşterea │ │ │ │ │ │ │ │
│supraveghere şi│ │gradului de │ │ │ │ │ │ │ │
│receptivitate. │ │conştientizare a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 4.1.3. Creşterea gradului │comunităţii şi a │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │de conştientizare a │profesioniştilor din│DSP, ANMDMR, │ │ │ │ │ │ │
│ │comunităţii şi a │domeniul sănătăţii │organizaţii │Nr. │ │ │ │ │ │
│ │profesioniştilor din domeniul│cu privire la │profesionale,│profesionişti │ │O raportare │ │ │Conexat cu │
│ │sănătăţii cu privire la │sistemele de │furnizori de │instruiţi, Nr.│NA │îmbunătăţită a │Permanent │NA │activitate a │
│ │siguranţa vaccinurilor pentru│siguranţă a │servicii │acţiuni de │ │RAPI │ │ │2.1.5.2. │
│ │a îmbunătăţi încrederea în │vaccinurilor pentru │medicale, │conştientizare│ │ │ │ │ │
│ │program şi raportarea │a îmbunătăţi │organizaţii │publică │ │ │ │ │ │
│ │evenimentelor adverse. │încrederea în │de pacienţi │ │ │ │ │ │ │
│ │ │program şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │raportarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │evenimentelor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │adverse │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │4.1.4.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Identificare baze de│ │Raport de │ │O raportare │ │ │ │
│ │ │date naţionale şi │MS, INSP │analiză │NA │îmbunătăţi tă a │2024 │NA │NA │
│ │ │mecanisme de │ │ │ │RAPI │ │ │ │
│ │ │interconectare │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │4.1.4.2. Adoptarea │ │Protocoale/act│ │O raportare │ │ │ │
│ │AP 4.1.4. Facilitarea │de protocoale/acte │MS, INSP │e normative │NA │îmbunătăţi tă a │2025 │NA │NA │
│ │conectării RENV cu alte baze │normative necesare │ │adoptate │ │RAPI │ │ │ │
│ │de date naţionale pentru o │interconectării │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mai bună evaluare a ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │siguranţei vaccinurilor │4.1.4.3. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de soluţii │ │ │ │ │ │ │bugetul │
│ │ │informatice adecvate│ │Soluţii │ │O raportare │ │ │fondurilor │
│ │ │pentru │MS, INSP │informatice │NA │îmbunătăţită a │2025 │7.000.00 0 │externe │
│ │ │interconectarea RENV│ │implementate │ │RAPI │ │ │nerambursabile,│
│ │ │cu bazele de date │ │ │ │ │ │ │buget de stat, │
│ │ │naţionale │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │identificate │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General 5: Consolidarea monitorizării şi evaluării Programului │
│Naţional de Vaccinare prin analiza datelor din registrul de vaccinare (RENV) │
│precum şi a datelor de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │5.1.1.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Introducerea │ │Soluţie │ │RENV cu │ │ │Conexat cu │
│ │ │modulului de │MS, INSP │informatică │NA │funcţiuni │2025 │NA │activitate a │
│ │ │vaccinare a │ │implementată │ │ameliorate │ │ │4.1.4.3. │
│ │ │adultului. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │5.1.1.2. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Monitorizarea prin │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │intermediul RENV a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │consumului de vaccin│ │Mecanism de │ │RENV cu │ │ │Conexat cu │
│ │ │achiziţionat de │MS, INSP │monitorizare │NA │funcţiuni │2025 │NA │activitate a │
│ │ │către Ministerul │ │funcţional │ │ameliorate │ │ │4.1.4.3. │
│ │ │Sănătăţii pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │implementarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Programului Naţional│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de Vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │5.1.1.3. Trimitere, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │prin intermediul │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │RENV, a SMS- urilor │ │Contract de │ │Îmbunătăţirea │ │ │buget de stat, │
│ │AP 5.1.1. Dezvoltarea │către aparţinătorii │MS, INSP │furnizare sms │NA │acoperirii │Permanent │7.000.000 │prin PNV │
│ │graduală de noi │legali ai copiilor │ │activ │ │vaccinale │ │ │ │
│ │funcţionalităţi în RENV │ce urmează a fi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru facilitarea vaccinării│vaccinaţi. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi fundamentarea deciziilor ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │privind vaccinarea │5.1.1.4. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Monitorizarea prin │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │intermediul RENV a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │informaţiilor despre│ │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │ │vaccinările │MS, INSP │Raport anual │NA │acoperirii │2025 │700.000 │buget de stat, │
│ │ │neefectuate şi a │ │ │ │vaccinale │ │ │prin PNV │
│ │ │motivului care a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │condus la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │neefectuarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │acestora │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │5.1.1.5. Generarea │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │istoricului de │ │Serviciu │ │RENV cu │ │ │Conexat cu │
│5.1: │ │vaccinare şi a │MS, INSP │funcţional │NA │funcţiuni │2025 │NA │activitate a │
│Dezvoltarea │ │dovezilor de │ │ │ │ameliorate │ │ │4.1.4.3. │
│platformei │ │vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
│RENV, ca │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│instrument │ │5.1.1.6. Generarea │ │ │ │RENV cu │ │ │Conexat cu │
│pentru │ │de rapoarte privind │MS, INSP │Raport anual │NA │funcţiuni │2025 │NA │activitate a │
│fundamentarea │ │volumul de servicii │ │ │ │ameliorate │ │ │4.1.4.3. │
│politicilor de │ │de vaccinare. │ │ │ │ │ │ │ │
│sănătate care ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│includ │AP 5.1.2. Utilizarea RENV ca │5.1.2.1. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │ │
│vaccinarea │instrument de instruire │soluţiei informatice│ │ │ │ │ │ │ │
│ │privind vaccinarea cu │pentru includerea de│ │Soluţie │ │Performanţă │ │ │Conexat cu │
│ │includerea de instrucţiuni şi│instrucţiuni şi │MS, INSP │informatică │NA │îmbunătăţită a │2025 │NA │activitate a │
│ │proceduri ce vizează toţi │proceduri ce vizează│ │implementată │ │PNV │ │ │4.1.4.3. │
│ │utilizatorii înregistraţi │toţi utilizatorii │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │înregistraţi. │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │5.1.3.1. Adoptarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │metodologiei de │ │Metodologie │ │Asigurarea │ │ │ │
│ │ │asigurare a │MS, INSP │adoptată │NA │calităţii │2024 │NA │NA │
│ │ │calităţii datelor │ │ │ │datelor RENV │ │ │ │
│ │ │din RENV │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │5.1.3.2. Alocarea de│ │Resurse umane │ │Asigurarea │ │ │ │
│ │ │resurse umane pentru│MS, INSP, DSP│disponibile pt│NA │calităţii │2024 │21.000.000 │buget de stat │
│ │ │asigurarea calităţii│ │RENV │ │datelor RENV │ │ │ │
│ │ │datelor RENV │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │5.1.3.2. Instruire │INSP, DSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │la nivel naţional │mediul │Nr. │ │Asigurarea │ │ │Conexat cu │
│ │ │pentru implementarea│academic, │profesionişti │NA │calităţii │2026 │NA │activitate a │
│ │AP 5.1.3. Dezvoltarea │metodologiei de │organizaţii │instruiţi, │ │datelor RENV │ │ │2.1.5.2. │
│ │capacităţii de asigurare a │asigurarea calităţii│profesionale │ │ │ │ │ │ │
│ │calităţii datelor din RENV │datelor din RENV │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │DSP, medici │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │de familie, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │5.1.3.3. │maternităţi, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Implementarea │alţi │ │ │ │ │ │ │
│ │ │metodologiei de │furnizori de │ │ │Asigurare a │ │ │Conexat cu │
│ │ │asigurare a │servicii │Raport anual │NA │calităţii │permanent │NA │activitate a │
│ │ │calităţii datelor │medicale care│ │ │datelor RENV │ │ │2.1.5.2. │
│ │ │din RENV, verificare│oferă │ │ │ │ │ │ │
│ │ │şi feed-back │serviciul de │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │vaccinare │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │pentru │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │populaţie │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │5.2.1. Dezvoltarea │5.2.1.1. Instruire │ │ │ │ │ │ │ │
│ │capacităţii de analiză şi │profesională pentru │ │Nr │ │Ameliorarea │ │ │Conexat cu │
│ │sinteză la nivel naţional şi │dezvoltarea │INSP, DSP │profesionişti │NA │utilizării │2026 │NA │activitate a │
│ │judeţean prin asigurarea de │capacităţii de │ │instruiţie │ │datelor de │ │ │2.1.5.2. │
│ │resurse umane şi instruirea │analiză şi sinteză │ │ │ │vaccinare pentru│ │ │ │
│ │acestora │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Specific nr. │ │5.2.2.2. Analiza │ │ │ │ │ │ │ │
│5.2: Creşterea │5.2.2. Elaborarea de rapoarte│permanentă a datelor│ │Rapoarte de │ │ │ │ │ │
│utilizării │periodice privind aspecte │de vaccinare la │ │analiză a │ │Creşterea │ │ │ │
│datelor privind│relevante legate de statusul │nivelul furnizorilor│INSP, DSP │statusului │NA │performanţei PNV│Permanent │NA │NA │
│acoperirea │vaccinării │de servicii, al │ │vaccinării │ │ │ │ │ │
│vaccinală │ │judeţelor şi │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru │ │naţional │ │ │ │ │ │ │ │
│îmbunătăţirea ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│implementării │ │5.2.3.1. Utilizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│PNV │5.2.3. Utilizarea analizelor │datelor de vaccinare│ │ │ │ │ │ │ │
│ │din rapoartele periodice │şi de acoperire │ │ │ │Acoperiri │ │ │ │
│ │pentru îmbunătăţirea │vaccinală de │MS, INSP, DSP│Acoperiri │NA │vaccinale │Permanent │NA │NA │
│ │performanţei PNV şi pentru │categorii eligibile │ │vaccinale │ │îmbunătăţi te │ │ │ │
│ │fundamentarea politicilor │pentru fundamentarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │publice de vaccinare │politicilor publice │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General 6: Asigurarea de resurse umane suficiente numeric şi │
│specializate în domeniul vaccinării pentru toate regiunile │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │ │6.1.1.1. │ │Plan de │ │Plan de resurse │ │ │ │
│ │ │Implementarea │ │resurse umane │ │umane în │ │ │ │
│ │ │planurilor de │MS, INSP, DSP│în asistenţa │NA │asistenţa │Per man │NA │NA │
│ │ │resurse umane în │ │primară şi │ │primară şi │ent │ │ │
│ │ │toate regiunile │ │comunitară │ │comunitar ă │ │ │ │
│ │ │ │ │implementat │ │implementat │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │6.1.1.2. Redefinirea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │rolurilor şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │responsabilităţilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │în domeniul │MS, INSP, DSP│Act normativ │NA │Responsabilităţi│2024 │NA │NA │
│ │ │vaccinării pentru │ │aprobat │ │actualizate │ │ │ │
│ │ │profesiile medicale │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │şi pentru furnizorii│ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 6.1.1 Asigurarea unui │de servicii medicale│ │ │ │ │ │ │ │
│ │cadru legislativ care să ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │susţină intrarea de noi │6.1.1.3. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │profesionişti in sistem, │unui cadru unitar de│ │ │ │ │ │ │ │
│ │dezvoltarea profesionala │formare continuă │ │ │ │ │ │ │ │
│ │continua şi oferirea unui │pentru profesiile │MS, Comisie │Atestat în │ │Îmbunătăţirea │Trim. IV │ │ │
│ │mediu stimulativ de lucru. │medicale implicate │de │vaccinologie │NA │competenţelor │2023 │NA │NA │
│ │ │în activitatea de │specialitate │dezvoltat │ │medicilor │ │ │ │
│ │ │vaccinare (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Atestat în │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │vaccinologie) │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │6.1.1.4. Crearea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │unui sistem de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │motivare a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │profesioniştilor │MS; │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │ │pentru parcurgerea │Organizaţii │Sistem de │NA │competenţelor │2024 │NA │NA │
│ │ │periodică de │profesionale │motivare creat│ │medicilor │ │ │ │
│ │ │programe de educaţie│ │ │ │vaccinatori │ │ │ │
│ │ │medicală continuă în│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │domeniul │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │vaccinologiei │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 6.1.2. Elaborarea si │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv │revizuirea periodica a unui │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ghid de bune practici de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│6.1: Definirea │vaccinare, care sa ofere cele│ │CNV, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│de instrumente │mai noi date ştiinţifice │6.1.2.1. Ghid de │Comisii de │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│legislative şi │asupra vaccinurilor incluse │bune practici de │specialitate,│Ghid avizat │NA │competenţelor │2025 │NA │NA │
│procedurale │în PNI şi informaţii asupra │vaccinare avizat de │organizaţii │ │ │medicilor │ │ │ │
│pentru intrarea│modului de administrare, a │Ministerul Sănătăţii│profesionale │ │ │vaccinator i │ │ │ │
│de │eficacităţii si siguranţei │ │ │ │ │ │ │ │ │
│profesionişti │vaccinurilor utilizate si a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│în sistem, │recomandărilor privind │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dezvoltarea │vaccinurile nou introduse │ │ │ │ │ │ │ │ │
│profesională ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│continuă şi │AP 6.1.3. Asigurarea de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│oferirea unui │metode moderne de e- learning│6.1.3.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│mediu │pentru educaţia continua a │unei platforme de e-│ │Platformă │ │ │ │ │ │
│stimulativ de │profesioniştilor implicaţi în│learning pentru │ │funcţională │ │Îmbunătăţirea │ │ │Conexat cu │
│lucru │procesul de vaccinare în │educaţia continua a │INSP │Profesionişti │NA │competenţelor │2025 ; │NA │activitate a │
│ │vederea actualizării │profesioniştilor │ │pregătiţi │ │medicilor │Permanent │ │2.1.5.2. │
│ │cunoştinţelor legate de │implicaţi în │ │anual │ │vaccinator i │ │ │ │
│ │bolile prevenibile prin │procesul de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │vaccinare si de modalităţile │vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de prevenţie existente │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 6.1.4. Dezvoltarea de │6.1.4.1. Pregătirea │ │Curriculum de │ │ │ │ │ │
│ │politici şi instrumente │şi implicarea │ │instruire │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │pentru extinderea │întregii resurse │INSP, DSP, │formalizat; │ │competenţelor │2025 │ │Conexat cu │
│ │competenţelor │umane din domeniul │Organizaţii │Profesionişti │NA │medicilor │Permanent │NA │activitate a │
│ │profesioniştilor prin │sănătăţii pentru a │profesionale │pregătiţi │ │vaccinatori │ │ │2.I.5.2. │
│ │instruirea în tehnici │acţiona ca avocaţi │ │anual │ │ │ │ │ │
│ │eficiente de comunicare │pentru imunizare. │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │6.1.5.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │unui program de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 6.1.5. Formarea │formare │ │Curriculum de │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │farmaciştilor pentru │postuniversitară │ │instruire │ │competenţelor │ │ │ │
│ │înţelegerea beneficiilor │pentru farmacişti │INSP, DSP, │formalizat; │ │farmaciştilor │2025 │ │Conexat cu │
│ │vaccinării şi pentru │privind vaccinarea │Organizaţii │Profesionişti │NA │privind │Permanent │NA │activitate a │
│ │informarea corectă a │si pentru informarea│profesionale │pregătiţi │ │comunicarea │ │ │2.I.5.2. │
│ │publicului cu privire la │corectă a publicului│ │anual │ │pentru vaccinare│ │ │ │
│ │recomandările oficiale │cu privire la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │recomandările │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │oficiale │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │6.1.6.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 6.1.6. Formarea altor │unui program de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │categorii de profesionişti │formare │ │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │(cadre didactice, asistenţi │postuniversitară │ │Curriculum de │ │competenţelor │ │ │ │
│ │sociali personali, preoţi) │pentru alte │INSP, DSP, │instruire │ │altor categorii │ │ │Conexat cu │
│ │pentru înţelegerea │categorii de │Organizaţii │formalizat; │NA │de profesionişti│2025 │NA │activitate a │
│ │beneficiilor vaccinării si │profesionişti │profesionale │Profesionişti │ │privind │Permanent │ │2.1.5.2. │
│ │pentru informarea corectă a │privind vaccinarea │ │pregătiţi │ │comunicai' ea │ │ │ │
│ │publicului cu privire la │şi pentru informarea│ │anual │ │pentru vaccinare│ │ │ │
│ │recomandările oficiale │corectă cu privire │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │la recomandările │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │oficiale │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General 7: Creşterea capacităţii de supraveghere a bolilor prevenibile │
│prin vaccinare │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│ │AP. 7.1.1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv │Creşterea capacităţii de │7.1.1.1. Asigurarea │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │implementare a cadrului │de personal │ │Nr. │ │ │ │ │ │
│7.1: │legislativ privind │suficient în DSP, cu│ │profesionişti │ │ │ │ │ │
│Consolidarea │supravegherea bolilor │responsabilităţi │ │responsabili │ │ │ │ │ │
│sistemului de │transmisibile │distincte privind │MS, DSP, INSP│de │75 │150 │2027 │NA │NA │
│supraveghere a │prin asigurarea de personal │supravegherea │ │supravegherea │ │ │ │ │ │
│bolilor │dedicat şi │bolilor │ │BT/judeţ / │ │ │ │ │ │
│prevenibile │instruirea acestuia pentru │transmisibile │ │naţional │ │ │ │ │ │
│prin vaccinare │aplicarea metodologiilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │supraveghere │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │7.1.1.2. Formarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │periodică a celor │ │Nr. │ │ │ │ │ │
│ │ │care raportează │ │profesionişti │ │ │ │ │ │
│ │ │(furnizori de │INSP, DSP; │instruii │ │ │ │ │ │
│ │ │servicii medicale, │Organizaţii │pentru │NA │100/an │Permanent │700.000 │buget de stat │
│ │ │profesionişti din │profesionale,│supravegherea │ │ │ │ │ │
│ │ │DSP) în │ANMCS │bolilor │ │ │ │ │ │
│ │ │supravegherea │ │transmisibile │ │ │ │ │ │
│ │ │bolilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │transmisibile │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │7.1.1.3. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Monitorizarea │ │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │ │raportărilor şi │INSP, DSP │Raport anual │NA │calităţii │Permanent │NA │NA │
│ │ │feed-back privind │ │ │ │raportărilor în │ │ │ │
│ │ │raportarea şi │ │ │ │domeniul BT │ │ │ │
│ │ │validarea cazurilor │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP. 7.1.2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Dezvoltarea continuă a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Registrului unic de boli │7.1.2.1. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │bugetul │
│ │transmisibile, cu informaţii │de soluţii │ │Soluţii │ │ │ │ │fondurilor │
│ │acurate privind bolile │informatice adecvate│MS, INSP │informatice │NA │O supraveghere │Permanent │7.000.000 │externe │
│ │prevenibile prin vaccinare, │pentru îmbunătăţirea│ │implementate │ │îmbunătăţită BT │ │ │nerambursabile,│
│ │colectate în timp │permanentă a │ │ │ │ │ │ │buget de stat │
│ │real, care să stea la baza │RUBT │ │ │ │ │ │ │ │
│ │măsurilor de sănătate │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │publică. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │7.1.3.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP. 7.1.3. │Implementarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Asigurarea resurselor │sistematică şi │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │financiare pentru o bună │riguroasă a │DSP, │indicatorii │ │ │ │ │ │
│ │desfăşurare a activităţii de │programului naţional│furnizori de │programului │NA │O supraveghere │Permanent │350.000.000 │NA │
│ │supraveghere, prevenire şi │de │servicii │naţional │ │îmbunătăţită BT │ │ │ │
│ │control a bolilor │supraveghere şi │medicale │specific │ │ │ │ │ │
│ │transmisibile. │control al bolilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │transmisibile │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │prioritare │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP. 7.1.4. │7.1.4.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Conştientizarea │Activităţi de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │specialiştilor din domeniul │instruire pentru │MS, INSP, │Nr. │ │ │ │ │bugetul │
│ │medical privind importanţa │toate categoriile de│DSP, │specialişti │ │O supraveghere │ │ │fondurilor │
│ │raportării corecte a │profesionişti şi │furnizori de │instruiţi/an │NA │îmbunătăţită a │Permanent │25.000.000 │externe │
│ │datelor privind bolile │activităţi de │servicii │Nr. rapoarte │ │BT │ │ │nerambursabile,│
│ │transmisibile în vederea │analiză a │medicale │de analiză │ │ │ │ │buget de stat. │
│ │implementării unor măsuri de │calităţii │ │ │ │ │ │ │ │
│ │control adecvate. │raportărilor în RUBT│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │7.2.1.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de instruiri pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv │ │creşterea │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │AP 7.2.1. Creşterea │capacităţii de │DSP, │Nr. │ │ │ │ │ │
│7.2: │capacităţii de detecţie │detecţie rapidă şi │Institutul │specialişti │ │ │ │ │Inclus în │
│Testări de │rapidă şi caracterizare a │caracterizare a │Naţional de │instruiţi/an │ │O supraveghere │ │ │proiectul de la│
│laborator │microorganisme lor prioritare│microorganisme lor │Cercetare │Nr. metode de │NA │îmbunătăţită a │Permanent │NA │activitate a │
│pentru boli │în domeniul bolilor │prioritare în │Dezvoltare │detecţie │ │BT │ │ │anterioară │
│prevenibile │transmisibile, în acord cu │domeniul bolilor │Medico – │rapidă │ │ │ │ │ │
│prin vaccinare │strategia ECDC │transmisibile, │Militară │implementate │ │ │ │ │ │
│ │ │inclusiv pentru │"Cantacuzino"│ │ │ │ │ │ │
│ │ │laboratoarele de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │referinţă │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│specific nr. │ │7.3.1.1. │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│7.3. Analiza │AP 7.3.1. Organizarea unor │Realizarea de studii│DSP, │ │ │ │ │ │ │
│statusului │studii epidemiologice de │de │laboratoare │Nr studii │ │Cel puţin trei │ │ │ │
│imunitar în │seroprevalenţă pentru bolile │seroprevalenţă │medicale, │seroprevalenţă│NA │studii de │2030 │3.000.000 │buget de stat │
│populaţia │prevenibile prin vaccinare │pentru bolile │alţi │ │ │prevalenţă │ │ │ │
│generală sau în│ │prevenibile prin │furnizori de │ │ │ │ │ │ │
│subgrupuri │ │vaccinare │servicii │ │ │ │ │ │ │
│populaţionale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General 8: Comunicare pentru creşterea încrederii populaţiei în │
│beneficiile vaccinării, prin parteneriat social sustenabil │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│8.1: Realizarea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│unui │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│parteneriat │ │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│social │ │ │alte │ │ │ │ │ │ │
│sustenabil │ │8.1.1.1. Încheierea │ministere şi │ │ │ │ │ │ │
│pentru │ │unui │autorităţi │ │ │ │ │ │ │
│vaccinare │ │Acord de parteneriat│naţionale, │ │ │ │ │ │ │
│(poate include │AP. 8.1.1. Definirea misiunii│cu entităţile │organizaţii │Acord de │ │O susţinere mai │ │ │ │
│autorităţi, │parteneriatului social, a │relevante pentru │profesionale,│parteneriat │ │fermă şi mai │ │ │ │
│decidenţi, │criteriilor de eligibilitate │susţinerea │entităţi │asumat de │NA │vizibilă a │2025 │NA │NA │
│profesionişti │şi a principiilor etice │vaccinării - │economice, │partenerii │ │vaccinării │ │ │ │
│din sistemul │ │autorităţi, │media, │relevanţi │ │ │ │ │ │
│medical, │ │parteneri privaţi, │organizaţii │ │ │ │ │ │ │
│organizaţii ale│ │organizaţii ale │ale │ │ │ │ │ │ │
│societăţii │ │societăţii civile │societăţii │ │ │ │ │ │ │
│civile, │ │ │civile │ │ │ │ │ │ │
│entităţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│economice, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mass-media, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│organizaţii/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│profesionişti).│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │alte │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ministere şi │ │ │ │ │ │ │
│ │ │8.1.2.1. │autorităţi │ │ │5 Rapoarte │ │ │ │
│ │ │Realizarea de │naţionale, │ │ │anuale de │ │ │ │
│ │AP. 8.1.2. Implementarea │întâlniri │organizaţii │Rapoarte de │ │activitate; │ │ │ │
│- │activă a parteneriatului şi │semestriale/anuale, │profesionale,│activitate │NA │10 măsuri │Permanent │NA │NA │
│ │promovarea vaccinării │cu asumarea de │entităţi │Nr. măsuri │ │Cu acoperire │ │ │ │
│ │ │măsuri de susţinere │economice, │implementate │ │naţională │ │ │ │
│ │ │activă a vaccinării │media, │ │ │implementate │ │ │ │
│ │ │ │organizaţii │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ale │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │societăţii │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │civile │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│8.2: Asigurarea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│accesului facil│AP 8.2.1. Programe de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│la informaţii │instruire continuă care │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ştiinţifice │să-i ajute pe profesioniştii │8.2.1.1. Programe de│ │ │ │ │ │ │ │
│privind │din domeniul sănătăţii să │instruire pentru │MS, INSP, │Nr │ │Creşterea │ │ │Conexat cu │
│riscurile, │discute cu │medici şi asistente │organizaţii │profesionişti │NA │cererii pentru │2026 │NA │activitatea │
│beneficiile şi │sensibilitate şi respect │privind comunicarea │profesionale │instruiţi │ │vaccinarea HPV │ │ │2.1.5.2. │
│siguranţa │problemele de îngrijorare ale│pentru vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
│vaccinurilor │părinţilor cu privire la │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru │vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│profesionişti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│populaţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.2.2.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Înfiinţarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │bibliotecii virtuale│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de materiale │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │informative pe tema │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 8.2.2. Crearea unei │vaccinării, cu │ │Bancă de │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │biblioteci virtuale de │niveluri de │ │informaţii │ │informării │ │ │ │
│- │materiale informative pe tema│informare adaptate │MS, INSP │pentru │NA │publice privind │2025 │1.000.000 │buget de stat │
│ │vaccinării pentru populaţie │pentru profesionişti│ │vaccinare │ │vaccinarea │ │ │ │
│ │ │din domeniul │ │înfiinţată │ │ │ │ │ │
│ │ │medical, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │profesionişti din │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │alte domenii, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │părinţi, media, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │populaţie etc. │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │alte │ │ │ │ │ │ │
│ │ │8.2.2.2. Promovarea │ministere/ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │bibliotecii virtuale│autorităţi, │ │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│ │ │de │organizaţii │Nr. acţiuni │ │informării │ │ │Buget de stat │
│- │ │materiale │profesionale,│promovare/an │NA │publice privind │Permanent │1.050.000 │(PNV) │
│ │ │informative pe tema │organizaţii │ │ │vaccinarea │ │ │ │
│ │ │vaccinării în toate │ale │ │ │ │ │ │ │
│ │ │mediile sociale │societăţii │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │civile, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │media, │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.2.2.3. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Actualizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │continuă a │ │Bancă de │ │Îmbunătăţirea │ │ │ │
│- │ │bibliotecii virtuale│MS, INSP │informaţii │NA │informării │Permanent │NA │NA │
│ │ │de materiale │ │actualizată │ │publice privind │ │ │ │
│ │ │informative pe tema │ │ │ │vaccinarea │ │ │ │
│ │ │vaccinării pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │populaţie │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │8.3.1.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│8.3: │ │de studii periodice │ │ │ │ │ │ │ │
│Implementarea │AP 8.3.1. │de evaluare a │ │ │ │ │ │ │ │
│de campanii │Evaluarea nivelului │cunoştinţelor, │ │ │ │ │ │ │ │
│naţionale de │cunoştinţelor, atitudinilor │atitudinilor şi │ │Nr. studii │ │Cel puţin două │2024 │ │ │
│educaţie pentru│şi practicilor legate de │practicilor │INSP │realizate │NA │studii │2027; │3.000.000 │buget de stat │
│sănătate │vaccinare în rândul │legate de vaccinare │ │ │ │ │2030 │ │ │
│privind │populaţiei generale │în │ │ │ │ │ │ │ │
│vaccinarea şi │ │rândul populaţiei │ │ │ │ │ │ │ │
│bolile │ │generale │ │ │ │ │ │ │ │
│prevenibile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│prin vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.3.2.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 8.3.2. Dezvoltarea de │unui program de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │materiale de educaţie pentru │instruire │ │ │ │ │ │ │bugetul │
│ │sănătate destinate populaţiei│profesională în │INSP, DSP, │Nr. │ │500 │ │ │fondurilor │
│- │generale şi diseminarea │domeniul promovării │Organizaţii │profesionişti │NA │profesionişti │2026 │25.000.000 │externe │
│ │acestora pe cele mai adecvate│sănătăţii pentru │profesionale │formaţi │ │formaţi │ │ │nerambursabile │
│ │canale de │profesioniştii din │ │ │ │ │ │ │/buget de stat │
│ │comunicare │sistemul de sănătate│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │publică │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.3.2.2. Colaborarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cu entităţi │ │ │de complet │scădere cu 25% a│ │ │bugetul │
│ │ │specializate pentru │ │Ezitarea la │at din │ezitării la │ │conexat cu │fondurilor │
│- │ │ajustarea mesajelor │INSP │vaccinare │ultimul │vaccinare până │permanent │activitatea │externe │
│ │ │de vaccinare cu │ │ │studiu │în 2030 │ │precedentă │nerambursabile │
│ │ │tehnici de │ │ │ │ │ │ │/buget de stat │
│ │ │marketing social │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.3.3.1. Evaluarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 8.3.3. Informarea şi │rezultatelor şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │educarea populaţiei în │adaptarea │ │ │ │scădere cu 25% a│ │conexat cu │ │
│- │vederea creşterii aderenţei │strategiilor de │INSP, DSP │Rapoarte de │NA │ezitării la │permanent │activitatea │NA │
│ │la măsurile de │comunicare pentru │ │evaluare │ │vaccinare până │ │8.3.2. │ │
│ │prevenire şi control ale │creşterea încrederii│ │ │ │în 2031 │ │ │ │
│ │bolilor transmisibile. │în vaccinare pe │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │termen mediu şi lung│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.3.3.2. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de acţiuni │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │sistematice de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │informare şi educare│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │a │ │ │ │scădere cu 25% a│ │conexat cu │ │
│- │ │populaţiei în │INSP, DSP │Nr. acţiuni de│NA │ezitării la │permanent │activitatea │NA │
│ │ │vederea creşterii │ │informare/an │ │vaccinare până │ │8.3.2. │ │
│ │ │aderenţei la │ │ │ │în 2032 │ │ │ │
│ │ │măsurile de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │prevenire şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │control ale bolilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │transmisibile. │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │ │DSP, │ │ │ │ │ │ │
│8.4: │ │8.4.1.1. Realizarea │autorităţi │ │ │ │ │ │ │
│Implementarea │AP 8.4.1. Identificarea │de │publice │ │ │ │ │ │ │
│de strategii de│grupurilor ezitante la │acţiuni de │locale, │ │ │scădere cu 25% a│ │ │ │
│comunicare │vaccinare şi a barierelor │identificare a │furnizori de │Raport anual │NA │ezitării la │permanent │NA │NA │
│pentru │care influenţează succesul │grupurilor ezitante │servicii │ │ │vaccinare până │ │ │ │
│vaccinare │programului de vaccinare │la vaccinare în │medicale, │ │ │în 2033 │ │ │ │
│destinate │ │judeţe şi în │furnizori de │ │ │ │ │ │ │
│comunităţilor │ │comunităţi │servicii │ │ │ │ │ │ │
│sau grupurilor │ │ │sociale │ │ │ │ │ │ │
│vulnerabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 8.4.2. Adaptarea │8.4.2.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │resurselor de comunicare la │de materiale de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nivel naţional pentru a │informare adaptate │ │ │ │scădere cu 25% a│ │ │ │
│- │îmbunătăţi gradul de │grupurilor ezitante │DSP, INSP │Raport anual │NA │ezitării la │permanent │NA │NA │
│ │conştientizare şi încredere │la vaccinare în │ │ │ │vaccinare până │ │ │ │
│ │în vaccinare pentru │judeţe şi în │ │ │ │în 2034 │ │ │ │
│ │comunităţi/ grupuri │comunităţi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │vulnerabile │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │8.4.3.1. Realizarea │DSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de │autorităţi │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 8.4.3. Creşterea şi │acţiuni de informare│publice │ │ │ │ │ │ │
│ │susţinerea conştientizării şi│a │locale, │ │ │scădere cu 25% a│ │ │ │
│ │a cererii de vaccinuri în │grupurilor existente│furnizori de │Raport anual │NA │ezitării la │permanent │NA │NA │
│ │toate comunităţile şi pe │la │servicii │ │ │vaccinare până │ │ │ │
│ │parcursul întregii vieţii. │vaccinare în judeţe │medicale, │ │ │în 2035 │ │ │ │
│ │ │şi în │furnizori de │ │ │ │ │ │ │
│ │ │comunităţi │servicii │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │sociale │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│8.5: Creşterea │AP 8.5.1. Implementarea de │8.5.1.1. Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│nivelului de │activităţi de comunicare │unei campanii de │MS, INSP, │ │ │scădere cu 25% a│ │ │bugetul │
│încredere în │pentru a promova încrederea │informare privind │ANMDMR; │Campanie │ │ezitării la │ │conexat cu ob│fondurilor │
│sistemul de │comunităţii în procesul de │monitorizarea şi │DSP, │implementată │NA │vaccinare până │2026 │specific 4.1.│externe │
│evaluare şi │monitorizare şi răspuns la │răspunsul la │organizaţii │ │ │în 2036 │ │ │nerambursabile │
│monitorizare a │reacţiile adverse │reacţiile adverse │profesionale │ │ │ │ │ │ │
│siguranţei │postvaccinale. │postvaccinale │ │ │ │ │ │ │ │
│vaccinurilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│din România. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┤
│Obiectiv General 9: Asigurarea şi menţinerea unei contribuţii importante a │
│României în Regiunea Europeană │
├───────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬───────────────┤
│Obiectiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│9.1: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Implementarea │ │9.1.1.1. │ │ │ │ │ │ │ │
│activă a │AP 9.1.1. Organizarea de │Identificarea rapidă│ │ │ │ │ │ │ │
│Programului │activităţi de │şi │ │Raport anual │ │Scăderea │ │ │ │
│extins al OMS │vaccinare în situaţii de │sistematică a │ │(secţiune din │ │riscului de │ │ │ │
│privind │crize umanitare, migraţie, │grupurilor │MS, INSP, DSP│Raportul │NA │focare de │2026 │NA │NA │
│imunizarea şi │urgenţe de │vulnerabile în │ │privind BT) │ │BT │ │ │ │
│la alte │sănătate publică/ epidemii, │situaţii de risc │ │ │ │ │ │ │ │
│iniţiative de │pandemii. │epidemiologic │ │ │ │ │ │ │ │
│imunizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│relevante la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nivel regional │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi global │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │9.1.1.2. │ │Nr. campanii │ │ │ │ │ │
│ │ │Campanii ţintite de │ │implementate; │ │Scăderea │ │ │ │
│ │ │vaccinare a │ │Nr. persoane │ │riscului de │ │ │ │
│ │ │grupurilor │MS, INSP, DSP│vaccinate; │NA │focare de │2027 │NA │NA │
│ │ │vulnerabile în │ │Nr. doze │ │BT │ │ │ │
│ │ │situaţii de risc │ │vaccin │ │ │ │ │ │
│ │ │epidemiologic │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │9.1.2.1. Colaborarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │continuă cu sistemul│ │ │ │ │ │ │ │
│ │AP 9.1.2. Iniţierea si │de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │extinderea colaborărilor cu │medicină veterinară │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sistemul de │pentru identificarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │medicină veterinară pentru │unor rezervoare │MS, INSP, │ │ │Nr. │ │ │ │
│ │identificarea unor rezervoare│animale pentru │ANMDMR; │Protocol de │NA │rezervoare │permanent │NA │NA │
│ │animale pentru bolile │bolile prevenibile │ANSVSA │colaborare │ │identificate │ │ │ │
│ │prevenibile prin vaccinare şi│prin vaccinare şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru realizarea unor studii│pentru realizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │epidemiologice şi de │unor studii │ │ │ │ │ │ │ │
│ │seroprevalenta integrate. │epidemiologice şi de│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │seroprevalenta │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │integrate. │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 9.1.3. Implementarea │9.1.3.1. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │ │ │
│ │progresiva a unor instrumente│de instrumente │ │ │ │ │ │ │ │
│ │digitale pentru managementul │digitale pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │integrat al sănătăţii publice│managementul │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi a unor sisteme de │integrat al │ │ │ │ │ │ │ │
│ │informaţii │sănătăţii publice şi│ │Instrumente │ │ │ │ │ │
│ │geografice care să asigure o │a unor sisteme de │MS, INSP │digitale noi │NA │ │2026 │NA │NA │
│ │mai bună utilizare a datelor │informaţii │ │sau │ │ │ │ │ │
│ │legate de boli prevenibile │geografice care să │ │îmbunătăţite │ │ │ │ │ │
│ │prin vaccinare şi de │asigure o mai │ │ │ │ │ │ │ │
│ │imunizare şi formarea │bună utilizare a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │resursei umane pentru │datelor legate de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │utilizarea eficienta a │boli prevenibile │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acestora. │prin vaccinare │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 9.1.4. Susţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cercetării şi inovării în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │introducerea şi dezvoltarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de noi vaccinuri la nivel │ │MS, INSP, │ │ │ │ │ │ │
│ │naţional, pentru │Proiecte de │ANMDMR; │proiecte de │ │ │ │ │ │
│ │monitorizarea eficacităţii şi│cercetare │INCDMM │cercetare │NA │ │2026 │NA │NA │
│ │siguranţei vaccinurilor şi │operaţională │“Cantacuzino”│ │ │ │ │ │ │
│ │în evaluarea barierelor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │existente la nivelul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │societăţii pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acceptarea vaccinării │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────┼────────────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │AP 9.2.1. Implicarea activă │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Obiectiv │şi participarea CNV în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Specific nr. │reţeaua Comitetelor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│9.2: Creşterea │internaţionale de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vizibilităţii │vaccinologie din cadrul OMS │9.2.1.1. Facilitarea│ │Raport anual │ │ │ │ │ │
│Comitetului │şi ECDC şi a participării la │participării active │CNV, MS; INSP│de activitate │NA │ │2026 │NA │NA │
│Naţional de │grupurile consultative │a CNV la reţele şi │ │al CNV │ │ │ │ │ │
│Vaccinare la │tehnice internaţionale de │grupuri consultative│ │ │ │ │ │ │ │
│nivel │imunizare pentru a elabora │ │ │ │ │ │ │ │ │
│internaţional │cele mai bune decizii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │adaptate contextului │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │epidemiologic regional. │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────┴────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┘


                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016