Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STRATEGIE din 20 iunie 2002  de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STRATEGIE din 20 iunie 2002 de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 462 din 28 iunie 2002


- Sinteza -

CAP. 1
Introducere

Procesele de restructurare din industria miniera, declansate in perioada august 1997 - decembrie 1999, au determinat peste 90.000 de persoane, dintr-un total de 175.000 de salariati, sa paraseasca aceasta activitate.
Urmare a restructurarii activitatii miniere o serie de alte unitati economice din zonele respective si-au redus activitatea, fenomen ce a determinat o cadere economica brusca a acestor zone si a amplificat problemele sociale prin cresterea somajului.
Valea Jiului este una dintre aceste zone, cea mai puternic afectata, unde somajul, exprimat prin ponderea somerilor in totalul populatiei stabile in varsta de 18-20 ani, se situeaza la nivel de zona la 25%-80%.
In momentul de fata peste 9000 de fosti lucratori din sectorul minier din Valea Jiului, autodisponibilizati in 1997, au iesit din perioada ajutorului de somaj si a ajutorului de sprijin, fiind lipsiti de orice mijloace de subzistenta.
Urmare a acestei situatii Guvernul a decis inca din luna ianuarie 2001 crearea Comisiei interministeriale pentru analiza posibilitatilor de imbunatatire a conditiilor economice si sociale in Valea Jiului, denumita in continuare Comisia interministeriala, avand ca sarcina prioritara analiza situatiei existente in Valea Jiului, in vederea stabilirii de masuri pentru reducerea somajului, ocuparea fortei de munca, precum si pentru imbunatatirea conditiilor generale de viata.
In baza Deciziei primului-ministru nr. 133 din 18 ianuarie 2001, din Comisia interministeriala fac parte Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Administratiei Publice, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Ministerul de Interne, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Ministerul Justitiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Turismului, Prefectura Hunedoara, Consiliul Judetean Hunedoara si Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.
Rezultatele activitatii Comisiei interministeriale au fost afectate de lipsa unei strategii de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, care sa constituie cadrul reglementat in care sa actioneze Comisia interministeriala.
Ca atare Comisia interministeriala a acordat prioritate absoluta elaborarii Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, a carei sinteza este prezentata in continuare.

CAP. 2
Consideratii privind situatia socioeconomica si obstacolele intampinate in procesul crearii de noi locuri de munca

2.1. Principalele probleme ale Vaii Jiului
● Dependenta aproape totala de exploatarea carbunelui
● Lipsa unor activitati economice importante, independente de activitatea miniera
● Incapacitatea de plata a Companiei Nationale a Huilei Petrosani si neachitarea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele fondurilor speciale si bugetele locale
● Starea necorespunzatoare a infrastructurii drumurilor, a instalatiilor de alimentare cu agent termic, gaze si canalizare
● Starea precara si insalubra a unei insemnate parti a locuintelor
● Deteriorarea mediului inconjurator, cauzata de exploatarea carbunelui
● Concentrarea unui numar mare de persoane fara loc de munca intr-un spatiu geografic relativ restrans
● Ponderea insemnata a populatiei provenite din afara zonei, ca urmare a politicii de dezvoltare accelerata a industriei extractive, promovata anterior anului 1989
● Lipsa terenurilor cu potential agricol, care sa ofere alternative pentru subzistenta
● Existenta unui important numar de persoane cu handicap, determinat in principal de natura muncii depuse.
Indicatori socioeconomici ai zonei miniere*):
---------
*) Sursa: Raportul anual independent de monitorizare a impactului social, intocmit de consultantul Heart Group in asociere cu Viena Survey si CURS - S.A. la comanda ANDIPRZM.
● populatia angajata a scazut cu mai mult de 40% fata de anul 1997;
● veniturile in bani ale populatiei din zona, atat ca venit pe persoana, cat si pe gospodarie, sunt mai mici decat media nationala;
● peste 28% din gospodarii nu au bani suficienti pentru strictul necesar, altele 35% au bani doar pentru strictul necesar (hrana si servicii de baza) si mai putin de 10% au venituri corespunzatoare;
● 68% din minerii disponibilizati nu si-au gasit un loc de munca;
● circa 7% din totalul minerilor care si-au gasit un loc de munca lucreaza ocazional, alti 5% lucreaza pe cont propriu si numai 21% lucreaza cu regularitate.
2.2. Obstacole intampinate in anul 2001 in procesul de creare de noi locuri de munca
Programele desfasurate de diferite institutii, care au facilitat crearea de locuri de munca in sistem public sau privat, au relevat o serie de aspecte dintre care mentionam:
● degradarea masiva a infrastructurii sociale existente in zona;
● refuzul locurilor de munca in sistem privat sau public datorita salarizarii neatractive;
● lipsa unor calificari adecvate a fortei de munca in domeniile cerute de angajatori;
● existenta unor programe care se adreseaza doar minerilor disponibilizati si nu comunitatii in ansamblu;
● existenta unor mentalitati necorespunzatoare privind raporturile de munca angajat-angajator, de unde si o acomodare dificila cu sistemul de lucru privat;
● oferta pentru majoritatea locurilor de munca este pe o perioada determinata de la 6 luni la 1 an;
● existenta unei categorii de persoane fara loc de munca care au depasit conditiile de varsta conforme cu cerintele pietei de munca;
● aparitia din randul persoanelor fara loc de munca a unei categorii care refuza locurile de munca, deoarece beneficiaza de ajutoare de urgenta din partea Guvernului;
● lipsa de investitii private importante, datorata unei imagini neatractive a zonei;
● dezvoltarea insuficienta a IMM existente, datorita unui mediu nefavorabil caracterizat de precaritati economice dependente de Compania Nationala a Huilei Petrosani prin neonorarea contractelor;
● concentrarea preocuparilor autoritatilor locale asupra unor lucrari de investitii care nu incurajeaza dezvoltarea sectorului privat.

CAP. 3
Principalele obiective si prioritati ale Strategiei de dezvoltare socioeconomica a bazinului carbonifer al Vaii Jiului

3.1. Principalele obiective ale strategiei
Strategia, asa cum a fost elaborata de Comisia interministeriala, are ca scop restructurarea economiei Vaii Jiului prin inlocuirea dependentei acesteia de industria miniera ca urmare a crearii unei game diversificate de sectoare, afaceri si calificari.
Aceasta necesita resurse noi, constand din fonduri, expertiza, programe integrate de actiuni si o implementare corespunzatoare.
Obiectivul principal al strategiei il constituie necesitatea dezvoltarii sectorului privat, fiecare din obiectivele specifice contribuind la atingerea acestui scop.
Urmatoarele obiective propuse de Comisia interministeriala constituie cadru strategic, care pune accentul pe crearea de locuri de munca, dezvoltarea sectorului privat, dezvoltarea sectoriala, implicarea comunitatii locale, calitatea vietii si a mediului inconjurator si transformarea imaginii regiunii:
Obiectivul 1: Stimularea crearii de locuri de munca prin dezvoltarea sectorului privat si atragerea de noi investitii
Obiectivul 2: Atragerea de investitii in scopul modernizarii si reabilitarii infrastructurii din regiune
Obiectivul 3: Sprijinirea si consolidarea activitatii sectoriale - cu accent pe industrie, constructii, turism, industrie manufacturiera si servicii asociate si agricultura
Obiectivul 4: Implicarea comunitatii locale in dezvoltarea regiunii
Obiectivul 5: Transformarea mediului natural intr-unul care sa sustina o economie diversificata si o buna calitate a vietii, prin programe si actiuni de ecologizare
Obiectivul 6: Promovarea si prezentarea Vaii Jiului si a oportunitatilor ei pe piata locala, regionala, nationala si internationala.
Aceste obiective reflecta necesitatile socioeconomice ale Vaii Jiului si constituie punctul central al dezvoltarii acesteia.
3.2. Mijloacele de atingere a obiectivelor strategice
Strategia pentru dezvoltarea Vaii Jiului nu poate fi limitata de abordarile sau practicile conventionale.
Aceasta isi propune solutii radicale si inovatoare pe masura problemelor care trebuie sa fie depasite.
Pentru realizarea obiectivelor strategice Comisia interministeriala prezinta propuneri specifice pentru regenerarea Vaii Jiului. Fiecare propunere este legata de unul sau mai multe obiective strategice.
Propunerea 1: Transformarea oraselor din Bazinul carbonifer al Vaii Jiului in zone favorabile dezvoltarii sectorului privat, care include urmatoarele actiuni:
● sprijinirea crearii de noi afaceri printr-o serie de stimulente si instrumente;
● concentrarea atentiei asupra IMM existente, cu un real potential de crestere;
● investitii in incubatoare de afaceri (un spatiu modular prevazut cu servicii suport integrate);
● infiintarea unui parc tehnologic, care sa sprijine dezvoltarea afacerilor cu o baza tehnologica inalta si sa valorifice experienta existenta in Universitatea Petrosani;
● o campanie sustinuta pentru promovarea regiunii si atragerea de noi afaceri si investitii;
● sprijin indreptat spre un sector de activitate economic nou, cu accent asupra turismului si dezvoltarea sectoarelor existente, cum sunt constructiile si agricultura.
Propunerea 2: Imbunatatirea conditiilor de trai prin refacerea fondului locativ si a serviciilor de utilitati publice locale, care include urmatoarele actiuni:
● initiative indreptate in mod special spre disponibilizati si familiile acestora, precum si spre celelalte categorii sociale defavorizate;
● un fond de dezvoltare a comunitatii locale, pentru a-i oferi resurse cu ajutorul carora sa intreprinda actiunile specificate si definite local in domeniul gospodariei locative;
● initiative specifice pentru imbunatatirea fondului de locuinte, utilizand oamenii care locuiesc in ele pentru a intreprinde reabilitarea si modernizarea acestora;
● implicarea ministerelor si a altor institutii descentralizate in imbunatatirea conditiilor de asistare sociala publica.
Intregul pachet de sprijin va fi pus in practica pe toata perioada de aplicare a strategiei. Resursele si consultanta necesare vor fi accesibile in toate cele sase orase principale. Consultanta pentru realizarea actiunii va avea baza in comunitatile locale respective, actiunile intreprinse fiind cat mai apropiate posibil de comunitatea locala.
Propunerea 3: Imbunatatirea mediului si a infrastructurii prin programe de lucrari publice, care cuprinde urmatoarele actiuni:
● identificarea, dimensionarea si demararea programelor de ecologizare pentru toate elementele poluante;
● identificarea necesitatilor de infrastructura privind drumuri, alimentarea cu apa, canalizare, energie electrica, gaze si telecomunicatii;
● stabilirea nivelului de finantare pe care Guvernul il va asigura in perioada de implementare a strategiei si apelarea la potentiali donori pentru acoperirea diferentelor de finantare.
Propunerea 4: Crearea unui sector turistic care sa stimuleze cresterea economica si ocuparea fortei de munca, materializata prin urmatoarele actiuni:
● proiecte de infrastructura cu specific turistic;
● formarea profesionala a fortei de munca in vederea asigurarii serviciilor specifice;
● promovarea regiunii din punct de vedere turistic;
● reabilitarea habitatului turistic.
Propunerea 5: Formarea profesionala a fortei de munca in concordanta cu cerintele economice in schimbare Structura economica in schimbare a Vaii Jiului va necesita elaborarea unui program de formare profesionala pentru forta de munca existenta, precum si formarea profesionala adaptata la cerintele economiei locale pentru noi intrari pe piata muncii. Programele se vor concentra asupra:
● formarii profesionale a functionarilor din institutiile publice locale pentru a dobandi cunostinte si abilitati necesare pregatirii planurilor de afaceri pentru comunitatea locala;
● pregatirii persoanelor apte sa dezvolte afaceri, oferindu-le persoanelor interesate capacitatea de a conduce o afacere, de a fi flexibile si adaptabile la schimbare;
● pregatirii specifice - calificari tehnice necesare unor sectoare, pe masura ce se dezvolta noi ramuri industriale si apar noi afaceri;
● pregatirii profesionale a persoanelor interesate, pentru a fi in stare sa faciliteze, sa administreze si sa implementeze actiunile in folosul comunitatii.
Propunerea 6: Exploatarea resurselor locale din sectoarele agricol, forestier, piscicol, care cuprinde urmatoarele actiuni:
● servicii de consultanta - instruire pentru fermieri, focalizate pe tehnologii noi in domeniul cresterii animalelor si bioproduselor (produse naturale si ecologice);
● sprijinirea constituirii de asociatii pentru cresterea animalelor si piscicultura;
● sprijin pentru intreprinzatori in prelucrarea lemnului si fructelor de padure;
● crearea unui centru de cercetare-asistenta in domeniul agriculturii tipice zonelor montane.
Propunerea 7: Crearea de alternative viabile pentru tanara generatie pentru a ramane si a lucra in Valea Jiului, materializata prin urmatoarele actiuni:
● adaptarea programei pentru invatamantul universitar la noul concept de dezvoltare a zonei si cuprinderea de cursuri focalizate pe informatica, comunicatii si monitorizare a poluarii;
● organizarea de cursuri de instruire la Universitatea Petrosani privind integrarea europeana;
● completarea programei de invatamant liceal cu discipline focalizate pe informatica si comunicatii;
● implementarea conceptului de polarizare si intarire a relatiei companii - Universitatea Petrosani.
Propunerea 8: Promovarea unei imagini pozitive a regiunii pentru atragerea de investitii, care cuprinde urmatoarele actiuni:
● servicii de sprijin cu o localizare precisa pentru oferirea de informatii, orientarea si consilierea persoanelor privind orice fel de subiecte, de la imbunatatirea locuintelor la dezvoltarea calificarilor profesionale;
● sprijin pentru afaceri, specific locului respectiv si livrat la locul respectiv, si servicii de consiliere;
● publicitate pentru toate initiativele din cadrul strategiei si informarea rezidentilor asupra oportunitatilor care le stau la dispozitie;
● identificarea si promovarea oportunitatilor pentru noii intreprinzatori si societatile comerciale existente;
● promovarea regiunii in tara si pe plan international.
Propunerea 9: Relansarea activitatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani si deblocarea activitatii economice a regiunii, care cuprinde urmatoarele actiuni:
● initiative strategice pentru primul an de implementare:
■ inchiderea minelor celor mai neperformante, care consuma resurse ce ar putea imbunatati performanta celorlalte mine;
■ efectuarea unui audit tehnic si economic, pentru identificarea necesarului de investitii pentru modernizarea, reabilitarea si retehnologizarea minelor ramase in exploatare, in scopul atragerii surselor de finantare necesare;
■ dublarea in urmatorii 5 ani a productivitatii muncii la minele ramase in exploatare;
● initiative strategice care trebuie aplicate in mod continuu:
■ identificarea de noi masuri de reducere a costurilor;
■ masuri de obtinere a unui pret pe Gcal constant, in termeni reali, pret comparabil cu pretul huilei din import, pentru carbunele livrat de Compania Nationala a Huilei Petrosani;
■ stabilirea unui mecanism de control intern si extern al performantelor financiare si tehnice ale minelor si ale companiei in general;
■ incheierea unui contract ferm, pe termen mediu, cu Termocentrala Mintia;
■ anularea datoriilor de lunga durata catre bugetul de stat ale Companiei Nationale a Huilei Petrosani, cu efect in imbunatatirea situatiei financiare si asigurarea posibilitatii de plata a datoriilor catre bugetele locale, bugetul de stat si bugetele fondurilor speciale.
3.3. Prioritati ale strategiei
Situatia sociala creata in Valea Jiului, pe de o parte de disponibilizarile masive din perioada 1997-1999, iar pe de alta parte de lipsa unor sectoare complementare alternative activitatii miniere, necesita aplicarea unui management corespunzator acesteia.
Actiunile prezentate detaliat in strategie sunt orientate pe termen scurt, mediu si lung si, in functie de prioritati, au fost selectate in baza urmatorilor factori:
● potential pentru crearea rapida de locuri de munca;
● posibilitatea atragerii de fonduri pentru aceste actiuni;
● capacitatea locala existenta pentru implementare eficienta;
● viteza cu care se vor implementa actiunile.
Din aceste considerente actiunile pentru implementarea strategiei au fost structurate pe urmatoarele etape;
● actiuni imediate pentru anul 2002;
● actiuni pe termen mediu pentru perioada 2002-2005;
● actiuni pe termen lung in perspectiva anului 2010, avand ca motivatie realizarea dezvoltarii durabile.
3.4. Actiuni imediate pentru anul 2002
Comisia interministeriala a identificat o serie de actiuni prioritare, posibil a fi derulate o data cu inceputul anului 2002, actiuni ce se inscriu in viziunea strategica de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului.
Pornind de la obiectivul strategic principal, de stimulare a crearii de locuri de munca si de dezvoltare a sectorului privat, si luand in considerare intarzierea inregistrata in realizarea unui mediu de afaceri, care sa stimuleze investitiile private, actiunile imediate se vor concentra pe mobilizarea sustinuta a resurselor financiare puse la dispozitie de bugetul de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale, precum si cele atrase de la institutii financiare specializate, cu garantia statului.
Principalele actiuni sectoriale derulate prin grija ministerelor, incepand chiar cu luna ianuarie a anului 2002, pentru care resursele financiare sunt asigurate din sursele mentionate anterior, sunt:
a) lucrari de infrastructura si mediu:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Judetean Hunedoara │ 14 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Municipiului Petrosani │ 6 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Aninoasa │ 8 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Lupeni │ 6 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Petrila │ 2 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Uricani │ 16 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Vulcan │ 7 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │Inchiderea minelor si reabili- │
│ │ tarea mediului - 8 mine │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul MARR-9 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Apelor si Protectiei │ Programul ISPA │
│ Mediului │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Lucrarilor Publice, │ Reabilitare DN 66 │
│ Transporturilor si Locuintei │ Filiasi-Petrosani │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Lucrarilor Publice, │Lucrari intretinere si executie │
│ Transporturilor si Locuintei │ linii cai ferate │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



b) actiuni pentru stimularea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consilul Local al Orasului Aninoasa │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Microcredite Programul MARR │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul MARR-2 │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul de microcredite │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul de sprijin pentru │
│ │ intreprinzatori │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul spatii de afaceri │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii si Solidaritatii │ Creditarea intreprinderilor mici│
│ Sociale │ si mijlocii │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



c) lucrari de gospodarire locativa si administratie locala:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Municipiului Petrosani │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Aninoasa │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Lupeni │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Petrila │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Uricani │ 17 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Vulcan │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Programul MARR-2 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Lucrarilor Publice, │ Plan de masuri de amenajare │
│ Transporturilor si Locuintei │ teritoriu interorasenesc │
│ │ Valea Jiului │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Lucrarilor Publice, │144 apartamente in orasul Petrila│
│ Transporturilor si Locuintei │ │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



d) actiuni pentru stimularea dezvoltarii turismului:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Aninoasa │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Lupeni │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Vulcan │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Programul MARR-2 │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



e) actiuni pentru imbunatatirea conditiilor de asistenta sociala, de sanatate, culturala si educationala:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Judetean Hunedoara │- amenajarea unui adapost de zi │
│ │ si de noapte pentru copiii │
│ │ strazii din Petrosani │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │- amenajarea unui centru de zi, │
│ │ consiliere si centru maternal │
│ │ in Lupeni │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │- centru de recuperare si │
│ │ ingrijire de zi pentru copiii │
│ │ cu handicap din Petrosani │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │- casa familiala pentru copiii │
│ │ cu handicap din Petrosani │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Lupeni │3 - in domeniul amenajarii │
│ │ spitalelor si scolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Petrila │1 - in domeniul amenajarii │
│ │ spitalelor si scolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Uricani │6 - in domeniul amenajarii │
│ │ spitalelor si scolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Orasului Vulcan │5 - in domeniul amenajarii │
│ │ spitalelor si scolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii si Solidaritatii │Alocatii pentru somerii care │
│ Sociale │se incadreaza in munca inainte │
│ │de expirarea somajului, │
│ │facilitati acordate angajato- │
│ │rilor pentru incadrarea in │
│ │munca a somerilor peste 45 de │
│ │ani sau intretinatori unici de │
│ │familie, persoane cu handicap etc│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii si Solidaritatii │Ocuparea in servicii de interes │
│ Sociale │comunitar si servicii sociale │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Educatiei si Cercetarii │Scoala cu 24 sali de clasa in │
│ │orasul Vulcan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │Programul MARR-14 │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



f) actiuni pentru promovarea imaginii regiunii:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Programul de informare publica │
│ │ si dialog social │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Programul MARR-4 │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



g) actiuni pentru formare profesionala:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Programul de acordare de │
│ │ stimulente financiare pentru │
│ │ intreprinzatori │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale│ Cursuri calificare-recalificare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale│ Medierea incadrarii in munca a │
│ │ persoanelor aflate in cautarea │
│ │ unui loc de munca │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale│ Stimularea angajatorilor pentru │
│ │ incadrarea absolventilor de │
│ │ invatamant │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



h) actiuni pentru relansarea activitatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani si deblocarea activitatii economice a regiunii:


┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Institutia publica responsabila │ Numarul de proiecte in derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei si Resurselor │ Subventii │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Cheltuieli de capital de la │
│ │ bugetul de stat │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Transferuri de la bugetul de │
│ │ stat pentru protectie sociala │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



3.5. Actiuni pe termen mediu pentru perioada 2002-2005


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Actiunea Masura Institutia publica
responsabila
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Transformarea orasului Program de dezvoltare Ministerul pentru Intreprin-
Petrosani intr-un a miniintreprinderilor derile Mici si Mijlocii si
centru de dezvoltare Cooperatie
a sectorului de IMM Program de dezvoltare Ministerul pentru Intreprin-
a noilor IMM derile Mici si Mijlocii si
Cooperatie
Program de dezvoltare a Ministerul pentru Intreprin-
IMM existente derile Mici si Mijlocii si
Cooperatie
Program de prospectare Ministerul Dezvoltarii
si de dezvoltare de si Prognozei
noi piete si produse
Sprijin pentru dezvolta- Ministerul Dezvoltarii si
rea afacerilor Prognozei
Parcul de afaceri din Ministerul Dezvoltarii si
Valea Jiului (incubatoare Prognozei
de afaceri)
Centrul tehnologic Ministerul Educatiei si
Universitatea Petrosani Cercetarii
Transferul de tehnologii Ministerul Industriei si
Resurselor
Program de atragere a Ministerul Dezvoltarii si
investitiilor in regiune Prognozei
Renovarea si extinderea Consiliul Judetean Hunedoara
pietei agricole de la Consiliul Local al
Petrosani Municipiului Petrosani
Ministerul Industriei si
Resurselor
Schema de credite pentru Ministerul Agriculturii,
agricultura Alimentatiei si Padurilor
Program de lucrari Ministerul Lucrarilor
publice si dezvoltarea Publice, Transporturilor
sectorului constructiilor si Locuintei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Imbunatatirea condi- Proiect-pilot al comuni- Ministerul Administratiei
tiilor de trai prin tatii locale pentru Publice
refacerea fondului dezvoltarea de abilitati
locativ al serviciilor membrilor acesteia in
de utilitati publice vederea promovarii initi-
ativei de regenerare a
comunitatii
Punerea la dispozitie de Ministerul Administratiei
informatii pentru Publice
dezvoltarea de noi
afaceri structurate
potrivit nevoilor
grupurilor-tinta din
cadrul comunitatii
Infiintarea si organiza- Ministerul Administratiei
rea fondului pentru Publice
dezvoltarea comunitatilor
locale din zonele miniere
Renovarea locuintelor Ministerul Administratiei
Publice
Promovarea si sprijinirea Agentia Nationala pentru
formarii profesionale Ocuparea Fortei de Munca
a localnicilor pentru
refacerea locuintelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Exploatarea resurselor Program de exploatare a Ministerul Agriculturii,
locale din sectoarele resurselor naturale Alimentatiei si Padurilor
agricol, forestier si locale si reducerea
piscicol importurilor de alimente
Program de constituire a Ministerul Agriculturii,
asociatiilor pentru Alimentatiei si Padurilor
cresterea animalelor si
piscicultura
Program special de punere Ministerul Agriculturii,
in valoare a fondului Alimentatiei si Padurilor
forestier
Centrul de cercetare- Ministerul Agriculturii,
asistenta agricola Alimentatiei si Padurilor
Petrosani
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Crearea de alternative Program de informare si Ministerul Tineretului si
viabile pentru tanara de formare culturala Sportului
generatie Programe speciale pentru Ministerul Educatiei si
licee focalizate pe Cercetarii
informatica si
comunicatii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Imbunatatirea mediului Program de colectare si Ministerul Apelor si
inconjurator si a gestionare a deseurilor Protectiei Mediului
infrastructurii prin provenite din perioadele Ministerul Industriei si
programe de lucrari anterioare Resurselor
publice Autoritatile locale cu res-
ponsabilitati in domeniu
Program de gestionare si Ministerul Apelor si
reciclare a deseurilor Protectiei Mediului
casnice si industriale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Crearea unui sector de Infiintarea asociatiei Ministerul Turismului
turism care sa stimu- de turism, institutie
leze cresterea econo- nonprofit avand ca
mica si angajarea obiect de activitate
fortei de munca coordonarea dezvoltarii
si promovarii turismului
Promovarea unui site de Ministerul Turismului
web pentru turism
Dezvoltarea statiunilor Ministerul Turismului
turistice din Muntii
Parang
Dezvoltarea complexurilor Ministerul Turismului
turistice in Valea Jiului
Program de sprijin Ministerul Turismului
acordat municipalitatii
si afacerilor locale
pentru imbunatatirea
mediului si dezvoltarea
locurilor-cheie din
Valea Jiului pentru a
permite orasului
Petrosani sa serveasca
ca poarta de intrare a
turismului in zona
Dezvoltarea Centrului de Ministerul Turismului
informatii turistice din
Petrosani
Program de sprijinire a Ministerul Turismului
dezvoltarii IMM in turism
Programe de calificare Ministerul Turismului
profesionala in turism Agentia Nationala pentru
pentru cetatenii din Ocuparea Fortei de Munca
Valea Jiului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Formarea profesionala Dezvoltarea capacitatii Ministerul Muncii si
pentru asigurarea de formare profesionala Solidaritatii Sociale
fortei de munca nece- si alcatuirea unei echipe Agentia Nationala pentru
sare satisfacerii locale de formatori Ocuparea Fortei de Munca
conditiilor economice capabili sa implementeze
in schimbare programele de formare
profesionala
Dezvoltarea capacitatii Agentia Nationala pentru
de formare profesionala Ocuparea Fortei de Munca
si de predare a
cursurilor
Stimulente pentru cali- Agentia Nationala pentru
ficarea profesionala Dezvoltarea si Implementarea
Programelor de Reconstructie
a Zonelor Miniere
Sprijinirea cu prioritate Agentia Nationala pentru
a femeilor pentru forma- Ocuparea Fortei de Munca
rea profesionala a
acestora
Infiintarea de unitati Ministerul Sanatatii si
protejate pentru Familiei
persoanele cu handicap
si cu acordarea de
facilitati, potrivit
prevederilor Ordonantei
de urgenta a Guvernului
nr. 102/1999
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Promovarea unei imagini Campanie de informare si Ministerul Industriei si
pozitive a regiunii promovare Resurselor
pentru atragerea
investitiilor
Campanie de marketing Ministerul Industriei si
Resurselor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


3.6. Actiuni in perspectiva anului 2010, avand ca motivatie realizarea dezvoltarii durabile
Valea Jiului va ramane o perioada insemnata (2005-2006) dependenta intr-un grad ridicat de activitatea miniera, atat prin nivelul de ocupare a fortei de munca direct si indirect, cat si prin resursele care urmeaza sa fie atrase de aceasta activitate.
De aceea este necesar ca actiunile in perspectiva anului 2010 sa vizeze cu prioritate continuarea procesului de restructurare a activitatii miniere pentru reducerea incarcarii bugetului de stat, corelat cu actiuni menite sa asigure dezvoltarea unui sector privat capabil sa preia prin transfer o parte a fortei de munca disponibilizate din activitatea miniera.
Actiunile prioritare prevazute pentru aceasta sunt:
● restructurarea si transformarea mineritului din Valea Jiului intr-un sector economic modern si viabil, prin selectarea minelor neviabile si inchiderea acestora si concentrarea surselor de capital pentru modernizarea si retehnologizarea minelor viabile, atragerea de operatori privati interesati si potenti in sustinerea cu aport de capital a activitatii miniere;
● reabilitarea Termocentralei Paroseni si a sistemului de termoficare;
● ecologizarea Vaii Jiului in corelare cu sistematizarea teritoriului, in vederea identificarii si valorificarii, in interesul dezvoltarii economice a zonei, a noi suprafete de teren;
● realizarea culoarului rutier de legatura intre Simeria si Podul de la Calafat;
● realizarea sistemului de comunicare rutiera Herculane-Petrosani-Obarsia Lotrului-Valcea;
● dezvoltarea turismului ca alternativa la activitatea miniera traditionala;
● formarea profesionala a tineretului, in concordanta cu cerintele pietei fortei de munca, determinata de nevoile de calificare ale afacerilor ce se vor dezvolta in zona;
● promovarea dezvoltarii tehnologice, a transferului de tehnologii, ca alternativa la activitatea miniera;
● combaterea somajului cronic prin actiuni de ocupare in activitati comunitare a acelei parti a populatiei excluse de la angajare de catre noii investitori din motive de varsta, sex, abilitati profesionale, nivel de instruire etc.
● ocuparea prin transferul si punerea la dispozitia familiilor cu venituri mici sau fara venit a unor terenuri in localitatile din judetul Hunedoara si din judetele limitrofe;
● acordarea de asistenta sociala pentru prevenirea marginalizarii sociale.

CAP. 4
Politici, instrumente, resurse necesare realizarii principalelor obiective ale Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului si efecte scontate

4.1. Politici pentru realizarea strategiei
Pentru ca Guvernul sa isi duca la indeplinire aceasta misiune este necesara adoptarea unei serii de politici care sa ii permita interventia prin masuri legislative si de reglementare si prin alocarea de fonduri.
4.1.1. Politica crearii de noi locuri de munca pentru actualii si viitorii disponibilizati din activitatea miniera, aplicata pe un orizont de timp limitat, prin finantarea unui program de lucrari publice, care sa se incadreze in contextul general al strategiei
4.1.2. Politica de reformare si reabilitare a Companiei Nationale a Huilei Petrosani, care reprezinta, pentru un orizont mediu de timp, activitatea economica cea mai importanta din Valea Jiului, prin adoptarea unui set de reglementari cu privire la anularea datoriilor de lunga durata ale companiei, cresterea capacitatii de plata a obligatiilor curente catre bugetul de stat, bugetele locale si bugetele speciale, organizarea companiei pe centre de profit pentru eliminarea pierderilor, practicarea unui pret de livrare a carbunelui comparabil cu pretul huilei de import, asigurarea resurselor financiare pentru modernizarea si retehnologizarea minelor viabile, inchiderea minelor neeconomice si refacerea mediului, privatizarea sectorului
4.1.3. Politica de ecologizare a mediului prin promovarea unor proiecte pentru eliminarea agentilor poluanti, reabilitarea terenurilor ocupate de reziduuri miniere (managementul deseurilor, tratarea apelor reziduale, controlul poluarii aerului, controlul poluarii industriale), finantata de Comunitatea Europeana, precum si proiecte pentru refacerea fondului silvic si cinegetic, cu atragerea de fonduri din programe ce urmeaza a fi finantate in viitor
4.1.4. Politica de dezvoltare a turismului, ca alternativa pe termen lung la activitatea traditionala miniera, prin reabilitarea ecologica a zonei, finantarea din bugetul de stat si bugetele locale a infrastructurii specifice, promovarea imaginii zonei si formarea profesionala specifica domeniului
4.1.5. Politica de identificare a suprafetelor de teren apte pentru folosinte economice, prin finalizarea cadastrului, sistematizarea teritoriului si sistematizarea suprafetelor ocupate de activitatile miniere
4.1.6. Politica de instruire si formare profesionala a tinerilor, prin adoptarea programelor de invatamant general, mediu si superior, in concordanta cu noile orientari economice si sociale ale zonei
4.1.7. Politica de incurajare a schimbarii domiciliului pentru locuitorii din Valea Jiului, in conditii de oferta de locuit si/sau de locuri de munca in alte zone cu dezvoltare economica
4.1.8. Politica de combatere a somajului de lunga durata, prin actiuni de formare profesionala, mediere pe piata muncii si prin dezvoltarea si sustinerea financiara a unui program de investitii comunitare
4.1.9. Politica de atragere de investitori strategici din tara si din strainatate, prin promovarea de reglementari privind acordarea de terenuri, garantii guvernamentale pentru finantarea afacerilor, granturi, asigurarea formarii profesionale a fortei de munca si prin promovarea zonei
4.1.10. Politica de asistare a copiilor abandonati si/sau lipsiti de mijloace de subzistenta, proveniti din familii dezorganizate sau cu venituri reduse
4.2. Instrumente pentru realizarea strategiei
Realizarea strategiei necesita adoptarea unor instrumente ferme care sa asigure echilibrul si echidistanta intre diverse cercuri de interese ce pot aparea in zone de mari transformari economice.
Pentru implementarea Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului este necesara promovarea urmatoarelor instrumente:
● instituirea unui sistem de preturi pentru carbunele livrat de companie;
● instituirea unui sistem de preturi pentru serviciile de utilitati publice (apa, canal, gaze etc.) destinate populatiei din zona;
● reducerea decalajului salarial intre salariile din compania miniera si ale celorlalte categorii de salariati;
● cercetarea, inovarea tehnologica, transferul de tehnologie sub coordonarea Universitatii Petrosani;
● privatizarea activitatilor desprinse din companiile miniere, pentru atragerea de resurse pentru dezvoltarea, diversificarea si modernizarea acestora;
● crearea unui sistem de creditare a micilor intreprinzatori;
● crearea unui sistem de garantare a creditelor;
● crearea unui sistem de sprijinire prin granturi a infiintarii de noi afaceri;
● crearea unui sistem de informare a publicului si consultanta pentru afaceri.
4.3. Resurse financiare pentru realizarea obiectivelor strategiei
Realizarea obiectivelor strategiei necesita asigurarea resurselor financiare corespunzatoare actiunilor propuse.
In functie de etapele de implementare, s-a luat in considerare o modificare in raportul de asigurare cu resurse intre sectorul bugetar si sectorul privat, in sensul cresterii ponderii acestuia din urma.
Data fiind prioritatea imediata de a solutiona problema stringenta a crearii de locuri de munca, in conditiile intarzierii inregistrate in crearea mediului de afaceri favorabil dezvoltarii economiei alternative in Valea Jiului, este necesar pentru inceput un aport substantial de fonduri din partea bugetului de stat si a finantarilor angajate in numele statului.
Institutiile publice centrale si locale vor asigura resursele financiare necesare realizarii actiunilor din anul 2002, asa cum au fost prevazute la pct. 3.4, dupa cum urmeaza:


- miliarde lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total Din care
resurse ──────────────────────────────────────────────────────────────────
Bugetul Bugetul U.E. - PHARE Banca Credite Capital
de stat local Mondiala privat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.705 1.795 355 250 35 175 95
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Ministerul Industriei si Resurselor va asigura subventiile, transferurile si alocatiile de capital de la bugetul de stat Companiei Nationale a Huilei Petrosani, in suma de 1.086,7 miliarde lei, care se regasesc in pozitia din tabelul anterior, resurse asigurate de la bugetul de stat.
Pentru actiunile pe termen mediu din perioada 2003-2005, institutiile publice implicate vor asigura urmatoarele resurse financiare:


- miliarde lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Din care
Total ─────────────────────────────────────────────────────────────────────
resurse Bugetul Bugetul U.E.- Banca Capital Surse ce
de stat local PHARE Mondiala Credite privat urmeaza
a fi
identificate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.961 3.810 1.500 571 210 540 510 2.820
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Asigurarea resurselor financiare la un nivel cat mai apropiat de necesar pentru perioada 2003-2005 este una din sarcinile principale ale institutiilor publice centrale si locale nominalizate in Comisia interministeriala, ce revine din prezenta strategie.
Pentru actiunile in perspectiva anului 2010, este necesara asigurarea de resurse peste cele prevazute in anul 2002 si in perioada 2003-2005, in valoare de circa 670 milioane euro.
4.4 Rezultate scontate
● crearea a circa 7.000 de locuri de munca in anul 2002, din care 3.500 pe o perioada determinata de la 6 luni la un an;
● crearea pe termen mediu a circa 11.500 locuri de munca, din care 7.000 pe termen limitat (2-3 ani), reprezentand ocupatii specifice executarii de lucrari de infrastructura;
● dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv pentru investitorii locali si straini;
● dezvoltarea sectorului privat in perspectiva urmatorilor 5 ani, capabil sa absoarba personalul ce va parasi activitatea miniera;
● realizarea unui mediu atractiv extinderii activitatilor turistice, capabil sa transforme zona intr-o regiune turistica;
● adaptarea sistemului educational la noile cerinte ale agentilor economici si activitatilor ce se dezvolta in regiune;
● asigurarea unei asistente sociale active adresate grupurilor celor mai defavorizate reprezentate de copii lipsiti de mijloace de subzistenta, batrani cu venituri reduse, persoane cu varste si profesii neatractive pentru noile activitati ce se dezvolta, precum si persoanelor cu handicap.

CAP. 5
Cadrul institutional si legislativ

5.1. Cadrul institutional
Pentru implementarea strategiei este nevoie de o coordonare politica, inaintea unei coordonari institutionale, pentru ca institutiile care au elaborat solutiile destinate Vaii Jiului raspund doar de o parte a acesteia.
O conducere politica puternica se poate ridica deasupra initiativelor particulare ale acestor institutii, pentru a rezolva problema in intregul ei.
Cadrul institutional pentru implementarea strategiei va fi asigurat dupa cum urmeaza:
● conducerea programului de implementare de catre ministrul industriei si resurselor, conducatorul institutiei responsabile pentru problemele activitatii miniere din Valea Jiului, care sa asigure autoritatea necesara punerii in aplicare a strategiei la nivel local si a coordonarii dintre donatori si Guvern la nivel national;
● Comisia interministeriala constituita din reprezentantii principalelor ministere, donatori de fonduri si persoanele-cheie din regiune, care sa lucreze cu organismele implicate si chiar sa implementeze programele reclamate de situatiile care prezinta o importanta deosebita si propunerea de reglementari specifice in interesul implementarii strategiei;
● Grupul de lucru organizat la nivel local, sprijinit de Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere, avand ca sarcina implementarea strategiei;
● Unitatea de management, responsabila cu implementarea strategiei si pentru atragerea si managementul fondurilor pentru dezvoltare locala, in concordanta cu procedurile cerute de finantatori;
● Grupul de experti angajati pe o perioada limitata pentru a indeplini sarcini specifice;
● Secretariatul Comisiei interministeriale asigurat de Ministerul Industriei si Resurselor si Prefectura Judetului Hunedoara, care va asigura legatura intre organismele implicate, precum si promovarea reglementarilor necesare implementarii strategiei.
Comisia interministeriala este imputernicita sa elaboreze cadrul de colaborare intre organismele implicate in implementarea strategiei, care va fi aprobat prin ordin al ministrului industriei si resurselor, presedinte al comisiei.
Comisia interministeriala va prezenta semestrial Guvernului rapoarte privind stadiul implementarii strategiei.
5.2. Cadrul legislativ
Promovarea Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, precum si implementarea acesteia impun adoptarea unui set de reglementari de factura legislativa si organizatorica, dupa cum urmeaza:
● hotararea Guvernului pentru infiintarea, organizarea si functionarea Unitatii de management pentru implementarea strategiei;
● ordinul ministrului industriei si resurselor, presedintele Comisiei interministeriale, pentru numirea Grupului de lucru;
● ordinul ministrului industriei si resurselor, presedintele Comisiei interministeriale, pentru numirea secretariatului la nivelul ministerului;
● ordinul prefectului judetului Hunedoara pentru numirea secretariatului la nivelul prefecturii;
● ordinul ministrului industriei si resurselor, presedintele Comisiei interministeriale, pentru aprobarea cadrului de lucru al organismelor responsabile pentru implementarea strategiei;
● hotararea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Companiei Nationale a Huilei Petrosani;
● initierea unor proiecte de lege pentru care sa fie solicitata procedura de urgenta pentru stingerea datoriilor de lunga durata ale Companiei Nationale a Huilei Petrosani;
● initierea unor proiecte de lege pentru care sa fie solicitata procedura de urgenta pentru compensarea datoriilor pentru utilitati publice tuturor persoanelor fara loc de munca, care accepta angajare in proiecte, indiferent de zona tarii, sau care isi schimba domiciliul in cadrul Programului ocupare si mutare din zona;
● hotararea Guvernului pentru aprobarea inchiderii minelor neviabile;
● hotararea Guvernului pentru acordarea subventiei pe Gcal, inlocuind subventia pe tona bruta, asa cum se prevede in prezent;
● amendarea legislatiei zonelor defavorizate, in sensul prevederii pentru Valea Jiului a acordarii de spatii si terenuri in mod gratuit, insotite de garantii guvernamentale pentru investitii directe de peste 5 milioane dolari S.U.A.
In plan organizatoric:
● organizarea entitatilor responsabile cu implementarea strategiei - selectarea si angajarea personalului;
● organizarea Companiei Nationale a Huilei Petrosani pe centre de profit furnizoare de energie electrica;
● redefinirea perimetrelor miniere si disponibilizarea suprafetelor miniere ramase in afara acestora; renegocierea licentelor de exploatare in sensul acordarii acestora pe 5 ani;
● externalizarea activitatilor nelegate de activitatea de exploatare propriu-zisa (deschideri, pregatiri, lucrari speciale), care urmeaza sa fie executate de companii specializate din sfera serviciilor, organizate prin desprinderea acestor activitati din Compania Nationala a Huilei Petrosani;
● evaluarea managementului unitatilor miniere, in ideea accederii la conducerea acestora si a altor categorii profesionale cu pregatire de specialitate in domeniul managerial;
● incadrarea pe grupe de munca conform legii, reanalizand intregul personal dupa criteriile stabilite in lege;
● inventarierea spatiilor si terenurilor disponibile din incintele minelor prevazute pentru inchidere sau in exploatare in vederea valorificarii acestora in interesul dezvoltarii noilor activitati in zona;
● infiintarea Departamentului de resurse ca autoritate miniera, avand ca principale atributii strategia si politia miniera.

CAP. 6
Concluzii finale

Problemele sociale din Valea Jiului sunt consecinta specificitatii activitatilor economice care au fost desfasurate de-a lungul timpului in zona, caracterului eterogen al populatiei, resurselor limitate care sa asigure alte dezvoltari economice decat cele existente si a adaptarii lente la schimbare.
Comisia interministeriala, evaluand rezultatele actiunilor si masurilor intreprinse in prima parte a anului 2001, si-a asumat responsabilitatea elaborarii si promovarii Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, care includ si actiuni mediate, avand ca obiectiv crearea de noi locuri de munca.
Strategia de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului este rezultatul consultarii si participarii tuturor factorilor interesati din zona si din afara acesteia, asa cum sunt grupurile cele mai defavorizate, comunitatile locale, companii nationale, autoritati regionale, organizatii neguvernamentale, precum si institutii guvernamentale, ca si al expertizei unor grupuri de specialisti atrasi cu sprijinul Bancii Mondiale si al Ministerului Industriei si Resurselor.
Strategia asigura prin actiunile propuse accelerarea dezvoltarii sectorului privat, singurul capabil sa asigure pe termen mediu si lung absorbtia persoanelor fara loc de munca, a tinerilor absolventi, precum si a persoanelor ce urmeaza a parasi sectorul minier.
Strategia asigura conditiile ca realizarea obiectivelor pe termen mediu si lung sa finanteze din resurse bugetare lucrari de infrastructura in scopul indeplinirii obiectivului strategic de prima urgenta - crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea unui mediu favorabil sectorului privat.
Dezvoltarea in timp a unui mediu atractiv de afaceri si a unei infrastructuri adecvate va conduce la schimbarea raportului intre fondurile de investitii bugetare si cele private in favoarea acestora.
Relansarea activitatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, unitate reprezentativa pentru economia zonei, constituie unul din obiectivele specifice asumate de catre Comisia interministeriala in elaborarea strategiei.
Strategia are in vedere pe termen mediu, pentru continuarea reformei Companiei Nationale a Huilei Petrosani in conditiile diminuarii efortului bugetar al statului, urgentarea elaborarii unui nou proiect care sa asigure viabilitatea si modernizarea minelor din perimetrele rentabile, inchiderea minelor neeconomice si asigurarea masurilor de protectie sociala care sa permita transferul personalului din activitatea miniera spre alte activitati, proiect pentru finantarea caruia se va solicita sprijinul organismelor finantatoare internationale.
Strategia are in centrul atentiei locuitorii regiunii pe care ii implica direct in implementarea actiunilor si masurilor prevazute, alaturi de autoritatile locale si centrale care trebuie sa asigure cadrul organizatoric si de reglementari, precum si instrumentele necesare indeplinirii obiectivelor.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016