Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STRATEGIA din 8 decembrie 2022  Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. privind dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri expres din administrare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 STRATEGIA din 8 decembrie 2022 Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. privind dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri expres din administrare

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1199 bis din 14 decembrie 2022
──────────
        Aprobată prin ORDINUL nr. 2.401 din 8 decembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.199 din 14 decembrie 2022.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
        CNAIR S.A. 2022
    1. Introducere
        În fiecare zi, mărfuri în valoare de miliarde de euro sunt transportate pe Reţeaua Rutieră Transeuropeană, care constituie coloana vertebrală a economiei UE. În ciuda performanţei de succes a sectorului în ceea ce priveşte volumul de marfă transportat, acesta se confruntă cu o gamă considerabilă de probleme, printre care se numără, într-o măsură tot mai mare, provocări legate de securitate, siguranţă şi conectivitate. În sectorul transportului rutier comercial, mărfurile, autovehiculele şi din ce în ce mai mult personalul, au devenit ţinta infractorilor. Astfel, furturile de marfă şi traversarea ilegală a frontierelor la bordul camioanelor cauzează pierderi financiare substanţiale în întreg lanţul de aprovizionare. În prezent, există o lipsă de facilităţi care să permită parcarea sigură şi securizată a camioanelor şi care să ofere, de asemenea, un nivel minim de servicii pentru a satisface bunăstarea socială a şoferilor.
        Prin stabilirea unei reţele mai dense de zone de parcare sigure şi securizate pentru camioane (SSTPA - Safe and Secure Track Parking Area), cu o definiţie clară a nivelurilor de securitate, se urmăreşte rezolvarea mai multor probleme legate de siguranţă şi securitate. Şoferii, companiile de transport, expeditorii şi asigurătorii, precum şi societatea românească în ansamblu, vor beneficia de facilităţi prin protecţia şoferilor, a mărfurilor şi a autovehiculelor. În plus, siguranţa rutieră, datorită şoferilor bine odihniţi şi lipsiţi de stres, este, de asemenea, un domeniu în care astfel de facilităţi pot avea un impact pozitiv considerabil.
        Zonele de parcare sigure şi securizate sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale şoferilor de autovehicule comerciale, permiţându-le acestora să aibă parte de odihnă sigură şi de bună calitate, având în acelaşi timp acces la un nivel minim de servicii.
        Şoferii autovehiculelor comerciale pot fi victime în incidentele privind furturile de marfă, mai ales atunci când transportă mărfuri de mare valoare. În plus, îmbarcarea ilegală a imigranţilor la bordul vehiculelor comerciale de-a lungul anumitor rute tinde să aibă loc în zonele de odihnă, în timpul perioadei de repaus a şoferilor. Prin urmare, zonele de parcare sigure şi securizate sunt necesare pentru a proteja şoferii de aceste ameninţări, dar şi pentru ca furnizorii să îşi protejeze marfa împotriva furturilor iar transportatorii să îşi protejeze autovehiculele împotriva vandalismelor
        Garantarea securităţii şoferilor în timp ce se odihnesc este esenţială pentru a se asigura că aceştia se odihnesc fără stres şi nu acumulează oboseală. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să contribuie la siguranţa rutieră şi să prevină accidentele din cauza oboselii.
        Studiul Comisiei Europene din 2019 privind locurile de parcare sigure şi securizate pentru camioane a arătat că furturile de marfă au fost, în perioada de referinţă cuprinsă în studiu, mai frecvente decât oricând şi că aproximativ 75% dintre aceste incidente au loc atunci când vehiculele grele sunt parcate în locuri de parcare nesigure.
        Acest studiu a arătat o lipsă semnificativă de zone de parcare sigure şi securizate în Uniune, unde sunt disponibile doar 7.000 de locuri de parcare sigure şi securizate, în timp ce se estimează că cererea totală de locuri de parcare pentru odihna pe timp noapte pentru vehiculele de transport marfă a fost de 400.000 de locuri pe noapte.
        Dincolo de siguranţă, zonele de parcare sigure şi securizate trebuie să ofere şi servicii tipice precum toalete şi duşuri, facilităţi pentru spălat, acces la internet cât şi posibilitatea de cumpărare de mâncare/băuturi, pentru un anumit un standard de confort. Prin aceste beneficii pentru şoferi, parcările de acest tip vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi siguranţă pe drumuri.
    Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului stabileşte norme privind timpii de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă pentru şoferii de autovehicule de transport marfă şi pasageri în vederea armonizării condiţiilor de concurenţă între modurile de transport interior, în special în ceea ce priveşte sectorul rutier şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a siguranţei rutiere.
        Şoferii de autovehicule comerciale trebuie să efectueze perioade de repaus zilnic şi săptămânal în conformitate cu normele aplicabile. Unele dintre aceste perioade de odihnă sunt frecvent petrecute pe drum, în special în cazurile în care şoferii sunt angajaţi în operaţiuni de transport internaţional pe distanţe lungi. Prin urmare, este de maximă importanţă ca şoferii să aibă acces la zone de parcare unde se pot odihni în siguranţă, cu facilităţi adecvate pentru a avea acces la serviciile de care au nevoie.
        Articolul 8a alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului prevede o listă de cerinţe ce trebuie îndeplinite de zonele de parcare sigure şi securizate accesibile conducătorilor auto care efectuează transportul rutier de mărfuri şi pasageri în raport cu nivelurile de serviciu şi securitate în care sunt încadrate.
        Studiul Comisiei din 2019 privind zonele de parcare sigure şi securizate în Uniunea Europeană, a scos în evidenţă lipsa semnificativă a unor astfel de facilităţi. De asemenea, a prezentat câteva propuneri, inclusiv standarde pentru zone de parcare sigure şi securizate şi proceduri de certificare.
        Având în vedere deficitul actual de zone de parcare sigure şi securizate în Uniune cât şi în România, dezvoltarea unor astfel de facilităţi ar trebui încurajată pentru a se asigura că şoferii de autovehicule de transport marfă au acces la zone de parcare sigure şi securizate oriunde opresc pe drumurile Uniunii.
        Pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale şoferilor de autovehicule de transport marfă în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 561/2006, ar trebui să fie disponibil un nivel minim comun de servicii în toate zonele de parcare sigure şi securizate, indiferent de nivelul lor de securitate. Zonele de parcare adecvate ar trebui să asigure că şoferii au acces la instalaţii sanitare indiferent de sex, opţiuni de cumpărare şi consum de alimente şi băuturi, conexiune la internet oferită gratuit, puncte de alimentarea cu energie electrica pentru uz personal şi afişarea punctelor şi procedurilor de contact de urgenţă.
        Având în vedere numărul tot mai mare de incidente privind furturile de marfă care îi afectează pe şoferii de autovehicule de transport marfa, securitatea acestora trebuie sporită pentru a se asigura că se odihnesc fără stres şi că nu acumulează oboseală. Asigurarea unor condiţii bune de odihnă şoferilor în zonele de parcare sigure şi securizate este esenţială pentru a asigura siguranţa rutieră şi pentru a reduce riscul de accidente din cauza oboselii.
        Ţinând cont de diversitatea afacerilor şi a mărfurilor transportate, operatorii de transport şi şoferii ar trebui să aibă acces la zone de parcare cu diferite niveluri de securitate în funcţie de mărfurile pe care le transportă.
        Securitatea zonelor de parcare ar trebui să fie realizată asigurându-se că în perimetrul acestuia, în zona de parcare în sine şi la punctele de intrare şi de ieşire există echipamente şi proceduri de securitate adecvate. De asemenea, ar trebui să existe proceduri de personal pentru a se asigura că sunt adoptate măsuri de prevenire a riscurilor şi pentru a atenua consecinţele incidentelor atunci când acestea au loc.
        Pentru a oferi transparenţă şi certitudine dezvoltatorilor zonelor de parcare sigure şi securizate, acestea ar trebui să fie certificate de un organism de certificare independent, în conformitate cu procedurile definite la nivelul Uniunii. De asemenea, trebuie să se asigure că sunt implementate proceduri adecvate atunci când se constată că o zonă de parcare sigură şi securizată nu mai respectă nivelul de serviciu şi/sau securitate la care a fost certificată.
        Utilizatorilor zonelor de parcare sigure şi securizate trebuie să aibă la dispoziţie mecanisme de reclamaţie pentru a raporta neconformităţile constatate.

    2. Cadru legal general şi special
    2.1. Cadru legal în vigoare
    MANAGEMENTUL SIGURANŢEI RUTIERE
    DIRECTIVA 2008/96/CE privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere identifică că, pentru prevenirea criminalităţii, a infracţiunilor şi siguranţa rutieră, este important un număr suficient de zone de odihnă sigure, amplasate pe marginea şoselelor, zone de parcare care să le permită şoferilor să se odihnească în timp util şi să continue călătoria pe deplin concentraţi. Această legislaţie asigură, de asemenea, prin evaluări şi audituri de impact asupra siguranţei rutiere, că atunci când se construiesc noi tronsoane de drum, sunt prevăzute zone de parcare adecvate şi sigure.
    REGULAMENTUL (UE) NR. 1315/2013 - privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, subliniază faptul că în promovarea proiectelor de interes comun legate de infrastructura rutieră, se acordă prioritate asigurării unui Spaţiu de parcare adecvat pentru utilizatorii vehiculelor comerciale, oferind condiţii corespunzătoare de siguranţă şi securitate. În acest regulament se consideră o necesitate înfiinţarea pe autostradă a unor zone de odihnă, la fiecare aproximativ 100 km, în conformitate cu necesităţile societăţii, ale pieţei şi cu cele privind mediul înconjurător, cu scopul, printre altele, de a oferi un Spaţiu de parcare corespunzător utilizatorilor de vehicule comerciale, în condiţii corespunzătoare de siguranţă şi securitate.

    TIMPUL DE CONDUCERE ŞI DE ODIHNĂ A ŞOFERILOR DE CAMION
    REGULAMENTUL NR. 561/2006 privind armonizarea anumitor legislaţii sociale referitoare la transportul rutier defineşte perioadele de odihnă obligatorii pentru conducătorii auto, împreună cu răspunderea aferentă companiilor de transport, precum şi a controalelor şi sancţiunilor aplicabile. Parcările sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale, de preferinţă, cu un sistem comun de disponibilitate şi rezervare, oferă o soluţie optimă pentru a se asigura că şoferii pot respecta timpul de conducere şi de odihnă fără a parca ilegal sau periculos.
    REGULAMENTUL (UE) 2020/1054, cu privire la cerinţele minime referitoare la duratele de conducere zilnice şi săptămânale maxime, pauzele minime şi perioadele de repaus zilnic şi săptămânal, poziţionarea prin intermediul tahografelor, regulament în care sunt stabilite condiţiile minime adecvate pentru parcări sigure şi securizate (detectare şi prevenire a accesului neautorizat, iluminat şi vizibilitate, puncte de contact şi proceduri pentru situaţii de urgenţă, instalaţii sanitare adecvate atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, posibilităţi de achiziţionare a alimentelor şi băuturilor, conexiuni care permit comunicarea, sursă de alimentare electrică). În acest sens, până la 31 decembrie 2024, Comisia va prezenta Parlamentului European şi Consiliului un raport privind disponibilitatea locurilor de repaus adecvate pentru conducătorii auto şi a spaţiilor de parcare securizate, precum şi cu privire la amenajarea unor spaţii de parcare sigure şi securizate certificate. Acest raport poate cuprinde o listă de măsuri pentru sporirea numărului şi a calităţii spaţiilor de parcare sigure şi securizate.

    PARCARE INTELIGENTĂ SIGURĂ ŞI SECURIZATĂ
        DIRECTIVA 2010/40/UE privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport, solicită Comisiei să definească specificaţii pentru furnizarea de servicii de informare şi rezervare pentru locuri de parcare sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale (Intelligent Truck Parking). În sensul prezentei directive, domeniul "III. Aplicaţiile STI pentru siguranţa şi securitatea rutieră" constituie unul din domeniile prioritare ale acesteia. Ca acţiuni prioritare în cadrul acestui domeniu, referitor la parcările sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale, avem:
        ● Acţiunea b): furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare în timp real cu privire la trafic (informaţii în timp real despre costurile locurilor de parcare, cf. punct 2 (n) din Anexa la Regulamentul Delegat (UE) 2015/962 în ceea ce priveşte prestarea la nivelul UE a unor servicii de informare în timp real cu privire la trafic; RD 2015/962 a fost revizuit, urmând a fi aprobat în ianuarie 2022. Această propunere extinde acoperirea geografică a acestor servicii la întreaga reţea rutieră, pentru a include reţelele rutiere locale, adaugă noi tipuri de date (reglementări privind accesul vehiculelor urbane - UVAR; informaţii statice şi dinamice privind punctele şi staţiile de reîncărcare/ realimentare accesibile publicului pe întreg teritoriul Uniunii, rolurile diferitelor părţi implicate şi accesul la datele vehiculelor în scopuri de gestionare a traficului şi operaţiuni rutiere) şi actualizează cerinţele privind accesul la datele existente pentru reutilizare în serviciile de informaţii despre trafic, în timp real.
        ● Acţiunea e): furnizarea unor servicii de informare referitoare la spaţii de parcare sigure pentru camioane şi vehicule comerciale;
        ● Acţiunea f): furnizarea unor servicii de rezervare de spaţii de parcare sigure pentru camioane şi vehicule comerciale.

    ORDONANŢA nr. 7 din 25 ianuarie 2012 privind implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru realizarea interfeţelor cu alte moduri de transport, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2010/40/UE.
    DIRECTIVA 2014/94/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 22 octombrie 2014 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi care instituie un cadru comun de măsuri destinate instalării infrastructurii pentru combustibili alternativi în Uniune cu scopul de a reduce la minimum dependenţa de petrol şi a atenua impactul transporturilor asupra mediului. Prezenta directivă stabileşte cerinţe minime privind crearea infrastructurii pentru combustibili alternativi, inclusiv punctele de reîncărcare destinate vehiculelor electrice şi punctele de realimentare cu gaz natural (GNL şi GNC) şi hidrogen, care urmează să fie puse în aplicare prin intermediul cadrelor naţionale de politică ale statelor membre, precum şi specificaţii tehnice comune pentru astfel de puncte de reîncărcare şi de realimentare, precum şi cerinţe privind informarea utilizatorilor. Reţeaua centrală TEN-T ar trebui să constituie baza pentru instalarea infrastructurii GNL, deoarece acoperă principalele fluxuri de trafic şi permite obţinerea beneficiilor de reţea. Atunci când stabilesc reţelele lor pentru alimentarea cu GNL a vehiculelor grele, statele membre ar trebui să se asigure că punctele de realimentare accesibile publicului sunt instalate, cel puţin de-a lungul reţelei centrale TEN-T existente, la distanţe corespunzătoare, luându-se în considerare gama minimă a vehiculelor grele care funcţionează cu GNL. Cu titlu indicativ, distanţa medie necesară între punctele de realimentare ar trebui să fie de aproximativ 400 km. Un număr corespunzător de puncte de realimentare cu GNL şi GNC accesibile publicului ar trebui să fie instalat până la 31 decembrie 2025, cel puţin de-a lungul reţelei centrale TEN-T existente la data respectivă, iar după data respectivă şi pe celelalte segmente ale reţelei centrale TEN-T, acolo unde acestea sunt accesibile vehiculelor.

    FURNIZARE DE SERVICII DE INFORMAŢII PENTRU LOCURI DE PARCARE SIGURE ŞI SECURIZATE PENTRU CAMIOANE ŞI VEHICULE COMERCIALE
        Pe baza Directivei 2010/40/UE, Comisia a adoptat Regulamentul său delegat 885/2013 privind furnizarea de servicii de informare pentru locuri de parcare sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale. Prezentul regulament urmăreşte să optimizeze utilizarea spaţiilor de parcare şi să le faciliteze şoferilor sau societăţilor de transport luarea deciziilor cu privire la momentul şi locul staţionării graţie implementării unor servicii de informaţii. Statele membre desemnează zone unde condiţiile de trafic şi de securitate necesită implementarea de servicii de informaţii referitoare la locuri de parcare sigure şi securizate.

    2.2. Alte documente relevate
        REZOLUŢIA CONSILIULUI UE privind combaterea şi prevenirea criminalităţii în domeniul transportului rutier de marfă, precum şi amenajarea unor spaţii de parcare securizate pentru camioane (8-9 noiembrie 2010) scoate în evidenţă necesitatea de a ameliora atât siguranţa şi securitatea şoferilor de camion, cât şi posibilităţile de staţionare (cf. RD 885/2013).
        STUDIUL PRIVIND PARCĂRILE SIGURE ŞI SECURIZATE (Raport final) - întocmit pentru Comisia Europeană, ce încearcă să identifice care sunt caracteristicile în ceea ce priveşte securitatea şi serviciul care sunt necesare pentru a face o parcare suficient de sigură şi securizată, identificarea punctelor (în funcţie de evenimentele/ incidentele petrecute de-a lungul anilor) în care este nevoie de capacitate de parcare sigură şi securizată pentru camioane în Europa şi cum pot fi ghidate şi sprijinite companiile care investesc în noi locuri de parcare în urmărirea realizării unei capacităţi de parcare a camioanelor mai sigure şi securizate, ţinând cont şi de necesitatea unor niveluri adecvate de servicii. Studiul este făcut pe Coridorul TENT. Studiul a constatat că, deşi în trecut au fost desfăşurate mai multe activităţi utile la nivelul UE şi al statelor membre, nu a existat o definiţie coerentă a zonelor de parcare sigure şi securizate pentru camioane, că nu a fost disponibilă nicio analiză a nevoilor şi locaţiilor paneuropene şi că îndrumările coerente actualizate cu privire la modul de înfiinţare şi exploatare a parcărilor sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale, lipseau. Studiul a abordat aceste deficienţe, iar rezultatele sale vor contribui la îmbunătăţirea calităţii securităţii şi serviciilor pentru şoferii de camioane şi companiile de transport.
        PROPUNERE DE REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1153 şi a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 şi de abrogare a Regulamentului (UE) 1315/2013, în care se menţionează că Statele membre se asigură că, până la 31 decembrie 2050, infrastructura rutieră a reţelei globale îndeplineşte, printre altele şi condiţia ca zonele de parcare sigure şi securizate să fie disponibile la o distanţă de maximum 100 km una de alta, oferind un Spaţiu de parcare suficient pentru vehiculele comerciale şi respectând cerinţele prevăzute acestei propuneri de regulament.
        PROPUNERE DE REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi şi de abrogare a Directivei 2014/94/UE, în care se stipulează că Statele Membre trebuie să se asigure că operatorii sau proprietarii de puncte de reîncărcare şi de alimentare accesibile publicului pun la dispoziţie date statistice şi dinamice relevante şi că până la 31 decembrie 2030, în fiecare zonă de parcare sigură şi securizată, va fi instalată cel puţin o staţie de reîncărcare destinată vehiculelor grele, cu o putere de ieşire de cel puţin 100 kW. În cazul în care operatorul unui punct de reîncărcare nu este proprietarul punctului respectiv, proprietarul pune la dispoziţia operatorului, în conformitate cu acordurile dintre aceştia, un punct de reîncărcare cu caracteristicile tehnice care permit operatorului să respecte obligaţia prevăzută în cadrul propunerii.
        STRATEGIA EUROPEANĂ PENTRU O MOBILITATE DURABILĂ ŞI INTELIGENTĂ - este un pachet legislativ ce conţine propuneri referitoare la dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS) referitoare la infrastructura rutieră şi a zonelor adiacente acesteia, pentru sprijinirea tranziţiei către un transport digital şi durabil, deoarece prin aceste propuneri se doreşte adaptarea la progresul tehnic şi noile provocări ale mobilităţii multimodale sau conectate, urmărindu-se implementarea mai rapidă a serviciilor digitale în transportul rutier, consolidarea siguranţei rutiere, planificarea călătoriilor, informarea utilizatorilor transportului rutier. În acest document, pentru infrastructura rutieră, se propune să se menţină obligativitatea amplasării parcărilor sigure şi securizate la maximum 100 km distanţă între acestea.


    3. Context
    3.1. Necesitatea dezvoltării parcărilor sigure şi securizate
        Parcările securizate sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru şoferi pe perioada în care aceştia se odihnesc. Dincolo de siguranţă, acestea trebuie să ofere şi servicii tipice precum toalete şi duşuri, facilitate pentru spălat, acces la internet cât şi posibilitatea de cumpărare a unei mese/băuturi, pentru a furniza un standard de confort.
        Prin aceste beneficii pentru şoferi, parcările de acest tip vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi siguranţă pe drum. Printr-o mai mare securizare, acestea vor diminua furtul de marfă şi vor aborda problema din ce în ce mai frecventă a îmbarcării ilegale în camioane.
        Rezoluţia Consiliului (2) SN 27.10.2010 15504/10 privind combaterea şi prevenirea criminalităţii în domeniul transportului rutier de marfă, precum şi amenajarea unor spaţii de parcare securizate pentru camioane scoate în evidenţă necesitatea de a ameliora atât siguranţa şi securitatea şoferilor de camion cât şi posibilităţile de staţionare.
        În data de 4 aprilie 2019, Parlamentul European a adoptat modificarea Regulamentului (CE) nr. 561/2006 în ceea ce priveşte cerinţele minime referitoare la perioadele de conducere zilnice şi săptămânale maxime, pauzele minime şi perioadele de repaus zilnic şi săptămânal şi a Regulamentului (UE) nr. 165/2014 în ceea ce priveşte poziţionarea prin intermediul tahografelor.
        Din perspectiva siguranţei rutiere şi a controlului aplicării, este important ca toţi conducătorii auto să fie pe deplin familiarizaţi cu normele privind perioadele de conducere şi de repaus, cât şi cu disponibilitatea locurilor de repaus. Prin urmare, statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a elabora orientări care să prezinte prevederile regulamentului mai sus menţionat într-o manieră clară şi simplă, să ofere informaţii utile privind facilităţile de staţionare şi de repaus şi să sublinieze importanţa combaterii oboselii.
        Toate normele naţionale aplicate transportului rutier trebuie să fie proporţionale şi justificate şi nu trebuie să împiedice sau să facă mai puţin atractivă exercitarea libertăţilor fundamentale garantate, cum ar fi libera circulaţie a mărfurilor şi libertatea de a presta servicii, pentru a menţine sau chiar a creşte competitivitatea Uniunii Europene.
        Există diferenţe între statele membre la nivelul interpretării şi al punerii în aplicare a cerinţelor privind repausul săptămânal în ceea ce priveşte locul în care ar trebui să fie efectuată perioada de repaus săptămânal. Prin urmare, pentru a se asigura condiţii bune de muncă şi siguranţă pentru conducătorii auto, este necesar să se clarifice cerinţa respectivă, astfel încât conducătorilor auto să li se asigure un Spaţiu de cazare de calitate şi adaptat atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei sau un alt loc ales de conducătorul auto şi plătit de angajator pentru perioadele de repaus săptămânal normale, dacă acestea nu sunt efectuate la domiciliu. Statele membre ar trebui să asigure disponibilitatea unor zone de staţionare securizate suficiente, adaptate la nevoile conducătorilor auto.
        Zonele de staţionare specifice ar trebui să dispună de toate facilităţile necesare pentru a asigura condiţii adecvate de repaus, ca instalaţii sanitare, zone de servire a mesei, sisteme de securitate, etc.
        Locurile de repaus adecvate sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale conducătorilor auto din sector şi pentru menţinerea siguranţei rutiere. Întrucât repausul la bordul vehiculului este caracteristic sectorului transporturilor şi deoarece, în anumite cazuri, este preferabil din motive practice şi de confort, conducătorilor auto ar trebui să li se permită să îşi petreacă perioada de repaus în vehicul, dacă acesta este dotat cu cabină de dormit adecvată. Prin urmare, construirea de spaţii de staţionare specifice nu ar trebui să fie împiedicată sau blocată în mod disproporţionat de statele membre.
        Orientările revizuite privind TEN-T prevăd construirea de zone de parcare pe autostrăzi la distanţe de aproximativ 100 km, pentru a le oferi utilizatorilor de vehicule comerciale parcări cu un nivel adecvat de siguranţă şi securitate. Prin urmare, statele membre ar trebui să fie încurajate să pună în aplicare orientările TEN-T şi să sprijine şi să investească suficient în spaţii de staţionare sigure şi adaptate corespunzător.
        Siguranţa activităţilor în domeniul transporturilor şi siguranţa rutieră sunt esenţiale pentru sectorul logistic şi cel de transport. Locurile de parcare sigure şi securizate sunt necesare pentru a diminua problema din ce în ce mai frecventă a furtului încărcăturii, pasagerilor clandestini de la bordul camionului şi atacurile asupra şoferilor. De asemenea, acestea asigură şoferilor de camioane o odihnă mai bună, calitativă şi sigură. În concluzie, parcările sigure şi securizate sunt un contribuitor crucial pentru siguranţă şi securitate. Confirmarea conformităţii unor platforme de parcare cu conceptul de "parcare securizată" se face prin auditarea acestora.
        În vederea stabilirii unor cerinţe strategice referitoare la dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pe drumurile de mare viteză din administrarea companiei, s-a ţinut cont şi de punctul de vedere primit din partea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) care a răspuns la solicitarea noastră. Transportatorii propun ca zona de localizare a parcărilor sigure şi securizate să fie cât mai aproape de punctele de trecere a frontierei şi de centrele mari comerciale şi industriale, numărul locurilor din parcare să fie între 10 şi 40, cu preponderenţă spre numărul maxim propus, iar referitor la nivelul de securizare şi dotare al Spaţiului, aceştia au propus ca spaţiile de parcare să fie asfaltate sau betonate, îngrădite, dotate cu camere video, să fie dotat cu magazin alimentar, să aibă sală de servit masa, grupuri sanitare şi cabine de duş.

    3.2. Situaţie actuală a parcărilor sigure şi securizate în România
        La nivel naţional nu există zone de parcări sigure şi securizate pe sectoarele de drumuri de mare viteză aflate în administrarea instituţiilor publice sau a administratorilor căilor de transport. Singurele zone de parcări sigure şi securizate din România sunt în administrarea operatorilor privaţi. Pentru a întări la nivel naţional direcţiile şi viziunea Comisiei Europene de a asigura spaţii de parcare sigure şi securizate pentru transportatori pe întreg teritoriul Uniunii Europene, prin intermediul acestei strategii se doreşte stabilirea cadrului de dezvoltare în mod coordonat şi armonizat a reţelei de zone de parcări sigure şi securizate pe reţeaua de drumuri de mare viteză din administrarea CNAIR S.A.
    Regulamentul UE 1315/2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, prevede următoarele:
        ● la SECŢIUNEA 3 Infrastructura de transport rutier, Articolul 17 Componente ale infrastructurii, alin. 4: Printre echipamentele asociate căilor rutiere se pot număra în special echipamentele pentru gestionarea traficului, informare şi îndrumare rutieră, pentru perceperea taxelor de utilizare, pentru garantarea siguranţei rutiere, pentru reducerea efectelor negative asupra mediului, pentru realimentare sau reîncărcarea vehiculelor cu propulsie alternativă, precum şi pentru parcarea în condiţii de securitate a vehiculelor comerciale;
        ● la Articolul 19 Priorităţi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere: În promovarea proiectelor de interes comun legate de infrastructura rutieră şi în plus faţă de priorităţile generale stabilite la articolul 10, se acordă prioritate următoarelor aspecte:... (d) asigurarea unui Spaţiu de parcare adecvat pentru utilizatorii vehiculelor comerciale, oferind condiţii corespunzătoare de siguranţă şi securitate....;
        ● conform art. 39, alin. 2, litera (c), pentru Reţeaua TEN-T Centrală, înfiinţarea pe autostradă a unor zone de odihnă, la fiecare aproximativ 100 km, în conformitate cu necesităţile societăţii, ale pieţei şi cu cele privind mediul înconjurător, cu scopul, printre altele, de a oferi un Spaţiu de parcare corespunzător utilizatorilor de vehicule comerciale, în condiţii corespunzătoare de siguranţă şi securitate.

        Aşa cum rezultă din prevederile Regulamentului UE 1315/2013, spaţiile de parcare sigure şi securizate fac parte din Reţeaua TEN-T.
        În acest sens, dezvoltarea acestor spaţii de parcare sigure şi securizate trebuie făcută, la acest moment, de către CNAIR S.A., ţinând cont de următoarele prevederi din OUG nr. 55/2016:
        ● "Art. 7 C.N.I.R. este dezvoltatorul de infrastructură de transport rutier de interes public, de natura autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare, precum şi a altor elemente de infrastructură rutieră definite conform legii, care fac parte din strategiile naţionale sau din documentele strategice aprobate în acest sens, şi are drepturile, obligaţiile şi răspunderile ce îi revin în această calitate potrivit reglementărilor interne şi actelor juridice internaţionale la care România este parte.";
        ● "Art. 77 (1)Până la finalizarea proiectelor aflate în implementare sau până la predarea tuturor proiectelor specificate în ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii, prevăzut la art. 83^1 din prezenta ordonanţă de urgenţă, către C.N.I.R., oricare dintre acestea ar interveni întâi, C.N.A.I.R. desfăşoară şi următoarele activităţi:
    a) proiectarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, administrarea autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare pentru proiectele pe care le are în implementare, în condiţii de siguranţă a circulaţiei;
    b) asigură implementarea programelor de dezvoltare unitară a reţelei de drumuri publice pentru proiectele pe care le are în implementare, în concordanţă cu strategia Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cerinţele economiei naţionale şi cu cele de apărare; codul aferent acestei activităţi este următorul: CAEN 8413 - Reglementarea şi eficientizarea activităţilor economice. ...".


        Dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate de către operatori economici privaţi, pe terenuri proprietate privată, nu poate fi luată în considerare, în sensul îndeplinirii cerinţei din Regulamentul UE 1315/2013, deoarece CNAIR S.A., în afară de reţeaua pe care o administrează, nu are drepturi de impunere condiţionalităţi / control / verificare asupra unor investiţii private realizate pe terenuri proprietate privată.
        Având în vedere cele mai sus prezentate, rezulta ca Strategia pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pentru camioane pe drumurile de mare viteză aflate în administrarea CNAIR S.A. trebuie să ţină cont de faptul că parcările sigure şi securizate reprezintă parte a infrastructurii TEN-T şi ca atare ele pot fi dezvoltate doar ca proiecte de investiţii publice.
        Până la data prezentă, C.N.A.I.R. a emis următoarele avize pentru beneficiari privaţi, în vederea construirii de parcări sigure şi securizate:
    I) Pe autostradă A1 Bucureşti - Nădlac
    I^1) Avize emise la faza de proiectare PUZ - care nu dau dreptul la începerea execuţiei lucrărilor.
    1) km 432+252 - 432+587 stânga şi dreapta - Aviz faza PUZ nr. 340/704/04.11.2020
    "Spaţii servicii, parcări securizate, restaurant peste autostradă, benzinării, spălătorii auto, service camioane, vulcanizare şi spaţii cazare în zona A1 Deva-Arad, în intravilanul şi extravilanul loc. Colonia Mică, oraş Făget, jud. Timiş"

    2) km 447+000 stânga şi dreapta - Aviz faza PUZ nr. 92/40597/11.06.2019
    "Construire zonă de parcare în condiţii de siguranţă şi securitate pe reţeaua de transport Coridorul Rin-Dunăre Autostrada A1 (Deva-Lugoj) - (accesul se face din spaţiile de servicii şi dotării existente la km 447 stânga şi dreapta)"

    3) km 500+450 stânga - Aviz faza PUZ nr. 92/28685/14.05.2020
    "Parcare securizată şi zonă servicii conexe (fără staţie PECO) - accesul se face din Spaţiul de servicii şi dotări existent la km 500+600 stânga"

    4) km 540+397 dreapta - Aviz faza PUZ nr. 340/701/23.12.2021
    "Parcare securizată şi zonă de servicii conexe"

    5) km 548+340 dreapta - Aviz faza PUZ nr. 340/702/23.12.2021
    "PUZ şi RLU, construire staţie distribuţie carburanţi, totem, unipol, panou publicitar şi servicii, spălătorie auto, restaurant şi parcare"

    6) km 548+500 stânga - Aviz faza PUZ nr. 92/34931/23.05.2018
    "PUZ şi RLU, construire staţie distribuţie carburanţi, totem, unipol, panou publicitar şi servicii, spălătorie auto, restaurant şi parcare"

    7) km 578+021 stânga şi dreapta - Aviz faza PUZ nr. 340/704/04.11.2020
    "Spaţii servicii, parcări securizate, restaurant peste autostradă, benzinării, spălătorie auto, service camioane, vulcanizare şi spaţii cazare şi panouri fotovoltaice"


    I^2) Acorduri prealabile emise la faza de proiectare PAC
    1) km 112+700 dreapta - Aviz faza PAC nr. 92/77986/07.11.2019
    "Amenajare acces la staţie distribuţie carburanţi + parcare securizată în sat Zăvoi, oraş Ştefăneşti, jud. Argeş"
        (Obiectivul nu este construit)

    2) km 517+000 stânga - Aviz PAC nr. 92/38986/05.06.2019
    "Staţie PECO şi platformă betonată cu destinaţia parcare auto (accesul se face din drumul care face legătura între DJ 693 şi A1 - nod rutier)"
        (Obiectivul este funcţional)

    3) km 569+542 dreapta şi 569+865 stânga - Aviz faza PAC nr. 340/782/21.10.2021
    "Construire parcare securizată, staţie de alimentare cu carburanţi, staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice, zona cazare cu servicii"
        (Obiectivul este în curs de execuţie)



    II) DN 7 Bucureşti - Nădlac (în zona nodului rutier Pecica)
    1) km 562+622 stânga - Aviz PAC nr. 92/52182/25.08.2016
    "Amenajare intersecţie în soluţie giratorie la intersecţia cu DE700 pentru acces la zona de prestări servicii şi comerţ (există amplasate în incintă containere combustibil)"
        (Obiectivul este funcţional)

    2) km 563+170 stânga - Aviz PAC nr. 92/52859/26.07.2018
    "Acces la parcare TIR-uri, clădire restaurant, servicii şi administrativ cu amenajările aferente, staţie de distribuţie carburanţi şi parcare auto"
        (Obiectivul este funcţional)


    III) DN 6 (VO Lugoj) - la aproximativ 1 km de intersecţia amenajată între A6 şi DN 6
    1) km 498+050 dreapta - Aviz PAC nr. 92/49212/08.11.2010
    "Construire staţie PECO, parcare şi spălătorie TIR, spaţii cazare"
        (Obiectivul este funcţional)

    2) km 498+050 stânga - Aviz faza PAC nr. 92/62684/17.09.2015
    "Amenajare parcare securizata de camioane, spatii servicii şi reamenajarea accesului rutier existent la km 498+050 dreapta"
        (Obiectivul este funcţional)





    4. Cerinţe pentru parcările sigure şi securizate
        Standardul European pentru parcările sigure şi securizate subliniază existenţa a 4 nivele de securitate.
        Nivelele de securitate posibile a fi acordate parcărilor sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale, sunt construite unul pe celălalt (Bronz, Argint, Aur şi Platină, de la Bronz, care este cel mai puţin pretenţios standard, către Platină, cel mai de calitate standard). Cele patru niveluri de securitate urmează o abordare stratificată.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Atât securitatea, cât şi serviciile sunt auditate periodic de un terţ acreditat. Acest lucru asigură fiabilitatea şi încrederea în sectorul transporturilor. Securitatea este evaluată prin caracteristici specifice de securitate, de măsurători ale perimetrului, zonei de parcare, intrării şi ieşirii din parcare, precum şi prin conduita personalului şi administraţie parcării respective. Serviciile opţionale sunt de asemenea auditate periodic.
        Pentru a atinge aceste niveluri de securitate, trebuie atins mai întâi nivelul de bază al serviciului. Toate nivelele de securitate ale unei parcări sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale trebuie combinate cu acest nivel de bază.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Standardul referitor la parcările sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale construieşte încredere şi facilitează investiţiile din sectorul privat de către operatorii de parcări pentru camioane şi investitorii financiari, bazându-se pe conformitatea cu următoarele principii:

    PRECEDENŢĂ
        Orice prevedere legală UE sau naţională are prioritate faţă de criteriile din acest standard.
        Dacă oricare dintre criteriile acestui standard este considerat invalid în acest context, se va aplica un criteriu care va atinge obiectivul criteriului invalidat în măsura cea mai adecvată.

    DEMARCARE
        Protecţia zonelor înconjurătoare este factorul major perceptibil al unei zone de parcare sigure şi securizate. O barieră fizică cuplată cu proceduri adecvate este o modalitate eficientă de a preveni intrarea persoanelor neautorizate în zona de parcare.
        Această protecţie poate diferi în funcţie de nivelul de securitate. Poate fi o simplă delimitare faţă de zona înconjurătoare, un gard perimetral continuu, care poate varia ca înălţime şi calitate, sau o barieră suplimentară care împiedică trecerea vehiculelor neautorizate.

    ILUMINARE ŞI VIZIBILITATE
        Iluminarea şi vizibilitatea datorită unei vegetaţii de mică înălţime permit controlul şi verificarea Spaţiului aferent parcării. Iluminarea unei zone de parcare sigure şi securizate trebuie să permită supravegherea pe timpul nopţii, în vederea asigurării siguranţei pentru clienţi. Aceasta reprezintă o necesitate de bază pentru asigurarea securităţii.
        Perimetrul ar trebui să fie iluminat în orice moment. Benzile de circulaţie şi trotuarele, ieşirile şi intrările, precum şi zona din jurul terminalelor automate de plată trebuie să fie bine iluminate. Alte zone pot utiliza iluminare cu energie redusă declanşată de senzori.
        Cantitatea şi dimensiunea plantelor şi copacilor trebuie reduse în măsura asigurării vizibilităţii tuturor zonelor din parcare.

    INTRĂRI ŞI IEŞIRI
        Procesul de evaluare a celor care intră şi a celor care ies din zona de parcare este o caracteristică crucială a unei zone de parcare adecvat securizate.
        În acest sens trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
        ● trebuie instalat un sistem de supraveghere a intrărilor şi ieşirii pentru toate tipurile de vehicule şi persoane;
        ● procesul de intrare şi ieşire ar trebui să fie înregistrat de un sistem video;
        ● trebuie să existe o semnalizare clară a zonelor de intrare şi ieşire din parcare.


    SUPRAVEGHERE VIDEO
        Toate intrările şi ieşirile pentru vehicule şi persoane, precum şi terminalele automate de plată ar trebui să fie în permanenţă sub supraveghere video (calitatea HD). Înregistrările ar trebui să fie stocate pe perioade rezonabile pentru a urmări incidentele, aşa cum este permis de legislaţia naţională. Accesul la înregistrări ar trebui să fie strict limitat la personalul autorizat.

    PERSONAL
        Personalul (care operează la faţa locului sau prin monitorizare de la distanţă) trebuie să fie instruit şi calificat.
        În cazul în care este angajat personal de securitate extern, ar trebui să fie o companie profesionistă de securitate care să respecte normele naţionale, pentru sectorul mandatat.
        În cazul în care este angajat propriul personal de securitate, trebuie efectuate verificările antecedentelor, conform cerinţelor legislaţiei naţionale.
        Monitorizarea locaţiei trebuie efectuată prin controale regulate de securitate, adică de către personalul de securitate sau prin tururi virtuale prin supraveghere video.

    ORGANIZARE
        Structurile şi procesele organizaţionale trebuie să fie predefinite şi aplicate de către personal în orice moment.
        Este esenţial ca doar utilizatorii autorizaţi şi personalul autorizat să aibă acces în zona de parcare. Pentru acest lucru, ar trebui să existe o semnalizare clară, prin care să se sublinieze că persoanele neautorizate nu au acces şi să fie afişat şi un număr de urgenţă.
        Responsabilităţile şi competenţele trebuie să fie clar definite pentru personal. Trebuie să existe reguli pentru membrii supleanţi ai personalului.
        Efectuarea inspecţiilor şi controalelor trebuie să fie documentată în orice moment.
        Operatorul de parcare trebuie să raporteze la poliţie toate incidentele din zona de parcare. Ar trebui, de asemenea, implementat un sistem de alarmă, precum şi reglementări interne specifice în vigoare, pentru menţinerea şi aplicarea masurilor de securitate, precum şi pentru situaţiile de întrerupere a curentului electric sau incidente similare (planuri de evaluare a riscurilor sau planuri de continuitate a afacerii conform nivelurilor de securitate).
    4.1. Cerinţe minime
        Pentru ca un Spaţiu de servicii să fie încadrat la nivelul minim (bronz) de securitate pentru un loc de parcare sigur şi securizat pentru camioane şi vehicule comerciale este necesar ca acesta să ofere următoarele servicii minime obligatorii şi dotări:

┌──────────────────────────┬─────────────┐
│ │NIVEL DE │
│DOTĂRI │SERVICII │
│ │(OBLIGATORII)│
├────────────┬─────────────┼─────────────┤
│ │- Elemente │ │
│ │vizuale │ │
│ │pentru a │ │
│ │distinge │• Toalete │
│ │faptul că │pentru │
│ │parcarea este│bărbaţi şi │
│PERIMETRU │securizată │femei │
│ │- Iluminat la│disponibile │
│ │15 Lux │şi │
│ │- Vegetaţie │funcţionale. │
│ │tăiată, o │ │
│ │vizibilitate │ │
│ │bună │ │
├────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │• Duşuri │
│ │ │pentru │
│ │- Sunt │bărbaţi şi │
│ │permise doar │femei │
│ │vehiculele de│disponibile │
│ │marfă şi │şi │
│ │vehiculele │funcţionale. │
│ │autorizate, │• Toaletele │
│ │indicate prin│curăţate şi │
│ │marcaje │verificate la│
│ │- Controlul, │interval │
│ │sau inspecţia│regulat (cu │
│ZONA DE │fizică sau la│program de │
│PARCARE │distanţă, │curăţenie). │
│ │minim o data │• Grupurile │
│ │la 24 de ore │sanitare │
│ │- Benzile │trebuie să │
│ │trebuie │fie curăţate │
│ │iluminate la │şi verificate│
│ │15 Lux │la interval │
│ │- Vegetaţie │regulat (cu │
│ │tăiată, o │program de │
│ │vizibilitate │curăţenie). │
│ │bună │• Robinete de│
│ │ │apă │
│ │ │disponibile │
├────────────┼─────────────┤şi │
│ │ │funcţionale. │
│ │ │• Containere │
│ │- Iluminat la│de gunoi │
│ │25 Lux │disponibile │
│INTRARE / │- Sistem de │la faţa │
│IEŞIRE │supraveghere │locului. │
│ │(calitate │• Semne clare│
│ │bună) │care să │
│ │ │promoveze │
│ │ │siguranţa în │
├────────────┼─────────────┤trafic în │
│ │ │interiorul │
│ │ │parcării. │
│ │- Reţinerea │• Contactele │
│ │vehiculelor │de urgenţă │
│ │neautorizate,│afişate în │
│ │astfel încât │interiorul │
│ │acestea să nu│parcării. │
│ │poată părăsi │• Gustări şi │
│ │locaţia │băuturi │
│CONDUITA │- │disponibile │
│PERSONALULUI│Îndepărtarea │de cumpărat │
│ │vehiculelor │24/7. │
│ │neautorizate │• │
│ │dacă este │Posibilitatea│
│ │permis în mod│conexiunii la│
│ │legal │internet. │
│ │- Planul de │• Conexiune │
│ │evaluare a │electrică │
│ │riscurilor │pentru uz │
│ │ │personal. │
│ │ │ │
└────────────┴─────────────┴─────────────┘

        Tabel 1 Cerinţe minime pentru SSTPA
        Oricare dispoziţie juridică europeană sau naţională prevalează asupra criteriilor în prezentul standard. Dacă oricare dintre aceste criterii standard se consideră nevalide în acest context, se va aplica un criteriu care va atinge obiectivul criteriului nevalidat în cea mai potrivită măsură.

    4.2. Cerinţe opţionale
        Următoarele servicii opţionale pot fi auditate pentru a asigura informaţii fiabile, dar nu vor determina nivelul zonei de parcare, fără îndeplinirea dotărilor corespunzătoarea nivelului de securitate.
        Cerinţe opţionale pentru încadrarea parcărilor sigure şi securizate în următoarele nivele de securitate (Argint, Aur, Platină) sunt prezentate în tabelul de mai jos.

┌────────────┬───────┬─────────────────┬─────────────┐
│ │ │ │NIVEL DE │
│ │ │DOTĂRI │SERVICII │
│ │ │ │(OPŢIONAL) │
├────────────┼───────┼─────────────────┼─────────────┤
│ │ │- Descurajarea │ │
│ │ │fizică pentru a │ │
│ │ │preveni accesul │ │
│ │ │neautorizat (ex. │ │
│ │ │şanţuri, pietre, │ │
│ │ │gard) sau │ │
│ │ARGINT │monitorizarea şi │ │
│ │ │înregistrarea │ │
│ │ │video continuă de│ │
│ │ │către personalul │ │
│ │ │instruit │ │
│ │ │- Iluminat la 20 │ │
│ │ │Lux │ │
│ ├───────┼─────────────────┼─────────────┤
│ │ │- Barieră fizică │ │
│ │ │> 1.8m (înălţime)│ │
│ │ │- Iluminat la 25 │ │
│PERIMETRU │ │Lux │ │
│ │ │- CCTV care să │ │
│ │ │acopere întreg │ │
│ │ │perimetrul │ │
│ │AUR │- Măsuri de │ │
│ │ │prevenire a │ │
│ │ │deteriorării │ │
│ │ │intenţionate a │ │
│ │ │barierelor │ │
│ │ │- Zona goală de │ │
│ │ │1m între barieră │ │
│ │ │şi zona de │ │
│ │ │parcare │ │
│ ├───────┼─────────────────┤ │
│ │ │- Bariere cu │ │
│ │PLATINĂ│protecţie pentru │ │
│ │ │escaladare sau │ │
│ │ │traversare pe sub│ │
├────────────┼───────┼─────────────────┤ │
│ │ │- Sunt permise │ │
│ │ │doar vehiculele │ │
│ │ │de marfă şi │ │
│ │ │vehiculele │ │
│ │ │autorizate, │ │
│ │ │indicate prin │ │
│ │ │marcaje │ │
│ │ │- Inspecţii la │ │
│ │ │faţa locului sau │ │
│ │ │de la distanţă │ │
│ │ARGINT │cel puţin de 2 │ │
│ │ │ori la 24h (cel │ │
│ │ │puţin una ziua şi│ │
│ │ │una noaptea) │ │
│ │ │- Dacă există │ │
│ │ │alei pietonale, │ │
│ │ │acestea trebuie │ │
│ │ │iluminate la 15 │ │
│ZONA DE │ │lux │ │
│PARCARE │ │- Vegetaţie │• Restaurant │
│ │ │tăiată, o │24/7 în zona │
│ │ │vizibilitate bună│de parcare │
│ ├───────┼─────────────────┤sau în │
│ │ │- Contact la faţa│apropiere. │
│ │ │locului cu │• Substanţe │
│ │ │personal sau de │periculoase │
│ │AUR │la distanţă │acceptate sau│
│ │ │pentru 24/7 │nu. │
│ │ │- Benzi marcate │• Locuri │
│ │ │pentru pietoni şi│separate de │
│ │ │vehicule │parcare │
│ ├───────┼─────────────────┤pentru │
│ │ │- Parcarea │substanţele │
│ │ │trebuie să fie │periculoase. │
│ │PLATINĂ│controlată video │• │
│ │ │24/7 sau să fie │Electricitate│
│ │ │prezent personal │prezentă │
│ │ │angajat │pentru │
├────────────┼───────┼─────────────────┤camioane: │
│ │ │- Bariere │răcire, etc. │
│ │ │- Sistem de │• Pentru │
│ │ARGINT │supraveghere │ţările cu │
│ │ │(evidenţa │condiţii │
│ │ │intrării │meteorologice│
│ │ │vehiculelor) │relevante: │
│ ├───────┼─────────────────┤echipamente │
│ │ │- Bariere cu │pentru │
│ │ │protecţie pentru │îndepărtarea │
│ │ │escaladare sau │zăpezii şi a │
│ │ │traversare pe sub│gheţii de pe │
│ │ │- Prevenirea / │camion. │
│ │AUR │detectarea │• Articole de│
│ │ │intruşilor, ex. │igienă pentru│
│ │ │turnicheţi pentru│cumpărare. │
│ │ │pietoni │• Articole de│
│ │ │- Recunoaşterea │bază pentru │
│ │ │numărului de │cumpărare din│
│ │ │înmatriculare │sau în │
│INTRARE / ├───────┼─────────────────┤apropiere de │
│IEŞIRE │ │- Trebuie │zona de │
│ │ │instalate porţi │parcare. │
│ │ │- Numerele de │• Proceduri │
│ │ │înmatriculare │tehnice de │
│ │ │trebuie să se │urgenţă │
│ │ │potrivească cu │disponibile │
│ │ │bonul │(de exemplu, │
│ │ │- Monitorizarea │serviciul de │
│ │ │în timp real a │reparaţii). │
│ │PLATINĂ│intrării / │• Spălătorie │
│ │ │ieşirii, inclusiv│de haine în │
│ │ │intrarea / │sau în │
│ │ │ieşirea pentru │apropiere de │
│ │ │pietoni │zona de │
│ │ │- Dacă există o │parcare │
│ │ │poartă, aceasta │• Adăpost │
│ │ │trebuie să │împotriva │
│ │ │reziste unui atac│ploii şi a │
│ │ │extern (uşa │soarelui │
│ │ │închisă) │pentru │
├────────────┼───────┼─────────────────┤persoane │
│ │ │- Personal │• Facilităţi │
│ │ │instruit de un │de agrement │
│ │ │furnizor de │pentru şoferi│
│ │ │formare │• Spălătorie │
│ │ │acreditat, care │de camioane │
│ │ │să fie disponibil│în sau în │
│ │ │24/7 la faţa │apropiere de │
│ │ │locului sau în │zona de │
│ │ │centrul de │parcare │
│ │ │control │• Mese de │
│ │ │- Numirea unui │picnic │
│ │ │personal │• Magazin în │
│ │ │responsabil în │apropiere │
│ │ │mod oficial │• Bar pentru │
│ │ARGINT │pentru conduita │gustări │
│ │ │personalului │simple în │
│ │ │angajat, în cazul│apropiere │
│ │ │incidentelor │• Benzinărie │
│ │ │- Documentarea │în sau în │
│ │ │instruirii │apropiere de │
│ │ │personalului o │zona de │
│ │ │dată pe an în │parcare │
│ │ │vederea │• Tonomate │
│ │ │prevenirii │vending │
│ │ │incidentelor │• Magazin │
│ │ │- Raportarea │pentru piese │
│ │ │incidentelor │în sau în │
│ │ │către personal şi│apropiere de │
│ │ │poliţie trebuie │zona de │
│ │ │sa fie activat │parcare │
│ ├───────┼─────────────────┤• Alimente │
│ │ │- Toţi membrii │dietetice │
│ │ │personalului de │specifice │
│ │ │securitate │disponibile. │
│ │ │trebuie să fie │• Capacitatea│
│ │ │atestaţi în │zonei de │
│ │ │conformitate cu │parcare a │
│ │ │legislaţia │camioanelor │
│ │ │naţională / │(număr de │
│ │ │europeană │locuri) │
│ │ │- Persoana │• Asistenţă │
│ │ │responsabilă în │medicală în │
│ │ │mod oficial │apropiere │
│ │ │pentru conduita │• Hotel în │
│ │ │personalului, va │sau în │
│ │ │programa │apropiere de │
│ │ │verificările de │zona de │
│ │ │conformitate, │parcare │
│ │AUR │comunicare şi │• Farmacie în│
│CONDUITA │ │recertificare │apropiere. │
│PERSONALULUI│ │- Trebuie sa fie │• Secţie de │
│ │ │utilizat un │poliţie în │
│ │ │manual tehnic │apropiere │
│ │ │- Proceduri de │• Sistem de │
│ │ │răspuns la alarme│colectare │
│ │ │- Sistemul de │automată de │
│ │ │management al │tip vending │
│ │ │zonei de parcare │disponibil. │
│ │ │trebuie sa fie │ │
│ │ │pregătit pentru │ │
│ │ │transferul de │ │
│ │ │date de tip DATEX│ │
│ │ │II │ │
│ │ │- Planul de │ │
│ │ │continuitate al │ │
│ │ │activităţii │ │
│ ├───────┼─────────────────┤ │
│ │ │- Orice fel de │ │
│ │ │personal de la │ │
│ │ │distanţă trebuie │ │
│ │ │instruit / │ │
│ │ │acreditat │ │
│ │ │- Personalul │ │
│ │ │trebuie să aibă │ │
│ │ │un sistem de │ │
│ │ │comunicare intern│ │
│ │ │- Instruirea în │ │
│ │ │domeniul de │ │
│ │ │securitate a │ │
│ │ │administratorului│ │
│ │ │site-ului │ │
│ │ │- Măsuri │ │
│ │ │împotriva penei │ │
│ │PLATINĂ│de curent │ │
│ │ │- Evaluarea │ │
│ │ │locală a │ │
│ │ │riscurilor o dată│ │
│ │ │pe an │ │
│ │ │- Posibilitatea │ │
│ │ │de rezervare. │ │
│ │ │Dacă rezervarea │ │
│ │ │este oferită prin│ │
│ │ │intermediul unei │ │
│ │ │aplicaţii sau al │ │
│ │ │unor sisteme │ │
│ │ │similare, │ │
│ │ │transmiterea │ │
│ │ │datelor trebuie │ │
│ │ │să fie în timp │ │
│ │ │real. │ │
└────────────┴───────┴─────────────────┴─────────────┘

        Tabel 2 Dotări şi servicii opţionale pentru SSTPA


    5. Obiectivele strategiei
    5.1. Obiective generale
        Pentru a stimula dezvoltarea unor zone de parcare sigure şi securizate, este necesar să se elaboreze un cadru comun la nivel CNAIR S.A. pentru a se asigura standarde clare şi armonizate atunci când se realizează dezvoltarea de zone de parcare sigure şi securizate.
        Întrucât zonele de parcare sigure şi securizate rămân prea puţine, iar securitatea, serviciile şi facilităţile existente sunt adesea insuficiente şi necoordonate, este nevoie să se stabilească o strategie care să traseze liniile directoare privind modalitatea de dezvoltare a parcărilor sigure şi securizate pe Reţeaua Rutieră Transeuropeană din România cât şi pe drumurile de mare viteză ce se dezvoltă şi urmează a fi dezvoltate. Prin prezentul document, se doreşte stabilirea cadrului naţional de dezvoltare în mod coordonat şi armonizat a reţelei de zone de parcări sigure şi securizate pe întreaga reţea de drumuri de mare viteză din administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere al cărui orizont de dezvoltare este de 10 ani.

    5.2. Obiective specifice
        Obligaţia României ca stat membru, în ce priveşte parcările sigure şi securizate este cea izvorâtă din prevederile art. 39, alin. 2, lit. (c) a Regulamentului nr. 1315/2013, respectiv, pentru reţeaua centrală, să înfiinţeze pe autostradă zone de odihnă pentru utilizatorii vehiculelor comerciale, în condiţii corespunzătoare de siguranţă şi securitate, la fiecare aproximativ 100 km, în conformitate cu necesităţile societăţii, ale pieţei şi cu cele privind mediul înconjurător.
        Atingerea acestui deziderat presupune urmarea concomitentă a două direcţii de acţiune:
    I. Prima direcţie majoră este reprezentată de ansamblul de acţiuni necesare dezvoltării parcărilor sigure şi securizate în cadrul reţelei de autostrăzi existente;
    II. A doua direcţie majoră este cea reprezentată de ansamblul de acţiuni necesare dezvoltării parcărilor sigure şi securizate în cadrul viitoarelor autostrăzi şi drumuri expres din România, inclusiv în anumite locaţii punctuale aflate pe reţeaua de drumuri naţionale.
    I. Conform prevederilor normativului PD162/2003 în vigoare dotările autostrăzilor sunt:
    - Parcări şi spaţii pentru servicii (P şi S);
    – Staţii de taxare şi puncte de control trecere frontieră (ST şi PCTF)
    – Centre de Întreţinere şi Coordonare (CIC), Centre de Întreţinere (CI), şi puncte de sprijin pentru întreţinere.
        Potrivit reglementărilor legale în vigoare, parcările sigure şi securizate trebui să facă parte din autostradă/drum expres.
        Potrivit Studiului din 2019 comandat de Comisia Europeană, un prim pas în dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate poate fi reprezentat de transformarea actualelor spaţii de servicii de pe sectoarele de autostrăzi în utilizare în acest moment.
        Coroborând cele trei aspecte mai sus menţionate, se concluzionează că pentru reţeaua de autostrăzi în utilizare, înfiinţarea parcărilor sigure şi securizate se poate realiza prin extinderea/ îmbunătăţirea actualelor spaţii de servicii.
        Transformarea actualelor spaţii de servicii se poate realiza pe Suprafaţa existentă sau acolo unde este cazul prin suplimentarea celei existente. Necesitatea suplimentării suprafeţei existente poate fi data de studiile necesare fiecărui proiect de parcare sigură şi securizată, ţinând cont de:
    - Cererea unui număr ridicat de locuri de parcare;
    – Condiţiile de siguranţă pentru participanţii la trafic;
    – Suprafeţe de teren afectate de anumite contracte în vigoare, etc.

        Zonele identificate a fi transformate în parcări sigure şi securizate pe reţeaua de autostrăzi dată în trafic sau în execuţie se regăsesc în Capitolul 7.1 şi Capitolul 7.2.

    II. Pentru îndeplinirea acestei componente va fi necesară o actualizare a normelor tehnice de proiectare şi construire a drumurilor de mare viteză în sensul introducerii parcărilor sigure şi securizate în capitolul de dotări. Până la aprobarea actualizării normelor tehnice, în cadrul studiilor de fezabilitate privind construirea de noi drumuri de mare viteză se va prevedea ca suprafeţele spatiilor de servicii din 100 în 100 de kilometri să permită realizarea/ amenajarea de parcări sigure şi securizate.
        Zonele identificate pentru a fi realizate parcări sigure şi securizate pe reţeaua de drumuri de mare viteză planificată se regăsesc în Capitolul 7.3.
        Spaţiile de parcare sigure şi securizate vor fi supuse procesului de certificare conform normelor europene. Nivelul minim de certificare pentru parcările sigure şi securizate în România va fi de minim ARGINT. Pentru toate spaţiile de parcare sigure şi securizate vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor servicii de rezervare a locurilor de parcare.
        Datele prevăzute a fi raportate/ publicate referitoare la disponibilitatea zonelor de parcare sigure şi securizate şi a locurilor de parcare vor fi publicate în Punctul Naţional de Acces înfiinţat conform prevederilor O.U.G. nr. 1/2021 respectând prevederile legale în vigoare.
        Acolo unde este cazul, spaţiile de parcare sigure şi securizate vor fi dotate cu bariere fonice în conformitate cu prevederile tehnice în vigoare în vederea reducerii expunerii utilizatorilor la un nivel de zgomot ridicat generat de traficul rutier.
        Toate accesurile în spaţiile de parcare sigure şi securizate vor fi realizate conform reglementărilor tehnice în vigoare şi vor fi prevăzute elemente geometrice care permit desfăşurarea traficului în condiţii de siguranţă şi fluenţă. La stabilirea locaţiilor aferente dotărilor se va avea în vedere organizarea circulaţiei în cadrul spaţiului de parcare, astfel încât manevrele să se facă în condiţii de vizibilitate şi fluenţă.
        Prezenta strategie nu reglementează modalitatea de emitere a avizelor privind dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pe reţeaua de drumuri naţionale. Prin intermediul acestei strategii este asigurat cadrul de dezvoltare unitar şi armonizat pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri expres din administrarea CNAIR S.A. respectând reglementările europene existente cât şi reglementările şi cadrul legal naţional aplicabil.




    6. Finanţare
        Finanţarea realizării şi asigurării funcţionării parcărilor sigure şi securizate ca şi obiective de investiţii publice va avea trei componente:
        ● Componenta 1 aferentă acoperirii sumelor necesare cu întocmirea proiectelor (studii de fezabilitate), documentaţiilor necesare şi plata despăgubirilor aferente în vederea realizării exproprierilor terenurilor pe care vor fi edificate parcările sigure şi securizate;
        ● Componenta 2 aferentă acoperirii sumelor necesare pentru construcţia efectivă a parcărilor sigure şi securizate;
        ● Componenta 3 aferenta acoperirii sumelor necesare pentru operarea şi întreţinerea parcărilor sigure şi securizate.

        Valorile aferente fiecărei componente vor fi determinate şi identificate în cadrul studiilor de fezabilitate aferente fiecărei parcări sigure şi securizate.
        Aceste valori vor trebui să fie aprobate conform procedurilor legale de aprobare a investiţiilor publice.
        Având în vedere mecanismele deja existente în cadrul CNAIR S.A. privind derularea investiţiilor publice, componentele finanţării pot fi abordate astfel:
        ● Componenta 1 va urmări acelaşi mecanism care există implementat pentru realizarea proiectării obiectivelor de investiţii publice şi exproprierea de terenuri; Sumele necesare vor fi acoperite din fonduri de la bugetul de stat aferente obiectivelor de investiţii publice aprobate;
        ● Componenta 2 poate fi asigurată din:
    () fonduri de la bugetul de stat aferente obiectivelor de investiţii publice aprobate, sau
    () fonduri europene nerambursabile care trebuie identificate pentru aceste tipuri de investiţii publice, sau
    () fonduri private atrase prin contracte de concesiune de lucrări/servicii care să cuprindă şi operarea şi întreţinerea parcărilor securizate;

        ● Componenta 3 poate fi asigurată doar din fonduri private atrase prin contracte de concesiune de lucrări/servicii având în vedere că nu există expertiza necesară la nivelul CNAIR S.A. în operarea şi întreţinerea în regim propriu a unor astfel de parcări securizate; mai mult decât atât, în cazul în care CNAIR S.A. ar face operarea şi întreţinerea acestor parcări securizate, ar putea exista înţelegerea asupra implementării unei politici neconcurenţiale pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri expres, CNAIR S.A. creând un monopol, situaţia intrând în atenţia Consiliului Concurenţei.

        Proiectele privind punerea la dispoziţia utilizatorilor a parcărilor sigure şi securizate sunt proiecte complexe care trebuie tratate ca un tot unitar cu scopul final de a creşte siguranţa traficului pe reţeaua de administrată de CNAIR S.A. În acest sens, proiectarea parcărilor sigure şi securizate trebuie asumată şi de către operatorul acestora, pentru a nu exista lacune în funcţionarea corespunzătoare a acestora.
        Ţinând cont de abordările mai sus expuse, rezultă că varianta optimă pentru finanţarea realizării şi asigurării funcţionarii parcărilor sigure şi securizate este următoarea:
        ● Finanţarea de la bugetul de stat a sumelor necesare cu întocmirea proiectelor (studii de fezabilitate), întocmirea documentaţiilor necesare şi plata despăgubirilor aferente în vederea realizării exproprierilor terenurilor pe care vor fi edificate parcările sigure şi securizate;
        ● Finanţarea din fonduri private atrase prin atribuirea şi încheierea unor contracte de concesiune de lucrări/servicii pentru construirea, operarea şi întreţinerea parcărilor sigure şi securizate; este necesar a fi identificate programe europene care să asigure fonduri europene nerambursabile pentru operatorii economici privaţi care vor realiza parcările sigure şi securizate (a se vedea, cu titlu de exemplu, programul de finanţare CEF 2 Transport - Actions related to safe and secure mobility - Cohesion envelope (CEF-T-2021-SAFEMOBCOEN), pentru care data limită a depunerii aplicaţiilor de finanţare a fost 19.01.2022).


    7. Implementare şi plan de acţiune
        Implementarea va ţine cont de metodele de finanţare pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate şi de situaţia specifică a fiecărei locaţii identificate. În acest sens fiecare proiect a fost încadrat în funcţie de termenul de dare în folosinţă în una din cele 3 faze de implementare (termen scurt, mediu şi lung).
        Ca punct de plecare în implementarea strategiei, este necesar a fi realizat un studiu de fezabilitate care să acopere toate locaţiile identificate mai jos unde se vor realiza parcări sigure şi securizate şi care să identifice numărul de locuri de parcare necesar pentru fiecare locaţie, suprafaţa suplimentară necesar a fi expropriată, nivelul de servicii ce trebuie asigurat cât şi valoarea estimată a investiţiilor.
        Tema de proiectare pentru studiul de fezabilitate de mai sus va trebui să prevadă o perioadă de perspectivă de 20 de ani având în vedere că la acest moment contractele semnate de concesiune de servicii pentru dotarea, operarea şi întreţinerea spaţiilor de servicii cât şi contractele de concesiune de servicii aflate în faza de atribuire prevăd, în medie, o durată a contractelor tot de 20 de ani.
        Acolo unde există deja în trafic autostrada sau drumul expres ce va fi deservit de parcarea sigură şi securizată ce trebuie realizată, ulterior finalizării şi aprobării indicatorilor tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate amintit, se vor realiza formalităţile legale pentru exproprierea terenurilor suplimentare necesare.
        După identificarea caracteristicilor tehnice ale locurilor de parcare sigure şi securizate pentru fiecare locaţie, se va proceda fie la adiţionarea contractelor de concesiune de servicii existente în locaţia respectivă, fie la demararea procedurilor de atribuire a contractelor de concesiune de servicii care să cuprindă şi realizarea parcărilor sigure şi securizate.
        Acolo unde încă nu sunt finalizate autostrăzile/ drumurile expres dar există proiecte finalizate care să cuprindă şi realizarea de parcări sigure şi securizate, după realizarea acestora împreună cu autostrada/ drumul expres deservit vor fi demarate procedurile de atribuire a contractelor de concesiune de servicii pentru operarea şi întreţinerea parcărilor sigure şi securizate.
        Pentru proiectele de autostrăzi şi drumuri expres încă neproiectate, vor fi cuprinse în cadrul proiectelor şi parcările sigure şi securizate conform prezentei strategii.
        Pentru determinarea amplasării parcărilor sigure şi securizate au fost luate în considerare drumurile existente/în execuţie/în proiectare de mare viteză din România (fig. 1).
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 1 Hartă infrastructură
        În acest sens, reţeaua de drumuri de mare viteză din România a fost împărţită în 37 de sectoare astfel încât să se asigure o distanţă de aproximativ 100km între parcările sigure şi securizate (fig. 2).
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 2 Sectorizarea drumurilor de mare viteză
        În fig. 3 sunt reprezentate toate spaţiile selectate pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 3 Parcări tip SSTPA - Fazele 1, 2, 3
    7.1. Faza 1 - Termen scurt - 1-3 ani
        Spaţiile selectate pentru această fază sunt spaţii de parcare cu concesiuni stabilite sau în curs de concesionare (fig. 4). În această etapă sunt acoperite sectoarele 1(parţial), 2, 3, 5, 6, 7, 8 reprezentând aproximativ 80% din autostrăzile în folosinţă aflate pe coridorul 4 al reţelei TEN-T plus sectoarele 10 şi 11 care asigură parcări sigure şi securizate în zona Cluj-Napoca şi a PTF Borş 2.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 4 Faza 1 - Termen scurt

┌────┬─────────┬────┬────────────┬────────────┐
│Nr. │Indicativ│Poz.│Descriere │Imagine │
│crt.│ │Km. │ │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: AB; │ │
│ │ │ │UAT: Sebeş; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP │ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │ │Pianu; │ │
│ │ │ │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │312 │Împrejmuire,│ │
│1 │Al │+ │Bariere │Imagine │
│ │ │249 │Acces, │ │
│ │ │ │Supraveghere│ │
│ │ │ │video, │ │
│ │ │ │Sistem de │ │
│ │ │ │monitorizare│ │
│ │ │ │şi informare│ │
│ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │locurile de │ │
│ │ │ │parcare; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │16000 mp │ │
│ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SB; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Cristian; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP Braşov;│ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │260 │Cristian; │ │
│2 │Al │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │160 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │29100 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SB; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Cristian; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP Braşov;│ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │260 │Cristian; │ │
│3 │Al │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │060 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │30000 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: HD; │ │
│ │ │ │UAT: Ilia; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │stânga; DRDP│ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │389 │Ilia; │ │
│4 │Al │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │610 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │16000 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: HD; │ │
│ │ │ │UAT: Ilia; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP │ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │389 │Ilia; │ │
│5 │Al │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │710 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │16000 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: AR; │ │
│ │ │ │UAT: Pecica;│ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │stânga; DRDP│ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │558 │Pecica; │ │
│6 │A1 │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │380 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │34900 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: AR; │ │
│ │ │ │UAT: Pecica;│ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP │ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │558 │Pecica; │ │
│7 │A1 │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │480 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │35100 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: TM; │ │
│ │ │ │UAT: Recaş; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │stanga; DRDP│ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │481 │Recaş; │ │
│8 │A1 │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │636 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │21700 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: TM; │ │
│ │ │ │UAT: Recaş; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP │ │
│ │ │ │Timişoara; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │481 │Recaş; │ │
│9 │A1 │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │736 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │21700 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CL; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Dragalina; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │98 +│stânga; DRDP│ │
│10 │A2 │800 │Constanţa; │Imagine │
│ │ │ │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │22000 mp │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CL; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Dragalina; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│11 │A2 │98 +│DRDP │Imagine │
│ │ │900 │Constanta; │ │
│ │ │ │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │23000 mp │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: CT; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Murfatlar; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │stânga; DRDP│ │
│ │ │ │Constanţa; │ │
│ │ │ │Localitate: │ │
│ │ │196 │Murfatlar; │ │
│12 │A2 │+ │Dotări: │Imagine │
│ │ │640 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │39364 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ: CT; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Murfatlar; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP │ │
│ │ │ │Constanţa; │ │
│ │ │197 │Localitate: │ │
│13 │A2 │+ │Murfatlar; │Imagine │
│ │ │000 │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete, │ │
│ │ │ │Staţie │ │
│ │ │ │Distribuţie │ │
│ │ │ │Carburanţi; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │40936 mp; │ │
│ │ │ │Concesionat │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CJ; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Floreşti; │ │
│ │ │47 +│Sens: │ │
│14 │A3Cj │490 │stânga; DRDP│Imagine │
│ │ │ │Cluj;(în │ │
│ │ │ │execuţie) ; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │53000 mp │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CJ; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Floreşti; │ │
│ │ │ │Sens: │ │
│15 │A3Cj │47 +│dreapta; │Imagine │
│ │ │590 │DRDP Cluj; │ │
│ │ │ │(în │ │
│ │ │ │execuţie) ; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │48000 mp │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:BH; │ │
│ │ │ │UAT: │ │
│ │ │ │Biharia; │ │
│ │ │217 │Sens: │ │
│16 │A3Cj │+ │stânga; │Indisponibil│
│ │ │000 │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │39000 mp │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CT; │ │
│ │ │ │UAT: Ovidiu;│ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │stânga; DRDP│ │
│17 │A4 │4 + │Constanţa; │Imagine │
│ │ │000 │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │30000 mp │ │
├────┼─────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CT; │ │
│ │ │ │UAT: Ovidiu;│ │
│ │ │ │Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │ │4 + │DRDP │ │
│18 │A4 │100 │Constan;a; │Imagine │
│ │ │ │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │31000 mp │ │
└────┴─────────┴────┴────────────┴────────────┘

    Imagine poz. 1-2 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz. 3, 4, 5 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz. 6, 7 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz 8, 9 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz 10,11 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz 12, 13 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz. 14, 15 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz. 17,18 (a se vedea imaginea asociată)


    7.2. Faza 2 - Termen mediu - 4-5 ani
        Majoritatea parcărilor sigure şi securizate selectate pentru această fază sunt amplasate pe autostrăzile în exploatare, altele decât cele cu contracte de concesiune de servicii, care necesită exproprieri sau alte proceduri de punere în ordine a situaţiei existente (fig. 5).
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 5 Faza 2 - Termen Mediu

┌────┬─────────┬────┬───────────────┬────────────┐
│Nr. │Indicativ│Poz.│Descriere │Imagine │
│crt.│ │Km. │ │ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:IF; UAT: │ │
│ │ │ │Bragadiru; │ │
│ │ │ │Sens: stânga; │ │
│ │ │ │DRDP Bucureşti;│ │
│1 │A0 │89 +│Dotări: │Indisponibil│
│ │ │300 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │34000 mp (în │ │
│ │ │ │construcţie) │ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:IF; UAT: │ │
│ │ │ │Bragadiru; │ │
│ │ │ │Sens: dreapta; │ │
│ │ │ │DRDP Bucureşti;│ │
│2 │A0 │89 +│Dotări: │Indisponibil│
│ │ │450 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │34000 mp (în │ │
│ │ │ │construcţie) │ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:IF; UAT: │ │
│ │ │ │Cernica; Sens: │ │
│ │ │ │dreapta; DRDP │ │
│ │ │ │Bucureşti; │ │
│ │ │19 +│Localitate – │ │
│3 │A2 │900 │Cernica, │Imagine │
│ │ │ │Dotări: │ │
│ │ │ │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │34500 mp │ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:IF; UAT: │ │
│ │ │ │Moara Vlăsiei; │ │
│ │ │ │Sens: dreapta; │ │
│ │ │ │Moara Vlăsiei; │ │
│4 │A3 │23 +│Dotări: │Imagine │
│ │ │500 │Parcare, │ │
│ │ │ │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │46170 mp │ │
│ │ │ │(neoperaţional)│ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CJ; UAT: │ │
│ │ │ │Mihai Viteazu; │ │
│ │ │10 +│Sens: stânga; │ │
│5 │A3Cj │800 │DRDP Cluj; │Imagine │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │17500 mp │ │
│ │ │ │(neoperaţional)│ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:CJ; UAT: │ │
│ │ │ │Mihai Viteazu; │ │
│ │ │10 +│Sens: dreapta; │ │
│6 │A3Cj │840 │DRDP Cluj; │Imagine │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │16600 mp │ │
│ │ │ │(neoperaţional)│ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:DJ; UAT: │ │
│ │ │ │Pieleşti; Sens:│ │
│ │ │112 │stânga; Dotări:│ │
│7 │DEX │+ │Parcare, │Indisponibil│
│ │CR-PIT │400 │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │24000 mp; (în │ │
│ │ │ │execuţie) │ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:DJ; UAT: │ │
│ │ │ │Pieleşti; Sens:│ │
│ │ │ │dreapta; │ │
│ │DEX │112 │Dotări: │ │
│8 │CR-PIT │+ │Parcare, │Indisponibil│
│ │ │500 │Toalete; │ │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │24000 mp; (în │ │
│ │ │ │execuţie) │ │
├────┼─────────┼────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │Judeţ:GR; UAT: │ │
│ │ │ │Giurgiu; Sens: │ │
│ │ │63 +│stânga; Dotări:│ │
│9 │DN5 │800 │Parcare; │Imagine │
│ │ │ │Suprafaţă: │ │
│ │ │ │aproximativ │ │
│ │ │ │150000 mp; │ │
└────┴─────────┴────┴───────────────┴────────────┘

    Imagine poz 3-4 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz. 5-6 (a se vedea imaginea asociată)

    Imagine poz. 9 (a se vedea imaginea asociată)


    7.3. Faza 3 - Termen lung - 6-10 ani
    7.3.1. Spaţii de servicii prevăzute în proiecte
        În această fază au fost selecţionate locaţii prevăzute în studii de fezabilitate cu spaţii adiţionale pentru dezvoltări ulterioare (fig. 6).
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 6 Etapa 3-1 - Termen lung

┌───┬─────────┬───────┬────────────────┐
│Nr.│Indicativ│Poz. │Descriere │
│Crt│ │Km. │ │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SB; UAT: │
│ │ │ │Porumbacu de │
│1 │A BV-SB │107 + │Jos; Sens: │
│ │ │910 │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spatii de │
│ │ │ │servicii S3; │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SB; UAT: │
│ │ │ │Porumbacu de │
│2 │A BV-SB │107 + │Jos; Sens: │
│ │ │910 │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spatii de │
│ │ │ │servicii S3; │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: IF; UAT: │
│ │ │ │Bragadiru; Sens:│
│ │ │ │stânga; DRDP │
│3 │A0 │89 + │Bucureşti; │
│ │ │300 │Dotări: Spaţiu │
│ │ │ │de Servicii S3; │
│ │ │ │Suprafaţă: 34000│
│ │ │ │mp; │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: IF; UAT: │
│ │ │ │Bragadiru; Sens:│
│ │ │ │dreapta; DRDP │
│4 │A0 │89 + │Bucureşti; │
│ │ │450 │Dotări: Spaţiu │
│ │ │ │de Servicii S3; │
│ │ │ │Suprafaţă: 34000│
│ │ │ │mp; │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: AG; UAT: │
│ │ │ │Bascov; Sens: │
│ │ │123 + │stânga; Dotări: │
│5 │A1 │000 │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S2 ; │
│ │ │ │Suprafaţă: 27000│
│ │ │ │mp; │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: AG; UAT: │
│ │ │ │Bascov; Sens: │
│ │ │123 + │dreapta; Dotări:│
│6 │A1 │100 │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S2; │
│ │ │ │Suprafaţa: 27000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SJ; UAT: │
│ │ │ │Nuşfalău; Sens: │
│ │ │ │stânga; DRDP │
│7 │A3Cj │144 + │Cluj; Dotări: │
│ │ │803 │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3; │
│ │ │ │Suprafaţă: 43360│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SJ; UAT: │
│ │ │ │Nuşfalău; Sens: │
│ │ │ │dreapta; DRDP │
│8 │A3Cj │144 + │Cluj; Dotări: │
│ │ │903 │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3; │
│ │ │ │Suprafaţă: 43360│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BZ; UAT: │
│ │ │ │Buzău; Sens: │
│ │ │ │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │58 + │(include │
│9 │A7 │400 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 49000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BZ; UAT: │
│ │ │ │Buzău; Sens: │
│ │ │ │dreapta; Dotări:│
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │58 + │(include │
│10 │A7 │500 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 49000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: VN; UAT: │
│ │ │ │Milcovul; Sens: │
│ │ │ │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │131 + │(include │
│11 │A7 │000 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 49000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: VN; UAT: │
│ │ │ │Milcovul; Sens: │
│ │ │ │dreapta; Dotări:│
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │ │(include │
│12 │A7 │131+100│suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 49000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BC; UAT: │
│ │ │ │Sascut; Sens: │
│ │ │ │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │204 + │(include │
│13 │A7 │826 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 49000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BC; UAT: │
│ │ │ │Sascut; Sens: │
│ │ │ │dreapta; Dotări:│
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │204 + │(include │
│14 │A7 │926 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 49000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: IS; UAT: │
│ │ │ │Hălăuceşti; │
│ │ │ │Sens: stânga; │
│ │ │ │Dotări: Spaţiu │
│ │ │ │de Servicii S3 │
│ │ │312+ │(include │
│15 │A7 │144 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 53000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: IS; UAT: │
│ │ │ │Hălăuceşti; │
│ │ │ │Sens: dreapta; │
│ │ │ │Dotări: Spaţiu │
│ │ │ │de Servicii S3 │
│ │ │312 + │(include │
│16 │A7 │244 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 53000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: HR; UAT: │
│ │ │ │Lăzarea; Sens: │
│ │ │ │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │93 + │(include │
│17 │A8 │500 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 51700│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: HR; UAT: │
│ │ │ │Lăzarea; Sens: │
│ │ │ │dreapta; Dotări:│
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3 │
│ │ │93 + │(include │
│18 │A8 │600 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │15000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 67000│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: NT; UAT: │
│ │ │ │Vânători-Neamţ; │
│ │ │ │Sens: stânga; │
│ │ │ │Dotări: Spaţiu │
│ │ │ │de Servicii SI │
│ │ │187 + │(include │
│19 │A8 │050 │suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │13000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 51900│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: NT; UAT: │
│ │ │ │Vânători-Neamţ; │
│ │ │ │Sens: dreapta; │
│ │ │ │Dotări: Spaţiu │
│ │ │ │de Servicii SI │
│ │ │ │(include │
│20 │A8 │187+150│suprafaţă │
│ │ │ │suplimentară de │
│ │ │ │13000 mp pentru │
│ │ │ │dezvoltări │
│ │ │ │ulterioare); │
│ │ │ │Suprafaţă: 51900│
│ │ │ │mp │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SV; UAT: │
│ │DEx Pas- │53 + │Salcea; Sens: │
│21 │Sir │800 │dreapta; Dotări:│
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3; │
├───┼─────────┼───────┼────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SV; UAT: │
│ │DEx Pas- │53 + │Salcea; Sens: │
│22 │Sir │850 │stânga; Dotări: │
│ │ │ │Spaţiu de │
│ │ │ │Servicii S3; │
└───┴─────────┴───────┴────────────────┘


    7.3.2. Locaţii estimative / Proiect inexistent
        Spaţiile propuse în acest subcapitol reprezintă locaţii estimative, acestea urmând să fie incluse în proiectele viitoare (fig. 7).
 (a se vedea imaginea asociată)
        Fig. 7 Etapa 3.2 - Termen lung

┌───┬───────────┬────┬─────────────────┐
│Nr.│Indicativ │Poz.│Descriere │
│Crt│ │Km. │ │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BN; UAT: │
│ │ │ │Beclean; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │98 +│(Propunere │
│1 │A BM-SV │600 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BV; UAT: │
│ │ │ │Ghimbav; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │19 +│(Propunere │
│2 │A BV-SB │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: TM; UAT: │
│ │ │ │Moraviţa; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │A │48 +│(Propunere │
│3 │TM-Moraviţa│000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: AG; UAT: │
│ │ │ │Răteşti; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │92 +│(Propunere │
│4 │Al │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: IS; UAT: │
│ │ │ │Popricani; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │286 │(Propunere │
│5 │A8 │+ │locaţie │
│ │ │600 │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: MS; UAT: │
│ │ │ │Gheorghe Doja; │
│ │ │ │Sens: stânga/ │
│ │ │ │dreapta; │
│6 │A8 │0 + │(Propunere │
│ │ │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BR; UAT: │
│ │ │ │Vădeni; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │6 + │(Propunere │
│7 │DEX BR-GL │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: GJ; UAT: │
│ │ │ │Teleşti; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │DEX │83 +│(Propunere │
│8 │CR-Târgu │700 │locaţie │
│ │Jiu │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: TL; UAT: │
│ │ │ │Frecăţei; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │DEX │104 │(Propunere │
│9 │Ovidiu-TL │+ │locaţie │
│ │ │200 │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: VS; UAT: │
│ │ │ │Drânceni; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │DEX Tişiţa-│146 │(Propunere │
│10 │Alba │+ │locaţie │
│ │ │000 │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: SM; UAT: │
│ │ │ │Satu Mare; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │127 │(Propunere │
│11 │DN19 │+ │locaţie │
│ │ │600 │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: DJ; UAT: │
│ │ │ │Calafat; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │80 +│(Propunere │
│12 │DN56 │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: BH; UAT: │
│ │ │ │Avram Iancu; │
│ │ │ │Sens: stânga/ │
│ │ │ │dreapta; │
│13 │DN79 │63 +│(Propunere │
│ │ │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: MH; UAT: │
│ │ │ │Simian; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │4 + │(Propunere │
│14 │VO_DROBETA │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
├───┼───────────┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Judeţ: TR; UAT: │
│ │ │ │Nanov; Sens: │
│ │ │ │stânga/dreapta; │
│ │ │4 + │(Propunere │
│15 │V06F │000 │locaţie │
│ │ │ │estimativă/ │
│ │ │ │Proiect │
│ │ │ │Inexistent); │
│ │ │ │Suprafaţă: - mp │
└───┴───────────┴────┴─────────────────┘




    8. Indicatori de performanţă
        În vederea monitorizării îndeplinirii implementării proiectelor de parcări sigure şi securizate descrise în cadrul prezentei strategii, este necesar a fi identificaţi câţiva indicatori de performanţă uşor cuantificabili şi adecvaţi domeniului.
        Prin stabilirea unor indicatori de performanţă, CNAIR S.A. va putea să identifice posibilele întârzieri în implementare precum şi măsurile necesare de accelerare şi de atenuare a impactului unor astfel de întârzieri.
        În acest sens, după o primă analiză rezulta două categorii de indicatori de performanţă: indicatori de performanţă cantitativi şi indicatori de performanţă calitativi.
    8.1. Indicatorii de performanţă cantitativi
        Aceştia vor stabili nivelul care trebuie atins anual astfel încât proiectele să respecte termenele de realizare conform încadrării acestora în una din cele 3 etape de implementare descrise în Capitolul 7 de mai sus. Indicatorii de performanţă cantitativi se vor raporta la data aprobării prezentei strategii.
    a) Pentru faza cu termen scurt de implementare, indicatorii de performanţă cantitativi pe fiecare an vor fi următorii:
    - La sfârşitul primului an indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen scurt trebuie să fie demarată procedura de atribuire a contractului/contractelor de prestări servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate şi indicatorilor tehnico - economici (acolo unde este cazul) şi să existe prinse în contractele de concesiune obligaţia Concesionarilor de a realiza proiectele;
    – La sfârşitul celui de al doilea an indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen scurt trebuie să fie finalizat studiul/studiile de fezabilitate, aprobaţi indicatorii tehnico -economici şi finalizate procedurile de expropriere a terenurilor suplimentare necesare;
    – La sfârşitul celui de al treilea an indicatorul care trebuie atins este: toate proiectele pe termen scurt trebuie să fie finalizate.

    b) Pentru faza cu termen mediu de implementare, indicatorii de performanţă cantitativi pe fiecare an vor fi următorii:
    - La sfârşitul primului an indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen mediu trebuie să fie demarată procedura de atribuire a contractului/contractelor de prestări servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate şi indicatorilor tehnico - economici;
    – La sfârşitul celui de al doilea an indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen mediu trebuie să fie atribuit şi semnat contractul/contractele de prestări servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate şi indicatorilor tehnico - economici şi să fie demarată realizarea studiului/studiilor de fezabilitate;
    – La sfârşitul celui de al treilea an indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen mediu trebuie să fie finalizat studiul/studiile de fezabilitate şi aprobaţi indicatorii tehnico-economici, finalizate procedurile de expropriere a terenurilor suplimentare necesare şi demarată procedura/procedurile de atribuire a contractelor de concesiune pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea respectivelor parcări sigure şi securizate;
    – La sfârşitul celui de al patrulea an indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen mediu trebuie să fie finalizată procedura de atribuire şi semnate contractele de concesiune aferente;
    – La sfârşitul celui de al cincilea an indicatorul care trebuie atins este: toate proiectele pe termen mediu trebuie să fie finalizate.

    c) Pentru faza cu termen lung de implementare, indicatorii de performanţă cantitativi pe fiecare an sunt dependenţi de realizarea proiectelor de autostrăzi/drumuri expres deservite de respectivele parcări sigure şi securizate şi vor fi următorii:
    - La sfârşitul primului an după recepţia la terminarea lucrărilor a Spaţiului de Servicii şi a parcării sigure şi securizate indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen lung trebuie să fie demarată procedura/procedurile de atribuire a contractelor de concesiune pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea respectivelor parcări sigure şi securizate;
    – La sfârşitul celui de al doilea an după recepţia la terminarea lucrărilor a Spaţiului de Servicii şi a parcării sigure şi securizate indicatorul care trebuie atins este: pentru toate proiectele pe termen lung trebuie să fie finalizată procedura de atribuire şi semnate contractele de concesiune aferente;
    – La sfârşitul celui de al treilea an după recepţia la terminarea lucrărilor a Spaţiului de Servicii şi a parcării sigure şi securizate indicatorul care trebuie atins este: toate proiectele pe termen lung trebuie să fie finalizate.



    8.2. Indicatori de performanţă calitativi
        Având în vedere obligaţia administratorului drumului de a furniza utilizatorilor serviciile necesare acestora, CNAIR S.A. trebuie să se asigure că următorii indicatori de performanţă calitativi sunt atinşi:
    - Numărul de locuri de parcare sigure şi securizate este suficient în toate parcările sigure şi securizate conform recomandărilor din studiile de fezabilitate aferente;
    – Nivelul de siguranţă cerut trebuie să fie şi certificat conform prevederilor europene în vigoare şi păstrează toate elementele certificate pe întreaga perioadă de funcţionare.



    9. Monitorizare şi impact
        Scopul monitorizării implementării prezentei strategii este acela de a avea în permanenţă informaţii reale şi actualizate asupra stadiului de îndeplinire a acţiunilor programate cât şi actualizarea şi adaptarea strategiei la situaţia de la momentul respectiv.
        Monitorizarea va urmări şi îndeplinirea indicatorilor de performanţă din Capitolul 8.
        La finalizarea fiecărei etape de implementare programate se va face o analiză asupra impactului implementării strategiei de dezvoltare a parcărilor sigure şi securizate pe reţeaua de drumuri de mare viteză din administrarea CNAIR S.A., în principal pe următoarele coordonate:
    - Beneficiile dezvoltării parcărilor sigure şi securizate asupra creşterii nivelului de siguranţă rutieră;
    – Gradul de satisfacţie al utilizatorilor de parcări sigure şi securizate;
    – Atingerea necesarului din piaţă a numărului de zone de parcări sigure şi securizate şi a locurilor de parcare din aceste zone.

        Rezultatele analizei de impact asupra implementării strategiei de dezvoltare a parcărilor sigure şi securizate pe reţeaua de drumuri de mare viteză din administrarea CNAIR S.A. vor fi concretizate în modificări, adaptări, ajustări ale planurilor de acţiune.

    10. Compartimente responsabile
        Prin decizie a Directorului General al CNAIR S.A. vor fi desemnate structurile organizatorice responsabile cu implementarea prezentei Strategii precum şi sarcinile ce vor fi îndeplinite de acestea.
        Cu titlu de exemplu următoarele atribuţii vor fi alocate/ repartizate către următoarele structuri funcţionale din cadrul CNAIR S.A.
        ● Pregătirea atribuirii şi derularea tuturor contractelor de concesiune de servicii care există sau vor fi încheiate şi care prevăd realizarea şi operarea de parcări sigure şi securizate - Direcţia Concesiuni şi Recuperări Creanţe;
        ● Monitorizarea implementării strategiei şi realizarea analizei de impact - Departament Cooperare Interinstituţională Trafic Rutier;
        ● Avizarea amenajării parcărilor sigure şi securizate - Direcţia Siguranţa Circulaţiei şi Monitorizare Trafic;
        ● Realizarea parcărilor sigure şi securizate în cadrul contractelor pe care le derulează - Direcţia Implementare Proiecte;
        ● Realizarea documentaţiilor necesare (caiete de sarcini, studii de fezabilitate, etc) pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate în cadrul proiectelor de dezvoltare a reţelelor de drumuri de mare viteză - Direcţia Tehnică;
        ● Realizarea documentaţiilor necesare (caiete de sarcini, studii de fezabilitate, etc) pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate pentru locaţiile ce necesită extinderi/ reamenajări ale spaţiilor de servicii existente - Direcţia Tehnică, DRDP 1 - 8, Direcţia Venituri şi Încasări Comerciale, Direcţia Siguranţa Circulaţiei şi Monitorizare Trafic, Departament Cooperare Interinstituţională Trafic Rutier (după caz).
        ● Actualizarea reglementărilor tehnice de proiectare şi construire a drumurilor de mare viteză în vederea includerii specificaţiilor parcărilor sigure şi securizate - Direcţia Calitate.
        ● Promovarea proiectelor de acte normative privind armonizarea legislaţiei actuale cu cerinţele europene privind parcările sigure şi securizate şi a actelor normative specifice activităţilor de expropriere pentru terenuri - Direcţia Juridică.
        ● Întocmirea actelor necesare exproprierii terenurilor pentru dezvoltarea parcărilor sigure şi securizate - Departament Exproprieri.



                                                   -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016