Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STANDARDE MINIME OBLIGATORII din 26 februarie 2004  privind serviciile pentru protectia copilului de tip rezidential    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STANDARDE MINIME OBLIGATORII din 26 februarie 2004 privind serviciile pentru protectia copilului de tip rezidential

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA COPILULUI SI ADOPTIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 15 martie 2004

SPECIFICAŢII
Serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de o serie de factori, cum ar fi;
a) Misiunea serviciului;
b) Modul de organizare;
c) Grupul ţintã de clienţi, respectiv copii aflaţi în dificultate, copii cu dizabilitãţi, copii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi, copii delincvenţi, tineri etc. În anumite situaţii, unele din aceste grupuri ţintã pot locui în cadrul aceluiaşi serviciu de tip rezidenţial - de exemplu, copii de diferite vârste, inclusiv tineri, cu şi fãrã diferite tipuri de dizabilitãţi - numai dacã se respectã concomitent prevederile standardelor minime obligatorii prezente şi cele specifice acestor categorii de copii.
d) Resursele furnizorului de servicii ş.a.

Standardele minime obligatorii prezente sunt complementare, în mod particular, cu urmãtoarele documente:
1. Standardele minime obligatorii specifice formulate pentru serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial menţionate de legislaţia în vigoare;
2. Standardele minime obligatorii pentru serviciul de dezvoltare a deprinderilor de viaţã independentã;
3. Standardele minime obligatorii pentru centrul de pregãtire şi sprijinire a reintegrãrii şi integrãrii copilului în familie;
4. Standardele minime obligatorii pentru managementul de caz în domeniul protecţiei copilului;
5. Ghidul metodologic privind intervenţia şi prevenirea în echipã multidisciplinarã şi în reţea în situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.


ARII DE INTERES

Misiunea şi locul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial în sistemul de servicii sociale judeţean/local al sectoarelor municipiului Bucureşti
1. Misiunea
2. Locul în sistemul de servicii sociale judeţean/local al sectoarelor municipiului Bucureşti Planificarea protecţiei copilului
3. Admiterea în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial
4. Planul individualizat de protecţie
5. Menţinerea legãturilor cu pãrinţii, familia lãrgitã şi alte persoane importante pentru copil
6. Implicarea comunitãţii
7. Ieşirea din cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial

Calitatea îngrijirii, educaţiei şi socializãrii
8. Participarea copiilor
9. Intimitate şi confidenţialitate
10. Asigurarea hranei
11. Aspectul exterior, îmbrãcãmintea, echipamentul şi banii de buzunar
12. Starea de sãnãtate a copiilor şi prevenirea îmbolnãvirilor
13. Tratamentul medical şi administrarea medicamentelor
14. Educaţia
15. Activitãţi de recreere-socializare

Reclamaţii şi protecţie împotriva abuzurilor
16. Reclamaţii şi reprezentare
17. Protecţia copilului împotriva abuzurilor
18. Relaţia personalului cu copiii
19. Controlul comportamentului

Evenimente deosebite
20. Absenţa unui copil fãrã permisiune
21. Notificarea cu privire la evenimentele importante

Mediul
22. Amplasamentul, compartimentarea şi dimensiunile construcţiei
23. Condiţiile de locuit
24. Spaţiile igienico-sanitare
25. Siguranţa şi securitatea

Resurse umane
26. Recrutare şi angajare
27. Numãrul şi structura de personal
28. Formarea iniţialã şi continuã a personalului
29. Supervizare

Management şi administrare
30. Proiectul instituţional
31. Managementul comunicãrii şi informaţiei
32. Managementul resurselor umane


MISIUNEA ŞI LOCUL SERVICIULUI PENTRU PROTECŢIA COPILULUI
DE TIP REZIDENŢIAL ÎN SISTEMUL DE SERVICII SOCIALE
JUDEŢEAN/LOCAL AL SECTOARELOR MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

MISIUNEA

Introducere
Serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, denumite în continuare SR, au drept misiune generalã furnizarea sau asigurarea accesului copiilor, pe o perioadã determinatã, la gãzduire, îngrijire, educaţie şi pregãtire în vederea reintegrãrii sau integrãrii familiale şi socio-profesionale.
Activitãţile de gãzduire, îngrijire, educaţie non-formalã şi informalã, sprijin emoţional, consiliere, precum şi dezvoltarea majoritãţii deprinderilor de viaţã independentã şi a unora dintre activitãţile legate de reintegrarea sau integrarea familialã se acordã obligatoriu în locaţia SR. Celelalte activitãţi se pot acorda de cãtre acelaşi furnizor sau de alţi furnizori de servicii, în aceeaşi locaţie sau în alte locaţii decât cea în care are loc gãzduirea copilului, însã accesul la aceste activitãţi este asigurat şi monitorizat de SR în responsabilitatea cãruia se aflã copilul şi care îi asigurã gãzduire.

Standardul l
Misiunea
Fiecare serviciu pentru protecţia copilului de tip rezidenţial are o prezentare scrisã a misiunii sale, precum şi un ghid pentru copilul/tânãrul beneficiar care precizeazã clar modul de organizare şi funcţionare şi serviciile oferite.

Rezultat
Copiii şi/sau tinerii beneficiari, pãrinţii şi toate persoanele interesate, personalul, precum şi profesioniştii din alte servicii/instituţii din comunitate sunt informaţi şi cunosc modul de organizare şi funcţionare şi serviciile pe care copiii/tinerii le pot primi pe parcursul şederii lor în cadrul serviciului de pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Proceduri de implementare a standardului l
1.1. Coordonatorul are responsabilitatea ca misiunea SR sã fie formulatã în scris, afişatã, cunoscutã şi promovatã atât în cadrul acesteia, cât şi în comunitate. Misiunea trebuie avizatã de serviciul public specializat pentru protecţia copilului, denumit în continuare SPSPC.
1.2. Enunţul misiunii are o formã care poate sã fie înţeleasã de întregul personal şi de orice pãrinte sau reprezentant legal al copilului.
1.3. Misiunea este re-evaluatã, actualizatã şi, dacã este necesar, modificatã cu regularitate, cel puţin o datã pe an. Orice modificare este avizatã de asemenea de cãtre SPSPC.
1.4. SR are responsabilitatea sã redacteze, sã multiplice şi sã înmâneze fiecãrui copil şi/sau tânãr beneficiar un ghid de prezentare a serviciului care cuprinde cel puţin: a) misiunea şi obiectivele SR, b) modul de organizare şi funcţionare a SR, c) serviciile oferite, d) un sumar al drepturilor şi responsabilitãţilor beneficiarilor şi e) informaţii practice despre cum îşi poate exprima opinia sau face o reclamaţie.
1.5. Ghidul destinat copiilor este elaborat şi prezentat într-o formã accesibilã în conformitate cu caracteristicile etapelor de dezvoltare ale principalelor grupe de vârstã şi capacitatea de înţelegere ale grupului ţintã protejat în SR.

Indicatorii pentru Standardul l
(I)1.1 Misiunea unitãţii este avizatã de SPSPC, este afişatã într-un loc adecvat, este cunoscutã de personal şi popularizatã prin mijloace specifice în comunitate (de exemplu, pliante, broşuri ş.a.).
(I)1.3 Numãrul de re-evaluãri şi de revizuiri ale misiunii pe parcursul unui an.
(1)1.4-1.5 Existenţa ghidului de prezentare a SR destinat copilului/tânãrului, adecvat grupului ţintã protejat în SR.

LOCUL ÎN SISTEMUL DE SERVICII SOCIALE JUDEŢEAN/LOCAL AL SECTOARELOR MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

Introducere
Cartografierea serviciilor existente într-o unitate teritorialã şi specificarea relaţiilor dintre ele sunt în responsabilitatea autoritãţilor administraţiei locale care aplicã o strategie coerentã în domeniul protecţiei copilului. Precizând care este locul SR în aceastã schemã a serviciilor se asigurã accesul personalului şi al beneficiarilor la o viziune de ansamblu asupra sistemului, fiind mai clare relaţiile de colaborare, dar şi perspectivele de evoluţie a SR.

Standardul 2
Locul în sistemul de servicii sociale judeţean/local al sectoarelor municipiului Bucureşti
Fiecare serviciu pentru protecţia copilului de tip rezidenţial are la dispoziţie o prezentare schematicã a sistemului de servicii sociale de la nivel judeţean sau local al sectoarelor municipiului Bucureşti, care precizeazã clar locul ocupat de serviciul în cauzã şi relaţiile de colaborare cu celelalte servicii.

Rezultat
Copiii/tinerii beneficiari cunosc la ce alte servicii şi instituţii din comunitate pot avea acces pe parcursul şederii în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial. Pãrinţii şi toate persoanele interesate, precum şi profesioniştii din cadrul serviciului şi din alte servicii/instituţii din comunitate au acces la o prezentare schematicã a locului pe care serviciul în cauzã îl ocupã în sistemul de servicii sociale.

Proceduri de implementare a standardului 2
2.1 Cartografierea sistemului de servicii sociale, publice şi private, se realizeazã de cãtre consiliul judeţean sau local al sectoarelor municipiului Bucureşti, iar coordonatorul SR are responsabilitatea de a pune în evidenţã locul ocupat de SR în cadrul acestui sistem.
2.2. Schema este afişatã într-un loc vizibil pentru personal, beneficiari şi vizitatori.
2.3. Personalul este informat despre locul SR în sistemul de servicii sociale, imediat dupã angajare.
2.4. Pãrinţii/reprezentanţii legali ai copilului, precum şi copiii beneficiari cu vârsta peste 10 ani primesc o listã cu serviciile partenere ale SR şi îndrumãri sau explicaţii în legãturã cu acestea. Tuturor copiilor beneficiari li se aduce la cunoştinţã despre aceste servicii, într-un limbaj accesibil acestora, ţinând cont de gradul de maturitate al fiecãruia.
2.5. Orice SR se înfiinţeazã numai cu avizul SPSPC.

Indicatorii pentru Standardul 2
(I)2.1 Existenţa schemei care prezintã locul SR în cadrul sistemului de servicii sociale.
(I)2.3 Personalul cunoaşte locul ocupat de SR în cadrul sistemului de servicii sociale.
(I)2.4 Copiii/tinerii beneficiari ai SR, precum şi pãrinţii/reprezentanţii legali ai copilului cunosc care sunt serviciile cu care SR se relaţioneazã.
(I)2.5 Furnizorul de servicii, altul decât SPSPC, dispune de avizul SPSPC pentru înfiinţarea SR în cauzã.


PLANIFICAREA PROTECŢIEI COPILULUI

Standardul 3
Admiterea în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial
Copiii/tinerii beneficiazã de serviciile şi activitãţile desfãşurate în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial numai dacã acesta poate rãspunde nevoilor lor individuale de îngrijire, educaţie, socializare etc., stabilite printr-o evaluare iniţialã.
Rezultat
Fiecare copil este admis în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial în baza hotãrârii comisiei pentru protecţia copilului, care se asigurã, înainte de luarea deciziei, cã serviciul în cauzã poate oferi serviciile adecvate. Copilul este sprijinit, cu competenţã şi cãldurã, sã se integreze în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial în care a fost admis.

Proceduri de implementare a standardului 3
3.1. În baza legislaţiei în vigoare şi a standardelor minime obligatorii prezente, care sunt denumite în continuare SMO, SR îşi formuleazã proceduri referitoare la admiterea şi evaluarea copiilor, care fac parte integrantã din metodologia de organizare şi funcţionare a SR, denumitã în continuare MOF - document intern avizat de coordonatorul SR.
3.2. Evaluarea iniţiala a copilului se realizeazã de cãtre personalul SPSPC, conform prevederilor in vigoare. Toate documentele din dosarul copilului aflat la SPSPC şi înaintat la comisia pentru protecţia copilului, denumitã în continuare CPC, se aflã în copie la SR în care este admis copilul, prin decizia CPC.
3.3. În formularea propunerii de plasament/încredinţare, managerul de caz din cadrul SPSPC trebuie sã ţinã cont de principiul proximizãrii şi sã se consulte cu coordonatorul SR, înainte de a înainta propunerea cãtre CPC. Propunerea de plasament/încredinţare în SR se formuleazã numai dupã ce managerul de caz s-a asigurat cã nu este posibilã reintegrarea în familie şi nu s-a identificat o formã de protecţie de tip familial.
3.4. Admiterea în SR se face numai în baza hotãrârii CPC, care decide pentru aceşti copii luarea unei mãsuri de protecţie, conform legislaţiei în vigoare.
3.5. La admiterea în SR, coordonatorul SR organizeazã o întâlnire cu managerul de caz din cadrul SPSPC şi persoana de referinţã pe care o desemneazã pentru copilul în cauza, în cadrul cãreia se prezintã succint situaţia copilului, în situaţia caselor de tip familial, înfiinţate de furnizori privaţi de servicii, persoana de referinţã coincide de regulã cu persoana responsabilã cu creşterea şi îngrijirea copilului, respectiv aşa numitul "pãrinte social".
3.6. Imediat dupã admitere, SR organizeazã pentru fiecare copil un program special de acomodare cu ceilalţi copii şi cu personalul din SR, cu o duratã minimã de douã sãptãmâni.
3.7. La admiterea în SR, fiecãrui copil i se prezintã clar, în funcţie de gradul sãu de maturitate, care sunt principalele reguli de organizare şi funcţionare ale SR pe care trebuie sã le respecte, precum şi documentele precizate la procedurile l.4 şi 2.4. Acestea pot fi aduse la cunoştinţa copilului ori de câte ori este nevoie.
3.8. În cursul primei sãptãmâni dupã intrarea în SR a unui copil, coordonatorul SR organizeazã o discuţie cu personalul, la care poate participa şi managerul de caz, pentru o cunoaştere cât mai bunã a situaţiei copilului, a metodelor de lucru, a restricţiilor specifice cazului etc., precum şi la ce specialist sã apeleze în eventualitatea unor probleme de adaptare.
3.9. Copilului i se asigurã un mediu primitor, în care i se respectã identitatea cu toate aspectele ei şi este încurajat sã-şi exprime sentimentele legate de separarea faţã de pãrinţi sau cãminul în care a trãit pânã la admiterea în SR.
3.10. La încheierea perioadei de acomodare, coordonatorul SR stabileşte dacã persoanã de referinţã nominalizatã la intrarea copilului în SR corespunde nevoilor şi preferinţelor copilului, în caz contrar, persoana de referinţã este înlocuitã, ţinând cont de concluziile evaluãrii interne şi de opinia copilului în cauzã, în funcţie de gradul sãu de maturitate.
3.11. In cazul unor probleme personale, copiii pot sã apeleze la persoana de referinţã şi la oricare dintre membrii personalului pe toatã durata şederii în SR. Personalul este pregãtit sã acorde sprijin personalizat.

Indicatorii pentru Standardul 3
(I)3.1 MOF conţine proceduri legate de admiterea şi evaluarea copilului.
(I)3.2 În SR existã dosarul copilului, care include obligatoriu copii ale documentelor de evaluare iniţialã şi copia hotãrârii CPC.
(I)3.3 Raportul de evaluare psihosocialã înaintat la CPC conţine referiri la consultarea coordonatorului SR şi la eforturile depuse de managerul de caz pentru reintegrarea familialã a copilului sau gãsirea unei alternative de tip familial şi, în lipsa acestora, pentru gãsirea unui SR cât mai aproape de comunitatea din care provine copilul.
(I)3.4 Numãrul anual de hotãrâri ale CPC referitoare la plasamentul, respectiv încredinţarea copiilor în SR în cauzã, comparativ cu numãrul de copii gãzduiţi anual de SR.
(I)3.5.1 Procesul verbal al întâlnirii.
(I)3.5.2 Persoana de referinţã cunoaşte procedurile referitoare la colaborarea cu managerul de caz şi alţi specialişti implicaţi în protecţia copilului.
(I)3.5.3 Fiecare copil are desemnatã o persoanã de referinţã.
(I)3.6 Fiecare copil beneficiazã de un program de acomodare, a cãrui duratã şi evenimente relevante sunt consemnate în dosarul copilului.
(I)3.7 Copiii/tinerii din SR cunosc şi respectã regulile de organizare şi funcţionare ale SR.
(I)3.8 Procesul verbal al întâlniri cu personalul.
(I)3.9 SR deţine personal de specialitate pentru sprijinul emoţional şi consilierea copiilor.
(I)3.10 Opinia copilului cu privire la persoana de referinţã - pe perioada de acomodare, la înlocuirea acesteia, pe parcursul şederii sale în SR etc. - este consemnatã în dosarul copilului, inclusiv motivul pentru care opinia copilului nu a fost consemnatã cu prilejul evenimentelor relevante în acest sens.
(I)3.11 Personalul cunoaşte atribuţiile pe care le are în sensul acordãrii de sprijin personalizat.

Standardul 4
Planul individualizat de protecţie
In cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, fiecare copil/tânãr este ocrotit în baza unui plan individualizat de protecţie, care este dezvoltat în programe de intervenţie specificã pentru urmãtoarele aspecte: nevoile de sãnãtate şi promovare a sãnãtãţii; nevoile de îngrijire, inclusiv de securitate şi promovare a bunãstãrii; nevoile fizice şi emoţionale; nevoile educaţionale şi urmãrirea obţinerii de rezultate şcolare corespunzãtoare potenţialului de dezvoltare a copilului; nevoile de petrecere a timpului liber; nevoile de socializare, inclusiv modalitãţile de menţinere a legãturilor, dupã caz, cu pãrinţii, familia lãrgitã, prietenii şi alte persoane importante sau apropiate faţã de copil şi modul de satisfacere a tuturor acestor nevoi.

Rezultat
Fiecare copil beneficiazã de o intervenţie personalizatã în funcţie de nevoile identificate la admiterea în serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial şi adaptatã evoluţiei sale ulterioare şi, totodatã, îşi cunoaşte conţinutul planului individualizat de protecţie, în funcţie gradul sãu de maturitate.

Proceduri de implementare a standardului 4
4.1. Planul individualizat de protecţie, denumit în continuare PIP, este elaborat de managerul de caz de la SPSPC în parteneriat cu personalul de specialitate al SR, pe baza evaluãrii iniţiale şi recomandãrilor CPC. Managerul de caz poate delega aceastã responsabilitate unui profesionist din cadrul unui organism privat autorizat, care este denumit în continuare OP A, însã va fi consultat în continuare în elaborarea PIP.
4.2. Managerul de caz îşi deleagã aceastã responsabilitate, referitoare la elaborarea PIP, cu avizul şefului de serviciu din cadrul SPSPC, iar delegarea tuturor responsabilitãţilor care îi revin în calitate de manager de caz se face numai cu avizul directorului SPSPC. Delegarea tuturor responsabilitãţilor sale se face numai cãtre profesionişti care îndeplinesc condiţiile pentru a fi manageri de caz, în conformitate cu SMO pentru managementul de caz în domeniul protecţiei copilului. Profesioniştii din cadrul SR nu pot fi manageri de caz în situaţia copiilor cu mãsurã de protecţie decisã de CPC.
4.3. Coordonatorul SR contribuie la implementarea efectivã şi monitorizarea implementãrii PIP, inclusiv a programelor de intervenţie specificã, denumite în continuare PIS.
4.4. PIS sunt anexe ale PIP şi sunt elaborate de cãtre personalul de specialitate al SR şi, dupã caz, de cãtre profesionişti din afara SR, în conformitate cu prevederile PIP. în situaţia din urmã, profesioniştii desemnaţi sunt obligaţi sã menţinã legãtura permanentã cu managerul de caz şi coordonatorul SR şi sã le transmitã copii ale PIS, precum şi ale revizuirilor acestora, ambele avizate de coordonatorii instituţiilor în care îşi desfãşoarã activitatea.
4.5. Coordonatorul SR are obligaţia de a desemna personalul de specialitate care sã participe la elaborarea şi implementarea PIP şi PIS.
4.6. PIS trebuie sã conţinã obiective pe termen scurt, mediu şi lung, activitãţile corespunzãtoare acestor obiective, care pot fi periodice, inclusiv de rutinã, sau ocazionate de anumite proceduri sau evenimente, durata aferentã activitãţilor, personalul de specialitate desemnat şi alte persoane implicate, resursele materiale şi financiare alocate activitãţilor, precum şi modalitãţile de monitorizare şi evaluare/reevaluare a acestor programe.
4.7. PIP şi PIS ţin cont de vârsta, sexul, potenţialul de dezvoltare, personalitatea, etnia, cultura şi religia copilului.
4.8. Dacã este necesar, se oferã servicii de specialitate pentru a-i ajuta pe copii sã-şi dezvolte identitatea personalã în funcţie de sex, dizabilitate, apartenenţã religioasã, rasialã, culturalã sau lingvisticã ori de orientare sexualã, precum şi alte servicii de specialitate, în funcţie de situaţie.
4.9. Elaborarea şi re-evaluarea PIP se realizeazã cu consultarea copilului, în funcţie de gradul sãu de maturitate, a pãrinţilor, dupã caz, şi, dacã nu existã prevederi contrarii de ordin legislativ, a altor persoane importante pentru copil şi programul respectiv.
4.10. Re-evaluarea PIP are loc periodic sau de câte ori este nevoie, este consemnatã în dosarul copilului şi avizatã de coordonatorul SR şi de managerul de caz de la SPSPC/OPA. Periodicitatea este stabilitã în funcţie de durata PIP.
4.1l PIP şi anexele sale, precum şi revizuirile atunci când este cazul, trebuie aduse la cunoştinţa copilului.
4.12. Furnizarea serviciilor cuprinse în PIP se realizeazã, pe de o parte, în baza unui contract cu familia (încheiat cu managerul de caz), dacã copilul are pãrinţi şi nu existã prevederi contrarii de ordin legislativ, sau, în lipsa acestora, cu reprezentantul legal al copilului şi, pe de altã parte, în baza unui contract, încheiat dupã caz, între SPSPC, furnizorul de servicii cãruia îi aparţine SR, SR cu personalitate juridicã şi ceilalţi furnizori de servicii. Se recomandã adaptarea modelului de contract cu familia din Ordinul secretarului de stat al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, al ministrului educaţiei şi cercetãrii, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru persoanele cu handicap nr.18/3989/416/142/2003 privind aprobarea Ghidului metodologic pentru evaluarea copilului cu dizabilitãţi şi încadrarea într-un grad de handicap.

Indicatorii pentru Standardul 4
(I)4.1 Fiecare copil are un PIP.
(I)4.1-4.2 Delegarea responsabilitãţilor managerului de caz se face în conformitate cu SMO prezente şi SMO pentru managementul de caz în domeniul protecţiei copilului.
(I)4.4-4.5 Numãrul de PIS elaborate de personalul de specialitate al SR şi respectiv de cãtre profesionişti din afara SR, pentru fiecare copil în parte şi global la nivelul SR.
(I)4.6-4.8 Conţinutul PIS.
(I)4.9 Dosarul copilului conţine opinia copilului, a pãrinţilor şi altor persoane importante pentru copil cu privire la elaborarea PIP şi PIS.
(I)4.10 Numãrul anual de re-evaluãri şi respectiv revizuiri ale PIP.
(I)4.11 Copiii/tinerii cunosc conţinutul PIP şi PIS.
(I)4.12 Contractul cu familia/reprezentantul legal şi contractele cu furnizorii de servicii. Contractele cu furnizorii pot fi încadrate în douã categorii principale: a) pentru SR fãrã personalitate juridicã, contract între SPSPC şi furnizorii de servicii implicaţi în elaborarea şi implementarea PIP; pentru SR cu personalitate juridicã, contract între SPSPC, furnizorul de servicii cãruia îi aparţine SR, SR cu personalitate juridicã şi ceilalţi furnizori de servicii

Standardul 5
Menţinerea legãturilor cu pãrinţii, familia lãrgitã şi alte persoane importante sau apropiate faţã de copil
Copiilor din cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial li se oferã sprijin concret şi sunt încurajaţi sã menţinã legãturile cu pãrinţii, familia lãrgitã şi alte persoane importante sau apropiate faţã de ei.

Rezultat
Pãrinţii copilului sau, dupã caz, reprezentantul legal al acestuia, precum şi familia lãrgitã şi alte persoane importante sau apropiate faţã de copil sunt implicate pe cât posibil în viaţa acestuia pe perioada şederii sale în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, astfel încât reintegrarea sa familialã şi socio-profesionalã sã se pregãteascã şi sã se realizeze în cele mai bune condiţii.

Proceduri de implementare a standardului 5
5.1. SR îşi stabileşte proceduri de menţinere a legãturilor cu diversele persoane importante din viaţa copilului, inclusiv referitoare la restricţiile în acest sens, care fac parte integrantã din MOF.
5.2. Evaluarea iniţialã inclusã în dosarul copilului şi care se aflã la baza PIP conţine recomandãri concrete privitoare la menţinerea şi dezvoltarea legãturilor cu pãrinţii şi alte persoane importante pentru copil, precum şi restricţiile în acest sens, de exemplu dacã pãrinţii sunt decãzuţi din drepturi sau dacã aceştia pot pune în pericol securitatea copilului.
5.3. Procedurile de menţinere a legãturilor se referã la: a) modalitãţi, b) condiţii referitoare la vizitele în SR şi în afara SR şi c) restricţii.
5.4. Restricţiile în ceea ce priveşte menţinerea legãturilor, în scopul protejãrii copilului, cu excepţia celor prevãzute de lege şi cuprinse în hotãrârea CPC, se stabilesc cu consultarea managerului de caz din cadrul SPSPC.
5.5. Modalitãţile de menţinere a contactului şi, dupã caz, restricţiile în acest sens sunt parte integrantã a PIP elaborat şi dezvoltat pentru fiecare copil în parte.
5.6. SR îşi organizeazã un spaţiu privat, cu o destinaţie bine stabilitã şi cu o ambianţã intimã pentru desfãşurarea vizitelor efectuate de persoanele importante pentru copiii din SR, inclusiv pentru cazarea temporarã, de scurtã duratã, a acestor vizitatori. Aceastã cazare are loc în anumite condiţii menţionate în MOF sau, în situaţiile neprevãzute de MOF, cu avizul coordonatorului SR. Toate vizitele sunt consemnate într-un registru special.

Indicatorii pentru Standardul 5
(I)5.1, 5.3 MOF conţine proceduri de menţinere a legãturilor cu diversele persoane importante din viaţa copilului.
(I)5.1.2 Numãrul de copii care menţin legãtura cu familia, respectiv alte persoane importante pentru ei. Modalitãţi de menţinere a legãturilor cu familia în aceste cazuri şi cum sunt ele susţinute concret de SR.
(I)5.2, 5.5 Fiecare PIP conţine câte un PIS pentru menţinerea şi dezvoltarea legãturilor cu pãrinţii şi alte persoane importante pentru copil.
(I)5.4.1 Restricţiile sunt stabilite în acord cu legislaţia în vigoare şi SMO prezente.
(I)5.4.2 Numãrul de copii a cãror legãturã cu familia sau alte persoane importante pentru ei este restricţionatã.
(I)5.6.1 SR deţine cel puţin un spaţiu special amenajat pentru vizitatori, cu posibilitãţi de cazare temporarã a acestora.
(I)5.6.2 Registrul de vizite.

Standardul 6
Implicarea comunitãţii
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial este deschis cãtre comunitate, asigurând accesul şi condiţiile pentru toţi copiii aflaţi în protecţie pentru ca aceştia sã poatã contacta şi implica în viata lor orice persoanã, instituţie, asociaţie sau serviciu din comunitate, conform propriilor dorinţe, cu excepţia restricţiilor prevãzute în metodologia de organizare şi funcţionare şi planul individualizat de protecţie.

Rezultat
Copiii din cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial participã la viaţa socialã a comunitãţii şi, totodatã, membrii comunitãţii sunt activ implicaţi în viaţa copiilor.

Proceduri de implementare a standardului 6
6.1. Vezi procedurile 5.1.-5,5.
6.2. SR informeazã copiii cu privire la serviciile disponibile în comunitate pentru ei şi îi sprijinã în mod concret pentru efectuarea de ieşiri în afara SR, în vederea participãrii la activitãţi recreative, culturale, sportive, religioase, tabere ş.a.m.d.
6.3. SR organizeazã cel puţin de douã ori pe an activitãţi la care invitã membri ai comunitãţii: autoritãţi, colegi ai copiilor şi pãrinţii acestora, profesori, vecini etc.
6.4. Copiii au posibilitatea sã-şi invite colegii şi prietenii din comunitate la sãrbãtorile personale (aniversãri, onomasticã).
6.5. Fiecare copil are cel puţin o persoanã în afara SR pe care sã o poatã contacta, în mod direct, în legãturã cu problemele sale personale sau legate de viaţa în SR. SR asigurã copiilor mijloace concrete de contactare şi comunicare a copiilor cu familia şi alte persoane importante pentru aceştia.
6.6. SR colaboreazã cu servicii pentru copil şi familie din comunitate în vederea asigurãrii integrãrii sociale a copiilor aflaţi în protecţie în cadrul SR.

Indicatorii pentru Standardul 6
(I)6.1 Vezi indicatorii (1)5.1-5.5.
(I)6.2 SR deţine materiale informative despre serviciile disponibile în comunitate pentru copii şi asigurã condiţii pentru ieşirile copiilor în comunitate, în acord cu gradul de maturitate a copiilor, condiţii care sunt prevãzute în PIP şi PIS.
(I)6.3 Proiectul instituţional.
(I)6.4 Dosarul copilului.
(I)6.5 Copiii au acces la telefon şi alte mijloace de comunicare, acest fapt fiind prevãzut în MOF.
(I)6.6 Convenţiile de colaborare încheiate de furnizorul de servicii - SPSPC, organismul privat autorizat, autoritate localã - sau SR dacã are personalitate juridicã cu alţi furnizori de servicii, instituţii şi organizaţii pentru derularea de programe comune în favoarea participãrii copiilor la viaţa socialã a comunitãţii.

Standardul 7
Ieşirea din cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã pregãtirea corespunzãtoare a ieşirii copilului/tânãrului din serviciu, prin dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã şi a altor condiţii necesare pentru reintegrarea sau integrarea familialã şi/sau socio-profesionalã.

Rezultat
Copiii/tinerii beneficiazã de servicii concrete pentru a deveni adulţi pe cât posibil autonomi, integraţi în societate şi pãrãsesc serviciul în condiţii de siguranţã şi protecţie.

Proceduri de implementare a standardului 7
7.1. Fiecare PIP are drept obiectiv general reintegrarea sau integrarea familialã şi/sau socio-profesionalã a copilului/tânãrului şi managerul de caz se asigurã cã, pentru fiecare copil în parte, se identificã modalitãţi concrete în acest sens, în cel mai scurt timp de la admiterea în unitate, maxim 3 luni. Aceste modalitãţi sunt identificate de cãtre profesionistul desemnat pentru elaborarea şi implementarea PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã în colaborare cu managerul de caz, cu respectarea SMO pentru serviciul de dezvoltare a deprinderilor de viaţã independentã şi SMO pentru central de pregãtire şi sprijinire a reintegrãrii şi integrãrii copilului în familie.
7.2. PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã se elaboreazã ţinând cont de vârsta copilului, gradul sãu de maturitate şi prevederilor SMO pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã.
7.3. SR îşi stabileşte proceduri referitoare al ieşirea copilului, care sunt parte integrantã a MOF. Pregãtirea ieşirii din SR se concentreazã cel puţin pe urmãtoarele aspecte: a) cunoaşterea de cãtre copil a caracteristicilor concrete ale viitorului mod de viaţã, pe cât posibil antrenarea prin programe de tranziţie; b) asigurarea unui sentiment de continuitate a vieţii copilului şi discutarea modalitãţilor prin care, dupã pãrãsirea unitãţii, copilul va menţine relaţiile de comunicare cu colegii şi cu personalul SR; c) pregãtirea familiei.
7.4. In situaţia în care copilul/tânãrul pãrãseşte SR, coordonatorul se asigurã cã acesta beneficiazã de re-evaluare şi cã reprezentantul legal al copilului şi managerul de caz primesc copii ale urmãtoarelor documente: PIP, cu PIS şi ultimele revizuiri, precum şi re-evaluarea efectuatã înainte de ieşirea din SR.
7.5. In situaţia în care copilul pãrãseşte SR, coordonatorul se asigurã cã acesta beneficiazã de transport adecvat şi cã este însoţit de reprezentantul legal, fapte consemnate în dosarul copilului. De asemenea, ieşirea tânãrului din SR se face în condiţii de siguranţã care sunt consemnate, la rândul lor, în dosarul acestuia.
7.6. In situaţia în care se pregãteşte ieşirea unui tânãr din SR, managerul de caz împreunã cu coordonatorul SR se asigurã cã s-au luat toate mãsurile necesare pentru integrarea lui socio-profesionalã.
7.7. Managerul de caz trebuie sã se asigure cã monitorizarea situaţiei copilului/tânãrului se realizeazã pentru cel puţin 3 luni de la ieşirea din evidenţa sistemului de protecţie a copilului. Se recomandã ca aceastã perioadã de monitorizare sã fie în medie de 6 luni, cu posibilitãţi de prelungire în anumite situaţii, cu avizul directorului SPSPC.
7.8. SR colaboreazã cu serviciile sociale din comunitate în vederea asigurãrii integrãrii sociale a copiilor aflaţi în rezidenţã.

Indicatorii pentru Standardul 7
(I)7.1.1 PIP şi PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã, care cuprinde obligatoriu modalitãţile de ieşire şi pregãtirea condiţiilor pentru reintegrare sau integrare familialã şi/sau socio-profesionalã.
(I)7.1.2 - Numãrul anual de copii, respectiv tineri care pãrãsesc SR.
- Numãrul anual de copii reintegraţi în familia naturalã
- Numãrul anual de copii integraţi în familia lãrgitã
- Numãrul anual de copii plasaţi la asistenţi maternali profesionişti
- Numãrul anual de copii menţinuţi în protecţie în SR
- Numãrul anual de copii menţinuţi în protecţie în SR cu PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã
- Numãrul anual de tineri menţinuţi în protecţie în SR
- Numãrul anual de tineri integraţi socio-profesional
- Numãrul anual de copii adoptaţi, pe plan naţional şi internaţional
- Alte situaţii
(I)7.1.3 Fiecare copil are un PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã cu elementele menţionate la (1)7.1.1.
(I)7.1.4 Durata medie de şedere a copiilor/tinerilor în SR.
(I)7.2-7.3 Conţinutul PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã.
(I)7.3 MOF conţine proceduri referitoare la ieşirea copilului din SR, în care sunt prevãzute, în egalã mãsurã, pregãtirea copilului şi a mediului în care el urmeazã sã se integreze.
(I)7.4-7.6 Dosarul copilului.
(I)7.7 Rapoartele de monitorizare postservicii (dupã ieşirea copilului din SR) din dosarul copilului.
(I)7.8 Convenţiile de colaborare/contractele cu alţi furnizori de servicii.


CALITATEA ÎNGRIJIRII, EDUCAŢIEI ŞI SOCIALIZĂRII

Standardul 8
Participarea copiilor
În cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial opiniile copiilor/tinerilor, în raport cu vârsta şi gradul de maturitate, precum şi ale familiilor acestora şi ale altor persoane importante pentru copil sunt solicitate şi luate în considerare în luarea deciziilor care îi privesc în mod direct sau indirect pe copii. Fiecare copil/tânãr este încurajat şi sprijinit sã participe la desfãşurarea activitãţilor din cadrul serviciului şi sã-şi asume responsabilitãţi conform dezvoltãrii şi gradului sãu de maturitate.

Rezultat
Copiii/tinerii participã activ la viaţa cotidianã din cadrul serviciului de tip rezidenţial, precum şi la luarea deciziilor în privinţa viitorului lor.

Proceduri de implementare a standardului 8
8.1. Personalul încurajeazã copiii sã-şi exprime opiniile cu privire la toate aspectele care-i privesc, inclusiv ale vieţii cotidiene din SR. Dupã consultare, copiii trebuie sã primeascã un rãspuns despre modul în care opiniile şi propunerile lor au influenţat luarea deciziei respective. Acelaşi lucru este valabil şi pentru familia copilului şi alte persoane importante pentru copil, cu excepţia cazurilor de restricţie consemnate în dosarul copilului.
8.2. De câte ori este nevoie, coordonatorul desemneazã un membru al personalului care sã organizeze discuţii de grup cu copiii/tinerii, pentru a cunoaşte opiniile acestora cu privire la aspectele esenţiale pentru organizarea şi funcţionarea SR.
8.3. Copiii trebuie încurajaţi sã-şi organizeze un grup de reprezentare numit Consiliul Copiilor, care sã fie consultat periodic sau de câte ori este nevoie pentru luarea deciziilor care îi privesc pe toţi copiii din SR.
8.4. Personalul trebuie pregãtit pentru a şti cum sã încurajeze exprimarea opiniilor personale, cum sã negocieze luarea deciziilor şi cum sã rãspundã, în mod pozitiv şi constructiv.
8.5. In situaţia luãrii de decizii importante pentru viaţa copilului în cauzã sau viaţa cotidianã din SR, opiniile şi propunerile copilului, precum şi ale familiei sau persoanelor importante pentru copil sunt înregistrate, dupã caz, în dosarul copilului, registrul de opinii şi sugestii sau alte acte administrative ale SR şi coordonatorul urmãreşte modul de punere în practicã a acestora.

Indicatorii pentru standardul 8
(I)8.1 MOF cuprinde prevederi referitoare la consultarea şi participarea copiilor, precum şi a familiei şi altor persoane importante pentru copil şi procedurile de realizare a acestor consultãri (de exemplu, discuţii individuale şi de grup, Consiliul Copiilor, consemnarea în registrul de opinii şi sugestii, protocoale de înţelegere etc.).
(I)8.2.1 şi (I)8.5 Existenţa şi conţinutul registrului de opinii şi sugestii.
(I)8.2.2 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual de discuţii de grup cu copiii din SR pe probleme care privesc organizarea şi funcţionarea SR, consemnate în registrul de opinii şi sugestii.
(I)8.3.1 Consiliul Copiilor este operaţional, la nivel de SR, la nivelul mai multor SR sau la nivel judeţean ori local al sectoarelor municipiului Bucureşti.
(I)8.3.2 Numãrul anual de consultãri ale Consiliului Copiilor şi conţinutul acestora înregistrat în registrul de opinii şi sugestii.
(I)8.4.1 Personalul cunoaşte conţinutul MOF cu privire la consultarea şi participarea copiilor, precum şi prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului.
(I)8.4.2 Certificatele de participare sau absolvire a cursurilor relevante pentru aceastã procedurã, de exemplu pe tema drepturilor copilului, negocierea conflictelor, luarea deciziilor.

Standardul 9
Intimitate şi confidenţialitate
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã copiilor dreptul la intimitate, spaţiu personal şi confidenţialitate într-un mod cât mai apropiat de mediul familial.

Rezultat
Copiii beneficiazã de siguranţã, încredere şi respect în toate aspectele vieţii lor pe tot parcursul şederii lor în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Proceduri de implementare a standardului 9
9.1. SR îşi stabileşte, în cadrul MOF, proceduri referitoare la intimitate şi confidenţialitate cu privire la cel puţin urmãtoarele aspecte: a) accesul personalului şi a altor persoane la dosarele copiilor şi la baza de date a SR, b) utilizarea informaţiilor despre protecţia copiilor în SR, c) asigurarea îngrijirii şi igienei personale a copiilor, d) aspecte şi probleme de ordin personal, e) modul de administrare a medicamentelor şi realizarea manevrelor medicale şi e) inviolabilitatea corespondenţei şi dreptul la convorbiri telefonice private.
9.2. Personalul primeşte instrucţiuni scrise clare referitoare la modalitãţile de abordare şi de transmitere a informaţiilor care le sunt încredinţate în scopuri legate de protecţia copilului.
9.3. Personalul respectã demnitatea copilului şi foloseşte formula de adresare preferatã de copii. Sunt interzise formulele de adresare jignitoare şi umilitoare.

Indicatorii pentru Standardul 9
(I)9.1.1 MOF cuprinde procedurile referitoare la intimitate şi confidenţialitate.
(I)9.1.2 Personalul cunoaşte şi aplicã aceste proceduri.
(I)9.1.3 Numãrul anual de reclamaţii din partea copiilor, ale familiei sau altor persoane importante pentru copil, cu privire la încãlcarea intimitãţii şi confidenţialitãţii, înregistrate în registrul de reclamaţii şi sesizãri sau direct la nivelul furnizorului corespunzãtor de servicii ori la SPSPC. Conţinutul acestora şi mãsurile luate de cãtre coordonatorul SR, furnizorul de servicii şi SPSPC.
(I)9.2 Existenţa instrucţiunilor pentru personal.
(I)9.3 Personalul utilizeazã numele preferat de copii.

Standardul 10
Asigurarea hranei
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã copiilor o alimentaţie corespunzãtoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, ţinând cont de vârsta, nevoile şi preferinţele acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totodatã, unitatea oferã copiilor posibilitatea de a participa la alegerea alimentelor şi a meniurilor zilnice, precum şi în activitãţile de pregãtire şi servire a mesei, conform programului de intervenţie pentru dezvoltarea deprinderilor pentru viaţa independentã.

Rezultat
Copiii beneficiazã de o alimentaţie sãnãtoasã, hrãnitoare, adaptatã nevoilor legate de dietã. Totodatã, copiii au cunoştinţele necesare pentru pregãtirea meselor, precum şi posibilitatea aplicãrii acestor cunoştinţe, în limita vârstei şi a gradului lor de maturitate.

Proceduri de implementare a standardului 10
10.1. Mesele sunt bine administrate, organizate în spaţii cu o atmosferã de tip familial şi constituie ocazii pentru socializarea copiilor.
10.2. Meniurile se stabilesc cu sprijinul medicului care este responsabil cu PIS pentru sãnãtatea copilului, astfel încât sã se asigure o alimentaţie echilibratã, în conformitate cu preferinţele şi nevoile biologice specifice fiecãrei vârste, regimurilor recomandate de medic şi normele în vigoare cu privire la necesarul de calorii şi elemente nutritive, în acelaşi scop, în mod periodic, personal desemnat de coordonatorul SR evalueazã calitatea şi cantitatea alimentelor înainte şi dupã prelucrare, precum şi modul de preparare şi consemneazã dacã existã nereguli în acest sens în acelaşi registru în care consemneazã informaţiile despre meniurile zilnice.
10.3. Copiii ajutã la selectarea meniurilor, pregãtirea felurilor de mâncare, aranjarea şi servirea meselor, spãlarea veselei etc., învãţând şi realizând activitãţi conforme cu vârsta şi gradul de maturitate. Aceste activitãţi sunt cuprinse în PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viatã independentã.
10.4. In cadrul PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã, copiilor li se organizeazã cursuri pentru explicarea noţiunilor de bazã referitoare la igiena alimentaţiei şi la hrana sãnãtoasã, precum şi exerciţii practice de aplicare a acestor noţiuni.
10.5. Tuturor copiilor li se pot pune la dispoziţie mici gustãri la solicitarea acestora, sau îşi pot pregãti ei înşişi aceste gustãri în timpul zilei, în funcţie de gradul de maturitate şi de deprinderile pe care le-au dobândit.
10.6. SR organizeazã mese festive cel puţin pentru sãrbãtorirea zilelor de naştere ale copiilor, în fiecare an, şi, în acest caz, se ţine cont obligatoriu de preferinţele copilului în cauzã şi se poate lua masa împreunã cu familia şi alte persoane apropiate copilului într-un cadru intim amenajat în SR sau în afara acestuia.
10.7. SR dispune de spaţii suficiente pentru pregãtirea, pãstrarea şi servirea hranei, care sunt dotate cu mobilier corespunzãtor, uşor de igienizat şi cu instalaţiile şi aparatura necesarã pentru pregãtirea, depozitarea, rãcirea şi congelarea hranei, precum şi pentru igienizarea alimentelor şi veselei. Totodatã, spatiile sunt amenajate cu materiale uşor de igienizat.
10.8. SR trebuie sã aibã rezerve de hranã şi apã pentru 48 de ore pentru fiecare copil.

Indicatorii pentru Standardul 10
(I)10.1 Spaţiul în care se serveşte masa are o ambianţã plãcutã, de tip familial.
(I)10.2.l Meniurile sunt adecvate preferinţelor copiilor, vârstei, regimurilor recomandate şi normelor în vigoare.
(I)10.2.2 Neregulile consemnate în registrul de meniuri şi mãsurile luate de coordonatorul SR.
(I)10.3.1 PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã cuprind activitãţi legate de asigurarea hranei.
(I)10.3.2 Copiii/tinerii au deprinderi referitoare la asigurarea hranei.
(I)10.4 Copiii au noţiuni despre igiena alimentaţiei şi hrana sãnãtoasã.
(I)10.5 Copiii au acces la gustãri în afara orelor de masã.
(I)10.6 Toţi copiii îşi serbeazã ziua de naştere în SR sau în afara acestuia, în fiecare
an.
(I)10.7 Spaţiile pentru pregãtirea, pãstrarea şi servirea mesei, precum şi dotãrile aferente corespund numãrului de copii şi de personal, vârstei copiilor şi normelor igienico-sanitare în vigoare.
(I)10.8 Raportul dintre numãrul de copii din SR şi rezervele de hranã şi apã ale SR.

Standardul 11
Aspectul exterior, îmbrãcãmintea, echipamentul personal şi banii de buzunar
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã copiilor necesarul de îmbrãcãminte, încãlţãminte, rechizite şi alte echipamente, precum şi bani de buzunar, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi respectând individualitatea şi nevoile specifice ale fiecãrui copil.

Rezultat
Copiii din unitate beneficiazã de îmbrãcãminte, încãlţãminte, rechizite, echipament pentru uzul propriu, precum şi de bani de buzunar şi, totodatã, sunt abilitãţi sã aleagã lucrurile necesare de ordin personal, în conformitate cu gradul lor de maturitate.

Proceduri de implementare a standardului 11
11.1. Copiii sunt încurajaţi sã-şi exprime gusturile privind îmbrãcãmintea, încãlţãmintea şi imaginea personalã şi sunt sprijiniţi în îndeplinirea acestor preferinţe, de exemplu prin oferirea de alternative pentru alegere, atunci când se achiziţioneazã produsele respective, în situaţia în care SR are personalitate juridicã, copiii participã în mod nemijlocit la alegerea şi cumpãrarea produselor. Se interzic orice fel de practici de "uniformizare" a copiilor, prin cumpãrarea de produse identice pentru toţi copiii din SR sau dintr-o grupã/modul.
11.2. Preferinţele de naturã culturalã, rasialã, etnicã şi religioasã referitoare la îmbrãcãminte şi echipamentul personal sunt sprijinite şi promovate pozitiv.
11.3. Fiecare copil îşi pãstreazã îmbrãcãmintea şi echipamentul personal în compartimente corespunzãtoare, separate de ale celorlalţi copii.
11.4. Sumele alocate pentru banii de buzunar sunt utilizate exclusiv de cãtre copii, aceştia semnând actele de primire. In situaţia în care copiii nu pot senina aceste acte, din diferite motive, banii de buzunar sunt administraţi de cãtre familie sau reprezentantul legal în folosul copilului şi ţinând cont de nevoile şi preferinţele acestuia, în raport cu gradul de maturitate. Copiii sunt încurajaţi, învãţaţi şi sprijiniţi sã îşi administreze propriile resurse financiare provenite din banii de buzunar, alocaţii, donaţii etc., iar în cazul copiilor cu vârsta peste 15 ani, şi din câştiguri proprii, în condiţiile legii. Copiilor li se oferã libertate pe cât posibil în luarea deciziilor privind cheltuirea propriilor bani.
11.5. Personalul trebuie sã acorde sprijin copiilor care îşi exprimã dorinţa de a-şi cumpãra unele dintre aceste produse din banii de buzunar sau alte resurse financiare.
11.6. SR îşi elaboreazã proceduri clare cu privire la utilizarea resurselor financiare ale copilului, inclusiv referitor la restricţii de folosire şi rezolvarea solicitãrilor din partea copiilor de a-şi cumpãra diverse produse din aceste venituri. Aceste proceduri sunt aduse la cunoştinţa copiilor şi a personalului.
11.7. Coordonatorul este obligat sã verifice toate aspectele legate de copiii care sunt angajaţi pentru prestarea de munci, în vederea prevenirii exploatãrii copiilor şi munca în condiţii care nu respectã legislaţia în vigoare. Toate aceste date sunt consemnate în dosarul copilului, la angajarea copilului şi periodic.

Indicatorii pentru Standardul 11
(I)11.1-11.2 Produsele sunt personalizate şi achiziţionate ţinând cont de opinia copiilor; registrul de opinii şi sugestii, discuţii cu copiii,
(I)11.3 Fiecare copil are dulap propriu sau compartimente proprii în dulapuri comune pentru îmbrãcãmintea, încãlţãmintea şi echipamentul personal.
(I)11.4.1 Actele de primire a banilor de buzunar sunt semnate de copii.
(I)11.4.2 Numãrul de copii care au şi alte resurse financiare decât banii de buzunar şi modalitãţile de cheltuire a tuturor acestor resurse de cãtre copii.
(I)11,6.1 MOF conţine proceduri referitoare la utilizarea resurselor financiare ale copiilor.
(I)11.6.2 Copiii şi personalul cunosc aceste proceduri.
(I)11.7.1 Numãrul de copii care au câştiguri proprii.
(I)11.7.2 Dosarele copiilor care muncesc conţin datele referitoare la muncile prestate de copii, conform prevederilor SMO.

Standardul 12
Starea de sãnãtate a copiilor şi prevenirea îmbolnãvirilor
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã condiţiile necesare pentru identificarea şi evaluarea permanentã a nevoilor fizice, emoţionale şi de sãnãtate ale fiecãrui copil, precum şi mãsurile corespunzãtoare pentru satisfacerea acestor nevoi, igiena personalã, supravegherea şi menţinerea stãrii de sãnãtate.

Rezultat
Copiii beneficiazã de servicii medicale, stomatologice sau alte servicii de sprijin şi promovare a sãnãtãţii, au o stare generalã bunã şi sunt educaţi în spiritul unui mod de viaţã sãnãtos.

Proceduri de implementare a standardului 12
12.1. PIS pentru sãnãtatea copilului este în responsabilitatea medicului de familie sau, în lipsa bine documentatã a acestuia, a medicului angajat de cãtre furnizorul de servicii, conform prevederilor Codului Muncii. Implementarea propriu-zisã a acestui program se realizeazã în colaborare cu personalul SR şi ceilalţi profesionişti responsabili pentru activitãţile circumscrise programului.
12.2. PIS pentru sãnãtatea copilului cuprinde activitãţile şi mãsurile corespunzãtoare pentru asigurarea unei stãri de sãnãtate bune a copilului, respectiv cel puţin: a) îndrumare, sprijin şi consiliere pe probleme de sãnãtate, b) igienã şi îngrijire personalã, c) evaluãri medicale periodice şi la nevoie, cu ocazia infecţiilor intercurente şi a situaţiilor de urgenţã, d) tratamente diverse, inclusiv de specialitate şi stomatologice, e) nutriţie şi dietã, f) exerciţiu şi odihnã şi g) educaţie pentru sãnãtate, inclusiv educaţie sexualã şi contraceptivã.
12.3. PIS pentru sãnãtatea copilului are anexã o fişã medicalã în care sunt trecute toate informaţiile referitoare la antecedentele personale fiziologice şi patologice ale copilului şi familiei sale, imunizãrile, bolile, rãnirile accidentale, alergiile sau reacţiile adverse la administrarea unor medicamente, rezultatele analizelor etc., anterior şi pe perioada şederii copilului în SR.
12.4. Fiecare copil beneficiazã de educaţie pentru sãnãtate, inclusiv despre efectele nocive ale fumatului, consumului de alcool, droguri, despre hepatitã, infecţie HIV/SIDA, infecţiile cu transmitere sexualã, protejarea propriei persoane de diverse prejudicii, acţiuni de intimidare şi abuz în interiorul sau în afara SR.
12.5. SR asigurã materialele igienico-sanitare pentru uzul personal pentru fiecare copil, ţinând cont şi de preferinţele copiilor.
12.6. Copiii pot sã pãstreze materiale igienico-sanitare în mod exclusiv pentru uzul propriu şi nu trebuie sã le solicite de la spaţiul de depozitare comun, cu excepţia articolelor care sunt considerate cu risc.
12.7. Copiii care se îmbolnãvesc de boli contagioase care nu necesitã spitalizare se izoleazã, pe o perioadã determinatã, stabilitã de medicul specialist, într-o camerã amenajatã pentru situaţia respectivã în cadrul SR. în aceste situaţii copiii primesc îngrijirea necesarã şi sunt sprijiniţi emoţional pe perioada izolãrii temporare de ceilalţi copii.
12.8. Sunt afişate într-un loc accesibil şi cunoscut de tot personalul, numele şi coordonatele medicului/profesionistului care trebuie contactat în cazul unei probleme de sãnãtate, precum şi alte numere de telefon utile în situaţii de urgenţã.

Indicatorii pentru Standardul 12
(I)12.1.1 Fiecare copil are un PIS pentru sãnãtate, a cãrui elaborare şi implementare este coordonatã de un medic, conform SMO prezente.
(I)12.l.2 Dosarele copiilor conţin informaţii despre vizitele periodice sau ocazionale, la nevoie, efectuate de medicul de familie/medicului în vederea supravegherii stãrii de sãnãtate a copiilor, a modului de aplicare a tratamentelor prescrise ş.a.m.d.
(I)12.2-12.3 Conţinutul PIS pentru sãnãtate, în acord cu SMO prezente, situaţia particularã a copiilor din SR şi normele stabilite de sistemul de sãnãtate (de exemplu, programul de vaccinãri, normele sanitar-veterinare pentru instituţiile de protecţie socialã).
(I)12.4.1 Copiii au cunoştinţe despre promovarea sãnãtãţii.
(I)12.4.2 Modul de organizare a activitãţilor de educaţie - permanent/periodic, individual/cu grupul de copii etc.
(I)12.5 Materialele igienico-sanitare aflate în stoc şi în uz în raport cu numãrul de copii din SR.
(I)12.7.1 Se aplicã normele interne de igienã colectivã şi personalã.
(I)12.7.2 MOF cuprinde proceduri referitoare la promovarea şi menţinerea sãnãtãţii copiilor din SR, inclusiv cu privire la administrarea situaţiilor de carantinã (de exemplu, posibilitãţile de amenajare a unei camere pentru izolarea copilului, modalitãţile de sprijin pentru copil pe perioada respectivã).
(I)12.8 Pentru situaţiile de urgenţã personalul de serviciu are acces la telefon şi cunoaşte ce trebuie fãcut în astfel de cazuri.

Standardul 13
Primul ajutor, tratamentul infecţiilor intercurente şi administrarea medicamentelor în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial sunt acordate copiilor de cãtre personal, în condiţii de supervizare din partea medicului care coordoneazã implementarea programelor de intervenţie pentru sãnãtate.

Rezultat
Securitatea şi sãnãtatea copiilor sunt protejate şi supravegheate permanent de personalul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Proceduri de implementare a standardului 13
13.1. Întregul personal al SR urmeazã cursuri de pregãtire în acordarea primului ajutor, asigurate din bugetul angajatorului. Copiii din SR beneficiazã şi ei de acest gen de cursuri, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate.
13.2. Medicamentele recomandate de medic pot fi administrate de personal calificat sau/şi de persoana de referinţã a copilului, în condiţii de supervizare stabilite de medicul responsabil cu PIS pentru sãnãtatea copilului.
13.3. In cazul infecţiilor intercurente se pot administra, în regim de urgenţã, medicamente de uz general, de cãtre personalul calificat sau/şi persoana de referinţã, în aceleaşi condiţii de supervizare.
13.4. Copiii pot avea în pãstrare medicamente pe care şi le administreazã singuri, inclusiv pe cale injectabilã (de exemplu, insulina), numai dupã ce medicul specialist stabileşte acest lucru, pe baza unei evaluãri a copilului ca fiind suficient de responsabili în acest sens. Aceşti copii au posibilitatea de a-şi încuia medicamentele în locuri la care ceilalţi copii nu au acces. Autoadministrarea se realizeazã în aceleaşi condiţii de supervizare.
13.5. Medicamentele prescrise şi cele de uz general, cu excepţia celor date în grija copiilor care îşi administreazã singuri propriile medicamente, sunt pãstrate în siguranţã, în locuri speciale, încuiate, la care copiii şi restul personalului nu au acces.
13.6. SR îşi organizeazã proceduri referitoare la administrarea, depozitarea şi distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate, precum şi a celorlalte materiale sanitare utilizate.
13.7. Informaţiile referitoare la medicamentele, tratamentele şi asistenţa de prim ajutor acordate copiilor se consemneazã într-un registru medical, precizându-se numele copilului, data, ora, medicamentul (inclusiv dozajul) sau tratamentul, motivul administrãrii, semnãtura personalului.
13.8. In fişele medicale ale copiilor se consemneazã obligatoriu motivele şi momentele în care medicaţia nu este administratã sau întreruptã.
13.9. In SR se respectã legislaţia în vigoare cu privire la eliberarea reţetelor medicale, înregistrarea, depozitarea, manipularea, distribuirea şi administrarea medicamentelor.

Indicatori pentru Standardul 13
(I)13.1.1 Personalul şi o parte din copiii din SR cunosc modalitãţile de acordarea primului ajutor.
(I)13.1.2 Dosarele angajaţilor.
(I)13.1.3 SR este dotat cu truse de prim ajutor pentru copii şi adulţi.
(I)13.2-13.4.1 Fişele medicale şi registrul medical.
(I)13.4.2 Locuri de depozitare personale.
(I)13.5 Locul de depozitare a medicamentelor.
(I) 13.6 MOF conţine proceduri referitoare la administrarea, depozitarea şi distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate, precum şi a celorlalte materiale sanitare utilizate.
(I)13.7 Existenţa şi conţinutul registrului medical.
(I)13.8 Conţinutul fişelor medicale din dosarele copiilor.
(I)13.9 Personalul din SR implicat în implementarea PIS pentru sãnãtatea copiilor cunoaşte legislaţia în vigoare cu privire la eliberarea reţetelor medicale, înregistrarea, depozitarea, manipularea, distribuirea şi administrarea medicamentelor.

Standardul 14
Educaţia
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial sprijinã şi promoveazã, prin materiale şi mijloace corespunzãtoare, educaţia copiilor, cu prioritate în unitãţi de învãţãmânt din comunitate.

Rezultat
Copiii beneficiazã, în cadrul şi în afara serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, de activitãţile educaţionale necesare dezvoltãrii optime şi pregãtirii pentru viaţa de adult: pregãtire şi orientare şcolarã şi profesionalã; comunicare - socializare; autoîngrijire şi autogospodãrire etc.

Proceduri de implementare a standardului 14
14.1. Programul educaţional, care este anexã a PIP, este elaborat de cãtre educatorul sau educatorul specializat desemnat de coordonatorul SR împreunã cu cadrul didactic din unitatea de învãţãmânt pe care copilul o frecventeazã sau urmeazã sã o frecventeze. Cadrul didactic este nominalizat de cãtre directorul unitãţii de învãţãmânt, la solicitarea coordonatorului SR. Educatorul/educatorul specializat rãspunde de educaţia non-formalã şi informalã a copilului, iar cadrul didactic de educaţia formalã, conform normelor stabilite de sistemul educaţional. In situaţia caselor de tip familial, aşa numitul pãrinte social poate îndeplini rolul educatorului/educatorului specializat numai în condiţiile prevederilor SMO prezente - vezi procedura 28.10.
14.2. Programul educaţional cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii: a) traseul educaţional; b) capacitatea de învãţare; c) nivelul achiziţiilor şi cunoştinţelor, gradul de asimilare a cunoştinţelor din curriculum-ul şcolar; d) mãsuri psihopedagogice de sprijin pentru corectarea dificultãţilor de învãţare; e) interese şi aspiraţii educaţional - vocaţionale; f) recomandãri şi mãsuri specifice.
14.3. SR asigurã fiecãrui copil sprijin adecvat, inclusiv resursele materiale necesare pentru a avea acces, a se integra şi a frecventa în mod regulat unitatea de învãţãmânt. Unitatea de învãţãmânt se stabileşte de cãtre educator/educator specializat împreunã cu coordonatorul SR şi cu consultarea managerului de caz, cu respectarea procedurilor stabilite de sistemul educaţional.
14.4. In situaţia în care copilul, din motive de sãnãtate, nu poate frecventa, pe o perioadã determinatã de timp, unitatea de învãţãmânt din comunitate, educatorul asigurã activitãţi de pregãtire şcolarã în SR, pe durata programului şcolar şi în conformitate cu curriculum-ul şcolar.
14.5. SR asigurã fiecãrui copil condiţii adecvate pentru pregãtirea temelor şcolare, cum ar fi: spaţiu individual de studiu, care nu este luminat cu lãmpi fluorescente, ci pe cât posibil cu luminã naturalã; mobilier adecvat; echipamente. Educatorul/educatorul specializat urmãreşte pregãtirea temelor şcolare şi, la solicitarea copiilor, asigurã sprijin pentru realizarea acestui lucru.
14.6. SR încurajeazã şi sprijinã fiecare copil sã participe la activitãţile extraşcolare organizate de unitatea de învãţãmânt şi de SR.
14.7. In absenţa sau imposibilitatea pãrinţilor, persoana de referinţã cu prioritate sau personalul desemnat de coordonatorul SR participã la toate activitãţile la care unitatea de învãţãmânt solicitã prezenţa pãrinţilor.
14.8. Furnizorul de servicii şi SR dacã are personalitate juridicã încheie o convenţie de colaborare cu unitatea de învãţãmânt şi, dupã caz, cu inspectoratul şcolar, ale cãrei obiective principale se referã cel puţin la: a) diminuarea şi eliminarea marginalizãrii în cadrul unitãţii de învãţãmânt a copiilor protejaţi în SR, b) colaborarea cu cadrele didactice, precum şi cu pãrinţii celorlalţi elevi la derularea programelor educaţionale ale copiilor protejaţi în SR şi c) integrarea copiilor în comunitatea grupei/clasei şi a unitãţii de învãţãmânt, ca prim pas al integrãrii lor în comunitate.

Indicatorii pentru Standardul 14
(I)14.1.1 Fiecare copil are un program educaţional, semnat de persoanele care 1-au elaborat.
(I)14.1.2 Numãrul de copii care beneficiazã de educaţie într-o unitate de învãţãmânt din comunitate.
(I)14.2 Conţinutul programelor educaţionale.
(I)14.3.1 Toţi copiii beneficiazã de sprijin şi condiţii pentru frecventarea şcolii, consemnate în dosarul acestora şi în alte documente administrative ale SR (de exemplu, documentele contabile care atestã achiziţionarea de rechizite). Rechizitele, manualele, materialele şi echipamentele pentru frecventarea unitãţii de învãţãmânt corespund din punct de vedere cantitativ şi calitativ nevoilor copiilor.
(I)14.3.2 Frecvenţa şcolarã a copiilor. Numãrul de copii care prezintã absenteism şi abandon şcolar, precum şi motivaţia acestor fapte, consemnatã în dosarul copilului şi documentele şcolare.
(I)14.3.3 MOF conţine prevederi legate de asigurarea educaţiei formale, nonformale şi informale a copiilor, inclusiv referitoare la alegerea unitãţii de învãţãmânt cu respectarea SMO prezente şi a normelor din sistemul educaţional.
(I)14.4 Numãrul de copii care învaţã în SR pe perioade determinate de timp, motivaţia acestui fapt şi concordanţa cu curriculum-ul şcolar.
(I)14.5.1 Condiţiile şi facilitãţile pentru pregãtirea temelor sunt adecvate situaţiei copiilor. Discuţii cu copiii şi educatorul/educatorul specializat despre modul de pregãtire a temelor.
(I)14.5.2 Rezultatele şcolare ale fiecãrui copil demonstreazã o evoluţie individualã bunã, conformã cu potenţialul propriu de dezvoltare.
(I)14.6 Activitãţile extraşcolare consemnate în dosarele copiilor împreunã cu documente justificative (de exemplu, bilete de participare, rapoarte ale personalului însoţitor, opiniile copiilor). Gradul de participare a copiilor la activitãţi extraşcolare organizate de unitatea de învãţãmânt şi respectiv SR.
(I)14.7 Rapoartele persoanelor desemnate privind participarea la activitãţile pentru pãrinţi iniţiate de unitatea de învãţãmânt pe care copiii o frecventeazã.
(I)14.8 Convenţia de colaborare.

RECREEREA ŞI SOCIALIZAREA

Introducere

Activitãţile de petrecere a timpului liber sunt orientate cãtre cunoaşterea mediului fizic şi social din jurul copilului, inclusiv a serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, precum şi cãtre cunoaşterea şi relaţionarea cu ceilalţi copii, reprezentând o formã de socializare în grupul de egali. De asemenea, aceste activitãţi contribuie la formarea unor abilitãţi şi deprinderi pentru care copilul manifestã interes, precum şi la dezvoltarea şi cultivarea unor talente, crearea unor oportunitãţi pentru copii pentru a avea opţiuni şi iniţiativã.

Standardul 15
Activitãţi de recreere - socializare
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã copiilor oportunitãţi multiple de petrecere a timpului liber, de recreere şi socializare, care contribuie la dezvoltarea fizicã, cognitivã, socialã şi emoţionalã a copiilor.

Rezultat
Copii beneficiazã de timp iiber, în care se pot odihni, relaxa sau participa la activitãţi de recreere şi socializare, conform vârstei, potenţialului de dezvoltare, intereselor şi opţiunilor personale.

Proceduri de implementare a standardului 15
15.1. Vezi Standardele 5 şi 6, precum şi procedura 10.6.
15.2. SR asigurã o pondere adecvatã a activitãţilor de recreere-socializare a copiilor, inclusiv a perioadelor de somn şi odihnã, în cadrul programului zilnic al acestora. Aceste activitãţi sunt cuprinse într-un PIS pentru recreere-socializare elaborat de persoana de referinţã a copilului împreunã cu educatorul/educatorul specializat responsabil pentru programul educaţional.
15.3. Copiii sunt informaţi, potrivit vârstei şi gradului de maturitate, asupra oportunitãţilor recreative şi de socializare promovate în SR şi în afara acestuia (în comunitate), precum şi asupra modului în care pot fi sprijiniţi pentru a participa la acestea.
15.4. Copiii sunt încurajaţi sã-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activitãţilor din timpul liber, în anumite situaţii, copiii pot decide dacã participa sau nu la activitãţile de recreere-socializare organizate de SR.
15.5. SR promoveazã şi asigurã copiilor petrecerea timpului liber, mai ales a sfârşitului de sãptãmânã, şi a vacanţelor şcolare în propria familie.
15.6. SR asigurã, cel puţin într-una din vacanţele şcolare de pe parcursul unui an, minimum o sãptãmânã de tabãrã, petrecutã în afara SR, precum şi cel puţin 4 excursii pe an.
15.7. SR asigurã condiţiile şi materialelor necesare, conform vârstei şi opţiunilor copiilor, pentru derularea activitãţilor recreative şi de socializare în cadrul SR şi în comunitate.
15.8. In incinta SR se asigurã spaţii special amenajate şi dotate corespunzãtor pentru desfãşurarea activitãţilor de timp liber, care sunt sigure, funcţionale şi accesibile tuturor copiilor şi adecvate vârstei, potenţialului, preocupãrilor şi preferinţelor copiilor.
15.9. Fiecare copil este ajutat sã dezvolte relaţii pozitive cu ceilalţi: cu pãrinţii/ alţi adulţi importanţi pentru el, cu copiii din SR şi din unitatea de învãţãmânt pe care o frecventeazã, cu personalul din SR şi alţi profesionişti implicaţi în derularea PIP.
15.10.Personalul este format corespunzãtor pentru a contribui la dezvoltarea afectivã a copilului, prin comunicare verbalã şi non-verbalã, prin consiliere, prin activitãţi de socializare şi evaluãri pozitive.

Indicatori pentru Standardul 15
(I)15.1 Vezi indicatorii standardelor 5 şi 6, precum şi (1)10.6.
(I)15.2.1 Toţi copii beneficiazã de timp liber suficient pentru vârsta şi nevoile lor specifice.
(I)15.2.2 Fiecare copil are un PIS pentru recreere-socializare.
(I)15.3 Copii cunosc care sunt oportunitãţile de petrecere a timpului liber. Anunţuri scrise, materiale promoţionale (pliante, broşuri, afişe) etc. privind activitãţile de recreere-socializare din SR şi din comunitate.
(I)15.4 Registrul de opinii şi sugestii, discuţii cu copiii, PIS pentru recreere-socializare.
(I)15.5 Numãrul de copii care îşi petrec timpul liber şi vacanţele în familie. Documentele care atestã sprijinul din partea SR pentru acest lucru.
(I)15.6 Planificarea taberelor şi a excursiilor, evidenta biletelor de tabãrã şi de excursie.
(I)15.7.1 Materialele existente în SR, de exemplu: cãrţi, reviste, casete audio, video, materiale promoţionale. Jucãriile şi echipamentele pentru activitãţile de timp liber corespund cantitativ, calitativ şi sunt adecvate vârstei copiilor din SR.
(I) 15.7.2 Documentele contabile privind achiziţionarea materialelor şi echipamentelor necesare pentru activitãţile promovate de SR, deconturi ale cheltuielilor efectuate de copii în activitãţi de recreere-socializare în comunitate.
(I)15.8 Existenţa spatiilor adecvate pentru desfãşurarea activitãţilor recreativ-culturale şi de primire a vizitatorilor. Spatiile sunt dotate corespunzãtor cu mobilier (mese, scaune/fotolii/canapele, dulapuri pentru depozitarea cãrţilor, jocurilor, jucãriilor etc.), televizor, radio/radiocasetofon etc.
(I)15.9-15.10 Dosarele angajaţilor.

RECLAMAŢII ŞI PROTECŢIE ÎMPOTRIVA ABUZURILOR

Standardul 16
Reclamaţii şi reprezentare
Furnizorul de servicii şi serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial îşi organizeazã un sistem de primire, înregistrare şi soluţionare a sesizãrilor şi reclamatiilor cu privire la serviciile oferite sau pentru care se faciliteazã accesul. Sesizãrile şi reclamaţiile sunt soluţionate cu promptitudine şi seriozitate, iar persoana în cauzã este informatã de progresul realizat pentru soluţionare în mod periodic şi primeşte rãspunsul, în scris, în maxim 30 de zile calendaristice.

Rezultat
Copiii, pãrinţii acestora sau reprezentanţii lor legali cunosc procedurile privind modalitãţile de a efectua sesizãri sau reclamaţii, precum şi drepturile pe care le au cu privire la informarea asupra demersurilor pentru rezolvarea şi primirea rãspunsului.

Proceduri de implementare a standardului 16
16.1. SR are proceduri scrise privind efectuarea, înregistrarea şi soluţionarea sesizãrilor şi reclamaţiilor referitoare la serviciile oferite sau al cãror acces îl faciliteazã, în cazul SR publice, procedurile trebuie sã respecte legislaţia în vigoare cu privire la activitatea de soluţionare a petiţiilor, în cazul SR private se recomandã ca, pe lângã respectarea prevederilor SMO prezente, sã se respecte şi legislaţia mai sus menţionatã.
16.2. Procedurile trebuie sã garanteze cel puţin urmãtoarele: a) modalitãţile de înregistrare a sesizãrilor şi reclamaţiilor; b) informarea celui ce a fãcut sesizarea/reclamaţia asupra stadiului şi modului de soluţionare a cazului; c) durata maximã în care persoana în cauzã primeşte rãspunsul; d) prevederea posibilitãţii ca o altã persoanã sã poatã sesiza/reclama în numele copilului; e) excluderea posibilitãţii ca persoana care a fost reclamatã sã se implice în rezolvarea cazului; f) prevederea unor modalitãţi de abordare a reclamaţiilor care îl vizeazã pe coordonatorul SR; g) excluderea oricãror represalii asupra celor care efectueazã sesizârile/reclamaţiile.
16.3. SR pune la dispoziţia copiilor, reprezentanţilor lor legali, familiilor, personalului şi SPSPC o variantã prescurtatã a procedurilor de sesizare. La cerere, aceştia pot primi varianta completã a procedurilor, în funcţie de vârstã, copiilor li se explicã aceste proceduri de sesizare, încã de la admiterea în SR.
16.4. Personalul SR poate oferi oricãrei persoane interesate informaţii despre sistemul de sesizare/reclamare.
16.5. Coordonatorul SR desemneazã o persoanã care sã ţinã o evidenţã clarã a sesizãrilor şi reclamaţiilor (cereri, rezolvãri, informarea petenţilor etc.).
16.6. Coordonatorul SR reanalizeazã periodic - cel puţin o datã la 3 luni -evidenţa sesizãrilor şi reclamaţiilor şi consemneazã concluziile sale în registrul de sesizãri şi reclamaţii.
16.7. Evidenţa sesizãrilor şi reclamaţiilor se trimite periodic - cel puţin lunar - furnizorului de servicii.

Indicatorii pentru Standardul 16
(I)16.1-16.2 MOF conţine proceduri referitoare la efectuarea, înregistrarea şi soluţionarea sesizãrilor şi reclamaţiilor, care sunt conforme cu SMO prezente şi cu legislaţia în vigoare referitoare la petiţii.
(I)16.3.1 SR dispune de o variantã prescurtatã a acestor proceduri (de exemplu, un ghid, o broşurã etc.).
(I)16.3.2 Copiii, reprezentanţii lor legali, familia, personalul SR şi personalul din cadrul SPSPC cunosc procedurile de sesizare/reclamare.
(I)16.4 Personalul cunoaşte procedurile de sesizare/reclamare.
(I)16.5 SR are o evidenţã scrisã a sesizãrilor şi reclamaţiilor - registrul de sesizãri şi reclamaţii.
(I)16.6 Evidenţa sesizãrilor/reclamaţiilor conţine şi concluziile analizelor periodice ale coordonatorului SR.
(I)16.7 Evidenţa sesizãrilor/reclamaţiilor se aflã în dublu exemplar şi la furnizorul de servicii.

Standardul 17
Protecţia copilului împotriva abuzurilor
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial promoveazã şi aplicã mãsuri de protejare a copiilor împotriva oricãrei forme de intimidare, discriminare, abuz, neglijare, exploatare, tratament inuman sau degradant.

Rezultat
Copiii trãiesc în condiţii de siguranţã şi bunãstare, orice suspiciune sau acuzaţie privind comiterea unui abuz fiind soluţionatã prompt şi corect de cãtre întregul personal, conform legislaţiei în vigoare.

Proceduri de implementare a standardului 17
17.1. SR are proceduri scrise cu privire la prevenirea, identificarea, semnalarea, evaluarea şi soluţionarea suspiciunilor sau acuzaţiilor de abuz asupra copiilor, întocmite în baza legislaţiei în vigoare. Aceste proceduri sunt avizate de directorul SPSPC şi sunt aduse la cunoştinţa personalului, copiilor şi familiilor sau reprezentanţilor lor legali.
17.2. Copiii şi familiile/reprezentanţii legali sunt informaţi, în modalitãţi accesibile, cu privire la aceste proceduri, precum şi cu privire la drepturile copilului.
17.3. Copiii sunt încurajaţi şi sprijiniţi sã sesizeze orice formã de abuz din partea personalului, a altor copii din SR sau a unor persoane din afara SR.
17.4. SR ţine evidenţa tuturor cazurilor de intimidare, discriminare, abuz, neglijare, exploatare (inclusiv exploatare sexualã sau prin muncã), tratament inuman sau degradant în registrul de sesizãri şi reclamaţii.
17.5. Personalul care are suspiciunea sau identificã situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, în cadrul SR sau în afara SR, are obligaţia de a le semnala la SPSPC şi de a înştiinţa coordonatorul SR, conform legislaţiei în vigoare, precum şi de a le înregistra, conform prevederilor SMO prezente. Personalul desemnat de cãtre coordonatorul SR, cu avizul SPSPC, poate asigura sau participa la evaluarea iniţialã a situaţiei de abuz, neglijare şi exploatare a copilului care a fost semnalatã la SPSPC, şi rezultatele acesteia se consemneazã în fişa de semnalare obligatorie şi evaluare iniţialã a situaţiilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului. Fişa este transmisã la SPSPC în termen de maxim 48 de ore de la data evaluãrii iniţiale. Modelul fişei de semnalare obligatorie şi evaluare iniţialã a situaţiilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului este anexã a ghidului metodologic privind intervenţia şi prevenirea în echipã multidisciplinarã şi în reţea în situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.
17.6. Personalul care are suspiciunea sau identificã situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului în care sunt implicaţi alţi membrii ai personalului din SR are obligaţia de a înştiinţa imediat coordonatorul SR, care aplicã legislaţia în vigoare, în situaţia în care coordonatorul SR nu semnaleazã aceste situaţii la SPSPC, în termenul prevãzut de SMO prezente, personalul care a înştiinţat coordonatorul are obligaţia efectuãrii acestei semnalãri.
17.7. Dacã este necesar, coordonatorul SR anunţã, dupã caz, salvarea, poliţia şi/sau procuratura.
17.8. In SR este strict interzisã agresarea verbalã sau fizicã a copiilor, aceste fapte fiind pedepsite conform legii.
17.9. SR asigurã sprijin psihologic şi consiliere copiilor care au fost intimidaţi sau discriminaţi, în situaţia copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, SR asigurã accesul acestora la serviciile stabilite de SPSPC.
17.10.SR asigurã efectuarea de cãtre întregul personal (inclusiv personal auxiliar, angajaţi temporar sau voluntari) a unor cursuri de formare privind problematica protejãrii copilului împotriva abuzului, neglijãrii şi exploatãrii.

Indicatorii pentru Standardul 17
(I)17.1.1 MOF conţine proceduri privind protejarea copilului de abuz, neglijare, exploatare etc.
(I)17.1.2 Personalul cunoaşte aceste proceduri.
(I)17.2.2 Copiii şi familiile/reprezentanţii legali au cunoştinţe privind drepturile copilului şi modalitãţile de sesizare/reclamare a oricãror fapte de intimidare, discriminare, abuz, neglijare, exploatare (inclusiv exploatare sexualã sau prin muncã), tratament inuman sau degradant.
(I)17.2.2 Existenţa unor materiale de informare cu privire la aceste proceduri şi la drepturile copilului.
(I)17.2.3-17.3 Numãrul anual de sesizãri efectuate de copii, familie sau reprezentanţii legali ai acestora privind suspiciuni sau situaţii evidente de abuz asupra copiilor.
(I)17.4 Registrul de sesizãri şi reclamaţii al SR cuprinde şi evidenţa sesizãrilor şi reclamaţiilor cu privire la abuzul asupra copilului.
(I)17.5 - Numãrul anual de situaţii de abuz, neglijare şi exploatare semnalate de SR la SPSPC comparativ cu numãrul situaţiilor consemnate în registrul de reclamaţii şi abuzuri.
- Numãrul de fişe de semnalarea obligatorie şi evaluare iniţialã completate de personalul SR şi transmise la SPSPC.
- Numãrul anual de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare semnalate de SR şi monitorizate de SPSPC.
- Numãrul de cazuri active (în curs de rezolvare) de abuz, neglijare şi exploatare, care au fost semnalate de SR şi aflate în monitorizarea SPSPC-ului.
(I)17.6 Numãrul anual de situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului în care sunt implicaţi membrii ai personalului SR comparativ cu numãrul anual înregistrat la SPSPC de semnalãri referitoare la situaţii de acest gen în SR în cauzã însã provenind de alte persoane decât membrii personalului sau coordonatorul SR.
(I)17.7 Numãrul anual de situaţii care au necesitat anunţarea salvãrii şi intervenţia medicalã, respectiv intervenţia poliţiei şi a procuraturii.
(I)17.9 Conţinutul PIP.
(I)17.10 Dosarele angajaţilor, diplomele de participare la astfel de cursuri.

Standardul 18
Relaţia personalului cu copiii
Relaţiile personalului cu copiii au o bazã sãnãtoasã, rãspunzând normelor de conduitã moralã, profesionalã şi socialã.

Rezultat
Copiii au o relaţie fireascã, bazatã pe sinceritate şi respect reciproc, cu personalul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Proceduri de implementare a standardului 18
18.1. Persoana de referinţã a copilului respectã în interacţiunea sa cu copilul valorile de bazã ale unei relaţii parentale de calitate, întregul personal, inclusiv aşa numitul pãrinte social, trebuie sã aibã grijã sã delimiteze clar rolul sãu de rolul pãrinţilor, pentru a nu induce o dependenţã a copilului de SR şi pentru a facilita reintegrarea sau integrarea familialã a acestuia.
18.2. SR îşi stabileşte proceduri scrise privind relaţiile dintre membrii personalului şi copii, care sunt aduse la cunoştinţa personalului, copiilor şi familiilor/reprezentanţilor legali ai acestora.
18.3. Personalul SR cunoaşte particularitãţile de vârstã şi diferentele individuale de conduitã ale copiilor rezidenţi, astfel încât sã poatã stabili o comunicare şi relaţii adecvate cu aceştia.
18.4. Relaţiile dintre membrii personalului şi copii se desfãşoarã în baza unor reguli cunoscute, derivate din procedurile mai sus amintite, dar convenite de personal împreunã cu copiii şi înţelese de aceştia, reguli care permit realizarea unui control pozitiv al comportamentului copiilor, bazat pe respect reciproc, toleranţã, acceptare, încurajare şi sprijin.
18.5. Personalul SR abordeazã relaţiile cu copiii sau cu grupurile de copii în mod nediscriminator, fãrã antipatii sau favoritisme.
18.6. Personalul beneficiazã de pregãtire privind comunicarea şi controlul pozitiv în relaţia cu copiii, pentru a putea preveni şi rezolva cât mai amiabil neînţelegerile în cadrul colectivitãţii respective.
18.7. Repartizarea personalului pe ture şi grupe de copii se face astfel încât sã existe o continuitate a relaţiilor interumane menitã sã asigure stabilitatea afectivã a copiilor.
18.8. Personalul trebuie sã aibã abilitãţi empatice şi de comunicare şi sã contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea afectivitãţii copiilor.

Indicatori pentru Standardul 18
(I)18.l-18.2 MOF conţine proceduri privind relaţia personalului cu copiii. Personalul, copiii şi familiile/reprezentanţii legali cunosc aceste proceduri.
(I)18.3 Personalul are cunoştinţele adecvate cu privire la nevoile şi particularitãţile de vârstã şi individuale ale conduitei copiilor din SR.
(I)18.4 Copiii cunosc şi înţeleg regulile de comportament acceptate în SR, precum şi consecinţele în cazul nerespectãrii acestora.
(I)18.5 Evidenţa sesizãrilor/reclamaţiilor cu privire la comportamentul personalului faţã de copii, inclusiv a comportamentelor abuzive.
(I)18.6 Dosarele angajaţilor.
(I)18.7 Programarea personalului pe ture şi pe grupe de copii.

Standardul 19
Controlul comportamentului
Personalul reacţioneazã pozitiv la diversele comportamente ale copiilor şi ia sancţiuni educative adecvate, constructive în cazul unor comportamente inacceptabile repetate ale acestora.

Rezultat
Copiii/tinerii sunt încurajaţi şi sprijiniţi sã-şi formeze o conduitã socialã acceptabilã şi, atunci când au un comportament inacceptabil, sunt trataţi de personal în mod constructiv, fãrã excese sau subiectivism.

Proceduri de implementare a standardului 19
19.1. SR îşi stabileşte proceduri scrise privind controlul pozitiv al comportamentului copiilor, care au în vedere încurajarea conduitelor acceptabile ale copiilor şi sancţionarea educativã, constructivã a comportamentelor inacceptabile ale acestora. Aceste proceduri sunt aduse la cunoştinţa personalului şi copiilor.
19.2. Personalul este pregãtit şi aplicã procedurile privire la formarea şi controlul comportamentului copiilor în concordanţã cu particularitãţile de vârstã şi cu nevoile individuale ale copiilor. Se interzic mãsurile disciplinare excesive sau iraţionale - vezi procedura 19.4.
19.3. Personalul poate utiliza mãsuri restrictive (de exemplu, imobilizare, izolare etc.) numai ca ultimã soluţie de prevenire sau stopare a vãtãmãrii copilului, a altor persoane ori a unor distrugeri importante de bunuri materiale. Mãsurile nu se aplicã punitiv, ci doar pentru oprirea comportamentelor deviante.
19.4. Sunt interzise: a) pedeapsa corporalã; b) deprivarea de hranã, apa sau somn; c) penalitãţile financiare; d) orice examinare intimã a copilului dacã nu are o raţiune medicalã şi nu e efectuatã de personal medico-sanitar; e) confiscarea echipamentelor copilului; f) privarea de medicaţie sau tratament medical; g) pedepsirea unui grup de copii pentru comportamentul unui copil din grup; h) implicarea unui copil în pedepsirea altui copil; i) orice restricţionare a contactului cu familia dacã nu existã o hotãrâre în acest sens, conform legii.
19.5. Toate cazurile în care se aplicã mãsuri restrictive copiilor sunt înregistrate într-o fişã specialã, ataşatã PIS pentru sãnãtate, precizându-se cel puţin: numele copilului, data, ora şi locul incidentului; mãsurile luate; numele membrilor personalului care au acţionat; numele altor persoane martore la incident, inclusiv copii; eventualele consecinţe ale mãsurilor luate, semnãtura persoanei autorizate sã efectueze înregistrãrile. Dupã aplicarea mãsurii restrictive, copilul va fi examinat de un medic, în termen de 24 de ore.
19.6. Coordonatorul SR verificã cu regularitate - cel puţin o datã pe lunã, evidenţele cazurilor de restricţionare pentru a controla şi sancţiona corespunzãtor personalul (atunci când e cazul) şi pentru a identifica factorii de risc ai producerii incidentelor.

Indicatori pentru Standardul 19
(I)19.1.1 MOF conţine proceduri privind controlul comportamentelor inacceptabile ale copiilor.
(I)19.1.2 Personalul şi copiii cunosc aceste proceduri.
(I)19.2 Opiniile copiilor, dosarele angajaţilor.
(I)19.5 Evidenţa cazurilor în care s-au aplicat mãsuri restrictive.
(I)19.6 Procese verbale, rapoarte privind monitorizarea cazurilor de restricţionare a copiilor, deciziile privind sancţiunile aplicate.


EVENIMENTE DEOSEBITE

Standardul 20
Absenţa unui copil fãrã permisiune
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã mãsuri adecvate de prevenire şi intervenţie pentru copiii care pãrãsesc serviciul fãrã permisiune.

Rezultat
Copiii, care absenteazã fãrã permisiune, beneficiazã de sprijin în vederea reintegrãrii lor în sistemul de protecţie a copilului, dacã reintegrarea sau integrarea familialã nu este posibilã la momentul respectiv.

Proceduri de implementare a standardului 20
20. l. SR îşi stabileşte proceduri scrise privind rezolvarea cazurilor de absenţã a copiilor fãrã permisiune, pe care le aduce la cunoştinţa întregului personal. Aceste proceduri includ cel puţin urmãtoarele: a) anunţarea pãrinţilor, poliţiei, SPSPC şi evaluarea riscurilor; b) modalitãţi de cãutare a copilului; c) readucerea copilului în SR; d) evaluarea motivelor plecãrii copilului şi revizuirea PIP pentru satisfacerea cerinţelor sale şi sprijinirea reintegrãrii în SR sau în alt serviciu din cadrul sistemului de protecţie a copilului şi e) mãsuri de prevenire a acestor situaţii.
20.2. SR ia mãsurile adecvate de protejare a copiilor care absenteazã fãrã permisiune împreunã cu familia, SPSPC şi organele de poliţie.
20.3. In cazul în care copilul a pãrãsit SR în urma unor abuzuri, SPSPC stabileşte mãsurile şi serviciile adecvate de protecţie.
20.4. SR ţine o evidenţã scrisã a situaţiilor de absenţã fãrã permisiune a copiilor, pe care coordonatorul o analizeazã periodic şi o transmite furnizorului de servicii şi la SPSPC.

Indicatori pentru Standardul 20
(I)20.1.1 MOF conţine procedurile privind absenţa copilului fãrã permisiune.
(I)20.1.2 Personalul cunoaşte şi aplicã aceste proceduri.
(I)20.3 Evidenţa cazurilor de absenţã a copilului fãrã permisiune datorate abuzului asupra copiilor.
(I)20.4 Evidenţa cazurilor de absenţã a copilului fãrã permisiune.

Standardul 21
Notificarea cu privire la evenimentele importante
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial are obligaţia de a informa, în scris, factorii direct interesaţi, cu privire la incidentele deosebite survenite în legãturã cu protecţia copilului, în maximum 24 de ore de la producerea evenimentului.

Rezultat
Familia sau reprezentantul legal al copilului, precum şi serviciul public specializat pentru protecţia copilului ori alţi factori direct interesaţi, conform legii, sunt anunţaţi la timp de toate incidentele deosebite, survenite în legãturã cu protecţia copilului.

Proceduri de implementare a standardului 21
21.1. SR îşi stabileşte proceduri scrise cu privire la notificarea evenimentelor care afecteazã bunãstarea sau siguranţa copiilor.
21.2. Coordonatorul SR rãspunde de efectuarea acestui tip de informare, în scris, a factorilor direct interesaţi. Orice notificare a unui incident deosebit trebuie sã fie confirmatã cã a fost primitã de factorul interesat.
21.3. Notificãrile efectuate şi mãsurile întreprinse pentru rezolvarea problemelor notificate se consemneazã în dosarul copilului.
21.4. Se notificã cel puţin urmãtoarele evenimente: a) decesul unui copil, inclusiv circumstanţele în care s-a produs; b) bolile infecţioase şi alte boli, conform normelor sistemului de sãnãtate; c) o rãnire sau vãtãmare importantã ori accident; d) o boalã ce nu poate fi tratatã în SR; e) contravenţii şi infracţiuni; f) orice acuzaţii privind comportamentul inadecvat al unui membru al personalului g) orice alt eveniment petrecut în SR care afecteazã bunãstarea sau siguranţa copiilor.

Indicatori pentru Standardul 21
(I)21.1 MOF conţine proceduri cu privire la notificarea evenimentelor care afecteazã bunãstarea sau siguranţa copiilor.
(I)21.2 Evidenţa notificãrilor. Confirmãrile poştale de primire a notificãrilor
(I)21.3 Evidenţa notificãrile efectuate şi a mãsurilor întreprinse.
(I)21.4 Conţinutul notificãrilor.


MEDIUL

Standardul 22
Amplasamentul, compartimentarea şi dimensiunile construcţiei
Amplasamentul, dimensiunile şi compartimentarea construcţiei corespund misiunii serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Rezultat
Copiii beneficiazã de o locaţie deschisã cãtre comunitate, cu caracteristici de tip familial şi care rãspunde nevoilor individuale ale copiilor.

Proceduri de implementare a standardului 22
22.1. SR este amplasat într-un loc accesibil pentru toţi membrii comunitãţii, ţinând cont de mijloacele de transport, de comunicare şi de distanţa faţã de alte servicii sociale comunitare, precum şi de facilitãţile de educaţie şi recreere.
22.2. Intr-un imobil comun (bloc) este permisã amenajarea a maximum 10% din totalul apartamentelor pentru copii/tineri aflaţi în evidenţa sistemului de protecţie a copilului, astfel încât sã se evite reiterarea modelului colectivitãţii instituţionale de tip clasic.
22.3. Un program de sensibilizare a comunitãţii este dezvoltat în paralel cu pregãtirea apartamentelor/caselor, precum şi pe o perioadã de minim 6 luni dupã includerea în locuinţã a copilului/tânãrului pentru a se asigura premise pozitive de integrare/includere socialã.
22.4. Locaţia asigurã un spaţiu suficient pentru copiii pe care îi are în îngrijire şi protecţie. Numãrul de copii dintr-o grupã, corespunzãtoare unei subunitãţi sau modul/casã/apartament, nu trebuie sã depãşeascã cifra 12. Numãrul de copii dintr-o grupã, în funcţie de categoriile de vârstã, este cel recomandat în tabelul de la procedura 27.3. Totodatã, se recomandã ca diferenţa de vârstã dintre copiii dintr-o grupã sã nu fie mai mare de 3-4 ani, cu excepţia fraţilor.
22.5. Spaţiul locativ este structurat şi amenajat în mod funcţional, la un nivel decent, pentru a permite desfãşurarea în condiţii corespunzãtoare a activitãţilor SR şi pentru a oferi o ambianţã confortabilã, cât mai apropiatã de cea familialã.
22.6. Nu este permisã utilizarea spaţiilor din SR în scopuri strãine de misiunea SR sau într-un mod care sã prejudicieze copiii rezidenţi.
22.7. Locaţia, precum şi construcţiile, renovãrile şi modificãrile structurilor corespund normelor legale de siguranţã.

Indicatori pentru Standardul 22
(I)22.1.1 SR este amplasat în comunitate sau în proximitate şi existã mijloace de transport care leagã SR de serviciile şi facilitãţile din comunitate.
(I)22.1.2 Existenţa unui post telefonic, în funcţiune, precum şi a altor mijloace de comunicare.
(I)22.2 Amplasamentul corespunde SMO prezente.
(I)22.3 Materiale informative şi alte documente care atestã campania de sensibilizare a comunitãţii.
(I)22.4.1 Numãrul de copii rezidenţi.
(I)22.4.2 Numãrul de copii din grupã/grupe nu depãşeşte numãrul maxim admis.
(I)22.5.1 Spaţiile pentru activitãţile desfãşurate în SR au ambianţã familialã şi corespund scopului şi obiectivelor. Amenajarea, mobilarea, decorarea spaţiilor.
(I)22.5.2 SR deţine spaţii exterioare (de exemplu, curte, grãdinã) sau, se aflã în apropierea ori are acces la spaţii exterioare pentru petrecerea timpului liber (de exemplu, parcuri, terenuri dejoacã, terenuri sportive).
(I)22.5.3 SR are acces la utilitãţi: apã, canalizare, curent electric, cãldurã etc.
(I)22.7.1 Autorizãrile SR, conform normelor în vigoare.
(I)22.7.2 Mãsurile de siguranţã, igienã şi prevenire a îmbolnãvirilor, prevenirea accidentelor, prevenirea şi stingerea incendiilor, protecţia mediului etc., aplicate în unitãţi de protecţie socialã, prin raportare la normele legale, specifice, în vigoare.
(I)22.7.3 Munca de construcţie şi renovare se desfãşoarã în afara orelor de funcţionare ale SR sau, dacã acest lucru nu este posibil şi acest fapt este bine documentat, sunt utilizate bariere pentru restricţionarea accesului copiilor în zonele respective şi sunt luate mãsuri pentru prevenirea pãtrunderii prafului şi a fumului în zonele în care se aflã copiii.

Standardul 23
Condiţii de locuit
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã copiilor condiţii de locuit de bunã calitate, decente şi asemãnãtoare mediului familial.

Rezultat
Copiii trãiesc într-un mediu de tip familial corespunzãtor nevoilor lor specifice de viaţã şi îngrijire.

Proceduri de implementare a standardului 23
23.1. Gãzduirea copiilor în SR este pe o perioadã determinatã, serviciul respectiv asigurându-se, cu implicarea directã a managerului de caz, cã reintegrarea în familie sau în comunitate, cu precãdere în cea de provenienţã a copilului, are loc în cel mai scurt timp de la admiterea acestuia în cadrul SR.
23.2. Locaţia SR este amenajatã şi mobilatã adecvat nevoilor copiilor rezidenţi, ca numãr, distribuţie pe sexe, vârstã., tradiţii etnice şi culturale etc.
23.3. SR are şi aplicã un program de întreţinere şi reparaţii, de menţinere a siguranţei, curãţeniei şi igienei, în toate spaţiile aferente, interioare sau, dupã caz, exterioare.
23.4. Fiecare copil beneficiazã de un spaţiu propriu într-un dormitor. Pot ocupa împreunã un dormitor maximum 4 copii, de acelaşi sex. Coordonatorul SR poate admite excepţii în cazul particular al copiilor fraţi şi stabileşte modalitãţile concrete în acest sens.
23.5. In dormitor se asigurã o suprafaţã locuibilã de minimum 6 m²/copil.
23.6. In dormitor, copiii trebuie sã aibã cel puţin: un pat propriu, cu saltea, curat şi confortabil, dotat cu echipamentele necesare; dulap/compartiment propriu pentru haine, ce se poate încuia; sursã de luminã individualã; masã, scaune; covor sau alte materiale potrivite; perdele sau transperante.
23.7. Copiii sunt încurajaţi sã-şi decoreze camerele proprii conform preferinţelor.
23.8. Nu este admis ca membrii ai personalului sã ocupe o camerã împreunã cu copiii.
23.9. Copiilor li se asigurã spatii suficiente şi dotãrile corespunzãtoare pentru vizitele efectuate în SR de familie şi alte persoane importante pentru copil, pentru pregãtirea, pãstrarea şi servirea meselor, pentru studiu şi alte activitãţi educaţionale, pentru recreere-socializare - vezi procedurile 5.6, 10.7, 14.5 şi 15.8.

Indicatori pentru Standardul 23
(I)23.1 Numãrul de copii care locuiesc în SR de 3 luni, 6 luni, 9 luni, un an, 3 ani şi peste 5 ani. Motivele pentru care copiii care locuiesc în SR de mai mult de un an şi nu au putut fi (re)integraţi în familie sau în societate.
(I)23.2 Mobilierul şi echipamentele existente în SR sunt în conformitatea cu numãrul, vârsta şi nevoile copiilor.
(I)23.3.1 Starea imobilului, instalaţiilor, mobilierului, curãţeniei şi igienei.
(I)23.3.2 Planurile si programele de întreţinere, reparare, modernizare, curãţenie şi igienã ale SR, bugetul alocat şi personalul desemnat.
(I)23.4.1 Numãrul de copii din fiecare dormitor nu depãşeşte numãrul maxim admis.
(I)23.4.2 Excepţiile admise de coordonatorul SR.
(I)23.5-23.8 Condiţiile din dormitoare corespund prevederilor SMO prezente.
(I)23.9 Vezi (1)5.6, 10.7, 14.5 şi 15.8.

Standardul 24
Spaţiile igienico-sanitare
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial asigurã copiilor spatii igienico-sanitare suficiente, amenajate şi dotate cu echipamentul corespunzãtor numãrului şi nevoilor copiilor.

Rezultat
Copiii au acces la spatii igienico-sanitare, în condiţii de siguranţã, funcţionalitate şi confort, de respectare a demnitãţii şi intimitãţii personale.

Proceduri de implementare a standardului 24
24.1. In SR existã toalete suficiente, organizate pe sexe. Toaletele sunt amenajate cu materiale ce permit o igienizare rapidã (gresie, faianţã) şi sunt dotate cu instalaţiile necesare (cabine WC, chiuvete) şi materialele consumabile uzuale (sãpun, hârtie igienicã).
24.2. SR asigurã câte o cabinã WC şi respectiv câte o chiuvetã la maximum 6 copii.
24.3. În SR existã bãi şi/sau duşuri suficiente, organizate pe sexe: o baie/duş la maximum 6 copii. Spaţiile pentru bãi/duşuri sunt amenajate cu materiale ce pot fi cu uşurinţã igienizate (gresie, faianţã), sunt dotate cu echipamentele necesare (cãzi de baie/duşuri) şi materialele consumabile uzuale (sãpun, şampon, prosoape de uz individual etc.). 24.4. In toate spaţiile igienico-sanitare se asigurã apa rece şi apã caldã permanent.
24.5. Spaţiile igienico-sanitare sunt compartimentate, iar uşile compartimentelor se încuie pe dinãuntru, pentru a respecta cerinţele de intimitate şi siguranţã ale copiilor. Personalul poate descuia uşile de la grupurile igienico-sanitare, din afara compartimentelor, în caz de urgenţã.
24.6. In SR existã spaţii adecvate pentru spãlarea, curãţarea, igienizarea rufariei, conform normelor igienico-sanitare în vigoare şi cu dotãrile necesare.
24.7. SR are amenajate spaţii adecvate, conform normelor legale în vigoare, pentru depozitarea în condiţii de siguranţã a materialelor de igienizare (detergenţi, dezinfectant! etc.).

Indicatori pentru Standardul 24
(I)24.1 Toaletele din SR corespund prevederilor SMO prezente.
(I)24.2 Raportul dintre numãrul de copii din SR şi numãrul de cabine WC.
(I)24.3.1 Bãile şi/sau duşurile corespund prevederilor SMO prezente.
(I)24.3.2 Raportul dintre numãrul de copii din SR şi numãrul de bãi/duşuri.
(I)24.4 Furnizarea apei reci şi calde la grupurile igienico-sanitare.
(I)24.5 Compartimentarea spaţiilor igienico-sanitare, modul de închidere a acestora.
(I)24.6 Existenţa unor spaţii igienico-sanitare adecvate pentru membrii personalului.
(I)24.6 Spaţiile pentru spãlarea, curãţarea şi igienizarea rufariei corespund normelor igienico-sanitare în vigoare.
(I)24.7 Materialele de igienizare nu sunt la îndemâna copiilor.

Standardul 25
Siguranţa şi securitatea
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial ia mãsurile de siguranţã şi securitate legale şi necesare pentru asigurarea protecţiei copiilor, personalului şi a vizitatorilor împotriva evenimentelor şi accidentelor cu potenţial vãtãmãtor.

Rezultat
Copiii se aflã în siguranţã atât în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, cât şi în afara acestuia.

Proceduri de implementare a standardului 25
25.1. Coordonatorul SR se asigurã cã evaluarea factorilor şi potenţialului de risc pentru siguranţa şi securitatea copiilor şi a celorlalte persoane din incinta SR are loc periodic şi este înregistratã. Evaluarea se realizeazã de personal calificat desemnat de coordonatorul unitãţii, precum şi al unor servicii specializate de inspecţie şi control din afara SR, conform legii în vigoare: verificarea instalaţiilor de gaz, de apã, electrice, de încãlzit, verificarea stocului de alimente, medicamente şi a trusei de prim ajutor, verificarea depozitãrii gunoiului şi a resturilor menajere etc.
25.2. Pe baza evaluãrii riscurilor menţionatã anterior, administratorul SR identificã mãsurile necesare pentru evitarea pericolelor sau reducerea riscului la un nivel acceptabil, cum ar fi: pazã contra incendiilor, proceduri de evacuare de urgentã a unitãţii etc.
25.3. SR îşi stabileşte proceduri referitoare la siguranţã şi securitate în cadrul SR şi în afara acestuia, inclusiv cu privire la soluţionarea unor situaţii de crizã care pot fi anticipate: îmbolnãvire, accidentare, reclamaţii grave, reducere de personal, incendiu etc. Aceste proceduri sunt aduse la cunoştinţa personalul şi copiilor.
25.4. Coordonatorul SR se asigurã cã SR are toate autorizaţiile şi asigurãrile necesare pentru o funcţionare optimã şi rãspunde cerinţelor autoritãţilor locale în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea copiilor, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare.]

Indicatorii pentru standardul 25
(I)25.1- 25.2 Documentele administrative ale SR.
(I)25.3 MOF conţine proceduri referitoare la siguranţã şi securitate. Copiii şi personalul cunosc aceste proceduri; existenţa documentelor de prezentare a riscurilor de accidente şi de luare la cunoştinţã de cãtre copii şi personal (în mod periodic).
(I)25.4 Existenţa şi valabilitatea autorizaţiilor, asigurãrilor, altor documente administrative.


RESURSE UMANE

Standardul 26
Recrutare şi angajare
Personalul este selectat cu atenţie şi responsabilitate prin intermediul unui proces de recrutare şi angajare care se desfãşoarã în acord cu legislaţia în vigoare şi rãspunde nevoilor copiilor şi misiunii serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Rezultat
Copiii din cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial, precum şi pãrinţii sau alte persoane care îi viziteazã beneficiazã de servicii de calitate oferite de personal calificat.

Proceduri de implementare a standardului 26
26.1. Angajatorul este obligat sã angajeze personal calificat care sã rãspundã prevederilor SMO prezente. Dacã SR funcţioneazã într-o zonã geograficã în care trãiesc comunitãţi etnice minoritare, se recomandã ca în componenţa personalului SR sã existe şi profesionişti care vorbesc limba minoritãţilor respective. Se recomandã angajarea unor profesionişti care au abilitãţi empatice şi de comunicare cu copiii.
26.2. Angajatorul poate dispune, în condiţiile legii, şi de alt personal decât cel prevãzut în statul de funcţii al SR, în vederea îndeplinirii misiunii SR în condiţii optime.
26.3. Coordonatorul SR trebuie sã aibã studii superioare şi experienţã de cel puţin un an în servicii pentru copil şi familie. La angajare se acordã prioritate profesioniştilor care au pregãtire managerialã.
26.4. Coordonatorul SR se asigurã cã fişele de post sunt revizuite în funcţie de dinamica cerinţelor posturilor respective.
26.5. In SR din sistemul public se poate angaja personal disponibilizat în urma închiderii instituţiilor de tip vechi, dacã acesta beneficiazã de reconversie sau recalificare şi corespunde prevederilor SMO prezente.
26.6. Recrutarea şi angajarea aşa numitului pãrinte social, inclusiv întocmirea fişei de post a acestuia, trebuie sã respecte prevederile SMO prezente.

Indicatorii pentru Standardul 26
(I)26.1.1 Diplomele de studii şi alte acte care atestã calificarea personalului angajat.
(I)26.1.2 Procesul de recrutare şi angajare este conform legislaţiei în vigoare şi prevederilor standardelor minime obligatorii.
(I)26.2 Statul de funcţii al SR şi organigrama completã a furnizorului de servicii.
(I)26.3-(I)26.6 Organigrama, diplomele de studii, contractele de muncã, contractele de voluntariat, fişele de post, dosarele angajaţilor.

Standardul 27
Numãrul şi structura de personal
Numãrul şi structura de personal ale serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial sunt satisfãcãtoare pentru îndeplinirea misiunii acestuia în condiţii optime.

Rezultat
Copiii beneficiazã de continuitate în îngrijire şi de servicii de calitate oferite de personal calificat la orice orã din zi şi din noapte.

Proceduri de implementare a standardului 27
27.l. Numãrul şi structura de personal trebuie sã fie adecvate pentru îndeplinirea activitãţilor prevãzute de SMO prezente. Angajatorul trebuie sã-şi stabileascã o structurã organizatoricã flexibilã, pe categorii de personal, în corelare cu necesitãţile identificate în evoluţia socialã a comunitãţii şi ale serviciilor pe care le oferã.
27.2. Stabilirea numãrului şi structurii de personal se face de cãtre angajator împreunã cu coordonatorul SR, se înregistreazã şi se revizuieşte cel puţin anual, în stabilirea numãrului şi structurii de personal se ţine cont de permanenţa pe timp de zi şi de noapte, raportul minim adulţi-copii (vezi procedura 27.3), planurile individualizate de protecţie, nevoile specifice ale copiilor, precum şi de numãrul de copii din SR, prezenţa ambelor sexe şi rezolvarea oricãror dificultãţi cu care se confruntã SR la un moment dat. Normarea se face în funcţie de raportul minim adulţi-copii (vezi procedura 27.3) şi cu asigurarea respectãrii drepturilor angajaţilor, conform prevederilor Codului Muncii.
27.3. Raportul minim adulţi-copii care trebuie respectat în SR este redat în tabelul de mai jos. La calcularea acestui raport se iau în considerare: a) numãrul de copii din SR şi b) numãrul personalului de îngrijire de bazã şi educaţie non-formalã şi informalã din SR.
27.4. Furnizorul de servicii trebuie sã asigure urmãtoarele categorii principale de personal pentru copiii din SR: a) personal pentru îngrijirea de bazã şi educaţia non-formalã şi informalã, b) personal pentru îngrijirea sãnãtãţii, c) personal pentru conducere şi administrare, d) personal pentru întreţinere şi pazã, e) personal pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã şi pregãtirea reintegrãrii sau integrãrii familiale, în cazul aşa-numitului pãrinte social, acesta poate asigura activitãţile de îngrijire de bazã, educaţie non-formalã şi informalã, supraveghere pe timp de noapte, administrare a medicamentelor prescrise de medic, pregãtirea meselor, asigurarea curãţeniei, spãlatul rufelor, dezvoltarea unora dintre deprinderile de viaţã independenta etc.
27.5. Coordonatorul şi furnizorul de servicii trebuie sã asigure profesionişti pentru supervizarea personalului - vezi standardul 28.
27.6. Personalul pentru îngrijirea de bazã şi educaţie non-formalã şi informalã este reprezentat de educator sau educatorul specializat. Se asigurã doi educatori pe grupa de copii, câte un educator pe turã, respectiv 7.00-15.00 şi 14.00-22.00; pe timpul nopţii, în situaţia în care nu se poate asigura prezenţa unui educator, se asigurã prezenţa unui supraveghetor la douã grupe de copii, între 21.00-7.00.
27.7. Personalul pentru îngrijirea sãnãtãţii poate fi reprezentat de infirmiere, asistente medicale, inclusiv dieteticiene, şi medici, în funcţie de nevoile copiilor din SR. Se asigurã o asistentã medicalã la douã grupe de copii, câte o asistentã pe turã. Toţi copiii din SR trebuie înscrişi la medicul de familie din comunitate, în situaţia în care acest lucru nu este posibil şi faptul este bine documentat, furnizorul de servicii trebuie sã asigure angajarea unui medic, conform prevederilor Codului Muncii. Acordarea serviciilor medicale de specialitate şi stomatologice se realizeazã în acord cu prevederile legislative în vigoare din domeniul sãnãtãţii şi ale SMO prezente.
27.8. Personalul pentru conducere şi administrare este reprezentat de coordonator, contabil, administrator etc., care, în funcţie de tipul SR, pot sau nu sã se regãseascã în aceeaşi locaţie cu copiii.
27.9. Personalul pentru întreţinere şi pazã este reprezentat de bucãtar, ajutor de bucãtar, îngrijitor de curãţenie, spãlãtoreasã, muncitor pentru întreţinere, fochişti, paznic, şofer etc.
27.10. Personalul pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã şi pregãtirea reintegrãrii sau integrãrii familiale este reprezentat în principal de psihologi şi asistenţi sociali. Numãrul şi modalitatea de angajare se face cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor SMO prezente, dar totodatã tine cont de SMO pentru serviciul de dezvoltare a deprinderilor de viaţã independentã, pentru centrul de pregãtire şi sprijinire a reintegrãrii şi integrãrii copilului în familie şi pentru managementul de caz în domeniul protecţiei copilului.
27.11. Furnizorul de servicii împreunã cu coordonatorul SR face toate eforturile pentru a asigura continuitatea personalului, pentru a nu produce tulburãri de ataşament şi de dezvoltare ale copiilor rezidenţi.



Tabel- Raportul minim adulţi-copii din SR
┌──────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│ Categorii de │ Nr. de copii/ │ Raport minim │
│ vârstã │ grupã │ adulţi-copii │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│naştere - 3 ani │ 6 │ 1:2 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│4-6 ani │ 8 │ 1:3 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│7-12 ani │ 12 │ 1:4 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Peste 13 ani │ 12 │ 1:6 │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘



Indicatorii pentru Standardul 27
(I)27.2.l Numãrul şi structura de personal sunt înregistrate şi corespund prevederilor SMO prezente.
(I)27.2.1 MOF cuprinde cel puţin urmãtoarele aspecte referitoare la numãrul şi structura de personal: a) raportul adulţi-copii pe ture, în timpul zilei şi în timpul nopţii, b) numãrul personalului angajat conform prevederilor Codului Muncii, prezent în SR, care lucreazã pe anumite perioade, ale zilei, lunii sau anului, în SR şi care lucreazã pentru SR dar, în cea mai mare parte a timpului, în alte locaţii, d) structura de personal per ansamblu şi pe ture, în timpul zilei şi în timpul nopţii e) organizarea şi planificarea turelor (durata, ora de începere şi de terminare, personal, date etc.).
(I)27.3 Raportul adulţi-copii este înregistrat şi este cel puţin egal sau mai mare decât numãrul minim din SMO prezente.
(I)27.3-27.12 Organigrama, dosarele angajaţilor, MOF. Corespondenţa dintre numãrul şi structura de personal şi raportul minim adulţi-copii, activitãţile obligatorii din SR şi totalul activitãţilor prevãzute pentru îndeplinirea misiunii SR, în conformitate cu SMO prezente. Modalitãţile de angajare sunt variate (normã întreagã, jumãtãţi de normã, subcontractare firme de specialitate, convenţii de colaborare cu alţi furnizori de servicii etc.) în funcţie de resursele furnizorului de servicii, tipul SR.

Standardul 28
Formarea iniţialã şi continuã a personalului
Resursele umane ale serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial au pregãtirea corespunzãtoare şi abilitãţi de a lucra cu copiii şi în echipã.

Rezultat
Copiii beneficiazã de servicii de calitate şi personalizate din partea unor profesionişti bine pregãtiţi, cu abilitãţi empatice şi de comunicare.

Proceduri de implementare a standardului 28
28.1. La angajare, în lipsa unei formãri iniţiale în domeniul protecţiei copilului, fiecare profesionist beneficiazã de formare în acest domeniu, asiguratã din bugetul angajatorului.
28.2. Fiecare angajat al SR, inclusiv coodonatorul acestuia, beneficiazã de cel puţin 42 de ore pe an de formare continuã în domeniul protecţiei copilului sau domenii conexe/interdisciplinare, asigurate din bugetul angajatorului.
28.3. Educaţia permanentã a personalului de specialitate, precum şi formarea profesionalã continuã pentru toţi angajaţii SR, vor fi promovate, sprijinite şi înregistrate de cãtre coodonatorul SR.
28.4. Voluntarii acţioneazã în baza unor contracte clare, în acord cu legislaţia în vigoare.
28.5. SR are obligaţia sã asigure un numãr minim de 14 ore de formare în cadrul SR pentru voluntari, înainte de începerea activitãţilor acestora.
28.6. Formarea profesionalã continuã a voluntarilor va fi promovatã, sprijinitã şi înregistratã de cãtre coodonatorul unitãţii.
28.7. La angajare, în lipsa unei pregãtiri în domeniul managementului serviciilor sociale, coordonatorul SR beneficiazã de formare în acest domeniu, asiguratã din bugetul angajatorului.
28.8. Coordonatorul SR beneficiazã anual de cel puţin 21 de ore de formare în domeniul managementului de servicii, asigurate din bugetul angajatorului.
28.9. Educaţia permanentã şi formarea profesionalã continuã a angajaţilor se realizeazã conform legislaţiei în vigoare, prin intermediul cursurilor organizate în cadrul sistemului educaţional, sanitar şi al formãrii profesionale a adulţilor.
28.10. Aşa numitul pãrintele social trebuie sã aibã pregãtire de educator sau educator specializat. Se recomandã utilizarea şi promovarea termenului de « persoanã de referinţã » în locul celui de « pãrinte social ».
28.11. Vezi procedurile 8.4, 13.1, 17.10, 18.6, 19.2 pentru care angajatorul asigurã formarea din bugetul sãu.

Indicatorii pentru Standardul 28
(I)28.1 - (I)28.8 Dosarul personal al fiecãrui angajat, inclusiv al coordonatorului şi voluntarilor, cuprinde documentele prevãzute de legislaţia în vigoare, inclusiv certificatele de absolvire a cursurilor de formare iniţialã şi continuã prevãzute de SMO prezente. Exemple de domenii conexe şi/sau interdisciplinare: asistenţã socialã, prevenirea abuzului, neglijãrii şi exploatãrii copilului, inclusiv a traficului şi celor mai grave forme de muncã a copilului, violenţa în familie.
(I)28.9-28.10 Certificatele de absolvire cu recunoaştere naţionalã şi cele cu recunoaştere din partea angajatorului. În cazul celor din urmã se verificã modalitatea de desfãşurare a programului de formare, utilizând criteriile existente în legislaţia de formare profesionalã a adultului.
(I)28.11 Vezi indicatorii corespunzãtori.

Standardul 29
Supervizare
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial dispune de un sistem eficient de supervizare al resurselor umane, care permite funcţionarea sa la randament optim.

Rezultat
Personalul este motivat şi performant, asigurând servicii de calitate pentru copiii rezidenţi.

Proceduri de implementare a standardului 29
29.1. Şedinţele de supervizare cu personalul au loc, prin rotaţie, periodic - cel puţin o datã pe sãptãmânã - sau de câte ori este nevoie şi sunt înregistrate.
29.2. Şedinţele de supervizare se desfãşoarã individual şi în echipã.
29.3. Coordonatorul SR are obligaţia de asigura supervizarea internã şi externã a personalului de specialitate şi a voluntarilor.
29.4. Supervizarea voluntarilor este asiguratã de cãtre personal desemnat de coordonatorul SR.
29.5. Furnizorul de servicii are obligaţia de a asigura supervizarea coordonatorului SR.
29.6. Supervizarea se realizeazã de specialişti cu studii superioare socio-umane cu pregãtire în supervizare sau experienţã de cel puţin doi ani în servicii pentru copil şi familie în plus faţã de persoanele cãrora li se asigurã supervizarea respectiva.

Indicatorii pentru Standardul 29
(I)29.1 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual de şedinţe de supervizare a personalului.
(I)29.2-(I)29.5 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual de supervizãri individuale şi de grup pentru personal, voluntari şi coordonator.
(I)29.6 Documentele înregistrate referitoare la supervizare.


ADMINISTRARE ŞI MANAGEMENT

Standardul 30
Proiectul instituţional
Coordonatorul se asigurã cã serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial funcţioneazã în acord cu un proiect instituţional întocmit în baza prevederilor standardelor minime obligatorii prezente şi a nevoilor specifice ale copiilor care sunt protejaţi în serviciul respectiv.

Rezultat
Copiii beneficiazã de protecţie la standarde cel puţin minime de calitate pe toatã perioada cât sunt rezidenţi în cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

Proceduri de implementare a standardului 30
30.1. Coordonatorul SR are obligaţia de a elabora, în colaborare cu personalul de specialitate din subordine, un document cadru - numit proiect instituţional, care cuprinde cel puţin urmãtoarele: a) definiţia SR, b) misiunea acestuia, c) principiile, d) obiectivele de dezvoltare instituţionalã, e) activitãţile, f) clienţii şi nevoile specifice ale acestora, g) resursele umane, materiale şi financiare disponibile şi potenţiale.
30.2. In afara prevederilor SMO prezente, în elaborarea proiectului instituţional, coordonatorul trebuie sã ţinã cont de prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, în vederea îmbunãtãţirii proiectului instituţional şi creşterii calitãţii protecţiei copiilor peste limita minimã din SMO prezente sau alte SMO aprobate.
30.3. In vederea elaborãrii proiectului instituţional, coordonatorul împreunã cu personalul de specialitate realizeazã o analizã a situaţiei actuale a SR în ceea ce priveşte gradul şi modul de îndeplinire a SMO prezente. Aceastã analizã se consemneazã într-un raport de evaluare iniţialã a SR în termen de 60 de zile de la publicarea SMO prezente în Monitorul Oficial.
30.4. Proiectul instituţional este re-evaluat şi, dupã caz, revizuit anual sau de câte ori este nevoie, în aceleaşi condiţii ca şi elaborarea sa.
30.5. Proiectul instituţional al SR este avizat de furnizorul de servicii, care este obligat sã monitorizeze punerea în practicã a acestuia.
30.6. SMO şi proiectul instituţional stau la baza întocmirii celorlalte documente cu care opereazã unitatea, respectiv MOF, regulamentul de ordine interioarã sau, dupã caz, normele interne de funcţionare, proceduri de lucru, materiale informative etc.
30.7. Coordonatorul are responsabilitatea ca misiunea SR sã fie formulatã în scris, afişatã, cunoscutã şi promovatã atât în cadrul acestuia, cât şi în comunitate.
30.8. SR are un regulament de ordine interioarã sau, dupã caz, norme interne de funcţionare, care reflectã spiritul valorilor democratice de respect pentru drepturile copilului şi ale individului, sunt avizate de coordonatorul SR şi aduse la cunoştinţa întregului personal.

Indicatorii pentru Standardul 30
(I)30.l.l SR dispune de un proiect instituţional semnat de coordonator şi personalul de specialitate care au contribuit la elaborarea acestuia.
(I)30.1.2 Conţinutul proiectului instituţional este în acord cu prevederile SMO prezente.
(I)30.2 Gradul în care proiectul instituţional reflectã prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. (1)30.3 Raportul de evaluare iniţialã a SR.
(I)30.4 Numãrul de revizuiri efectuate pe parcursul unui an, rapoartele de reevaluare a SR.
(I)30.5 Proiectul instituţional este semnat de furnizorul de servicii sau de persoana desemnatã de acesta pentru monitorizarea SR, rapoartele de vizitã întocmite de aceastã persoanã.
(I)30.7 Misiunea SR este afişatã într-un loc adecvat, este cunoscutã de personal şi popularizatã prin mijloace specifice în comunitate (de exemplu, pliante, broşuri ş.a.).
(I)30.8 Regulamentul de ordine interioarã a unitãţii (în cazul SR cu personalitate juridicã), respectiv normele interne de funcţionare (în cazul SR fãrã personalitate juridicã), sunt disponibile şi cunoscute de cãtre personalul SR.

Standardul 31
Managementul comunicãrii şi informaţiei
Serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial colaboreazã permanent cu profesioniştii, autoritãţile administraţiei locale şi alte servicii pentru copil şi familie din comunitate şi totodatã promoveazã munca în echipã atât în interiorul, cât şi în exteriorul sãu.

Rezultat
Copiii rezidenţi beneficiazã de sprijinul şi serviciile oferite sau facilitate de serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial în vederea reintegrãrii sau integrãrii familiale şi/sau integrãrii lor socio-profesionale.

Proceduri de implementare a standardului 31
31.1. Activitatea de parteneriat cu celelalte instituţii şi servicii din comunitate se desfãşoarã în conformitate cu MOF întocmitã în baza prevederilor SMO prezente.
31.2. Furnizorul de servicii este obligat sã asigure monitorizarea externã a activitãţii SR. Persoana desemnatã în acest sens va efectua vizite la SR, anunţate şi neanunţate, în mod periodic - cel puţin o datã pe lunã, care sunt înregistrate în documentele furnizorului de servicii şi în copie la SR. Se recomandã ca aceste vizite sã se facã în general neanunţat. Vizitele anunţate se fac în cazul în care persoana desemnatã doreşte sã întâlneascã anumiţi profesionişti din cadrul SR, care trebuie înştiinţaţi din timp în legãturã cu vizita respectivã.
31.3. Vizitele se fac cu scopul monitorizãrii punerii în practicã a proiectului instituţional, ceea ce implicã verificarea tuturor documentelor relevante şi a termenelor limitã, precum şi discuţii cu personalul şi cu orice copil care doreşte acest lucru.
31.4. Persoana desemnatã face recomandãri, avizate de furnizorul de servicii şi verificã modul de îndeplinire a acestora.
31.5. SR îşi organizeazã o bazã de date pentru înregistrarea, monitorizarea şi evaluarea propriilor activitãţi, care este utilizatã conform legislaţiei în vigoare, în ceea ce priveşte accesul la informaţii şi asigurarea confidenţialitãţii informaţiilor cu privire la clienţi.
31.6. SR are obligaţia de a completa fişa de monitorizare a situaţiei copilului, pe care o transmite la SPSPC pentru realizarea bazei de date şi monitorizãrii situaţiei tuturor copiilor aflaţi în evidenţa sistemului de protecţie a copilului.
31.7. Toţi angajaţii SR, precum şi profesioniştii care intervin în activitatea SR la un moment dat, semneazã contracte de confidenţialitate privind informaţiile despre clienţii SR.
31.8. Coordonatorul trebuie sã ia mãsuri cu privire la orice problemã apãrutã în SR (de exemplu, rulaj mare al personalului, reclamaţii) sau în viaţa copiilor (de exemplu, abuz, abandon şcolar), în situaţiile de urgenţã, definite prin punerea în pericol a vieţii şi/sau securitãţii copilului, mãsurile trebuie luate în cel mai scurt timp, maxim 24 de ore, cu anunţarea managerului de caz şi a furnizorului de servicii.
31.9. Fondurile alocate SR de cãtre furnizorul de servicii (SPSPC, OPA sau autoritãţile administraţiei publice locale) sunt suficiente pentru îndeplinirea misiunii SR, prevederilor SMO prezente şi a oricãror alte activitãţi derulate de SR în acord cu legislaţia în vigoare şi nevoile identificate.
31.10. Coordonatorul SR are responsabilitatea de a asigura surse suplimentare de finanţare, cu precãdere prin identificarea şi mobilizarea resurselor comunitare, pentru asigurarea derulãrii activitãţilor necesare în SR şi în comunitate.
31.11. Coordonatorul SR are responsabilitatea de a superviza utilizarea fondurilor derulate de SR.
31.12. Pe tot parcursul rezidenţei în SR, copiii care au împlinit vârsta de 10 ani, precum şi familia sau, dupã caz, reprezentantul legal al copilului au acces la datele din dosarul copilului, numai dacã acest lucru nu contravine interesului superior al acestuia, în situaţia în care unele date din dosar pot pune în pericol securitatea şi dezvoltarea copilului, coordonatorul SR poate decide restricţionarea accesului persoanelor menţionate anterior la aceste date, pe o perioadã determinatã de timp, şi acest fapt se consemneazã în dosarul copilului împreunã cu motivaţia acestui fapt.

Indicatorii pentru Standardul 31
(I)31.1.1 MOF este disponibilã şi cunoscutã de personalul SR.
(I)31.1.2 Numãrul anual de convenţii de colaborare dintre furnizorul de servicii şi alte instituţii şi servicii din comunitate.
(I)31.2.1 Numãrul anual al rapoartele de vizitã, pe categorii (anunţate şi neanunţate).
(I)31.2.2 şi 31.3.1 Conţinutul rapoartelor de vizitã.
(I)31.3.2 Numãrul de copii cu care se întâlneşte persoana desemnatã de furnizorul de servicii, per vizitã, lunar şi anual.
(I)31.4 Gradul de îndeplinire a recomandãrilor formulate de persoana desemnatã de furnizorul de servicii.
(I)31.5.1 Baza de date a centrului este operaţionalã.
(I)31.5.2 SR are un sistem clar de utilizare a bazei de date de cãtre personalul unitãţii în ceea ce priveşte accesul la informaţii şi asigurarea confidenţialitãţii pentru clienţi.
(I)31.7 Existenţa contractelor de confidenţialitate.
(I)31.8 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual de mãsuri de urgenţã, tipologia acestora.
(I)31.9-31.11 Bugetul anual al SR.
(I)31.12 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual de cazuri în care accesul la unele date din dosarul copilului a fost restricţionat temporar de cãtre coordonatorul SR.

Standardul 32
Managementul resurselor umane
Coordonatorul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial se asigurã cã întregul personal este calificat şi pregãtit corespunzãtor, conştient de responsabilitãţile care îi revin prin fişa postului şi capabil sã lucreze în echipã.

Rezultat
Personalul corespunde numãrului de copii rezidenţi, nevoilor lor specifice şi dificultãţilor cu care se poate confrunta serviciul pentru protecţia copilului de tip rezidenţial la un moment dat.

Proceduri de implementare a standardului 32
32.1 Vezi prevederilor standardelor 26-29.
32.2 Personalului i se pun la dispoziţie toate documentele relevante pentru munca sa: proiectul instituţional, MOF, regulamentul de ordine interioarã sau, dupã caz, normele interne de funcţionare, proceduri de lucru etc.
32.3 Coordonatorul SR organizeazã periodic - cel puţin o datã pe lunã, sau de câte ori este nevoie şedinţe administrative cu întregul personal. Aceste şedinţe sunt planificate, au o agendã afişatã şi conţinutul lor este consemnat în procese verbale.
32.4 Copiilor nu se acordã responsabilitãţi legate de alţi copii din SR, nici pentru acoperirea lipsa de personal din cadrul SR. Copiilor cãrora li se acordã responsabilitãţi legate de anumite sarcini în cadrul SR în procesul dezvoltãrii deprinderilor de viaţã independentã, sunt supravegheaţi de cãtre personal desemnat în acest sens, pentru a se asigura cã îşi îndeplinesc adecvat sarcinile (de exemplu, fãrã sã abuzeze de alţi copii, fãrã sã se rãneascã).
32.5 Se recomandã ca personalul sã fie mixt, format din persoane de ambele sexe.
32.6 Prin activitãţile de formare, prin modul de întocmire şi revizuire a fişelor de post pentru fiecare angajat, precum şi prin toate activitãţile de comunicare internã ale SR, se promoveazã principiul muncii în echipã ca mod de intervenţie pentru asigurarea protecţiei copilului. Se organizeazã periodic sau de câte ori este nevoie şi se documenteazã reuniuni ale personalului de specialitate care constituie echipa multidisciplinarã a SR (de exemplu, pentru dezbaterea implementãrii PIP sau PIS).

Indicatorii pentru Standardul 32
(I)32.1 Vezi indicatorii corespunzãtori.
(I)32.2 Personalul cunoaşte conţinutul documentelor relevante pentru munca sa.
(I)32.3.1 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual al şedinţelor administrative cu personalul, organizate pentru a discuta, de exemplu: activitatea de îngrijire a copiilor din SR, administrarea grupului de copii prezenţi în SR, revizuirea practicilor din cadrul SR.
(I)32.3.2 Conţinutul proceselor verbale.
(I)32.4 Conţinutul PIS pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţã independentã.
(I)32.5 Distribuţia personalului pe sexe.
(I)32.6 Numãrul mediu lunar şi numãrul anual de reuniuni ale echipei multidisciplinare a SR, conţinutul documentat al acestor reuniuni.


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016