Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STANDARDE MINIME DE CALITATE din 15 septembrie 2021  pentru serviciile sociale fără cazare, organizate ca centre respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 STANDARDE MINIME DE CALITATE din 15 septembrie 2021 pentru serviciile sociale fără cazare, organizate ca centre respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi

EMITENT: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1061 bis din 5 noiembrie 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 811 din 15 septembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.061 din 5 noiembrie 2021.
──────────
    SECŢIUNEA I
    Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale fără cazare, organizate ca centre respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi
        Centrul respiro este serviciul social în cadrul căruia este îngrijit copilul cu dizabilităţi pentru o perioadă determinată de timp, perioadă în care părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, denumiţi în continuare persoană care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu, beneficiază de o perioadă de repaus, numită perioadă de respiro.
        Centrul respiro poate avea o structură diversă şi flexibilă, adaptată nevoilor comunităţii, iar în cadrul acestuia pot funcţiona mai multe componente, dar în mod obligatoriu o componentă de îngrijire de zi:
    1. Componenta de îngrijire de zi, în cadrul căreia copilul cu dizabilităţi îngrijit de părinte, tutore sau de o persoană care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui, în baza unei măsuri de protecţie specială stabilită în condiţiile legii, beneficiază pe timpul zilei de activităţi de îngrijire, educare, consiliere, abilitare/reabilitare, pentru o perioadă de maximum 10 de zile lucrătoare pe an;
    2. Componenta de îngrijire de zi la domiciliul copilului cu dizabilităţi, care, prin personal de îngrijire sau de abilitare/reabilitare, presupune deplasarea la domiciliul copilului cu dizabilităţi, cel mult de 10 ori pe an în zile lucrătoare, pe perioada absenţei de la domiciliu a părintelui, tutorelui sau a persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui, în baza unei măsuri de protecţie specială stabilită în condiţiile legii;
    3. Componenta rezidenţială de urgenţă, în cadrul căreia copilul cu dizabilităţi, îngrijit de părinte, tutore sau de o persoană care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui, în baza unei măsuri de protecţie specială stabilită în condiţiile legii, care se confruntă cu o situaţie deosebită şi/sau de urgenţă, cum ar fi decesul unui membru al familiei, îmbolnăvire, internare ş.a., este găzduit pentru o perioadă de maximum 3 zile lucrătoare ;
    4. Componenta rezidenţială, în cadrul căreia copilul cu dizabilităţi îngrijit de părinte, tutore sau de o persoană care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui, în baza unei măsuri de protecţie specială stabilită în condiţiile legii, este găzduit pentru o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice pe an.


    MODULUL I ACCESAREA SERVICIULUI (Standardele 1-2)
    STANDARD 1 - ADMITEREA ÎN CENTRUL RESPIRO
        Admiterea în centrul respiro se realizează pentru copiii cu dizabilităţi, care sunt crescuţi şi îngrijiţi de părinţi, tutore sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, în vederea oferirii acestora din urmă a unei perioade de repaus.
        Rezultat aşteptat: Copiii cu dizabilităţi îngrijiţi de părinţi, tutore sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi în baza unei măsuri de protecţie specială, beneficiază pe perioada de repaus acordată acestora din urmă, de acces la servicii de găzduire şi îngrijire, cu accent pe sănătate şi abilitare/reabilitare.
    S.1.1 Centrul deţine şi pune la dispoziţia părintelui, tutorelui sau persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, materiale informative privind activităţile derulate şi serviciile oferite, astfel încât aceştia să înţeleagă conţinutul materialelor.
        Materialele informative trebuie să cuprindă: o descriere a centrului şi a serviciilor oferite, o prezentare a spaţiilor de cazare individuale şi a spaţiilor comune, capacitatea centrului, existenţa adaptărilor pentru copiii cu dizabilităţi sau pentru anumite tipuri de dizabilitate, precum şi a altor facilităţi ale spaţiului. Materialele trebuie elaborate în format uşor de înţeles/adaptat pentru copiii cu dizabilităţi, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi mintale şi/sau psihice.
        Atât copiii, în funcţie de vârsta şi gradul lor de maturitate, cât şi persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor la domiciliu sunt informaţi cu privire la misiunea centrului şi serviciile oferite.
        Im: Centrul deţine materiale informative de prezentare care sunt puse la dispoziţia persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi.

    S1.2. Centrul are o misiune şi obiective clare, cunoscute de personal, de copiii cu dizabilităţi şi de persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestora.
        Misiunea centrului priveşte, în principal, asigurarea accesului copiilor cu dizabilităţi, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire şi abilitare/reabilitare.
        Misiunea şi obiectivele centrului sunt clar definite în regulamentul de organizare şi funcţionare denumit în continuare ROF. Instruirea personalului cu privire la ROF are loc la angajare, apoi anual şi ori de câte ori este nevoie.
    ROF-ul este disponibil la sediul centrului şi poate fi consultat de către persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor cu dizabilităţi, de reprezentanţii instituţiilor/organismelor cu responsabilităţi în domeniu precum şi de inspectorii sociali sau alte organe de control.
        Im1: ROF-ul centrului este disponibil la sediul acestuia;
        Im2: Sesiunile anuale de instruire a personalului privind ROF - ul sunt consemnate în Registrul privind informarea şi formarea continuă a personalului.

    S1.3. Centrul aplică o procedură proprie de admitere a copilului cu dizabilităţi
        Procedura de admitere este elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul.
        Pentru situaţiile planificate, admiterea copiilor în centru se face pe bază de programare, în baza cererii şi a documentelor doveditoare depuse de către persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care doreşte să beneficieze de perioada de repaus, atât pentru componenta rezidenţială, cât şi pentru cea de zi. Situaţii planificate sunt: scurt concediu de odihnă, programe de recuperare/reabilitare medicală, participarea la evenimente personale şi profesionale, consulturi medicale, analize şi investigaţii paraclinice, internare de zi ş.a.
        Pentru componenta rezidenţială de urgenţă admiterea este realizată pe baza solicitării telefonice sau prin e-mail, urmată de depunerea cererii la centru în momentul aducerii copilului cu dizabilităţi la centru documentelor doveditoare. Situaţiile de urgenţă/criză neplanificate pentru care se pot solicita serviciile componentei de urgenţă din cadrul centrului respiro pot fi, fără a se limita la acestea: decesul unui membru al familiei, îmbolnăvire, internare, ş.a.
        Pentru situaţiile neplanificate care necesită îngrijire în componenta de zi/la domiciliu, admiterea este realizată pe baza solicitării telefonice, urmată de depunerea cererii prin e-mail, fax sau poştă. Aceste situaţii pot fi: consult medical de urgenţă, însoţirea unui membru al familiei la spital etc. Angajaţii centrului întocmesc nota telefonică după fiecare programare telefonică.
        Furnizorul de servicii elaborează criterii de admitere, luând în considerare cu prioritate la admitere familiile cu vulnerabilitate crescută, precum: familii monoparentale, familii şi cu alţi membri prezentând dizabilitate, boli psihice sau cronice ş.a.
        Cererea este depusă prin mijloace electronice sau pe suport de hârtie la sediul centrului în a cărei rază teritorială se află domiciliul familiei.
        Furnizarea serviciilor se realizează personalizat în funcţie de situaţia fiecărui copil, astfel:
    - Componenta de îngrijire de zi - cel mult 10 de zile lucrătoare pe an;
    – Componenta de îngrijire la domiciliul copilului cu dizabilităţi - cel mult de 10 ori pe an în zile lucrătoare;
    – Componenta de regim de urgenţă - o perioadă de maximum 3 zile lucrătoare;
    – Componenta rezidenţială - o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice pe an.

        Serviciile pot fi furnizate în mod continuu pentru perioadele mai sus prezentate sau cu intermitenţe.
        Admiterea copilului cu dizabilităţi în centru se realizează în baza dispoziţiei de admitere emisă de reprezentantul furnizorului de servicii şi încheierea unui contract de servicii cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu.
        La admitere, persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi trebuie să înmâneze personalului centrului cel puţin următoarele:
    a) Datele de contact personale, în vederea menţinerii legăturii pe perioada de respiro;
    b) Datele de contact ale medicului de familie şi ale serviciilor de abilitare/reabilitare;
    c) Copie a planului de abilitare/reabilitare;
    d) Copii ale documentelor medicale ale copilului;
    e) Acordul privind însoţirea copilului la serviciile aflate în derulare la data admiterii în centrul respiro, pentru consulturi medicale şi pentru alte evaluări ale copilului necesare pe perioada respiro;
    f) Informaţii cu privire la medicaţia curentă a copilului necesară pe perioada de respiro, precum şi copii ale reţetelor şi recomandărilor medicului referitor la administrare;
    g) Informaţii cu privire la alergii, intoleranţe alimentare;
    h) Informaţii cu privire la limitări ale menţinerii relaţiilor personale ale copilului cu anumite persoane;
    i) Informaţii cu privire la existenţa restricţiilor copilului pentru desfăşurarea anumitor activităţi.

        Imediat după admitere, coordonatorul centrului numeşte un responsabil de caz pentru copil.
        Având în vedere că perioada de respiro este în general o perioadă scurtă de îngrijire a copilului, acomodarea copilului la noul mod de viaţă reprezintă un factor important de avut în vedere. În situaţiile planificate, admiterea în centru poate fi precedată de organizarea unor vizite ale copilului la centru.
        La admiterea în centru, persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului înmânează personalului obiectele de îmbrăcăminte şi încălţăminte necesare copilului pe perioada de respiro precum şi eventualele obiecte preferate/de ataşament (păturică, jucării etc.) pentru a-i face acomodarea cât mai uşoară pe perioada de respiro şi se întocmeşte un Proces verbal de primire-predare.
        După admitere, în ambele situaţii, planificate sau neplanificate, măsurile de acomodare sunt avute în vedere în toată perioada de respiro. Personalul tratează cu grijă copilul, este atent la nevoile copilului şi îl încurajează să-şi exprime opiniile. Se încurajează şi se sprijină crearea unei legături cu o persoană de referinţă din centru. Se menţine legătura cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului, astfel încât acesta să se simtă cât mai ocrotit.
        Anual, personalul este instruit cu privire la respectarea procedurii de admitere a copilului şi de acomodare a acestuia la perioada de respiro.
        Im1: Procedura de admitere este disponibilă la sediul centrului.
        Im2: Procedura de admitere este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la respectarea procedurii de admitere; sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S1.4. Centrul întocmeşte, pentru fiecare copil, un dosar personal care conţine obligatoriu următoarele documente:
    a) dispoziţia/decizia de admitere emisă de reprezentantul furnizorului de servicii;
    b) contractul de furnizare a serviciilor;
    c) documentul care consemnează opinia copilului în funcţie de dizabilitate, vârsta şi gradul de maturitate al acestuia cu privire la furnizarea serviciilor, pentru copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;
    d) fişa de evaluare iniţială;
    e) copia certificatului de naştere al copilului şi, după caz, a cărţii de identitate a acestuia;
    f) copii ale actelor de stare civilă ale părinţilor, hotărâri de divorţ, acordul celuilalt părinte, ordine de protecţie etc.
    g) planul de abilitare/reabilitare pentru copilul cu dizabilităţi;
    h) documente medicale, inclusiv copie după reţetele şi recomandările medicului referitor la administrarea medicaţiei curente a copilului necesară pe perioada de respiro;
    i) datele de contact ale părinţilor, tutorelui sau persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, ale medicului de familie şi ale serviciilor de abilitare/reabilitare;
    j) acordul privind însoţirea copilului la serviciile aflate în derulare la data admiterii în centrul respiro, pentru consulturi medicale şi pentru alte evaluări ale copilului necesare pe perioada de respiro;
    k) programul serviciilor oferite copilului pe perioada de respiro;
        Dosarele copiilor se păstrează în fişete/dulapuri închise, accesibile exclusiv personalului de conducere şi angajaţilor cu atribuţii stabilite în acest sens.
        După încetarea serviciilor oferite copilului în cadrul centrului, dosarele copiilor sunt arhivate şi păstrate într-un spaţiu stabilit de furnizor, special amenajat cu această destinaţie, pe perioada prevăzută în nomenclatorul arhivistic elaborat de furnizorul de servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
        Accesul personalului centrului la dosarele personale ale beneficiarilor se face numai dacă utilizatorul este înscris în lista specială aprobată de conducerea acestuia.
        Instituţiile şi organismele de inspecţie şi control au acces la dosarele personale ale copiilor în condiţiile legii.
        Im1: Dosarele copiilor sunt conforme şi disponibile la sediul centrului.
        Im2: Dosarele copiilor sunt ţinute în condiţii corespunzătoare care să asigure integritatea lor şi păstrarea confidenţialităţii datelor.
        Im3: Centrul sau furnizorul de servicii sociale are amenajat un spaţiu arhivistic corespunzător pentru păstrarea dosarelor copiilor.

    S1.5. Centrul constituie o bază de date electronică referitoare la copiii aflaţi în îngrijire pe perioada de respiro.
        Accesul personalului centrului la baza de date se face numai dacă utilizatorul este înscris în lista specială aprobată de conducerea acestuia.
        Instituţiile de inspecţie şi control au acces la baza de date în condiţiile legii.
        Im: Baza de date electronică privind beneficiarii îngrijiţi în centru este constituită şi actualizată permanent.


    STANDARD 2 ÎNCETAREA SERVICIILOR CENTRULUI RESPIRO
        Încetarea serviciilor oferite în cadrul Centrului se realizează numai după pregătirea prealabilă a copilului.
        Rezultat aşteptat: Copilul este pregătit pentru încetarea serviciilor respiro şi dispune de condiţiile necesare asigurării securităţii şi al asigurării protecţiei ulterioare.
    S2.1. Centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind încetarea serviciilor şi asigură pregătirea fiecărui copil în vederea reluării vieţii zilnice obişnuite.
        Procedura de încetare a serviciilor este elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează Centrul.
        Centrul, prin coordonatorul şi personalul său de specialitate, realizează activităţi de informare şi consiliere a copilului, adaptate în funcţie de dizabilitatea, vârsta şi gradul său de maturitate, cu privire la condiţiile şi modalităţile de încetare a îngrijirii în centrul respectiv, şi se asigură că minorul a înţeles aspectele care îl privesc.
        Im1: Procedura de încetare a serviciilor este disponibilă la sediul Centrului.
        Im2: Procedura de încetare a serviciilor este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la procedura de încetare a serviciilor; sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Copilul în funcţie de dizabilitatea, vârsta şi gradul de maturitate, împreună cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui la domiciliu, sunt informaţi cu privire la condiţiile în care încetează îngrijirea în cadrul centrului; informarea este consemnată în Registrul privind informarea copiilor.

    S2.2. În caz de forţă majoră, Centrul asigură transferul copiilor în alte servicii similare în condiţii de siguranţă, în condiţiile legii.
        Centrul deţine un plan de urgenţă elaborat de furnizorul de servicii, care se aplică în caz de forţă majoră, (evenimente imprevizibile şi/sau inevitabile cum ar fi: epidemii, incendii, calamităţi naturale etc.) sau în caz de retragere a licenţei de funcţionare/desfiinţare a serviciului social.
        Planul de urgenţă cuprinde în mod obligatoriu soluţiile alternative de transfer aplicabile copiilor în situaţiile prezentate mai sus.
        Centrul, prin coordonatorul său, realizează activităţi de informare a personalului şi activităţi de consiliere şi informare a copiilor cu privire la aplicarea planului de urgenţă.
        Im1: Planul de urgenţă este disponibil la sediul Centrului.
        Im2: Planul de urgenţă este aprobat prin decizie sau, după caz, dispoziţie, a conducătorului furnizorului de servicii sociale;
        Im3: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la aplicarea Planului de urgenţă; sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Copiii sunt informaţi/instruiţi cu privire la aplicarea Planului de urgenţă la intrare în centru; instruirea se consemnează în Registrul privind informarea/instruirea copiilor.

    S2.3. Încetarea acordării serviciilor de respiro se realizează la sfârşitul perioadei stabilite prin dispoziţie emisă de reprezentantul furnizorului de servicii.
        Centrul deţine un registru de evidenţă privind încetarea serviciilor de respiro, în care se consemnează toate informaţiile referitoare la condiţiile în care s-a efectuat încetarea serviciilor.
        În situaţia în care copilul nu se acomodează, personalul centrului anunţă imediat persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi şi împreună cu aceasta identifică o soluţie pentru copil.
        Im: Registrul de evidenţă a încetării serviciilor, completat la zi, este disponibil la sediul centrului.


    MODULUL II - EVALUARE ŞI PLANIFICARE (Standardele 1 - 2)
    STANDARDUL 1 - EVALUAREA COPILULUI
        Centrul identifică nevoile copilului anterior admiterii, cu excepţia situaţiilor neplanificate, în baza unei evaluări a situaţiei socio-familiale şi a nevoilor individuale.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de servicii adaptate nevoilor individuale identificate şi în concordanţă cu serviciile incluse în planul de abilitare/reabilitare şi în documentele medicale.
    S1.1. Evaluarea pentru admiterea planificată în centrul respiro se realizează la domiciliul copilului de către personalul de specialitate al centrului, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii.
        Evaluarea pentru admiterea în centru are ca scop identificarea obiceiurilor de viaţă ale copilului, a nevoilor, serviciilor corespunzătoare şi ascultarea opiniei copilului cu luarea în considerarea a acesteia, în funcţie de dizabilitate, vârstă, precum şi de gradul de înţelegere al acestuia.
        În cadrul evaluării se identifică problemele legate de starea generală de sănătate, de gradul de autonomie/dependenţă (totală sau parţială), de comunicare, de nevoile specifice de îngrijire, abilitare şi reabilitare, interrelaţionare, de nevoile educaţionale, culturale, riscurile posibile şi dependenţele.
        În situaţia copiilor cu dizabilităţi mintale şi psihice, personalul identifică modalitatea şi mijloacele de comunicare - augmentativă, prin simboluri - pe care persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu o utilizează în comunicarea cu copilul, astfel încât să se asigure că în centru copilul beneficiază în continuare de acest tip de comunicare.
        În situaţiile neplanificate, pentru componenta de primire de urgenţă, evaluarea se realizează în maximum 24 de ore de la admitere, pe baza discuţiilor cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu şi a documentelor puse la dispoziţie de către aceasta.
        Rezultatele evaluării, atât în situaţiile planificate cât şi în situaţiile neplanificate, se consemnează în fişa de evaluare iniţială de către minim doi specialişti.
        Im: Fisa de evaluare iniţială este disponibilă la dosarul copilului.


    STANDARDUL 2 - PLANIFICAREA SERVICIILOR
        Centrul asigură copilului derularea unui program personalizat de îngrijire, abilitare/reabilitare şi educaţie numit program de respiro.
        Rezultat aşteptat: Fiecare copil beneficiază de servicii adecvate şi adaptate nevoilor identificate în urma evaluării.
    S2.1. Centrul asigură îngrijirea şi abilitarea/reabilitarea copilului în conformitate cu programul de respiro. Personalul de specialitate întocmeşte programul de respiro.
        Programul de respiro urmăreşte respectarea programului obişnuit de viaţă al copilului, prin integrarea noilor servicii de respiro. Elaborarea programului de respiro individualizat se realizează cu participarea copilului, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate a acestuia.
        Centrul asigură toate condiţiile necesare pentru implementarea programelor de respiro.
        Programul de respiro este monitorizat de responsabilul de caz.
        Im: Programul de respiro individualizat este disponibil la dosarul fiecărui copil.


    MODULUL III - SĂNĂTATE (Standardele 1 - 2)
    STANDARDUL 1 - ASISTENŢA PENTRU SĂNĂTATE
        Centrul asigură condiţiile necesare pentru ocrotirea sănătăţii copiilor cu dizabilităţi pe perioada de respiro şi asigură accesul la serviciile medicale curente precum şi la serviciile medicale de care copiii au nevoie pe perioada de respiro.
        Rezultat aşteptat: Copiilor le este protejată sănătatea fizică, psihică şi emoţională şi li se asigură accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanţă cu nevoile individuale. Securitatea şi sănătatea copiilor sunt supravegheate permanent pe perioada de respiro.
    S1.1. Centrul deţine şi aplică o procedură privind ocrotirea sănătăţii copiilor pe perioada de respiro.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul elaborează procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului care are în vedere, în principal: aplicarea planurilor de îngrijiri curative şi de abilitare/reabilitare medicală, administrarea medicaţiei, monitorizarea stării de sănătate a copilului prin intermediul medicului de familie, însoţirea copilului la îngrijirile şi consulturile de sănătate, evidenţa examenelor medicale şi a spitalizărilor pe perioada de respiro în cazul afecţiunilor acute/intercurente, acordarea primului ajutor, măsurile de prevenţie, respectiv educaţia pentru sănătate, menţinerea igienei personale, precum şi intervenţiile în situaţii ce impun instituirea de carantină şi în situaţii de urgenţă medicală.
        Coordonatorul centrului desemnează persoanele care însoţesc copilul la îngrijirile şi consulturile de sănătate/controale medicale necesare în perioada de respiro. La prezentarea la medic se foloseşte declaraţia pe proprie răspundere primită de la părinţi sau, după caz reprezentant legal. În cazul în care sunt necesare consulturi noi, pe lângă utilizarea declaraţiei, se notifică persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului.
        Personalul centrului este instruit cu privire la acordarea primului ajutor.
        Datele de contact ale medicilor de familie precum şi numerele de telefon utile în caz de urgenţă medicală sunt expuse la loc vizibil, accesibil şi cunoscut de tot personalul.
        În dosarul copilului există informaţii cu privire la starea de sănătate a copilului (înălţime, greutate, vaccinări, alimentaţie specifică ş.a.), condiţia de sănătate (boala/bolile de care suferă, tratamentul medicamentos, terapiile pe care le efectuează), dizabilitatea (certificatul de încadrare în grad de handicap şi/sau planul de abilitare/reabilitare) şi afecţiunile cronice, acute/intercurente pe perioada de respiro (data consultaţiei/ perioada de spitalizare, profesionistul care l-a însoţit, diagnosticul, tratamentul recomandat, modul de îndeplinire a acestuia).
        Im1: Procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului este disponibilă la sediul Centrului.
        Im2: Procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului, este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Personalul Centrului este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului; instruirea este consemnată în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Datele de contact ale medicului de familie şi sau ale altor cadre medicale se găsesc în fiecare dosar al copilului.
        Im5: Numerele de telefon accesibile pentru situaţii de urgenţă de natură medicală sunt disponibile în Centru şi sunt afişate într-un loc accesibil întregului personal şi copiilor.

    S1.2. Centrul asigură continuitatea îngrijirilor medicale acordate copilului.
        Centrul are capacitatea de a asigura administrarea medicaţiei recomandate copiilor de către medicii de familie şi medicii de specialitate.
        Centrul dispune de personal calificat care administrează copiilor medicaţia orală, inhalatorii şi parenterală, exclusiv în baza recomandărilor medicului (reţete eliberate), cu excepţia administrării unor medicamente uzuale (care se eliberează fără reţetă) în caz de boli acute/acutizări ale unor boli cronice până la evaluarea copilului de către medicul de familie.
        Copiii cu vârsta peste 14 ani, care nu au dizabilităţi mintale sau psihice, îşi pot autoadministra terapia orală şi pe cea inhalatorie, în funcţie de gradul de maturitate, cu instruirea necesară şi sub supravegherea personalului calificat.
        Personalul centrului ţine evidenţa acordării medicaţiei în fişa medicală a copilului.
        Medicaţia curentă a copilului este furnizată de persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui la domiciliu. Medicaţia recomandată de medici, la nevoie, pe perioada de respiro este asigurată de centru.
        Medicamentele şi materialele necesare tratamentelor medicale sunt depozitate în spaţii speciale la care au acces numai persoanele responsabile.
        Im1: Fisa medicală a copilului cuprinde medicaţia administrată copiilor recomandată de medici (data, denumire medicament, doză, mod de administrare, medicul care recomandă, persoana care administrează).
        Im2: Sesiunile de instruire a copiilor cu vârsta peste 14 ani, fără dizabilităţi mintale sau psihice, cu privire la autoadministrarea terapiei orale/terapiei inhalatorii sunt consemnate în Registrul de informare/ instruire a copiilor.
        Im3: Medicamentele şi materialele necesare tratamentelor medicale sunt depozitate în condiţii de siguranţă.

    S1.3. Centrul asigură monitorizarea stării de sănătate a copiilor pe perioada de respiro prin personal calificat, care asigură efectuarea manevrelor terapeutice speciale recomandate de medici, manevre precum: îngrijirea stomelor, fistulelor, escarelor, a tuburilor de dren, a sondei vezicale şi altele asemenea, alimentarea artificială pe gastrostomă/sondă gastrică, alimentarea pasivă, inclusiv administrarea medicamentelor per os, manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor pulmonare, vasculare etc.
        Supravegherea stării de sănătate constă în măsurarea parametrilor fiziologici (temperatură, respiraţie, puls, tensiune arterială, diureză şi scaun), precum şi a altor parametri (somn, apetit, activ/ apatic ş.a.), periodic conform recomandărilor medicilor şi la nevoie.
        Supravegherea stării de sănătate şi manevrele terapeutice sunt efectuate de personal calificat şi consemnate în fişa medicală a copilului.
        Medicamentele, produsele şi materialele sanitare folosite pentru efectuarea manevrelor terapeutice sunt furnizate de centru şi sunt depozitate în acelaşi loc cu medicamentele.
        Im: Fisa medicală a copilului cuprinde parametri măsuraţi conform recomandărilor medicale şi a nevoilor identificate.

    S1.4. Centrul asigură evidenţa medicamentelor şi a altor materiale consumabile utilizate pentru copii.
        Centrul deţine o condică de evidenţă a medicamentelor şi a materialelor consumabile folosite pentru tratamentul copiilor, în care se consemnează numele copilului, cantitatea totală eliberată, perioada de utilizare, data eliberării, semnătura persoanei care eliberează medicamentele şi materialele sanitare şi care întocmeşte condica precum şi semnătura persoanei care primeşte în custodie medicamentele şi materialele sanitare. În condică se consemnează şi medicamentele şi materialele consumabile puse la dispoziţie de persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu.
        Im: Condica de medicamente este completată şi păstrată de personalul de specialitate desemnat de coordonatorul centrului.

    S1.5. Centrul respectă normele legale cu privire la manipularea, colectarea şi distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate precum şi a celorlalte materiale sanitare utilizate.
        Personalul care aplică prevederile legale din acest domeniu este instruit în acest sens.
        Im: Personalul Centrului este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie cu privire la manipularea, colectarea sau distrugerea medicamentelor nefolosite sau a medicamentelor expirate; instruirea este consemnată în Registrul de evidenţă privind instruirea şi formarea continuă a personalului.


    STANDARDUL 2 - IGIENA, PREVENIREA ŞI CONTROLUL INFECŢIILOR
        Centrul aplică măsurile de igienă, prevenire şi control a infecţiilor, în conformitate cu normele legale în vigoare.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt protejaţi contra riscului de infecţii.
    S2.1. Centrul respectă normele legale în vigoare privind bolile infecţioase transmisibile.
        Centrul asigură instruirea personalului privind bolile infecţioase şi normele igienico-sanitare ce trebuie respectate pentru prevenirea transmiterii acestora.
        Copiii sunt informaţi cu privire la normele de igienă personală, în funcţie de dizabilitate şi gradul de maturitate.
        Im1: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la aplicarea măsurilor de prevenire a bolilor infecţioase transmisibile, iar sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im2: Copiii sunt informaţi/instruiţi la admiterea în Centru cu privire la măsurile de prevenire a bolilor infecţioase transmisibile; instruirea se consemnează în Registrul privind informarea/instruirea copilului.

    S2.2. Toate spaţiile precum şi echipamentele şi materialele utilizate sunt menţinute curate, igienizate, ferite de orice sursă de contaminare.
        Materialele igienico-sanitare şi de dezinfecţie, precum şi echipamentele şi instrumentele de curăţenie sunt depozitate în spaţii speciale la care copiii nu au acces.
        Centrul elaborează şi aplică un program propriu de curăţenie (igienizare şi dezinfecţie) a tuturor spaţiilor, materialelor şi/sau echipamentelor de curăţenie.
        Im1: Programul de curăţenie şi igienizare este disponibil la Centru.
        Im2: Centrul deţine spaţii speciale de depozitare a materialelor igienico-sanitare, de curăţenie şi de dezinfecţie.

    S2.3. Centrul asigură colectarea şi depozitarea deşeurilor conform prevederilor legale în vigoare.
        Centrul ia toate măsurile de siguranţă pentru prevenirea transmiterii infecţiilor ca urmare a manevrării şi/sau depozitării defectuoase a deşeurilor.
        Im: Centrul dispune de coşuri, pubele sau, după caz, containere pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor.


    MODULUL IV - ABILITAREA ŞI REABILITAREA COPILULUI (Standardul 1)
    STANDARDUL 1 - ABILITAREA ŞI REABILITAREA COPILULUI
        Centrul asigură accesul copiilor la servicii de abilitare/reabilitare pe perioada de respiro.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de serviciile de abilitare/reabilitare de care au nevoie, cu scopul menţinerii/îmbunătăţirii autonomiei de care dispun la momentul admiterii în centrul respiro şi al asigurării unei participări active la viaţa comunităţii.
    S1.1. Centrul asigură servicii de abilitare/reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi,. în baza planului de abilitare/reabilitare.
        Serviciile de abilitare/reabilitare pot fi:
    a) Intervenţii medicale: medicaţie, de ex. terapia durerii, terapia inflamaţiei, reglarea tonusului muscular, ameliorarea percepţiei, ameliorarea performanţei fizice, tratamentul depresiei; proceduri practice, inclusiv injecţii şi alte tehnici de administrare a medicamentelor;
    b) Fizioterapie: electrostimulare, electroterapie, ultrasunete, aplicaţii termo- şi crioterapie, fototerapie (ex. terapie laser), hidroterapie, diatermie, masaj, drenaj limfatic manual, unde de şoc extracorporale;
    c) Consiliere psihologică şi psihoterapie, inclusiv psihoterapie de expresie (expresie grafică, plastică, corporală, verbală, psihodramă, meloterapie etc.);
    d) Alte intervenţii: kinetoterapie, gimnastică medicală, tehnici de mobilizare, terapie psiho-motrică şi de abilitate manuală, logopedie, terapie ocupaţională, terapii pentru formarea deprinderilor de autocontrol, de autonomie personală (autoservire, autogospodărire, igienă personală etc.), reorganizarea conduitelor şi restructurarea perceptiv-motorie, biofeedback, managementul disfagiei, terapie nutriţională, reabilitare, cursuri/sprijin în învăţare pentru utilizarea dispozitivelor medicale, a dispozitivelor şi tehnologiilor asistive, terapii prin învăţare (de ex. reprezentare, dezvoltarea imaginaţiei, a atenţiei, memoriei, inteligenţei, creativităţii etc.) ş.a.

        Im: Planul de abilitare/reabilitare al copiilor cu dizabilităţi, care este disponibil la dosarul copilului, cuprinde serviciile de abilitare/reabilitare accesate de copil.

    S1.2. Centrul contribuie la monitorizarea furnizării serviciilor de abilitare-/reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi pe perioada de respiro.
        Responsabilul de caz numit de centru este cel care asigură monitorizarea furnizării serviciilor de abilitare/reabilitare pe perioada de respiro, având în vedere următoarele aspecte generale: tratarea afecţiunii de bază şi a comorbidităţilor, dacă există; reducerea deteriorării şi/sau a dizabilităţii şi/sau menţinerea calităţii vieţii; prevenirea şi tratarea complicaţiilor; ameliorarea funcţionării; promovarea participării.
        Totodată, responsabilul de caz urmăreşte progresul înregistrat de copil în legătură cu dificultăţile cu care se confruntă şi modul în care sunt tratate pe perioada reabilitării, de exemplu: imobilitate, inclusiv slăbiciune, atrofie musculară, escare, spasticitate, contracturi; durere; probleme de nutriţie, deglutiţie; probleme ale vezicii urinare şi ale intestinelor (incontinenţă şi constipaţie); dificultăţi de comunicare; probleme cognitive; probleme de dispoziţie şi de comportament; dificultăţi în utilizarea dispozitivelor medicale, a dispozitivelor şi tehnologiilor asistive.
        Dacă, pe parcursul monitorizării, se constată necesitatea revizuirii planului de abilitare-/reabilitare, responsabilul de caz notifică SPAS/DGASPC de sector în vederea luării măsurilor care se impun.
        La finalul perioadei de respiro, responsabilul de caz întocmeşte un scurt raport de monitorizare pe care îl predă persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi la domiciliu. În cazul copiilor cu dizabilităţi, raportul este înaintat şi SPAS/ DGASPC de sector. În cazul copiilor cu boli cronice, raportul este înaintat şi medicului de familie.
        Im1: Raportul de monitorizare se află la dosarul copilului.
        Im2: Notificarea SPAS/DGASPC de sector, atunci când planul de abilitare/reabilitare necesită revizuire, se află la dosarul copilului.

    S1.3. Centrul poate sprijini persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului în realizarea demersurilor pentru asigurarea de dispozitive medicale, dispozitive şi tehnologii asistive necesare copiilor cu dizabilităţi.
        Im: Documentele justificative pentru solicitarea de dispozitive medicale, dispozitive şi tehnologii asistive se află la dosarul copilului.


    MODULUL V - EDUCAŢIA (Standardele 1 - 2)
    STANDARDUL 1 - EDUCAŢIA
        Centrul asigură derularea de activităţi de educaţie informală şi non-formală pentru copiii beneficiari de respiro şi sprijină copilul pentru continuarea educaţiei formale.
        Rezultat aşteptat: Fiecare copil este implicat în activităţi de educaţie informală şi/sau formală adaptate şi adecvate vârstei, nevoilor, dizabilităţii/condiţiei de sănătate, potenţialului său de dezvoltare şi particularităţilor de personalitate.
    S1.1. Centrul încurajează şi sprijină copiii să participe la activităţi de educaţie informală şi non- formală, potrivit opţiunilor lor şi cu acordul persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor.
        Centrul le asigură materialele şi echipamentele necesare pentru activităţile de educaţie informală şi non- formală desfăşurate pe perioada de respiro.
        Totodată, centrul asigură materiale, adaptate şi adecvate activităţilor de educaţie pe care le desfăşoară cu copilul.
        Im: Materialele necesare pentru realizarea activităţilor de educaţie informală şi non-formală sunt suficiente, adaptate, asistive (după caz) şi răspund calitativ nevoilor copiilor.


    STANDARDUL 2 - CONSILIEREA PERSOANELOR CARE SE OCUPĂ DE CREŞTEREA ŞI ÎNGRIJIREA COPILULUI
        Centrul asigură informarea şi consilierea persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului ori de câte ori este nevoie.
        Rezultat aşteptat: Persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor la domiciliu beneficiază de serviciile de consiliere pe care centrul le asigură direct sau prin partenerii săi.
    S2.1. Centrul asigură servicii de consiliere socială şi psihologică, eventual medicală şi juridică, în funcţie de nevoile persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor la domiciliu. Serviciile de consiliere se asigură şi în situaţii de criză.
    a) Servicii de consiliere socială şi psiho-socială privesc, fără a se limita:
    - drepturile legale, inclusiv pe care le poate solicita de la comunitatea locală de domiciliu, pentru îmbunătăţirea situaţiei materiale sau financiare;
    – drepturile copiilor încadraţi în grad de handicap.
    – orientarea şcolară şi prevenirea abandonului şcolar;
    – orientarea vocaţională/ profesională şi facilitarea găsirii unui loc de muncă;
    – prevenirea situaţiilor de abuz, neglijare şi exploatare;
    – facilitarea integrării în viaţa de familie şi a comunităţii;
    – promovarea vieţii de familie şi menţinerea relaţiilor armonioase dintre părinţi şi copil.

    b) Serviciile de consiliere psihologică se adresează persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor, la cererea acestora, dar când situaţia o impune, acestea pot privi familia în ansamblu, părinţi şi copii.
        Im: Documentele privind derularea serviciilor de consiliere pentru persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor sunt disponibile la sediul centrului.

    S2.2. Serviciile de consiliere sunt acordate de personal calificat în sediul centrului sau în sediile partenerilor. Serviciile de consiliere psihologică se pot desfăşura în cabinetele psihologilor cu care centrul are încheiate contracte de servicii.
        Activitatea de consiliere se desfăşoară individual şi/sau în grup.
        În situaţiile în care consilierea priveşte copilul împreună cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui, centrul asigură un spaţiu special amenajat şi securizant pentru copil.
        Im1: CV-urile, documentele privind studiile de specialitate, acreditările pentru derularea serviciilor de consiliere sunt disponibile la dosarul personalului.
        Im2: Protocoalele de colaborare şi contractele de servicii psihologice sunt disponibile la sediul centrului.


    MODULUL VI - DREPTURI ŞI ETICĂ (Standardele 1 - 3)
    STANDARD 1 - RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ŞI A ETICII PROFESIONALE
        Centrul îşi desfăşoară activitatea cu respectarea drepturilor copiilor şi a eticii profesionale.
        Rezultat aşteptat: Drepturile copilului sunt cunoscute şi respectate de personalul centrului care îşi desfăşoară activitatea conform unui cod de etică propriu.
    S1.1. Centrul măsoară gradul de satisfacţie al persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi, precum şi al copiilor, în funcţie de vârstă, dizabilitate şi grad de maturitate, în scopul evaluării calităţii serviciilor acordate.
        Centrul aplică o procedură proprie de măsurare a gradului de satisfacţie al persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi şi al copiilor, prin care stabileşte modalităţile şi instrumentele utilizate (de ex: chestionare, discuţii individuale şi de grup, direct şi/sau online etc.).
        Pe baza informaţiilor culese/primite, modul în care se îmbunătăţeşte acordarea serviciilor, atunci când este cazul, este stabilit împreună cu personalul şi coordonatorul Centrului. Schimbările propuse şi realizate sunt consemnate şi păstrate de către furnizorul de servicii sociale şi vor fi puse la dispoziţia organelor de control.
        Instrumentele de măsurare a gradului de satisfacţie al beneficiarilor se aplică de către reprezentantul furnizorului de servicii sociale, într-o manieră care să respecte confidenţialitatea.
        Im1: Procedura de măsurare a gradului de satisfacţie al persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi, precum şi al copiilor este disponibilă la sediul Centrului.
        Im2: Procedura de măsurare a gradului de satisfacţie al copiilor este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Instrumentele completate în vederea măsurării gradului de satisfacţie al copiilor sunt disponibile la sediul Centrului.

    S1.2. Personalul centrului îşi desfăşoară activitatea în baza unui Cod de etică.
        Centrul deţine şi aplică un Cod propriu de etică care cuprinde un set de reguli ce privesc, în principal, respectarea eticii profesionale în relaţia cu beneficiarii, asigurarea unui tratament egal pentru toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, acordarea serviciilor exclusiv în interesul copiilor.
        Centrul organizează sesiuni de instruire a personalului privind prevederile Codului de etică.
        Im1: Codul de etică este disponibil la sediul Centrului.
        Im2: Codul de etică este aprobat prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie cu privire la Codul de etică; instruirea se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.


    STANDARDUL 2 - RELAŢIILE COPIILOR CU PERSONALUL
        Centrul se asigură că relaţiile personalului cu copiii răspund normelor de conduită morală, profesională şi socială.
        Rezultat aşteptat: Copiii au o relaţie firească cu personalul centrului, bazată pe sinceritate şi respect reciproc, empatie şi compasiune din partea personalului.
    S2.1. Centrul se asigură că personalul cunoaşte modalităţile de abordare şi relaţionare cu copiii cu dizabilităţi/copiii cu boli cronice.
        Centrul se asigură că personalul, mai ales cel cu responsabilităţi directe în îngrijirea, educarea şi abilitarea/ reabilitarea copiilor, are abilităţi empatice şi de comunicare, astfel încât să poată relaţiona în mod benefic cu aceştia.
        Furnizorul de servicii elaborează o procedură privind interacţiunea şi relaţionarea personalului cu copiii. Procedura stabileşte modalităţile de relaţionare şi limitele acestora, regulile aplicabile ambelor părţi, explicate şi convenite cu copiii, obligaţiile personalului necesare pentru facilitarea relaţionării cu copiii, de ex: cunoaşterea dizabilităţii, a particularităţilor de vârstă şi a diferenţelor individuale de conduită ale copiilor, adoptarea unui comportament imparţial, echitabil şi nediscriminator faţă de copii, capacitatea de a preveni şi rezolva amiabil neînţelegerile în cadrul colectivităţii respective ş.a.
        Centrul instruieşte personalul cu privire la metodele de abordare, comunicare şi relaţionare cu copiii, în funcţie de vârsta, dizabilitatea/condiţia de sănătate, nivelul de dezvoltare şi particularităţile psiho- comportamentale ale acestora.
        Im1: Procedura privind interacţiunea şi relaţionarea personalului cu copiii este disponibilă la sediul Centrului.
        Im2: Procedura privind interacţiunea şi relaţionarea personalului cu copiii este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie cu privire la Procedura privind interacţiunea şi relaţionarea personalului cu copiii; instruirea este consemnată în Registrul pentru instruirea şi formarea continuă a personalului.


    STANDARDUL 3 - SUGESTII / SESIZĂRI / RECLAMAŢII
        Centrul încurajează persoanele care se ocupă de creşterea copilului cu dizabilităţi şi copiii, în funcţie de vârstă, dizabilitate/condiţie de sănătate şi grad de maturitate, să ofere sugestii pentru îmbunătăţirea vieţii cotidiene şi să sesizeze orice nemulţumire referitoare la serviciile oferite şi activitatea personalului, inclusiv aspecte privind situaţii de violenţă asupra copilului, conform legii.
        Rezultat aşteptat: Opiniile persoanelor care se ocupă de creşterea copilului cu dizabilităţi şi ale copiilor, precum şi aspectele şi situaţiile care nemulţumesc copiii sunt cunoscute de personalul şi coordonatorul centrului şi, după caz, de conducerea furnizorului de servicii sociale care administrează centrul, astfel încât să poată fi luate măsurile care se impun pentru corectarea acestora.
    S3.1. Centrul asigură condiţiile necesare pentru colectarea sugestiilor şi reclamaţiilor copiilor şi ale persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestora cu privire la serviciile primite.
        Cu acest scop, centrul îşi stabileşte propria procedură privind sugestiile şi reclamaţiile prin care reglementează aspecte referitoare la: modalităţile de comunicare (scrisă, verbală, telefonică, online, în formate adaptate dizabilităţii: de ex. comunicare prin simboluri cu copiii), modalităţile de obţinere a informaţiilor de la copiii cu dizabilităţi, mai ales de la copiii cu dizabilităţi psihice şi mintale, cui se adresează, cum şi unde se înregistrează, modalitatea de răspuns, procedee de soluţionare. Procedura face parte din ROF.
        Im1: Procedura privind sugestiile şi sesizările/reclamaţiile este disponibilă la sediul Centrului.
        Im2: Procedura privind sugestiile, sesizările şi reclamaţiile este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Centrul deţine instrumentele necesare pentru colectarea sugestiilor şi reclamaţiilor din partea copiilor cu dizabilităţi mintale şi psihice.

    S3.2. Centrul asigură înregistrarea şi arhivarea sugestiilor, sesizărilor şi reclamaţiilor.
        Sugestiile/sesizările/reclamaţiile se înregistrează într-un Registru de evidenţă a sugestiilor, sesizărilor şi reclamaţiilor, cu dată şi număr. Tot în registru se consemnează şi cum sau fost soluţionate sugestiile/ sesizările/reclamaţiile. Semnalările cu privire la suspiciuni/situaţii de violenţă asupra copilului, deşi pot urma aceeaşi modalitate de comunicare, se consemnează într-un registru diferit.
        Completarea datelor în registru se efectuează de către o persoană desemnată de coordonatorul centrului.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul este informat trimestrial cu privire la numărul de sugestii/sesizări/reclamaţii înregistrate şi numărul celor soluţionate. Totodată, este informat ori de câte ori este nevoie să se implice în soluţionare.
        Sugestiile, sesizările şi reclamaţiile primite pe suport de hârtie se arhivează într-un dosar şi se păstrează la sediul centrului cel puţin 2 ani de la înregistrare.
        Im1: Registrul de evidenţă a sugestiilor/sesizărilor/reclamaţiilor este disponibil la sediul centrului.
        Im2: Dosarul cuprinzând sesizările şi reclamaţiile din ultimii doi ani este arhivat şi păstrat la sediul centrului.

    S3.3. Centrul informează persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi la domiciliu şi copiii, în funcţie de vârstă, dizabilitate şi grad de maturitate, asupra modalităţii de formulare a eventualelor sugestii/sesizări/reclamaţii.
        Centrul informează şi instruieşte copiii, în concordanţă cu vârsta, dizabilitatea şi gradul de maturitate, cu privire la dreptul de a face sugestii, sesizări şi reclamaţii precum şi asupra modalităţilor de formulare şi transmitere a acestora.
        Im: Copiii sunt informaţi/instruiţi cu privire la modalităţile de formulare a eventualelor sugestii, sesizări/reclamaţii; informarea este consemnată în Registrul privind informarea/instruirea copiilor.


    MODULUL VII - PROTECŢIA ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ASUPRA COPILULUI (Standardul 1)
    STANDARDUL 1 - PROTECŢIA ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ASUPRA COPILULUI
        Centrul desfăşoară activităţi pentru prevenirea oricărei forme de violenţă asupra copilului şi asigură sau facilitează accesul la servicii de consiliere psihologică/psihoterapie atât pentru copil, cât şi pentru persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia.
        Rezultat aşteptat: Copiilor li se asigură un mediu de viaţă protejat, orice suspiciune sau situaţie de violenţă asupra acestuia, inclusiv de tratamente neglijenţe sau degradante fiind soluţionate prompt şi în interesul superior al copilului de către personalul centrului, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    S1.1. Centrul are aprobată şi aplică o procedură proprie privind identificarea şi soluţionarea oricărei forme de violenţă asupra copilului.
        Centrul are aprobată şi aplică o procedură proprie privind identificarea/semnalarea şi soluţionarea oricărei forme de violenţă asupra copilului.
        Atât responsabilul de caz al copilului cât şi personalul din Centru monitorizează starea de sănătate fizică şi psihică a fiecărui copil beneficiar. Aceştia sunt instruiţi pentru a recunoaşte şi sesiza orice situaţie de risc de violenţă sau de violenţă asupra copilului.
        Responsabilul de caz iniţiază demersurile necesare pentru evaluarea şi consilierea psihologică a copilului victimă în cel mai scurt timp de la identificarea situaţiei de violenţă.
        La orice suspiciune de violenţă asupra copilului din Centru, responsabilul de caz informează de îndată conducerea furnizorului de servicii sociale, care dispune de urgenţă verificarea situaţiei şi/sau, după caz, cercetarea administrativă.
        În cazul în care abuzul/neglijarea/exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, furnizorul de servicii sociale are obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de toţi copiii aflaţi în grija sa.
        În cazul formelor de violenţă exercitate de către alţi copii din Centru, personalul centrului ia măsuri pentru a limita contactul dintre copilul victimă al violenţei şi copilul/copiii agresor/i.
        La dosarul copilului din Centru sunt anexate toate informaţiile relevante cu privire la situaţia de violenţă asupra copilului identificată şi măsurile întreprinse pentru copilul victimă şi pentru copilul agresor.
        Im1: Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă asupra copilului este disponibilă la sediul Centrului;
        Im2: Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă asupra copilului, este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.

    S1.2. Copiii sunt încurajaţi şi sprijiniţi adecvat şi adaptat pentru a sesiza orice formă de violenţă manifestată asupra lor, inclusiv tratamente inumane sau degradante la care sunt supuşi de către persoanele cu care vin în contact.
        Centrul şi furnizorul de servicii sociale organizează sesiuni de informare şi consiliere a copiilor în mod adecvat şi adaptat dizabilităţii cu privire la actul de violenţă, tratamentele inumane, degradante sau discriminatorii, relaţiile inter-umane, modalităţile de opoziţie.
        Personalul de specialitate din Centru are obligaţia de a transmite copilului prin modalităţi simple de comunicare, adecvate şi adaptate, cum poate acesta să înţeleagă şi să sesizeze posibilele manifestări de violenţă manifestate asupra sa.
        Copiii trebuie să fie trataţi cu empatie, grijă, compasiune şi atenţie individualizată. Trebuie evitată dezumanizarea victimelor, preconcepţiile personale. Este interzisă acuzarea victimelor pentru că au ajuns într-o situaţie de vulnerabilitate.
        Centrul asigură sau facilitează accesul la sprijin psihologic şi consiliere psihologică a copilului, în situaţia de revictimizare sau de identificare a producerii unei noi manifestări de violenţă asupra sa.
        Im: Copiii sunt informaţi/instruiţi cu privire la recunoaşterea situaţiilor de violenţă: instruirea este consemnată în registrul de informare/ instruire a copiilor.

    S1.3. Centrul asigură sau facilitează instruirea personalului propriu de câte ori este nevoie cu privire la prevenirea, identificarea şi combaterea diferitelor forme de violenţă asupra copilului.
        Este interzisă orice formă de violenţă asupra copilului (verbală, emoţională sau fizică) exercitată de către persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui, personal de îngrijire sau alte persoane cu care interacţionează copilul, conform legii.
        Personalul din Centru este instruit periodic sau de câte ori este nevoie cu privire la prevenirea, identificarea şi combaterea diferitelor forme de violenţă asupra copilului, modalităţile de identificare a semnelor evocatoare a situaţiilor de violenţă asupra copilului şi semnalarea riscurilor la care pot fi sau au fost supuşi copiii în Centru sau în comunitate.
        În lipsa unor resurse proprii de formare, Centrul şi furnizorul de servicii sociale facilitează accesul personalului său la cursuri de formare cu privire la prevenirea şi combaterea oricărei forme de violenţă asupra copilului.
        Im: Personalul Centrului este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie cu privire la identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă asupra copilului; instruirea este consemnată în Registrul pentru instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S1.4. Centrul aplică prevederile legale cu privire la semnalarea către alte instituţii competente, a oricărei situaţii de violenţă asupra copilului şi ia toate măsurile în interesul superior al copilului, în regim de urgenţă.
        Coordonatorul Centrului sau, în lipsa acestuia, persoana care a identificat o situaţie de violenţă asupra copilului are obligaţia de a semnala imediat situaţia de violenţă asupra copilului, conducerii furnizorului de servicii sociale care administrează Centrul.
        În situaţia în care situaţia de violenţă a fost identificată într-un centru administrat de furnizori privaţi de servicii sociale, coordonatorul centrului respectiv sau, în lipsa acestuia, persoana care a identificat situaţia are obligaţia de a informa direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificată situaţia.
        Centrul deţine un Registru de evidenţă a cazurilor de violenţă identificate, în care se menţionează inclusiv instituţiile sesizate şi, după caz, măsurile întreprinse.
        Im: Registrul de evidenţă a cazurilor de violenţă asupra copilului este actualizat şi este disponibil la sediul Centrului.


    MODULUL VIII - GESTIONAREA ŞI NOTIFICAREA INCIDENTELOR DEOSEBITE (Standardele 1 - 2)
    STANDARDUL 1 - GESTIONAREA INCIDENTELOR DEOSEBITE
        Centrul aplică reguli clare privind gestionarea incidentelor deosebite, prin intervenţie rapidă, integrată şi eficientă, cu limitarea consecinţelor asupra copilului.
        Rezultat aşteptat: Posibilele incidente care pot apărea în perioada de respiro sunt identificate, soluţionate rapid, integrat şi eficient, cu limitarea consecinţelor asupra copilului, şi sunt înregistrate.
    S1.1. Centrul asigură evidenţa incidentelor deosebite care afectează copilul.
        Centrul deţine un registru special de evidenţă a incidentelor deosebite care pot afecta sau afectează integritatea fizică şi psihică a copilului (îmbolnăviri, accidente, agresiuni etc.) sau alte incidente în care acesta a fost implicat (plecare neautorizată din centru, furt, răpire, comportament imoral etc.).
        În registru se consemnează data producerii incidentului, natura acestuia, consecinţele asupra copilului identificat prin nume, prenume şi vârstă, data notificării instituţiilor competente ce trebuie informate conform legii, măsurile luate.
        Im: Registrul de evidenţă a incidentelor deosebite este disponibil la sediul Centrului.


    STANDARDUL 2 - NOTIFICAREA CU PRIVIRE LA INCIDENTELE DEOSEBITE
        Centrul notifică persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului, furnizorul de servicii sociale şi alte instituţii, după caz, cu privire la incidentele deosebite în care sunt implicaţi copiii şi personalul propriu.
        Rezultat aşteptat: Furnizorul de servicii analizează incidentele deosebite, poate contribui la soluţionarea lor şi lua măsuri pentru prevenirea unor incidente asemănătoare.
    S2.1. Centrul informează instituţiile competente cu privire la toate incidentele deosebite petrecute în centru.
        În situaţii deosebite, dacă există suspiciuni cu privire la o vătămare corporală importantă ori accident, apariţia unui focar de boli transmisibile, dacă se constată fapte care pot constitui contravenţii sau infracţiuni sau se semnalează orice alte evenimente care afectează calitatea vieţii copiilor, inclusiv fuga sau dispariţia copilului, Centrul informează imediat telefonic şi pe e-mail furnizorul de servicii sociale şi organele competente prevăzute de lege, după caz (parchet, poliţie, direcţie de sănătate publică etc.). Notificarea scrisă se redactează în maximum 24 ore.
        Im: Centrul deţine un Registru de evidenţă a incidentelor deosebite, în care sunt consemnate anunţurile telefonice şi notificările transmise către instituţiile publice, cu menţionarea tipului de incident, data şi ora notificării şi instituţia instituţiile anunţate.


    MODULUL IX - MANAGEMENT ŞI RESURSE UMANE (Standardele 1 - 2)
    STANDARDUL 1 - ADMINISTRARE, ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE
        Organizarea, administrarea şi funcţionarea centrului se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt îngrijiţi şi protejaţi într-un serviciu care funcţionează în condiţiile legii.
    S1.1. Centrul este administrat şi coordonat de personal de conducere competent.
        În cazul serviciilor sociale publice fără personalitate juridică, conducerea centrului se află în sarcina unui şef de centru sau, după caz, de un coordonator.
        Şeful de centru trebuie să fie absolvent de studii universitare de licenţă acreditate, absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul psihologie, asistenţă socială sau sociologie, cu vechime de minimum 2 ani în domeniul serviciilor sociale, sau absolvenţi cu diplomă de licenţă ai învăţământului superior în domeniul juridic, medical, economic sau al ştiinţelor administrative, cu experienţă de minimum 5 ani în domeniul serviciilor sociale.
        Im: Fisa de post a coordonatorului Centrului, care cuprinde condiţiile de ocupare a postului este disponibilă în copie la sediul Centrului.

    S1.2. Centrul asigură instruirea personalului şi facilitează accesul acestuia la cursuri de perfecţionare şi formare profesională.
        Pregătirea personalului Centrului este un proces continuu de dezvoltare a unor abilităţi şi cunoştinţe specifice şi necesare acordării de servicii copiilor cu dizabilităţi. Acest proces urmăreşte atât dobândirea unor abilităţi de interrelaţionare şi de oferire de asistenţă specializată copiilor cu dizabilităţi cât şi capacitatea de planificare a activităţilor specifice şi cooperare cu partenerii de proiecte, menţinerea şi îmbunătăţirea performanţelor profesionale specifice.
        Coordonatorul centrului pune la dispoziţia personalului toate procedurile aplicate în activitatea curentă şi organizează sesiunile de instruire în centru sau la sediul furnizorului de servicii sociale.
        Sesiunile de instruire şi cursurile de perfecţionare/formare profesională se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        La angajare, în lipsa unei formări iniţiale în domeniul protecţiei şi asistenţei copilului cu dizabilităţi, fiecare angajat beneficiază de formare specifică în acest domeniu, asigurată din bugetul centrului sau, după caz, al furnizorului de servicii sociale.
        Personalul de specialitate este încurajat să participe la diverse cursuri de formare care îl pot ajuta în optimizarea muncii lui, inclusiv seminarii şi conferinţe.
        Im1: Documentele privind formarea personalului sunt disponibile la dosarul de personal.
        Im2: Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului actualizat este disponibil la sediul Centrului.

    S1.3. Activitatea Centrului este supusă unui proces permanent de autoevaluare şi este monitorizată de furnizorul de servicii sociale.
        Coordonatorul centrului se asigură că serviciile oferite de către personalul din Centru sunt la nivelul de calitate prevăzut de standardele în vigoare, fără a se limita însă la acestea.
        Neregulile identificate şi modalităţile de soluţionare, obiectivele neîndeplinite, eventuale revizuiri se consemnează în planurile anuale de acţiune aferente Proiectului instituţional propriu. Planurile anuale de acţiune sunt transmise DGASPC spre informare.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul monitorizează activitatea acestuia şi situaţia copiilor prin vizite periodice efectuate de personal de specialitate. Persoanele menţionate întocmesc rapoarte de monitorizare în care se consemnează deficienţele constatate, recomandările formulate şi termenele de remediere.
        Im1: Planurile anuale de acţiune sunt disponibile la sediul Centrului.
        Im2: Rapoartele de monitorizare întocmite de reprezentanţi ai furnizorului de servicii sociale, în copie, sunt disponibile la sediul Centrului.

    S1.4. Conducerea centrului cunoaşte şi aplică normele legale privind gestionarea şi administrarea resurselor financiare, materiale şi umane ale centrului.
        Centrul este evaluat periodic de autoritatea/organizaţia/instituţia care îl coordonează metodologic şi/sau îl finanţează, conform unui set de indicatori care privesc eficienţa administrării resurselor umane, financiare, materiale, precum şi eficacitatea şi performanţa activităţii desfăşurate.
        Centrul este supus unui audit intern/evaluare internă cel puţin o dată la 3 ani sau ori de câte ori este necesar, în baza indicatorilor proprii de măsurare a eficienţei, eficacităţii şi performanţei activităţii sale.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul deţine documentele financiar-contabile, precum şi rapoartele de control ale organismelor prevăzute de lege (ex: Curtea de Conturi, Inspecţia Muncii ş.a.).
        Im: Rapoartele de audit intern/evaluare internă, în copie, (dacă aceste evaluări au fost realizate) sau, după caz, notificarea coordonatorului centrului în original sunt disponibile la sediul Centrului.

    S1.5. Conducerea centrului realizează comunicarea şi colaborarea permanentă cu serviciile publice de asistenţă socială de la nivel judeţean şi local precum şi cu alte instituţii publice locale şi organizaţii ale societăţii civile active din comunitate.
        Centrul participă la evenimente şi programe comune cu alte servicii sociale/instituţii publice şi private din comunitate.
        Centrul consemnează şi păstrează corespondenţa cu orice autoritate/instituţie publică sau privată, cu organizaţii ale societăţii civile, culte etc., precum şi orice alte documente care evidenţiază colaborarea sau parteneriatul cu acestea.
        Im: Corespondenţa cu instituţiile care au atribuţii în cadrul Mecanismului naţional de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane este disponibilă la sediul Centrului.


    STANDARDUL 2 - RESURSE UMANE
        Centrul dispune de o structură de personal care să asigure activităţile şi serviciile acordate, în concordanţă cu misiunea, scopul/funcţiile centrului şi cu nevoile copiilor.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt îngrijiţi, educaţi şi protejaţi de personal suficient şi competent.
    S2.1. Structura de personal a centrului corespunde din punct de vedere al calificării cu serviciile acordate.
        Centrul angajează personal calificat, achiziţionează serviciile unor specialişti şi/sau încheie contracte de colaborare cu aceştia, pentru realizarea activităţilor/serviciilor acordate.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul organizează un sistem de supervizare a resurselor umane, care facilitează funcţionarea centrului la randament optim. Şedinţele de supervizare se desfăşoară individual şi în echipă. Supervizarea se efectuează de specialişti cu studii superioare socio-umane cu pregătire în supervizare şi experienţă de cel puţin doi ani în servicii pentru copil şi familie în plus faţă de persoanele cărora li se asigură supervizarea respectivă.
        Im1: Statul de funcţii aprobat, în copie, contractele de prestări servicii încheiate cu diverşi specialişti, contractele de colaborare sunt disponibile, în copie, la sediul Centrului.
        Im2: Procesele verbale ale şedinţelor de supervizare a personalului sunt disponibile, în copie, la sediul Centrului.

    S2.2. Conducerea centrului respectă dispoziţiile legale privind angajarea personalului (Codul Muncii)/contractarea specialiştilor (Codul Civil).
        Pe lângă angajaţii proprii şi/sau personalul de specialitate ale căror servicii sunt achiziţionate, centrul încurajează folosirea voluntarilor şi încheie cu aceştia contracte de voluntariat, conform legii.
        Im: Contractele de muncă, contractele de furnizare de servicii şi contractele de voluntariat sunt disponibile, în copie, la sediul centrului.

    S2.3. Conducerea centrului întocmeşte fişa postului pentru fiecare persoană angajată.
        În fişele de post se înscriu atribuţiile concrete ale angajatului, relaţiile de subordonare şi de colaborare, fiind semnate de persoana care le-a întocmit şi de angajat.
        Fişele de post sunt revizuite ori de câte ori atribuţiile angajatului se modifică.
        Toţi angajaţii centrului, precum şi profesioniştii care intervin în activitatea acestuia la un moment dat, semnează contracte de confidenţialitate privind informaţiile despre copiii beneficiari.
        Im: Fişele de post ale personalului sunt disponibile, în copie, la sediul centrului.

    S2.4. Conducerea centrului realizează anual evaluarea personalului.
        Fişele de evaluare descriu atribuţiile persoanei evaluate şi notează gradul de îndeplinire şi performanţele acesteia, fiind semnate de către persoana care le-a întocmit şi de persoana evaluată.
        Fişele de evaluare se întocmesc cel târziu până la 31 ianuarie a fiecărui an, pentru anul anterior.
        Im: Fişele de evaluare a personalului sunt disponibile la sediul centrului.

    S2.5. Centrul dispune de numărul şi structura de personal necesară desfăşurării activităţilor proprii în condiţii optime.
        Centrul stabileşte o structură organizatorică şi de personal adecvată şi totodată flexibilă, adaptată la componentele respiro şi la numărul, tipul de dizabilitate, vârsta, gradul de dependenţă şi nevoile copiilor.
        Normarea personalului care asigură continuitatea în servicii diferă de la o componentă de respiro la alta şi este specificată în anexele 1-3 pentru fiecare componentă în parte.
        Centrul trebuie să dispună de următoarele categorii de personal, indiferent de componentele de respiro:
    a) personal pentru îngrijirea de bază şi educaţia non-formală şi informală;
    b) personal pentru îngrijirea sănătăţii;
    c) personal pentru abilitare/reabilitare;
    d) personal pentru conducere şi administrare.

        Personalul pentru educaţia non-formală şi informală este reprezentat de educator, educatorul specializat, pedagog, psihopedagog etc.
        Personalul pentru îngrijirea sănătăţii este reprezentat de medici, infirmiere, asistente medicale.
        Personalul pentru abilitare/reabilitare este reprezentat de medici, psihologi, kinetoterapeuţi, logopezi, asistenţi sociali etc.
        Pentru componenta de îngrijire la domiciliu este prevăzut personal din toate categoriile de personal a)-c).
        Selectarea profesioniştilor menţionaţi mai sus la fiecare categorie de personal în parte se face în acord cu componentele de respiro din cadrul centrului. Specializările şi acreditările acestora corespund cu activităţile derulate de centru.
        Coordonatorul centrului depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea îngrijirilor pe parcursul a 24 de ore şi informează în scris, ori de câte ori situaţia o impune, furnizorul de servicii sociale care administrează centrul cu privire la lipsa personalului.
        Im: Centrul dispune de personal de îngrijire, supraveghere şi educare suficient, astfel încât să asigure continuitatea activităţii centrului.

    S2.6. Personalul centrului are controalele medicale periodice efectuate conform normelor legale în vigoare.
        Im: Documentele emise ca urmare a controalelor medicale periodice efectuate se păstrează la dosarele de personal ale angajaţilor.

    ANEXA 1

                                         COMPONENTA DE ÎNGRIJIRE DE ZI
        Componenta de zi este obligatorie şi poate funcţiona de sine stătător sau cu oricare dintre componentele prevăzute în anexele nr. 2 şi 3.

    MODULUL I - VIAŢA COTIDIANĂ - NEVOI CURENTE (Standardele 1 - 4)
    STANDARDUL 1 - ALIMENTAŢIE
        Centrul asigură copiilor o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, ţinând cont de vârsta, nevoile şi preferinţele acestora, precum şi de dieta recomandată de medic.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată pe perioada de respiro, care asigură toate principiile nutritive necesare creşterii şi dezvoltării acestora şi/sau menţinerii unui nivel de sănătate cât mai bun în limitele afecţiunii pe care o au.
    S1.1. Centrul deţine spaţii special destinate preparării şi păstrării alimentelor.
        Centrul amenajează spaţii special destinate, după caz, preparării, prelucrării, depozitării şi păstrării alimentelor: bucătărie, oficiu, cămară sau beci, dotate cu instalaţii, aparatură şi echipamente specifice (chiuvete cu apă curentă, echipamente de pregătire a hranei, frigider, congelator şi altele asemenea).
        Centrul poate asigura alimentaţia copiilor şi prin intermediul cateringului.
        Centrul respectă normele sanitar-veterinare în vigoare.
        Im: Centrul deţine spaţii special amenajate şi dotate pentru depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor.

    S1.2. Centrul asigură copiilor condiţii de siguranţă, confort şi o ambianţă plăcută, cât mai apropiată de cea familială, pentru servirea meselor.
        Centrul deţine un spaţiu în care se serveşte masa, bine iluminat, amenajat şi dotat cu materiale uşor de igienizat şi cu mobilier suficient, funcţional şi confortabil, care oferă o ambianţă plăcută, cât mai aproape de mediul familial. Vesela şi tacâmurile sunt suficiente, adaptate nevoilor copiilor, după caz.
        Când situaţia o impune, pentru a se hrăni şi hidrata, copiii primesc ajutor acordat de personalul de îngrijire şi/sau de alţi copii, într-o manieră care să asigure demnitatea şi integritatea acestora. Dacă este necesar, copilul poate fi ajutat de personalul din centrul de respiro pentru a se hrăni să se hrănească, pe perioada de respiro, dacă personalul din centrul de zi nu o poate face (serviciu licenţiat separat).
        Im1: Centrul de zi deţine un spaţiu adecvat pentru servirea meselor.
        Im2: După caz, programul zilnic al copilului din centrul de zi (licenţiat separat) menţionează profesionistul din centrul de respiro care asigură sprijinul necesar copilului pentru a se hrăni şi hidrata ori de câte ori este nevoie.

    S1.3. Centrul asigură fiecărui copil 1-2 mese principale/zi şi/sau gustări.
        Meniurile sunt variate de la o zi la alta, diferenţiate prin prelucrare şi prezentare, ţinându-se cont, pe cât posibil, de preferinţele copiilor. La stabilirea meniurilor se respectă necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, aprobat prin Ordinul nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor.
        Meniurile se stabilesc cu consultarea medicului responsabil pentru sănătatea copilului şi/sau de specialişti nutriţionişti, astfel încât să se asigure o alimentaţie echilibrată din punct de vedere caloric şi nutritiv, în conformitate cu nevoile biologice specifice fiecărei vârste şi starea de sănătate a fiecărui copil.
        Meniul şi programul de masă sunt afişate zilnic în sala de mese.
        Im1: Meniurile sunt disponibile la sediul centrului.
        Im2: Centrul dispune de cantităţi suficiente de alimente şi apă pentru asigurarea alimentaţiei fiecărui beneficiar pentru o perioadă de 48 ore.

    S1.4. Centrul asigură, atunci când este nevoie şi este recomandat de medic, alimentaţia specială pentru copiii cu dizabilităţi, de tip gavaj sau parenteral.
        Acest tip de alimentaţie se asigură de personal calificat din centrul de zi/centrul de respiro.
    Im: Programul zilnic cuprinde alimentaţia specială şi numele persoanei calificate care o asigură.


    STANDARDUL 2 - ÎNGRIJIRE PERSONALĂ
        Centrul asigură copiilor condiţiile, materialele, precum şi sprijinul necesar în vederea realizării activităţilor de bază ale vieţii zilnice.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de îngrijire adecvată pentru o viaţă decentă şi demnă.
    S2.1. Centrul asigură condiţiile, materialele şi echipamentele necesare pentru realizarea îngrijirii personale a copiilor, adaptate nevoilor acestora.
        Îngrijirea personală are în vedere igiena corporală (igienă bucală, spălat parţial şi total), pieptănat, îmbrăcat/ dezbrăcat, încălţat/descălţat, precum şi alte manevre necesare pentru copiii cu dizabilităţi (schimbare pampers, transfer în fotoliu rulant etc.). În funcţie de gradul de dependenţă al copilului, personalul de îngrijire de bază şi educaţie non-formală asigură sprijinul pentru îngrijirea personală.
        Fiecare copil deţine obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun, prosoape, deodorant etc.).
        Copiii sunt instruiţi cu privire la modul de utilizare a obiectelor de igienă personală, în funcţie de dizabilitatea, vârsta şi gradul de maturitate ale acestora.
        Centrul facilitează şi/sau realizează sesiuni de instruire permanentă a personalului de îngrijire de bază şi educaţie non-formală astfel încât în activitatea depusă să ţină cont, în permanenţă, de principiul respectării demnităţii, intimităţii şi integrităţii copilului.
        Im1: Fiecare copil deţine propriile obiecte de igienă personală, îmbrăcăminte, încălţăminte s.a., păstrate în spaţiul individualizat de depozitare din centru.
        Im2: Centrul este dotat corespunzător pentru realizarea îngrijirii personale a beneficiarilor, inclusiv cu materiale şi echipamente asistive (saltele şi perne antiescară, aleze, pampersi, bastoane, cadre de mers etc.).
        Im3: Sesiunile de instruire a personalului de îngrijire de bază şi educaţie non-formală privind îngrijirea personală a copiilor (la angajare, apoi anual şi ocazional/la nevoie) sunt consemnate în Registrul de instruire şi formare continuă a personalului.


    STANDARDUL 3 - RECREEREA ŞI SOCIALIZAREA
        Centrul organizează activităţi diversificate pentru petrecerea timpului liber şi asigură oportunităţi de recreere şi socializare care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, socială şi emoţională a copiilor, cultivă talentele acestora şi spiritul de iniţiativă.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază pe perioada de respiro de suficient timp pentru programul de odihnă, pentru a se relaxa, pentru a-şi dezvolta talentele şi hobby-urile, precum şi pentru a participa la activităţi de recreere şi socializare, în centru şi în comunitate, în interior şi în aer liber, conform vârstei şi potenţialului de dezvoltare, dorinţelor şi opţiunilor personale.
    S3.1. Personalul de îngrijire de bază şi educaţie non-formală planifică activităţile de recreere şi socializare, în funcţie de opţiunile copiilor, nevoile şi nivelul de dezvoltare ale acestora.
        Copiii participă activ la elaborarea programului, fiind consultaţi obligatoriu şi încurajaţi să-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activităţilor pentru petrecerea timpului liber. Totodată, copiii au dreptul să decidă dacă participă, sau nu, la activităţile de recreere- socializare organizate de centru.
        Se vor avea în vedere, la planificare, şi activităţile din exterior, în aer liber, vizite la muzee, participare la spectacole, la alte activităţi culturale şi educaţionale, excursii etc.
        Activităţile de recreere şi socializare sunt aduse la cunoştinţa copiilor în mod adaptat prin afişare scrisă, inclusiv Braille, înregistrare video cu elemente de comunicare mimico-gestuală şi/sau prin simboluri.
        Im: Programul zilnic al copiilor include activităţi pentru recreere şi socializare, alături de celelalte activităţi necesare (odihnă, somn, îngrijire a sănătăţii, abilitare/reabilitare, educaţie s.a.).

    S3.2. Centrul asigură condiţiile şi materialele necesare pentru derularea activităţilor recreative şi de socializare.
        Centrul dispune de spaţii special amenajate pentru petrecerea timpului liber, accesibile copiilor cu dizabilităţi. Spaţiile sunt adaptate şi dotate corespunzător activităţilor de relaxare zilnică: mobilier confortabil şi suficient, cărţi, jucării şi jocuri, televizoare, calculatoare/laptop-uri, dvd-uri cu poveşti, filme educaţionale, documentare şi artistice etc.
        Im1: Centrul dispune de spaţii special amenajate pentru recreere şi socializare, accesibile tuturor copiilor, indiferent de vârstă şi de tipul dizabilităţii.
        Im2: Materialele şi echipamentele destinate petrecerii timpului liber corespund cantitativ, calitativ şi sunt adecvate vârstei copiilor, precum şi tipului de dizabilitate.


    STANDARD 4 - RELAŢIA CU PERSOANA CARE SE OCUPĂ DE CREŞTEREA ŞI ÎNGRIJIREA COPILULUI ŞI ALTE PERSOANE APROPIATE
        Centrul asigură toate condiţiile copiilor pe perioada de respiro pentru a menţine legătura cu persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor şi oricare alte persoane faţă de care au dezvoltat relaţii de ataşament.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt sprijiniţi să menţină legătura cu persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor şi cu persoanele faţă de care au dezvoltat relaţii de ataşament.
    S4.1. Modalităţile de menţinere a legăturii cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului pe perioada de respiro sunt stabilite la admitere şi sunt adaptate, în funcţie de obiceiurile şi preferinţele copilului, respectiv opţiunile părinţilor. Acestea pot fi: telefon (apeluri audio, video, sms), skype sau alte mijloace video, email etc.
        Persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu lasă, de asemenea, o listă cu persoanele, adulte sau copii, cu care copilul ţine legătura, conţinând datele de contact ale acestora, precum şi modalitatea de comunicare şi întâlnire a copilului cu aceştia. Dacă există restricţii, persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului menţionează acest fapt şi motivul.
        Im1: Datele de contact ale persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi, după caz, ale altor persoane de ataşament, pe perioada de respiro sunt consemnate în documentele predate de părinţi la admitere.
        Im2: Documentele predate la admitere sunt disponibile la sediul centrului (dosarul copilului).

    S4.2. Personalul centrului sprijină copilul în menţinerea legăturii cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui şi alte persoane de ataşament pe perioada de respiro.
        Toate aceste contacte se consemnează.
        Im: Consemnările cu privire la contactarea persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului
    şi a altor persoane de ataşament sunt disponibile la domiciliu şi la sediul centrului (dosarul copilului).


    MODULUL II - MEDIUL FIZIC DE VIAŢĂ (Standardele 1 - 3)
    STANDARDUL 1 - ACCESIBILITATE ŞI CONFORT
        Centrul asigură un mediu de viaţă sigur şi confortabil, precum şi accesul copiilor şi al personalului în toate spaţiile proprii, interioare şi exterioare.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt îngrijiţi într-un mediu de viaţă sigur, confortabil, accesibil.
    S1.1. Centrul are un amplasament adecvat pentru asigurarea accesului copiilor.
        Centrul este amplasat în comunitate şi permite accesul copiilor la toate resursele şi facilităţile ei: sănătate, educaţie, muncă, cultură, petrecerea timpului liber, relaţii sociale.
        Centrul dispune de un spaţiu propriu sau de un spaţiu clar delimitat în imediata apropiere care să asigure accesul vehiculelor în caz de urgenţă.
        Im: Centrul uşor accesibil pentru copii şi comunitate.

    S1.2. Structura centrului se stabileşte în funcţie de suprafaţa acestuia, astfel încât să asigure condiţii decente pentru copii şi personal. Furnizorul de servicii sociale stabileşte numărul de copii, în funcţie de vârsta, dizabilitatea, nivelul de dezvoltare, particularităţile comportamentale individuale şi starea de sănătate a acestora.
        Structura este stabilită în funcţie de suprafaţa locativă, cu respectarea cerinţelor minimale referitoare la încăperi sanitare, dotarea minimă a încăperilor sanitare, dotarea minimă a bucătăriei, dotarea minimă cu instalaţii electrice, spaţii şi instalaţii de folosinţă comună pentru clădiri cu mai multe locuinţe aprobate prin Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Spaţiile sunt suficiente, accesibile şi amenajate corespunzător destinaţiei lor şi pentru a permite utilizarea lor de către copiii cu dizabilităţi.
        Im1: Structura centrului este stabilită de către furnizorul de servicii sociale prin decizie/dispoziţie a conducătorului acestuia.
        Im2: Numărul de beneficiari nu depăşeşte capacitatea stabilită prin decizie dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im3: Spaţiile sunt accesibilizate conform prevederilor în vigoare.

    S1.3. Centrul facilitează accesul copiilor la spaţii exterioare pentru activităţi în aer liber.
        Centrul deţine spaţii exterioare (curte, grădină, etc.) sau se află în apropiere ori are acces facil la spaţii special amenajate pentru petrecerea timpului liber (parcuri, terenuri de joacă etc).
        Plasarea camerelor video este admisă în spaţiile interioare comune, la intrare şi în spaţiile exterioare.
        Im: Copiii au acces la spaţii exterioare, amenajate corespunzător pentru activităţi în aer liber.


    STANDARDUL 2 - SIGURANŢĂ ŞI PROTECŢIE
        Centrul amenajează spaţiile proprii corespunzător nevoilor copiilor şi ia toate măsurile necesare pentru protecţia integrităţii fizice a acestora şi prevenirea riscului de accidente.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt îngrijiţi într-un mediu de viaţă adaptat şi protejat.
    S2.1. Centrul asigură copiilor un mediu de viaţă protejat şi sigur.
        Centrul ia toate măsurile pentru prevenirea riscului de accidente şi dispune de dotările necesare pentru un mediu de viaţă confortabil şi protejat.
        Centrul elaborează şi aplică, în caz de urgenţă, o procedură prin care se stabileşte modul de acţiune în situaţii neprevăzute care afectează funcţionarea curentă a utilităţilor. Procedura e parte din ROF şi este cunoscută de personal.
        Im1: Toate spaţiile accesibile copiilor dispun de lumină naturală şi artificială, corespunzătoare activităţilor desfăşurate.
        Im2: Toate spaţiile accesibile copiilor sunt ventilate natural prin ferestre deschise care dispun de dispozitive de siguranţă. Ferestrele trebuie să permită o deschidere controlată, cu asigurarea unui spaţiu liber suficient pentru ventilaţie, dar care să prevină orice posibil accident.
        Im3: Toate spaţiile accesibile copiilor au sisteme de încălzire funcţionale care asigură încălzirea necesară în timpul sezonului rece.
        Im4: Aparatura şi echipamentele de încălzire (ţevi, radiatoare, sobe, etc.) din spaţiile accesibile copiilor sunt dotate cu echipamente de protecţie, pentru a evita orice risc de arsuri.
        Im5: Materialele folosite la pardoseli şi pereţi (vopsea, gresie, parchet, linoleum, covoare, etc.) sunt potrivite scopului fiecărui spaţiu şi sunt alese astfel încât să evite riscul de îmbolnăvire sau a unor accidente domestice (alunecări, căderi, ş.a.).
        Im6: Instalaţiile electrice respectă normele de siguranţă prevăzute de lege, iar cablurile, prizele şi echipamentele folosite sunt izolate şi perfect funcţionale pentru a evita orice risc de electrocutare.
        Im7: Centrul dispune de instalaţii funcţionale care asigură permanent apă rece şi caldă.
        Im8: Sesiunile de instruire a personalului privind procedura în caz de avarii ce afectează funcţionarea utilităţilor (la angajare, apoi anual şi ocazional/la nevoie) sunt consemnate în Registrul de instruire şi formare continuă a personalului.


    STANDARDUL 3 - SPAŢII IGIENICO-SANITARE
        Centrul dispune de spaţii igienico-sanitare suficiente, accesibilizate şi funcţionale.
        Rezultat aşteptat: Copiii au acces la spaţii igienico-sanitare adecvate şi adaptate nevoilor lor.
    S3.1. Centrul deţine grupuri sanitare suficiente şi accesibile, al căror număr este stabilit conform prevederilor Legii locuinţei nr.114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
        Grupurile sanitare sunt dotate cu scaun de wc cu capac, chiuvete şi instalaţii de apă caldă şi rece, hârtie igienică şi săpun.
        Grupurile sanitare sunt dotate cu uşi care se pot închide din interior cu cheie, astfel încât să asigure intimitate şi siguranţă celui care îl foloseşte, dar să permită şi accesul din afară în caz de urgenţă.
        Se va amenaja cel puţin un grup sanitar adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi.
        Im1: Centrul deţine grupuri sanitare dotate corespunzător.
        Im2: Cel puţin un grup sanitar este adaptat nevoilor copiilor cu dizabilităţi.
        Im3: Grupurile sanitare sunt amenajate cu respectarea cerinţelor cu privire la iluminat, ventilaţie, încălzire şi siguranţă, prevăzute mai sus la S2.1.

    S3.2. Centrul deţine spaţii suficiente şi adaptate pentru realizarea toaletei personale a copiilor, prin propriile forţe sau asistaţi/sprijiniţi, precum şi pentru personal.
        Centrul este dotat cu camere de baie/duş conform prevederilor Legii locuinţei nr.114/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, sunt astfel amenajate încât să ofere suficientă intimitate copiilor.
        Copiii au acces la apă caldă şi rece pentru realizarea igienei personale.
        Im1: Băile şi duşurile sunt dotate cu instalaţiile necesare pentru asigurarea de apă curentă, rece şi caldă.
        Im2: Băile şi duşurile sunt amenajate cu respectarea cerinţelor cu privire la iluminat, ventilaţie, încălzire şi siguranţă, prevăzute mai sus la S2.1.
        Im3: Centrul dispune de grupuri sanitare separate destinate personalului.


    MODULUL III - MANAGEMENT ŞI RESURSE UMANE STANDARDUL 1 - RESURSE UMANE
    S1.1. Normarea personalului care asigură continuitatea serviciilor pentru copii se realizează ţinând cont de raportul optim adulţi/copii redat în tabelul de mai jos:

┌───────────────┬─────────┬────────────┐
│Categorii de │Nr. maxim│Raport optim│
│vârstă/ │de copii │adulţi-copii│
│dependenţă │ │ │
├───────────────┼─────────┼────────────┤
│dependenţă │6 │1:2 │
│totală │ │ │
├───────────────┼─────────┼────────────┤
│Dependenţă │8 │1:3 │
│parţială │ │ │
└───────────────┴─────────┴────────────┘

        Im: Normativul de personal pentru serviciile de îngrijire de zi respectă standardele prezente.


    ANEXA 2

                                COMPONENTA DE ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU
        Îngrijirea la domiciliu este cea mai potrivită variantă de respiro pentru copii. Copiii sunt îngrijiţi în mediul lor de acasă, reducând astfel la minim traumele separării faţă de părinţi şi mediul familial în care au fost crescuţi şi cu care aceştia sunt obişnuiţi.
        Îngrijirea la domiciliu poate fi asigurată o zi, asigurând continuitate 24/24 de ore şi/sau un anumit număr de ore pe timpul zilei.
        Prin îngrijirea la domiciliu se asigură supravegherea şi îngrijirea copilului, prin preluarea responsabilităţilor zilnice obişnuite ale părinţilor şi îndeplinirea nevoilor curente ale copilului.
        Totodată, îngrijirea respiro la domiciliu asigură/facilitează satisfacerea nevoilor de sănătate, inclusiv de îngrijire paliativă, a nevoilor de abilitare/reabilitare şi a nevoilor educaţionale. În vederea asigurării/ facilitării tuturor nevoilor copilului, personalul de îngrijire la domiciliu este multidisciplinar.

    MODULUL I - VIAŢA COTIDIANĂ - NEVOI CURENTE (Standardele 1 - 4)
    STANDARDUL 1 - ALIMENTAŢIE
        Persoana de îngrijire la domiciliu asigură copiilor o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, ţinând cont de vârsta, nevoile şi preferinţele acestora, precum şi de dieta recomandată de medic.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată pe perioada de respiro, care asigură toate principiile nutritive necesare creşterii şi dezvoltării acestora şi/sau menţinerii unui nivel de sănătate cât mai bun în limitele afecţiunii pe care o au.
    S1.1. Persoana de îngrijire utilizează spaţiile şi dotările persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi.
        Cererea privind solicitarea perioadei de respiro pentru copil la domiciliu, este însoţită şi de declaraţie din partea părintelui cu privire la deţinerea spaţiilor destinate preparării, prelucrării, depozitării şi păstrării alimentelor, cu respectarea normelor uzuale de igienă.
        Persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului asigură alimentele necesare preparării hranei, iar pregătirea hranei se realizează de către persoana de îngrijire la domiciliu din cadrul serviciului respiro.
        Este permisă utilizarea catering-ului, cu acordul persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului.
        Im: Declaraţia persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliu cu privire la depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor în condiţii corespunzătoare de igienă este disponibilă la dosarul copilului.

    S1.2. Persoana de îngrijire la domiciliu respectă orarul de mese şi alimentaţia cu care este obişnuit copilul.
        Orarul meselor şi meniul sunt stabilite de persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi sunt puse la dispoziţia persoanei de îngrijire la domiciliu.
        Persoana de îngrijire la domiciliu acordă sprijin copilului, dacă acesta nu se poate hrăni singur sau ori de câte ori copilul are nevoie. Sprijinul se acordă într-o manieră care să asigure demnitatea şi integritatea copiilor.
        Im: Orarul meselor şi meniul sunt disponibile la dosarul copilului.


    STANDARDUL 2 - ÎNGRIJIRE PERSONALĂ
        Materialele igienico-sanitare şi sprijinul necesar în vederea realizării activităţilor de bază ale vieţii zilnice la domiciliul copilului cu dizabilităţi în perioada de respiro sunt asigurate de familie sau, în situaţii excepţionale, justificate de Centrul respiro.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de îngrijire adecvată pentru o viaţă decentă şi demnă.
    S2.1. Materialele igienico-sanitare necesare îngrijirii personale a copilului, inclusiv echipamentele asistive, precum saltele şi perne antiescară, aleze, pamperşi, bastoane, cadre de mers etc. sunt puse la dispoziţie de persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului, pentru perioada de respiro la domiciliu.
        Dacă persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului nu poate asigura materialele corespunzătoare îngrijirii copilului, din motive justificate, atunci centrul le pune la dispoziţia copilului.
        Îngrijirea personală are în vedere igiena corporală (igienă bucală, spălat parţial şi total), pieptănat, îmbrăcat/ dezbrăcat, încălţat/descălţat, precum şi alte manevre necesare pentru copiii cu dizabilităţi (schimbare pampers, transfer în fotoliu rulant etc.). În funcţie de gradul de dependenţă al copilului, persoana de îngrijire la domiciliu asigură sprijinul necesar pentru îngrijirea personală.
        Persoana de îngrijire cunoaşte care sunt obiectele de igienă personală ale copilului (periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun, prosoape, deodorant etc.).
        Copilul este instruit de persoana de îngrijire la domiciliu cu privire la modul de utilizare a obiectelor de igienă personală, în funcţie de vârsta, gradul de maturitate şi tipul dizabilităţii.
        Centrul facilitează şi/sau realizează sesiuni de instruire permanentă a personalului de îngrijire la domiciliu astfel încât, în activitatea depusă, să ţină cont în permanenţă de principiul respectării demnităţii, intimităţii şi integrităţii copilului.
        Im1: Instruirea copilului cu privire la îngrijirea şi igiena sa personală este consemnată în raportul persoanei de îngrijire la domiciliu .
        Im2: Sesiunile de instruire a personalului de îngrijire la domiciliu privind îngrijirea personală a copiilor sunt consemnate în registrul de instruire şi formare continuă a copilului.


    STANDARDUL 3 - RECREEREA ŞI SOCIALIZAREA
        Persoana de îngrijire la domiciliu asigură condiţiile necesare pentru odihna zilnică a copilului, organizează activităţi diversificate pentru petrecerea timpului liber şi asigură oportunităţi multiple de recreere şi socializare care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, socială şi emoţională a copilului.
        Rezultat aşteptat: Copilul beneficiază pe perioada de respiro de suficient timp pentru programul de odihnă pentru a se relaxa, pentru a-şi dezvolta talentele şi hobby-urile precum şi pentru a participa la activităţi de recreere şi socializare, la domiciliu şi în comunitate, în interior şi în aer liber, conform vârstei şi potenţialului de dezvoltare, dorinţelor şi opţiunilor personale.
    S3.1. Persoana de îngrijire la domiciliu planifică activităţile de recreere şi socializare, în funcţie de opţiunile copilului, nevoile şi nivelul de dezvoltare ale acestuia, precum şi de recomandările persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului.
        Copilul participă activ la planificare, fiind consultat obligatoriu şi încurajat să-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activităţilor din timpul liber.
        Persoana de îngrijire la domiciliu va avea în vedere, la planificare, şi activităţile din exterior, în aer liber, vizite la muzee, participare la spectacole, la alte activităţi culturale şi educaţionale, excursii etc.
        Activităţile sunt consemnate în fişa de îngrijire la domiciliu.
        Im: Fisa de îngrijire la domiciliu, care conţine informaţii referitoare la activităţile de recreere şi socializare, este disponibilă la dosarul copilului.

    S3.2. Persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului asigură materialele necesare pentru derularea activităţilor obişnuite recreative şi de socializare ale copilului, precum: cărţi, jucării şi jocuri, televizor, calculator/ laptop, dvd cu poveşti, filme educaţionale etc.
        Este necesar ca persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului să menţioneze dacă există restricţii de acces la spaţii şi dotări din casă, precum şi la anumite materiale sau activităţi, în afara celor interzise prin lege. De ex: copilul nu are acces în dormitorul părinţilor; copilul nu are acces la laptop; copilul nu participă la excursii pe perioada de respiro ş.a.m.d.
        La nevoie, centrul poate suplimenta sau asigura materialele necesare pentru alte activităţi la domiciliu şi în afara acestuia.
        Im: Documentul în care sunt consemnate restricţiile privind activităţile de recreere şi socializare predat la admiterea copilului este disponibil la dosarul copilului.


    STANDARDUL 4 - RELAŢIA CU PĂRINŢII ŞI ALTE PERSOANE APROPIATE
        Centrul, prin persoana de îngrijire la domiciliu, asigură toate condiţiile copiilor pe perioada de respiro pentru a menţine legătura cu persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi oricare alte persoane faţă de care au dezvoltat relaţii de ataşament.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt sprijiniţi să menţină legătura cu părinţii şi cu persoanele faţă de care au dezvoltat relaţii de ataşament.
    S4.1. Modalităţile de menţinere a legăturii cu părinţii pe perioada de respiro sunt stabilite la admitere şi sunt adaptate, în funcţie de obiceiurile şi preferinţele copilului, respectiv opţiunile părinţilor.
        Acestea pot fi: telefon (apeluri audio, video, sms), skype sau alte mijloace video, email etc.
        Părinţii pot lăsa, de asemenea, o listă cu persoanele, adulte sau copii, cu care copilul ţine legătura,
    conţinând datele de contact ale acestora, precum şi modalitatea de comunicare şi întâlnire a copilului cu aceştia. Dacă există restricţii, părinţii vor menţiona acest fapt şi motivul.
        Persoana de îngrijire sprijină copilul în menţinerea legăturii cu părinţii şi alte persoane de ataşament pe
    perioada de respiro.
        Im: Documentul care conţine datele de contact ale părinţilor şi, după caz, ale altor persoane de ataşament, pe perioada de respiro este disponibil la dosarul copilului.


    MODULUL II - MANAGEMENT ŞI RESURSE UMANE STANDARDUL 1 - RESURSE UMANE
    S1.1. În caz de respiro la domiciliu pe timpul zilei, se recomandă asigurarea continuităţii îngrijirii de către aceeaşi persoană de îngrijire.
        În caz de respiro la domiciliu 24/24 de ore, pot fi mai multe persoane de îngrijire din cadrul personalului de îngrijire la domiciliu pentru a asigura continuitatea în îngrijire.
        Activităţile desfăşurate cu şi pentru copil de către persoana de îngrijire la domiciliu sunt consemnate de aceasta, scris de mână/electronic, în documentele care trebuie să fie disponibile la domiciliu în caz de monitorizare/control/inspecţie (de ex. programul zilnic, meniurile, fişa educaţională). Aceste documente trebuie să fie disponibile, totodată, la dosarul copilului la sediul centrului şi se transmit coordonatorului centrului. Înregistrarea informaţiilor în diversele registre, care trebuie să fie disponibile la sediul centrului, se face electronic, de la distanţă, de către persoana de îngrijire la domiciliu. Dacă acest lucru nu este posibil (nu are acces la internet, nu are echipamentele necesare, înregistrarea se face direct pe suport de hârtie ş.a.), informaţiile sunt transmise coordonatorului centrului.
        Im: Documentele completate de persoana/persoanele de îngrijire la domiciliu sunt disponibile la domiciliu pe perioada de respiro şi la sediul centrului.

    S1.2. Personalul care asigură abilitarea/reabilitarea în cadrul componentei de îngrijire la domiciliu, este specializat în funcţie de tipul dizabilităţii copiilor beneficiari de respiro.
        Se recomandă următoarea componenţă:
    a) pentru intervenţiile de fizioterapie şi masaj: kinetoterapeut, maseur, asistentă medicală de reabilitare medicală ş.a.
    b) pentru intervenţiile psihologice: psihologi atestaţi în consiliere psihologică şi/sau psihoterapie, psihologi cu pregătire în terapie prin artă şi alte terapii de expresie, terapeut ocupaţional ş.a.
    c) pentru manevrele medicale şi nursing: asistentă medicală
    d) pentru comunicare: logoped/psihopedagog, asistent social, educator/educator specializat, interpret mimico-gestual ş.a.

        Im: CV-urile şi documentele privind studiile de specialitate, precum şi pregătirea continuă a personalului de îngrijire la domiciliu se află la dosarul de personal.

    S1.3. Dotarea personalului de îngrijire la domiciliu cu instrumentele de evaluare, materialele şi echipamentele necesare, inclusiv cu un microbuz, se face de către furnizorul de servicii, în funcţie de tipul de servicii de abilitare/reabilitare pe care acesta le acordă.
    a) Activităţile de kinetoterapie presupun dotarea cu un minim de echipament care să poată fi deplasat la locul de respiro: saltele de diferite mărimi şi grosimi; diferite mingi; placă de echilibru; bastoane, elastice şi greutăţi diferite ş.a.
    b) Activităţile derulate de psihologi presupun dotarea cu instrumente de evaluare (teste de personalitate, teste de temperament, teste de inteligenţă, teste de aptitudini, teste proiective, chestionare de interese, profile ocupaţionale etc) şi alte echipamente utilizate în psihoterapii specifice.
    c) Manevrele medicale şi de nursing presupun dotarea cu materialele sanitare necesare, precum şi medicamentele recomandate de medici.
    d) Activităţile educaţionale şi de comunicare presupun dotarea cu diverse jocuri, materiale educaţionale şi jucării.
    d) Monitorizarea progresului obţinut în reabilitarea copilului presupun utilizarea de echipamente de înregistrare şi redare (reportofon, casetofon, CD player, smartphone, proiector etc.).
        Personalul de îngrijire la domiciliu din cadrul centrului respiro utilizează un microbuz, care nu este acelaşi cu cel utilizat pentru transportul copiilor.
        Im: Centrul dispune de instrumentele de evaluare, materialele şi echipamentele necesare, inclusiv cu un microbuz, necesare serviciilor de abilitare/ reabilitare pe care personalul de îngrijire la domiciliu le acordă.

    S1.4. Raportul adulţi/copii în cazul îngrijirii la domiciliu este 1:1.
        Normarea persoanei de îngrijire la domiciliu pentru respiro pe timpul zilei se face cu respectarea prevederilor Codului Muncii. Când persoana nu desfăşoară o normă întreagă la domiciliul copilului, restul normei o desfăşoară în centru pentru alte activităţi: completarea documentelor din dosarul copilului şi a registrelor, planificarea activităţilor cu copilul, derularea de activităţi de informare/instruire/ consiliere a părinţilor, grupurilor de părinţi ş.a.m.d. Nu se recomandă îngrijirea alternativă în aceeaşi zi a mai multor copii la domiciliul acestora de către aceeaşi persoană de îngrijire.
        Normarea posturilor persoanelor de îngrijire la domiciliu în vederea asigurării continuităţii serviciilor 24/24 de ore se face cu respectarea prevederilor legale.
        Normativul de personal pentru serviciile de îngrijire la domiciliu:
    - 1 asistent medical la 10 copii
    – 1 asistent social la 50 copii
    – 1 îngrijitor la 6 copii
    – 1 psiholog la 50 copii

        Im1: Normativul de personal respectă raportul adulţi - copii prevăzut pentru îngrijirea la domiciliu.
        Im2: Normativul de personal pentru serviciile de îngrijire paliativă la domiciliu respectă standardele prezente.


    ANEXA 3

                      COMPONENTA REZIDENŢIALĂ ŞI DE URGENŢĂ A CENTRULUI RESPIRO
        Este interzisă înfiinţarea unui centru rezidenţial specializat pe respiro de sine stătător.

    MODULUL I - VIAŢA COTIDIANĂ - NEVOI CURENTE (Standardele 1 - 4)
    STANDARDUL 1 - ALIMENTAŢIE
        Centrul asigură copiilor o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, ţinând cont de vârsta, nevoile şi preferinţele acestora, precum şi de dieta recomandată de medic.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată pe perioada de respiro, care asigură toate principiile nutritive necesare creşterii şi dezvoltării acestora şi/sau menţinerii unui nivel de sănătate cât mai bun în limitele afecţiunii pe care o au.
    S1.1. Centrul deţine spaţii special destinate preparării şi păstrării alimentelor.
        Centrul amenajează spaţii special destinate, după caz, preparării, prelucrării, depozitării şi păstrării alimentelor: bucătărie, oficiu, cămară sau beci, dotate cu instalaţii, aparatură şi echipamente specifice (chiuvete cu apă curentă, echipamente de pregătire a hranei, frigider, congelator şi altele asemenea).
        Centrul poate asigura alimentaţia copiilor şi prin intermediul cateringului.
        Centrul respectă normele sanitar-veterinare în vigoare.
        Im: Centrul deţine spaţii special amenajate şi dotate pentru depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor.

    S1.2. Centrul asigură copiilor condiţii de siguranţă, confort şi o ambianţă plăcută, cât mai apropiată de cea familială pentru servirea meselor.
        Centrul deţine un spaţiu unde se serveşte masa, bine iluminat, amenajat şi dotat cu materiale uşor de igienizat şi cu mobilier suficient, funcţional şi confortabil care oferă o ambianţă plăcută, cât mai aproape de mediul familial. Vesela şi tacâmurile sunt suficiente, adaptate nevoilor copiilor, după caz.
        Servirea mesei în dormitoare se practică numai pentru copiii a căror stare de sănătate nu permite deplasarea acestora.
        În casele de tip familial şi în apartamente, servirea meselor poate fi asigurată într-un spaţiu comun amenajat în acest scop sau, după caz, dacă spaţiul permite, în bucătărie.
        Când situaţia o impune, pentru a se hrăni şi hidrata, copiii primesc ajutor acordat de personalul de îngrijire şi/sau de alţi copii, într-o manieră care să asigure demnitatea şi integritatea acestora.
        Im: Centrul deţine un spaţiu adecvat pentru servirea meselor.

    S1.3. Centrul asigură fiecărui copil alimentaţia necesară, adecvată vârstei şi nevoilor sale
        Meniurile sunt variate de la o zi la alta, diferenţiate prin prelucrare şi prezentare, ţinându-se cont, pe cât posibil, de preferinţele copiilor. La stabilirea meniurilor se respectă necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor.
        Meniurile se stabilesc cu consultarea medicului responsabil pentru sănătatea copilului şi/sau de specialişti nutriţionişti.
        Centrul asigură, atunci când este nevoie şi este recomandat de medic, alimentaţia specială pentru copiii cu dizabilităţi, de tip gavaj sau parenteral. Acest tip de alimentaţie se asigură de personal calificat din centrul rezidenţial/centrul respiro.
        Meniul şi programul de masă sunt afişate zilnic şi sunt stabilite în funcţie de nevoile, vârsta, preferinţele şi programul de masă zilnic al copiilor.
        Centrul dispune de rezerve de alimente şi apă pentru asigurarea alimentaţiei zilnice, în caz de urgenţă, pentru o perioadă de 48 de ore.
        Im1: Centrul dispune de cantităţi suficiente de alimente şi apă pentru asigurarea alimentaţiei fiecărui copil pentru o perioadă de 48 de ore.
        Im2: Meniul şi programul de masă sunt afişate în locuri accesibile copiilor.
        Im3:Meniul este stabilit pe baza recomandărilor medicului responsabil pentru sănătatea copilului şi/sau cu consultarea unui specialist în nutriţie; recomandările sunt disponibile la Centru, iar în cazul recomandărilor de alimentaţie dietetică, acestea sunt disponibile la dosarul copilului.

    S1.4. Centrul facilitează implicarea copiilor în stabilirea meniurilor, prepararea alimentelor şi servirea meselor, în funcţie de vârsta şi de gradul de maturitate al acestora şi pe potriva tipului de dizabilitate.
        Copiii sunt instruiţi cu privire la regulile de bază ale unei alimentaţii sănătoase, principiile alimentare, modalităţile de alegere, de păstrare/conservare şi prelucrare a alimentelor, igienizarea veselei, aranjarea şi servirea mesei, bune maniere etc.
        Copiii îşi exprimă liber nemulţumirile şi propunerile privind alimentaţia zilnică pe care le comunică direct personalului sau le consemnează în Registrul de sugestii/sesizări/reclamaţii.
        Im1: Sesiunile de instruire a copiilor cu privire la alimentaţie sunt consemnate în Registrul de informare/ instruire a copiilor.
    Im2: Registrul de sugestii/sesizări/reclamaţii este actualizat şi disponibil la sediul centrului.


    STANDARDUL 2 - ÎNGRIJIRE PERSONALĂ
        Centrul asigură copiilor, pe perioada de respiro, condiţiile, materialele, precum şi suportul necesar în vederea realizării activităţilor de bază ale vieţii zilnice.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de îngrijire adecvată pentru o viaţă decentă şi demnă.
    S2.1. Centrul asigură condiţiile, materialele şi echipamentele necesare pentru realizarea îngrijirii personale a copiilor, adaptate nevoilor acestora.
        Îngrijirea personală are în vedere igiena corporală (igienă bucală, spălat parţial şi total), pieptănat, îmbrăcat/ dezbrăcat, încălţat/descălţat, precum şi alte manevre necesare pentru copiii cu dizabilităţi (schimbare pampers, transfer în fotoliu rulant etc.). În funcţie de gradul de dependenţă al copilului, personalul de îngrijire de bază şi educaţie non-formală asigură sprijinul pentru îngrijirea personală.
        Fiecare copil deţine obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun, prosoape, deodorant etc.). O parte din acestea pot fi furnizate de părinţi şi/sau centrul le achiziţionează după consultarea prealabilă a copiilor, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate ale acestora.
        Copiii sunt instruiţi cu privire la modul de utilizare a obiectelor de igienă personală, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate ale acestora.
        Centrul facilitează şi/sau realizează sesiuni de instruire permanentă a personalului de îngrijire de bază şi educaţie non-formală astfel încât în activitatea depusă să ţină cont, în permanenţă, de principiul respectării demnităţii, intimităţii şi integrităţii copilului.
        Im1: Fiecare copil deţine propriile obiecte de igienă personală, păstrate în spaţiul individualizat de depozitare, cu excepţia acelora care pot fi considerate de risc.
        Im2: Copiii sunt informaţi, conform vârstei şi gradului de maturitate, cu privire la utilizarea obiectelor de igienă personală; informarea este consemnată în Registrul privind informarea/instruirea copiilor.
        Im3: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la respectarea demnităţii şi intimităţii copilului; instruirea este consemnată în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S2.2. Centrul asigură necesarul de îmbrăcăminte, încălţăminte, lenjerie intimă adecvate nevoilor fiecărui copil în funcţie de vârstă şi anotimp, în cantităţi suficiente şi integre.
        Sunt interzise orice fel de practici de "uniformizare" a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toţi copiii din centru.
        În funcţie de gradul de dependenţă al copilului, personalul de îngrijire de bază şi educaţie non-formală asigură sprijinul pentru îmbrăcat şi încălţat. Tot acesta se ocupă de educaţia copiilor privind vestimentaţia potrivită vârstei şi anotimpurilor şi îi încurajează să-şi exprime preferinţele privind îmbrăcămintea, încălţămintea şi imaginea personală în general, în funcţie de gradul de maturitate.
        În funcţie de vârstă şi gradul de maturitate, precum şi de necesitate şi durata de respiro, copiii pot participa la alegerea şi cumpărarea unor produse de igienă personală, îmbrăcăminte şi încălţăminte.
        Im: Copiii deţin obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte curate, decente, nedegradate şi variate, adaptate vârstei şi potrivite pentru fiecare anotimp al anului.


    STANDARDUL 3 - RECREEREA ŞI SOCIALIZAREA
        Centrul oferă condiţiile necesare pentru odihna zilnică, organizează activităţi diversificate pentru petrecerea timpului liber şi asigură oportunităţi multiple de recreere şi socializare care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, socială şi emoţională a copiilor, cultivă talentele acestora şi spiritul de iniţiativă.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază pe perioada de respiro de suficient timp pentru programul de odihnă, pentru a se relaxa, pentru a-şi dezvolta talentele şi hobby-urile, precum şi pentru a participa la activităţi de recreere şi socializare, în centru şi în comunitate, în interior şi în aer liber, conform vârstei şi potenţialului de dezvoltare, dorinţelor şi opţiunilor personale.
    S3.1. Centrul asigură planificarea activităţilor de recreere şi socializare, în funcţie de opţiunile, nevoile şi nivelul de dezvoltare al copiilor.
        Copiii participă activ la elaborarea programului, fiind consultaţi obligatoriu şi încurajaţi să-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activităţilor din timpul liber. Totodată, copiii au dreptul să decidă dacă participă sau nu la activităţile de recreere-socializare organizate de centru.
        Personalul de îngrijire de bază şi educaţie non-formală are în vedere, la planificare, şi activităţile din exterior, în aer liber, vizite la muzee, participare la spectacole, la alte activităţi culturale şi educaţionale, excursii etc.
        Activităţile de recreere şi socializare sunt aduse la cunoştinţa copiilor în mod adaptat prin afişare scrisă, înregistrare video cu elemente de comunicare mimico-gestuală şi/sau prin simboluri.
        Programul zilnic al copiilor include odihnă şi somn, precum şi activităţi zilnice pentru recreere şi socializare, alături de celelalte activităţi necesare (îngrijire a sănătăţii, abilitare/reabilitare, educaţie ş.a.).
        Im: Programul zilnic privind activităţile de recreere şi socializare este afişat în Centru.

    S3.2. Centrul asigură condiţiile şi materialele necesare pentru derularea activităţilor recreative şi de socializare.
        Centrul dispune de spaţii special amenajate pentru petrecerea timpului liber, accesibile tuturor copiilor. Spaţiile sunt dotate corespunzător activităţilor de relaxare zilnică: mobilier confortabil şi suficient, cărţi, jucării şi jocuri, televizoare, calculatoare/laptop-uri, dvd-uri cu poveşti, filme educaţionale, documentare şi artistice etc.
        Materialele şi echipamentele destinate petrecerii timpului liber corespund cantitativ, calitativ şi sunt adecvate vârstei copiilor, precum şi tipului de dizabilitate.
        Im: Centrul dispune de spaţii special amenajate pentru recreere şi socializare, accesibile tuturor copiilor, indiferent de vârstă şi de tipul dizabilităţii.


    STANDARD 4 - RELAŢIA CU PERSOANA CARE SE OCUPĂ DE CREŞTEREA ŞI ÎNGRIJIREA COPILULUI ŞI ALTE PERSOANE APROPIATE
        Centrul sprijină şi asistă copiii să menţină legătura cu persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor şi oricare alte persoane faţă de care au dezvoltat relaţii de ataşament.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt sprijiniţi să menţină legătura cu persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor şi cu persoanele faţă de care au dezvoltat relaţii de ataşament.
    S4.1. Centrul stabileşte modalităţile de menţinere a legăturii cu persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor pe perioada de respiro încă de la admitere.
        Modalităţile de menţinere a relaţiilor personale sunt adaptate, în funcţie de obiceiurile şi preferinţele copilului, respectiv opţiunile părinţilor. Acestea pot fi: telefon (apeluri audio, video, sms), skype sau alte mijloace video, email etc.
        Persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului lasă, de asemenea, o listă cu persoanele, adulte sau copii, cu care copilul ţine legătura, conţinând datele de contact ale acestora, precum şi modalitatea de comunicare şi întâlnire a copilului cu aceştia. Dacă există restricţii, persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului menţionează acest fapt şi motivul.
        Personalul centrului sprijină copiii în menţinerea legăturii cu părinţii şi alte persoane de ataşament pe perioada de respiro. Toate aceste contacte se consemnează.
        Im1: Documentul privind modul de menţinere a relaţiilor, care include şi datele de contact ale părinţilor şi, după caz, ale altor persoane de ataşament, pe perioada de respiro este disponibil la dosarul copilului.
        Im2: Consemnările cu privire la contactarea persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea
    copiilor şi a altor persoane de ataşament sunt disponibile în dosarul copilului.


    MODULUL II - MEDIUL FIZIC DE VIAŢĂ (Standardele 1 - 3)
    STANDARDUL 1 - ACCESIBILITATE ŞI CONFORT
        Centrul funcţionează într-o clădire care asigură un mediu de viaţă sigur şi confortabil, precum şi un acces facil în toate spaţiile proprii, interioare şi exterioare, adaptate inclusiv nevoilor copiilor cu dizabilităţi.
        Rezultat aşteptat: Copiii trăiesc într-un mediu de viaţă sigur, confortabil, accesibil.
    S1.1. Centrul are un amplasament adecvat pentru asigurarea accesului copiilor şi, după caz, al persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor.
        Centrul este amplasat în comunitate şi permite accesul copiilor la toate resursele şi facilităţile ei: sănătate, educaţie, petrecerea timpului liber şi relaţii sociale.
        Centrul dispune de un spaţiu propriu sau de un spaţiu clar delimitat în imediata apropiere care să asigure accesul vehiculelor în caz de urgenţă.
        Im: Centrul este amplasat în comunitate.

    S1.2. Centrul dispune de spaţii comune suficiente, accesibile şi amenajate corespunzător destinaţiei lor.
        Spaţiile comune au în vedere minimum: o cameră pentru activităţi comune zilnice, un spaţiu de servire a mesei şi un spaţiu amenajat pentru a oferi servicii de abilitare/reabilitare.
        Spaţiile comune sunt dotate cu mobilierul şi echipamentele adecvate scopului fiecărui spaţiu, suficiente pentru a permite utilizarea acestora de către copiii cu dizabilităţi.
        Uşile de acces spre exterior sunt sigure şi accesibile copiilor, în funcţie de vârsta şi nivelul de maturitate al acestora.
        În cazul în care sunt restricţii/limitări ale accesului copiilor în unele spaţii, uşile de acces trebuie poziţionate şi dotate cu echipamente specifice, astfel încât să prevină orice risc de rănire.
        Im: Centrul deţine o cameră pentru activităţi comune zilnice, un spaţiu de servire a mesei şi un spaţiu amenajat pentru a oferi servicii de abilitare/reabilitare.

    S1.3. Centrul asigură copiilor un mediu de viaţă protejat şi sigur.
        Centrul ia toate măsurile pentru prevenirea riscului de accidente domestice şi dispune de dotările necesare pentru asigurarea unui mediu de viaţă confortabil şi protejat pentru copii.
        În situaţia constatării unor disfuncţionalităţi ale utilităţilor din Centru, se aplică, în caz de urgenţă, procedura prin care a fost stabilit modul de acţiune în situaţii neprevăzute. Procedura este cunoscută de personalul Centrului şi de către copii.
        Spaţiile accesibile copiilor dispun de lumină naturală şi artificială, corespunzătoare activităţilor desfăşurate.
        Ferestrele trebuie să permită o deschidere controlată, cu asigurarea unui spaţiu liber suficient pentru ventilaţie, dar care să prevină orice posibil accident.
        Aparatura şi echipamentele de încălzire (ţevi, radiatoare, sobe, etc.) din spaţiile accesibile copiilor sunt dotate cu echipamente de protecţie, pentru a evita orice risc de arsuri.
        Toate spaţiile accesibile copiilor au sisteme de încălzire funcţionale care asigură încălzirea necesară în timpul sezonului rece.
        Centrul dispune de instalaţii funcţionale care asigură permanent apă rece şi caldă.
        Im1: Ferestrele dispun de dispozitive de siguranţă.
        Im2: Procedura privind modul de acţiune al personalului în situaţiile care necesită remedierea funcţionării utilităţilor este disponibilă la Centru.
        Im3: Procedura privind modul de acţiune al personalului în situaţiile care necesită remedierea funcţionării utilităţilor este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im4: Personalul este instruit anual şi ori de câte ori este nevoie, cu privire la modul de acţiune în situaţiile care necesită remedierea funcţionării utilităţilor; instruirea este consemnată în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im5. Copiii sunt informaţi/instruiţi cu privire la procedura aplicabilă în situaţiile care necesită remedierea funcţionării utilităţilor; instruirea se consemnează în Registrul privind informarea/instruirea copilului.
        Im6: Copiii sunt informaţi/instruiţi la admiterea în Centru cu privire la respectarea procedurii de menţinere a relaţiilor cu persoanele din exterior; instruirea se consemnează în Registrul privind informarea/instruirea copiilor.


    STANDARDUL 2 - CAZARE
        Centrul dispune de spaţii de cazare dotate corespunzător pentru a asigura confortul necesar odihnei şi somnului.
        Rezultat aşteptat: Copiii au la dispoziţie spaţii de cazare personalizate, adecvate nevoilor proprii.
    S2.1. Centrul dispune de dormitoare care sunt amenajate astfel încât să asigure un mediu ambiant sigur, confortabil, adaptat nevoilor copiilor.
        Centrul asigură suficient spaţiu raportat la numărul de persoane, conform prevederilor Legii locuinţei nr.114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
        Dormitoarele sunt organizate pe sexe şi amenajate astfel încât să asigure un mediu ambiant sigur, confortabil, adaptat nevoilor copiilor (fotolii rulante, scripeţi etc.).
        Dormitoarele sunt mobilate cu cel puţin un pat şi o noptieră pentru fiecare copil.
        Im: Fiecare copil deţine un pat şi o noptieră.

    S2.2. Centrul asigură obiecte de cazarmament adecvate şi păstrate în stare corespunzătoare.
        Centrul pune la dispoziţia copiilor obiectele de cazarmament necesare, curate şi nedegradate (saltele, perne, pături, lenjerie de pat ş.a.). Obiectele de cazarmament sunt adaptate copiilor cu dizabilităţi (protecţie de saltele, perne anatomice etc.).
        Lenjeria de pat se schimbă săptămânal şi ori de câte ori situaţia o impune.
        Im: Fiecare beneficiar deţine obiecte de cazarmament proprii, curate şi nedegradate.


    STANDARDUL 3 - SPAŢII IGIENICO-SANITARE
        Centrul dispune de spaţii igienico-sanitare suficiente, accesibilizate şi funcţionale.
        Rezultat aşteptat: Copiii au acces la spaţii igienico-sanitare adecvate şi adaptate nevoilor lor.
    S3.1. Centrul deţine grupuri sanitare suficiente şi accesibile, al căror număr este stabilit conform prevederilor Legii locuinţei nr.114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
        Grupurile sanitare sunt dotate cu scaun de wc cu capac, chiuvete şi instalaţii de apă caldă şi rece, hârtie igienică şi săpun.
        Grupurile sanitare sunt dotate cu uşi care se pot închide din interior cu cheie, astfel încât să asigure intimitate şi siguranţă celui care îl foloseşte, dar să permită şi accesul din afară în caz de urgenţă.
        Se va amenaja cel puţin un grup sanitar adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi. Centrul asigură grupuri sanitare destinate personalului.
        Im1: Grupurile sanitare sunt dotate corespunzător, cu scaun de wc cu capac, chiuvete şi instalaţii de apă caldă şi rece, hârtie igienică şi săpun.
        Im2: Grupurile sanitare sunt dotate cu uşi, astfel încât să asigure intimitate şi siguranţă copiilor.
        Im3: Centrul dispune de grupuri sanitare separate pentru personal.

    S3.2. Centrul deţine spaţii suficiente şi adaptate pentru realizarea toaletei personale a copiilor, prin propriile forţe sau asistaţi/ sprijiniţi, precum şi pentru personal.
        Centrul este dotat cu camere de baie/duş conform prevederilor Legii locuinţei nr.114/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, sunt astfel amenajate încât să ofere suficientă intimitate copiilor.
        Copiii au acces la apă caldă şi rece pentru realizarea igienei personale.
        Im1: Băile şi duşurile sunt dotate cu instalaţiile necesare pentru asigurarea de apă curentă, rece şi caldă. Im2: Băile şi duşurile sunt amenajate astfel încât să asigure intimitate fiecărui copil.

    S3.3. Centrul asigură igienizarea lenjeriei de pat şi a altor materiale şi echipamente textile, precum şi a hainelor şi lenjeriei personale ale copiilor.
        Centrul deţine una sau mai multe maşini de spălat şi, după caz, uscător pentru igienizare, ori are achiziţionate astfel de servicii.
        Lenjeria de pat, alte obiecte de cazarmament, hainele şi lenjeria personală a copiilor sunt spălate periodic, conform programului stabilit de centru, sau ori de câte ori este cazul.
        Im: Centrul deţine maşini de spălat şi, după caz, de uscător pentru igienizare.

    S3.4. Centrul păstrează echipamentele din material textil utilizate de personal în condiţii de igienă adecvate.
        Acestea se spală şi se depozitează separat de cele ale copiilor.
        Echipamentele din material textil curate, utilizate de personalul serviciului (prosoape, halate sau alte echipamente din material textil) se păstrează în dulapuri special amenajate.
        Im: Centrul deţine un spaţiu special pentru depozitarea echipamentelor din material textil utilizate de personal.


    MODULUL III - MANAGEMENT ŞI RESURSE UMANE
    STANDARDUL 1 - RESURSE UMANE
    S1.1. Normarea posturilor pentru personalul care asigură continuitatea serviciilor pentru copii se realizează ţinând cont de raportul optim adulţi/copii redat în tabelul de mai jos:

┌───────────────┬─────────┬────────────┐
│Categorii de │Nr. maxim│Raport optim│
│vârstă/ │de copii │adulţi-copii│
│dependenţă │ │ │
├───────────────┼─────────┼────────────┤
│dependenţă │6 │1:2 │
│totală │ │ │
├───────────────┼─────────┼────────────┤
│dependenţă │8 │1:3 │
│parţială │ │ │
└───────────────┴─────────┴────────────┘

        Prin dependenţă totală se înţelege situaţia copilului imobilizat la pat şi dependent de îngrijirea unei alte persoane în toate aspectele vieţii cotidiene.
        Prin dependenţă parţială se înţelege situaţia copilului care prezintă dificultăţi în realizarea îngrijirii personale şi are nevoie de sprijin/asistenţă din partea unei alte persoane.
        Având în vedere că beneficiarii centrelor respiro multifuncţionale sunt copii cu dizabilităţi şi boli cronice, care de regulă prezintă un anume grad de dependenţă, se recomandă ca raportul adulţi/copii să fie cât mai mare.
        La categoriile de personal se adaugă personal de pază în cazul centrelor rezidenţiale, nu şi în cazul apartamentelor.
        Normativul de personal pentru centru hospice:
    - 1,5 medic la 10 copii
    – 1 asistentă la 3-5 copii pe schimb
    – 1 infirmieră la 5-7 copii pe schimb
    – 0,5 psiholog la 10 copii
    – 4 alt personal la 10 copii (asistent social, terapeut, cleric şi alţii).

        Im1: Normativul de personal respectă raportul adulţi-copii prevăzut pentru îngrijirea de respiro în centru rezidenţial.
        Im2: Normativul de personal pentru centrul hospice respectă standardele prezente.

    SECŢIUNEA a II-a
    Fişa de autoevaluare
        Pentru a obţine licenţa de funcţionare pentru serviciile sociale fără cazare, organizate ca centre respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi, trebuie să îndeplinească un punctaj care poate varia între 116 şi 162 de puncte, în funcţie de componentele centrului.
        Pentru punctajul de 116 puncte, centrul trebuie să îndeplinească Standarde minime de calitate pentru centrul respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi şi modulele din Anexa nr. 1.
        Fişa de autoevaluare pentru centrele respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi se completează după modelul prevăzut în anexa nr. 9 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 118/2014, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

┌──────────────────┬───────┬─────────────┬──────────┐
│ │ │Punctaj │ │
│ │Punctaj│rezultat în │Observaţii│
│ │maxim │urma │ │
│ │ │autoevaluării│ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL I │ │ │ │
│ACCESAREA │19 │ │ │
│SERVICIULUI │ │ │ │
│(Standardele 1-2) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│ADMITEREA IN │10 │ │ │
│CENTRUL RESPIRO │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1 Centrul │ │ │ │
│deţine şi pune la │ │ │ │
│dispoziţia │ │ │ │
│părintelui, │ │ │ │
│tutorelui sau │ │ │ │
│persoanei care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi în │ │ │ │
│baza unei măsuri │ │ │ │
│de protecţie │ │ │ │
│specială, │1 │ │ │
│stabilită în │ │ │ │
│condiţiile legii, │ │ │ │
│materiale │ │ │ │
│informative │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│activităţile │ │ │ │
│derulate şi │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│oferite, astfel │ │ │ │
│încât aceştia să │ │ │ │
│înţeleagă │ │ │ │
│conţinutul │ │ │ │
│materialelor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul deţine│ │ │ │
│materiale │ │ │ │
│informative de │ │ │ │
│prezentare care │ │ │ │
│sunt puse la │ │ │ │
│dispoziţia │1 │ │ │
│persoanelor care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea si │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Centrul are │ │ │ │
│o misiune şi │ │ │ │
│obiective clare, │ │ │ │
│cunoscute de │ │ │ │
│personal, de │ │ │ │
│copiii cu │2 │ │ │
│dizabilităţi şi de│ │ │ │
│persoanele care se│ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│acestora. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: ROF-ul │ │ │ │
│centrului este │1 │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul acestuia; │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Sesiunile │ │ │ │
│anuale de │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
│privind ROF - ul │1 │ │ │
│sunt consemnate în│ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│informarea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│aplică o procedură│ │ │ │
│proprie de │3 │ │ │
│admitere a │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│admitere este │1 │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│admitere este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie, cu privire│ │ │ │
│la respectarea │ │ │ │
│procedurii de │ │ │ │
│admitere; │1 │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4. Centrul │ │ │ │
│întocmeşte, pentru│ │ │ │
│fiecare copil, un │ │ │ │
│dosar personal │3 │ │ │
│care conţine │ │ │ │
│obligatoriu │ │ │ │
│următoarele │ │ │ │
│documente: │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Dosarele │ │ │ │
│copiilor sunt │ │ │ │
│conforme şi │1 │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Dosarele │ │ │ │
│copiilor sunt │ │ │ │
│ţinute în condiţii│ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│care să asigure │1 │ │ │
│integritatea lor │ │ │ │
│şi păstrarea │ │ │ │
│confidenţialităţii│ │ │ │
│datelor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Centrul sau │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│are amenajat un │ │ │ │
│spaţiu arhivistic │1 │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│pentru păstrarea │ │ │ │
│dosarelor │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.5. Centrul │ │ │ │
│constituie o bază │ │ │ │
│de date │ │ │ │
│electronică │ │ │ │
│referitoare la │1 │ │ │
│copiii aflaţi în │ │ │ │
│îngrijire pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Baza de date │ │ │ │
│electronică │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│beneficiarii │ │ │ │
│îngrijiţi în │1 │ │ │
│centru este │ │ │ │
│constituită şi │ │ │ │
│actualizată │ │ │ │
│permanent. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│ÎNCETAREA │ │ │ │
│SERVICIILOR │ │ │ │
│CENTRULUI RESPIRO │ │ │ │
│Incetarea │ │ │ │
│serviciilor │9 │ │ │
│oferite în cadrul │ │ │ │
│Centrului se │ │ │ │
│realizează numai │ │ │ │
│după pregătirea │ │ │ │
│prealabilă a │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│deţine şi aplică o│ │ │ │
│procedură proprie │ │ │ │
│privind încetarea │ │ │ │
│serviciilor şi │4 │ │ │
│asigură pregătirea│ │ │ │
│fiecărui copil în │ │ │ │
│vederea reluării │ │ │ │
│vieţii zilnice │ │ │ │
│obişnuite │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciilor este │1 │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciilor este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie, cu privire│ │ │ │
│la procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciilor; │1 │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im4: Copilul în │ │ │ │
│funcţie de │ │ │ │
│dizabilitatea, │ │ │ │
│vârsta si gradul │ │ │ │
│de maturitate, │ │ │ │
│împreună cu │ │ │ │
│persoana care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│si îngrijirea lui │ │ │ │
│la domiciliu, sunt│ │ │ │
│informaţi cu │1 │ │ │
│privire la │ │ │ │
│condiţiile în care│ │ │ │
│încetează │ │ │ │
│îngrijirea în │ │ │ │
│cadrul centrului; │ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│informarea │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.2 În caz de │ │ │ │
│forţă majoră, │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│transferul │ │ │ │
│copiilor în alte │4 │ │ │
│servicii similare │ │ │ │
│în condiţii de │ │ │ │
│siguranţă, în │ │ │ │
│condiţiile legii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Planul de │ │ │ │
│urgenţă este │1 │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Planul de │ │ │ │
│urgenţă este │ │ │ │
│aprobat prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, dispoziţie, a│ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale; │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie, cu privire│ │ │ │
│la aplicarea │ │ │ │
│Planului de │1 │ │ │
│urgenţă; sesiunile│ │ │ │
│de instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im4: Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi/ │ │ │ │
│instruiţi cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│aplicarea Planului│ │ │ │
│de urgenţă la │ │ │ │
│intrare în centru;│1 │ │ │
│instruirea se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│informarea/ │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.3.Încetarea │ │ │ │
│acordării │ │ │ │
│serviciilor de │ │ │ │
│respiro se │ │ │ │
│realizează la │ │ │ │
│sfârşitul │1 │ │ │
│perioadei │ │ │ │
│stabilite prin │ │ │ │
│dispoziţie emisă │ │ │ │
│de reprezentantul │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│încetării │ │ │ │
│serviciilor, │1 │ │ │
│completat la zi, │ │ │ │
│este disponibil la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL II- │ │ │ │
│EVALUARE ŞI │ │ │ │
│PLANIFICARE │2 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│2) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│EVALUAREA │ │ │ │
│COPILULUI Centrul │ │ │ │
│identifică nevoile│ │ │ │
│copilului anterior│ │ │ │
│admiterii, cu │ │ │ │
│excepţia │1 │ │ │
│situaţiilor │ │ │ │
│neplanificate, în │ │ │ │
│baza unei evaluări│ │ │ │
│a situaţiei socio-│ │ │ │
│familiale şi a │ │ │ │
│nevoilor │ │ │ │
│individuale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1 Evaluarea │ │ │ │
│pentru admiterea │ │ │ │
│planificată în │ │ │ │
│centrul respiro se│ │ │ │
│realizează la │ │ │ │
│domiciliul │ │ │ │
│copilului de către│1 │ │ │
│personalul de │ │ │ │
│specialitate al │ │ │ │
│centrului, în │ │ │ │
│termen de 10 zile │ │ │ │
│lucrătoare de la │ │ │ │
│înregistrarea │ │ │ │
│cererii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fişa de │ │ │ │
│evaluare iniţială │ │ │ │
│este disponibilă │1 │ │ │
│la dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│PLANIFICAREA │ │ │ │
│SERVICIILOR │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│copilului │ │ │ │
│derularea unui │ │ │ │
│program │1 │ │ │
│personalizat de │ │ │ │
│îngrijire, │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare şi │ │ │ │
│educaţie numit │ │ │ │
│program de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│asigură îngrijirea│ │ │ │
│şi abilitarea/ │ │ │ │
│reabilitarea │ │ │ │
│copilului în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│programul de │1 │ │ │
│respiro. │ │ │ │
│Personalul de │ │ │ │
│specialitate │ │ │ │
│întocmeşte │ │ │ │
│programul de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Programul de │ │ │ │
│respiro │ │ │ │
│individualizat │1 │ │ │
│este disponibil la│ │ │ │
│dosarul fiecărui │ │ │ │
│copil. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL III - │ │ │ │
│SĂNĂTATE │16 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│2) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ASISTENŢA PENTRU │ │ │ │
│SĂNĂTATE Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile│ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│ocrotirea │ │ │ │
│sănătăţii copiilor│ │ │ │
│cu dizabilităţi pe│ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro şi asigură│11 │ │ │
│accesul la │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│medicale curente │ │ │ │
│precum şi la │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│medicale de care │ │ │ │
│copiii au nevoie │ │ │ │
│pe perioada de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul │ │ │ │
│deţine şi aplică o│ │ │ │
│procedură privind │ │ │ │
│ocrotirea │5 │ │ │
│sănătăţii copiilor│ │ │ │
│pe perioada de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind ocrotirea │ │ │ │
│sănătăţii │1 │ │ │
│copilului este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind ocrotirea │ │ │ │
│sănătăţii │ │ │ │
│copilului, este │ │ │ │
│aprobată prin │1 │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│Centrului este │ │ │ │
│instruit anual şi │ │ │ │
│ori de câte ori │ │ │ │
│este nevoie, cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│procedura privind │ │ │ │
│ocrotirea │1 │ │ │
│sănătăţii │ │ │ │
│copilului; │ │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im4: Datele de │ │ │ │
│contact ale │ │ │ │
│medicului de │ │ │ │
│familie şi sau ale│1 │ │ │
│altor cadre │ │ │ │
│medicale se găsesc│ │ │ │
│în fiecare dosar │ │ │ │
│al copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im5: Numerele de │ │ │ │
│telefon accesibile│ │ │ │
│pentru situaţii de│ │ │ │
│urgenţă de natură │ │ │ │
│medicală sunt │ │ │ │
│disponibile în │1 │ │ │
│Centru si sunt │ │ │ │
│afişate într-un │ │ │ │
│loc accesibil │ │ │ │
│întregului │ │ │ │
│personal şi │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│continuitatea │3 │ │ │
│îngrijirilor │ │ │ │
│medicale acordate │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Fişa medicală│ │ │ │
│a copilului │ │ │ │
│cuprinde medicaţia│ │ │ │
│administrată │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
│recomandată de │ │ │ │
│medici (data, │ │ │ │
│denumire │1 │ │ │
│medicament, doză, │ │ │ │
│mod de │ │ │ │
│administrare, │ │ │ │
│medicul care │ │ │ │
│recomandă, │ │ │ │
│persoana care │ │ │ │
│administrează). │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Sesiunile de │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│copiilor cu vârsta│ │ │ │
│peste 14 ani, fără│ │ │ │
│dizabilităţi │ │ │ │
│mintale sau │ │ │ │
│psihice, cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│autoadministrarea │1 │ │ │
│terapiei or ale/ │ │ │ │
│terapiei │ │ │ │
│inhalatorii sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│informare/ │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Medicamentele│ │ │ │
│şi materialele │ │ │ │
│necesare │ │ │ │
│tratamentelor │1 │ │ │
│medicale sunt │ │ │ │
│depozitate în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│monitorizarea │ │ │ │
│stării de sănătate│ │ │ │
│a copiilor pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro prin │ │ │ │
│personal │ │ │ │
│calificat, care │ │ │ │
│asigură efectuarea│ │ │ │
│manevrelor │ │ │ │
│terapeutice │ │ │ │
│speciale │ │ │ │
│recomandate de │ │ │ │
│medici, manevre │ │ │ │
│precum: îngrijirea│ │ │ │
│stomelor, │ │ │ │
│fistulelor, │ │ │ │
│escarelor, a │1 │ │ │
│tuburilor de dren,│ │ │ │
│a sondei vezicale │ │ │ │
│şi altele │ │ │ │
│asemenea, │ │ │ │
│alimentarea │ │ │ │
│artificială pe │ │ │ │
│gastrostomă/sondă │ │ │ │
│gastrică, │ │ │ │
│alimentarea │ │ │ │
│pasivă, inclusiv │ │ │ │
│administrarea │ │ │ │
│medicamentelor per│ │ │ │
│os, manevre │ │ │ │
│terapeutice pentru│ │ │ │
│evitarea │ │ │ │
│complicaţiilor │ │ │ │
│pulmonare, │ │ │ │
│vasculare etc. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fişa medicală │ │ │ │
│a copilului │ │ │ │
│cuprinde parametri│ │ │ │
│măsuraţi conform │1 │ │ │
│recomandărilor │ │ │ │
│medicale şi a │ │ │ │
│nevoilor │ │ │ │
│identificate. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4. Centrul │ │ │ │
│asigură evidenţa │ │ │ │
│medicamentelor şi │ │ │ │
│a altor materiale │1 │ │ │
│consumabile │ │ │ │
│utilizate pentru │ │ │ │
│copii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Condica de │ │ │ │
│medicamente este │ │ │ │
│completată şi │ │ │ │
│păstrată de │ │ │ │
│personalul de │1 │ │ │
│specialitate │ │ │ │
│desemnat de │ │ │ │
│coordonatorul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.5. Centrul │ │ │ │
│respectă normele │ │ │ │
│legale cu privire │ │ │ │
│la manipularea, │ │ │ │
│colectarea şi │ │ │ │
│distrugerea │ │ │ │
│resturilor de │1 │ │ │
│medicamente sau a │ │ │ │
│medicamentelor │ │ │ │
│expirate precum şi│ │ │ │
│a celorlalte │ │ │ │
│materiale sanitare│ │ │ │
│utilizate. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Personalul │ │ │ │
│Centrului este │ │ │ │
│instruit anual şi │ │ │ │
│ori de câte ori │ │ │ │
│este nevoie cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│manipularea, │ │ │ │
│colectarea sau │ │ │ │
│distrugerea │ │ │ │
│medicamentelor │1 │ │ │
│nefolosite sau a │ │ │ │
│medicamentelor │ │ │ │
│expirate; │ │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│evidenţă privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│IGIENA, PREVENIREA│ │ │ │
│ŞI CONTROLUL │ │ │ │
│INFECŢIILOR │ │ │ │
│Centrul aplică │ │ │ │
│măsurile de │5 │ │ │
│igienă, prevenire │ │ │ │
│şi control a │ │ │ │
│infecţiilor, în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│normele legale în │ │ │ │
│vigoare. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│respectă normele │ │ │ │
│legale în vigoare │2 │ │ │
│privind bolile │ │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie, cu privire│ │ │ │
│la aplicarea │ │ │ │
│măsurilor de │ │ │ │
│prevenire a │ │ │ │
│bolilor │1 │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile, iar│ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi/ │ │ │ │
│instruiţi la │ │ │ │
│admiterea în │ │ │ │
│Centru cu privire │ │ │ │
│la măsurile de │ │ │ │
│prevenire a │ │ │ │
│bolilor │1 │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile; │ │ │ │
│instruirea se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│informarea/ │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.2. Toate │ │ │ │
│spaţiile precum şi│ │ │ │
│echipamentele şi │ │ │ │
│materialele │ │ │ │
│utilizate sunt │2 │ │ │
│menţinute curate, │ │ │ │
│igienizate, ferite│ │ │ │
│de orice sursă de │ │ │ │
│contaminare. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Programul de │ │ │ │
│curăţenie şi │ │ │ │
│igienizare este │1 │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│Centru. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Centrul │ │ │ │
│deţine spaţii │ │ │ │
│speciale de │ │ │ │
│depozitare a │1 │ │ │
│materialelor │ │ │ │
│igienico-sanitare,│ │ │ │
│de curăţenie şi de│ │ │ │
│dezinfecţie. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.3. Centrul │ │ │ │
│asigură colectarea│ │ │ │
│şi depozitarea │1 │ │ │
│deşeurilor conform│ │ │ │
│prevederilor │ │ │ │
│legale în vigoare.│ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│dispune de coşuri,│ │ │ │
│pubele sau, după │ │ │ │
│caz, containere │1 │ │ │
│pentru colectarea │ │ │ │
│şi depozitarea │ │ │ │
│deşeurilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL IV - │ │ │ │
│ABILITAREA ŞI │ │ │ │
│REABILITAREA │4 │ │ │
│COPILULUI │ │ │ │
│(Standardul 1) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ABILITAREA ŞI │ │ │ │
│REABILITAREA │ │ │ │
│COPILULUI │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│accesul copiilor │4 │ │ │
│la servicii de │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul │ │ │ │
│asigură servicii │ │ │ │
│de abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare pentru│ │ │ │
│copiii cu │1 │ │ │
│dizabilităţi,. în │ │ │ │
│baza planului de │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Planul de │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare al │ │ │ │
│copiilor cu │ │ │ │
│dizabilităţi, care│ │ │ │
│este disponibil la│1 │ │ │
│dosarul copilului,│ │ │ │
│cuprinde │ │ │ │
│serviciile de │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare │ │ │ │
│accesate de copil.│ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Centrul │ │ │ │
│contribuie la │ │ │ │
│monitorizarea │ │ │ │
│furnizării │ │ │ │
│serviciilor de │ │ │ │
│abilitare-/ │2 │ │ │
│reabilitare pentru│ │ │ │
│copiii cu │ │ │ │
│dizabilităţi pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Raportul de │ │ │ │
│monitorizare se │1 │ │ │
│află la dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Notificarea │ │ │ │
│SPAS/DGASPC de │ │ │ │
│sector, atunci │ │ │ │
│când planul de │ │ │ │
│abilitare/ │1 │ │ │
│reabilitare │ │ │ │
│necesită │ │ │ │
│revizuire, se află│ │ │ │
│la dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3. Centrul │ │ │ │
│poate sprijini │ │ │ │
│persoanele care se│ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copilului în │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│demersurilor │1 │ │ │
│pentru asigurarea │ │ │ │
│de dispozitive │ │ │ │
│medicale, │ │ │ │
│dispozitive şi │ │ │ │
│tehnologii │ │ │ │
│asistive necesare │ │ │ │
│copiilor cu │ │ │ │
│dizabilităţi. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Documentele │ │ │ │
│justificative │ │ │ │
│pentru solicitarea│ │ │ │
│de dispozitive │ │ │ │
│medicale, │1 │ │ │
│dispozitive şi │ │ │ │
│tehnologii │ │ │ │
│asistive se află │ │ │ │
│la dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL V - │ │ │ │
│EDUCAŢIA │4 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│2) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│EDUCAŢIA Centrul │ │ │ │
│asigură derularea │ │ │ │
│de activităţi de │ │ │ │
│educaţie informală│ │ │ │
│şi non- formală │1 │ │ │
│pentru copiii │ │ │ │
│beneficiari de │ │ │ │
│respiro şi │ │ │ │
│sprijină copilul │ │ │ │
│pentru continuarea│ │ │ │
│educaţiei formale.│ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul │ │ │ │
│încurajează şi │ │ │ │
│sprijină copiii să│ │ │ │
│participe la │ │ │ │
│activităţi de │ │ │ │
│educaţie informală│ │ │ │
│şi non-formală, │1 │ │ │
│potrivit │ │ │ │
│opţiunilor lor şi │ │ │ │
│cu acordul │ │ │ │
│persoanelor care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea lor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Materialele │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│educaţie informală│ │ │ │
│şi non-formală │1 │ │ │
│sunt suficiente, │ │ │ │
│adaptate, asistive│ │ │ │
│(după caz) şi │ │ │ │
│răspund calitativ │ │ │ │
│nevoilor copiilor.│ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│CONSILIEREA │ │ │ │
│PERSOANELOR CARESE│ │ │ │
│OCUPĂ DE CREŞTEREA│ │ │ │
│ŞI ÎNGRIJIREA │ │ │ │
│COPILULUI Centrul │ │ │ │
│asigură informarea│3 │ │ │
│şi consilierea │ │ │ │
│persoanei care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copilului ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│asigură servicii │ │ │ │
│de consiliere │ │ │ │
│socială şi │ │ │ │
│psihologică, │ │ │ │
│eventual medicală │ │ │ │
│şi juridică, în │ │ │ │
│funcţie de nevoile│ │ │ │
│persoanelor care │1 │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copiilor la │ │ │ │
│domiciliu. │ │ │ │
│Serviciile de │ │ │ │
│consiliere se │ │ │ │
│asigură şi în │ │ │ │
│situaţii de criză.│ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Documentele │ │ │ │
│privind derularea │ │ │ │
│serviciilor de │ │ │ │
│consiliere pentru │ │ │ │
│persoanele care se│1 │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copiilor sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.2. Serviciile │ │ │ │
│de consiliere sunt│ │ │ │
│acordate de │ │ │ │
│personal calificat│ │ │ │
│în sediul │ │ │ │
│centrului sau în │ │ │ │
│sediile │ │ │ │
│partenerilor. │ │ │ │
│Serviciile de │2 │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică se pot│ │ │ │
│desfăşura în │ │ │ │
│cabinetele │ │ │ │
│psihologilor cu │ │ │ │
│care centrul are │ │ │ │
│încheiate │ │ │ │
│contracte de │ │ │ │
│servicii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: CV-urile, │ │ │ │
│documentele │ │ │ │
│privind studiile │ │ │ │
│de specialitate, │ │ │ │
│acreditările │ │ │ │
│pentru derularea │1 │ │ │
│serviciilor de │ │ │ │
│consiliere sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Protocoalele │ │ │ │
│de colaborare şi │ │ │ │
│contractele de │ │ │ │
│servicii │1 │ │ │
│psihologice sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL VI - │ │ │ │
│DREPTURI ŞI ETICĂ │15 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│3) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARD 1 - │ │ │ │
│RESPECTAREA │ │ │ │
│DREPTURILOR │ │ │ │
│COPILULUI ŞI A │ │ │ │
│ETICII │ │ │ │
│PROFESIONALE │ │ │ │
│Centrul îşi │6 │ │ │
│desfăşoară │ │ │ │
│activitatea cu │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│drepturilor │ │ │ │
│copiilor şi a │ │ │ │
│eticii │ │ │ │
│profesionale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul │ │ │ │
│măsoară gradul de │ │ │ │
│satisfacţie al │ │ │ │
│persoanelor care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi, │ │ │ │
│precum şi al │3 │ │ │
│copiilor, în │ │ │ │
│funcţie de vârstă,│ │ │ │
│dizabilitate şi │ │ │ │
│grad de │ │ │ │
│maturitate, în │ │ │ │
│scopul evaluării │ │ │ │
│calităţii │ │ │ │
│serviciilor │ │ │ │
│acordate. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│măsurare a │ │ │ │
│gradului de │ │ │ │
│satisfacţie al │ │ │ │
│persoanelor care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │1 │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi, │ │ │ │
│precum şi al │ │ │ │
│copiilor este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│măsurare a │ │ │ │
│gradului de │ │ │ │
│satisfacţie al │ │ │ │
│copiilor este │ │ │ │
│aprobată prin │1 │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Instrumentele│ │ │ │
│completate în │ │ │ │
│vederea măsurării │ │ │ │
│gradului de │1 │ │ │
│satisfacţie al │ │ │ │
│copiilor sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Personalul │ │ │ │
│centrului îşi │ │ │ │
│desfăşoară │ │ │ │
│activitatea în │ │ │ │
│baza unui Cod de │ │ │ │
│etică. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Codul de │ │ │ │
│etică este │1 │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Codul de │ │ │ │
│etică este aprobat│ │ │ │
│prin decizie sau, │ │ │ │
│după caz, │1 │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie cu privire │ │ │ │
│la Codul de etică;│1 │ │ │
│instruirea se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│RELAŢIILE COPIILOR│ │ │ │
│CU PERSONALUL │ │ │ │
│Centrul se asigură│ │ │ │
│că relaţiile │ │ │ │
│personalului cu │ │ │ │
│copiii au o bază │3 │ │ │
│sănătoasă, │ │ │ │
│răspunzând │ │ │ │
│normelor de │ │ │ │
│conduită morală, │ │ │ │
│profesională şi │ │ │ │
│socială. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul se │ │ │ │
│asigură că │ │ │ │
│personalul │ │ │ │
│cunoaşte │ │ │ │
│modalităţile de │ │ │ │
│abordare şi │3 │ │ │
│relaţionare cu │ │ │ │
│copiii cu │ │ │ │
│dizabilităţi/ │ │ │ │
│copiii cu boli │ │ │ │
│cronice. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│interacţiunea şi │ │ │ │
│relaţionarea │1 │ │ │
│personalului cu │ │ │ │
│copiii este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│interacţiunea şi │ │ │ │
│relaţionarea │ │ │ │
│personalului cu │ │ │ │
│copiii este │1 │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie cu privire │ │ │ │
│la Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│interacţiunea şi │1 │ │ │
│relaţionarea │ │ │ │
│personalului cu │ │ │ │
│copiii; instruirea│ │ │ │
│este consemnată în│ │ │ │
│Registrul pentru │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 3 - │ │ │ │
│SUGESTII/ SESIZĂRI│ │ │ │
│/ RECLAMAŢII │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│încurajează │ │ │ │
│persoanele care se│ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi şi │ │ │ │
│copiii, în funcţie│ │ │ │
│de vârstă, │ │ │ │
│dizabilitate/ │ │ │ │
│condiţie de │ │ │ │
│sănătate şi grad │ │ │ │
│de maturitate, să │6 │ │ │
│ofere sugestii │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│îmbunătăţirea │ │ │ │
│vieţii cotidiene │ │ │ │
│şi să sesizeze │ │ │ │
│orice nemulţumire │ │ │ │
│referitoare la │ │ │ │
│serviciile oferite│ │ │ │
│şi activitatea │ │ │ │
│personalului, │ │ │ │
│inclusiv aspecte │ │ │ │
│privind situaţii │ │ │ │
│de violenţă asupra│ │ │ │
│copilului, conform│ │ │ │
│legii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.1. Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile│ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│colectarea │ │ │ │
│sugestiilor şi │ │ │ │
│reclamaţiilor │ │ │ │
│copiilor şi ale │ │ │ │
│persoanelor care │3 │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│acestora cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│primite. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind sugestiile│ │ │ │
│şi sesizările/ │1 │ │ │
│reclamaţiile este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│sugestiile, │ │ │ │
│sesizările şi │ │ │ │
│reclamaţiile este │ │ │ │
│aprobată prin │1 │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Centrul │ │ │ │
│deţine │ │ │ │
│instrumentele │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│colectarea │ │ │ │
│sugestiilor şi │1 │ │ │
│reclamaţiilor din │ │ │ │
│partea copiilor cu│ │ │ │
│dizabilităţi │ │ │ │
│mintale şi │ │ │ │
│psihice. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.2. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│înregistrarea şi │ │ │ │
│arhivarea │2 │ │ │
│sugestiilor, │ │ │ │
│sesizărilor şi │ │ │ │
│reclamaţiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│sugestiilor/ │ │ │ │
│sesizărilor/ │1 │ │ │
│reclamaţiilor este│ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Dosarul │ │ │ │
│cuprinzând │ │ │ │
│sesizările şi │ │ │ │
│reclamaţiile din │1 │ │ │
│ultimii doi ani │ │ │ │
│este arhivat şi │ │ │ │
│păstrat la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.3. Centrul │ │ │ │
│informează │ │ │ │
│persoanele care se│ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi la │ │ │ │
│domiciliu şi │ │ │ │
│copiii, în funcţie│1 │ │ │
│de vârstă, │ │ │ │
│dizabilitate şi │ │ │ │
│grad de │ │ │ │
│maturitate, asupra│ │ │ │
│modalităţii de │ │ │ │
│formulare a │ │ │ │
│eventualelor │ │ │ │
│sugestii/sesizări/│ │ │ │
│reclamaţii. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi/ │ │ │ │
│instruiţi cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│modalităţile de │ │ │ │
│formulare a │ │ │ │
│eventualelor │ │ │ │
│sugestii, sesizări│1 │ │ │
│/reclamaţii; │ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│informarea/ │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL VII - │ │ │ │
│PROTECŢIA │ │ │ │
│ÎMPOTRIVA │5 │ │ │
│VIOLENŢEI ASUPRA │ │ │ │
│COPILULUI │ │ │ │
│(Standardul 1) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│PROTECŢIA │ │ │ │
│ÎMPOTRIVA │ │ │ │
│VIOLENŢEI ASUPRA │ │ │ │
│COPILULUI │ │ │ │
│Centrul desfăşoară│ │ │ │
│activităţi pentru │ │ │ │
│prevenirea │ │ │ │
│oricărei forme de │ │ │ │
│violenţă asupra │ │ │ │
│copilului şi │ │ │ │
│asigură sau │5 │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│accesul la │ │ │ │
│servicii de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică/ │ │ │ │
│psihoterapie atât │ │ │ │
│pentru copil, cât │ │ │ │
│şi pentru persoana│ │ │ │
│care se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│acestuia. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul are │ │ │ │
│aprobată şi aplică│ │ │ │
│o procedură │ │ │ │
│proprie privind │ │ │ │
│identificarea şi │2 │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│oricărei forme de │ │ │ │
│violenţă asupra │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea si │ │ │ │
│soluţionarea │1 │ │ │
│cazurilor de │ │ │ │
│violenţă asupra │ │ │ │
│copilului este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului; │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea si │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│cazurilor de │ │ │ │
│violenţă asupra │1 │ │ │
│copilului, este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Copiii sunt │ │ │ │
│încurajaţi şi │ │ │ │
│sprijiniţi adecvat│ │ │ │
│şi adaptat pentru │ │ │ │
│a sesiza orice │ │ │ │
│formă de violenţă │ │ │ │
│manifestată asupra│1 │ │ │
│lor, inclusiv │ │ │ │
│tratamente inumane│ │ │ │
│sau degradante la │ │ │ │
│care sunt supuşi │ │ │ │
│de către │ │ │ │
│persoanele cu care│ │ │ │
│vin în contact. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi/ │ │ │ │
│instruiţi cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│recunoasterea │ │ │ │
│situaţiilor de │ │ │ │
│violenţă: │1 │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│registrul de │ │ │ │
│informare/ │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│asigură sau │ │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
│propriu de câte │ │ │ │
│ori este nevoie cu│1 │ │ │
│privire la │ │ │ │
│prevenirea, │ │ │ │
│identificarea şi │ │ │ │
│combaterea │ │ │ │
│diferitelor forme │ │ │ │
│de violenţă asupra│ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Personalul │ │ │ │
│Centrului este │ │ │ │
│instruit anual si │ │ │ │
│ori de câte ori │ │ │ │
│este nevoie cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea si │ │ │ │
│soluţionarea │1 │ │ │
│cazurilor de │ │ │ │
│violenţă asupra │ │ │ │
│copilului; │ │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul pentru │ │ │ │
│instruirea si │ │ │ │
│formarea continuă │ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4. Centrul │ │ │ │
│aplică prevederile│ │ │ │
│legale cu privire │ │ │ │
│la semnalarea │ │ │ │
│către alte │ │ │ │
│instituţii │ │ │ │
│competente, a │1 │ │ │
│oricărei situaţii │ │ │ │
│de violenţă asupra│ │ │ │
│copilului şi ia │ │ │ │
│toate măsurile în │ │ │ │
│interesul superior│ │ │ │
│al copilului, în │ │ │ │
│regim de urgenţă. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│cazurilor de │ │ │ │
│violenţă asupra │1 │ │ │
│copilului este │ │ │ │
│actualizat si este│ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL VIII - │ │ │ │
│GESTIONAREA ŞI │ │ │ │
│NOTIFICAREA │ │ │ │
│INCIDENTELOR │2 │ │ │
│DEOSEBITE │ │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│2) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│GESTIONAREA │ │ │ │
│INCIDENTELOR │ │ │ │
│DEOSEBITE │ │ │ │
│Centrul aplică │ │ │ │
│reguli clare │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│gestionarea │1 │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite, prin │ │ │ │
│intervenţie │ │ │ │
│rapidă, integrată │ │ │ │
│şi eficientă, cu │ │ │ │
│limitarea │ │ │ │
│consecinţelor │ │ │ │
│asupra copilului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1 Centrul │ │ │ │
│asigură evidenţa │ │ │ │
│incidentelor │1 │ │ │
│deosebite care │ │ │ │
│afectează copilul.│ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│incidentelor │1 │ │ │
│deosebite este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│NOTIFICAREA CU │ │ │ │
│PRIVIRE LA │ │ │ │
│INCIDENTELE │ │ │ │
│DEOSEBITE │ │ │ │
│Centrul notifică │ │ │ │
│persoana care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea│ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │
│furnizorul de │1 │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│şi alte │ │ │ │
│instituţii, după │ │ │ │
│caz, cu privire la│ │ │ │
│incidentele │ │ │ │
│deosebite în care │ │ │ │
│sunt implicaţi │ │ │ │
│copiii şi │ │ │ │
│personalul │ │ │ │
│propriu. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│informează │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│competente cu │ │ │ │
│privire la toate │1 │ │ │
│incidentele │ │ │ │
│deosebite │ │ │ │
│petrecute în │ │ │ │
│centru. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul deţine│ │ │ │
│un Registru de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite, în care│ │ │ │
│sunt consemnate │ │ │ │
│anunţurile │ │ │ │
│telefonice şi │ │ │ │
│notificările │ │ │ │
│transmise către │1 │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│publice, cu │ │ │ │
│menţionarea │ │ │ │
│tipului de │ │ │ │
│incident, data şi │ │ │ │
│ora notificării şi│ │ │ │
│instituţia │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│anunţate. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL IX - │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI │ │ │ │
│RESURSE UMANE │14 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│2) │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ADMINISTRARE, │ │ │ │
│ORGANIZARE ŞI │ │ │ │
│FUNCŢIONARE │ │ │ │
│Organizarea, │ │ │ │
│administrarea şi │7 │ │ │
│funcţionarea │ │ │ │
│centrului se │ │ │ │
│realizează în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│prevederile legale│ │ │ │
│în vigoare. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1 Centrul este │ │ │ │
│administrat şi │ │ │ │
│coordonat de │1 │ │ │
│personal de │ │ │ │
│conducere │ │ │ │
│competent. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fisa de post a│ │ │ │
│coordonatorului │ │ │ │
│Centrului, care │ │ │ │
│cuprinde │ │ │ │
│condiţiile de │1 │ │ │
│ocupare a postului│ │ │ │
│este disponibilă │ │ │ │
│în copie la sediul│ │ │ │
│Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│asigură instruirea│ │ │ │
│personalului şi │ │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│accesul acestuia │ │ │ │
│la cursuri de │ │ │ │
│perfecţionare şi │ │ │ │
│formare │ │ │ │
│profesională. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Documentele │ │ │ │
│privind formarea │ │ │ │
│personalului sunt │1 │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│dosarul de │ │ │ │
│personal. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Registrul │ │ │ │
│privind instruirea│ │ │ │
│si formarea │ │ │ │
│continuă a │1 │ │ │
│personalului │ │ │ │
│actualizat este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3 Activitatea │ │ │ │
│Centrului este │ │ │ │
│supusă unui proces│ │ │ │
│permanent de │ │ │ │
│autoevaluare şi │ │ │ │
│este monitorizată │ │ │ │
│de furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Planurile │ │ │ │
│anuale de acţiune │ │ │ │
│sunt disponibile │1 │ │ │
│la sediul │ │ │ │
│Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Rapoartele de│ │ │ │
│monitorizare │ │ │ │
│întocmite de │ │ │ │
│reprezentanţi ai │ │ │ │
│furnizorului de │1 │ │ │
│servicii sociale, │ │ │ │
│în copie, sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4 Conducerea │ │ │ │
│centrului cunoaşte│ │ │ │
│şi aplică normele │ │ │ │
│legale privind │ │ │ │
│gestionarea şi │1 │ │ │
│administrarea │ │ │ │
│resurselor │ │ │ │
│financiare, │ │ │ │
│materiale şi umane│ │ │ │
│ale centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Rapoartele de │ │ │ │
│audit intern/ │ │ │ │
│evaluare internă, │ │ │ │
│în copie, (dacă │ │ │ │
│aceste evaluări au│ │ │ │
│fost realizate) │ │ │ │
│sau, după caz, │1 │ │ │
│notificarea │ │ │ │
│coordonatorului │ │ │ │
│centrului în │ │ │ │
│original sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.5 Conducerea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│comunicarea şi │ │ │ │
│colaborarea │ │ │ │
│permanentă cu │ │ │ │
│serviciile publice│ │ │ │
│de asistenţă │ │ │ │
│socială de la │1 │ │ │
│nivel judeţean şi │ │ │ │
│local precum şi cu│ │ │ │
│alte instituţii │ │ │ │
│publice locale şi │ │ │ │
│organizaţii ale │ │ │ │
│societăţii civile │ │ │ │
│active din │ │ │ │
│comunitate. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Corespondenţa │ │ │ │
│cu instituţiile │ │ │ │
│care au atribuţii │ │ │ │
│în cadrul │ │ │ │
│Mecanismului │ │ │ │
│naţional de │ │ │ │
│identificare si │1 │ │ │
│referire a │ │ │ │
│victimelor │ │ │ │
│traficului de │ │ │ │
│persoane este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
│Centrul dispune de│ │ │ │
│o structură de │ │ │ │
│personal care să │ │ │ │
│asigure │ │ │ │
│activităţile şi │7 │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│acordate, în │ │ │ │
│concordanţă cu │ │ │ │
│misiunea, scopul/ │ │ │ │
│funcţiile │ │ │ │
│centrului şi cu │ │ │ │
│nevoile copiilor. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Structura de│ │ │ │
│personal a │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│corespunde din │2 │ │ │
│punct de vedere al│ │ │ │
│calificării cu │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│acordate. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Statul de │ │ │ │
│funcţii aprobat, │ │ │ │
│în copie, │ │ │ │
│contractele de │ │ │ │
│prestări servicii │ │ │ │
│încheiate cu │ │ │ │
│diversi │1 │ │ │
│specialisti, │ │ │ │
│contractele de │ │ │ │
│colaborare sunt │ │ │ │
│disponibile, în │ │ │ │
│copie, la sediul │ │ │ │
│Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procesele │ │ │ │
│verbale ale │ │ │ │
│sedinţelor de │ │ │ │
│supervizare a │1 │ │ │
│personalului sunt │ │ │ │
│disponibile, în │ │ │ │
│copie, la sediul │ │ │ │
│Centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.2. Conducerea │ │ │ │
│centrului respectă│ │ │ │
│dispoziţiile │ │ │ │
│legale privind │ │ │ │
│angajarea │1 │ │ │
│personalului │ │ │ │
│(Codul Muncii)/ │ │ │ │
│contractarea │ │ │ │
│specialiştilor │ │ │ │
│(Codul Civil). │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Contractele de│ │ │ │
│muncă, contractele│ │ │ │
│de furnizare de │ │ │ │
│servicii si │ │ │ │
│contractele de │1 │ │ │
│voluntariat sunt │ │ │ │
│disponibile, în │ │ │ │
│copie, la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.3. Conducerea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│întocmeşte fişa │1 │ │ │
│postului pentru │ │ │ │
│fiecare persoană │ │ │ │
│angajată. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fisele de post│ │ │ │
│ale personalului │ │ │ │
│sunt disponibile, │1 │ │ │
│în copie, la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.4. Conducerea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│realizează anual │1 │ │ │
│evaluarea │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fisele de │ │ │ │
│evaluare a │ │ │ │
│personalului sunt │1 │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.5. Centrul │ │ │ │
│dispune de numărul│ │ │ │
│şi structura de │ │ │ │
│personal necesară │1 │ │ │
│desfăşurării │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│proprii în │ │ │ │
│condiţii optime. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│personal de │ │ │ │
│îngrijire, │ │ │ │
│supraveghere si │ │ │ │
│educare suficient,│1 │ │ │
│astfel încât să │ │ │ │
│asigure │ │ │ │
│continuitatea │ │ │ │
│activităţii │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.6. Personalul │ │ │ │
│centrului are │ │ │ │
│controalele │ │ │ │
│medicale periodice│1 │ │ │
│efectuate conform │ │ │ │
│normelor legale în│ │ │ │
│vigoare. │ │ │ │
├──────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Documentele │ │ │ │
│emise ca urmare a │ │ │ │
│controalelor │ │ │ │
│medicale periodice│ │ │ │
│efectuate se │1 │ │ │
│păstrează la │ │ │ │
│dosarele de │ │ │ │
│personal ale │ │ │ │
│angajaţilor. │ │ │ │
└──────────────────┴───────┴─────────────┴──────────┘

    ANEXA 1

                                 COMPONENTA DE ÎNGRIJIRE DE ZI
        Componenta de zi este obligatorie şi poate funcţiona de sine stătător sau cu oricare dintre componentele prevăzute în anexele nr. 2 sau 3.

┌────────────────────┬───────┬─────────────┬──────────┐
│ │ │Punctaj │ │
│ │Punctaj│rezultat în │Observaţii│
│ │maxim │urma │ │
│ │ │autoevaluării│ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL I - VIAŢA │ │ │ │
│COTIDIANA - NEVOI │15 │ │ │
│CURENTE (Standardele│ │ │ │
│1 - 4) │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ALIMENTAŢIE │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│copiilor o │ │ │ │
│alimentaţie │ │ │ │
│corespunzătoare din │ │ │ │
│punct de vedere │ │ │ │
│calitativ şi │6 │ │ │
│cantitativ, ţinând │ │ │ │
│cont de vârsta, │ │ │ │
│nevoile şi │ │ │ │
│preferinţele │ │ │ │
│acestora, precum şi │ │ │ │
│de dieta recomandată│ │ │ │
│de medic. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul deţine│ │ │ │
│spaţii special │ │ │ │
│destinate preparării│1 │ │ │
│şi păstrării │ │ │ │
│alimentelor. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul deţine │ │ │ │
│spaţii special │ │ │ │
│amenajate si dotate │ │ │ │
│pentru depozitarea, │1 │ │ │
│păstrarea si │ │ │ │
│prepararea │ │ │ │
│alimentelor. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă, confort │ │ │ │
│şi o ambianţă │2 │ │ │
│plăcută, cât mai │ │ │ │
│apropiată de cea │ │ │ │
│familială, pentru │ │ │ │
│servirea meselor. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Centrul de zi │ │ │ │
│deţine un spaţiu │1 │ │ │
│adecvat pentru │ │ │ │
│servirea meselor. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: După caz, │ │ │ │
│programul zilnic al │ │ │ │
│copilului din │ │ │ │
│centrul de zi │ │ │ │
│(licenţiat separat) │ │ │ │
│menţionează │ │ │ │
│profesionistul din │1 │ │ │
│centrul de respiro │ │ │ │
│care asigură │ │ │ │
│sprijinul necesar │ │ │ │
│copilului pentru a │ │ │ │
│se hrăni si hidrata │ │ │ │
│ori de câte ori este│ │ │ │
│nevoie. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3. Centrul │ │ │ │
│asigură fiecărui │ │ │ │
│copil 1-2 mese │2 │ │ │
│principale/zi şi/sau│ │ │ │
│gustări. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Meniurile sunt │ │ │ │
│disponibile la │1 │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Centrul dispune│ │ │ │
│de cantităţi │ │ │ │
│suficiente de │ │ │ │
│alimente si apă │ │ │ │
│pentru asigurarea │1 │ │ │
│alimentaţiei │ │ │ │
│fiecărui beneficiar │ │ │ │
│pentru o perioadă de│ │ │ │
│48 ore. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4. Centrul │ │ │ │
│asigură, atunci când│ │ │ │
│este nevoie şi este │ │ │ │
│recomandat de medic,│ │ │ │
│alimentaţia specială│1 │ │ │
│pentru copiii cu │ │ │ │
│dizabilităţi, de tip│ │ │ │
│gavaj sau │ │ │ │
│parenteral. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Programul zilnic│ │ │ │
│cuprinde alimentaţia│ │ │ │
│specială si numele │1 │ │ │
│persoanei calificate│ │ │ │
│care o asigură. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│ÎNGRIJIRE PERSONALA │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│copiilor condiţiile,│ │ │ │
│materialele, precum │ │ │ │
│şi sprijinul │3 │ │ │
│necesar în vederea │ │ │ │
│realizării │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│bază ale vieţii │ │ │ │
│zilnice. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile, │ │ │ │
│materialele şi │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│necesare pentru │3 │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│îngrijirii personale│ │ │ │
│a copiilor, adaptate│ │ │ │
│nevoilor acestora. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Fiecare copil │ │ │ │
│deţine propriile │ │ │ │
│obiecte de igienă │ │ │ │
│personală, │ │ │ │
│îmbrăcăminte, │1 │ │ │
│încălţăminte s.a., │ │ │ │
│păstrate în spaţiul │ │ │ │
│individualizat de │ │ │ │
│depozitare din │ │ │ │
│centru. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Centrul este │ │ │ │
│dotat corespunzător │ │ │ │
│pentru realizarea │ │ │ │
│îngrijirii personale│ │ │ │
│a beneficiarilor, │ │ │ │
│inclusiv cu │1 │ │ │
│materiale si │ │ │ │
│echipamente asistive│ │ │ │
│(saltele si perne │ │ │ │
│antiescară, aleze, │ │ │ │
│pampersi, bastoane, │ │ │ │
│cadre de mers etc.).│ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Sesiunile de │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│îngrijire de bază si│ │ │ │
│educaţie non-formală│ │ │ │
│privind îngrijirea │ │ │ │
│personală a copiilor│ │ │ │
│(la angajare, apoi │1 │ │ │
│anual si ocazional/ │ │ │ │
│la nevoie) sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│instruire si formare│ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 3 - │ │ │ │
│RECREEREA ŞI │ │ │ │
│SOCIALIZAREA Centrul│ │ │ │
│organizează │ │ │ │
│activităţi │ │ │ │
│diversificate pentru│ │ │ │
│petrecerea timpului │ │ │ │
│liber şi asigură │ │ │ │
│oportunităţi de │ │ │ │
│recreere şi │3 │ │ │
│socializare care │ │ │ │
│contribuie la │ │ │ │
│dezvoltarea fizică, │ │ │ │
│cognitivă, socială │ │ │ │
│şi emoţională a │ │ │ │
│copiilor, cultivă │ │ │ │
│talentele acestora │ │ │ │
│şi spiritul de │ │ │ │
│iniţiativă. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.1. Personalul de │ │ │ │
│îngrijire de bază şi│ │ │ │
│educaţie non-formală│ │ │ │
│planifică │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│recreere şi │ │ │ │
│socializare, în │ │ │ │
│funcţie de opţiunile│ │ │ │
│copiilor, nevoile şi│ │ │ │
│nivelul de │ │ │ │
│dezvoltare ale │ │ │ │
│acestora. Copiii │ │ │ │
│participă activ la │ │ │ │
│elaborarea │ │ │ │
│programului, fiind │ │ │ │
│consultaţi │1 │ │ │
│obligatoriu şi │ │ │ │
│încurajaţi să-şi │ │ │ │
│exprime opiniile şi │ │ │ │
│preferinţele în │ │ │ │
│proiectarea şi │ │ │ │
│derularea │ │ │ │
│activităţilor pentru│ │ │ │
│petrecerea timpului │ │ │ │
│liber. Totodată, │ │ │ │
│copiii au dreptul să│ │ │ │
│decidă dacă │ │ │ │
│participă, sau nu, │ │ │ │
│la activităţile de │ │ │ │
│recreere-socializare│ │ │ │
│organizate de │ │ │ │
│centru. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Programul zilnic│ │ │ │
│al copiilor include │ │ │ │
│activităţi pentru │ │ │ │
│recreere si │ │ │ │
│socializare, alături│ │ │ │
│de celelalte │1 │ │ │
│activităţi necesare │ │ │ │
│(odihnă, somn, │ │ │ │
│îngrijire a │ │ │ │
│sănătăţii, abilitare│ │ │ │
│/reabilitare, │ │ │ │
│educaţie s.a.). │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.2. Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile │ │ │ │
│şi materialele │ │ │ │
│necesare pentru │2 │ │ │
│derularea │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│recreative şi de │ │ │ │
│socializare. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Centrul dispune│ │ │ │
│de spaţii special │ │ │ │
│amenajate pentru │ │ │ │
│recreere si │ │ │ │
│socializare, │1 │ │ │
│accesibile tuturor │ │ │ │
│copiilor, indiferent│ │ │ │
│de vârstă si de │ │ │ │
│tipul dizabilităţii.│ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Materialele si │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│destinate petrecerii│ │ │ │
│timpului liber │ │ │ │
│corespund │ │ │ │
│cantitativ, │1 │ │ │
│calitativ si sunt │ │ │ │
│adecvate vârstei │ │ │ │
│copiilor, precum si │ │ │ │
│tipului de │ │ │ │
│dizabilitate. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARD 4 - RELAŢIA│ │ │ │
│CU PERSOANA CARE SE │ │ │ │
│OCUPA DE CREŞTEREA │ │ │ │
│ŞI ÎNGRIJIREA │ │ │ │
│COPILULUI ŞI ALTE │ │ │ │
│PERSOANE APROPIATE │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│toate condiţiile │ │ │ │
│copiilor pe perioada│ │ │ │
│de respiro pentru a │3 │ │ │
│menţine legătura cu │ │ │ │
│persoanele care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea │ │ │ │
│şi îngrijirea lor şi│ │ │ │
│oricare alte │ │ │ │
│persoane faţă de │ │ │ │
│care au dezvoltat │ │ │ │
│relaţii de │ │ │ │
│ataşament. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S4.1. Modalităţile │ │ │ │
│de menţinere a │ │ │ │
│legăturii cu │ │ │ │
│persoana care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea │ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copilului pe │ │ │ │
│perioada de respiro │ │ │ │
│sunt stabilite la │ │ │ │
│admitere şi sunt │ │ │ │
│adaptate, în funcţie│2 │ │ │
│de obiceiurile şi │ │ │ │
│preferinţele │ │ │ │
│copilului, respectiv│ │ │ │
│opţiunile │ │ │ │
│părinţilor. Acestea │ │ │ │
│pot fi: telefon │ │ │ │
│(apeluri audio, │ │ │ │
│video, sms), skype │ │ │ │
│sau alte mijloace │ │ │ │
│video, email etc. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Datele de │ │ │ │
│contact ale │ │ │ │
│persoanei care se │ │ │ │
│ocupă de creşterea │ │ │ │
│si îngrijirea │ │ │ │
│copilului si, după │ │ │ │
│caz, ale altor │1 │ │ │
│persoane de │ │ │ │
│atasament, pe │ │ │ │
│perioada de respiro │ │ │ │
│sunt consemnate în │ │ │ │
│documentele predate │ │ │ │
│de părinţi la │ │ │ │
│admitere. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Documentele │ │ │ │
│predate la admitere │ │ │ │
│sunt disponibile la │1 │ │ │
│sediul centrului │ │ │ │
│(dosarul copilului).│ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S4.2. Personalul │ │ │ │
│centrului sprijină │ │ │ │
│copilul în │ │ │ │
│menţinerea legăturii│ │ │ │
│cu persoana care se │1 │ │ │
│ocupă de creşterea │ │ │ │
│şi îngrijirea lui şi│ │ │ │
│alte persoane de │ │ │ │
│ataşament pe │ │ │ │
│perioada de respiro.│ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Consemnările cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│contactarea │ │ │ │
│persoanei care se │ │ │ │
│ocupă de cresterea │ │ │ │
│si îngrijirea │ │ │ │
│copilului si a altor│1 │ │ │
│persoane de │ │ │ │
│atasament sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│domiciliu si la │ │ │ │
│sediul centrului │ │ │ │
│(dosarul copilului).│ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL II - MEDIUL │ │ │ │
│FIZIC DE VIAŢA │19 │ │ │
│(Standardele 1 - 3) │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ACCESIBILITATE ŞI │ │ │ │
│CONFORT Centrul │ │ │ │
│asigură un mediu de │ │ │ │
│viaţă sigur şi │ │ │ │
│confortabil, precum │5 │ │ │
│şi accesul copiilor │ │ │ │
│şi al personalului │ │ │ │
│în toate spaţiile │ │ │ │
│proprii, interioare │ │ │ │
│şi exterioare. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul are un│ │ │ │
│amplasament adecvat │1 │ │ │
│pentru asigurarea │ │ │ │
│accesului copiilor. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul usor │ │ │ │
│accesibil pentru │1 │ │ │
│copii si comunitate.│ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Structura │ │ │ │
│centrului se │ │ │ │
│stabileşte în │ │ │ │
│funcţie de suprafaţa│ │ │ │
│acestuia, astfel │ │ │ │
│încât să asigure │ │ │ │
│condiţii decente │ │ │ │
│pentru copii şi │ │ │ │
│personal. Furnizorul│ │ │ │
│de servicii sociale │ │ │ │
│stabileşte numărul │3 │ │ │
│de copii, în funcţie│ │ │ │
│de vârsta, │ │ │ │
│dizabilitatea, │ │ │ │
│nivelul de │ │ │ │
│dezvoltare, │ │ │ │
│particularităţile │ │ │ │
│comportamentale │ │ │ │
│individuale şi │ │ │ │
│starea de sănătate a│ │ │ │
│acestora. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Structura │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│stabilită de către │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale │1 │ │ │
│prin decizie/ │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│acestuia. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Numărul de │ │ │ │
│beneficiari nu │ │ │ │
│depăşeşte │ │ │ │
│capacitatea │ │ │ │
│stabilită prin │1 │ │ │
│decizie dispoziţie a│ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Spaţiile sunt │ │ │ │
│accesibilizate │1 │ │ │
│conform prevederilor│ │ │ │
│în vigoare. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3. Centrul │ │ │ │
│facilitează accesul │ │ │ │
│copiilor la spaţii │1 │ │ │
│exterioare pentru │ │ │ │
│activităţi în aer │ │ │ │
│liber. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Copiii au acces │ │ │ │
│la spaţii │ │ │ │
│exterioare, │ │ │ │
│amenajate │1 │ │ │
│corespunzător pentru│ │ │ │
│activităţi în aer │ │ │ │
│liber. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│SIGURANŢĂ ŞI │ │ │ │
│PROTECŢIE Centrul │ │ │ │
│amenajează spaţiile │ │ │ │
│proprii │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│nevoilor copiilor şi│8 │ │ │
│ia toate măsurile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│protecţia │ │ │ │
│integrităţii fizice │ │ │ │
│a acestora şi │ │ │ │
│prevenirea riscului │ │ │ │
│de accidente. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor un │8 │ │ │
│mediu de viaţă │ │ │ │
│protejat şi sigur. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Toate spaţiile │ │ │ │
│accesibile copiilor │ │ │ │
│dispun de lumină │ │ │ │
│naturală şi │1 │ │ │
│artificială, │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│desfăşurate. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Toate spaţiile │ │ │ │
│accesibile copiilor │ │ │ │
│sunt ventilate │ │ │ │
│natural prin │ │ │ │
│ferestre deschise │ │ │ │
│care dispun de │ │ │ │
│dispozitive de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
│Ferestrele trebuie │1 │ │ │
│să permită o │ │ │ │
│deschidere │ │ │ │
│controlată, cu │ │ │ │
│asigurarea unui │ │ │ │
│spaţiu liber │ │ │ │
│suficient pentru │ │ │ │
│ventilaţie, dar care│ │ │ │
│să prevină orice │ │ │ │
│posibil accident. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Toate spaţiile │ │ │ │
│accesibile copiilor │ │ │ │
│au sisteme de │ │ │ │
│încălzire │1 │ │ │
│funcţionale care │ │ │ │
│asigură încălzirea │ │ │ │
│necesară în timpul │ │ │ │
│sezonului rece. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im4: Aparatura şi │ │ │ │
│echipamentele de │ │ │ │
│încălzire (ţevi, │ │ │ │
│radiatoare, sobe, │ │ │ │
│etc.) din spaţiile │ │ │ │
│accesibile copiilor │1 │ │ │
│sunt dotate cu │ │ │ │
│echipamente de │ │ │ │
│protecţie, pentru a │ │ │ │
│evita orice risc de │ │ │ │
│arsuri. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im5: Materialele │ │ │ │
│folosite la │ │ │ │
│pardoseli şi pereţi │ │ │ │
│(vopsea, gresie, │ │ │ │
│parchet, linoleum, │ │ │ │
│covoare, etc.) sunt │ │ │ │
│potrivite scopului │ │ │ │
│fiecărui spaţiu şi │1 │ │ │
│sunt alese astfel │ │ │ │
│încât să evite │ │ │ │
│riscul de │ │ │ │
│îmbolnăvire sau a │ │ │ │
│unor accidente │ │ │ │
│domestice │ │ │ │
│(alunecări, căderi, │ │ │ │
│ş.a.). │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im6: Instalaţiile │ │ │ │
│electrice respectă │ │ │ │
│normele de siguranţă│ │ │ │
│prevăzute de lege, │ │ │ │
│iar cablurile, │ │ │ │
│prizele şi │1 │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│folosite sunt │ │ │ │
│izolate şi perfect │ │ │ │
│funcţionale pentru a│ │ │ │
│evita orice risc de │ │ │ │
│electrocutare. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im7: Centrul dispune│ │ │ │
│de instalaţii │ │ │ │
│funcţionale care │1 │ │ │
│asigură permanent │ │ │ │
│apă rece şi caldă. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im8: Sesiunile de │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│personalului privind│ │ │ │
│procedura în caz de │ │ │ │
│avarii ce afectează │ │ │ │
│funcţionarea │ │ │ │
│utilităţilor (la │ │ │ │
│angajare, apoi anual│1 │ │ │
│şi ocazional/la │ │ │ │
│nevoie) sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│instruire şi formare│ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 3 - │ │ │ │
│SPAŢII │ │ │ │
│IGIENICO-SANITARE │ │ │ │
│Centrul dispune de │ │ │ │
│spaţii │6 │ │ │
│igienico-sanitare │ │ │ │
│suficiente, │ │ │ │
│accesibilizate │ │ │ │
│şi funcţionale. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.1. Centrul deţine│ │ │ │
│grupuri sanitare │ │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│accesibile, al căror│ │ │ │
│număr este stabilit │ │ │ │
│conform prevederilor│3 │ │ │
│Legii locuinţei │ │ │ │
│nr.114/1996, cu │ │ │ │
│modificările şi │ │ │ │
│completările │ │ │ │
│ulterioare. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Centrul deţine │ │ │ │
│grupuri sanitare │1 │ │ │
│dotate │ │ │ │
│corespunzător. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2:Cel puţin un │ │ │ │
│grup sanitar este │ │ │ │
│adaptat nevoilor │1 │ │ │
│copiilor cu │ │ │ │
│dizabilităti. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Grupurile │ │ │ │
│sanitare sunt │ │ │ │
│amenajate cu │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│cerinţelor cu │1 │ │ │
│privire la iluminat,│ │ │ │
│ventilaţie, │ │ │ │
│încălzire şi │ │ │ │
│siguranţă, prevăzute│ │ │ │
│mai sus la S2.1. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.2. Centrul deţine│ │ │ │
│spaţii suficiente şi│ │ │ │
│adaptate pentru │ │ │ │
│realizarea toaletei │ │ │ │
│personale a │3 │ │ │
│copiilor, prin │ │ │ │
│propriile forţe sau │ │ │ │
│asistaţi/sprijiniţi,│ │ │ │
│precum şi pentru │ │ │ │
│personal. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Băile şi │ │ │ │
│duşurile sunt dotate│ │ │ │
│cu instalaţiile │ │ │ │
│necesare pentru │1 │ │ │
│asigurarea de apă │ │ │ │
│curentă, rece şi │ │ │ │
│caldă. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Băile şi │ │ │ │
│dusurile sunt │ │ │ │
│amenajate cu │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│cerinţelor cu │1 │ │ │
│privire la iluminat,│ │ │ │
│ventilaţie, │ │ │ │
│încălzire si │ │ │ │
│siguranţă, prevăzute│ │ │ │
│mai sus la S2.1. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Centrul dispune│ │ │ │
│de grupuri sanitare │1 │ │ │
│separate destinate │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL III - │ │ │ │
│MANAGEMENT SI │1 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │1 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Normarea │ │ │ │
│personalului care │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│continuitatea │ │ │ │
│serviciilor pentru │1 │ │ │
│copii se realizează │ │ │ │
│ţinând cont de │ │ │ │
│raportul optim │ │ │ │
│adulţi/copii │ │ │ │
├────────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Normativul de │ │ │ │
│personal pentru │ │ │ │
│serviciile de │1 │ │ │
│îngrijire de zi │ │ │ │
│respectă standardele│ │ │ │
│prezente. │ │ │ │
└────────────────────┴───────┴─────────────┴──────────┘


    ANEXA 2

                            COMPONENTA DE ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU

┌─────────────────┬───────┬─────────────┬──────────┐
│ │ │Punctaj │ │
│ │Punctaj│rezultat în │Observaţii│
│ │maxim │urma │ │
│ │ │autoevaluării│ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL I - VIAŢA│ │ │ │
│COTIDIANĂ - NEVOI│ │ │ │
│CURENTE │7 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│4) │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ALIMENTAŢIE │ │ │ │
│Persoana de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu asigură│ │ │ │
│copiilor o │ │ │ │
│alimentaţie │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│din punct de │2 │ │ │
│vedere calitativ │ │ │ │
│şi cantitativ, │ │ │ │
│ţinând cont de │ │ │ │
│vârsta, nevoile │ │ │ │
│şi preferinţele │ │ │ │
│acestora, precum │ │ │ │
│şi de dieta │ │ │ │
│recomandată de │ │ │ │
│medic. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Persoana de│ │ │ │
│îngrijire │ │ │ │
│utilizează │ │ │ │
│spaţiile şi │ │ │ │
│dotările │ │ │ │
│persoanei care se│1 │ │ │
│ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Declaraţia │ │ │ │
│persoanei care se│ │ │ │
│ocupă de │ │ │ │
│creşterea si │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului la │ │ │ │
│domiciliu cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│depozitarea, │1 │ │ │
│păstrarea şi │ │ │ │
│prepararea │ │ │ │
│alimentelor în │ │ │ │
│condiţii │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│de igienă este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│dosarul copilului│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Persoana de│ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu asigură│ │ │ │
│orarul de mese şi│1 │ │ │
│alimentaţia cu │ │ │ │
│care este │ │ │ │
│obişnuit copilul.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Orarul │ │ │ │
│meselor şi meniul│ │ │ │
│sunt disponibile │1 │ │ │
│la dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│ÎNGRIJIRE │ │ │ │
│PERSONALA │ │ │ │
│Materialele │ │ │ │
│igienico-sanitare│ │ │ │
│şi sprijinul │ │ │ │
│necesar în │ │ │ │
│vederea │ │ │ │
│realizării │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│bază ale vieţii │ │ │ │
│zilnice la │2 │ │ │
│domiciliul │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│dizabilităţi în │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro sunt │ │ │ │
│asigurate de │ │ │ │
│familie sau, în │ │ │ │
│situaţii │ │ │ │
│excepţionale, │ │ │ │
│justificate de │ │ │ │
│Centrul respiro. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Materialele│ │ │ │
│igienico-sanitare│ │ │ │
│necesare │ │ │ │
│îngrijirii │ │ │ │
│personale a │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│asistive, precum │ │ │ │
│saltele şi perne │ │ │ │
│antiescară, │ │ │ │
│aleze, pamperşi, │2 │ │ │
│bastoane, cadre │ │ │ │
│de mers etc. sunt│ │ │ │
│puse la │ │ │ │
│dispoziţie de │ │ │ │
│persoana care se │ │ │ │
│ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului, pentru│ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro la │ │ │ │
│domiciliu. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Instruirea │ │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│îngrijirea şi │ │ │ │
│igiena sa │ │ │ │
│personală este │1 │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│raportul │ │ │ │
│persoanei de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu . │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Sesiunile de│ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu privind│ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│personală a │1 │ │ │
│copiilor sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│registrul de │ │ │ │
│instruire şi │ │ │ │
│formare continuă │ │ │ │
│a copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 3 - │ │ │ │
│RECREEREA SI │ │ │ │
│SOCIALIZAREA │ │ │ │
│Persoana de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu asigură│ │ │ │
│condiţiile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│odihna zilnică a │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │
│organizează │ │ │ │
│activităţi │ │ │ │
│diversificate │ │ │ │
│pentru petrecerea│2 │ │ │
│timpului liber şi│ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│oportunităţi │ │ │ │
│multiple de │ │ │ │
│recreere şi │ │ │ │
│socializare care │ │ │ │
│contribuie la │ │ │ │
│dezvoltarea │ │ │ │
│fizică, │ │ │ │
│cognitivă, │ │ │ │
│socială şi │ │ │ │
│emoţională a │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.1. Persoana de│ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu │ │ │ │
│planifică │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│recreere şi │ │ │ │
│socializare, în │ │ │ │
│funcţie de │ │ │ │
│opţiunile │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │
│nevoile şi │1 │ │ │
│nivelul de │ │ │ │
│dezvoltare ale │ │ │ │
│acestuia, precum │ │ │ │
│şi de │ │ │ │
│recomandările │ │ │ │
│persoanei care se│ │ │ │
│ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fişa de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu, care │ │ │ │
│conţine │ │ │ │
│informaţii │ │ │ │
│referitoare la │1 │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│recreere si │ │ │ │
│socializare, este│ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.2. Persoana │ │ │ │
│care se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului asigură│ │ │ │
│materialele │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│derularea │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│obişnuite │ │ │ │
│recreative şi de │1 │ │ │
│socializare ale │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │
│precum: cărţi, │ │ │ │
│jucării şi │ │ │ │
│jocuri, │ │ │ │
│televizor, │ │ │ │
│calculator/ │ │ │ │
│laptop, dvd cu │ │ │ │
│poveşti, filme │ │ │ │
│educaţionale etc.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Documentul în│ │ │ │
│care sunt │ │ │ │
│consemnate │ │ │ │
│restricţiile │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│recreere si │1 │ │ │
│socializare │ │ │ │
│predat la │ │ │ │
│admiterea │ │ │ │
│copilului este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 4 - │ │ │ │
│RELAŢIA CU │ │ │ │
│PĂRINŢII ŞI ALTE │ │ │ │
│PERSOANE │ │ │ │
│APROPIATE’ │ │ │ │
│Centrul, prin │ │ │ │
│persoana de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu, │ │ │ │
│asigură toate │ │ │ │
│condiţiile │ │ │ │
│copiilor pe │ │ │ │
│perioada de │1 │ │ │
│respiro pentru a │ │ │ │
│menţine legătura │ │ │ │
│cu persoana care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copilului şi │ │ │ │
│oricare alte │ │ │ │
│persoane faţă de │ │ │ │
│care au dezvoltat│ │ │ │
│relaţii de │ │ │ │
│ataşament. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S4.1. │ │ │ │
│Modalităţile de │ │ │ │
│menţinere a │ │ │ │
│legăturii cu │ │ │ │
│părinţii pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro sunt │ │ │ │
│stabilite la │ │ │ │
│admitere şi sunt │1 │ │ │
│adaptate, în │ │ │ │
│funcţie de │ │ │ │
│obiceiurile şi │ │ │ │
│preferinţele │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │
│respectiv │ │ │ │
│opţiunile │ │ │ │
│părinţilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Documentul │ │ │ │
│care conţine │ │ │ │
│datele de contact│ │ │ │
│ale părinţilor │ │ │ │
│si, după caz, ale│ │ │ │
│altor persoane de│1 │ │ │
│ataşament, pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL II - │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI │5 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │5 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. In caz de │ │ │ │
│respiro la │ │ │ │
│domiciliu pe │ │ │ │
│timpul zilei, se │ │ │ │
│recomandă │ │ │ │
│asigurarea │1 │ │ │
│continuităţii │ │ │ │
│îngrijirii de │ │ │ │
│către aceeaşi │ │ │ │
│persoană de │ │ │ │
│îngrijire. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Documentele │ │ │ │
│completate de │ │ │ │
│persoana de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu sunt │1 │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│domiciliu pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro şi la │ │ │ │
│sediul centrului.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Personalul │ │ │ │
│care asigură │ │ │ │
│abilitarea/ │ │ │ │
│reabilitarea în │ │ │ │
│cadrul │ │ │ │
│componentei de │ │ │ │
│îngrijire la │1 │ │ │
│domiciliu, este │ │ │ │
│specializat în │ │ │ │
│funcţie de tipul │ │ │ │
│dizabilităţii │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
│beneficiari de │ │ │ │
│respiro. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: CV-urile şi │ │ │ │
│documentele │ │ │ │
│privind studiile │ │ │ │
│de specialitate, │ │ │ │
│precum şi │ │ │ │
│pregătirea │1 │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu se află│ │ │ │
│la dosarul de │ │ │ │
│personal. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3. Dotarea │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu cu │ │ │ │
│instrumentele de │ │ │ │
│evaluare, │ │ │ │
│materialele şi │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│necesare, │ │ │ │
│inclusiv cu un │1 │ │ │
│microbuz, se face│ │ │ │
│de către │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii, în │ │ │ │
│funcţie de tipul │ │ │ │
│de servicii de │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare pe │ │ │ │
│care acesta le │ │ │ │
│acordă. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│instrumentele de │ │ │ │
│evaluare, │ │ │ │
│materialele şi │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│necesare, │ │ │ │
│inclusiv cu un │ │ │ │
│microbuz, │1 │ │ │
│necesare │ │ │ │
│serviciilor de │ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare pe │ │ │ │
│care personalul │ │ │ │
│de îngrijire la │ │ │ │
│domiciliu le │ │ │ │
│acordă. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4. Raportul │ │ │ │
│adulţi/copii în │ │ │ │
│cazul îngrijirii │2 │ │ │
│la domiciliu este│ │ │ │
│1:1. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Normativul │ │ │ │
│de personal │ │ │ │
│respectă raportul│ │ │ │
│adulţi - copii │1 │ │ │
│prevăzut pentru │ │ │ │
│îngrijirea la │ │ │ │
│domiciliu. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Normativul │ │ │ │
│de personal │ │ │ │
│pentru serviciile│ │ │ │
│de îngrijire │ │ │ │
│paliativă la │1 │ │ │
│domiciliu │ │ │ │
│respectă │ │ │ │
│standardele │ │ │ │
│prezente. │ │ │ │
└─────────────────┴───────┴─────────────┴──────────┘


    ANEXA 3

                     COMPONENTA REZIDENŢIALĂ ŞI DE URGENTĂ A CENTRULUI RESPIRO
        Este interzisă înfiinţarea unui centru rezidenţial specializat pe respiro de sine stătător.

┌─────────────────┬───────┬─────────────┬──────────┐
│ │ │Punctaj │ │
│ │Punctaj│rezultat în │Observaţii│
│ │maxim │urma │ │
│ │ │autoevaluării│ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL I - VIAŢA│ │ │ │
│COTIDIANĂ - NEVOI│ │ │ │
│CURENTE │15 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│4) │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ALIMENTAŢIE │ │ │ │
│Centrul asigură │ │ │ │
│copiilor o │ │ │ │
│alimentaţie │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│din punct de │ │ │ │
│vedere calitativ │7 │ │ │
│şi cantitativ, │ │ │ │
│ţinând cont de │ │ │ │
│vârsta, nevoile │ │ │ │
│şi preferinţele │ │ │ │
│acestora, precum │ │ │ │
│şi de dieta │ │ │ │
│recomandată de │ │ │ │
│medic. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul │ │ │ │
│deţine spaţii │ │ │ │
│special destinate│1 │ │ │
│preparării şi │ │ │ │
│păstrării │ │ │ │
│alimentelor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│deţine spaţii │ │ │ │
│special amenajate│ │ │ │
│şi dotate pentru │1 │ │ │
│depozitarea, │ │ │ │
│păstrarea şi │ │ │ │
│prepararea │ │ │ │
│alimentelor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă, │ │ │ │
│confort şi o │1 │ │ │
│ambianţă plăcută,│ │ │ │
│cât mai apropiată│ │ │ │
│de cea familială │ │ │ │
│pentru servirea │ │ │ │
│meselor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│deţine un spaţiu │1 │ │ │
│adecvat pentru │ │ │ │
│servirea meselor.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3. Centrul │ │ │ │
│asigură fiecărui │ │ │ │
│copil alimentaţia│3 │ │ │
│necesară, │ │ │ │
│adecvată vârstei │ │ │ │
│şi nevoilor sale │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│cantităţi │ │ │ │
│suficiente de │ │ │ │
│alimente şi apă │1 │ │ │
│pentru asigurarea│ │ │ │
│alimentaţiei │ │ │ │
│fiecărui copil │ │ │ │
│pentru o perioadă│ │ │ │
│de 48 de ore. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Meniul şi │ │ │ │
│programul de masă│ │ │ │
│sunt afişate în │1 │ │ │
│locuri accesibile│ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3:Meniul este │ │ │ │
│stabilit pe baza │ │ │ │
│recomandărilor │ │ │ │
│medicului │ │ │ │
│responsabil │ │ │ │
│pentru sănătatea │ │ │ │
│copilului şi/sau │ │ │ │
│cu consultarea │ │ │ │
│unui specialist │ │ │ │
│în nutriţie; │ │ │ │
│recomandările │1 │ │ │
│sunt disponibile │ │ │ │
│la Centru, iar în│ │ │ │
│cazul │ │ │ │
│recomandărilor de│ │ │ │
│alimentaţie │ │ │ │
│dietetică, │ │ │ │
│acestea sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.4. Centrul │ │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│implicarea │ │ │ │
│copiilor în │ │ │ │
│stabilirea │ │ │ │
│meniurilor, │ │ │ │
│prepararea │ │ │ │
│alimentelor şi │2 │ │ │
│servirea meselor,│ │ │ │
│în funcţie de │ │ │ │
│vârsta şi de │ │ │ │
│gradul de │ │ │ │
│maturitate al │ │ │ │
│acestora şi pe │ │ │ │
│potriva tipului │ │ │ │
│de dizabilitate. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Sesiunile de│ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│copiilor cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│alimentaţie sunt │1 │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│informare/ │ │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Registrul de│ │ │ │
│sugestii/sesizări│ │ │ │
│/reclamaţii este │1 │ │ │
│actualizat şi │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul centrului.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│ÎNGRIJIRE │ │ │ │
│PERSONALĂ Centrul│ │ │ │
│asigură copiilor,│ │ │ │
│pe perioada de │ │ │ │
│respiro, │ │ │ │
│condiţiile, │ │ │ │
│materialele, │4 │ │ │
│precum şi │ │ │ │
│suportul necesar │ │ │ │
│în vederea │ │ │ │
│realizării │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│bază ale vieţii │ │ │ │
│zilnice. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│condiţiile, │ │ │ │
│materialele şi │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│necesare pentru │3 │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│îngrijirii │ │ │ │
│personale a │ │ │ │
│copiilor, │ │ │ │
│adaptate nevoilor│ │ │ │
│acestora. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Fiecare │ │ │ │
│copil deţine │ │ │ │
│propriile obiecte│ │ │ │
│de igienă │ │ │ │
│personală, │ │ │ │
│păstrate în │ │ │ │
│spaţiul │1 │ │ │
│individualizat de│ │ │ │
│depozitare, cu │ │ │ │
│excepţia acelora │ │ │ │
│care pot fi │ │ │ │
│considerate de │ │ │ │
│risc. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi, │ │ │ │
│conform vârstei │ │ │ │
│şi gradului de │ │ │ │
│maturitate, cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│utilizarea │ │ │ │
│obiectelor de │1 │ │ │
│igienă personală;│ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul privind│ │ │ │
│informarea/ │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie, cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│demnităţii şi │1 │ │ │
│intimităţii │ │ │ │
│copilului; │ │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul privind│ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă│ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│asigură necesarul│ │ │ │
│de îmbrăcăminte, │ │ │ │
│încălţăminte, │ │ │ │
│lenjerie intimă │ │ │ │
│adecvate nevoilor│1 │ │ │
│fiecărui copil în│ │ │ │
│funcţie de vârstă│ │ │ │
│şi anotimp, în │ │ │ │
│cantităţi │ │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│integre. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Copiii deţin │ │ │ │
│obiecte de │ │ │ │
│îmbrăcăminte şi │ │ │ │
│încălţăminte │ │ │ │
│curate, decente, │ │ │ │
│nedegradate şi │1 │ │ │
│variate, adaptate│ │ │ │
│vârstei şi │ │ │ │
│potrivite pentru │ │ │ │
│fiecare anotimp │ │ │ │
│al anului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 3 - │ │ │ │
│RECREEREA ŞI │ │ │ │
│SOCIALIZAREA │ │ │ │
│Centrul oferă │ │ │ │
│condiţiile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│odihna zilnică, │ │ │ │
│organizează │ │ │ │
│activităţi │ │ │ │
│diversificate │ │ │ │
│pentru petrecerea│ │ │ │
│timpului liber şi│ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│oportunităţi │2 │ │ │
│multiple de │ │ │ │
│recreere şi │ │ │ │
│socializare care │ │ │ │
│contribuie la │ │ │ │
│dezvoltarea │ │ │ │
│fizică, │ │ │ │
│cognitivă, │ │ │ │
│socială şi │ │ │ │
│emoţională a │ │ │ │
│copiilor, cultivă│ │ │ │
│talentele │ │ │ │
│acestora şi │ │ │ │
│spiritul de │ │ │ │
│iniţiativă. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.1. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│planificarea │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│recreere şi │ │ │ │
│socializare, în │1 │ │ │
│funcţie de │ │ │ │
│opţiunile, │ │ │ │
│nevoile şi │ │ │ │
│nivelul de │ │ │ │
│dezvoltare al │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Programul │ │ │ │
│zilnic privind │ │ │ │
│activităţile de │1 │ │ │
│recreere si │ │ │ │
│socializare este │ │ │ │
│afişat în Centru.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.2. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│condiţiile şi │ │ │ │
│materialele │ │ │ │
│necesare pentru │1 │ │ │
│derularea │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│recreative şi de │ │ │ │
│socializare. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│dispune de spaţii│ │ │ │
│special amenajate│ │ │ │
│pentru recreere │ │ │ │
│şi socializare, │ │ │ │
│accesibile │1 │ │ │
│tuturor copiilor,│ │ │ │
│indiferent de │ │ │ │
│vârstă şi de │ │ │ │
│tipul │ │ │ │
│dizabilităţii. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARD 4 - │ │ │ │
│RELAŢIA CU │ │ │ │
│PĂRINŢII ŞI ALTE │ │ │ │
│PERSOANE │ │ │ │
│APROPIATE │ │ │ │
│Centrul sprijină │ │ │ │
│şi asistă copiii │ │ │ │
│să menţină │ │ │ │
│legătura cu │2 │ │ │
│persoanele care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea lor şi│ │ │ │
│oricare alte │ │ │ │
│persoane faţă de │ │ │ │
│care au dezvoltat│ │ │ │
│relaţii de │ │ │ │
│ataşament │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S4.1. Centrul │ │ │ │
│stabileşte │ │ │ │
│modalităţile de │ │ │ │
│menţinere a │ │ │ │
│legăturii cu │ │ │ │
│persoanele care │ │ │ │
│se ocupă de │2 │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copiilor pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro încă de │ │ │ │
│la admitere. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Documentul │ │ │ │
│privind modul de │ │ │ │
│menţinere a │ │ │ │
│relaţiilor, care │ │ │ │
│include şi datele│ │ │ │
│de contact ale │ │ │ │
│părinţilor şi, │ │ │ │
│după caz, ale │1 │ │ │
│altor persoane de│ │ │ │
│ataşament, pe │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│respiro este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Consemnările│ │ │ │
│cu privire la │ │ │ │
│contactarea │ │ │ │
│persoanelor care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea │1 │ │ │
│copiilor şi a │ │ │ │
│altor persoane de│ │ │ │
│ataşament sunt │ │ │ │
│disponibile în │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL II - │ │ │ │
│MEDIUL FIZIC DE │ │ │ │
│VIAŢĂ │17 │ │ │
│(Standardele 1 - │ │ │ │
│3) │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │ │ │ │
│ACCESIBILITATE ŞI│ │ │ │
│CONFORT Centrul │ │ │ │
│funcţionează │ │ │ │
│într-o clădire │ │ │ │
│care asigură un │ │ │ │
│mediu de viaţă │ │ │ │
│sigur şi │ │ │ │
│confortabil, │8 │ │ │
│precum şi un │ │ │ │
│acces facil în │ │ │ │
│toate spaţiile │ │ │ │
│proprii, │ │ │ │
│interioare şi │ │ │ │
│exterioare, │ │ │ │
│adaptate inclusiv│ │ │ │
│nevoilor copiilor│ │ │ │
│cu dizabilităţi. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Centrul are│ │ │ │
│un amplasament │ │ │ │
│adecvat pentru │ │ │ │
│asigurarea │ │ │ │
│accesului │ │ │ │
│copiilor şi, după│1 │ │ │
│caz, al │ │ │ │
│persoanelor care │ │ │ │
│se ocupă de │ │ │ │
│creşterea şi │ │ │ │
│îngrijirea lor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul este │ │ │ │
│amplasat în │1 │ │ │
│comunitate. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.2. Centrul │ │ │ │
│dispune de spaţii│ │ │ │
│comune │ │ │ │
│suficiente, │1 │ │ │
│accesibile şi │ │ │ │
│amenajate │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│destinaţiei lor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│deţine o cameră │ │ │ │
│pentru activităţi│ │ │ │
│comune zilnice, │ │ │ │
│un spaţiu de │ │ │ │
│servire a mesei │1 │ │ │
│şi un spaţiu │ │ │ │
│amenajat pentru a│ │ │ │
│oferi servicii de│ │ │ │
│abilitare/ │ │ │ │
│reabilitare. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor │ │ │ │
│un mediu de viaţă│6 │ │ │
│protejat şi │ │ │ │
│sigur. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Ferestrele │ │ │ │
│dispun de │1 │ │ │
│dispozitive de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind modul de │ │ │ │
│acţiune al │ │ │ │
│personalului în │ │ │ │
│situaţiile care │ │ │ │
│necesită │1 │ │ │
│remedierea │ │ │ │
│funcţionării │ │ │ │
│utilităţilor este│ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│Centru. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Procedura │ │ │ │
│privind modul de │ │ │ │
│acţiune al │ │ │ │
│personalului în │ │ │ │
│situaţiile care │ │ │ │
│necesită │ │ │ │
│remedierea │ │ │ │
│funcţionării │1 │ │ │
│utilităţilor este│ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după│ │ │ │
│caz, dispoziţie a│ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale.│ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im4: Personalul │ │ │ │
│este instruit │ │ │ │
│anual şi ori de │ │ │ │
│câte ori este │ │ │ │
│nevoie, cu │ │ │ │
│privire la modul │ │ │ │
│de acţiune în │ │ │ │
│situaţiile care │ │ │ │
│necesită │1 │ │ │
│remedierea │ │ │ │
│funcţionării │ │ │ │
│utilităţilor; │ │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │ │ │ │
│Registrul privind│ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă│ │ │ │
│a personalului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im5. Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi/ │ │ │ │
│instruiţi cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│procedura │ │ │ │
│aplicabilă în │ │ │ │
│situaţiile care │ │ │ │
│necesită │ │ │ │
│remedierea │1 │ │ │
│funcţionării │ │ │ │
│utilităţilor; │ │ │ │
│instruirea se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind│ │ │ │
│informarea/ │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im6: Copiii sunt │ │ │ │
│informaţi/ │ │ │ │
│instruiţi la │ │ │ │
│admiterea în │ │ │ │
│Centru cu privire│ │ │ │
│la respectarea │ │ │ │
│procedurii de │ │ │ │
│menţinere a │ │ │ │
│relaţiilor cu │1 │ │ │
│persoanele din │ │ │ │
│exterior; │ │ │ │
│instruirea se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind│ │ │ │
│informarea/ │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 2 - │ │ │ │
│CAZARE │ │ │ │
│Centrul dispune │ │ │ │
│de spaţii de │ │ │ │
│cazare dotate │2 │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│pentru a asigura │ │ │ │
│confortul necesar│ │ │ │
│odihnei şi │ │ │ │
│somnului. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.1. Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│dormitoare care │ │ │ │
│sunt amenajate │ │ │ │
│astfel încât să │1 │ │ │
│asigure un mediu │ │ │ │
│ambiant sigur, │ │ │ │
│confortabil, │ │ │ │
│adaptat nevoilor │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fiecare copil│ │ │ │
│deţine un pat şi │1 │ │ │
│o noptieră. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│asigură obiecte │ │ │ │
│de cazarmament │1 │ │ │
│adecvate şi │ │ │ │
│păstrate în stare│ │ │ │
│corespunzătoare. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Fiecare │ │ │ │
│beneficiar deţine│ │ │ │
│obiecte de │1 │ │ │
│cazarmament │ │ │ │
│proprii, curate │ │ │ │
│şi nedegradate. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 3 - │ │ │ │
│SPAŢII │ │ │ │
│IGIENICO-SANITARE│ │ │ │
│Centrul dispune │ │ │ │
│de spaţii │7 │ │ │
│igienico-sanitare│ │ │ │
│suficiente, │ │ │ │
│accesibilizate │ │ │ │
│şi funcţionale. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.1. Centrul │ │ │ │
│deţine grupuri │ │ │ │
│sanitare │ │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│accesibile, al │ │ │ │
│căror număr este │ │ │ │
│stabilit conform │3 │ │ │
│prevederilor │ │ │ │
│Legii locuinţei │ │ │ │
│nr.114/1996, cu │ │ │ │
│modificările şi │ │ │ │
│completările │ │ │ │
│ulterioare. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Grupurile │ │ │ │
│sanitare sunt │ │ │ │
│dotate │ │ │ │
│corespunzător, cu│ │ │ │
│scaun de wc cu │ │ │ │
│capac, chiuvete │1 │ │ │
│şi instalaţii de │ │ │ │
│apă caldă şi │ │ │ │
│rece, hârtie │ │ │ │
│igienică şi │ │ │ │
│săpun. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Grupurile │ │ │ │
│sanitare sunt │ │ │ │
│dotate cu uşi, │ │ │ │
│astfel încât să │1 │ │ │
│asigure │ │ │ │
│intimitate şi │ │ │ │
│siguranţă │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im3: Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│grupuri sanitare │1 │ │ │
│separate pentru │ │ │ │
│personal. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.2. Centrul │ │ │ │
│deţine spaţii │ │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│adaptate pentru │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│toaletei │ │ │ │
│personale a │2 │ │ │
│copiilor, prin │ │ │ │
│propriile forţe │ │ │ │
│sau asistaţi/ │ │ │ │
│sprijiniţi, │ │ │ │
│precum şi pentru │ │ │ │
│personal. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Băile şi │ │ │ │
│duşurile sunt │ │ │ │
│dotate cu │ │ │ │
│instalaţiile │1 │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│asigurarea de apă│ │ │ │
│curentă, rece şi │ │ │ │
│caldă. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Băile şi │ │ │ │
│duşurile sunt │ │ │ │
│amenajate astfel │1 │ │ │
│încât să asigure │ │ │ │
│intimitate │ │ │ │
│fiecărui copil. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.3. Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│igienizarea │ │ │ │
│lenjeriei de pat │ │ │ │
│şi a altor │ │ │ │
│materiale şi │1 │ │ │
│echipamente │ │ │ │
│textile, precum │ │ │ │
│şi a hainelor şi │ │ │ │
│lenjeriei │ │ │ │
│personale ale │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│deţine maşini de │ │ │ │
│spălat şi, după │1 │ │ │
│caz, de uscător │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│igienizare. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S3.4. Centrul │ │ │ │
│păstrează │ │ │ │
│echipamentele din│ │ │ │
│material textil │1 │ │ │
│utilizate de │ │ │ │
│personal în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│igienă adecvate. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│deţine un spaţiu │ │ │ │
│special pentru │ │ │ │
│depozitarea │1 │ │ │
│echipamentelor │ │ │ │
│din material │ │ │ │
│textil utilizate │ │ │ │
│de personal. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│MODULUL III - │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI │2 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│STANDARDUL 1 - │2 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│S1.1. Normarea │ │ │ │
│posturilor pentru│ │ │ │
│personalul care │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│continuitatea │ │ │ │
│serviciilor │2 │ │ │
│pentru copii se │ │ │ │
│realizează ţinând│ │ │ │
│cont de raportul │ │ │ │
│optim adulţi/ │ │ │ │
│copii │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im1: Normativul │ │ │ │
│de personal │ │ │ │
│respectă raportul│ │ │ │
│adulţi-copii │1 │ │ │
│prevăzut pentru │ │ │ │
│îngrijirea de │ │ │ │
│respiro în centru│ │ │ │
│rezidenţial. │ │ │ │
├─────────────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│Im2: Normativul │ │ │ │
│de personal │ │ │ │
│pentru centrul │1 │ │ │
│hospice respectă │ │ │ │
│standardele │ │ │ │
│prezente. │ │ │ │
└─────────────────┴───────┴─────────────┴──────────┘

                                         ---

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016