Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   SISTEM DE SANCTIUNI din 31 iulie 2012  pentru nerespectarea eco-conditionalitatii in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata pentru Pilonul I (Anexa 3)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SISTEM DE SANCTIUNI din 31 iulie 2012 pentru nerespectarea eco-conditionalitatii in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata pentru Pilonul I (Anexa 3)*)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 658 bis din 18 septembrie 2012
------
    *) Aprobat de Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 161/2012, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 658 din 18 septembrie 2012.


    În cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă (schema de plată unică pe suprafaţă - SAPS, plăţile naţionale directe complementare - PNDC pentru culturile amplasate în teren arabil, în pentru fibră, cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahar, schema de plată separată pentru zahăr, precum şi schema de sprijin pentru orez din zone defavorizate, altele decât zona montană) eco-condiţionalitatea cuprinde:
    ● cerinţele legale în materie de gestionare -SMR- (definite conform prevederilor Ordinului pentru aprobarea cerinţelor legale în materie de gestionare privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România nr. 187/2155/42/2011 emis de către MADR, MMP şi ANSVSA)
    ● bunele condiţii agricole şi de mediu -GAEC- (definite conform prevederilor Ordinului pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România nr. 30/147/2010 emis de MADR şi MMP, cu modificarile şi completarile ulterioare).
    Sistemul de reduceri şi excluderi de la plată, aplicabil pentru cererile de plată depuse de fermieri începând cu campania 2012, se stabileşte ţinându-se cont de următoarele aspecte ale neconformităţilor constatate:
   - neglijenţa - în cazul în care nerespectarea se datorează acţiunii neintenţionate a unui agricultor, reducerea este de 3% din suma totală calculată fără penalităţi dacă agricultorului nu i-au fost calculate alte sancţiuni. Dacă agricultorul cumulează mai multe sancţiuni se aplică prevederile articolul 71 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1122/2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului în ceea ce priveşte eco-condiţionalitatea, modularea şi sistemul integrat de administrare şi control în cadrul schemelor de ajutor direct pentru agricultori prevăzute de regulamentul respectiv, precum şi de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte ecocondiţionalitatea în cadrul schemei de ajutoare prevăzute pentru sectorul vitivinicol.
   - intenţia - este atitudinea psihică a autorului (agricultorului) rezultând din prevederea rezultatului faptei sale şi urmărirea lui, ori prevederea rezultatului faptei sale, neurmărirea dar acceptarea lui în caz că se produce. De asemenea, intentia se poate defini şi astfel: autorul cunoaşte că fapta este urmată de o sancţiune şi totuşi o înfăptuieşte.
    Dacă în urma analizei şi documentării s-a constatat că nerespectarea ecocondiţionalităţii se datorează unei acţiuni deliberate a agricultorului (acesta recunoaşte că nu a respectat intenţionat şi semnează raportul de control), neconformitatea poate fi clasificată ca intenţie (din raportul de control pe teren) şi agricultorul va fi sancţionat.
    Conform articolului 72 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1122/2009 , neconformitatea în cazul intenţiei (din raportul de control pe teren) se stabileşte la un procent de 20% din cuantumul total respectiv însă, agenţia de plăţi poate să reducă procentul în cauză până la maxim 15% sau, după caz, să îl mărească până la 100% din cuantumul total respectiv şi poate ajunge până la excluderea totală din una sau mai multe scheme de ajutor şi se poate aplica pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici.
    Intenţia poate fi determinată şi la a doua repetiţie a unei cerinţe nerespectate, dacă în anul anterior procentul de penalizare a atins pragul de 15% şi s-a emis o notificare către agricultor (Notificare 2). Procentul de reducere care trebuie aplicat se calculează prin înmultirea cu 3 a rezultatului înmulţirii care a precedat, după caz, aplicarea limitei de 15%, şi se generează automat de către sistem o altă notificare care reprezintă înştiinţarea agricultorului cu privire la declararea ca intenţie a nerespectărilor GAEC şi SMR.
    - repetiţia - presupune nerespectarea aceleiaşi norme, cerinţe sau obligaţii, în cazul în care aceasta se constată de mai multe ori în cursul unei perioade de 3 ani consecutivi (în urma controlului administrativ), în condiţiile în care fermierul a fost informat despre cazul precedent de nerespectare şi a avut posibilitatea, după caz, să ia măsurile necesare pentru a remedia situaţia.
    - amploarea (extinderea) - presupune cazul de nerespectare care este determinat luându-se în calcul, în special, dacă aceasta are un efect răspândit în afara fermei respective sau dacă se limitează la ferma respectivă, se constată în urma controlului pe teren ;
    - gravitatea - presupune cazul de nerespectare care depinde în special de importanţa consecinţelor acestuia, ţinându-se seama de obiectivele cerinţei sau normei respective, se constată în urma controlului pe teren şi controlului administrativ;
    - persistenţa - presupune cazul de nerespectare care depinde în special de durata pe parcursul căreia se manifestă efectele acesteia sau de posibilitatea de a pune capăt acestor efecte prin mijloace rezonabile. Se constată în urma controlului pe teren şi poate fi permanentă sau nepermanentă.
    Calculul sumei de plată şi al sancţiunilor de reducere şi excludere se efectuează ţinând cont de suprafaţa determinată a fermei, în urma tuturor controalelor.
    Fermierul nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, şi anume:
    - decesul fermierului;
    - incapacitatea profesională de lungă durată a fermierului;
    - exproprierea unei părţi importante a exploataţiei, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care angajamentul a fost semnat;
    - o catastrofă naturală de proporţii care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei.
    În cazul în care normele de eco-condiţionalitate nu sunt respectate în cadrul unui an calendaristic stabilit şi dacă neconformitatea respectivă este rezultatul unei acţiuni sau a unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă în anul calendaristic vizat, suma totală a plăţilor efectuate ori care urmează să fie efectuate trebuie să fie redusă sau exclusă.
    În cazul neglijenţei, sancţiunea nu trebuie să depăşească 5% din suma totală, iar în cazul primei repetiţii, sancţiunea nu trebuie să depăşească 15% din suma totală. În cazurile de nerespectare intenţionată, reducerea procentului nu trebuie să fie mai mică de 20% din plată şi poate merge până la excluderea totală din măsura de sprijin pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici.
    Valoarea sancţiunilor pentru un an calendaristic nu trebuie să depăşească suma totală cuvenită fermierului. Toate cazurile de neconformitate sunt aduse la cunoştinţa fermierilor în scris.
    Nerespectarea datorată neglijenţei
    Dacă nerespectarea se datorează neglijenţei unui fermier, sancţiunea calculată la suma totală este de 3%. Astfel, pe baza rezultatelor din raportul de control se decide să se reducă acest procent la 1%, să se crească până la 5% din suma totală sau să nu se aplice nicio sancţiune, în cazul în care este definită o toleranţă printr-o zonă tampon stabilită şi aplicabilă perimetrului parcelei agricole. Cu toate acestea, toleranţa maximă pentru fiecare parcelă agricolă nu trebuie să depăşească 1 ha în valoare absolută.
    Dacă au fost stabilite nereguli repetate, cu excepţia celor considerate intenţionate, sancţiunea stabilită în cazul primei nerespectări repetate va fi multiplicată cu factorul 3. În cazul repetiţiilor viitoare ale aceleiaşi nereguli, factorul 3 de multiplicare va fi aplicat de fiecare dată la rezultatul sancţiunii stabilite pentru neregulile repetate anterioare. Sancţiunea maximă nu va depăşi 15% din suma totală.
    Nerespectarea intenţionată
    Dacă fermierul nu a respectat intenţionat o condiţie, sancţiunea aplicată va fi, ca regulă generală, de 20% din suma totală (vezi Tabelul nr. 1 şi Tabelul nr. 3 ). Astfel, pe baza rezultatelor din raportul de control se decide să se reducă procentul în cauză până la maxim 15% sau, după caz, să îl mărească până la 100% din suma totală (conform Tabelului nr. 1 şi Tabelul nr. 3).
    În cazul nerespectării intenţionate, fermierul este exclus de la măsură pentru anul calendaristic în cauză (vezi Tabelul nr. 1 şi Tabelul nr. 3). Dacă amploarea, gravitatea şi/sau persistenţa nerespectării intenţionate este majoră sau au fost detectate repetate nerespectări intenţionate, fermierul va fi exclus de la măsura respectivă şi în anul calendaristic următor.
    Atât în ceea ce priveste SMR-urile cât şi în ceea ce priveste GAEC-urile, în cazul în care la controlul administrativ se constată o neconformitate în anul curent, iar în rapoartele de control pe teren din ultimii 2 ani nu apare acea condiţie ca fiind neconformă se consideră un caz de neglijenţă.
    Atât în ceea ce priveste SMR-urile cât şi în ceea ce priveste GAEC-urile, în cazul în care la controlul administrativ, se constată o neconformitate în anul curent, iar în rapoartele de control pe teren din ultimii 2 ani apare acea condiţie ca fiind neconformă, se consideră repetiţie.

    A. Sancţiuni pentru nerespectarea SMR-urilor
    Sanctiunile pentru nerespectarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) se aplică în conformitate cu criteriile prezentate în Tabelul nr. 1.

    Tabelul nr. 1 - Sancţiuni pentru nerespectarea SMR-urilor


 ┌────────────────┬─────────────────┬──────────┬────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────────┐
 │Tipul sancţiunii│ Amploarea │Gravitatea│ Persistenţa │ % │ Prima │ A 2-a │ A 3-a │A 4-2 repetiţie│
 │ │ │ │ │ Sancţiune │ repetiţie │ repetiţie │ repetiţie │ │
 ├────────────────┼─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │Neglijenţă*) │Limitare la fermă│Scăzută │Nepermanentă │0% + Notificare 1│ N/A │ N/A │ N/A │ N/A │
 │ │ │ │(rectificabilă) │ │ │ │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Nepermanentă │ 1% │ 3% │ 9% │15% + │81% + │
 │ │ │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3 │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 3% │ 9% │15% + │81% + │ 100% │
 │ │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 3% │ 9% │15% + │81% + │ 100% │
 │ │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ ├─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │Răspândire asupra│Scăzută │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% │Exclus de la │
 │ │altor ferme │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 ├────────────────┼─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┴────────────┴───────────────┤
 │Intenţie │Limitare la fermă│Scăzută │Nepermanentă │ 15% │ │ │

 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤100% şi │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 20% │excluderea │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤de la măsură│ Exclus de la măsură │
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 20% │în anul │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤următor │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 30% │ │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 50% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 100% │ │ │
 │ ├─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │Răspândire asupra│Scăzută │Nepermanentă │ 30% │ │ │
 │ │altor ferme │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 40% │ │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 40% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 60% │ │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 80% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 100% │ │ │
 └────────────────┴─────────────────┴──────────┴────────────────┴─────────────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────┘

-----
    *) Notificări pentru nerespectare:
    Notificarea 1 reprezintă avertismentul către fermier cu privire la problemele identificate şi care pot fi remediate până la data de 30 iunie a anului următor celui pentru care a solicitat sprijinul.
    Notificarea 2 reprezintă avertismentul către fermier cu privire la consecinţele care vor apărea în cazul nerespectării cerinţelor SMR şi în anul următor.
    Notificarea 3 reprezintă înştiinţarea fermierului cu privire la declararea ca intenţie a nerespectării cerinţelor SMR.
    **) Definirea acestor criterii se regăseşte în Tabelul nr. 2.

    Tabelul nr. 2 - Criterii - nivel şi descriere:


 ┌───────────────────┬────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
 │ Criteriu │ Nivel │ Definiţie │
 ├───────────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │Gravitate │Scăzută │0-30% din suprafaţa determinată a fermei (SMR 1-5)│
 │ │ │0-10% din numărul de animale din cadrul fermei │
 │ │ │(SMR 6-8) │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Medie │>30-50% din suprafaţa determinată a fermei │
 │ │ │(SMR 1-5) │
 │ │ │>10-20% din numărul de animale din cadrul fermei │
 │ │ │(SMR 6-8) │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Înaltă │>50% din suprafaţa determinată a fermei (SMR 1-5) │
 │ │ │>20% din numărul de animale din cadrul fermei │
 │ │ │(SMR 6-8) │
 ├───────────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │Persistenţă │Nepermanentă│Condiţii nerespectate care pot fi rectificate până│
 │ │(rectifica- │la data de 30 iunie a anului următor celui pentru │
 │ │bilă) │care a solicitat sprijinul*) │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Nepermanentă│Condiţii nerespectate care nu pot fi rectificate │
 │ │ │pe parcursul anului pentru care a solicitat │
 │ │ │sprijinul │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Permanentă │Condiţii nerespectate care nu pot fi rectificate │
 │ │ │pe parcursul angajamentului (nerespectările │
 │ │ │descoperite în ultimul an de angajament se │
 │ │ │consideră a fi permanente) │
 └───────────────────┴────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘

-------
    *) În cazul în care fermierului i se transmite Notificarea 1, acesta trebuie să înştiinţeze APIA cu privire la remedierea sau nu a problemelor semnalate de către APIA, dar nu mai târziu de data de 30 iunie a anului următor celui pentru care a solicitat sprijinul. În cazul în care fermierul nu înştiintează APIA în termen/ înştiinţează APIA că nu a remediat problemele semnalate, acesta va fi sancţionat. În cazul în care fermierul înştiinţează APIA în termen, cu privire la remedierea problemelor semnalate de către APIA, experţii APIA vor reface vizita în teren pentru confirmarea celor semnalate de către fermier.

    Observaţie:
    SMR-urile 1-5 din domeniul "Mediu" şi SMR-urile 6-8 privind "Identificarea şi înregistrarea animalelor" se aplică începând cu 01.01.2012.
    SMR-urile 9-15 din domeniul "Sănătate publică, sănătatea animalelor şi a plantelor" şi se aplică începând cu 01.01.2014.
    SMR-urile 16-18 din domeniul "Bunăstarea animalelor" se aplică începând cu 01.01.2016.
    Sancţiunea se aplică pentru fiecare SMR în parte, conform Tabelului nr. 1, iar fermierului i se aplică cea mai mare sancţiune din cele aferente tuturor SMR-urilor nerespectate pentru domeniul respectiv.

    B. Sancţiuni pentru nerespectarea GAEC-urilor
    Sanctiunile pentru nerespectarea bunelor conditii agricole şi de mediu (GAEC), se aplică în conformitate cu criteriile prezentate în Tabelul nr. 3.

    Tabelul nr. 3 - Sancţiuni pentru nerespectarea GAEC-urilor


 ┌────────────────┬─────────────────┬──────────┬────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────────┐
 │Tipul sancţiunii│ Amploarea │Gravitatea│ Persistenţa**) │ % │ Prima │ A 2-a │ A 3-a │A 4-2 repetiţie│
 │ │ │ **) │ │ Sancţiune │ repetiţie │ repetiţie │ repetiţie │ │
 ├────────────────┼─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │Neglijenţă*) │Limitare la fermă│Scăzută │Nepermanentă │0% + Notificare 1│ N/A │ N/A │ N/A │ N/A │
 │ │ │ │(rectificabilă) │ │ │ │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Nepermanentă │ 1% │ 3% │ 9% │15% + │81% + │
 │ │ │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3 │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 3% │ 9% │15% + │81% + │ 100% │
 │ │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 3% │ 9% │15% + │81% + │ 100% │
 │ │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ ├─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │Răspândire asupra│Scăzută │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% │Exclus de la │
 │ │altor ferme │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │Permanentă │ 5% │15% + │45% + │100% şi │Exclus de la │
 │ │ │ │ │ │Notificare 2│Notificare 3│excluderea │măsură │
 │ │ │ │ │ │ │ │de la măsură│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │în anul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │următor │ │
 ├────────────────┼─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┴────────────┴───────────────┤
 │Intenţie │Limitare la fermă│Scăzută │Nepermanentă │ 15% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤100% şi │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 20% │excluderea │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤de la măsură│ Exclus de la măsură │
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 20% │în anul │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤următor │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 30% │ │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 50% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 100% │ │ │
 │ ├─────────────────┼──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │Răspândire asupra│Scăzută │Nepermanentă │ 30% │ │ │
 │ │altor ferme │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 40% │ │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │Medie │Nepermanentă │ 40% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 60% │ │ │
 │ │ ├──────────┼────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │Înaltă │Nepermanentă │ 80% │ │ │
 │ │ │ ├────────────────┼─────────────────┤ │ │
 │ │ │ │Permanentă │ 100% │ │ │
 └────────────────┴─────────────────┴──────────┴────────────────┴─────────────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────┘

------
    *) Notificări pentru nerespectare:
    Notificarea 1 reprezintă avertismentul către fermier cu privire la problemele identificate şi care pot fi remediate până la data de 30 iunie a anului următor celui pentru care a solicitat sprijinul.
    Notificarea 2 reprezintă avertismentul către fermier cu privire la consecinţele care vor apărea în cazul nerespectării cerinţelor şi în anul următor.
    Notificarea 3 reprezintă înştiinţarea fermierului cu privire la declararea ca intenţie a nerespectării cerinţelor.
    **) Definirea acestor criterii se regăseşte în tabelul nr. 4.

    Tabelul nr. 4 - Criterii - nivel şi descriere


 ┌───────────────────┬────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
 │ Criteriu │ Nivel │ Definiţie │
 ├───────────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │Gravitate │Scăzută │0-30% din suprafaţa determinată a fermei │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Medie │>30-50% din suprafaţa determinată a fermei │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Înaltă │>50% din suprafaţa determinată a fermei │
 ├───────────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │Persistenţă │Nepermanentă│Condiţii nerespectate care pot fi rectificate până│
 │ │(rectifica- │la data de 30 iunie a anului următor celui pentru │
 │ │bilă) │care a solicitat sprijinul*) │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Nepermanentă│Condiţii nerespectate care nu pot fi rectificate │
 │ │ │pe parcursul anului pentru care a solicitat │
 │ │ │sprijinul │
 │ ├────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Permanentă │Condiţii nerespectate care nu pot fi rectificate │
 │ │ │pe parcursul unui an. │
 └───────────────────┴────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘

------
    *) În cazul în care fermierului i se transmite Notificarea 1, acesta trebuie să înştiinţeze APIA cu privire la remedierea sau nu a problemelor semnalate de către APIA, dar nu mai târziu de data de 30 iunie a anului următor celui pentru care a solicitat sprijinul. În cazul în care fermierul nu înstiintează APIA în termen/ înştiinţează APIA că nu a remediat problemele semnalate, acesta va fi sancţionat. În cazul în care fermierul înştiinţează APIA în termen, cu privire la remedierea problemelor semnalate de către APIA, experţii APIA vor reface vizita în teren pentru confirmarea celor semnalate de către fermier.


    Observaţie:
    Sancţiunea se aplică pentru fiecare GAEC în parte, conform Tabelului nr. 3, iar fermierului i se aplică cea mai mare sancţiune din cele aferente tuturor GAEC-urilor nerespectate.

    C. Sancţiuni pentru nerespectarea eco-condiţionalităţii
    1) "Sancţiunea pe domeniu" aferentă fermierului care a depus cererea de plată se calculează prin aplicarea celei mai mari sancţiuni din cele stabilite în cadrul fiecăruia din domeniile "mediu", "sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor" şi "bune condiţii agricole şi de mediu".
    Sancţiunea aplicată fermierului:
    a) pentru domeniul "mediu" este cea mai mare sancţiune din cele aplicate pentru SMR 1-5;
    b) pentru domeniul "sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor" este cea mai mare sancţiune din cele aplicate pentru SMR 6-8;
    c) pentru domeniul "bune condiţii agricole şi de mediu" este cea mai mare sancţiune din cele aplicate pentru GAEC-uri.
    2) "Sancţiunea calculată" aferentă fermierului care a depus cererea de plată se calculează prin însumarea sancţiunilor finale pentru fiecare din domeniile "mediu", "sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor" şi "bune condiţii agricole şi de mediu".

    Sancţiunea finală aplicată fermierului
    În cazul în care s-au constatat mai multe cazuri de neconformitate cu privire la diverse acte sau standarde care apartin aceluiasi domeniu de eco-conditionalitate, respectivele cazuri trebuie considerate un singur caz de neconformitate.
    a) în cazul în care sancţiunile finale stabilite pentru nerespectarea cerinţelor din domeniile "mediu", "sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor" şi "bune condiţii agricole şi de mediu", sunt datorate neglijenţei, este:
    - "sancţiunea calculată", dacă "sancţiunea calculată" este < = 5%;
    - 5%, dacă "sancţiunea calculată" este > 5%;
    b) în cazul în care cel puţin o sancţiune finală stabilită pentru nerespectarea cerinţelor din unul din domeniile "mediu", "sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor" sau "bune condiţii agricole şi de mediu"este datorată repetiţiei, este:
    ● pentru prima repetiţie:
    - "sancţiunea calculată", dacă "sancţiunea calculată" este < = 15%;
    - 15%, dacă "sancţiunea calculată" este > 15%;
    ● de la a doua repetiţie:
    - "sancţiunea calculată", conform tabelelor nr. 1 şi 3, după notificarea fermierului;
    c) în cazul în care sancţiunile finale stabilite pentru nerespectarea cerinţelor din domeniile "mediu", "sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor" şi "bune condiţii agricole şi de mediu" sunt datorate intenţiei, este:
    - 20%, dacă "sancţiunea calculată" este d 20%;
    - "sancţiunea calculată", dacă "sancţiunea calculată" este > 20%, dar nu mai mult de 100%.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016