Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   SCHEMA DE AJUTOR DE STAT din 25 ianuarie 2010  privind Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SCHEMA DE AJUTOR DE STAT din 25 ianuarie 2010 privind "Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole"

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 4 februarie 2010
SCHEMA DE AJUTOR DE STAT din 25 ianuarie 2010
privind "Stimularea dezvoltãrii regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole"
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 4 februarie 2010


1. Introducere
ART. 1
Prezenta procedurã instituie o schemã transparentã de ajutor de stat, având ca scop dezvoltarea regionalã a României prin stimularea realizãrii de investiţii în scopul obţinerii unor produse neagricole.
ART. 2
(1) Prezenta schemã este actul în baza cãruia pot fi acordate alocãri specifice individuale întreprinderilor definite în mod general şi abstract, conform principiului stabilit în Regulamentul (CE) nr. 659/1999 al Consiliului din 22 martie 1999 de stabilire a normelor de aplicare a art. 93 din Tratatul CE, cu modificãrile ulterioare.
(2) Acordarea ajutoarelor de stat în cadrul prezentei scheme se face cu respectarea prevederilor Liniilor directoare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013*1), denumite în continuare Linii directoare.
-------------
*1) Publicate în Jurnalul Oficial al UE nr. C 54/2006.

(3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale (MADR), prin Direcţia generalã dezvoltare ruralã - Autoritate de management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã (AM PNDR), este autoritatea responsabilã pentru administrarea prezentei scheme, iar implementarea ei se asigurã prin intermediul Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit (APDRP).
2. Scopul şi obiectivele schemei de ajutor
ART. 3
(1) Scopul prezentei scheme îl reprezintã dezvoltarea regionalã a României prin sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor care îşi desfãşoarã activitatea în orice sector economic sau regiune de dezvoltare şi care realizeazã investiţii pentru:
- procesarea de produse agricole prevãzute în anexa 1 la Tratatul CE în vederea obţinerii de produse neagricole;
- procesarea primarã a produselor forestiere lemnoase şi nelemnoase;
- procesarea produselor agricole în vederea obţinerii de biocombustibili.
(2) Se are în vedere sprijinirea realizãrii de investiţii iniţiale în imobilizãri corporale şi necorporale în vederea realizãrii de produse noi, cu valoare adãugatã superioarã, fãrã a afecta însã concurenţa pe piaţa internã şi comerţul intracomunitar într-o mãsurã contrarã interesului comun.
ART. 4
(1) Obiectivul general al prezentei scheme vizeazã îmbunãtãţirea nivelului general de performanţã al întreprinderilor, prin creşterea competitivitãţii întreprinderilor care realizeazã investiţii în sectoarele menţionate la art. 3 alin. (1).
(2) Obiectivele specifice ale prezentei scheme vizeazã:
a) introducerea şi dezvoltarea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agroalimentare, forestiere şi a biocombustibililor;
b) creşterea calitãţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesãrii ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor veterinare şi de siguranţã alimentarã;
c) crearea de noi locuri de muncã.
3. Necesitatea acordãrii sprijinului şi contribuţia la dezvoltarea regionalã
ART. 5
(1) Prezenta schemã rãspunde prioritãţilor actuale ale UE cu privire la necesitatea diversificãrii şi creşterii calitãţii vieţii, întrucât investiţiile care vizeazã obţinerea produselor agroalimentare sunt de importanţã majorã pentru siguranţa şi securitatea alimentarã, problematica agroalimentarã fiind în prezent una dintre cele mai stringente pentru majoritatea statelor membre.
(2) În prezent, în România existã disparitãţi majore la nivel regional, mai ales între zonele urbane şi rurale, în ceea ce priveşte mediul de afaceri, fapt datorat în principal unei infrastructuri slab dezvoltate în spaţiul rural, lipsei resurselor financiare ale potenţialilor beneficiari, dificultãţilor de accesare a creditelor, dar şi slabei pregãtiri antreprenoriale. Întreprinderile existente în spaţiul rural sunt în numãr redus şi acoperã doar o gamã restrânsã de activitãţi productive şi servicii, nevalorificând suficient resursele locale. Una dintre principalele resurse insuficient valorificate ale mediului rural este reprezentatã de fondul forestier. Din considerentele menţionate, apare ca oportunã necesitatea încurajãrii realizãrii de investiţii şi creãrii de noi întreprinderi în zonele preponderent silvice.
(3) Combustibilii fosili devin din ce în ce mai rari, astfel cã bioenergia este adesea vãzutã ca o soluţie salvatoare, mai ales având în vedere cã îşi poate aduce contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã (reducerea emisiei de dioxid de carbon în atmosferã cu 80%, a emisiei de dioxid de sulf cu 100% faţã de motorina clasicã), oferind noi oportunitãţi de dezvoltare a afacerilor, ceea ce ar putea stimula creşterea economicã în spaţiul rural. Biodieselul este biodegradabil (se degradeazã de 4 ori mai repede decât dieselul obişnuit), iar prin folosirea sa se reduce şi zgomotul de funcţionare al motorului faţã de dieselul obişnuit.
(4) Având în vedere prevederile Directivei 2003/30/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 mai 2003 de promovare a utilizãrii biocombustibililor şi a altor combustibili regenerabili pentru transport şi ţintele politicii energetice a UE (20% din energia utilizatã sã fie reprezentatã de energie regenerabilã pânã în anul 2020), prezenta schemã urmãreşte sã stimuleze operatorii economici sã iniţieze şi/sau sã îşi extindã activitatea de producere a biocombustibililor, ceea ce va conduce la crearea de locuri de muncã.
(5) Se estimeazã cã din numãrul maxim estimat al întreprinderilor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul prezentei scheme, respectiv 550, cca 40% va fi reprezentat de unitãţi nou-înfiinţate, ceea ce va conduce la crearea de cca 1.000 de noi locuri de muncã.
(6) Ajutorul acordat prin prezenta schemã are, în aceeaşi mãsurã, atât implicaţii directe şi determinate, respectiv dezvoltarea durabilã a celor 8 regiuni ale României prin stimularea investiţiilor iniţiale, cât şi influenţe conexe indirecte (atragerea forţei de muncã neocupate din mediul rural şi nu numai, dezvoltarea sectorului construcţii, al serviciilor etc.).
(7) Prin promovarea investiţiilor în aceste domenii de activitate, principalele beneficii sunt creşterea competitivitãţii produselor, îmbunãtãţirea calitãţii vieţii şi, în special, încurajarea diversificãrii activitãţilor economice, creşterea numãrului locurilor de muncã, reducerea diferenţelor existente între mediul de afaceri urban şi cel rural. Toate acestea vor contribui implicit la o dezvoltare armonioasã a economiei româneşti.
(8) Informaţii suplimentare privind impactul ajutorului asupra dezvoltãrii regionale sunt prevãzute în anexa nr. 6 la prezenta schemã.
4. Baza legalã
ART. 6
Prezenta schemã se aplicã cu luarea în considerare a dispoziţiilor conţinute de urmãtoarele acte:
1. Liniile directoare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013;
2. <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale*2), republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
------------
*2) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004.

3. <>Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţãrii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii*3), cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
-------------
*3) Publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 681 din 29 iulie 2004.

4. Regulamentul (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului din 22 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltarea ruralã acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Ruralã*4);
------------
*4) Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 277 din 21 octombrie 2005, p. 1.

5. Regulamentul (CE) nr. 1.974/2006 al Comisiei din 15 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltarea ruralã acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã (FEADR)*5).
------------
*5) Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 368 din 23 decembrie 2006, p. 15-73.

5. Domeniul de aplicare
ART. 7
Prezenta schemã se adreseazã tuturor întreprinderilor din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, indiferent de sectorul de activitate, care realizeazã investiţii iniţiale în imobilizãri corporale şi/sau necorporale în industria alimentarã, pentru prelucrarea primarã a produselor forestiere şi pentru producerea de biocombustibili, conform domeniilor prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta schemã.
ART. 8
În cadrul prezentei scheme nu se acordã sprijin financiar pentru activitãţile realizate de întreprinderile care activeazã în urmãtoarele sectoare:
a) producţia primarã a produselor agricole prevãzute în anexa 1 la Tratatul CE, prelucrarea şi marketingul produselor care imitã sau înlocuiesc laptele sau produsele lactate, care intrã sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 ;
b) pescuit şi acvaculturã, care intrã sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comunã a pieţelor în sectorul produselor pescãreşti şi de acvaculturã*6).
------------
*6) Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 17 din 21 ianuarie 2000, p. 22.

ART. 9
Sunt interzise ajutoarele legate de activitãţile de export, mai precis ajutoarele legate de cantitatea exportatã, de înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activitãţile de export, precum şi ajutoarele de stat care favorizeazã utilizarea produselor naţionale în detrimentul produselor din import.
6. Definiţii
ART. 10
În sensul prezentei scheme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
1. ajutor de stat - orice mãsurã care îndeplineşte criteriile prevãzute în art. 87(1) din Tratatul CE;
2. întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) - conform anexei I la Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea art. 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare)*7), acele întreprinderi care au mai puţin de 250 de angajaţi şi care au fie o cifrã de afaceri anualã netã care nu depãşeşte echivalentul în lei a 50 milioane euro, fie un rezultat anual al bilanţului contabil care nu depãşeşte echivalentul în lei a 43 milioane euro. Astfel:
-------------
*7) Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 214 din 9 august 2008.

- în cadrul categoriei de IMM, întreprindere mijlocie se defineşte ca fiind întreprinderea care are între 50 şi 249 de salariaţi şi realizeazã o cifrã de afaceri anualã netã de pânã la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau un rezultat anual al bilanţului contabil care nu depãşeşte echivalentul în lei a 43 milioane euro;
- în cadrul categoriei de IMM, întreprindere micã reprezintã întreprinderea care are între 10 şi 49 de salariaţi şi a cãrei cifrã de afaceri anualã netã sau al cãrei rezultat anual al bilanţului contabil nu depãşeşte echivalentul în lei a 10 milioane euro;
- în cadrul categoriei de IMM, microîntreprindere este întreprinderea care are mai puţin de 10 salariaţi şi a cãrei cifrã de afaceri sau al cãrei rezultat anual al bilanţului contabil nu depãşeşte echivalentul în lei a 2 milioane euro.
Calculul cifrei de afaceri şi al numãrului de salariaţi se face ţinând cont de statutul întreprinderii, respectiv întreprindere autonomã, legatã sau partenerã, astfel cum sunt acestea definite în <>Legea nr. 346/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care a preluat prevederile anexei la Recomandarea CE din 6 mai 2003 privind definiţia microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici şi mijlocii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 124 din 20 mai 2003;
3. întreprinderi mari - întreprinderile care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate IMM;
4. investiţie iniţialã - o investiţie în imobilizãri corporale şi/sau necorporale legate de crearea unei noi unitãţi, extinderea unei unitãţi existente, diversificarea producţiei unei unitãţi prin realizarea de produse noi, suplimentare, schimbarea fundamentalã a procesului de producţie al unei unitãţi existente. Investiţiile pentru înlocuire nu sunt considerate investiţii iniţiale;
5. active corporale - clãdiri, echipamente, utilaje şi instalaţii;
6. active necorporale - transfer de tehnologie prin dobândirea drepturilor de brevet, a licenţelor, a know-how-ului;
7. cheltuieli eligibile - cheltuielile legate de investiţiile iniţiale. Pentru IMM-uri, costurile pentru studiile pregãtitoare şi serviciile de consultanţã legate de investiţie se considerã eligibile;
8. intensitatea brutã a ajutorului de stat - cuantumul actualizat al ajutorului, exprimat ca procentaj din valoarea actualizatã a costurilor eligibile ale proiectului. Toate cifrele utilizate reprezintã sume determinate înainte de aplicarea impozitelor directe. Ajutoarele plãtibile în mai multe tranşe se actualizeazã la valoarea de la data acordãrii lor. Rata de actualizare este rata de referinţã în vigoare la data acordãrii acestora, calculatã conform Comunicãrii Comisiei privind revizuirea metodei de stabilire a ratelor de referinţã şi de scont*8);
------------
*8) Publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C14 din 19 ianuarie 2008, p.6.

9. Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã - documentul programatic în baza cãruia, potrivit Regulamentului (CE) 1.698/2005 , sunt accesate sumele alocate pentru România pentru perioada de programare 2007-2013, denumit în continuare PNDR;
10. mãsura - mijlocul prin care se implementeazã o prioritate, asigurând cadrul cofinanţãrii proiectelor atât din Fondul European Agricol de Dezvoltare Ruralã, cât şi din bugetul naţional;
11. Autoritatea de management pentru PNDR - organismul responsabil cu managementul şi implementarea eficientã, efectivã şi corectã a PNDR;
12. Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit - organismul responsabil cu asigurarea funcţiei de platã în cadrul PNDR, care are în structura sa 42 de oficii judeţene de platã pentru dezvoltare ruralã şi pescuit (OJPDRP) şi 8 centre regionale de platã pentru dezvoltare ruralã şi pescuit (CRPDRP);
13. procedurã de evaluare şi selectare a proiectelor - procedura de detaliere a etapelor şi a documentelor necesare din momentul depunerii proiectului pânã la semnarea contractului şi cuprinsã într-un manual elaborat de APDRP, aprobatã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ce va fi publicat imediat dupã adoptare pe pagina web a MADR şi, respectiv, APDRP;
14. ghidul solicitantului - materialul de informare tehnicã a potenţialilor beneficiari, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu privire la evaluarea, selectarea, contractarea şi plata proiectelor, elaborat distinct pentru fiecare domeniu de intervenţie, fiind disponibil la nivel local şi central şi pe site-ul APDRP şi MADR. Ghidul solicitantului prezintã regulile pentru pregãtirea, întocmirea şi depunerea proiectului de investiţii, modalitãţile de selecţie, cu punctaje şi criterii specifice. De asemenea, conţine lista indicativã a tipurilor de investiţii, documentele, avizele şi acordurile necesare, modele ale cererii de finanţare, studiului de fezabilitate, memoriului justificativ, contractului de finanţare cu anexe, alte formulare şi informaţii utile în realizarea proiectului;
15. reprezentant legal - persoana fizicã desemnatã ca responsabil de proiect de cãtre beneficiar, angajat al acestuia, având responsabilitãţi şi putere decizionalã din punct de vedere financiar în cadrul societãţii. Acesta depune cererea de finanţare şi semneazã contractul de finanţare în cazul în care cererea de finanţare este selectatã;
16. cerere de finanţare - formularul pe care beneficiarul trebuie sã îl completeze şi sã îl depunã, alãturi de documentele justificative, în vederea evaluãrii şi selecţiei pentru finanţare;
17. cerere de platã - solicitarea scrisã pe care beneficiarul o depune la APDRP pentru obţinerea rambursãrii în limita intensitãţii ajutorului, a cheltuielilor eligibile efectuate pe parcursul implementãrii proiectului. La cererea de platã se ataşeazã documentele justificative de platã;
18. avize şi acorduri necesare investiţiei - documentele-parte a cadrului legislativ, administrativ şi operaţional, inclusiv din domeniul mediului, prin intermediul cãrora, în baza protocoalelor de colaborare, APDRP şi celelalte instituţii responsabile vor asigura verificarea proiectelor finanţate prin mãsurile PNDR 2007-2013, astfel încât investiţiile sã respecte legislaţia în vigoare;
19. produse agricole - produsele menţionate în anexa 1 la Tratatul CE, cu excepţia pescuitului şi acvaculturii; produsele de plutã definite la clasele 4502, 4503 şi 4505 din Nomenclatorul combinat de la Bruxelles; produsele care imitã sau substituie laptele şi produsele lactate;
20. produse neagricole - produsele de origine agricolã, dar neprevãzute în anexa 1 la Tratatul CE, obţinute prin procesarea materiilor prime produse agricole conform anexei 1 la Tratatul CE, cu excepţia produselor piscicole şi de acvaculturã;
21. produse forestiere lemnoase - produsele de origine forestierã (buşteni din arbori recoltaţi, tãiaţi, din pãdure), precum şi produsele obţinute prin prelucrarea primarã (cherestea, lemn tãiat subţire) a acestora, in situ sau pe platforme special destinate acestei prelucrãri, şi care nu au fost supuse unei prelucrãri industriale;
22. produse forestiere nelemnoase - ciupercile de pãdure, fructele de pãdure şi alte produse naturale provenite din flora spontanã forestierã (lacuri, rãşini, balsamuri, pãr vegetal, iarbã, seminţe forestiere, muşchi, licheni, plante medicinale, flori şi frunze cu calitãţi aromoterapeutice). Sub niciun titlu produsele de vânãtoare nu fac obiectul categoriei de produse nelemnoase;
23. prelucrare primarã, fizicã, a produselor forestiere lemnoase - prelucrarea arborilor recoltaţi cu mijloace mecanice pânã la stadiul de materie primã destinatã prelucrãrii industriale;
24. energie din surse regenerabile - sursele de energie regenerabile nonfosile (eolianã, solarã, geotermalã, a valurilor, maremotricã şi hidroelectricã, biomasã, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz al instalaţiilor de epurare a apelor uzate şi biogaz)*9);
-------------
*9) Directiva 2001/77/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 septembrie 2001 privind promovarea electricitãţii produse din surse de energie regenerabile pe piaţa internã a electricitãţii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 283 din 27 octombrie 2001, p. 33.

25. biomasã - fracţiunea biodegradabilã a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agriculturã (inclusiv substanţe vegetale şi animale), silviculturã şi industriile conexe, precum şi fracţiunea biodegradabilã a deşeurilor industriale şi municipale;
26. firme în dificultate - conform prevederilor cap. 2 secţiunea 2.1 din Comunicarea Comisiei Europene privind Liniile directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate*10), o întreprindere este consideratã în dificultate în urmãtoarele situaţii:
------------
*10) Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244 din 1 octombrie 2004, p. 2.

(i) în cazul unei societãţi cu rãspundere limitatã, atunci când se constatã pierderea a mai mult de jumãtate din capitalul social şi a mai mult de un sfert din capital în ultimele 12 luni;
(ii) în cazul unei societãţi în care cel puţin o parte din asociaţi rãspunde nelimitat de datoriile întreprinderii, atunci când s-a pierdut mai mult de jumãtate din capitalul propriu, aşa cum reiese din evidenţele contabile ale societãţii, şi când mai mult de un sfert din acest capital s-a pierdut în decursul ultimelor 12 luni;
(iii) în cazul oricãrei întreprinderi, indiferent de forma juridicã, atunci când întruneşte condiţiile pentru a fi supusã unei proceduri prevãzute de legislaţia naţionalã privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului.
Chiar în cazul în care niciuna dintre condiţiile prevãzute la pct. (i), (ii) sau (iii) nu este îndeplinitã, o firmã este consideratã în dificultate când prezintã caracteristici precum: cifra de afaceri în scãdere, înregistreazã pierderi, acumuleazã datorii, scade fluxul de numerar, cresc stocurile, existã supracapacitate de producţie etc.
7. Criterii de eligibilitate pentru beneficiari
ART. 11
(1) Prevederile prezentei scheme se aplicã întreprinderilor care sunt înregistrate conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, realizeazã investiţii în domeniile menţionate la cap. 5 şi îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
1. nu sunt considerate firme în dificultate;
2. nu se aflã în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare sau administrare specialã, nu au activitatea suspendatã sau alte situaţii similare reglementate de lege;
3. la data depunerii cererii de finanţare nu înregistreazã debite la bugetul de stat, respectiv bugetele locale sau debite provenind din neplata contribuţiilor de asigurãri sociale, a contribuţiilor de asigurãri pentru şomaj, a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, precum şi a contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de sãnãtate;
4. nu sunt întreprinderi care fac subiectul unui ordin de recuperare încã neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa comunã.
(2) În plus faţa de condiţiile prevãzute la alin. (1), pentru a fi eligibili în cadrul prezentei scheme, operatorii economici care realizeazã investiţii ce vizeazã domeniul prelucrãrii primare a produselor lemnoase şi nelemnoase trebuie sã aibã statut de microîntreprindere.
8. Criterii de eligibilitate a proiectelor
ART. 12
(1) În cadrul prezentei scheme pot fi finanţate exclusiv proiectele care prevãd realizarea de investiţii iniţiale, aşa cum sunt acestea definite la art. 10.
(2) Pentru acordarea sprijinului trebuie îndeplinite cumulativ urmãtoarele criterii de eligibilitate:
a) respectarea conformitãţii cu obiectivul general al prezentei scheme şi cu cel puţin unul dintre obiectivele specifice;
b) dovedirea de cãtre beneficiarul sau responsabilul legal al proiectului a pregãtirii profesionale în raport cu proiectul;
c) asigurarea cofinanţãrii investiţiei din surse proprii ale beneficiarului sau atrase de acesta;
d) prezentarea de cãtre beneficiar de dovezi privind obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor necesare, conform legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar-veterinar, sanitar, fitosanitar şi de mediu, pentru realizarea investiţiei în cadrul proiectului. Atunci când legea o impune, acordul de mediu va fi însoţit de studiul de impact de mediu;
e) valoarea eligibilã a proiectului de minimum 5.000 euro, echivalent în lei.
9. Modalitatea de acordare a ajutorului de stat
ART. 13
(1) În cadrul prezentei scheme, atât în cazul IMM, cât şi în cazul întreprinderilor mari, ajutorul de stat se acordã dacã beneficiarul a adresat, înainte de demararea lucrãrilor*11) de executare a proiectului de investiţii, o cerere pentru ajutor (cerere de finanţare) şi dacã APDRP a confirmat ulterior în scris, prin notificarea beneficiarului, conform procedurii specifice, cã proiectul îndeplineşte condiţiile de eligibilitate stabilite în prezenta schemã.
------------
*11) Demararea lucrãrilor înseamnã fie începerea lucrãrilor de construcţie, fie prima comandã fermã de echipamente, excluzând studiile de prefezabilitate.

(2) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1), proiectul nu este eligibil pentru acordarea de ajutor.
(3) Un beneficiar poate depune o solicitare de finanţare pentru un al doilea proiect privind investiţii în cadrul aceluiaşi domeniu de intervenţie dintre cele prevãzute la art. 7, cu condiţia ca primul sã fie finalizat.
ART. 14
Mãsurile de sprijin acordate întreprinderilor în cadrul acestei scheme constau în alocãri financiare nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã (FEADR) şi de la bugetul naţional.
ART. 15
(1) Sprijinul financiar în cadrul acestei scheme se acordã în urma selectãrii şi notificãrii beneficiarului privind acceptarea cererii de finanţare, urmatã de încheierea contractului de finanţare încheiat între APDRP şi beneficiar.
(2) Plata efectivã a ajutorului se efectueazã eşalonat, în maximum 5 tranşe, în urma prezentãrii de cãtre beneficiar a documentelor justificative de platã, prevãzute în procedurile specifice ale APDRP.
10. Condiţii de acordare a ajutorului de stat
10.1. Cheltuieli eligibile
ART. 16
(1) În cadrul acestei scheme se acordã sprijin pentru finanţarea proiectelor de investiţii iniţiale.
(2) Cheltuielile referitoare la investiţiile iniţiale în imobilizãri corporale, care vor fi identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ, se referã la urmãtoarele:
a) construcţii noi şi/sau modernizarea clãdirilor folosite pentru procesul de producţie, inclusiv construcţii destinate protecţiei mediului, infrastructurã internã şi utilitãţi, precum şi branşamente şi racorduri necesare proiectelor;
b) construcţii noi şi/sau modernizãri pentru depozitarea produselor, inclusiv depozite frigorifice angro;
c) construcţii noi şi/sau modernizarea tuturor categoriilor de spaţii şi încãperi pentru producerea şi stocarea energiei din surse regenerabile; de asemenea, sunt eligibile utilitãţile şi branşamentele necesare proiectului de investiţie în limita a 10% din valoarea eligibilã a acestuia;
d) achiziţionarea, inclusiv în leasing, de noi instalaţii, maşini şi echipamente necesare activitãţii, inclusiv pentru producerea de energie din surse regenerabile, îmbunãtãţirea controlului intern al calitãţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unitãţilor de procesare şi marketing, precum şi pentru recoltarea (în cazul proceselor tehnologice complexe), transportul şi procesarea primarã a produselor forestiere (lemnoase şi nelemnoase);
e) achiziţii, inclusiv în leasing, de noi mijloace de transport specializate.
(3) Energia din surse regenerabile obţinutã în urma realizãrii investiţiilor menţionate la alin. (2) trebuie utilizatã exclusiv în activitatea proprie.
(4) Cheltuielile legate de achiziţia în leasing a imobilizãrilor corporale eligibile, altele decât clãdiri, pot fi considerate eligibile doar în cazul în care leasingul ia forma unui leasing financiar şi prevede expres obligaţia beneficiarului de a cumpãra bunurile respective în perioada de implementare a proiectului, pânã la ultima cerere de platã.
(5) Simpla achiziţie a acţiunilor unei întreprinderi nu se considerã investiţie şi nu este eligibilã în cadrul schemei.
(6) Bunurile second-hand nu sunt eligibile prin prezenta schemã. Sunt considerate eligibile doar imobilizãrile corporale noi.
ART. 17
(1) Cheltuielile referitoare la investiţiile iniţiale în imobilizãri necorporale, care vor fi identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ, vizeazã urmãtoarele:
a) organizarea şi implementarea sistemelor de management al calitãţii şi de siguranţã alimentarã, dacã sunt în legãturã cu investiţiile corporale ale proiectului;
b) cumpãrarea de tehnologii (know-how), achiziţionarea de patente şi licenţe pentru pregãtirea implementãrii proiectului;
c) achiziţionarea de software, identificat ca necesar prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ.
(2) Imobilizãrile necorporale, pentru a fi considerate eligibile, trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
- sã fie utilizate în exclusivitate în locaţia care beneficiazã de ajutor de stat;
- sã fie considerate imobilizãri amortizabile;
- sã fie achiziţionate de la terţi în condiţii de piaţã, fãrã ca achizitorul sã fie în mãsurã sã îşi exercite controlul, în sensul art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrãrilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrãrile economice]*12), asupra vânzãtorului sau viceversa.
-------------
*12) Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 24 din 29 ianuarie 2004, p. 1.

(3) În cazul IMM-urilor pot fi eligibile costurile pentru studiile pregãtitoare şi serviciile de consultanţã legate de investiţie. Acestea sunt eligibile în limita a 3%, pentru proiectele de investiţii care nu prevãd lucrãri de construcţii, şi, respectiv, a 8%, pentru proiectele de investiţii care prevãd lucrãri de construcţii, din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile ale proiectului de investiţii.
ART. 18
Imobilizãrile corporale şi necorporale prevãzute la art. 16 şi 17 aferente investiţiei iniţiale, realizate cu sprijin nerambursabil acordat în cadrul prezentei scheme, trebuie sã fie incluse în categoria activelor proprii ale beneficiarului şi sã fie menţinute şi utilizate în exclusivitate în locaţia pentru care a beneficiat de finanţare nerambursabilã, pe o perioadã de cel puţin 5 ani, termen calculat din momentul în care investiţia a fost finalizatã.
10.2. Valoarea maximã a finanţãrii (intensitatea mãsurii de sprijin)
ART. 19
(1) Intensitatea*13) brutã a ajutoarelor de stat acordate în cadrul prezentei scheme este:
------------
*13) Intensitatea maximã prevãzutã de prezenta schemã este în conformitate cu prevederile Hãrţii ajutoarelor regionale 2007-2013, aprobatã de CE pentru România prin Decizia nr. N 2/2007 .

a) pentru IMM-uri:
(i) 40% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeazã în Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov;
(ii) 50% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeazã în celelalte 7 regiuni de dezvoltare;
b) pentru întreprinderi mari:
(i) 20% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeazã în Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov;
(ii) 25% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeazã în celelalte 7 regiuni de dezvoltare.
(2) În cazul întreprinderilor mari, imobilizãrile necorporale nu pot depãşi 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
(3) Valoarea maximã a ajutorului acordat în cadrul prezentei scheme nu poate depãşi 3.000.000 euro/proiect.
(4) Proiectele de investiţii ale cãror cheltuieli eligibile depãşesc suma de 50 milioane euro nu sunt eligibile în cadrul prezentei scheme.

ART. 20
Ajutorul total acordat unui beneficiar pentru aceleaşi cheltuieli eligibile nu poate depãşi plafonul maxim al intensitãţii prevãzut la art. 19 alin. (1), indiferent dacã acesta provine din surse naţionale sau comunitare.
10.3. Contribuţia beneficiarului
ART. 21
Pentru a garanta cã investiţia este viabilã, beneficiarul trebuie sã aducã o contribuţie financiarã din resurse proprii sau atrase, neafectatã de elemente de ajutor public, dupã cum urmeazã:
a) pentru IMM-uri: 60% pentru Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov, respectiv 50% în celelalte 7 regiuni de dezvoltare;
b) pentru întreprinderi mari: 80% pentru Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov, respectiv 75% în celelalte 7 regiuni de dezvoltare.
11. Procedura de selecţie a proiectelor
ART. 22
(1) Dupã verificarea eligibilitãţii proiectelor de cãtre APDRP, fiecare proiect eligibil va fi punctat în funcţie de sistemul de punctaj stabilit înaintea lansãrii sesiunii depunerii de proiecte. AM PNDR, în consultare cu Comitetul de monitorizare, va stabili sistemul de punctaj, precum şi criteriile de departajare a proiectelor cu punctaj egal.
(2) Selecţia va fi fãcutã de Comitetul de selecţie, care este un organism tehnic, prezidat de cãtre AM PNDR, şi care are în componenţã reprezentanţi ai AM PNDR şi ai APDRP. Rolul Comitetului de selecţie este de a face propuneri cãtre AM PNDR pentru finanţarea proiectelor pe baza regulilor de selecţie stabilite.
(3) APDRP va întocmi o listã a proiectelor eligibile în ordinea punctajului obţinut şi o va transmite Comitetului de selecţie.
(4) Dacã valoarea totalã a proiectelor eligibile primite se situeazã sub valoarea totalã a alocãrii financiare, Comitetul de selecţie va întocmi un raport pe care îl va transmite cãtre directorul general al Autoritãţii de management pentru aprobare.
(5) Dacã valoarea totalã a proiectelor eligibile primite se situeazã peste valoarea totalã a alocãrii financiare, Comitetul de selecţie va aplica sistemul de punctare şi, atunci când este necesar, criteriile pentru departajarea proiectelor cu punctaj egal şi va întocmi un raport, pe care îl va transmite cãtre directorul general al Autoritãţii de management pentru aprobare.
(6) Pe baza rapoartelor primite de la Comitetul de selecţie, AM PNDR va lua decizia finalã asupra selecţiei proiectelor depuse.
12. Durata de aplicare a schemei
ART. 23
Prezenta schemã se aplicã începând cu data aprobãrii acesteia prin ordin şi pânã la data de 31 decembrie 2013.
13. Bugetul schemei
ART. 24
(1) Valoarea totalã estimatã a ajutorului de stat, care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, angajatã pe durata de aplicare a acesteia, este echivalentul în lei a 200 milioane euro.
(2) Sprijinul public nerambursabil se compune din 80% contribuţie comunitarã - FEADR şi 20% contribuţie naţionalã de la bugetul de stat.
(3) Repartizarea estimativã anualã a sumelor alocate se prezintã astfel:


(euro)
┌────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Perioada de programare │ Repartizarea estimativã a sumelor │
│ 2009-2013 │ │
├────────────────────────┤ │
│ Anul │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2009 │ 23.000.000 │
├────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2010 │ 76.000.000 │
├────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2011 │ 64.000.000 │
├────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2012 │ 24.500.000 │
├────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2013 │ 12.500.000 │
├────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ TOTAL: │ 200.000.000 │
└────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



ART. 25
Numãrul maxim estimat al întreprinderilor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul acestei scheme este de 550.
14. Reguli privind cumulul ajutoarelor
ART. 26
Ajutoarele de stat acordate prin prezenta schemã nu se cumuleazã cu niciun alt ajutor de stat şi/sau ajutor de minimis care îndeplineşte condiţiile prevãzute de Regulamentul (CE) nr. 1.998/2006 al Comisiei din 15 decembrie 2006 privind aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat ajutoarelor de minimis sau cu orice alte fonduri comunitare destinate acoperirii parţiale sau integrale a aceloraşi cheltuieli eligibile, în cazul în care un astfel de cumul ar conduce la depãşirea intensitãţii maxime a ajutorului prevãzute la art. 19 alin. (1) şi/sau a valorii maxime aplicabile acestui ajutor prevãzute la art. 19 alin. (3).
15. Procedura de implementare a schemei
ART. 27
Autoritatea responsabilã cu administrarea prezentei scheme este AM PNDR, iar autoritatea de implementare a acesteia este APDRP.
ART. 28
Implementarea prezentei scheme se realizeazã pe baza procedurii proprii de evaluare şi selectare a proiectelor, aprobatã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, şi cuprinde urmãtoarele etape: anunţul de lansare a fiecãrei sesiuni de depunere a cererilor de finanţare, evaluarea-selectarea, contractarea şi plata proiectelor, monitorizarea implementãrii proiectelor.
ART. 29
(1) Implementarea prezentei scheme se desfãşoarã în urmãtoarele etape:
a) lansarea anunţului privind cererea de proiecte finanţate prin PNDR, de cãtre APDRP, pe site-ul oficial - cu precizãri privind perioada de depunere a proiectelor, fondurile disponibile alocate sesiunii de depunere a proiectelor, locul depunerii cererilor de finanţare privind suma alocatã, alte informaţii generale;
b) evaluarea - selectarea:
(i) primirea şi înregistrarea cererilor de finanţare - la OJPDRP;
(ii) verificarea administrativã (verificarea conformitãţii cererilor, a declaraţiilor şi a documentelor însoţitoare) de cãtre OJPDRP - numai proiectele care trec de aceastã etapã vor putea face obiectul etapei urmãtoare;
(iii) verificarea eligibilitãţii solicitantului şi a proiectului - diferenţiat, dupã tipul de proiect, şi anume: de cãtre OJPDRP pentru proiecte fãrã lucrãri de construcţii şi de cãtre CRPDRP pentru proiecte cu lucrãri de construcţii; numai proiectele care trec de aceastã etapã vor putea face obiectul etapei urmãtoare;
(iv) selecţia proiectelor se efectueazã la nivelul CRPDRP, conform prevederilor art. 22 şi prevederilor ghidului solicitantului pentru fiecare domeniu de intervenţie;
c) contractarea: întocmirea şi semnarea contractului de finanţare între APDRP şi beneficiar, însoţit de anexele specifice - la CRPDRP;
d) plata:
(i) depunerea cererii de platã însoţite de documentele justificative - la OJPDRP;
(ii) verificarea cheltuielilor, autorizarea şi efectuarea plãţii - la CRPDRP;
e) monitorizarea: monitorizarea implementãrii proiectelor de cãtre APDRP şi AM PNDR, raportarea stadiului implementãrii de cãtre AM PNDR.
(2) La depunerea cererii de finanţare solicitanţii trebuie sã prezinte declaraţii pe propria rãspundere şi alte documente, dupã cum urmeazã:
(i) declaraţii specifice şi documente justificative necesare întocmirii cererii de finanţare - conform anexei nr. 2 la prezenta schemã;
(ii) referitoare la încadrarea în categoria de IMM - conform anexei nr. 3 la prezenta schemã;
(iii) referitoare la neîncadrarea în categoria "firme în dificultate" - conform anexei nr. 4 la prezenta schemã;
(iv) referitoare la ajutoarele de minimis şi alte ajutoare de stat primite pentru aceleaşi costuri eligibile - conform anexei nr. 5 la prezenta schemã.
(3) Lista şi formularele-tip ale declaraţiilor pe propria rãspundere şi ale altor documente menţionate la alin. (2) vor fi incluse în ghidul solicitantului pentru prezenta schemã, care va fi publicat înainte de anunţarea fiecãrei sesiuni de depunere a proiectelor, pe site-urile oficiale ale AM PNDR - MADR şi APDRP.
(4) APDRP, prin OJPDRP şi CRPDRP, va efectua toate verificãrile necesare pentru a stabili dacã potenţialii solicitanţi întrunesc condiţiile pentru a beneficia de ajutor de stat, pe baza declaraţiilor pe propria rãspundere şi a documentelor depuse de aceştia.
(5) AM PNDR şi APDRP elaboreazã reguli detaliate de implementare pentru prezenta schemã, care se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, acesta urmând sã se publice şi pe site-urile www.apdrp.ro şi www.madr.ro
ART. 30
Data de la care se pot depune cererile de finanţare şi documentele justificative la OJPDRP, modificarea criteriilor de selecţie sau orice altã prevedere legatã de procedura de implementare a prezentei scheme vor fi anunţate cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de lansarea sesiunii de depunere a proiectelor pentru finanţare, pe pagina oficialã de web a AM PNDR - MADR şi a APDRP.
16. Reguli privind raportarea şi monitorizarea
ART. 31
(1) APDRP va monitoriza respectarea condiţiilor şi a criteriilor de eligibilitate prevãzute în prezenta schemã pe toatã perioada de derulare a acesteia. În situaţia în care constatã nerespectarea criteriilor prevãzute în prezenta schemã, va întreprinde toate demersurile necesare pentru recuperarea ajutorului acordat, inclusiv a dobânzilor aferente, calculate conform prevederilor comunitare în vigoare.
(2) Recuperarea ajutorului de stat se realizeazã conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 .
ART. 32
(1) APDRP, în calitate de autoritate de implementare a prezentei scheme, trebuie sã pãstreze înregistrãri detaliate referitoare la ajutoarele acordate pentru toate proiectele de investiţii. Aceste înregistrãri, care conţin toate informaţiile necesare pentru a stabili dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în Liniile directoare, trebuie pãstrate timp de 10 ani de la data acordãrii ultimului ajutor în cadrul prezentei scheme.
(2) Beneficiarii de ajutor de stat au obligaţia sã ţinã o evidenţã specificã a tuturor ajutoarelor primite atât în baza prezentei scheme, cât şi a altor scheme de ajutor de stat.
ART. 33
AM PNDR, pe baza datelor furnizate de APDRP, va transmite o raportare anualã Consiliului Concurenţei cu privire la implementarea prezentei scheme, în forma prevãzutã de Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 175/2007 *14).
-----------
*14) Publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din 28 iunie 2007.

ART. 34
Textul prezentei scheme este publicat integral pe pagina web a Direcţiei generale dezvoltare ruralã (DGDR) - AM PNDR, MADR, la adresa http://www.madr.ro. Proiectele pentru care s-au efectuat cheltuieli înainte de data publicãrii prezentei scheme nu vor fi eligibile pentru ajutoarele regionale.


ANEXA 1
-------
la schemã
---------

Domeniile de intervenţii pentru care se acordã sprijin pentru investiţii operatorilor economici



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. INDUSTRIA ALIMENTARÃ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Panificaţie: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.1. Fabricarea pâinii (clasa CAEN 1071) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.2. Fabricarea produselor proaspete de patiserie, biscuiţilor, │
│ pişcoturilor şi altor produse similare (clasa CAEN 1072) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.3. Fabricarea macaroanelor, tãieţeilor, cuşcuşului şi altor produse │
│ fãinoase similare (clasa CAEN 1073) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Dulciuri şi produse zaharoase: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.4. Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor │
│ zaharoase (clasa CAEN 1082) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Lactate: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.5. Fabricarea îngheţatei (clasa CAEN 1052) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Preparate alimentare omogenizate şi alimente dietetice: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.6. Fabricarea produselor alimentare pentru utilizãri nutriţionale │
│ speciale (directivele Consiliului, JO L 186, 30 iunie 1989): lapte praf │
│ pentru sugari; lapte şi alte alimente pentru copii mici; alimente pentru│
│ sugari; alimente cu conţinut redus de calorii, pentru controlul │
│ greutãţii; alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale; alimente│
│ cu conţinut redus de sodiu, exclusiv sare şi sare fãrã sodiu; alimente │
│ fãrã gluten; alimente recomandate în efortul muscular intens, în special│
│ pentru sportivi; alimente pentru persoane care suferã de dereglãri ale │
│ metabolismului carbohidraţilor (diabet) (clasa CAEN 1086) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Alte produse alimentare n.c.a.: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.7. Fabricarea de supe şi ciorbe; fabricarea prafului de ouã etc.; │
│ fabricarea produselor alimentare îmbogãţite cu vitamine, proteine etc. │
│ (clasa CAEN 1089) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. PRELUCRAREA PRIMARÃ A PRODUSELOR FORESTIERE*1) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ a) Valorificarea produselor lemnoase │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.1. Tãierea şi rindeluirea lemnului (clasa CAEN 1610) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.2. Exploatare forestierã (clasa CAEN 0220) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ b) Valorificarea produselor nelemnoase │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.3. Colectarea, sortarea, ambalarea şi depozitarea temporarã, în │
│ vederea comercializãrii, a ciupercilor de pãdure, a fructelor de pãdure │
│ şi a altor produse naturale provenite din flora spontanã forestierã │
│ (lac, rãşini, balsamuri, pãr vegetal, iarbã, seminţe forestiere, muşchi,│
│ licheni, plante medicinale, flori şi frunze cu calitãţi aromoterapeutice)│
│ (clasa CAEN 0230) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. PRODUCEREA ŞI UTILIZAREA BIOCOMBUSTIBILILOR │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3.1. Producerea de biocombustibil - biodiesel şi bioetanol - pentru │
│ transport (clasa CAEN 2059) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-------------
*1) Sunt eligibile exclusiv microîntreprinderile, definite conform <>Legii nr. 346/2004 şi art. 10 lit. b) din prezenta schemã.


ANEXA 2
-------
la schemã
---------

Lista formularelor şi documentelor necesare

CF 4.2.1. Cererea de finanţare (document pe care potenţialul beneficiar îl înainteazã pentru aprobarea contractului de finanţare a proiectului de investiţii în vederea obţinerii finanţãrii nerambursabile)
CF 4.2.2. Studiul de fezabilitate (document cerut pentru proiectele care prevãd lucrãri de construcţii-montaj)
CF 4.2.3. Memoriul justificativ (document cerut pentru proiectele care nu prevãd lucrãri de construcţii-montaj)
CF 4.2.4. Contractul de finanţare (document-cadru care reglementeazã acordarea fondurilor nerambursabile între APDRP şi beneficiarul fondurilor nerambursabile)
CF 4.2.5. Formulare:
a) Modelul 1 - declaraţie pe propria rãspundere cu privire la încadrarea în categoria IMM;
b) Modelul 2 - declaraţie pe propria rãspundere cu privire la neîncadrarea în categoria "firme în dificultate";
c) Modelul 3 - declaraţie pe propria rãspundere cu privire la ajutoarele de minimis şi alte ajutoare de stat primite pentru aceleaşi costuri eligibile;
d) Modelul 4 - declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului privind indicatorii financiari ai întreprinderii.
CF 4.2.6. Actele de transfer şi adresã de înştiinţare înregistratã la organul emitent (document necesar în cazul în care Certificatul de urbanism/Fişa tehnicã emisã de Agenţia de Protecţia Mediului/Avizul sanitar veterinar/Avizul sanitar este emis/emisã pe numele unei persoane fizice/juridice diferite de solicitant)
Documentele şi formularele justificative care constituie dosarul cererii de platã necesar aprobãrii cheltuielilor efectuate în cadrul proiectului dumneavoastrã sunt urmãtoarele:
CP 4.2.1. Cererea de platã (document care cuprinde o serie de documente justificative, printre care declaraţia de cheltuieli, raportul de execuţie etc.);
CP 4.2.2. Declaraţia de eşalonare a plãţilor;
CP 4.2.3. Declaraţia de eşalonare a depunerii dosarelor cererilor de platã (document care prevede modulele de tranşe de platã);
CP 4.2.4. Declaraţia de cheltuieli (document care prevede tipurile de cheltuieli - achiziţii de bunuri/servicii/lucrãri/ actualizãri/diverse şi neprevãzute);
CP 4.2.5. Raportul de execuţie (document care prevede realizãrile fizice şi financiare);
CP 4.2.6. Declaraţia pe propria rãspundere a beneficiarului (document care prevede respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate privind procedurile de achiziţie, a condiţiilor de eligibilitate menţionate în cererea de finanţare şi rambursarea cheltuielilor solicitate prin FEADR care nu vor face obiectul altor programe de finanţare nerambursabilã);
CP 4.2.7. Alte formulare:
Formularul AP 1.1 - Avans (Cerere de platã pentru solicitarea avansului)
CP 4.2.8. Alte documente al cãror format nu este elaborat de APDRP şi nu pot fi furnizate de APDRP (Lista completã a documentelor este prezentatã în Instrucţiunile de completare a cererii de platã, publicate pe pagina de internet a APDRP www.apdrp.ro - Investiţii prin FEADR - schema "Stimularea dezvoltãrii regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole" aferentã mãsurii M123 "Creşterea valorii adãugate a produselor agricole şi forestiere.")


ANEXA 3
-------
la schemã
---------

DECLARAŢIE
privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii

- model -

(Se completeazã toate rubricile din formularul-tip în limba românã, prin tehnoredactare.)

CAPITOLUL I
Declaraţie privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii

I. Date de identificare a întreprinderii
Denumirea întreprinderii ..........................................
Adresa sediului social ............................................
Cod unic de înregistrare ..........................................
Numele, prenumele şi funcţia preşedintelui consiliului de administraţie, directorului general sau echivalentului ...........................
II. Tipul întreprinderii
Indicaţi, dupã caz, tipul întreprinderii:
│_│ Întreprindere autonomã - în acest caz, datele din tabelul de mai jos sunt preluate doar din situaţia economico-financiarã a întreprinderii solicitante. Se va completa doar declaraţia, fãrã datele de la cap. II.
│_│ Întreprindere partenerã - Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate conform cap. II, precum şi a fişelor adiţionale care se vor ataşa la declaraţie.
│_│ Întreprindere legatã - Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate conform cap. II, precum şi a fişelor adiţionale care se vor ataşa la declaraţie.

III. Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii*1)


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Exerciţiul financiar de referinţã*2) │
├────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│ Numãrul mediu │ Cifra de afaceri │ Active totale │
│ anual de salariaţi │ anualã netã │ (mii lei/mii euro) │
│ │ (mii lei/mii euro) │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
└────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘



Important: Precizaţi dacã, faţã de exerciţiul financiar anterior, datele financiare au înregistrat modificãri care determinã încadrarea întreprinderii într-o altã categorie (respectiv microîntreprindere, întreprindere micã, mijlocie sau mare).

│_│ - Nu

│_│ - Da (În acest caz se va completa şi se va ataşa o declaraţie referitoare la exerciţiul financiar anterior.)

Semnãtura .................................................................
(numele şi funcţia semnatarului autorizat sã reprezinte întreprinderea)

Declar pe propria rãspundere cã datele din aceastã declaraţie şi din anexe sunt conforme cu realitatea.

Data întocmirii ..........................

Semnãtura ................................

-----------
*1) Datele sunt calculate în conformitate cu <>art. 6 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţãrii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
*2) Datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi. În cazul întreprinderilor nou-înfiinţate datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale se determinã şi se declarã pe propria rãspundere.

CAPITOLUL II
Calculul pentru întreprinderile partenere sau legate

I. Secţiunile care trebuie incluse, dupã caz:
- secţiunea A, dacã întreprinderea solicitantã are cel puţin o întreprindere partenerã (precum şi orice fişe adiţionale);
- secţiunea B, dacã întreprinderea solicitantã este legatã cu cel puţin o întreprindere (precum şi orice fişe adiţionale).
Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Perioada de referinţã │
├───────────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────────┤
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri │Active totale│
│ │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ │ salariaţi │(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
𗈕. Datele*3) întreprinderii │ │ │ │
│solicitante sau din situaţiile │ │ │ │
│financiare anuale consolidate │ │ │ │
│(Se vor introduce datele din │ │ │ │
│tabelul B1 din secţiunea B.)*4)│ │ │ │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
𗈖. Datele cumulate*1) în mod │ │ │ │
│proporţional ale tuturor │ │ │ │
│întreprinderilor partenere, │ │ │ │
│dacã este cazul (Se vor │ │ │ │
│introduce datele din secţiunea │ │ │ │
│ A.) │ │ │ │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
𗈗. Datele cumulate ale tuturor │ │ │ │
│întreprinderilor legate*5) │ │ │ │
│(dacã existã) - dacã nu au fost│ │ │ │
│deja incluse prin consolidare │ │ │ │
│la pct. 1 din acest tabel │ │ │ │
│(Se vor introduce datele din │ │ │ │
│tabelul B2 din secţiunea B.) │ │ │ │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└───────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────────┘


------------
*3) Datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi. În cazul întreprinderilor nou-înfiinţate datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale se determinã şi se declarã pe propria rãspundere.
*4) Datele întreprinderii, inclusiv numãrul mediu anual de salariaţi, sunt determinate pe baza situaţiilor financiare anuale şi a datelor întreprinderii sau, atunci când este cazul, pe baza situaţiilor financiare anuale consolidate ale întreprinderii ori a situaţiilor financiare anuale consolidate în care întreprinderea este inclusã.
*5) Idem nota de subsol 3.

Datele incluse în secţiunea "Total" din tabel trebuie introduse în tabelul "Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii" din cap. I.

II. Fişa de parteneriat
1. Date de identificare a întreprinderii
Denumirea întreprinderii ........................................
Adresa sediului social ..........................................
Codul unic de înregistrare ......................................
Numele, prenumele şi funcţia preşedintelui consiliului de administraţie, directorului general sau echivalentului ................

2. Date referitoare la întreprinderea legatã


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Perioada de referinţã │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri │Active totale│
│ │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ │ salariaţi*6)│(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │
└───────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────────┘


--------------
*6) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu existã date privind numãrul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.

NOTÃ:
Aceste date rezultã din conturile sau alte date ale întreprinderii partenere, consolidate, dacã existã. La acestea se adaugã în proporţie de 100% datele întreprinderilor care sunt legate de aceastã întreprindere partenerã, dacã datele din conturile consolidate ale întreprinderilor legate au fost deja incluse prin consolidare în conturile întreprinderii partenere. Dacã este necesar, se va adãuga "fişa întreprinderii legate" pentru întreprinderile care nu au fost încã incluse prin consolidare.
3. Calculul proporţional
a) Indicaţi exact proporţia deţinutã*7) de întreprinderea solicitantã (sau de întreprinderea legatã prin intermediul cãreia se stabileşte legãtura de parteneriat) în întreprinderea partenerã la care se referã aceastã fişã: .............
Indicaţi, de asemenea, proporţia deţinutã de întreprinderea partenerã, la care se referã aceastã fişã, din capitalul social al întreprinderii solicitante (sau în întreprinderea legatã) ............................
-------------
*7) Procent din capitalul social sau din drepturile de vot deţinute, oricare dintre aceste procente este mai mare. La acesta trebuie cumulatã proporţia deţinutã de fiecare întreprindere legatã în aceeaşi întreprindere partenerã.

b) Introduceţi în tabelul de mai jos rezultatul calculului proporţional obţinut prin aplicarea celui mai mare dintre procentele la care se face referire la lit. a) la datele introduse în tabelul de la pct. I.

Tabelul de parteneriat - A2


┌────────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬────────────────┐
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri │Active totale*8)│
│ Procent │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ │ salariaţi │(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│Valoare rezultatã în urma │ │ │ │
│aplicãrii celui mai mare │ │ │ │
│procent la datele introduse │ │ │ │
│în tabelul de la pct. I │ │ │ │
└────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴────────────────┘


------------
*8) Active totale reprezintã active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.

Aceste date se vor introduce în tabelul A1.

III. Secţiunea A - Întreprinderi partenere
Pentru fiecare întreprindere pentru care a fost completatã fişa de parteneriat (câte o fişã pentru fiecare întreprindere partenerã a întreprinderii solicitante şi pentru orice întreprindere partenerã a oricãrei întreprinderi legate, ale cãrei date nu au fost încã incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale acelei întreprinderi legate), datele din aceastã fişã de parteneriat trebuie sã fie introduse în tabelul de mai jos.
Date de identificare şi date financiare preliminare

Tabelul A1


┌─────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬────────────────┐
│ Întreprinderea partenerã - │ │ │ │
│ Date de identificare │ │ │ │
├──────┬──────┬─────┬─────────────────┤Numãrul mediu│Cifra de afaceri │ Active totale │
│Numele│Adresa│Cod │Numele şi │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ sau │sedi- │unic │prenumele │ salariaţi │(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
│denu- │ului │de │preşedintelui │ │ │ │
│mirea │social│înre-│consiliului │ │ │ │
│intre-│ │gis- │de administraţie,│ │ │ │
│prin- │ │trare│directorului │ │ │ │
│derii │ │ │general sau │ │ │ │
│ │ │ │echivalentului │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼─────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│TOTAL:│ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴─────┴─────────────────┴─────────────┴──────────────────┴────────────────┘



NOTĂ?:
Aceste date sunt rezultatul unui calcul proporţional efectuat pe baza fişei de parteneriat, pentru fiecare întreprindere cu care întreprinderea solicitantã este direct sau indirect partenerã.
Datele introduse în secţiunea "Total" vor fi introduse la pct. 2 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (referitor la întreprinderile partenere).
Aceste date rezultã din situaţiile financiare anuale consolidate şi din alte date ale întreprinderii partenere, dacã existã, la care se adaugã în proporţie de 100% datele întreprinderilor care sunt legate cu aceastã întreprindere partenerã, în cazul în care acestea nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale întreprinderii partenere. Dacã este necesar, adãugaţi fişe privind legãtura dintre întreprinderi pentru întreprinderile care nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.

IV. Secţiunea B - Întreprinderi legate
1. Determinarea situaţiei aplicabile întreprinderii care solicitã încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii:
│_│ Cazul 1: Întreprinderea solicitantã ţine situaţii financiare anuale consolidate sau este inclusã în situaţiile financiare anuale consolidate ale unei alte întreprinderi (tabelul B1).

│_│ Cazul 2: Întreprinderea solicitantã sau una ori mai multe întreprinderi legate nu întocmeşte/întocmesc ori nu este/nu sunt inclusã/incluse în situaţiile financiare anuale consolidate (tabelul B2).

NOTÃ:
Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantã derivã din situaţiile financiare anuale şi din alte date ale acestora, consolidate dacã este cazul. La acestea se adaugã în mod proporţional datele oricãrei eventuale întreprinderi partenere a acelei întreprinderi legate, situatã imediat în aval sau în amonte, dacã nu a fost deja inclusã prin consolidare*9).
-----------
*9) Definiţia întreprinderii legate din <>Legea nr. 346/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

2. Metode de calcul pentru fiecare caz
Cazul 1: Situaţiile financiare anuale consolidate reprezintã baza de calcul. Se va completa tabelul B1 de mai jos.

Tabelul B1


┌────────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬────────────────┐
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri │Active totale │
│ │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ │salariaţi*10)│(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴────────────────┘


-----------
*10) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu existã date privind numãrul mediu anual de salariaţi, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.

Datele introduse în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor introduce la pct. 1 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate"


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Identificarea întreprinderilor incluse prin consolidare │
├─────────────────────┬───────────────┬─────────────┬─────────-────────────────┤
│Întreprinderea legatã│Adresa sediului│Codul unic de│Numele şi prenumele │
│(denumirea/datele de │ social │înregistrare │preşedintelui consiliului │
│ identificare) │ │ │de administraţie, │
│ │ │ │directorului general sau │
│ │ │ │ echivalentului │
├─────────────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────-────────────────┤
│ A. │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────-────────────────┤
│ B. │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────-────────────────┤
│ C. │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────-────────────────┤
│ D. │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────-────────────────┤
│ E. │ │ │ │
└─────────────────────┴───────────────┴─────────────┴─────────-────────────────┘



NOTĂ?:
Întreprinderile partenere ale unei întreprinderi legate, care nu au fost încã incluse în situaţiile financiare anuale consolidate, sunt considerate partenere directe ale întreprinderii solicitante. Datele aferente acestora şi o fişã de parteneriat trebuie adãugate la secţiunea A.
Cazul 2: Pentru fiecare întreprindere legatã (inclusiv prin intermediul altor întreprinderi legate), se va completa o fişã privind legãtura dintre întreprinderi şi se vor adãuga datele din situaţiile financiare anuale ale tuturor întreprinderilor legate, prin completarea tabelului B2 de mai jos.

Tabelul B2


┌────────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬────────────────┐
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri │ Active totale │
│ Întreprinderea numãrul: │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ │ salariaţi │(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
𗈕.*) │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
𗈖.*) │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
𗈗.*) │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
𗈘.*) │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
𗈙.*) │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴────────────────┘


-----------
*) Ataşaţi câte o fişã privind legãtura dintre întreprinderi pentru fiecare întreprindere.

NOTÃ:
Datele rezultate în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor introduce la pct. 3 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (privind întreprinderile legate)

V. Fişa privind legãtura dintre întreprinderi nr. .......... din tabelul B2, secţiunea B (numai pentru întreprinderile legate care nu sunt incluse în situaţiile financiare anuale consolidate)

1. Date de identificare a întreprinderii
Denumirea întreprinderii .........................................
Adresa sediului social ...........................................
Codul unic de înregistrare .......................................
Numele, prenumele şi funcţia preşedintelui consiliului de administraţie, directorului general sau echivalentului
.................................................................

2. Date referitoare la întreprindere


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Perioada de referinţã │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri │Active totale│
│ │ anual de │ anualã netã │ (mii lei/ │
│ │salariaţi*11)│(mii lei/mii euro)│ mii euro) │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │
└───────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────────┘


------------
*11) Idem nota de subsol 10.

Datele trebuie introduse în tabelul B2 din secţiunea B.

NOTÃ:
Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantã sunt extrase din situaţiile financiare anuale şi din alte date aferente acestora, consolidate dacã este cazul. La acestea se adaugã în mod proporţional datele oricãrei eventuale întreprinderi partenere ale întreprinderii legate, situatã imediat în aval sau în amonte de aceasta, dacã nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.
Acest tip de întreprinderi partenere sunt considerate ca fiind întreprinderi direct partenere cu întreprinderea solicitantã. Datele aferente acestora şi fişa de parteneriat trebuie introduse în secţiunea A.


ANEXA 4
-------
la schemã
---------

DECLARAŢIE
pe propria rãspundere cu privire la neîncadrarea în categoria "firme în dificultate"

- model -

(Se completeazã toate rubricile din formularul-tip în limba românã, prin tehnoredactare.)


DECLARAŢIE

1. Date de identificare a solicitantului
Numele sau denumirea întreprinderii ..................................
Adresa (domiciliul sau sediul social) ......., codul poştal .........
Telefon ........., fax ..........., e-mail ...........................
Data înregistrãrii întreprinderii ....................................
Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ...............
Codul de identificare fiscalã ........................................
Codul IBAN în care se solicitã transferarea alocaţiei specifice individuale (lei) .........., deschis la Trezoreria ................
Forma juridicã ...........................
Capitalul social ......................... lei, deţinut de:
- persoane fizice: ...................................... %;
- IMM*1):................................................. %.
Obiectul principal de activitate ..........................
Cod CAEN ..................................................
Obiectul secundar de activitate*2).........................
Cod CAEN ..................................................
Numãrul mediu scriptic anual de personal (în anul fiscal anterior)
...............................................................
Cifra de afaceri (conform ultimului bilanţ contabil anual aprobat)
................................................................. lei
Valoarea activelor totale (conform ultimei situaţii financiare aprobate)*3)
................................................................. lei

2.Cazuri de încadrare a unei întreprinderi ca firmã în dificultate*4)
a) societatea cu rãspundere limitatã, când se constatã pierderea a mai mult de jumãtate din capitalul social şi a mai mult de un sfert din capital în ultimele 12 luni;
b) societatea în care cel puţin o parte din asociaţi rãspunde nelimitat de datoriile întreprinderii, atunci când s-a pierdut mai mult de jumãtate din capitalul propriu, aşa cum reiese din evidenţele contabile ale societãţii şi când mai mult de un sfert din acest capital s-a pierdut în decursul ultimelor 12 luni;
c) orice întreprindere, indiferent de forma juridicã, care întruneşte condiţiile pentru a fi supusã unei proceduri prevãzute de legislaţia privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului.
Chiar în cazul în care niciuna dintre condiţiile prevãzute la lit. a), b) sau c) nu este îndeplinitã, o firmã este consideratã în dificultate când prezintã simultan urmãtoarele simptome: cifra de afaceri este în scãdere, înregistreazã pierderi, acumuleazã datorii, scade fluxul de numerar.
------------
*1) IMM sunt definite ca societãţi comerciale cu numãrul mediu scriptic de personal pânã la 249 (inclusiv), raportat în anul anterior, şi care realizeazã o cifrã de afaceri anualã netã de pânã la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depãşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate. Prin active totale se înţelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.
*2) Se completeazã dacã finanţarea se solicitã pentru unul dintre obiectivele secundare de activitate.
*3) Prin active totale se înţelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.
*4) Liniile directoare comunitare cu privire la ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 244/2004.

Interpretarea cazurilor de încadrare a întreprinderii ca "firmã în dificultate"
1. Pentru societãţile cu rãspundere limitatã: Capitalul social scade în anul <N> faţã de anul <N-2> cu mai mult de 50% (CS <N-2> - CS<N> >50%*CS<N-2>) şi în anul N faţã de anul N-1 cu mai mult de 25% (CS <N-1> - CS<N> >25%*CS<N-1>) - pct. 3.1 din tabel*[1].
2. Pentru societãţile pe acţiuni: Capitalul propriu scade în anul <N> faţã de anul <N-2> cu mai mult de 50% (CS <N-2> - CS<N> >50%*CS<N-2>) şi în anul <N> faţã de anul <N-1> cu mai mult de 25% (CS <N-1> - CS<N> >25%*CS<N-1>) - pct. 3.1 din tabel*[1].
3. Pentru toate tipurile de întreprinderi, în cazul în care aceasta se aflã în proces de reorganizare judiciarã şi faliment.
Chiar dacã niciuna din condiţiile de mai sus nu se îndeplineşte, o firmã este consideratã în dificultate dacã cel puţin douã din condiţiile de mai jos sunt îndeplinite simultan:
4. Cifra de afaceri scade în anul <N> faţã de anul <N-2> cu mai mult de 50% (CA <N-2>-CA <N> >50%*CA <N-2>) - pct. 5 din tabel*[1].
5. Datoriile cresc în anul N faţã de anul N-2 cu mai mult de 50% (D<N> - D<N-2> >50%*D<N-2>) - pct. 4 din tabel*[1].
6. Rezultatul net al exerciţiului financiar, respectiv pierderea netã, creşte în anul N faţã de anul N-2 cu mai mult de 50% (P <N> - P <N-2> >50%*P <N-2>) - pct. 9 din tabel*[1].
7. Stocurile cresc în anul N faţã de anul N-2 cu mai mult de 50% (S<N> - S<N-2> >50%*S <N-2>) - pct. 2.1 din tabel*[1].

3. Date economico-financiare ale solicitantului*5)


┌──────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│ 󧓧 decembrie 󧓧 decembrie󧓧 decembrie│
│ Indicator │ (N-2) │ (N-1) │ <N> │
│ │ (lei) │ (lei) │ (lei) │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ A │ B │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈕. Total active imobilizate │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈖. Total active circulante, din care: │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈖.1. Stocuri │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈖.2. Disponibilitãţi bãneşti │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈖.3. Creanţe │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈗. Total capitaluri, din care: │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈗.1. Capital social subscris şi vãrsat│ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈘. Total datorii, din care: │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈘.1. Datorii curente, sub un an │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈙. Cifra de afaceri │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈚. Total venituri │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈛. Total cheltuieli │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈜. Rezultatul brut al exerciţiului │ │ │ │
│financiar │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
𗈝. Rezultatul net al exerciţiului │ │ │ │
│financiar │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
󧓒. Solvabilitate patrimonialã (%) │ │ │ │
│Capital propriu/Total pasiv*100 │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
󧓓. Lichiditate generalã (%) │ │ │ │
│Active circulante/Datorii │ │ │ │
│curente x 100 │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘



NB:

<N> reprezintã exerciţiul financiar în curs.
<Bilanţ> reprezintã formularul de bilanţ prescurtat - formularul 10 din situaţiile financiare anuale*6).
<CPP> reprezintã contul de profit şi pierdere - formularul 20 din situaţiile financiare anuale*6).

De asemenea, se declarã pe propria rãspundere urmãtoarele:
-------------
*[1] Vezi tabelul de la pct. 3 "Date economico-financiare ale solicitantului"
*5) Tabelul se va actualiza, dupã caz, pentru fiecare exerciţiu financiar.
*6) Formularele sunt întocmite în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene.

3.1. Nu se aflã în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare sau administrare specialã, nu are activitãţile suspendate sau alte situaţii similare reglementate de lege.
3.2. La data depunerii cererii de finanţare nu înregistreazã debite la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale, sau provenind din neplata contribuţiilor de asigurãri sociale, a contribuţiilor de asigurãri pentru şomaj, a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, precum şi a contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de sãnãtate.
3.3. Nu a fost emis un ordin de recuperare a unui ajutor de stat ca urmare a unei decizii anterioare, iar acest ordin nu a fost deja executat.

Subsemnatul (a), .........., identificat (ã) cu B.I./C.I. seria ...... nr. ......., eliberat (ã) de ...... la data de ......., cu domiciliul în localitatea ........, str. ........ nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul/judeţul ........, funcţia ........, în calitate de reprezentant legal al întreprinderii ..........., declar pe propria rãspundere cã toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete.
Înţeleg cã orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsitã conform legii.

Numele ......................................................
Funcţia .....................................................
Semnãtura autorizatã şi ştampila solicitantului*7)...........
Data semnãrii ...............................................
----------
*7) Toate declaraţiile depuse pentru aceastã schemã vor fi semnate de aceeaşi persoanã autorizatã sã reprezinte legal întreprinderea.


ANEXA 5
-------
la schemã
---------

DECLARAŢIE
pe propria rãspundere cu privire la respectarea regulii cumulului ajutoarelor de stat

- model -

(Se completeazã de solicitant, în limba românã, prin tehnoredactare.)

1. Date de identificare a solicitantului

Numele sau denumirea întreprinderii ..................................
Adresa (domiciliul sau sediul social) .........., codul poştal ........
Telefon ..........., fax ................., e-mail ....................
Data înregistrãrii întreprinderii ...................................
Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ................
Codul de identificare fiscalã .........................................
Codul IBAN în care se solicitã transferarea alocaţiei specifice individuale (lei) .........., deschis la Trezoreria ......................
Forma juridicã ....................................
Capitalul social .......................... lei, deţinut de:
- persoane fizice: ........................ %;
- microîntreprindere: ..................... %.
Obiectul principal de activitate ...................................
Cod CAEN ...........................................................
Obiectul secundar de activitate*1) ................................
Cod CAEN ..........................................................
Numãrul mediu scriptic anual de personal (în anul fiscal anterior)
..................................................................
Cifra de afaceri (conform ultimei situaţii financiare anuale)
................................................................. lei
Valoarea activelor totale (conform ultimei situaţii financiare anuale)*2)
................................................................. lei

-----------
*1) Se completeazã dacã finanţarea se solicitã pentru unul dintre obiectivele secundare de activitate.
*2) Activele totale sunt elemente patrimoniale (bunurile întreprinderii) formate din: active imobilizate (fixe), active circulante şi financiare.

2. Date privind ajutoarele de stat

|_| 1. Nu a mai beneficiat de ajutoare de stat din surse locale, naţionale, comunitare sau din alte surse şi nici de ajutor de minimis.

|_| 2. A beneficiat de alte tipuri de ajutor de stat, indiferent dacã ajutoarele provin din fonduri naţionale sau comunitare, dupã cum urmeazã:

a) ajutoare de minimis primite în ultimii 3 ani pentru aceleaşi costuri eligibile cu cele menţionate în schema de ajutor de stat "Stimularea dezvoltãrii regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole":




- lei -
┌────┬──────────────┬───────────────────┬──────────┬──────────┬──────────────┬────────┐
│Nr. │Data acordãrii│Costurile eligibile│ Forma │Furnizorul│Sursa şi actul│Suma │
│crt.│ajutorului de │care au fãcut │ajutorului│ajutorului│normativ în │acordatã│
│ │ minimis │obiectul ajutorului│de minimis│de minimis│baza cãruia a │ │
│ │(an/lunã/zi) │ de minimis │ │ │beneficiat de │ │
│ │ │ │ │ │ finanţare │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼────────┤
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼────────┤
└────┴──────────────┴───────────────────┴──────────┴──────────┴──────────────┴────────┘



b) ajutoare de stat primite în cadrul unor scheme de ajutor pentru aceleaşi costuri eligibile cu cele menţionate în schema de ajutor de stat "Stimularea dezvoltãrii regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole":





- lei -
┌────┬──────────────┬───────────────────┬──────────┬──────────┬──────────────┬────────┐
│Nr. │Data acordãrii│Costurile eligibile│ Forma │Furnizorul│Sursa şi actul│Suma │
│crt.│ajutorului de │care au fãcut │ajutorului│ajutorului│normativ în │acordatã│
│ │ stat │obiectul ajutorului│de stat │de stat │baza cãruia a │ │
│ │(an/lunã/zi) │ de stat │ │ │beneficiat de │ │
│ │ │ │ │ │ finanţare │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼────────┤
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼────────┤
└────┴──────────────┴───────────────────┴──────────┴──────────┴──────────────┴────────┘



Societatea declarã cã prin cumulul ajutoarelor de stat prevãzute la lit. a) şi b) cu cele acordate în cadrul schemei pentru aceleaşi costuri eligibile nu se depãşeşte plafonul de .......... %, prevãzutã de schema de ajutor de stat pentru regiunea în care se realizeazã investiţia.
3. Date de identificare a reprezentantului legal
Subsemnatul (a), ........., identificat (ã) cu B.I./C.I. seria ..... nr. ......., eliberat(ã) de ........ la data de ........, cu domiciliul în localitatea ........., str. .......... nr. ....., bl. ....., sc. ...., ap. ...., sectorul/judeţul ........., funcţia .........., în calitate de reprezentant legal al întreprinderii ........., declar pe propria rãspundere cã toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta declaraţie sunt corecte şi complete.
Înţeleg cã orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsitã conform legii.

Numele ..........................
Funcţia ......................................
Semnãtura autorizatã şi ştampila solicitantului*3)................
Data semnãrii .........................
-----------
*3) Toate declaraţiile depuse pentru aceastã schemã vor fi semnate de aceeaşi persoanã autorizatã sã reprezinte legal întreprinderea.


ANEXA 6
-------
la schemã
----------


Informaţii suplimentare privind impactul ajutorului
asupra dezvoltãrii regionale

Pentru politica regionalã a UE, agricultura şi silvicultura reprezintã domenii de o importanţã crucialã pentru utilizarea eficientã a terenurilor şi managementul resurselor naturale, domenii care în acelaşi timp constituie baza diversificãrii economiei din zonele rurale.
Potrivit definiţiei standard, peste 91% din teritoriul UE este rural, aceastã zonã reprezentând peste 56% din totalul populaţiei UE.
În prezent în România existã disparitãţi majore la nivel regional, mai ales între zonele urbane şi rurale, în ceea ce priveşte mediul de afaceri, fapt datorat în principal unei infrastructuri slab dezvoltate în spaţiul rural, lipsei resurselor financiare ale potenţialilor beneficiari, dificultãţilor de accesare a creditelor, dar şi slabei pregãtiri antreprenoriale.
Întreprinderile existente în spaţiul rural sunt în numãr redus şi acoperã doar o gamã restrânsã de activitãţi productive şi servicii, nevalorificând suficient resursele locale. Din aceste considerente apare ca oportunã necesitatea încurajãrii realizãrii de investiţii şi creãrii de noi întreprinderi în mediul rural. Una dintre principalele resurse insuficient valorificate ale mediului rural este reprezentatã de fondul forestier. Având în vedere cã numeroase comunitãţi rurale sunt situate în zone împãdurite, unul dintre obiectivele schemei este de a stimula realizarea de investiţii pentru procesarea produselor forestiere lemnoase şi nelemnoase, acordându-se prioritate, în cazul proiectelor cu punctaj egal, potenţialilor beneficiari din mediul rural sau dintr-o zonã mai puţin dezvoltatã.
Schema este conformã cu obiectivele Planului naţional strategic şi este cuprinsã în mãsura 123 "Creşterea valorii adãugate a produselor agricole şi forestiere" din Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã 2007-2013 (PNDR). Aceste documente strategice rãspund preocupãrii majore pentru elaborarea acelor politici regionale, naţionale şi locale coerente, care sã asigure producãtorilor şi procesatorilor agricoli şi forestieri condiţii cât mai prielnice pentru realizarea unor produse de bunã calitate şi în cantitãţi care sã acopere în cât mai mare mãsurã nevoile de consum ale populaţiei.
Schema rãspunde prioritãţilor actuale ale UE cu privire la necesitatea diversificãrii şi creşterii calitãţii vieţii, întrucât investiţiile care vizeazã obţinerea produselor agroalimentare sunt de importanţã majorã pentru siguranţa şi securitatea alimentarã, problematica agroalimentarã fiind în prezent una dintre cele mai stringente pentru majoritatea statelor membre.
Având în vedere prevederile Directivei 2003/30/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 mai 2003 de promovare a utilizãrii biocombustibililor şi a altor combustibili regenerabili pentru transport şi ţintele politicii energetice a UE (20% din energia utilizatã sã fie reprezentatã de energie regenerabilã în orizontul 2020), schema urmãreşte sã stimuleze operatorii economici sã iniţieze şi/sau sã îşi extindã activitatea de producere a biocombustibililor, ceea ce va conduce la crearea de noi locuri de muncã.
Combustibilii fosili devin din ce în ce mai rari, astfel cã bioenergia este adesea vãzutã ca o soluţie salvatoare, mai ales având în vedere cã îşi poate aduce contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã, oferã noi oportunitãţi de afaceri, stimulând astfel creşterea economicã. Utilizarea biocombustibililor permite reducerea emisiei de dioxid de carbon în atmosferã cu 80%, a emisiei de dioxid de sulf cu 100% faţã de motorina clasicã. Biodieselul este biodegradabil, astfel încât se degradeazã de 4 ori mai repede decât dieselul obişnuit.
Schema urmãreşte, printre altele, sã stimuleze operatorii economici din România sã iniţieze şi/sau sã îşi extindã activitatea de producere a biocombustibililor, ceea ce va conduce la crearea de locuri de muncã şi la identificare de noi debuşee pentru producţia agricolã.
Schema este importantã din punct de vedere socioeconomic. Se estimeazã cã din numãrul maxim estimat al întreprinderilor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul acestei scheme, respectiv 550, cca 40% va fi reprezentat de unitãţi nou-înfiinţate, ceea ce va conduce la crearea de cca 1.000 de noi locuri de muncã.
În ceea ce priveşte dimensiunea întreprinderilor din sectoarele vizate a beneficia de ajutoare pentru investiţii în cadrul schemei, se estimeazã cã douã treimi dintre acestea sunt IMM, în timp ce doar 30% sunt de dimensiuni mari, având peste 250 de angajaţi.
Prin intermediul schemei nu se acordã bonusuri pentru IMM-uri peste pragul de 50%.
Ajutorul acordat prin schemã are în aceeaşi mãsurã atât implicaţii directe şi determinate - dezvoltarea durabilã a celor 8 regiuni ale României, prin stimularea investiţiilor iniţiale în sectoarele agroalimentar, forestier şi energie regenerabilã, inclusiv biocombustibil la nivel regional, cât şi influenţe conexe, indirecte - atragerea forţei de muncã neocupate din mediul rural şi nu numai, dezvoltarea sectorului construcţii, al serviciilor etc.
Prin urmare, implementarea schemei va conduce la dezvoltarea economicã a celor 8 regiuni de dezvoltare din România, prin promovarea extinderii şi diversificãrii activitãţii întreprinderilor beneficiare şi încurajarea înfiinţãrii de noi facilitãţi de producţie. În plus, performanţele întreprinderilor care proceseazã produse agricole şi forestiere în scopul obţinerii de produse neagricole vor înregistra un trend ascendent şi, de asemenea, va creşte valoarea adãugatã a produselor realizate.
Schema va avea un semnificativ impact pozitiv asupra mediului şi va contribui la utilizarea mai eficientã a resurselor regenerabile de energie şi astfel la reducerea emisiilor poluante din atmosferã.
Autoritãţile române considerã cã ajutoarele acordate în cadrul schemei nu distorsioneazã excesiv concurenţa, având în vedere valoarea relativ redusã a finanţãrii ce poate fi acordatã pentru un proiect (maximum 3 milioane euro), natura şi mãrimea proiectelor, intensitatea maximã admisã sub limitele permise de Liniile directoare, respectiv 25% pentru întreprinderi mari şi 50% pentru IMM-uri, şi faptul cã beneficiarii sunt obligaţi sã suporte diferenţa de acoperit pentru finanţarea investiţiilor din contribuţie proprie, neafectatã de ajutor public.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016