Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI GENERALE din 29 aprilie 2025  privind implementarea activităţii de market making pe pieţele centralizate de gaze naturale şi pe pieţele organizate de energie electrică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULI GENERALE din 29 aprilie 2025 privind implementarea activităţii de market making pe pieţele centralizate de gaze naturale şi pe pieţele organizate de energie electrică

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 423 din 8 mai 2025
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 15 din 29 aprilie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 423 din 8 mai 2025.
──────────
    CAP. I
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
    Prezentele reguli au ca scop stabilirea principiilor şi cerinţelor generale care se aplică activităţii de market making desfăşurate pe platformele de tranzacţionare administrate şi supravegheate de operatorii pieţei de energie electrică/gaze naturale.

    ART. 2
    (1) Pe pieţele centralizate de gaze naturale, activitatea de market making poate fi desfăşurată pe segmentele definite la art. 2 alin. (1) lit. a), b) şi d) din Regulile generale privind pieţele centralizate de gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 105/2018, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Piaţa produselor standardizate pe termen scurt, Piaţa produselor standardizate pe termen mediu şi lung, precum şi Piaţa produselor derivate standardizate pe termen mediu şi lung, pentru unul sau mai multe produse standardizate dintre cele listate pe platformele electronice cu modalitate de tranzacţionare de tip continuu, cu respectarea principiilor/cerinţelor specifice fiecărui segment şi în conformitate cu prevederile procedurilor operaţionale ale operatorului pieţei şi ale contractelor specifice încheiate cu acesta.
    (2) Pe pieţele organizate de energie electrică, activitatea de market making poate fi desfăşurată pe segmentele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) şi c) din Regulile generale privind pieţele organizate de energie electrică la termen, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 134/2022, respectiv Piaţa produselor standardizate la termen şi Piaţa instrumentelor derivate din domeniul energiei electrice decontate prin livrare fizică, pentru unul sau mai multe produse standardizate dintre cele listate pe platformele electronice cu modalitate de tranzacţionare de tip continuu, cu respectarea principiilor/cerinţelor specifice fiecărui segment şi în conformitate cu prevederile procedurilor operaţionale ale operatorului pieţei şi ale contractelor specifice încheiate cu acesta.

    CAP. II
    Definiţii şi abrevieri
    ART. 3
    (1) În înţelesul prezentelor reguli, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) market maker - participant la piaţa centralizată de gaze naturale şi/sau organizată de energie electrică, selectat de operatorul pieţei în baza unor cerinţe specifice, care se angajează să cumpere/vândă energie electrică/gaze naturale în mod constant, la preţuri stabilite, pentru a asigura lichiditatea pieţei conform prevederilor prezentelor reguli; în sensul prevederilor prezentelor reguli, noţiunea de market maker nu se confundă cu cea prevăzută la art. 1 din Regulamentul delegat (UE) 2017/578 al Comisiei din 13 iunie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind pieţele instrumentelor financiare în ceea ce priveşte standardele tehnice de reglementare în care se precizează cerinţele aplicabile acordurilor şi mecanismelor de formare a pieţei;
    b) platformă electronică de tranzacţionare - sistem informatic administrat de operatorul pieţei şi pus la dispoziţia participanţilor în scopul ofertării şi realizării tranzacţiilor;
    c) spread - diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare al ofertelor introduse de un market maker.

    (2) Definiţiile prevăzute la alin. (1) se completează cu cele prevăzute la art. 3 şi 100 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. III
    Cadru general
    ART. 4
    (1) Activitatea de market making are ca scop dinamizarea activităţii de tranzacţionare pentru crearea şi/sau consolidarea lichidităţii pe pieţele centralizate de gaze naturale şi a celor organizate de energie electrică.
    (2) Această modalitate de ofertare/tranzacţionare se adresează participanţilor interesaţi, care se califică şi sunt selectaţi de operatorii pieţelor de energie electrică/gaze naturale care implementează acest tip de activitate, având la bază principiile/cerinţele generale din prezentele reguli, precum şi criteriile stabilite prin procedurile operaţionale şi contractele specifice acestei activităţi, elaborate de operatorul pieţei.
    (3) Crearea şi menţinerea lichidităţii pe pieţele centralizate/ organizate impun introducerea unor oferte ferme şi simultane de vânzare şi de cumpărare, cu volume semnificative şi spread-uri care să conducă la încheierea tranzacţiilor şi cu un preţ care să reflecte condiţiile reale din piaţă.

    ART. 5
    (1) Market makerul se angajează contractual să introducă şi să menţină în piaţă, într-un interval de timp minim din cadrul şedinţei de tranzacţionare, fixat de către operatorul pieţei, oferte ferme simultane de vânzare şi de cumpărare şi să încheie tranzacţii în baza acestora.
    (2) Introducerea ofertelor prevăzute la alin. (1) se face pe platformele electronice cu tranzacţionare cu mecanism de negociere continuă, iar ofertele simultane de sens contrar introduse de market maker nu se pot corela între ele.
    (3) Au dreptul de a desfăşura activitate de market making titularii licenţelor de producere/furnizare de gaze naturale/energie electrică şi ai licenţei pentru activitatea traderului, în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor legislaţiei naţionale şi/sau comunitare specifice pieţei angro de energie, a prevederilor actelor normative subsecvente, precum şi a procedurilor operaţionale/acordurilor/ contractelor specifice ale operatorilor pieţelor.
    (4) Market makerul introduce, în nume propriu, oferte bilaterale ferme şi simultane de vânzare şi de cumpărare, la preţuri competitive; în acest fel, asigură accesul la sursele de energie electrică şi/sau de gaze naturale într-o manieră transparentă şi nediscriminatorie, îmbunătăţeşte predictibilitatea preţurilor, creşte flexibilitatea tranzacţionării între diferite produse şi contribuie la dezvoltarea pieţei/pieţelor pe care activează. În acest sens:
    a) o ofertă este considerată fermă dacă poate fi corelată cu o ofertă de sens contrar, conform regulilor stabilite de operatorul pieţei în cadrul procedurilor operaţionale proprii;
    b) ofertele sunt considerate bilaterale simultane dacă atât oferta de vânzare, cât şi oferta de cumpărare sunt prezente în registrul de ordine în acelaşi timp;
    c) preţurile sunt considerate competitive dacă se încadrează în spread-ul propus de către market maker în funcţie de condiţiile concrete din piaţă; acesta poate fi fix sau variabil.

    (5) Desfăşurarea activităţii de market making nu exclude participarea la tranzacţionarea pe pieţele centralizate de gaze naturale/organizate de energie electrică în calitate de simplu participant, cu obligaţia respectării regulamentului şi a procedurilor operaţionale ale operatorului pieţei, precum şi în conformitate cu prevederile convenţiilor/acordurilor încheiate cu acesta.

    ART. 6
    (1) Pentru înregistrarea ca market maker, solicitantul depune la operatorul pieţei o cerere-tip, publicată de acesta din urmă pe pagina proprie de internet.
    (2) Descrierea procesului, mecanismele de tranzacţionare, drepturile şi obligaţiile părţilor, sancţiunile aplicabile, precum şi condiţiile de suspendare a activităţii şi de acordare/revocare a statutului de market maker fac obiectul procedurilor specifice sau al contractului-cadru, după caz, elaborate de operatorul pieţei.

    ART. 7
    Criteriile generale de admisibilitate a unui participant ca market maker sunt următoarele:
    a) un nivel corespunzător de competenţă/experienţă în materie al persoanelor împuternicite de market maker să desfăşoare această activitate;
    b) o dotare tehnică adecvată;
    c) resurse financiare corespunzătoare rolului pe care şi-l asumă;
    d) alte criterii pe care operatorul pieţei le consideră necesare, cu respectarea legalităţii, principiului nediscriminării şi imparţialităţii.


    ART. 8
    (1) Operatorul pieţei selectează şi desemnează, pe baza criteriilor menţionate la art. 7 şi a procedurilor sale operaţionale specifice, unul sau mai mulţi participanţi dintre membrii săi activi care să presteze activitatea de market making.
    (2) Identitatea market makerilor este publică, operatorii pieţelor având obligaţia de a publica pe paginile proprii de internet şi de a actualiza: lista acestora, piaţa/pieţele şi produsul/produsele pentru care sunt selectaţi, precum şi intervalul de valabilitate a contractelor individuale încheiate cu operatorul pieţei.
    (3) Pe durata sesiunii de tranzacţionare, market makerul trebuie să poată fi contactat în orice moment de către operatorul pieţei centralizate/organizate şi de către ANRE.

    ART. 9
    (1) Prestarea activităţii de market making se realizează conform clauzelor unui contract negociat şi încheiat cu operatorul pieţei, având la bază un contract-cadru elaborat şi publicat de operatorul pieţei pe pagina proprie de internet, cu respectarea normelor legale, a cerinţelor generale din prezentele reguli, precum şi în considerarea principiilor privind tratamentul echitabil, nediscriminator şi imparţial.
    (2) Contractul se încheie pe o perioadă de minimum 3 luni de la data semnării sale şi are caracter confidenţial.
    (3) În cadrul procedurilor operaţionale specifice, operatorii pieţelor instituie mecanisme care stabilesc condiţiile de acces la stimulente, luând în considerare, cu prioritate, contribuţia efectivă a market makerului la lichiditatea pieţei/pieţelor pe care activează, aport determinat în funcţie de gradul de participare, de volumele ofertate şi de nivelul spread-urilor practicate de acesta din urmă.
    (4) Stimulentele pot fi de natură financiară, spre exemplu: reduceri la tarifele/comisioanele practicate de operatorul pieţei, mai multe variante de spread pentru acelaşi produs, cărora să li se aplice stimulente financiare diferite şi altele asemenea, şi sunt stabilite în contractele individuale negociate şi încheiate de părţi.
    (5) Mecanismele de stimulare trebuie să conţină şi prevederi exprese cu privire la modalităţile de prevenire şi/sau de limitare a retragerii bruşte şi de proporţii a ofertelor, în special în condiţii de volatilitate ridicată a pieţei/pieţelor pe care market makerii activează.

    ART. 10
    (1) Market makerul poate solicita suspendarea activităţii/revocarea statutului în următoarele situaţii:
    a) nu mai dispune de resursele necesare pentru a continua această activitate;
    b) apar constrângeri de ordin tehnic şi/sau organizatoric, conjuncturi de natură economică/socială/politică ori prevederi legale sau hotărâri judecătoreşti executorii/definitive care îl pun în imposibilitatea de a-şi mai îndeplini obligaţiile asumate prin contract.

    (2) Cererea de suspendare a activităţii/de revocare a statutului se transmite operatorului pieţei cu cel puţin 10 zile lucrătoare anterior termenului solicitat pentru închiderea operaţiunilor, pentru a oferi participanţilor o perioadă de ajustare la noile condiţii de formare a preţului.
    (3) Operatorului pieţei îi este permis să suspende activitatea sau să revoce statutul market makerului în oricare dintre următoarele cazuri:
    a) la cererea expresă şi motivată a acestuia, formulată în condiţiile alin. (1) şi (2);
    b) insuficienţa resurselor necesare continuării activităţii, conform condiţiilor care au stat la baza desemnării ca market maker;
    c) nerespectarea introducerii şi/sau menţinerii ordinelor ferme în intervalul alocat şi cu frecvenţa stabilită de operatorul pieţei în procedurile specifice şi/sau în contractul de market maker;
    d) înregistrarea de debite restante faţă de operatorul pieţei şi/sau faţă de entitatea care garantează compensarea şi decontarea tranzacţiilor, conform condiţiilor stabilite de aceştia;
    e) întreprinderea de acţiuni care constituie manipulare şi/sau tentative de manipulare a pieţei în sensul reglementărilor naţionale şi/sau comunitare în materie;
    f) în alte cazuri stabilite de operatorul pieţei, cu respectarea normelor legale;
    g) la solicitarea autorităţilor statului, în situaţii care reclamă acest demers;
    h) ca urmare a dispoziţiilor imperative ale legii.

    (4) Operatorul pieţei are dreptul de a suspenda/a înceta activitatea de market making pe unul sau mai multe segmente de piaţă, pe fondul consolidării lichidităţii, caz în care înştiinţează participanţii şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu cel puţin 10 de zile lucrătoare înainte de data aplicării acestei măsuri.

    ART. 11
    (1) Ofertele ferme pot fi introduse de către market makeri exclusiv în nume şi pe cont propriu, pe segmentul/ segmentele de piaţă şi pe produsul/produsele aferent/aferente pentru care a fost desemnat.
    (2) În cazul în care market makerul nu mai are acces la sistemul de tranzacţionare, operatorul pieţei are dreptul de a retrage din piaţă ofertele acestuia, pe perioada respectivă, la solicitarea acestuia.

    ART. 12
    (1) În vederea implementării activităţii de market making pe platformele sale de tranzacţionare, operatorul pieţei defineşte regulile aplicabile, prin proceduri operaţionale specifice, la stabilirea cărora are în vedere, cel puţin:
    a) un număr minim de produse în cadrul unui segment de piaţă pentru care un participant poate tranzacţiona ca market maker;
    b) un volum minim admis, corespunzător ofertelor ferme de vânzare şi de cumpărare; în cazul produselor derivate standardizate pe termen mediu şi lung, tranzacţionate în baza unor contracte futures, decontate prin livrarea fizică a gazelor naturale, precum şi în cazul instrumentelor derivate din domeniul energiei electrice decontate prin livrare fizică, volumul se referă la numărul de contracte publicate şi la dimensiunea contractului;
    c) un mecanism de ajustare a spread-ului, în cazul în care se consideră necesar; operatorul pieţei poate impune limite minime şi/sau maxime, în funcţie de lichiditatea pieţei, de volatilitatea preţurilor, de contextul economic şi altele;
    d) o perioadă minimă obligatorie pentru menţinerea simultană pe piaţă a ofertelor de cumpărare şi a celor de vânzare pe parcursul unei sesiuni de tranzacţionare;
    e) timpul maxim admis până la reactualizarea ofertei, ca urmare a unei tranzacţionări parţiale şi/sau totale a unui ordin;
    f) sancţiunile aplicabile în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate în calitate de market maker.

    (2) Modalitatea de desfăşurare a procesului de tranzacţionare/ posttranzacţionare, precum şi mecanismele aferente acestei activităţi se stabilesc în mod clar şi detaliat de către operatorul pieţei în cadrul procedurilor sale operaţionale, cu parcurgerea procesului de consultare publică; documentele finale se publică şi se menţin pe pagina proprie de internet şi se actualizează ori de câte ori este cazul.
    (3) Titularii licenţelor de administrare a pieţelor centralizate de gaze naturale/pieţelor organizate de energie electrică au obligaţia de a monitoriza permanent activitatea de market making, de a anunţa cu celeritate şi de a colabora cu autorităţile în situaţiile în care suspectează sau constată un comportament abuziv, discriminator şi orice posibile încălcări ale legislaţiei privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.

    ART. 13
    (1) Calendarul sesiunilor şi intervalele orare de tranzacţionare a produselor cu servicii de market making se publică de către operatorul pieţei pe pagina proprie de internet şi se actualizează ori de câte ori este cazul.
    (2) Operatorii pieţelor de energie electrică/gaze naturale au obligaţia de a-şi informa membrii participanţi şi de a informa ANRE, în cel mai scurt timp posibil, cu privire la producerea unor circumstanţe deosebite, de natură a perturba grav ori chiar de a bloca activitatea de tranzacţionare; reluarea tranzacţionării se va face într-un interval de timp rezonabil, în funcţie de specificul fiecărei circumstanţe în parte.
    (3) În sensul alin. (2), se consideră circumstanţe deosebite următoarele situaţii:
    a) modificări ale reglementărilor pe piaţa de gaze naturale şi/sau de energie electrică ori anunţuri publice oficiale care au sau pot avea impact asupra acestei activităţi;
    b) modificarea bruscă şi semnificativă a lichidităţii şi/sau o volatilitate ridicată înregistrate pe segmentul/segmentele de piaţă pe care activează market makerii;
    c) condiţii de tranzacţionare de natură a compromite continuarea executării echitabile, ordonate şi transparente a tranzacţiilor, cum ar fi:
    (i) ordine sau tranzacţii eronate multiple, ce necesită anularea;
    (ii) disfuncţionalităţi majore de ordin tehnic care afectează un flux de date şi/sau un sistem adiacent/conectat ori capacitate insuficientă a sistemelor de tranzacţionare, esenţiale pentru continuarea activităţii;
    (iii) avarii ale sistemelor de alimentare cu energie şi/sau ale celor de comunicaţii;

    d) dificultăţi legate de capacitatea financiară a market makerului din perspectiva resurselor alocate, spre exemplu: capitalul utilizat în activitatea zilnică, răspunsul la apelul în marjă, asigurarea decontării tranzacţiilor;
    e) conflicte armate, acţiuni sindicale, sabotaj cibernetic;
    f) hotărâri ale instanţelor de judecată care împiedică desfăşurarea activităţii pe platformele de tranzacţionare.


    CAP. IV
    Transparenţă
    ART. 14
    ANRE solicită operatorului pieţei transmiterea de date, informaţii şi documente referitoare la activitatea market makerilor, în mod periodic sau punctual, cu precizarea termenului în care acestea vor fi transmise.

    ART. 15
    Operatorul pieţei transmite lunar datele privind activitatea desfăşurată de market makeri, astfel încât aceasta să poată fi evaluată şi monitorizată de ANRE, în vederea respectării prevederilor legale.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016