Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI din 16 ianuarie 2012  de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULI din 16 ianuarie 2012 de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International

EMITENT: CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 97 din 7 februarie 2012

    Dispoziţii de principiu

    ART. 1
    Formele arbitrajului
    (1) Pãrţile, printr-o convenţie arbitralã, sunt libere sã prevadã:
    a) cã litigiile lor vor fi supuse unei instituţii permanente de arbitraj, caz în care arbitrajul se va desfãşura în conformitate cu dispoziţiile Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu dispoziţiile Codului de procedurã civilã, în mãsura în care aceste norme nu contrazic prezentele reguli de procedurã arbitralã, denumite în continuare Reguli, cu dispoziţiile art. 1 pct. 2 lit. b) şi ale art. 4 alin. (1) din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961, cu Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, aprobat prin Decizia Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale nr. 2/2012; sau
    b) cã litigiile vor fi supuse unui arbitraj ad-hoc în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 335/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu dispoziţiile Codului de procedurã civilã, cu dispoziţiile din convenţiile internaţionale la care România este parte şi cu prezentele reguli care privesc arbitrajul adhoc.
    (2) Nominalizarea instituţiei permanente de arbitraj inseratã în convenţia arbitralã cu privire la soluţionarea litigiilor determinã competenţa exclusivã a respectivei instituţii conform regulamentului şi regulilor de procedurã arbitralã proprii. Orice derogare de la aceastã prevedere se considerã nescrisã.
    (3) În cazul în care instituţia permanentã de arbitraj nu este nominalizatã şi pãrţile au prevãzut în convenţia arbitralã soluţionarea litigiilor pe calea arbitrajului, în lipsa altor indicii, competenţa va fi determinatã de locul unde s-a înregistrat cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã de cãtre reclamant.
    (4) În condiţiile în care în convenţia arbitralã pãrţile au prevãzut cã litigiile lor vor fi supuse unei proceduri arbitrale ad-hoc, pãrţile vor avea dreptul:
    a) de a-şi numi arbitrii sau de a stabili modalitãţile potrivit cãrora vor fi numiţi arbitrii în caz de litigiu, numãrul acestora, precum şi modalitatea de numire a unui supraarbitru, în cazul tribunalului colegial;
    b) de a-şi fixa regulile de procedurã pe care le vor urma arbitrii;
    c) de a determina locul arbitrajului;
    d) de a stabili limba în care se vor prezenta înscrisurile şi se vor desfãşura dezbaterile.
    ART. 2
    Competenţa exclusivã a tribunalului arbitral
    Încheierea convenţiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul acesteia, competenţa instanţelor judecãtoreşti.

    PARTEA I
    Arbitraj instituţionalizat

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 3
    Organizarea arbitrajului instituţionalizat
    (1) Organizarea arbitrajului instituţionalizat se face de cãtre Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României şi de cãtre curţile de arbitraj de pe lângã camerele judeţene, conform dispoziţiilor art. 4 lit. i), art. 28 alin. (2) lit. e) şi art. 29 alin. (3) din Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare Curte de Arbitraj.
    (2) În soluţionarea litigiilor, tribunalele arbitrale vor aplica prezentele reguli care se vor completa cu normele Codului de procedurã civilã, dupã caz.
    ART. 4
    Natura juridicã a litigiilor arbitrabile
    (1) Curtea de Arbitraj organizeazã şi administreazã soluţionarea litigiilor interne şi internaţionale, pe calea arbitrajului instituţionalizat sau ad-hoc, dacã pãrţile au încheiat, în acest sens, o convenţie arbitralã scrisã şi solicitã acest lucru în mod expres.
    (2) Litigiu arbitral, în înţelesul prezentelor reguli, este orice litigiu derivând dintr-un contract, inclusiv referitor la încheierea, interpretarea, executarea sau desfiinţarea lui, ca şi din alte raporturi juridice arbitrabile.
    (3) Litigiul este intern când pãrţile au naţionalitatea sau cetãţenia românã, iar raportul juridic nu conţine elemente de extraneitate care sã punã în discuţie aplicarea legii strãine.
    (4) Litigiul este internaţional când decurge dintr-un raport juridic care intereseazã comerţul internaţional sau din raporturi juridice civile cu elemente de extraneitate.
    ART. 5
    Capacitatea persoanelor de a încheia convenţii de arbitraj
    Persoanele care au capacitatea deplinã de exerciţiu a drepturilor pot conveni sã soluţioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, în afarã de acelea care privesc starea civilã şi capacitatea persoanelor, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cãrora pãrţile nu pot sã dispunã.
    ART. 6
    Definirea arbitrajului instituţionalizat
    (1) Arbitrajul instituţionalizat constã în încredinţarea, prin convenţia arbitralã, Curţii de Arbitraj sã judece un litigiu determinat.

    Tribunalul arbitral
    (2) Arbitrul unic sau, dupã caz, totalitatea arbitrilor învestiţi constituie, în sensul prezentelor reguli, tribunalul arbitral al Curţii de Arbitraj.
    (3) Tribunalul arbitral constituit este abilitat sã judece un litigiu determinat şi sã pronunţe o hotãrâre definitivã şi obligatorie pentru pãrţi potrivit prezentelor reguli.
    ART. 7
    Asigurarea drepturilor pãrţilor
    În întreaga procedurã arbitralã trebuie sã li se asigure pãrţilor, sub sancţiunea nulitãţii hotãrârii arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de apãrare şi a principiului contradictorialitãţii.
    ART. 8
    Obligaţia de confidenţialitate
    (1) Dosarul litigiului este confidenţial. Nicio persoanã, în afara celor implicate în desfãşurarea litigiului respectiv, nu are acces la dosar fãrã acordul scris al pãrţilor.
    (2) Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum şi personalul camerelor de comerţ au obligaţia sã asigure confidenţialitatea arbitrajului, neavând dreptul de a publica sau de a divulga datele de care iau cunoştinţã în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, fãrã a avea încuviinţarea pãrţilor.
    ART. 9
    Excepţii
    (1) Hotãrârile arbitrale pot fi publicate integral numai cu acordul pãrţilor. Ele pot fi însã publicate parţial ori în rezumat sau comentate sub aspectul problemelor de drept ivite, în reviste, lucrãri ori culegeri de practicã arbitralã, fãrã a se da numele sau denumirea pãrţilor ori date care ar putea prejudicia interesele lor.
    (2) Preşedintele Curţii de Arbitraj, iar, în lipsa acestuia, prim-vicepreşedintele poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor în scopuri ştiinţifice sau de documentare dupã rãmânerea definitivã a hotãrârilor arbitrale.
    ART. 10
    Buna-credinţã
    Pãrţile au îndatorirea sã îşi exercite drepturile procedurale prevãzute în prezentele reguli şi în normele de procedurã aplicabile cu bunã-credinţã şi potrivit scopului în vederea cãruia au fost recunoscute. Ele au obligaţia sã coopereze cu tribunalul arbitral pentru desfãşurarea corespunzãtoare a litigiului şi pentru finalizarea acestuia în termenul stabilit.
    ART. 11
    Încercarea de soluţionare amiabilã
    (1) În orice stadiu al litigiului, tribunalul arbitral va încerca soluţionarea acestuia pe baza înţelegerii pãrţilor.

    Termen rezonabil
    (2) La fiecare termen pãrţile sunt întrebate dacã au ajuns la înţelegere.
    (3) Tribunalul arbitral va depune diligenţe spre a facilita asemenea înţelegeri, astfel încât litigiul supus arbitrajului sã fie soluţionat într-un termen rezonabil, permiţând reluarea raporturilor normale între pãrţi.

    CAP. II
    Convenţia arbitralã

    ART. 12
    Convenţia arbitralã
    (1) Convenţia arbitralã se încheie în scris fie sub forma unei clauze compromisorii, înscrisã în contractul principal, fie sub forma unei înţelegeri de sine stãtãtoare, denumitã compromis.

    Clauza compromisorie
    (2) Prin clauza compromisorie pãrţile convin ca litigiile ce se vor naşte din contractul în care ea este inseratã sau în legãturã cu acesta sã fie soluţionate pe calea arbitrajului.
    (3) Validitatea clauzei compromisorii este independentã de valabilitatea contractului în care a fost înscrisã.

    Compromisul
    (4) Prin compromis, pãrţile convin ca un litigiu ivit între ele sã fie soluţionat pe calea arbitrajului, arãtându-se, sub sancţiunea nulitãţii, obiectul litigiului.

    ART. 13
    Alte forme
    (1) Convenţia arbitralã poate rezulta şi din introducerea de cãtre reclamant a unei cereri de arbitrare/acţiuni arbitrale şi acceptarea pârâtului ca aceastã cerere/acţiune arbitralã sã fie soluţionatã de Curtea de Arbitraj.
    (2) Acceptarea pârâtului trebuie sã fie expresã şi consemnatã în scris.
    ART. 14
    Încheierea convenţiei arbitrale de cãtre stat şi autoritãţile publice
    În condiţiile legii sau ale convenţiilor internaţionale la care România este parte, statul şi autoritãţile publice au dreptul de a încheia convenţii arbitrale pentru soluţionarea litigiilor arbitrabile.

    CAP. III
    Tribunalul arbitral

    ART. 15
    Constituirea tribunalului arbitral
    (1) Tribunalul arbitral este constituit din arbitri şi este format fie dintr-un arbitru unic, fie din 3 arbitri dintre care unul este supraarbitru.

    Competenţã
    (2) Soluţionarea litigiului revine exclusiv tribunalului arbitral învestit.
    ART. 16
    Competenţã
    În funcţie de valoarea obiectului cererii principale şi de complexitatea cauzei, tribunalul arbitral este alcãtuit dintr-un arbitru unic sau din 3 arbitri.
    ART. 17
    Desemnarea arbitrului
    (1) Autoritatea de nominare desemneazã pentru fiecare litigiu determinat arbitrii titulari şi arbitrii supleanţi din cuprinsul Listei de arbitri, având în vedere pregãtirea profesionalã, experienţa şi implicarea în activitatea Curţii de Arbitraj a acestora, dupã consultarea elementelor din dosar care permit sã se aprecieze valoarea litigiului şi complexitatea cauzei.
    (2) Supraarbitrul sau arbitrul desemnat ca supleant are obligaţia, dupã semnarea actului de misiune, sã înlocuiascã, în caz de absenţã pentru motive justificate, titularul în judecarea litigiului.
    (3) Pentru activitatea sa prestatã în înlocuirea titularului, supleantul primeşte din onorariu o sumã stabilitã de preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj, proporţional cu gradul de implicare în soluţionarea dosarului.
    ART. 18
    Independenţa arbitrilor
    Arbitrii sunt independenţi şi imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor lor jurisdicţionale.
    ART. 19
    Numirea, revocarea, înlocuirea arbitrilor
    Arbitrii sunt numiţi, revocaţi sau înlocuiţi dupã cum urmeazã:

    Numirea arbitrilor
    A. Numirea arbitrului se face de cãtre Autoritatea de nominare prin desemnare, dintre arbitrii înscrişi pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj.

    Revocarea arbitrilor
    B. Revocarea arbitrului se face pentru sãvârşirea uneia dintre urmãtoarele fapte:
    a) în situaţia în care, dupã semnarea actului de misiune se renunţã în mod nejustificat la misiunea de arbitru/supraarbitru;
    b) în situaţia în care, fãrã motiv justificat, nu participã la şedinţa de arbitrare;
    c) în situaţia în care, fãrã motive temeinice, tergiverseazã soluţionarea litigiului;
    d) în situaţia în care nu se pronunţã hotãrârea în termenul stabilit prin dispoziţiile prezentelor reguli;
    e) în situaţia în care nu se respectã caracterul confidenţial al arbitrajului.

    Înlocuirea arbitrilor
    C. Înlocuirea arbitrului se dispune în caz de abţinere, recuzare, revocare, renunţare, deces ori alte cauze de împiedicare, în termen de 3 zile de la data luãrii la cunoştinţã a unei astfel de împrejurãri de cãtre Autoritatea de nominare.
    ART. 20
    Procedura revocãrii
    (1) Constatarea cazurilor de înlocuire poate fi fãcutã de orice membru al Colegiului Curţii de Arbitraj, denumit în continuare Colegiu, şi se analizeazã în Colegiu.
    (2) Documentul întocmit potrivit alin. (1), cu avizul Colegiului, se înregistreazã la Secretariatul Curţii de Arbitraj şi se înainteazã Autoritãţii de nominare cu referat de revocare şi înlocuire a arbitrului/supraarbitrului.

    Recuzarea arbitrilor, asistenţilor arbitrali şi experţilor
    ART. 21
    (1) Recuzarea arbitrilor, asistenţilor arbitrali şi experţilor se supune dispoziţiilor din Codul de procedurã civilã care privesc recuzarea judecãtorilor/grefierilor.
    (2) Cererea de recuzare se soluţioneazã de tribunalul arbitral, fãrã participarea arbitrului recuzat, acesta fiind înlocuit de un membru al Colegiului stabilit de preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj.
    ART. 22
    Recuzarea trebuie sã fie cerutã, sub sancţiunea decãderii, în termen de 10 zile de la data când partea a luat cunoştinţã de numirea arbitrului sau, dupã caz, de la survenirea cauzei de recuzare.
    ART. 23
    Abţinerea arbitrilor
    (1) Arbitrul sau supraarbitrul care dupã semnarea actului de misiune constatã cã în privinţa sa existã o cauzã de recuzare ori altã cauzã, care pune la îndoialã independenţa şi imparţialitatea sa, este obligat sã se abţinã. Declaraţia de abţinere se consemneazã în încheierea de şedinţã, iar locul sãu va fi luat de arbitrul/supraarbitrul supleant.
    (2) Dacã nici aceştia nu-şi pot îndeplini misiunea se va desemna un alt arbitru/supraarbitru titular şi un alt arbitru/supraarbitru supleant, conform prezentelor reguli.
    ART. 24
    Incompatibilitãţi rezultate din calitatea de avocat
    (1) Arbitrul care este şi avocat, înscris pe tabloul avocaţilor compatibili, nu poate intra în compunerea unui tribunal arbitral învestit cu arbitrarea unui litigiu cu privire la care a desfãşurat sau urmeazã a desfãşura activitãţi avocaţiale; de asemenea, nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre pãrţile aflate în acel litigiu în faţa tribunalelor constituite sub egida Curţii de Arbitraj.
    (2) Activitãţile avocaţiale prevãzute la alin. (1) nu pot fi exercitate de avocatul care este şi arbitru într-un litigiu determinat, nici direct şi nici prin substituirea de cãtre un alt avocat din cadrul formei organizatorice de exercitare a profesiei de avocat din care el face parte.
    ART. 25
    Rãspunderea arbitrilor
    Arbitrii sunt rãspunzãtori de daunele cauzate pãrţilor în condiţiile dreptului comun în materie, pentru motivele prevãzute la art. 19 pct. B din prezentele reguli.

    CAP. IV
    Procedura prearbitralã

    SECŢIUNEA 1
    Sesizarea Curţii de arbitraj

    ART. 26
    Cererea de sesizare a Curţii de Arbitraj. Elemente
    (1) Cererea prin care reclamantul sesizeazã Curtea de Arbitraj cu soluţionarea unui litigiu, denumitã în continuare cerere de arbitrare/acţiune arbitralã, trebuie sã cuprindã urmãtoarele elemente:
    a) numele şi prenumele, domiciliul sau domiciliul ales al persoanei fizice ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor. De asemenea, se vor menţiona şi codul numeric personal sau, dupã caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscalã, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar ale reclamantului şi ale pârâtului, dacã sunt cunoscute de reclamant. Dacã reclamantul locuieşte/îşi are sediul în strãinãtate, va arãta şi reşedinţa aleasã în România, unde urmeazã sã i se facã toate comunicãrile privind litigiul arbitral;
    b) numele şi calitatea celui care reprezintã partea în proces, iar, în cazul reprezentãrii prin avocat, numele acestuia şi sediul profesional. Dovada calitãţii de reprezentant se va alãtura cererii;
    c) obiectul şi valoarea cererii, precum şi modalitatea prin care s-a ajuns la stabilirea acestei valori;
    d) motivele de fapt şi de drept pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzãtoare sau la alte probe. Indicarea probelor solicitate se face cu arãtarea, dupã caz, a înscrisurilor şi a relevanţei lor, a numelui şi domiciliului martorilor şi a faptelor ce tind a fi probate, a obiectivelor expertizei şi a expertului consilier propus, a întrebãrilor pentru interogatoriu, în cazul persoanelor juridice;
    e) menţionarea convenţiei arbitrale, anexându-se copie de pe contractul în care este inseratã sau copie de pe compromis;
    f) semnãtura pãrţii şi ştampila în cazul persoanelor juridice. Dacã cererea este introdusã prin avocat, ea va fi semnatã de acesta, aplicând ştampila.
    (2) Înscrisurile se depun în original sau în copie certificatã de parte.
    (3) Dacã cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã sau înscrisurile sunt formulate într-o limbã strãinã, Secretariatul Curţii de arbitraj, din oficiu, solicitã pãrţii sã prezinte o traducere a lor în limba românã.
    (4) Orice document netradus nu este câştigat cauzei.
    (5) Pãrţile pot solicita în scris ca traducerea sã fie efectuatã prin grija Secretariatului Curţii de Arbitraj.
    (6) Cererea de arbitrare/Acţiunea arbitralã şi anexele sale vor fi prezentate într-un numãr de exemplare suficient pentru a se depune la dosarul cauzei şi pentru a se comunica pãrţii adverse şi fiecãrui arbitru. Pentru arbitri, exemplarele se comunicã numai în format electronic.
    ART. 27
    Înregistrarea cererii
    (1) Cererea astfel întocmitã, însoţitã de dovada achitãrii taxei de înregistrare prevãzute în Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale, este înregistratã la Secretariatul Curţii de Arbitraj şi va fi repartizatã pentru efectuarea procedurii pregãtitoare unui asistent arbitral, dupã criteriul alfabetic al numelui sãu, în ordinea înregistrãrii cauzelor.
    (2) Data introducerii cererii de arbitrare se considerã ziua înregistrãrii acesteia la Secretariatul Curţii de Arbitraj, iar, în cazul expedierii acesteia cu scrisoare recomandatã prin poştã, data prevãzutã în ştampila oficiului poştal de expediere. Plicul se ataşeazã cererii.
    (3) Cererea depusã personal nu se înregistreazã dacã nu s-a fãcut dovada achitãrii taxei de înregistrare şi se restituie de îndatã reclamantului, care poate s-o depunã din nou în momentul îndeplinirii cerinţelor. Dacã cererea a fost trimisã prin poştã fãrã dovada achitãrii taxei de înregistrare, Secretariatul Curţii de Arbitraj comunicã de urgenţã, prin telefon, fax, poştã electronicã etc., reclamantului aceastã cerinţã şi îi acordã un termen de maximum 5 zile pentru a suplini aceastã lipsã. Dacã nu se face dovada plãţii, cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã rãmâne în nelucrare.
    ART. 28
    Documente remise pãrţilor
    (1) Asistentul arbitral, dupã ce cererea înregistratã i-a fost repartizatã în lucru, va trimite pãrţilor, împreunã cu actul de înştiinţare, Codexul arbitral, precum şi orice alte documente care privesc litigiul arbitral.
    (2) Fiecare parte are dreptul de a primi copii de pe toate documentele ce privesc litigiul şi care provin de la cealaltã parte.
    ART. 29
    Informaţii comunicate reclamantului
    Pãrţile vor primi prin actul de înştiinţare urmãtoarele informaţii:
    1. Reclamantul va fi încunoştinţat despre:
    a) obligaţia completãrii tuturor elementelor acţiunii arbitrale;
    b) obligaţia financiarã faţã de Curtea de Arbitraj;
    c) obligaţia de a depune documentele care fac dovada susţinerilor din cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã pentru a fi comunicate celorlalte pãrţi, în cazul în care nu au fost depuse odatã cu cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã.

    Informaţii comunicate pârâtului
    2.a) Pârâtului i se vor comunica o copie de pe acţiunea reclamantului şi copii de pe actele depuse de reclamant şi va fi încunoştinţat despre:
    a) obligaţia de a-şi exprima poziţia cu privire la cererea reclamantului, prin întâmpinare, care va cuprinde:
    - numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, dupã caz, codul numeric personal sau numãrul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul fiscal şi contul bancar;
    - excepţiile de procedurã pe care pârâtul le ridicã la cererea reclamantului;
    - rãspunsul la toate capetele de fapt şi de drept ale cererii;
    - dovezile cu care se apãrã împotriva fiecãrui capãt de cerere;
    - semnãtura.
    b) La întâmpinare se vor alãtura atâtea copii de pe întâmpinare câţi reclamanţi sunt; de asemenea, se va alãtura acelaşi numãr de copii certificate de pe înscrisurile pe care se sprijinã, plus un rând de copii pentru tribunalul arbitral.
    c) Dacã mai mulţi reclamanţi au un singur reprezentant sau un reclamant stã în judecatã în mai multe calitãţi juridice, se va depune la dosar pentru aceste pãrţi câte o singurã copie.
    d) Când sunt mai mulţi pârâţi, aceştia pot rãspunde toţi, împreunã, sau numai o parte din ei, printr-o singurã întâmpinare.
    e) Nedepunerea întâmpinãrii nu înseamnã recunoaşterea pretenţiilor reclamantului, dar dacã din aceastã cauzã litigiul se amânã, pârâtul va putea fi obligat, la cererea reclamantului, la plata cheltuielilor cauzate prin amânare.
    f) Pârâtul are dreptul de a formula pretenţii împotriva reclamantului din cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã prin cerere reconvenţionalã, dacã ele derivã din acelaşi raport juridic.
    g) Cererea reconvenţionalã trebuie sã îndeplineascã aceleaşi condiţii ca şi cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã şi se soluţioneazã odatã cu aceasta. Când însã numai cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã este în stare de a fi soluţionatã, cererea reconvenţionalã poate fi soluţionatã separat. Tribunalul arbitral dispune în acest caz prin încheiere.
    h) Pretenţiile cererii reconvenţionale se calculeazã conform Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale şi se supun plãţii. Plata urmeazã a fi fãcutã în termen de 10 zile de la depunerea cererii. Termenul este un termen de decãdere. Neplata taxelor determinã anularea cererii reconvenţionale ca netaxatã.
    ART. 30
    Natura juridicã a termenelor
    (1) Termenele prevãzute în prezentele reguli sunt termene de decãdere atunci când în text se prevede expres aceasta.
    (2) Calculul tuturor termenelor se face pe zile libere.
    ART. 31
    Achitarea taxelor şi a cheltuielilor arbitrale
    (1) În termen de 10 zile de la data primirii actului de înştiinţare, reclamantul trebuie sã achite taxele şi cheltuielile arbitrale, în cuantumul stabilit de Secretariatul Curţii de Arbitraj, potrivit Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
    (2) Cu toate acestea, în funcţie de circumstanţele cauzei, termenul prevãzut la alin. (1) poate fi prelungit prin rezoluţie motivatã de cãtre preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj pânã la primul termen fixat pentru arbitrare.
    (3) Dacã dovada plãţii taxei arbitrale nu se face în condiţiile comunicate de cãtre Secretariatul Curţii de Arbitraj, cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã rãmâne în nelucrare.
    ART. 32
    Fixarea termenului de arbitrare
    (1) În termen de 3 zile de la data constituirii tribunalului arbitral, preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj fixeazã termen de arbitrare pentru data când pãrţile vor fi citate.
    (2) Termenul nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data expedierii citaţiilor cãtre pãrţi.

    Obligaţiile asistentului arbitral
    (3) Cu cel puţin 5 zile înaintea primului termen de judecatã, asistentul arbitral va contacta pãrţile pentru a verifica pregãtirea dosarului în vederea soluţionãrii. Comunicarea cu pãrţile se poate face telefonic, prin fax sau e-mail etc., asistentul arbitral depunând la dosarul cauzei o notã cu privire la cele discutate ori, în caz de imposibilitate de comunicare, cu privire la motivul împiedicãrii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Comunicarea actelor de procedurã

    ART. 33
    Comunicarea actelor de procedurã
    (1) Secretariatul Curţii de Arbitraj, prin asistentul arbitral cãruia i-a fost repartizat în responsabilitate litigiul, asigurã comunicarea actelor de procedurã prin orice mijloace care fac posibilã transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia: scrisoare recomandatã cu confirmare de primire sau recipisã poştalã de predare, executor judecãtoresc, poştã rapidã, poştã electronicã, telegramã, telex, telefax, curier.
    (2) Comunicãrile telefonice vor fi consemnate în dosar printr-o notã telefonicã de cãtre asistentul arbitral cu menţionarea datei, orei convorbirii, a persoanei contactate şi a numãrului de telefon apelat.
    (3) Înscrisurile comunicate pãrţilor se considerã înmânate şi în cazul în care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul poştal pentru a le ridica, deşi existã dovada avizãrii sale la adresa indicatã.
    (4) Înscrisurile pot fi comunicate şi direct pãrţii ori reprezentantului ei legal sub semnãtura certificatã de asistentul arbitral sau de un agent al Secretariatului Curţii de Arbitraj, cu precizarea datei înmânãrii.
    (5) Dovezile de comunicare se depun la dosarul litigiului.
    (6) Comunicãrile se fac, dupã caz, la adresa indicatã de parte în cererea de arbitraj/întâmpinare/cerere reconvenţionalã ori în contractul sau corespondenţa dintre pãrţi.
    (7) Orice schimbare de adresã nu va fi luatã în considerare dacã nu a fost adusã la cunoştinţã, în scris, Secretariatului Curţii de Arbitraj sau tribunalului arbitral în şedinţã.
    (8) Când reclamantul învedereazã, motivat, cã, deşi a fãcut tot ce i-a stat în putinţã, nu a reuşit sã afle domiciliul/sediul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, tribunalul arbitral va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate, dispoziţiile din Codul de procedurã civilã aplicându-se în mod corespunzãtor.
    (9) Reclamantului sau pârâtului care are domiciliul/sediul în strãinãtate şi care a fost citat pentru primul termen în condiţiile prevãzute de prezentele reguli, dar nu şi-a respectat obligaţia de a-şi alege un domiciliu în România unde urmeazã sã i se facã toate comunicãrile privind litigiul arbitral, i se vor trimite comunicãrile ulterioare prin scrisoare recomandatã, recipisa de predare la Poşta Românã a scrisorii, în cuprinsul cãreia vor fi menţionate actele ce se expediazã, ţinând loc de dovadã de îndeplinire a procedurii.
    (10) Pãrţile cu domiciliul/sediul în strãinãtate vor primi actele de procedurã în formulare bilingve, în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Cheltuielile arbitrale

    ART. 34
    Alcãtuirea cheltuielilor arbitrale
    Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa de înregistrare, taxa administrativã, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor, cheltuielile privind dezbaterile, onorariile arbitrilor, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi consilierilor, cheltuielile de deplasare a pãrţilor, arbitrilor, martorilor, experţilor şi consilierilor şi alte cheltuieli generate de arbitrarea litigiului.
    ART. 35
    Taxele arbitrajului
    (1) Taxa de înregistrare şi taxa arbitralã remunereazã serviciile prestate de Curtea de Arbitraj în organizarea şi desfãşurarea arbitrajului instituţionalizat.
    (2) În cazul arbitrajului ad-hoc componenta care reprezintã taxa administrativã din taxa arbitralã remunereazã serviciile prestate de Curtea de arbitraj şi se achitã conform Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
    (3) Secretariatul Curţii de Arbitraj va comunica pãrţii taxa de înregistrare şi taxa arbitralã sau, în funcţie de caz, taxa de înregistrare şi taxa administrativã, obligatorie conform Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
    (4) Cuantumul onorariilor stabilite prin Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale se raporteazã la un singur arbitru în cazul arbitrajului instituţionalizat şi în cazul arbitrajului ad-hoc onorariile arbitrilor sunt prevãzute şi se plãtesc conform înţelegerii pãrţilor stipulate în convenţia arbitralã.
    (5) Dacã taxa de înregistrare, taxa administrativã şi onorariile arbitrilor nu se plãtesc conform normelor sus-menţionate, nu se va da curs cererii respective şi nici nu se va declanşa procedura arbitralã.

    Suportarea cheltuielilor de arbitrare
    (6) Cheltuielile arbitrale se pot împãrţi între pãrţi potrivit înţelegerii dintre ele.
    (7) În lipsa unei asemenea înţelegeri, cheltuielile arbitrale se suportã de partea care a cãzut în pretenţii, integral, sau, dacã cererea de arbitrare/acţiunea arbitralã este admisã în parte, cheltuiala reprezentând taxa arbitralã va fi acordatã în funcţie de pretenţiile admise. Tribunalul arbitral va acorda celelalte cheltuieli în mãsura în care va aprecia cã sunt justificate, în funcţie de utilitatea şi necesitatea lor raportate la circumstanţele cauzei.

    Micşorarea onorariilor
    (8) Tribunalul arbitral va putea, din oficiu sau la cererea pãrţii interesate, sã micşoreze onorariile avocaţilor, experţilor, interpreţilor ori de câte ori va constata motivat cã sunt nepotrivit de mari faţã de valoarea litigiului sau de munca prestatã. În cazul avocaţilor, mãsura luatã de tribunalul arbitral nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul sãu.
    Plata de despãgubiri
    (9) Tribunalul arbitral poate obliga, la cerere, partea din a cãrei culpã s-au cauzat celeilalte pãrţi cheltuieli inutile la plata acestora, cu titlu de despãgubiri.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Constituirea tribunalului arbitral

    ART. 36
    Modalitãţi de constituire a tribunalului arbitral
    (1) Tribunalul arbitral va fi constituit dintr-un arbitru unic sau din 3 arbitri dintre care unul va avea calitatea de supraarbitru.
    (2) În termen de 24 de ore de la primirea dovezii de platã a obligaţiilor financiare ale reclamantului faţã de Curtea de Arbitraj, asistentul arbitral care are repartizat în responsabilitate dosarul înainteazã prin Secretariatul Curţii de Arbitraj un referat cãtre Autoritatea de nominare în vederea desemnãrii arbitrilor.
    (3) Autoritatea de nominare, dupã primirea referatului împreunã cu dosarul cauzei, în maximum 3 zile, va desemna arbitrul/arbitrii/supraarbitrul/supraarbitrii.
    ART. 37
    Învestirea cu privire la soluţionarea litigiului
    (1) Tribunalul arbitral este constituit în termen la 3 zile de la desemnarea arbitrilor/supraarbitrilor, acceptatã de cãtre aceştia prin semnarea actului de misiune.

    Refuzul de acceptare a misiunii
    (2) Nesemnarea actului de misiune în termenul prevãzut la alin. (1) de cãtre arbitru/arbitri/supraarbitru/supraarbitri este consideratã drept refuz, urmând a se face înlocuirea conform dispoziţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3) din prezentele reguli.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Actul de misiune

    ART. 38
    Definiţie. Conţinut
    (1) Actul de misiune este documentul cu regim special cuprins într-un formular tipizat conform anexei nr. 1 şi 1A sau, dupã caz, anexei nr. 2 şi 2A, care fac parte integrantã din prezentele reguli, în care se consemneazã:
    a) acceptul arbitrului/supraarbitrului şi al supleantului;
    b) refuzul arbitrului/supraarbitrului şi al supleantului de a face parte din tribunalul arbitral;
    c) angajamentul de prioritate faţã de orice altã activitate a membrilor tribunalului arbitral;
    d) declaraţia sub semnãturã privatã cã nu se aflã în niciuna din cauzele de incompatibilitate;
    e) semnãtura arbitrului/supraarbitrului şi a asistentului arbitral;
    f) data acceptãrii misiunii/refuzului;
    g) pãrţile şi reprezentanţii legali ai acestora;
    h) obiectul litigiului;
    i) numele asistentului arbitral cãruia i s-a repartizat litigiul în responsabilitate.

    Refuzul de acceptare a misiunii
    (2) În caz de refuz al arbitrului/supraarbitrului, precum şi al supleantului respectiv de a accepta misiunea, se aplicã dispoziţiile privitoare la înlocuirea acestora prevãzute de art. 37 alin. (2) din prezentele reguli.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Luarea mãsurilor asigurãtorii

    ART. 39
    Procedura prearbitralã
    (1) Oricare dintre pãrţile aflate în procedura prearbitralã poate cere instanţei judecãtoreşti competente sã încuviinţeze mãsuri asigurãtorii şi mãsuri vremelnice, cu privire la obiectul litigiului, sau sã constate anumite împrejurãri de fapt.
    (2) Încuviinţarea acestor mãsuri va fi adusã la cunoştinţa tribunalului arbitral de cãtre partea care le-a cerut, pânã la prima zi de înfãţişare.
    ART. 40
    Procedura arbitralã
    (1) În procedura arbitralã în cursul arbitrajului, mãsurile asigurãtorii şi mãsurile vremelnice, ca şi constatarea anumitor împrejurãri de fapt pot fi încuviinţate de tribunalul arbitral, prin încheiere, în condiţiile legii.
    (2) În caz de împotrivire, executarea mãsurilor luate de tribunalul arbitral se dispune de cãtre instanţa judecãtoreascã.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Termenul şi locul arbitrajului

    ART. 41
    Termenul arbitrajului
    Tribunalul arbitral trebuie sã pronunţe hotãrârea în termen de cel mult 5 luni de la data constituirii sale.
    ART. 42
    Suspendarea termenului
    Termenul se suspendã pe timpul soluţionãrii excepţiei de neconstituţionalitate sau al judecãrii unei cereri incidente adresate instanţei judecãtoreşti competente ori al completãrii tribunalului arbitral.
    ART. 43
    Prelungirea termenului
    (1) Pãrţile pot consimţi oricând în cursul litigiului la prelungirea termenului arbitrajului, fie în scris, fie prin declaraţie oralã datã în faţa tribunalului arbitral şi consemnatã în încheierea de şedinţã.
    (2) Pentru motive temeinice, tribunalul arbitral poate dispune prin încheiere motivatã prelungirea termenului de arbitraj cu cel mult douã luni.
    (3) Termenul se prelungeşte de drept cu douã luni în cazul încetãrii activitãţii persoanei juridice sau al decesului uneia dintre pãrţi.
    ART. 44
    Depãşirea termenului arbitrajului
    Dacã pãrţile nu au consimţit expres la prelungirea termenului arbitrajului şi nu a intervenit niciun motiv de prelungire prevãzut în aceastã secţiune, întârzierea soluţionãrii litigiului face responsabili membrii tribunalului arbitral, urmând a se aplica sancţiunea prevãzutã pentru întârziere din prezentele reguli.
    ART. 45
    Caducitatea arbitrajului
    (1) Constituie motiv de caducitate a arbitrajului situaţia în care una dintre pãrţi a notificat în scris tribunalului arbitral pânã la primul termen cã înţelege sã invoce caducitatea şi reitereazã aceastã excepţie la primul termen dupã expirarea duratei arbitrajului.
    (2) Lipsa unei solicitãri exprese în termenul prevãzut conform alin. (1) nu produce nicio consecinţã cu privire la termenul soluţionãrii litigiului.
    (3) Nu constituie motiv de caducitate şi partea nu poate invoca depãşirea termenului de soluţionare a litigiului, chiar dacã aceastã excepţie a fost invocatã în termenul de decãdere prevãzut în alin. (1), dacã prin propria sa atitudine a zãdãrnicit celeritatea soluţionãrii litigiului. Aceastã constatare o face tribunalul arbitral şi se consemneazã în încheiere.
    ART. 46
    Locul arbitrajului
    Locul arbitrajului este la sediul Curţii de Arbitraj, menţionat prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii de Arbitraj propriu fiecãrei camere de comerţ, naţionalã sau judeţeanã.

    CAP. V
    Procedura arbitralã

    SECŢIUNEA 1
    Înfãţişãri şi dezbateri

    ART. 47
    Prima zi de înfãţişare
    (1) Termenul acordat legal în condiţiile prezentelor reguli se considerã prima zi de înfãţişare, dacã pãrţile legal citate pot pune concluzii.
    (2) Înainte cu 5 zile de data primului termen pârâtul are obligaţia de a depune, sub sancţiunea decãderii privind propunerea de probe, întâmpinarea.
    (3) Cererea reconvenţionalã se depune, sub pedeapsa decãderii, cel mai târziu pânã la prima zi de înfãţişare.
    (4) La primul termen pãrţile prezente personal sau prin reprezentanţi au obligaţia sã rãspundã tribunalului arbitral:
    a) dacã au nelãmuriri în legãturã cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii de Arbitraj şi cu Regulile de procedurã arbitralã;
    b) dacã au obiecţii în legãturã cu competenţa şi constituirea tribunalului arbitral;
    c) dacã doresc sã se împace;
    d) dacã au de invocat excepţii relative;
    e) dacã înţeleg sã se judece în echitate;
    f) dacã mai au de depus cereri, memorii sau alte înscrisuri.
    (5) Rãspunsurile se vor consemna în încheierea de şedinţã.
    ART. 48
    Verificarea competenţei tribunalului arbitral
    Tribunalul arbitral îşi verificã propria competenţã de a soluţiona litigiul şi hotãrãşte în aceastã privinţã prin încheierea care se poate desfiinţa numai prin acţiunea în anulare introdusã împotriva sentinţei arbitrale.
    ART. 49
    Şedinţa de arbitrare
    (1) Şedinţa este deschisã de supraarbitru, care dã cuvântul asistentului arbitral pentru a prezenta referatul litigiului.

    Obligaţii de şedinţã ale asistentului arbitral
    (2) Asistentul arbitral:
    - prezintã membrii tribunalului arbitral;
    - anunţã litigiul aflat pe rolul tribunalului arbitral;
    - face apelul nominal al pãrţilor;
    - declarã îndeplinirea sau neîndeplinirea procedurii de citare;
    - prezintã stadiul de arbitrare a litigiului în raport cu încheierea precedentã, dupã caz;
    - anunţã cã dezbaterile şedinţei se înregistreazã, din oficiu.
    ART. 50
    Rolul supraarbitrului în timpul dezbaterilor. Reguli de desfãşurare a şedinţei
    (1) Pe parcursul desfãşurãrii şedinţei arbitrii, pãrţile şi restul participanţilor la dezbateri pot lua cuvântul şi pot adresa întrebãri numai prin intermediul supraarbitrului.
    (2) Arbitrii şi participanţii la dezbateri comunicã în timpul şedinţei prin intermediul supraarbitrului sau direct, numai cu încuviinţarea supraarbitrului.
    (3) În vederea respectãrii disciplinei şedinţei, supraarbitrul poate dispune suspendarea dezbaterilor anunţând momentul reluãrii acestora. O atare situaţie se va consemna în încheiere, arãtându-se motivele care au stat la baza suspendãrii şedinţei.
    ART. 51
    Etape procedurale administrate în formã scrisã
    Tribunalul arbitral poate încuviinţa ca anumite etape ale procedurii, cu excepţia audierii martorilor şi experţilor, precum şi a formulãrii concluziilor asupra fondului, sã se realizeze prin corespondenţã în formã letricã sau electronicã.
    ART. 52
    Celeritatea arbitrajului
    Când procedura de citare este legal îndeplinitã, arbitrajul, chiar şi asupra fondului, poate continua în ziua urmãtoare sau la termene scurte, succesive, date în cunoştinţã pãrţilor.
    ART. 53
    Termenul în cunoştinţã
    Partea care a fost prezentã sau reprezentatã legal la un termen nu va fi citatã în tot cursul arbitrajului, fiind presupusã cã are termen în cunoştinţã, în afarã de cazul în care se dispune altfel în prezentele reguli.
    ART. 54
    Preschimbarea termenului
    Termenul luat în cunoştinţã sau pentru care au fost trimise citaţiile nu poate fi preschimbat de cãtre tribunalul arbitral fãrã citarea pãrţilor decât pentru motive temeinice. În cazul în care, ca urmare a unor incidente procedurale, tribunalul arbitral nu se poate întruni pentru primul termen de judecatã, preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj va preschimba acest termen, fãrã citarea pãrţilor, pentru o datã ulterioarã. Pãrţile vor fi citate de îndatã pentru noul termen fixat, cu respectarea prevederilor art. 32 alin. (2) din prezentele reguli.
    ART. 55
    Neprezentarea pãrţii
    (1) Neprezentarea pãrţii legal citate nu împiedicã dezbaterea litigiului, în afara situaţiei în care partea lipsã nu va solicita prin cererea primitã de tribunalul arbitral, cel mai târziu în preziua dezbaterii, amânarea litigiului pentru motive temeinice, încunoştiinţând în acelaşi timp şi cealaltã parte. Amânarea se poate acorda o singurã datã.

    Amânarea cauzei
    (2) Amânarea se poate dispune la începutul şedinţei arbitrale şi de cãtre un singur membru al tribunalului arbitral.

    Judecarea pe baza actelor de la dosar
    (3) Oricare dintre pãrţi poate cere, în scris, ca soluţionarea litigiului sã se facã în lipsa sa doar pe baza actelor de la dosar.
    ART. 56
    Lipsa pãrţilor
    (1) Dacã ambele pãrţi, deşi legal citate, nu se prezintã la termen, tribunalul arbitral va soluţiona litigiul, în afarã de cazul în care s-a cerut amânarea pentru motive temeinice.
    (2) Tribunalul arbitral poate, de asemenea, sã amâne soluţionarea litigiului cu citarea pãrţilor, dacã apreciazã cã este necesarã prezenţa lor la dezbateri ori administrarea unor probe.
    ART. 57
    Prezenţa pãrţilor la dezbateri
    (1) Pãrţile pot participa la dezbaterea litigiului personal sau prin reprezentanţi legali şi pot fi asistate de avocaţi, consilieri, interpreţi ori alte persoane.

    Prezenţa altor persoane la dezbateri
    (2) Cu acordul pãrţilor şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral, la şedinţele de dezbatere a litigiului pot participa şi alte persoane.
    ART. 58
    Încheierea de şedinţã
    (1) Dezbaterile arbitrale vor fi consemnate în încheierea de şedinţã.
    (2) Orice dispoziţie a tribunalului arbitral va fi consemnatã în încheiere şi va fi motivatã.
    (3) Încheierea de şedinţã va cuprinde, pe lângã menţiunile prevãzute la art. 71 alin. (1) lit. a) şi b), şi urmãtoarele menţiuni:
    a) modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare;
    b) o scurtã descriere a desfãşurãrii şedinţei;
    c) cererile şi susţinerile pãrţilor;
    d) motivele pe care se sprijinã mãsurile dispuse;
    e) dispozitivul;
    f) semnãturile arbitrilor şi semnãtura asistentului arbitral.
    (4) Pãrţile au dreptul sã ia cunoştinţã de conţinutul încheierilor şi de actele dosarului.
    (5) La cererea pãrţilor sau din oficiu, tribunalul arbitral poate îndrepta ori completa încheierea de şedinţã printr-o altã încheiere.
    (6) Pãrţilor li se comunicã, la cerere, copie de pe încheierea de şedinţã, prin grija asistentului arbitral. Cererea se face în şedinţã sau separat, caz în care aceasta se depune la Secretariatul Curţii de Arbitraj.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Probaţiunea. Excepţii

    ART. 59
    Sarcina probei
    (1) Fiecare dintre pãrţi are sarcina sã dovedeascã faptele pe care îşi întemeiazã în litigiu pretenţia sau apãrarea.
    (2) În vederea soluţionãrii litigiului, tribunalul arbitral poate cere pãrţilor explicaţii scrise cu privire la obiectul cererii şi la situaţia de fapt şi poate dispune administrarea oricãrei probe prevãzute de lege.

    Aprecierea probelor
    (3) Aprecierea probelor se face de arbitri, potrivit convingerii lor, bazate pe motive de fapt şi de drept.
    ART. 60
    Excepţii care pot fi invocate pânã la prima zi de înfãţişare
    Excepţiile privind existenţa sau validitatea convenţiei arbitrale sau constituirea tribunalului arbitral trebuie invocate expres sub sancţiunea decãderii cel mai târziu la prima zi de înfãţişare.
    Art. 61
    Invocarea excepţiilor de ordine publicã
    (1) Excepţiile de ordine publicã pot fi invocate oricând pe parcursul litigiului arbitral.
    (2) Necompetenţa tribunalului arbitral nu mai poate fi invocatã dupã ce pârâtul a formulat întâmpinarea fãrã sã invoce acest aspect.
    ART. 62
    Excepţia de neconstituţionalitate
    (1) Excepţia de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele poate fi invocatã de cãtre oricare dintre pãrţi sau, din oficiu, de cãtre tribunalul arbitral, în condiţiile legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
    (2) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de tribunalul arbitral, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale pãrţilor, opinia tribunalului arbitral asupra excepţiei şi va fi însoţitã de dovezile depuse de pãrţi.
    (3) Dacã excepţia a fost invocatã din oficiu, încheierea trebuie motivatã, cuprinzând şi susţinerile pãrţilor, precum şi dovezile necesare.
    (4) Dacã excepţia este inadmisibilã, tribunalul arbitral o va respinge printr-o încheiere motivatã, fãrã a mai sesiza Curtea Constituţionalã.
    (5) Încheierea de sesizare, împreunã cu anexele, se transmite Curţii Constituţionale cu o adresã de înaintare sub semnãtura preşedintelui Curţii de Arbitraj.
    ART. 63
    Depunerea de cereri, memorii şi înscrisuri
    (1) Orice cereri şi memorii ale pãrţilor şi orice înscrisuri vor fi depuse cel mai târziu pânã la prima zi de înfãţişare şi comunicate pãrţilor, prin grija asistentului arbitral.

    Probe solicitate dupã prima zi de înfãţişare
    (2) Probele care nu au fost cerute în condiţiile prevãzute la alin. (1) nu vor mai putea fi invocate în cursul arbitrajului, în afarã de cazurile în care:
    a) necesitatea probei ar reieşi din dezbateri;
    b) administrarea probei nu pricinuieşte amânarea soluţionãrii litigiului.
    ART. 64
    Acoperirea neregularitãţilor de procedurã
    (1) Neregularitatea actelor de procedurã se acoperã dacã partea nu a invocat-o la prima zi de înfãţişare ce a urmat dupã aceastã neregularitate şi înainte de a pune concluzii în fond.
    (2) Nimeni nu poate invoca neregularitatea pricinuitã prin propriul sãu fapt.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Hotãrârea arbitralã

    ART. 65
    Sentinţa arbitralã
    (1) Procedura arbitralã ia sfârşit prin pronunţarea unei hotãrâri, denumitã sentinţã arbitralã.
    (2) Dacã pârâtul recunoaşte o parte din pretenţiile reclamantului, tribunalul arbitral, la cererea acestuia, va da o sentinţã parţialã în mãsura recunoaşterii.
    (3) Dacã reclamantul renunţã la arbitrare sau la însuşi dreptul pretins înainte de constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitralã se închide printr-o rezoluţie a preşedintelui sau a prim-vicepreşedintelui Curţii de Arbitraj, în urma întocmirii unui referat de cãtre asistentul arbitral şef.
    (4) Dacã reclamantul renunţã la arbitrare sau la însuşi dreptul pretins dupã constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitralã se închide printr-o hotãrâre.
    ART. 66
    Soluţionarea litigiului
    (1) Tribunalul arbitral soluţioneazã litigiul în temeiul contractului principal şi al actelor adiţionale la contract, al probelor administrate şi al normelor de drept aplicabile, ţinând seama, când este cazul, şi de uzanţele comerciale.
    (2) Pe baza acordului expres al pãrţilor, tribunalul arbitral poate soluţiona litigiul în echitate. În acest caz, hotãrârea se dã pe baza convingerii intime a tribunalului arbitral.
    (3) Arbitrii sunt independenţi şi imparţiali în misiunea pe care o exercitã.
    ART. 67
    Închiderea dezbaterilor
    (1) De îndatã ce tribunalul arbitral va considera cã toate împrejurãrile cauzei sunt suficient lãmurite, închide dezbaterile trecând la deliberare şi la pronunţarea hotãrârii în şedinţã secretã.
    (2) Pronunţarea hotãrârii poate fi amânatã cu cel mult 15 zile, sub condiţia încadrãrii în termenul arbitrajului prevãzut pentru soluţionarea litigiului.
    ART. 68
    Luarea hotãrârii
    (1) Tribunalul arbitral hotãrãşte cu unanimitate sau cu majoritate de voturi.
    (2) Dupã deliberare se va întocmi o minutã care va cuprinde esenţa conţinutului dispozitivului hotãrârii.
    (3) Minuta se scrie olograf de cãtre arbitrul unic sau de cãtre supraarbitru pe versoul primei file a cererii arbitrale şi se semneazã de membrii tribunalului arbitral.
    (4) Arbitrul care a avut o altã pãrere îşi va redacta şi va semna opinia separatã, cu arãtarea considerentelor pe care aceasta se sprijinã în cuprinsul sentinţei.
    ART. 69
    Repunerea cauzei pe rol
    Dacã în cadrul deliberãrii şi mai înainte de pronunţarea hotãrârii, tribunalul arbitral considerã cã sunt necesare noi lãmuriri, va pronunţa o încheiere prin care litigiul va fi repus pe rol în vederea unor dezbateri suplimentare, stabilindu-se un nou termen de arbitrare, cu citarea pãrţilor, sub condiţia încadrãrii în termenul arbitrajului stabilit pentru respectivul litigiu.
    ART. 70
    Dispozitivul sentinţei arbitrale
    (1) Dupã deliberare şi pronunţarea soluţiei consemnate în minutã, conţinutul acesteia se va regãsi în dispozitivul sentinţei.
    (2) Conţinutul minutei se consemneazã în ziua pronunţãrii de cãtre asistentul arbitral în Condica de şedinţe arbitrale.
    ART. 71
    Redactarea sentinţei arbitrale. Elementele componente ale acesteia
    (1) Sentinţa arbitralã se redacteazã în scris şi trebuie sã cuprindã:
    a) componenţa nominalã a tribunalului arbitral, numele asistentului arbitral, locul şi data pronunţãrii hotãrârii;
    b) numele pãrţilor, domiciliul sau reşedinţa ori, dupã caz, denumirea şi sediul, precum şi numele reprezentanţilor legali ai pãrţilor şi ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
    c) menţionarea convenţiei arbitrale în temeiul cãreia s-a procedat la arbitraj;
    d) obiectul litigiului şi susţinerile pe scurt ale pãrţilor;
    e) motivele de fapt şi de drept ale hotãrârii, iar în cazul arbitrajului în echitate, raţiunea care a fundamentat soluţia;
    f) dispozitivul;
    g) semnãturile tuturor arbitrilor, precum şi semnãtura asistentului arbitral, sub rezerva art. 68 şi a alin. (3).
    (2) Dacã unul dintre arbitri este împiedicat sã semneze hotãrârea, se va face menţiune despre cauza împiedicãrii, cu confirmarea, sub semnãturã, a supraarbitrului, iar în cazul împiedicãrii supraarbitrului, sub semnãtura preşedintelui sau a prim-vicepreşedintelui Curţii de Arbitraj.
    (3) În cazul în care este în imposibilitate sã semneze asistentul arbitral, hotãrârea va fi semnatã de asistentul arbitral şef sau de înlocuitorul acestuia, fãcându-se menţiune despre cauza care l-a împiedicat pe asistentul arbitral sã semneze hotãrârea.

    Îndreptarea erorilor materiale
    ART. 72
    Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile pãrţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din sentinţele arbitrale sau din încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cererea oricãreia dintre pãrţi.
    ART. 73
    (1) Cererea pãrţii interesate se formuleazã în termen de 15 zile de la data primirii sentinţei, iar în cazul încheierilor, cel mai târziu la termenul urmãtor. Îndreptarea din oficiu se poate face pânã la comunicarea sentinţei.
    (2) Tribunalul arbitral se pronunţã asupra cererii prin încheiere.
    (3) Pãrţile vor fi citate numai dacã tribunalul arbitral socoteşte cã este necesar sã dea anumite lãmuriri.
    (4) Încheierea se va ataşa la sentinţã, atât în dosarul litigiului, cât şi în dosarul de hotãrâri al Curţii de Arbitraj, iar dacã s-a fãcut din oficiu se va comunica şi pãrţilor.

    ART. 74
    Lãmurirea dispozitivului
    (1) În cazul în care sunt necesare lãmuriri cu privire la înţelesul, întinderea şi aplicarea dispozitivului sentinţei arbitrale ori aceasta cuprinde dispoziţii potrivnice, oricare dintre pãrţi poate cere tribunalului arbitral care a pronunţat sentinţa sã lãmureascã dispozitivul sau sã înlãture dispoziţiile potrivnice, în termen de 15 zile de la data primirii sentinţei.
    (2) Tribunalul arbitral va rezolva cererea de urgenţã, prin încheiere, cu citarea pãrţilor.
    (3) Prevederile art. 73 alin. (4) teza I se aplicã în mod corespunzãtor.
    ART. 75
    Completarea hotãrârilor
    (1) Dacã prin sentinţa datã tribunalul arbitral a omis sã se pronunţe asupra unui capãt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea sentinţei în termen de 15 zile de la data primirii ei.
    (2) Cererea se soluţioneazã prin sentinţã separatã în termen de 15 zile de la data înregistrãrii solicitãrii.
    (3) Prevederile art. 73 alin. (4) teza I se aplicã în mod corespunzãtor.
    (4) Dispoziţiile prezentului articol se aplicã şi în cazul în care tribunalul arbitral a omis sã se pronunţe asupra cererilor martorilor, experţilor, traducãtorilor, interpreţilor sau apãrãtorilor, cu privire la drepturile lor.
    ART. 76
    Cãi de atac
    (1) Încheierile pronunţate în temeiul art. 73 şi 74, ca şi sentinţa arbitralã pronunţatã potrivit art. 75 alin. (1) pot fi desfiinţate numai prin acţiune în anulare.
    (2) Pãrţile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de îndreptarea, lãmurirea sau completarea hotãrârii.
    ART. 77
    Comunicarea sentinţei
    (1) Sentinţa arbitralã va fi redactatã şi semnatã în cel mult o lunã de la data pronunţãrii ei. Pentru raţiuni bine întemeiate, preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj poate prelungi acest termen cu cel mult 30 de zile.
    (2) Solicitarea se depune cu 5 zile înainte de împlinirea termenului la Secretariatul Curţii de Arbitraj şi primeşte rezoluţia în 24 de ore de la înregistrare.
    (3) Tribunalul arbitral va redacta sentinţa arbitralã într-un numãr suficient de exemplare pentru ca unul sã rãmânã la dosarul cauzei, unul la mapa de sentinţe arbitrale, iar câte unul sã fie comunicat fiecãrei pãrţi.
    (4) În cazul respingerii cererii şi neîncadrãrii în dispoziţiile alin. (1) se aplicã dispoziţiile din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Curţii de Arbitraj privind neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor izvorâte din calitatea de arbitru.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Caracterul şi executarea sentinţei arbitrale

    ART. 78
    Sentinţa arbitralã
    (1) Sentinţa arbitralã este definitivã şi obligatorie. Ea se duce la îndeplinire de bunãvoie de partea împotriva cãreia s-a pronunţat, de îndatã sau în termenul arãtat în sentinţã.
    (2) Asistentul arbitral al litigiului are obligaţia de a comunica pãrţilor sentinţa arbitralã în termen de 3 zile de la data redactãrii.
    (3) Sentinţa arbitralã comunicatã pãrţilor are efectele unei hotãrâri judecãtoreşti definitive şi obligatorii.
    ART. 79
    Învestirea cu formulã executorie
    (1) La cererea pãrţii câştigãtoare, sentinţa arbitralã se învesteşte cu formulã executorie, conform legii.
    (2) Cererea de învestire se introduce la instanţa judecãtoreascã competentã de la sediul Curţii de Arbitraj.
    ART. 80
    Titlu executoriu
    Sentinţa arbitralã învestitã cu formulã executorie constituie titlu executoriu şi se executã silit, întocmai ca o hotãrâre judecãtoreascã.

    Desfiinţarea sentinţei arbitrale
    ART. 81
    Sentinţa arbitralã poate fi desfiinţatã numai prin acţiune în anulare pentru unul dintre motivele prevãzute în Codul de procedurã civilã.
    ART. 82
    (1) Pãrţile nu pot renunţa prin convenţia arbitralã la dreptul de a introduce acţiunea în anulare împotriva hotãrârii arbitrale.
    (2) Renunţarea la acest drept se poate face însã dupã pronunţarea hotãrârii arbitrale.
    ART. 83
    (1) Acţiunea în anulare poate fi introdusã în termen de o lunã de la data comunicãrii hotãrârii arbitrale, direct la instanţa competentã potrivit legii, cãreia i se va trimite dosarul litigiului de îndatã ce s-a primit solicitarea prin grija Secretariatului Curţii de Arbitraj.
    (2) Termenul prevãzut la alin. (1) este termen de decãdere.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Scoaterea de pe rol a litigiului. Perimarea

    ART. 84
    Scoaterea cauzei de pe rol
    (1) În cazul în care desfãşurarea normalã a litigiului este împiedicatã din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute de prezentele reguli, reclamantului i se va face o înştiinţare scrisã, prin care i se indicã obligaţiile ce îi revin, cu un termen de 10 zile pentru ducerea lor la îndeplinire, precum şi consecinţele neconformãrii.
    (2) Dacã reclamantul nu rãspunde sau nu se conformeazã obligaţiilor ce îi revin în termenul stabilit, litigiul se scoate de pe rol prin rezoluţia preşedintelui sau a prim-vicepreşedintelui Curţii de Arbitraj, iar acţiunea arbitralã rãmâne în nelucrare, fãrã a se restitui taxele plãtite.
    ART. 85
    Perimarea cererii de arbitrare
    (1) Cererea de arbitrare se perimã de drept dacã a rãmas în nelucrare din vina pãrţii timp de 6 luni.
    (2) Perimarea se constatã din oficiu sau la cererea pãrţii interesate.
    (3) În ambele cazuri, preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj fixeazã termen şi dispune citarea de urgenţã a pãrţilor, precum şi întocmirea de cãtre Secretariatul Curţii de Arbitraj a unui referat asupra actelor de procedurã în legãturã cu perimarea.
    (4) Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru unic în persoana unui membru al Colegiului Curţii desemnat de preşedintele sau de prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj.
    (5) În cazul în care tribunalul arbitral a fost constituit şi litigiul se aflã în curs de soluţionare, perimarea se pronunţã de tribunalul arbitral în componenţa stabilitã.
    (6) Dacã procedura de citare a uneia dintre pãrţi nu a fost îndeplinitã din cauzã cã adresa nu a fost cunoscutã ori partea s-a mutat fãrã a se cunoaşte noua adresã sau refuzã primirea ori se constatã lipsa oricãrei persoane la domiciliul sau sediul indicat în actele dosarului, aceastã parte va fi citatã în procedura de perimare prin afişare la uşa Secretariatului Curţii de Arbitraj.

    CAP. VI
    Dispoziţii speciale privind arbitrajul internaţional

    ART. 86
    Reguli aplicabile
    În litigiile internaţionale se aplicã, pe lângã regulile de faţã, şi prevederile convenţiilor internaţionale la care România este parte.
    ART. 87
    Determinarea legii aplicabile
    Tribunalul arbitral determinã legea aplicabilã fondului litigiului, dacã aceasta nu a fost aleasã de pãrţi.
    ART. 88
    Durata termenelor
    (1) În arbitrajul internaţional, durata termenelor prevãzute pentru soluţionarea litigiului intern se dubleazã.
    (2) În litigiile internaţionale, Autoritatea de nominare va desemna, cu precãdere, arbitrii strãini aflaţi pe Lista de arbitri. Dispoziţiile art. 37 se aplicã în condiţiile alin. (1).
    (3) Dacã pãrţile nu au convenit expres la prelungirea arbitrajului şi nu a intervenit niciun motiv de prelungire a termenului prevãzut în prezentele reguli, tribunalul arbitral pronunţã hotãrârea în termen de cel mult 10 luni de la data constituirii.
    ART. 89
    Limba în care au loc dezbaterile
    (1) Dacã locul arbitrajului este pe teritoriul României, dezbaterile se desfãşoarã în limba românã sau într-o limbã de circulaţie internaţionalã, în cazul în care toţi arbitrii sunt strãini şi au ajuns la consens. În caz contrar se aplicã prevederile din teza I.
    (2) Dacã o parte nu cunoaşte limba în care se desfãşoarã dezbaterea, la cererea şi pe cheltuiala ei, tribunalul arbitral îi asigurã serviciile unui interpret.
    (3) Pãrţile pot sã participe la dezbateri cu interpretul lor.
    (4) În orice situaţie dezbaterile se desfãşoarã în prezenţa unui interpret desemnat de tribunalul arbitral.

    CAP. VII
    Alte dispoziţii

    ART. 90
    Arbitraj instituţionalizat
    În cazul în care s-a încredinţat unei Curţi de Arbitraj organizarea unui arbitraj, acesta capãtã caracter de arbitraj instituţionalizat şi prezentele reguli devin obligatorii pentru pãrţi.

    ART. 91
    Alegerea modalitãţii de arbitrare
    Dacã convenţia arbitralã conţine prevederi din care rezultã explicit şi expres cã pãrţile au înţeles ca soluţionarea litigiului sã nu se supunã regulilor arbitrajului instituţionalizat, organizarea şi soluţionarea litigiului se supun normelor de procedurã ale arbitrajului ad-hoc prevãzute în partea a II-a a prezentelor reguli.

    PARTEA a II-a

    CAP. VIII
    Arbitrajul ad-hoc

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale

    ART. 92
    Arbitrajul ad-hoc
    (1) Arbitrajul organizat prin convenţia arbitralã încheiatã între pãrţi, de cãtre un terţ, altul decât o instituţie de arbitraj, se numeşte arbitraj voluntar sau arbitraj ad-hoc.
    (2) Convenţia arbitralã încheiatã de pãrţi trebuie sã se refere explicit şi expres la arbitrajul ad-hoc în sensul cã sintagma arbitraj ad-hoc sau arbitraj voluntar va fi cuprinsã explicit în convenţia arbitralã.
    (3) Orice altã formulare în textul convenţiei arbitrale a voinţei pãrţilor supune litigiul soluţionãrii pe calea arbitrajului instituţionalizat conform regulilor şi regulamentelor proprii dacã reclamantul a sesizat Curtea de Arbitraj cu o cerere/acţiune arbitralã.

    Asistenţa acordatã de Curtea de Arbitraj
    ART. 93
    (1) În cazul unui arbitraj ad-hoc organizat de pãrţi pentru soluţionarea unui litigiu determinat, Curtea de Arbitraj le poate acorda asistenţã, la cererea lor comunã sau a uneia dintre ele, urmatã de acceptarea celeilalte pãrţi, formulatã în scris, şi cu plata taxei de înregistrare şi a taxei administrative potrivit Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
    (2) Asistenţa Curţii de Arbitraj în arbitrajul ad-hoc constã în urmãtoarele activitãţi sau numai în unele dintre ele, potrivit înţelegerii cu pãrţile:
    a) furnizarea, la cererea arbitrilor, de date, informaţii sau documentaţii referitoare la soluţiile doctrinare şi jurisprudenţiale într-o anumitã problemã;
    b) asigurarea accesului la serviciile de secretariat ale arbitrajului, constând în operaţiuni privind primirea, înregistrarea şi evidenţa corespondenţei, citarea pãrţilor şi comunicarea actelor, emiterea diverselor înştiinţãri cãtre pãrţi şi arbitri, consemnarea dezbaterilor în încheieri de şedinţã, îndosarierea actelor, întocmirea şi pãstrarea registrelor, precum şi orice alte asemenea lucrãri necesare bunei desfãşurãri a arbitrajului;
    c) asigurarea unui spaţiu corespunzãtor pentru desfãşurarea arbitrajului;
    d) urmãrirea şi facilitarea arbitrajului astfel încât acesta sã se desfãşoare în bune condiţii şi sã se finalizeze în termenul stabilit de pãrţi.
    ART. 94
    (1) Tribunalul arbitral ales de pãrţi, compus dintr-un arbitru unic sau dintr-un numãr de arbitri se supune regulilor de procedurã stabilite prin convenţia arbitralã. Pãrţile îşi stabilesc locul arbitrajului şi limba în care se vor desfãşura dezbaterile.
    (2) Dacã pãrţile nu au convenit prin convenţia arbitralã locul şi limba, acestea vor fi determinate de tribunalul arbitral.

    ART. 95
    Independenţa arbitrilor
    (1) Arbitrii sunt independenţi şi imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor lor jurisdicţionale.
    (2) Arbitrii nu sunt reprezentanţii pãrţilor.
    ART. 96
    Caracterul individual al numirii arbitrului
    Niciuna dintre pãrţi nu are dreptul sã numeascã un arbitru în locul celeilalte pãrţi.
    ART. 97
    Numirea arbitrului în caz de pluralitate de pãrţi
    Dacã existã mai mulţi reclamanţi sau mai mulţi pârâţi, pãrţile care au interese comune vor avea un singur arbitru.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Dispoziţii procedurale incidente

    ART. 98
    Sediul materiei
Arbitrajul ad-hoc se desfãşoarã conform dispoziţiilor cuprinse în Codul de procedurã civilã, dispoziţiilor art. 4 alin. (2) şi (3) din Normele Convenţiei europene de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961, şi celor ale Regulamentului de arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional (UNCITRAL), adoptat la 15 decembrie 1976, şi Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, partea a II-a, cap. VIII.

    CAP. IX
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 99
    Intrarea în vigoare
    (1) Prezentele reguli intrã în vigoare la data aprobãrii de cãtre Colegiul Curţii de Arbitraj conform dispoziţiilor Legii nr. 335/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se vor publica pe site-ul Camerei Naţionale, ale camerelor de comerţ judeţene, în Codexul Arbitral şi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Abrogarea dispoziţiilor contrare
    (2) De la data intrãrii în vigoare orice alte dispoziţii contrare se abrogã.
    ART. 100
    Dreptul aplicabil
    Tribunalul arbitral va aplica dreptul comun în materia procedurii civile, cât şi dispoziţiile cuprinse în Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961, şi, respectiv, dispoziţiile Regulamentului de arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional (UNCITRAL), adoptat la 15 decembrie 1976, în mãsura în care respectivele dispoziţii nu contravin prezentelor reguli.

    Anexe
    ART. 101
    În anexele nr. 3 şi 4, care fac parte integrantã din prezentele reguli, se reproduc modele de convenţii arbitrale, respectiv Clauza compromisorie şi Compromisul, recomandate de Sistemul Camerelor de Comerţ din România.
    ART. 102
    Prezentele reguli se vor traduce într-o limbã de circulaţie internaţionalã. În cazul în care existã neconcordanţe între textul tradus şi versiunea în limba românã, va prevala versiunea în limba românã.


    ANEXA 1
    -------
la regulile de procedurã arbitralã
----------------------------------

                                   [SIGLĂ]*)
----------
    NOTA (CTCE)
    *) Sigla se aflã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 97 din 07.02.2012, la pagina 29 (a se vedea imaginea asociatã).

    Refuz actul de misiune
    Arbitru ...............................
    Semnãtura ...........................
    Data ..................................


                                ACT DE MISIUNE*)

    Doamna/Domnul ............................................, de profesie ..............., înscris pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, accept prezentul act de misiune în sensul cã înţeleg sã fac parte din tribunalul arbitral ce va soluţiona litigiul înregistrat la aceastã Curte sub nr. ........./......................
    Nu mã aflu în niciuna din cauzele de incompatibilitate prevãzute de art. ............, nici în situaţia conflictului de interese conform Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi am disponibilitatea de a acorda atenţie prioritarã acestei activitãţi, în calitate de supraarbitru.
    În situaţia în care orice împrejurare mã va determina sã nu-mi pot îndeplini obligaţia asumatã în compunerea tribunalului arbitral voi putea fi înlocuit de supraarbitrul supleant desemnat în prezentul litigiu, respectiv doamna/domnul ...................
    Asistentul arbitral al dosarului este doamna/domnul ..............................



    ARBITRU,
    ........................... Asistent arbitral,

    Data ......................


-----
    *) Actul de misiune se completeazã olograf de cãtre arbitru.
    Asistentul arbitral va semna şi va ştampila cu parafa personalizatã.
    În caz de refuz se completeazã şi se semneazã doar rubrica respectivã.

                       Palatul Camerei de Comerţ, România
                Bucureşti, B-dul Octavian Goga nr. 2, sector 3,
         E-mail: arbitration@ccir.ro, Tel: 0213190080, Fax: 0213190126



    ANEXA 1A
    --------
la regulile de procedurã arbitralã
----------------------------------

                                   [SIGLĂ]*)
----------
    NOTA (CTCE)
    *) Sigla se aflã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 97 din 07.02.2012, la pagina 30 (a se vedea imaginea asociatã).

    Refuz actul de misiune
    Arbitru supleant ...............................
    Semnãtura ...........................
    Data ..................................


                                ACT DE MISIUNE*)

    Doamna/Domnul ............................................, de profesie ..............., înscris pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, accept prezentul act de misiune în sensul cã înţeleg sã fac parte din tribunalul arbitral ce va soluţiona litigiul înregistrat la aceastã Curte cu nr. ........./......................
    Nu mã aflu în niciuna din cauzele de incompatibilitate prevãzute de art. ......., nici în situaţia conflictului de interese conform Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi am disponibilitatea de a acorda atenţie prioritarã acestei activitãţi, în calitate de arbitru supleant.
    Asistentul arbitral al dosarului este doamna/domnul ...............


    ARBITRU SUPLEANT,
    ................. Asistent arbitral,

    Data ............


-----
    *) Actul de misiune se completeazã olograf de cãtre arbitrul supleant.
    Asistentul arbitral va semna şi va ştampila cu parafa personalizatã.
    În caz de refuz se completeazã şi se semneazã doar rubrica respectivã.

                       Palatul Camerei de Comerţ, România
                Bucureşti, B-dul Octavian Goga nr. 2, sector 3,
         E-mail: arbitration@ccir.ro, Tel: 0213190080, Fax: 0213190126


    ANEXA 2
    -------
la regulile de procedurã arbitralã
----------------------------------

                                   [SIGLĂ]*)
----------
    NOTA (CTCE)
    *) Sigla se aflã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 97 din 07.02.2012, la pagina 30 (a se vedea imaginea asociatã).


    Refuz actul de misiune
    Supraarbitru .........................
    Semnãtura .......................................
    Data ..................................


                                ACT DE MISIUNE*)

    Doamna/Domnul ............................................., de profesie ..............., înscris pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, accept prezentul act de misiune în sensul cã înţeleg sã fac parte din tribunalul arbitral ce va soluţiona litigiul înregistrat la aceastã Curte cu nr. ........./......................
    Nu mã aflu în niciuna din cauzele de incompatibilitate prevãzute de art. ........, nici în situaţia conflictului de interese conform Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi am disponibilitatea de a acorda atenţie prioritarã acestei activitãţi, în calitate de arbitru.
    În situaţia în care orice împrejurare mã va determina sã nu-mi pot îndeplini obligaţia asumatã în compunerea tribunalului arbitral voi putea fi înlocuit de arbitrul supleant desemnat în prezentul litigiu, respectiv doamna/domnul ...................
    Asistentul arbitral al dosarului este doamna/domnul ..............................



    SUPRAARBITRU,
    ..................... Asistent arbitral,

    Data ................


-----
    *) Actul de misiune se completeazã olograf de cãtre supraarbitru.
    Asistentul arbitral va semna şi va ştampila cu parafa personalizatã.
    În caz de refuz se completeazã şi se semneazã doar rubrica respectivã.

                       Palatul Camerei de Comerţ, România
                Bucureşti, B-dul Octavian Goga nr. 2, sector 3,
         E-mail: arbitration@ccir.ro, Tel: 0213190080, Fax: 0213190126

    ANEXA 2A
    ---------
la regulile de procedurã arbitralã
-----------------------------------

                                   [SIGLĂ]*)
----------
    NOTA (CTCE)
    *) Sigla se aflã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 97 din 07.02.2012, la pagina 31 (a se vedea imaginea asociatã).

    Refuz actul de misiune
    Supraarbitru supleant .........
    Semnãtura .....................
    Data ..........................

                                ACT DE MISIUNE*)

    Doamna/Domnul ..........................., de profesie ..............., înscris pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, accept prezentul act de misiune în sensul cã înţeleg sã fac parte din tribunalul arbitral ce va soluţiona litigiul înregistrat la aceastã Curte cu nr. ........./...............
    Nu mã aflu în niciuna din cauzele de incompatibilitate prevãzute de art. ........, nici în situaţia conflictului de interese conform Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi am disponibilitatea de a acorda atenţie prioritarã acestei activitãţi, în calitate de supraarbitru supleant.
    Asistentul arbitral al dosarului este doamna/domnul ...............


    SUPRAARBITRU SUPLEANT,
                                                         Asistent arbitral,
    ..........................

    Data .....................

----------
    *) Actul de misiune se completeazã olograf de cãtre supraarbitrul supleant.
    Asistentul arbitral va semna şi va ştampila cu parafa personalizatã.
    În caz de refuz se completeazã şi se semneazã doar rubrica respectivã.

                       Palatul Camerei de Comerţ, România
                Bucureşti, B-dul Octavian Goga nr. 2, sector 3,
         E-mail: arbitration@ccir.ro, Tel: 0213190080, Fax: 0213190126


    ANEXA 3
    --------
la regulile de procedurã arbitralã
-----------------------------------

                                   - Model -

                              CLAUZA COMPROMISORIE

    În cuprinsul contractului între pãrţi se insereazã urmãtoarea clauzã:
    "Orice litigiu decurgând din sau în legãturã cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desfiinţarea lui, se va soluţiona prin arbitrajul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, în conformitate cu Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, în vigoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I."


    ANEXA 4
    --------
la regulile de procedurã arbitralã
-----------------------------------

                                   - Model -

                                  COMPROMISUL

    Acest act se încheie între pãrţi în situaţia în care contractul nu conţine clauza compromisorie.
    "Subsemnaţii:
    1. .......................................................................
          (nume/denumire; numele reprezentanţilor legali; domiciliu/sediu;
                numãr de înmatriculare la registrul comerţului;
                         numãr de telefon, telex, fax)
    denumitã în continuare partea 1, şi
    2. .......................................................................
          (nume/denumire; numele reprezentanţilor legali; domiciliu/sediu;
                numãr de înmatriculare la registrul comerţului;
                         numãr de telefon, telex, fax)
    denumitã în continuare partea 2,
    constatãm cã între noi a intervenit un litigiu izvorât din contractul nr. ....... din ............., litigiul având urmãtorul obiect: ..................

    Partea 1 pretinde cã .....................................................
                                 (expunerea pe scurt a pretenţiilor)
    Partea 2 susţine cã ......................................................
                                 (expunerea pe scurt a obiecţiilor)

    Subsemnaţii convenim ca acest litigiu sã fie soluţionat prin arbitrajul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, în conformitate cu Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, în vigoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I."

    Încheiat în dublu exemplar, la ...................., astãzi ..............

    Semnãtura pãrţii 1*), Semnãtura pãrţii 2*),
    ..................... .....................

----------
    *) În cazul persoanelor juridice se parafeazã semnãtura cu amprenta ştampilei.

                                      ----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016