Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI din 10 decembrie 2021  pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULI din 10 decembrie 2021 pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1173 din 10 decembrie 2021
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 183 din 10 decembrie 2021, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1173 din 10 decembrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Echiparea poliţiştilor, precum şi asigurarea cu echipament specific se fac potrivit prevederilor normelor de echipament şi regulilor de aplicare a acestora.

    ART. 2
    (1) Normele de echipament prevăd articole de echipament care se asigură gratuit. Acestea se distribuie pentru folosinţă sau în consum, pe o perioadă de timp stabilită şi denumită durată de serviciu, cu excepţia articolelor de echipament prevăzute în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care se distribuie în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale.
    (2) Pentru articolele de echipament prevăzute în normele nr. 3-5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, durata de serviciu se calculează în ani (12 luni) sau în luni de la darea lor în folosinţă, indiferent dacă sunt utilizate numai în anumite perioade, cu excepţia articolelor de echipament prevăzute în norma nr. 4 din aceeaşi anexă, a căror durată de serviciu corespunde perioadei de şcolarizare. Cantităţile articolelor de echipament prevăzute în aceste norme reprezintă plafoane maxime, iar durata de serviciu reprezintă limita minimă a perioadei de timp cât trebuie să fie menţinute în folosinţă.

    ART. 3
    (1) Echipamentul pentru studenţii şi elevii instituţiilor de învăţământ pentru poliţişti se distribuie pentru folosinţă, pe perioada şcolarizării, urmând ca la absolvirea instituţiei să fie restituit.
    (2) Echipamentul specific formaţiunilor de poliţie se distribuie pentru folosinţă poliţiştilor, urmând ca la încetarea situaţiei pentru care a fost acordat să fie restituit unităţii.

    ART. 4
    Scoaterea din serviciu, cu vinovăţie, a articolelor de echipament prevăzute în normele nr. 3-5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înainte de îndeplinirea duratei de serviciu, constituie pagubă materială şi se recuperează potrivit actelor normative care reglementează răspunderea materială.

    ART. 5
    Drepturile de echipament ale poliţiştilor în activitate se stabilesc în funcţie de cantitatea şi durata de serviciu prevăzute în normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se asigură gratuit şi se acordă în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale a articolelor prevăzute în normele menţionate.

    ART. 6
    Drepturile anuale de echipament pentru poliţişti se stabilesc sub forma echivalentului valoric al cotei-părţi anuale a articolelor prevăzute gratuit în normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi se asigură corespunzător încadrării la drepturi de echipament.

    ART. 7
    (1) Poliţiştilor rezervişti li se poate acorda dreptul de a purta uniforma de reprezentare şi ceremonialuri, la solicitarea acestora, dreptul în cauză fiind consemnat în ordinul de trecere în rezervă.
    (2) Pentru completarea uniformei pe care o deţin, poliţiştii rezervişti pot solicita şi primi echipament în condiţiile prevăzute la pct. 3 din nota la norma nr. 1 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Uniforma de poliţie poate fi utilizată numai în cadrul festivităţilor desfăşurate cu ocazia zilelor aniversare, ceremonii în familie sau societate ori alte evenimente organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

    CAP. II
    Reguli privind aplicarea normelor de echipament
    A. Normele pentru echiparea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie (normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

    &1. Stabilirea şi acordarea drepturilor
    ART. 8
    (1) Echivalentul valoric al cotei-părţi anuale va fi recalculat (reactualizat) anual, în funcţie de evoluţia preţurilor, în trimestrul III al anului în curs, pentru anul următor. Acesta se recalculează (reactualizează) de către Direcţia Generală Logistică, se vizează pentru control financiar preventiv propriu de către Direcţia Generală Financiară şi se aprobă de ministrul afacerilor interne.
    (2) Preţurile folosite pentru recalcularea (reactualizarea) echivalentului valoric al cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament sunt preţuri medii ponderate, obţinute din preţurile rezultate în urma procedurilor de achiziţie şi comunicate de către ordonatorii de credite ai structurilor de poliţie. În situaţia în care numai o singură structură transmite preţul de achiziţie pentru articolele de echipament şi nu se poate stabili un preţ mediu ponderat, se va folosi preţul de achiziţie comunicat.
    (3) Pentru stabilirea coeficienţilor de calcul pe categorii de poliţişti şi grade profesionale, Direcţia Generală Management Resurse Umane transmite către Direcţia Generală Logistică numărul de indicatori al poliţiştilor existenţi în unităţile Ministerului Afacerilor Interne.
    (4) În situaţia în care la nivelul ordonatorilor de credite ai structurilor de poliţie nu au fost raportate preţuri de achiziţie pentru articolele de echipament, Direcţia Generală Logistică va utiliza pentru calcularea echivalentului valoric al cotei-părţi anuale preţuri ale articolelor de echipament similare cu ale structurilor militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau indicele preţurilor de consum actualizat cu rata inflaţiei din portalul Institutului Naţional de Statistică, după caz.
    (5) Echivalentul valoric al drepturilor de echipament, metodologia de calcul, precum şi preţurile articolelor ce se distribuie în cadrul drepturilor se comunică unităţilor până la data de 30 septembrie a anului în curs, pentru anul următor, de către Direcţia Generală Logistică.
    (6) Echivalentul valoric al cotei-părţi anuale se aplică în perioada 1 ianuarie-31 decembrie a anului pentru care a fost stabilită.

    ART. 9
    Până la calcularea echivalentului valoric al coteipărţi anuale a drepturilor de echipament aferent noilor norme de echipare, poliţiştii beneficiază de drepturi de echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale de care au beneficiat anterior aprobării Hotărârii Guvernului nr. 985/2021 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti.

    ART. 10
    (1) Pentru asigurarea noilor articole de echipament prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu luna aprilie 2022 până la data de 31 decembrie 2024, respectiv până la dotarea integrală cu articolele de echipament prevăzute în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, poliţiştii vor primi numai echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale.
    (2) Asigurarea noilor articole de echipament se va realiza potrivit strategiilor de echipare elaborate şi aprobate anual, până la data de 31 ianuarie, la nivelul inspectoratelor generale şi al unităţilor necuprinse în structura acestora, în funcţie de specificul misiunilor.
    (3) Achiziţia articolelor de echipament prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează eşalonat, la nivelul inspectoratelor generale şi al unităţilor necuprinse în structura acestora, pentru toate unităţile din subordine/coordonare, după caz, având la bază strategiile anuale de echipare şi urmărindu-se încadrarea în fondurile alocate anual în buget pentru aceste naturi de cheltuieli.

    ART. 11
    (1) Până la data de 31 decembrie 2024 sau până la realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de situaţia care intervine prima şi în funcţie de strategiile de echipare, poliţiştii se alocă la drepturi de echipament la categoria „numai echipament“.
    (2) După data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de situaţia care intervine prima, poliţiştii, în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale, se alocă la drepturi de echipament şi pot primi:
    a) numai echipament;
    b) echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani;
    c) numai bani.

    (3) Alocarea personalului din subordine la drepturi de echipament, pe formaţiuni, compartimente sau locuri de muncă, se face urmărind respectarea dispoziţiilor proprii sau ale eşalonului superior cu privire la echiparea efectivelor.
    (4) Prin excepţie de la alin. (1), în perioada 1 ianuarie-31 martie 2022, poliţiştii se alocă la drepturi de echipament potrivit cererilor de echipament întocmite pentru anul 2022 potrivit anexei nr. 2 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor, cu modificările ulterioare, şi pot primi:
    a) numai echipament;
    b) echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani;
    c) numai bani.


    ART. 12
    (1) Până la data de 31 decembrie 2024, drepturile anuale de echipament şi articolele de echipament distribuite pe parcursul anului de echipare în cuantumul acestor drepturi vor fi consemnate pentru fiecare poliţist în formularul Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament.
    (2) Modelul formularului Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament se stabileşte de către Direcţia Generală Logistică şi se transmite tuturor unităţilor de poliţie până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.
    (3) Până la data de 31 martie 2022 şi în perioada 15-30 noiembrie a fiecărui an cuprins până la data de 31 decembrie 2024 sau până la realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de situaţia care intervine prima, poliţiştii vor completa în Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament doar taliile şi mărimile proprii, certificând datele completate prin semnătură pe documentul în cauză.
    (4) Fişele de evidenţă a drepturilor de echipament, completate în condiţiile prevăzute la alin. (3) vor fi înregistrate la structurile logistice ale unităţilor de poliţie, unde vor fi completate cu toate operaţiunile ce vizează drepturile de echipament şi modul de acordare a acestora pe anul următor.

    ART. 13
    (1) După data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de situaţia care intervine prima, anual, până la data de 15 octombrie, poliţiştii vor completa în totalitate fişele de evidenţă a drepturilor de echipament, prin care vor solicita articolele de echipament pentru anul următor, care să le asigure o uniformă completă şi regulamentară pentru perioada de vară şi iarnă, necesare îndeplinirii sarcinilor de serviciu.
    (2) Fişele de evidenţă a drepturilor de echipament se completează după cum urmează:
    a) poliţiştii alocaţi la categoria „numai echipament“ vor solicita echipamentul necesar până la echivalentul integral al valorii cotei-părţi anuale la care au dreptul;
    b) poliţiştii alocaţi la categoria „echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani“ vor solicita echipamentul necesar pentru completarea uniformei, iar diferenţele valorice rezultate prin nesolicitarea unor articole de echipament se acordă în bani;
    c) poliţiştii alocaţi la categoria „numai bani“ vor menţiona pe Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament sintagma „Deţin uniformă completă şi regulamentară, aferentă sezonului cald şi sezonului rece, necesară îndeplinirii sarcinilor de serviciu“.

    (3) Poliţiştii pot solicita numai articole de echipament specifice corpului din care fac parte, fără a depăşi echivalentul valoric al cotei-părţi anuale.
    (4) Fişele de evidenţă a drepturilor de echipament se analizează şi se avizează de şeful nemijlocit al structurii din care fac parte poliţiştii, se aprobă de şeful unităţii, iar după înregistrarea lor se transmit structurilor logistice.
    (5) Pe timpul perioadei de avizare şi aprobare a fişelor de evidenţă a drepturilor de echipament, şefii ierarhici şi/sau nemijlociţi sunt obligaţi să verifice fizic uniforma pe care o deţine poliţistul. În cazul constatării unor deficienţe, şefii ierarhici şi/sau nemijlociţi vor dispune imediat măsuri de remediere, iar poliţiştii au obligaţia de a se conforma în îndeplinirea respectivelor măsuri.
    (6) Inspectoratele generale şi unităţile necuprinse în structura acestora pot stabili pentru toate unităţile din subordine/ coordonare, după caz, prin dispoziţii proprii, articolele de echipament din compunerea uniformelor necesare pentru îndeplinirea atribuţiunilor specifice postului, precum şi articolele de echipament ce se vor asigura şi distribui în mod obligatoriu poliţiştilor pe parcursul anului de echipare.
    (7) Inspectoratele generale şi unităţile necuprinse în structura acestora stabilesc, până la data de 30 noiembrie a anului în curs, necesarul de echipament ce se achiziţionează şi se distribuie în anul următor pe baza centralizării solicitărilor transmise de unităţile din subordine sau a fişelor de evidenţă a drepturilor de echipament, pentru efectivele proprii.

    ART. 14
    (1) Până la data de 31 martie 2022 şi după data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de situaţia care intervine prima, drepturile de echipament în bani se acordă lunar în cuantum de 1/12 din echivalentul valoric al cotei-părţi anuale.
    (2) Poliţiştii care pe parcursul anului constată necesitatea completării uniformei pot solicita echipamentul necesar îndeplinirii sarcinilor de serviciu, în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale.

    ART. 15
    (1) Echipamentul în natură solicitat de poliţişti se achiziţionează şi se distribuie în tot cursul anului calendaristic (1 ianuarie-31 decembrie), în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale stabilite pentru anul de echipare respectiv.
    (2) Articolele de echipament nedistribuite în cursul anului pentru care au fost solicitate constituie restanţe şi se distribuie cu prioritate începând cu anul următor.

    ART. 16
    (1) Evidenţa drepturilor de echipament pentru poliţiştii din cadrul serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi pentru cei din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor se ţine de Direcţia Generală de Paşapoarte, respectiv de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
    (2) Fişele de evidenţă a drepturilor de echipament pentru poliţiştii din cadrul serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi pentru cei din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor se avizează de către şeful serviciului şi se aprobă de către prefect şi director general sau director, după caz.


    &2. Drepturi la înaintarea în grad profesional
    ART. 17
    (1) Ofiţerii înaintaţi la gradul de chestor de poliţie, pe lângă echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute în normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul respectiv au dreptul, în plus, la echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordă numai o singură dată la înaintarea în grad, respectiv: o şapcă din stofă, un costum din stofă (sacou cu 2 pantaloni) şi un pardesiu, care au montate accesoriile prevăzute în structura normelor menţionate, 3 perechi de suporţi cu grad profesional şi două perechi de epoleţi cu grad profesional.
    (2) Pentru femei se poate asigura o pălărie în loc de şapcă din stofă şi fustă în loc de un pantalon.
    (3) Echipamentul menţionat la alin. (1) şi (2) se distribuie în natură cu ocazia avansării.
    (4) Echipamentul solicitat pe anul respectiv şi nedistribuit până la data înaintării în grad se distribuie din modelul celui prevăzut pentru chestori.

    ART. 18
    Ofiţerii avansaţi la gradul de comisar-şef de poliţie primesc, începând cu anul în care a intervenit avansarea, pe lângă echivalentul valoric al cotei-părţi stabilite pentru ofiţeri, şi echivalentul valoric al cotei-părţi aferente unei căciuli şi unui guler din blană naturală astrahan/caracul.

    ART. 19
    (1) Agenţii de poliţie înaintaţi la gradul de ofiţer, pe lângă echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute în normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul respectiv, au dreptul la echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordă, numai o singură dată, la înaintarea în gradul de ofiţer, respectiv: o şapcă din stofă, un costum din stofă (sacou cu 2 pantaloni) şi un pardesiu, care au montate accesoriile prevăzute în structura normelor menţionate, 3 perechi de suporţi cu grad profesional şi două perechi de epoleţi cu grad profesional.
    (2) Pentru femei se poate asigura o pălărie în loc de şapcă din stofă şi fustă în loc de un pantalon.
    (3) Echipamentul menţionat la alin. (1) şi (2) se distribuie în natură cu ocazia avansării.
    (4) Echipamentul solicitat pe anul respectiv şi nedistribuit până la data înaintării în grad se distribuie din modelul celui prevăzut pentru ofiţeri.

    ART. 20
    Ofiţerii şi agenţii de poliţie înaintaţi la gradul următor, pe lângă echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament aferent corpului din care fac parte, primesc, în natură, la data avansării, accesoriile corespunzătoare noilor grade şi articolele de echipament, după caz, astfel:
    a) pentru ofiţeri - 3 perechi de suporţi de grad profesional pentru umăr şi două perechi de epoleţi cu grad profesional, iar pentru poliţiştii avansaţi de la gradul de inspector principal la subcomisar se asigură în plus o şapcă din stofă, un costum din stofă (sacou cu 2 pantaloni), care are montate accesoriile prevăzute în structura normelor din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi o şapcă cu două coafe impermeabilă. Pentru femei se poate asigura o pălărie în loc de şapcă din stofă şi fustă în loc de un pantalon.
    b) pentru agenţi - 3 perechi de suporţi de grad profesional pentru umăr şi două perechi de epoleţi cu grad profesional.


    ART. 21
    Ataşaţilor de afaceri interne/ofiţerilor de legătură, ofiţerilor şi agenţilor trimişi la studii sau cu misiuni în străinătate, în situaţia în care echipamentul necesar depăşeşte echivalentul valoric al cotei-părţi anuale la care au dreptul, pot primi la plecare, cu anticipaţie pentru anul următor, pe bază de raport scris aprobat de şeful unităţii la care sunt alocaţi la drepturi, echipamentul necesar desfăşurării activităţii.


    &3. Drepturile la mutarea în altă structură/armă, cu şi fără schimbarea culorii uniformei
    ART. 22
    (1) Ofiţerii şi agenţii mutaţi din structurile de poliţie în structurile militare din Ministerul Afacerilor Interne sau ale sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care la data mutării nu au primit drepturile de echipament în natură sau în bani, beneficiază de la unitatea din care se mută de echivalentul valoric al cotei-părţi anuale calculat pentru numărul de luni lucrate, inclusiv luna în care au fost mutaţi, dacă au lucrat cel puţin o zi în luna respectivă.
    (2) În situaţia în care la data mutării se constată că au fost acordate drepturi de echipament în plus, faţă de lunile efectiv lucrate, în natură sau în bani, diferenţa se recuperează de către unitatea din care se mută.

    ART. 23
    (1) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii mutaţi din alte structuri ale sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională în structurile de poliţie au dreptul la echivalentul valoric al cotei-părţi anuale calculat pentru lunile efectiv lucrate, mai puţin contravaloarea articolelor care se distribuie o singură dată la încadrare.
    (2) Drepturile se acordă începând cu prima zi a lunii următoare mutării sau din luna în care au fost mutaţi, dacă mutarea s-a realizat începând cu data de 1 a lunii respective.
    (3) În situaţia în care trebuie să li se asigure o uniformă completă li se distribuie echipamentul necesar, pe bază de raport scris, iar valoarea care depăşeşte drepturile anului respectiv se consideră anticipaţie în contul drepturilor de echipament pentru anul următor.


    &4. Drepturi la acordarea gradului profesional şi la reîncadrare
    ART. 24
    (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pentru formarea poliţiştilor şi cei încadraţi din sursă externă în corpul poliţiştilor, la acordarea gradului de ofiţer sau agent, au dreptul, cumulativ, la:
    a) articolele de echipament prevăzute a se distribui numai o singură dată la acordarea gradului, menţionate în coloana nr. 3 a tabelului din anexa la prezentele reguli;
    b) articole de echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute gratuit în normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care au dreptul.

    (2) În cadrul drepturilor prevăzute la alin. (1) lit. b) se asigură cu prioritate articolele de echipament menţionate în coloana nr. 4 a tabelului din anexa la prezentele reguli.
    (3) Diferenţa dintre drepturile de echipament cuvenite şi valoarea echipamentului primit de către absolvenţi se rezolvă de unităţile unde au fost repartizaţi, astfel:
    a) când valoarea echipamentului primit este mai mare, diferenţa se consideră anticipaţie în contul drepturilor viitoare de echipament;
    b) când valoarea echipamentului primit este mai mică, diferenţa se acordă în echipament de către unităţile în care au fost încadraţi.

    (4) În primul trimestru al anului în curs, Direcţia Generală Logistică transmite structurilor care urmează să încadreze absolvenţi şcolarizaţi în instituţiile de învăţământ aparţinând sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională situaţia repartizării numerice a acestora, în vederea asigurării drepturilor de echipament.
    (5) Persoanele încadrate în unităţile de poliţie, care anterior încadrării au mai deţinut calitatea de ofiţer, agent/subofiţer în oricare componentă a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, nu au dreptul la articolele de echipament prevăzute a se distribui numai o singură dată la acordarea gradului.

    ART. 25
    (1) Articolele de echipament prevăzute a se distribui numai o singură dată la acordarea gradului profesional se acordă în anul încadrării, indiferent de data acordării acestuia.
    (2) Echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute gratuit în normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, celor încadraţi din sursă externă şi poliţiştilor reîncadraţi în activitate după cel puţin un an de la data trecerii în rezervă, în anul încadrării, indiferent de data acordării gradului.

    ART. 26
    Poliţiştii luaţi în evidenţă ca rezervişti, care au fost reîncadraţi în acelaşi an calendaristic (1 ianuarie-31 decembrie) în care au fost trecuţi în rezervă şi care la trecerea în rezervă au primit drepturile de echipament pe întregul an, vor primi drepturile de echipament începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. În situaţia în care au primit drepturile numai pentru lunile efectiv lucrate, poliţiştii beneficiază de echivalentul valoric al cotei-părţi anuale calculat pentru lunile efectiv lucrate de la data reîncadrării.

    ART. 27
    (1) Agenţii de poliţie care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior din cadrul sectorului de apărare, ordine publică şi securitate naţională - curs de zi - primesc la intrarea în instituţie, pentru folosinţă în timpul formării, articolele de echipament prevăzute de norma instituţiei respective, încetând aplicarea normei pentru agent.
    (2) Drepturile de echipament se acordă numai pentru lunile efectiv lucrate ca agent, procedându-se astfel:
    a) echipamentul distribuit în natură se consideră legal acordat şi nu se mai recuperează;
    b) contravaloarea anticipaţiilor se recuperează integral de către unitatea care a acordat dreptul.

    (3) Agenţii care nu sunt avansaţi ofiţeri la finalizarea cursurilor primesc în continuare drepturile de echipament conform gradului deţinut.


    &5. Drepturi de echipament restante şi anticipaţii
    ART. 28
    (1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin fişele de evidenţă a drepturilor de echipament şi a căror contravaloare a fost reţinută din echivalentul valoric al cotei-părţi anuale, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.
    (2) Articolele de echipament solicitate şi nedistribuite până la sfârşitul anului de echipare constituie restanţe şi se preiau în fişele de evidenţă a drepturilor de echipament aferente anului următor, asigurându-se cu prioritate.
    (3) După data de 31 decembrie 2024, restanţele în natură se pot acorda şi sub formă bănească, cu excepţia celor acumulate până la 31 decembrie 2024, care se acordă numai în natură.
    (4) Valoarea restanţelor se calculează în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordării.
    (5) Nu se consideră restanţe şi nu se mai acordă articolele de echipament neridicate pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi, calculată de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care avea dreptul, dacă nu se poate dovedi că au fost solicitate în scris în acest interval de timp.

    ART. 29
    (1) Anticipaţiile reprezintă valoarea articolelor de echipament acordată peste echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, aferentă anului în care a fost acordată.
    (2) Acordarea cu anticipaţie a contravalorii articolelor de echipament este strict interzisă.

    ART. 30
    (1) Articolele de echipament din compunerea noilor uniforme se pot acorda cu anticipaţie în următoarele situaţii:
    a) uzarea prematură ca urmare a unor condiţii deosebite de muncă într-o perioadă de timp determinată;
    b) când poliţiştii, datorită conformaţiei fizice şi portului natural al echipamentului, îl uzează mai mult decât în mod normal.

    (2) Aprobarea pentru distribuirea cu anticipaţie a articolelor de echipament se acordă de şeful unităţii, care are şi calitatea de ordonator de credite.
    (3) Contravaloarea articolelor de echipament aprobate a fi distribuite cu anticipaţie se înscrie în fişele de evidenţă a drepturilor de echipament, în rubrica „anticipaţii“ şi se recuperează din drepturile pe anul următor.
    (4) Pentru obţinerea aprobării de distribuire cu anticipaţie a unor articole de echipament, poliţiştii depun rapoarte personale pe cale ierarhică, prin care se angajează că, în cazul încetării raporturilor de serviciu, suportă integral contravaloarea articolelor de echipament ce depăşeşte echivalentul valoric al cotei-părţi anuale cuvenite, în anul în care a intervenit încetarea raporturilor de serviciu, calculat la preţurile din lista de preţuri comunicată de Direcţia Generală Logistică.


    &6. Acordarea drepturilor în cazul detaşărilor, mutărilor sau al distrugerii echipamentului
    ART. 31
    (1) Poliţiştii detaşaţi/împuterniciţi pe funcţii la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne primesc drepturile de echipament de la unitatea de care aparţin (la care sunt alocaţi la drepturi).
    (2) Dacă detaşarea/împuternicirea se face pe o perioadă mai mare de un an, aceştia pot fi alocaţi la drepturi de echipament la unitatea în care sunt detaşaţi.
    (3) Poliţiştii detaşaţi la alte instituţii publice beneficiază de echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament de care au beneficiat anterior detaşării.

    ART. 32
    (1) Unitatea din care a fost mutat poliţistul comunică noii unităţi, în termen de 15 zile calendaristice de la data emiterii actului administrativ, extrasul drepturilor de echipament distribuite, la care se anexează o copie a Fişei de evidenţă a drepturilor de echipament.
    (2) Până la data de 31 martie 2022 şi după data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de situaţia care intervine prima, poliţistului mutat în cursul anului dintr-o unitate în alta i se asigură drepturile de echipament în bani, aferente lunilor efectiv lucrate, de către unitatea din care a fost mutat. Drepturile de echipament neasigurate se distribuie de unitatea în care a fost mutat poliţistul.

    ART. 33
    (1) Este interzisă distribuirea gratuită a unor articole de echipament în locul celor pierdute, distruse sau degradate, cu excepţia cazurilor în care pierderea, distrugerea sau degradarea s-a datorat unor cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate ori în alte asemenea cazuri, în care acestea au fost generate de riscul normal al serviciului, caz fortuit sau de forţă majoră. În aceste situaţii, echipamentul se distribuie gratuit, pe bază de raport scris, avizat de şeful nemijlocit al structurii din care face parte poliţistul şi aprobat de şeful unităţii care are calitatea de ordonator de credite.
    (2) În cazul în care nu se obţine aprobarea de distribuire gratuită a echipamentului, iar poliţistul a beneficiat de toate drepturile de echipament în limita echivalentului valoric al coteipărţi anuale, articolele de echipament se distribuie, potrivit cererii poliţistului, contra cost, la preţurile din lista de preţuri comunicată de Direcţia Generală Logistică sau cu anticipaţie.
    (3) În cazul articolelor de echipament din structura normelor nr. 3-5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pierdute, distruse sau degradate se aplică prevederile legislaţiei incidente răspunderii materiale.


    &7. Rezolvarea drepturilor la încetarea raporturilor de serviciu, pe perioada suspendării sau în caz de deces
    ART. 34
    (1) Data încetării/suspendării drepturilor de echipament ale poliţiştilor se consideră prima zi a lunii următoare celei în care a survenit încetarea/suspendarea raporturilor de serviciu, dacă în luna respectivă au lucrat cel puţin o zi.
    (2) Drepturile de echipament se lichidează astfel:
    a) dacă a fost distribuit echipament în natură, se consideră legal acordat şi nu se mai recuperează;
    b) dacă nu au fost distribuite articolele de echipament, se acordă numai echivalentul în bani al drepturilor calculate pentru lunile efectiv lucrate;
    c) articolele de echipament primite pe bază de raport, ce constituie anticipaţie pentru anul următor, se recuperează integral de la beneficiari prin achitarea contravalorii la preţurile din lista de preţuri comunicată de Direcţia Generală Logistică;
    d) drepturile de echipament acordate în bani, care depăşesc echivalentul valoric al cotei-părţi anuale aferente lunilor efectiv lucrate, cu excepţia intervenirii decesului, se recuperează integral.


    ART. 35
    (1) Pentru lichidarea drepturilor de echipament, la încetarea raporturilor de serviciu, în mod obligatoriu, în toate cazurile, se operează în Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament situaţia drepturilor pe anul respectiv, ţinându-se cont simultan de următoarele:
    a) drepturile de echipament cuvenite pentru lunile efectiv lucrate, din anul respectiv, precum şi valoarea restanţelor din ultimii 3 ani, calculate la valoarea financiară a cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament în vigoare la încetarea raporturilor de serviciu;
    b) valoarea articolelor de echipament distribuite în natură, precum şi drepturile de echipament în bani, primite până la data încetării raporturilor de serviciu;
    c) valoarea eventualelor anticipaţii acordate.

    (2) Diferenţa rezultată dintre valoarea drepturilor de echipament cuvenite pentru lunile efectiv lucrate şi valoarea articolelor de echipament distribuite în natură şi/sau în bani, atunci când aceasta din urmă este mai mică, constituie drepturile de echipament la încetarea raporturilor de serviciu.

    ART. 36
    (1) În caz de deces, urmaşii poliţiştilor decedaţi în timpul activităţii primesc valoarea echipamentului restant pe ultimii 3 ani, precum şi valoarea cotei-părţi anuale din drepturile ce li se cuvin, până inclusiv în luna când a intervenit decesul. La solicitarea scrisă a urmaşilor adresată unităţii de poliţie cu competenţă teritorială şi aprobată de ordonatorul de credite, la care se anexează copia actului de deces, se poate asigura gratuit, pentru poliţistul decedat, o uniformă pentru înhumare, constituită din articole de echipament din compunerea uniformei de reprezentare şi ceremonialuri.
    (2) În situaţia în care valoarea drepturilor de echipament acordată până la data decesului depăşeşte drepturile prevăzute la alin. (1), diferenţele nu se mai recuperează.
    (3) Scăderea din evidenţa contabilă a articolelor de echipament se face cu bon de consum.


    &8. Obligaţiile poliţiştilor la încetarea raporturilor de serviciu
    ART. 37
    La trecerea în rezervă a poliţiştilor, unităţile sunt obligate să le aducă la cunoştinţă, sub semnătură pe fişa de lichidare, următoarele obligaţii:
    a) să nu înstrăineze prin donare, vânzare sau sub alte forme uniforma;
    b) să nu modifice articolele de echipament de care dispun.



    &9. Rezolvarea drepturilor de echipament ale poliţiştilor puşi la dispoziţie sau suspendaţi din funcţie
    ART. 38
    Poliţiştilor luaţi în evidenţă ca rezervişti prin demisie, pentru abateri grave sau în urma unei hotărâri judecătoreşti le este interzis portul uniformei primite anterior datei de trecere în rezervă.

    ART. 39
    (1) Poliţiştii puşi la dispoziţie, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care sunt judecaţi în stare de libertate ori liberaţi provizoriu pe cauţiune, dar care îndeplinesc anumite sarcini şi atribuţii de serviciu, beneficiază în continuare de drepturile de echipament ce li se cuvin conform normelor din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Poliţiştii suspendaţi din funcţie ca urmare a arestării preventive nu mai beneficiază de drepturile de echipament începând cu data suspendării.
    (3) Atunci când s-au dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, precum şi în cazul încetării procesului penal, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive care atestă achitarea lor, se procedează astfel:
    a) poliţistul beneficiază de toate drepturile de echipament avute la data punerii la dispoziţie sau suspendării, inclusiv de compensare a celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie sau suspendării, în cuantumul aferent anului în care îndeplinea condiţiile;
    b) dacă pe timpul punerii la dispoziţie sau suspendării a intervenit demisia sau pensionarea poliţistului, la data repunerii în drepturile anterioare, acesta beneficiază de toate drepturile de echipament cuvenite, în cuantumul aferent anului în care îndeplinea condiţiile, inclusiv pentru luna în care i-au încetat raporturile de serviciu.

    (4) Poliţiştii cărora le-au încetat raporturile de serviciu în urma unei hotărâri de condamnare rămase definitivă, chiar dacă au beneficiat de suspendarea executării pedepsei, amnistie sau graţiere, nu mai au dreptul la echipament.
    (5) Pe timpul suspendării raportului de serviciu din iniţiativa poliţiştilor, aceştia nu mai beneficiază de drepturile de echipament, începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit suspendarea, dacă în luna în care şi-au suspendat raporturile de serviciu au cel puţin o zi lucrată. La reluarea activităţii, aceştia primesc drepturile începând cu luna următoare celei în care le-a încetat suspendarea.
    (6) Poliţiştii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale beneficiază de echivalentul valoric al cotei-părţi anuale de echipament de care au beneficiat anterior alegerii.
    (7) Poliţiştii, pe timpul concediului pentru incapacitate temporară de muncă, concediului de maternitate, concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, concediului pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, concediului pentru îngrijirea copilului cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, acordate conform legii, precum şi pe timpul concediului de acomodare, primesc integral valoarea financiară neimpozabilă, actualizată a normei de echipament de care au beneficiat anterior acordării concediului.

    B. Normele pentru echiparea studenţilor şi elevilor instituţiilor de învăţământ (normele nr. 3 şi 4 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)
    ART. 40
    (1) Din articolele de echipament prevăzute în normele nr. 3 şi 4 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se constituie următoarele uniforme:
    a) de oraş;
    b) de instruire.

    (2) La intrarea în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ sau în alte unităţi de învăţământ pentru formarea poliţiştilor, studenţilor şi elevilor din anul I li se distribuie echipament nou.

    ART. 41
    Echiparea studenţilor şi elevilor aparţinând altor ministere, precum şi a celor din alte ţări, care urmează cursurile instituţiilor de învăţământ pentru formarea poliţiştilor, se realizează conform actelor normative şi convenţiilor încheiate.


    C. Alte norme pentru asigurarea cu echipament specific (norma nr. 5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)
    ART. 42
    Articolele de echipament prevăzute în norma nr. 5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fără durată de serviciu, ca inventar de unitate, se propun pentru declasare şi casare şi se înlocuiesc atunci când din cauza uzurii normale nu mai pot fi folosite în scopul căruia îi sunt destinate.

    ART. 43
    Pentru activităţi şi misiuni speciale, la nivelul unităţilor se pot constitui câte 5 uniforme de reprezentare şi ceremonialuri, 5 uniforme de serviciu, precum şi 5 rânduri de echipament specific formaţiunilor de poliţie, cu regim de garderobă. Utilizarea acestora este aprobată de ordonatorul de credite.


    CAP. III
    Dispoziţii privind achiziţionarea şi distribuirea articolelor de echipament
    &1. Asigurarea drepturilor de echipament
    ART. 44
    Poliţiştii solicită şi primesc echipament de poliţie numai de la unităţile în care sunt încadraţi sau la care sunt alocaţi la drepturi de echipament.

    ART. 45
    (1) Articolele de echipament prevăzute în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se achiziţionează la nivelul inspectoratelor generale şi al unităţilor necuprinse în structura acestora, se repartizează unităţilor subordonate/aflate în coordonare, în funcţie de strategiile anuale de echipare până la data de 31 decembrie 2024, iar ulterior, în raport cu solicitările de echipament ale respectivelor unităţi.
    (2) Articolele de echipament prevăzute în normele nr. 3 şi 4 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se achiziţionează la nivelul instituţiilor de învăţământ.
    (3) Articolele de echipament prevăzute în norma nr. 5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se achiziţionează la nivelul fiecărui ordonator de credite pentru necesităţile personalului propriu şi ale celui aflat în asigurare logistică.

    ART. 46
    (1) Poliţiştilor care au talii excepţionale li se execută la operatorii economici aflaţi în proceduri legale de achiziţie derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituţiile/structurile aflate în subordinea acestuia, pe bază de comenzi individuale şi a măsurătorilor (talii, grosimi sau numere), articolele de echipament care nu corespund din punctul de vedere al măsurilor/mărimilor cu cele executate în producţie de serie.
    (2) Unităţile stabilesc, prin clauze contractuale cu operatorul economic care furnizează echipament, ca acesta să execute gratuit eventualele retuşuri.

    ART. 47
    Articolele de echipament prevăzute în normele nr. 3 şi 4 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se asigură studenţilor şi elevilor de către unităţile/instituţiile de învăţământ din care fac parte, în limita fondurilor aprobate anual de ordonatorii de credite ierarhic superiori pentru aceste naturi de cheltuieli.

    ART. 48
    Echipamentul necesar efectivelor participante la diferite festivităţi se solicită şi se asigură conform instrucţiunilor şi dispoziţiilor emise de organizatori.


    &2. Evidenţa tehnico-operativă şi contabilă a articolelor de echipament
    ART. 49
    (1) Echipamentul pentru poliţişti distribuit în cadrul drepturilor anuale se scade din evidenţa contabilă pe baza bonului de consum, în care se preiau din buletinele de distribuţie-retragere totalul cantităţilor distribuite şi preţurile aferente din evidenţa contabilă a unităţilor.
    (2) Articolele de echipament distribuite se operează în Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament numai la preţurile înscrise în aceasta, stabilite de către Direcţia Generală Logistică.
    (3) Până la stabilirea echivalentului valoric al cotei-părţi anuale de către Direcţia Generală Logistică, articolele de echipament se operează în Fişa de evidenţă a drepturilor de echipament, după cum urmează:
    a) articolele de echipament achiziţionate ce corespund vechilor modele de uniforme prevăzute în structura normelor de echipare anterior intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 985/2021 se evidenţiază la preţurile înscrise în lista de preţuri transmisă de către Direcţia Generală Logistică;
    b) articolele de echipament achiziţionate conform structurii normelor de echipare stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 985/2021 se evidenţiază la preţurile din contabilitatea unităţilor care le distribuie.

    (4) Fişele de evidenţă a drepturilor de echipament se închid la finele anului, stabilindu-se valoarea totală a drepturilor de echipament distribuite, şi, prin comparaţie cu drepturile cuvenite, se calculează valoarea restanţelor sau a eventualelor anticipaţii ce se vor reporta pe fişele de evidenţă a drepturilor de echipament din anul următor.

    ART. 50
    (1) Se scad din evidenţă în momentul distribuţiei articolele de echipament distribuite personalului care participă la misiuni internaţionale, conform precizărilor din nota la pct. VII al normei nr. 5, prevăzută în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Articolele de echipament sau alte materiale de resort, oferite membrilor delegaţiilor străine din structuri similare, aflate în vizită în ţara noastră sau oferite de delegaţiile române cu ocazia vizitelor oficiale efectuate în cadrul relaţiilor de protocol în alte ţări, se scad din evidenţă pe baza bonului de consum, la care se anexează documentele justificative întocmite în conformitate cu prevederile legale în domeniu.

    ART. 51
    (1) Articolele de echipament aflate asupra studenţilor şi elevilor bolnavi de tuberculoză pulmonară, clasaţi „inapt serviciu“, care necesită continuarea tratamentului într-un sanatoriu sau spital, rămân în proprietatea acestora.
    (2) În situaţia în care echipamentul bolnavului de tuberculoză rămâne în unitatea de învăţământ, acesta se distruge prin ardere.
    (3) Scăderea din evidenţa contabilă a echipamentului se face pe baza bonului de consum, la care se anexează dispoziţia zilnică a şefului unităţii pentru trecerea în rezervă a studentului sau elevului ca „inapt serviciu - bolnav de tuberculoză pulmonară“ şi inventarul articolelor de echipament aflate asupra acestuia la internarea în spital/sanatoriu.

    ART. 52
    (1) Pentru studenţii şi elevii decedaţi în timpul cursurilor de învăţământ se asigură, la cerere, o ţinută nouă, de oraş, completă, în funcţie de anotimp.
    (2) Scăderea din evidenţa contabilă a articolelor de echipament se face cu bon de consum, emis în baza dispoziţiei zilnice şi a unui proces-verbal în care se menţionează numărul, data şi emitentul actului de deces.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 53
    (1) Poliţiştii care participă la misiuni în afara teritoriului statului român, cu durata de cel puţin 6 luni, primesc articolele de echipament menţionate la pct. VII al normei nr. 5, prevăzută în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Poliţiştii care execută misiuni în afara teritoriului statului român, altele decât cele prevăzute la alin. (1), participă la respectivele misiuni sau activităţi cu uniformele pe care le au în dotare, asigurate din drepturile de echipament cuvenite.

    ART. 54
    Direcţia Generală Logistică, inspectoratele generale şi unităţile necuprinse în structura acestora pot elabora dispoziţii în legătură cu uniformele şi drepturile de echipament ale poliţiştilor, cu respectarea prevederilor legale şi ale prezentelor reguli pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor.

    ART. 55
    (1) Inspectoratele generale şi unităţile necuprinse în structura acestora pot constitui un stoc de siguranţă la principalele articole prevăzute în normele de echipare, care nu va depăşi 10% din valoarea integrală a necesarului la articolele prevăzute în norme.
    (2) Echipamentul prevăzut de normele din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sezonul cald poate fi achiziţionat cu un an înainte, în proporţie de până la 50% din necesar.

    ANEXA 1

    la Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor
    TABEL
    privind articolele de echipament prevăzute de norme, care se distribuie absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, precum şi celor încadraţi din sursă externă în corpul poliţiştilor, la acordarea gradului profesional de ofiţer sau agent

┌────┬────────────┬────┬───────────────────────────┬──────────┐
│ │Denumirea │ │Cantităţi ce se distribuie │ │
│Nr. │articolului │ ├─────────┬───────────┬─────┤ │
│crt.│de │U/M │O dată │Din │ │Observaţii│
│ │echipament │ │pentru │prevederile│Total│ │
│ │ │ │totdeauna│normelor │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Şapcă din │ │ │ │ │femei se │
│1 │stofă │buc.│1 │1 │2 │poate │
│ │ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │ │pălărie. │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│2 │Căciulă │buc.│ │1 │1 │ │
│ │reprezentare│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│3 │Căciulă │buc.│ │1 │1 │ │
│ │serviciu │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│4 │Şepcuţă/ │buc.│ │1 │1 │ │
│ │Beretă │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Şapcă cu 2 │ │ │ │ │ │
│5 │coafe │buc.│ │1 │1 │ │
│ │impermeabilă│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│6 │Fes │buc.│ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Costum din │ │ │ │ │femei se │
│ │stofă (sacou│ │ │ │ │poate │
│7 │cu 2 │buc.│1 │1 │2 │asigura │
│ │pantaloni) │ │ │ │ │fustă în │
│ │ │ │ │ │ │loc de │
│ │ │ │ │ │ │pantalon. │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│8 │Pulover │buc.│ │1 │1 │ │
│ │reprezentare│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│9 │Pulover │buc │ │1 │1 │ │
│ │serviciu │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│10 │Scurtă │buc.│1 │ │1 │ │
│ │reprezentare│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│11 │Scurtă │buc │ │1 │1 │ │
│ │serviciu │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Impermeabil │ │ │ │ │ │
│12 │pentru │buc.│1 │ │1 │ │
│ │ploaie/ │ │ │ │ │ │
│ │Pardesiu │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│13 │Pelerină │buc.│ │1 │1 │ │
│ │ploaie │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│14 │Bluzon │buc.│ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│15 │Jachetă │buc.│ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Pantaloni │ │ │ │ │ │
│16 │intervenţie/│buc.│ │2 │2 │ │
│ │tactici │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Bluză │ │ │ │ │ │
│17 │intervenţie/│buc.│ │1 │1 │ │
│ │tactică │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│18 │Cămaşă │buc.│2 │ │2 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│19 │Cămaşă-bluză│buc.│2 │ │2 │ │
│ │reprezentare│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│20 │Cămaşă-bluză│buc.│ │2 │2 │ │
│ │serviciu │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│21 │Tricou │buc.│ │2 │2 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Costum │ │ │ │ │ │
│22 │termic │buc.│ │1 │1 │ │
│ │(bluză şi │ │ │ │ │ │
│ │pantalon) │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│23 │Pantofi din │per.│1 │1 │2 │ │
│ │piele │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Pantofi │ │ │ │ │ │
│24 │intervenţie/│per.│ │2 │2 │ │
│ │tactici │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │ │femei se │
│25 │Ghete din │per.│ │1 │1 │pot │
│ │piele │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │ │cizme din │
│ │ │ │ │ │ │piele. │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│26 │Ghete │per.│ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│27 │Cravată │buc.│1 │ │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│28 │Fular │buc.│ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│29 │Mănuşi din │per.│ │1 │1 │ │
│ │piele │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│30 │Mănuşi │per │ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│31 │Curea din │buc.│ │1 │1 │ │
│ │piele │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│32 │Centură │buc.│ │1 │1 │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Suport cu │ │ │ │ │ │
│33 │grad │per.│2 │ │2 │ │
│ │profesional │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Epoleţi cu │ │ │ │ │ │
│34 │grad │per.│2 │ │2 │ │
│ │profesional │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Suport de │ │ │ │ │fiecare │
│35 │grad pentru │per.│1 │ │1 │produs pe │
│ │mânecă │ │ │ │ │care sunt │
│ │ │ │ │ │ │montate │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Set ecusoane│ │ │ │ │Pentru │
│ │pentru │ │ │ │ │fiecare │
│36 │mânecă │buc.│2 │ │2 │produs pe │
│ │(naţional şi│ │ │ │ │care sunt │
│ │al │ │ │ │ │montate │
│ │structurii)*│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │ │fiecare │
│37 │Petliţe │per.│1 │ │1 │produs pe │
│ │ │ │ │ │ │care sunt │
│ │ │ │ │ │ │montate │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Eghiletul │
│ │Eghilet cu │ │ │ │ │se acordă │
│ │accesorii/ │ │ │ │ │pentru │
│38 │Şnur │buc.│1 │ │1 │ofiţeri, │
│ │ceremonie │ │ │ │ │iar şnurul│
│ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ │agenţi. │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │ │femei se │
│39 │Ciorapi │per.│6 │4 │10 │pot │
│ │ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │ │dresuri. │
├────┼────────────┼────┼─────────┼───────────┼─────┼──────────┤
│ │Geantă │ │ │ │ │ │
│40 │transport │buc.│1 │ │1 │ │
│ │echipament │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────┴─────────┴───────────┴─────┴──────────┘


    * Pentru efectivele Poliţiei Române se distribuie 10 buc.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016