Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI DETALIATE din 13 septembrie 2001  privind principiile productiei ecologice pentru plante si produse din plante, animale si produse animaliere, apicultura si produse apicole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULI DETALIATE din 13 septembrie 2001 privind principiile productiei ecologice pentru plante si produse din plante, animale si produse animaliere, apicultura si produse apicole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 640 din 12 octombrie 2001

CAP. 1
Plante si produse vegetale

ART. 1
(1) Principiile stabilite in prezenta anexa se aplica parcelelor, pe o perioada de conversie de minimum 2 ani inainte de insamantare sau plantare ori, in cazul culturilor perene, cu exceptia pajistilor, de minimum 3 ani inainte de prima recoltare a produselor stipulate la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta. Organismele de inspectie si certificare, cu aprobarea A.N.P.E., decid ca aceste perioade sa fie marite sau reduse, avand in vedere utilizarea anterioara a parcelelor.
(2) Perioada de conversie se reduce la minim in cazurile in care parcelele respective au fost tratate cu un produs care nu figureaza in anexa nr. 2 la titlul "Fertilizatori si amelioratori ai solului", dar care a fost folosit in cadrul unor actiuni de combatere a unei maladii sau a unui daunator, initiate de directiile judetene fitosanitare. Aceasta reducere se acorda de A.N.P.E. pe anumite parcele si pentru o cultura determinata. Reducerea perioadei de conversie este conditionata de respectarea urmatoarelor conditii:
a) parcelele erau deja convertite sau erau in curs de conversie la agricultura ecologica;
b) reziduurile de la produsele pentru protectia plantelor sunt prezente in cantitati nesemnificative in sol si in plante, in cazul plantelor perene;
c) recolta obtinuta, care a fost supusa unui tratament cu produse chimice, nu se comercializeaza cu specificarea "produs ecologic".
ART. 2
(1) Fertilitatea si activitatea biologica a solului trebuie mentinute si ameliorate prin:
a) cultivarea de plante leguminoase, plante pentru ingrasaminte verzi sau plante cu inradacinare adanca in cadrul unui asolament corespunzator;
b) incorporarea de substante ecologice in sol, sub forma de compost sau nu, provenind de la unitatile producatoare in conformitate cu regulile de productie stabilite in prezentele norme metodologice. Pot fi utilizate produse derivate provenind din fermele de animale, cum ar fi baligarul de curte, daca acestea provin din unitatile de crestere a animalelor care respecta regulile nationale existente sau, in absenta acestora, practicile internationale recunoscute, referitoare la productia animaliera ecologica.
(2) Alte ingrasaminte ecologice sau minerale mentionate in anexa nr. 2 pot fi aplicate numai in masura in care nu este posibila nutritia corespunzatoare a recoltei supuse rotatiei sau ameliorarea solului prin metodele stabilite la alin. (1).
(3) Pentru activarea composturilor se utilizeaza microorganisme sau preparate pe baza de plante. Preparatele biodinamice obtinute din fainuri minerale si ingrasaminte naturale se utilizeaza in scopul mentionat in prezentul alineat.
ART. 3
Bolile, daunatorii si buruienile vor fi combatute prin imbinarea urmatoarelor masuri: alegerea de specii si varietati tolerante sau rezistente, asigurarea unui asolament corespunzator, procedee mecanice si fizice de combatere, protejarea entomofaunei utile prin asigurarea de conditii favorabile, cum ar fi: garduri vii, locuri pentru cuibare, lansare de pradatori, arderea cu flacara a buruienilor.
ART. 4
Plantele comestibile sau parti ale acestora, care cresc in mod natural, colectate din zone agricole si forestiere, sunt considerate ca fiind obtinute dupa metoda de productie ecologica numai daca aceste zone nu au fost tratate cu alte produse decat cele mentionate in anexa nr. 2 pentru o perioada de 3 ani inainte de colectare, iar colectarea lor nu afecteaza echilibrul natural sau biodiversitatea din zona respectiva. Numai in caz de amenintare imediata a recoltei se recurge la produsele mentionate in anexa nr. 2.
ART. 5
In productia de ciuperci se pot utiliza substraturi numai daca acestea sunt alcatuite din urmatoarele componente:
a) ingrasamant natural si excremente de animale, obtinute:
- fie de la fermele care aplica metode de productie ecologica;
- fie prin satisfacerea cerintelor mentionate in anexa nr. 2 la titlul "Fertilizatori si amelioratori ai solului" sau numai pana la 25% din acestea, cand produsele prevazute la prima liniuta nu sunt disponibile. Acest procent este calculat in functie de greutatea tuturor componentelor din substrat (cu exceptia materialului de acoperire si a oricarui adaos de apa), inainte de amestecarea acestor componente;
b) produse de origine agricola, altele decat cele prevazute la lit. a), provenind de la unitati/ferme care aplica metode de productie ecologica;
c) turba netratata chimic;
d) lemn netratat cu produse chimice dupa taiere;
e) produsele minerale enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Fertilizatori si amelioratori ai solului", apa si sol.

CAP. 2
Animale si produse animaliere obtinute de la urmatoarele specii: bovine, bubaline, porcine, ovine, caprine, cabaline si pasari

SECTIUNEA 1
Principii generale

ART. 6
(1) Productia animaliera formeaza o parte integranta a unitatilor/fermelor care practica agricultura ecologica.
(2) Productia animaliera trebuie sa contribuie la echilibrul sistemelor de productie agricola, prin respectarea cerintelor nutritionale ale culturilor si prin imbunatatirea materiei organice a solului. In acest fel poate contribui la stabilirea si mentinerea interdependentei sol-planta, planta-animal si animal-sol. Ca parte a acestui concept, productia in afara solului nu este in conformitate cu regulile stabilite in prezentele norme metodologice.
(3) Prin utilizarea resurselor naturale care pot fi reinnoite - gunoi de grajd, culturi de leguminoase si culturi furajere - sistemul de culturi/ferme de animale si sistemele de pasunat asigura pastrarea fertilitatii solului si ameliorarea acestuia pe termen lung si contribuie la dezvoltarea unei agriculturi durabile.
(4) Cresterea animalelor in cadrul fermelor ecologice reprezinta o activitate legata de pamant. In afara exceptiilor autorizate in prezenta anexa, animalele trebuie sa aiba acces la suprafete de exercitiu in aer liber, iar numarul acestora pe unitatea de suprafata trebuie limitat, pentru asigurarea unui sistem integrat intre productia animaliera si productia vegetala. In acest mod se reduce la minim orice forma de poluare a solului, a apelor de suprafata si a celor freatice. Numarul de animale se stabileste in functie de suprafata disponibila, in scopul evitarii pasunatului intensiv si a eroziunii solului. Utilizarea ingrasamintelor naturale de la aceste animale nu trebuie sa aiba efecte poluante asupra mediului. Regulile detaliate privind utilizarea ingrasamintelor animaliere sunt stabilite in sectiunea a 11-a - Ingrasamintele provenite de la animale.
(5) In fermele ecologice de crestere a animalelor toate animalele din una si aceeasi unitate/ferma de productie trebuie crescute conform regulilor stabilite in prezentele norme metodologice.
(6) Animalele care nu sunt crescute in conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice pot face parte din ferme ecologice, cu mentiunea ca sunt crescute in unitati unde adaposturile si parcelele sunt clar separate de unitatile producatoare, in conformitate cu prezentele norme metodologice, si ca este vorba de specii diferite.
(7) Prin derogare, animalele care nu sunt crescute in conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice folosesc pentru o perioada limitata, in fiecare an, pasunile fermelor ecologice, cu mentiunea ca aceste animale sa provina din cresterea extensiva si totodata sa nu se afle in acelasi timp pe aceeasi pasune cu animalele din ferma ecologica. Incarcatura de animale nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 170 kg azot/ha/an, conform anexei nr. 4. Aceasta derogare se acorda la propunerea organismului de inspectie si certificare, avizata de A.N.P.E.
(8) Animalele crescute conform prevederilor prezentelor norme metodologice pot pasuna pe terenul comun, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) pamantul a fost tratat o perioada de cel putin 3 ani numai cu produsele cuprinse in anexa nr. 2;
b) animalele care nu se supun cerintelor prezentelor norme metodologice, dar care folosesc terenul comun, trebuie sa provina dintr-o productie extensiva. Pentru alte specii sau rase necuprinse in prezenta anexa numarul de animale pe hectar trebuie sa corespunda incarcaturii maxime echivalente a 170 kg azot/ha/an, asa cum este prevazut in anexa nr. 4;
c) orice produse animaliere provenite de la animale care au fost crescute conform dispozitiilor prezentelor norme metodologice nu vor fi considerate ca facand parte din productia ecologica, daca animalele folosesc in comun aceeasi pasune cu animalele care nu sunt crescute in conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice. Se excepteaza cazurile in care aceste animale sunt separate de animalele care nu respecta cerintele prezentelor norme metodologice.

SECTIUNEA a 2-a
Conversia

ART. 7
(1) Perioada de conversie a terenului este asociata cu cresterea ecologica a animalelor.
(2) Atunci cand o unitate/ferma de productie este transformata, intreaga suprafata a acesteia destinata furajarii animalelor trebuie sa respecte principiile productiei ecologice, precum si perioadele de conversie stabilite la cap. I cu privire la plante si produse din plante.
(3) Prin derogare de la acest principiu, perioada de conversie poate fi redusa la un an pentru pasuni, traseele exterioare si suprafetele de exercitii in aer liber, utilizate de speciile de animale pentru agrement si companie. Aceasta perioada poate fi redusa la 6 luni in cazul in care terenul respectiv nu a suferit recent tratamente cu alte produse in afara celor mentionate in anexa nr. 2. Aceasta derogare se autorizeaza de catre organismele de inspectie si certificare, cu aprobarea A.N.P.E.

SECTIUNEA a 3-a
Conversia animalelor si a produselor animaliere

ART. 8
(1) Daca produsele animaliere sunt vandute ca produse ecologice, animalele vor fi crescute conform regulilor stabilite in prezentele norme metodologice pe o perioada de cel putin:
a) 12 luni, pentru cabaline, bovine si bubaline pentru productia de carne si, in orice caz, nu mai mult de trei sferturi din durata lor de viata;
b) 6 luni, pentru rumegatoare mici si pentru porci;
c) 6 luni, in cazul animalelor pentru productia de lapte;
d) 10 saptamani, pentru pasarile destinate productiei de carne, achizitionate inainte de a avea varsta de 3 zile;
e) 6 saptamani, pentru pasarile destinate productiei de oua.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) viteii si rumegatoarele mici pentru productia de carne, care sunt vandute ca produse ecologice, daca:
a) provin din productia extensiva;
b) sunt crescute in unitati/ferme de productie ecologica pana in momentul vanzarii sau sacrificarii, pentru o perioada minima de 6 luni pentru vitei si de doua luni pentru rumegatoare mici;
c) originea lor este in conformitate cu conditiile prevazute la art. 10 alin. (4) lit. d) si e).

SECTIUNEA a 4-a
Conversia simultana

ART. 9
Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (1) si art. 11 alin. (2) si (4), cand exista conversie simultana a unitatii de productie in totalitate, incluzand animalele, pasunile si/sau orice teren utilizat pentru furajarea animalelor, perioada totala de conversie combinata pentru animale, pasuni si/sau orice teren utilizat pentru furajarea animalelor poate fi redusa la 24 de luni, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) derogarea se aplica numai animalelor si descendentilor lor care existau deja si terenurilor utilizate pentru producerea furajelor, pasunilor, inainte de inceperea conversiei;
b) furajele provin, in principal, din aceeasi unitate de productie.

SECTIUNEA a 5-a
Originea animalelor

ART. 10
(1) La alegerea speciilor si a raselor se tine seama de capacitatea animalelor de a se adapta la conditiile locale, de vitalitatea si de rezistenta lor la boli. Rasele de animale sunt selectate, cu prioritate, dintre cele indigene, pentru evitarea bolilor specifice sau a problemelor de sanatate asociate catorva rase sau specii utilizate in productia intensiva.
(2) Animalele trebuie sa provina din unitati/ferme de productie care respecta regulile de productie stabilite la art. 4 si 5 din ordonanta de urgenta si in prezenta anexa, privind diferitele tipuri de crestere a animalelor. Acest sistem de productie se aplica pe toata durata de viata a acestor animale.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), animalele existente in unitatile/fermele de productie animaliera, care nu respecta regulile stabilite in prezentele norme metodologice, fac obiectul conversiei, cu aprobarea organismelor de inspectie si certificare si cu acordul A.N.P.E.
(4) Cu aprobarea organismelor de inspectie si certificare si cu acordul A.N.P.E., in conditiile in care o cireada sau o turma este formata pentru prima data si in absenta unui numar suficient de animale crescute dupa metoda de productie ecologica, animalele care nu sunt crescute ecologic se introduc intr-o unitate ecologica de crestere a animalelor in urmatoarele conditii:
a) puicutele destinate productiei de oua vor avea varsta de pana la 18 saptamani;
b) puii destinati productiei de carne vor avea varsta de maximum 3 zile in momentul in care parasesc unitatea de productie in care au fost produsi;
c) bivolii vor avea varsta de maximum 6 luni;
d) viteii si manjii crescuti conform regulilor stabilite in prezentele norme metodologice, imediat ce au fost intarcati si avand varsta de maximum 6 luni;
e) mieii si iezii crescuti conform regulilor stabilite in prezentele norme metodologice, imediat ce au fost intarcati si avand varsta de maximum 45 de zile;
f) purceii crescuti conform regulilor stabilite in prezentele norme metodologice, imediat ce au fost intarcati si cantarind maximum 25 kg.
(5) Reinnoirea ori reconstituirea cirezii sau turmei este autorizata de organismul de inspectie si certificare, cu acordul A.N.P.E., atunci cand nu sunt disponibile animale crescute ecologic, in urmatoarele conditii:
a) mortalitatea ridicata a animalelor este cauzata de boli sau catastrofe;
b) puicutele destinate productiei de oua vor avea varsta maxima de 18 saptamani;
c) puii de gaina destinati productiei de carne vor avea maximum 3 zile si purceii intarcati vor cantari maximum 25 kg.
(6) In cazul in care nu sunt disponibile animale crescute ecologic, reinnoirea ori reconstituirea cirezii sau a turmei se face anual cu animale femele, din care maximum 10% cabaline, bovine si bivolite adulte si 20% porcine, ovine si caprine adulte, cu autorizarea organismelor de inspectie si certificare.
(7) Procentele stabilite la alin. (6) nu se aplica unitatilor/fermelor de productie care au un efectiv mai mic de 10 cabaline sau bovine ori mai putin de 5 porcine, ovine sau caprine. Pentru aceste unitati orice reinnoire de genul celei mentionate mai sus este limitata la maximum un animal pe an.
(8) Aceste procente pot fi marite pana la 40% cu avizul organismelor de inspectie si certificare, dupa o extindere a cresterii animalelor in cadrul unitatii/fermei, dupa o schimbare a rasei sau dupa o noua specializare animaliera.
(9) Masculii destinati reproducerii pentru crestere sunt adusi din unitati/ferme de productie conventionale, cu conditia ca ulterior acestia sa fie crescuti si hraniti conform regulilor stabilite in prezentele norme metodologice.
(10) Animalele provenind din unitati/ferme care nu respecta prezentele norme metodologice, conform conditiilor si restrictiilor stabilite la alin. (3)-(9), vor respecta perioadele stabilite la art. 8 alin. (1), daca produsele urmeaza sa fie vandute ca provenind din productia ecologica; in aceste perioade toate regulile stabilite in prezentele norme metodologice vor fi respectate.
(11) In cazul in care animalele sunt obtinute in unitati/ferme care nu respecta prezentele norme metodologice, se acorda o atentie deosebita masurilor privind sanatatea animalelor. Organismele de inspectie si certificare, cu acordul A.N.P.E., in functie de conditiile locale, pot aplica masuri speciale, cum ar fi sortarea si perioadele de carantina.

SECTIUNEA a 6-a
Furajarea

ART. 11
(1) Furajarea animalelor este o conditie de calitate a productiei, respectand cerintele nutritionale ale animalelor in diferite stadii ale dezvoltarii lor. Practicile de ingrasare sunt autorizate in masura in care sunt reversibile in orice stadiu al procesului de crestere. Hranirea in exces a animalelor este interzisa.
(2) Animalele sunt hranite cu furaje obtinute din agricultura ecologica.
(3) Animalele sunt crescute conform regulilor stabilite in prezenta anexa; de preferat, ele sunt hranite cu furaje produse in propria ferma si, in cazul in care acest lucru nu este posibil, se utilizeaza furaje din alte unitati/ferme care respecta regulile productiei ecologice.
(4) Furajul in conversie utilizat in ratiile medii este de maximum 30%. In cazul in care cand furajele in conversie provin dintr-o unitate proprie, acest procent poate fi ridicat pana la 60%.
(5) Furajarea animalelor tinere se realizeaza pe baza de lapte natural, de preferinta lapte matern. Toate mamiferele vor fi hranite cu lapte natural pe o perioada de 3 luni pentru bovine, bubaline si cabaline, 45 de zile pentru ovine si caprine si 40 de zile pentru porcine.
(6) Daca este cazul, A.N.P.E. indica arealele sau regiunile in care se practica transhumanta, fara a aduce prejudicii prevederilor privind furajarea animalelor, stabilite in prezenta anexa.
(7) Pentru erbivore sistemele de crestere se bazeaza pe utilizarea la maximum a pasunilor in functie de disponibilitatea acestora in diferite perioade ale anului. Minimum 60% din materia uscata din ratiile zilnice va cuprinde furaje grosiere, proaspete sau uscate ori insilozate. Organismele de inspectie si certificare, cu acordul A.N.P.E., pot aproba o reducere cu 50% pentru animalele in lactatie, pe o perioada maxima de 3 luni pentru fiecare lactatie.
(8) Prin derogare de la prevederile alin. (2), procentul maxim de furaje conventionale aprobat pe an este de 10% pentru erbivore si de 20% pentru alte specii. Aceste valori sunt calculate anual, in procente din materia uscata a furajelor de provenienta agricola. Procentul maxim aprobat de furaje conventionale in ratia zilnica, cu exceptia perioadei de transhumanta, va fi de 25%, calculat ca procent din materia uscata.
(9) Prin derogare de la prevederile alin. (8), cand productia de furaje este compromisa ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, organismele de inspectie si certificare pot aproba pe o perioada limitata, pentru o anumita zona, folosirea unui procent mai mare de furaje conventionale.
(10) Pentru pasari furajele utilizate in stadiul de ingrasare trebuie sa contina cel putin 65% cereale.
(11) Furajele proaspete, uscate sau insilozate trebuie adaugate la ratia zilnica pentru porci si pasari.
(12) Produsele prevazute in anexa nr. 2 la titlul "Aditivi alimentari pentru animale, anumite substante utilizate in alimentatia animalelor si auxiliari de fabricatie utilizati pentru furaje", pct. I.5 si pct. III. 1, se utilizeaza ca aditivi si ca auxiliari de fabricatie pentru insilozare.
(13) Materiile prime conventionale care se utilizeaza ca furaje de origine vegetala in furajarea animalelor sunt prevazute in anexa nr. 2 la titlul "Materii prime pentru prepararea furajelor", pct. I, sub rezerva limitelor cantitative impuse in prezenta anexa, si sunt pregatite fara utilizarea solventilor chimici.
(14) Materiile prime furajere de origine animala cuprinse in anexa nr. 2 la titlul "Materii prime pentru prepararea furajelor", pct. II, se utilizeaza in hrana sub rezerva limitelor cantitative stabilite in prezenta anexa.
(15) Pentru satisfacerea cerintelor nutritionale ale animalelor, in furajarea animalelor se utilizeaza produsele enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Materii prime pentru prepararea furajelor", pct. III, si la titlul "Aditivi alimentari pentru animale, anumite substante utilizate in alimentatia animalelor si auxiliari de fabricatie utilizati pentru furaje", pct. I.1 si I.2.
(16) Numai produsele enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Aditivi alimentari pentru animale, anumite substante utilizate in alimentatia animalelor si auxiliari de fabricatie utilizati pentru furaje", pct. I.3, I.4, I.6, II si III, se utilizeaza in furajarea animalelor in scopurile indicate pentru categoriile mentionate. Antibioticele, coccidiostaticile, medicamentele de uz veterinar, stimulentii de crestere sau alte substante destinate stimularii cresterii ori productiei nu se utilizeaza in furajarea animalelor.
(17) Se interzice utilizarea organismelor modificate genetic si a derivatelor lor in obtinerea de furaje, materii prime, furaje compuse, aditivi furajeri, auxiliari de fabricatie pentru furaje si de alte produse utilizate in furajarea animalelor.

SECTIUNEA a 7-a
Prevenirea bolilor si tratamentul veterinar

ART. 12
(1) Prevenirea bolilor in productia animaliera ecologica se bazeaza pe urmatoarele principii:
a) selectarea corespunzatoare a raselor sau speciilor de animale conform art. 10;
b) aplicarea practicilor de crestere a animalelor, corespunzator cerintelor fiecarei specii, incurajand rezistenta ridicata la boli si prevenirea infectiilor;
c) utilizarea furajelor de calitate, asigurarea unei miscari curente si accesul la pasuni, in scopul stimularii imunitatii naturale a animalului;
d) asigurarea unei densitati corespunzatoare a animalelor, evitandu-se astfel suprglomerarea si orice alte probleme de sanatate care pot rezulta din aceasta.
(2) Principiile stabilite la alin. (1) trebuie sa limiteze problemele de sanatate ale animalelor, astfel incat acestea sa poata fi controlate, in principal, prin prevenire.
(3) Atunci cand un animal se imbolnaveste sau este ranit, acesta trebuie tratat imediat si izolat in adaposturi corespunzatoare.
(4) Utilizarea medicamentelor de uz veterinar in cresterea animalelor prin metodele de productie ecologica se bazeaza pe respectarea urmatoarelor principii:
a) produsele fitoterapeutice, produsele homeopatice, precum si oligoelementele si produsele enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Materii prime pentru prepararea furajelor", pct. III, se utilizeaza de preferinta in locul medicamentelor de uz veterinar alopatice chimice de sinteza sau al antibioticelor, cu conditia ca ele sa aiba un efect terapeutic real pentru speciile de animale carora li se adreseaza si pentru starea de sanatate careia ii este destinat tratamentul;
b) atunci cand utilizarea produselor mentionate mai sus nu este eficienta sau daca produsele nu sunt eficiente in combaterea unei boli ori in tratarea ranilor si tratamentul animalelor este indispensabil pentru evitarea suferintei sau a chinului acestuia, este posibil sa se recurga la medicamente veterinare alopatice chimice de sinteza sau la antibiotice, numai sub responsabilitatea medicului veterinar;
c) utilizarea medicamentelor de uz veterinar alopatice chimice de sinteza sau a antibioticelor in tratamentele preventive este interzisa.
(5) In completarea principiilor de mai sus se aplica urmatoarele reguli:
a) este interzisa utilizarea substantelor de stimulare a cresterii sau a productiei, precum si utilizarea hormonilor ori a altor substante similare pentru controlul reproducerii sau in alte scopuri. Hormonii se administreaza numai unui animal determinat in cadrul unui tratament veterinar curativ;
b) sunt autorizate tratamentele veterinare ale animalelor sau tratarea cladirilor, echipamentelor si instalatiilor, conform legislatiei nationale, inclusiv utilizarea de medicamente veterinare imunologice, atunci cand o afectiune a fost depistata intr-o anumita zona in care este amplasata unitatea/ferma de productie.
(6) Atunci cand se utilizeaza medicamente de uz veterinar se indica clar tipul produsului, precum si detaliile privind diagnosticul, posologia, metoda de administrare, durata tratamentului si termenul de retragere legal. Aceste informatii trebuie comunicate organismelor de inspectie si certificare inainte ca animalele sau produsele animaliere sa fie comercializate ca produse ecologice. Animalele tratate trebuie sa fie clar identificate, individual in cazul animalelor mari, individual sau pe loturi, in cazul pasarilor si al animalelor mici.
(7) Perioada de asteptare intre ultima administrare, in conditii normale de utilizare, a medicamentelor veterinare alopatice aplicate unui animal si productia de produse alimentare provenind de la acest animal, cu referire la modul de productie ecologica, este dubla fata de perioada de asteptare legala sau, in cazul in care aceasta perioada nu este specificata, ea este de minimum 48 de ore.
(8) Daca un animal sau un grup de animale primeste intr-un an doua sau maximum trei tratamente pe baza de medicamente veterinare alopatice chimice de sinteza sau de antibiotice, cu exceptia vaccinurilor, tratamentelor pentru paraziti si a planurilor de eradicare obligatorii, aceste animale sau produsele obtinute de la acestea nu pot fi vandute ca produse ecologice. Animalele respective trebuie sa parcurga perioada de conversie conform art. 7, 8 si 9, cu acordul organismului de inspectie si certificare.

SECTIUNEA a 8-a
Managementul cresterii animalelor, transportul si identificarea produselor animaliere

ART. 13
(1) Reproducerea animalelor crescute ecologic se bazeaza pe metode naturale. Este permisa inseminarea artificiala, dar alte forme de reproducere artificiala sau asistata sunt interzise.
(2) Operatiile privind aplicarea benzilor elastice la cozile oilor, taierea cozilor, taierea dintilor, retezarea ciocurilor si a coarnelor nu trebuie efectuate sistematic in fermele/unitatile ecologice. O parte din aceste operatii se autorizeaza de organismele de inspectie si certificare, din motive de siguranta sau daca ele urmaresc imbunatatirea starii de sanatate, bunastarea sau igiena animalelor. Aceste operatii trebuie efectuate la varsta cea mai potrivita de catre personal calificat, astfel incat suferinta animalelor sa fie redusa la minim.
(3) Castrarea fizica este permisa pentru asigurarea calitatii produselor si mentinerea practicilor traditionale de productie (de exemplu: porcii pentru carne, taurasii, claponii etc.) si numai in conditiile mentionate in ultima fraza a alin. (2).
(4) Este interzisa tinerea animalelor in stare legata. Prin derogare de la acest principiu, organismele de inspectie si certificare autorizeaza aceasta practica pentru animalele individuale, in baza unei motivari facute de operator privind necesitatea acestei operatiuni din motive de siguranta sau de bunastare, si legarea se face numai pentru o perioada limitata.
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), vitele se leaga in adaposturi, cu mentiunea ca sunt prevazute plimbari ale acestora, iar cresterea se face, respectandu-se cerintele de bunastare, cu asternuturi de paie corespunzatoare, precum si cu gestionare individuala. Aceasta derogare poate fi aprobata de organismele de inspectie si certificare.
(6) Prin derogare, bovinele din fermele mici se leaga atunci cand nu este posibila tinerea acestora in grupuri, corespunzatoare cerintelor comportamentului lor, cu conditia ca ele sa aiba de cel putin doua ori pe saptamana acces la pasuni, la traseele exterioare si la suprafetele de exercitiu in aer liber. Derogarea se poate aproba de organismele de inspectie si certificare.
(7) Cand animalele sunt crescute in grupuri, marimea grupului se stabileste in functie de stadiul lor de dezvoltare si de necesitatile comportamentale ale speciilor respective. Este interzisa tinerea animalelor in conditii sau sub diete care le provoaca anemie.
(8) Pentru pasari varsta minima de sacrificare este de: 81 de zile pentru gaini, 150 de zile pentru claponi, 49 de zile pentru ratele Pekin, 70 de zile pentru ratele femele Muscovy, 84 de zile pentru ratele masculi Muscovy, 92 de zile pentru ratele Mallards, 94 de zile pentru bibilici, 140 de zile pentru curcani si pentru gastele pentru carne. In cazurile in care operatorii nu aplica aceste varste minime de sacrificare, ei trebuie sa recurga la rase cu crestere lenta.

SECTIUNEA a 9-a
Transportul animalelor

ART. 14
(1) Transportul animalelor se efectueaza astfel incat sa limiteze stresul suferit de acestea. Incarcarea si descarcarea lor trebuie efectuate cu grija si fara a se folosi nici un fel de stimulare electrica pentru a constrange animalele. Este interzisa utilizarea oricaror tranchilizante alopatice inaintea si in timpul transportului.
(2) Pana la sacrificare si in timpul acesteia animalele trebuie manipulate astfel incat stresul lor sa fie redus la minimum.

SECTIUNEA a 10-a
Identificarea produselor animaliere

ART. 15
Animalele si produsele animaliere se identifica in toate stadiile de productie, prelucrare, transport si comercializare.

SECTIUNEA a 11-a
Ingrasamintele provenite de la animale

ART. 16
(1) Cantitatea totala de ingrasaminte pe unitate/ferma nu poate depasi echivalentul a 170 kg azot/hectar/an pe suprafata agricola utilizata. Acolo unde este cazul densitatea totala a animalelor se reduce pentru a se evita depasirea limitei stabilite.
(2) Pentru determinarea densitatii corespunzatoare a animalelor unitatile de vita mare echivalente cu 170 kg azot/hectar/an pe suprafata agricola utilizata pentru diferite categorii de animale, se pot stabili de A.N.P.E., luandu-se ca referinta datele prevazute in anexa nr. 4.
(3) Orice abatere de la aceste valori trebuie justificata. Aceasta cerinta se refera doar la calcularea numarului maxim de animale in scopul asigurarii nedepasirii limitei de 170 kg azot/hectar/an, fara a se aduce prejudicii densitatii animaliere pentru sanatatea si bunastarea acestora, dupa cum este stabilit la art. 17, 18, 19 si 20 si in anexa nr. 5.
(4) Unitatile/fermele agricole ecologice pot stabili colaborari cu alte unitati/ferme care respecta prevederile prezentelor norme metodologice, in scopul distribuirii surplusului de ingrasaminte rezultate din productia ecologica. Limita maxima de 170 kg azot/hectar/an de suprafata agricola utilizata se calculeaza cu acordul tuturor unitatilor/fermelor de productie ecologica implicate intr-o astfel de cooperare.
(5) Se pot stabili limite mai mici decat cele specificate la alin. (1)-(4), luandu-se in considerare caracteristicile suprafetei respective, aplicarea altor ingrasaminte pe baza de azot pe suprafata respectiva si preluarea azotului din sol de catre culturi.
(6) Echipamentele destinate depozitarii ingrasamintelor provenite de la animale trebuie sa aiba capacitatea de a impiedica poluarea apei prin scurgeri directe sau prin scurgeri si infiltrari in sol.
(7) Pentru a se asigura o buna administrare a ingrasamintelor capacitatea echipamentelor destinate depozitarii ingrasamintelor provenite de la animale trebuie sa depaseasca capacitatea de depozitare a acestora necesara pentru perioada cea mai lunga a anului, cand se poate intampla ca folosirea ingrasamintelor pentru sol sa fie necorespunzatoare sau nepotrivita, in cazurile in care unitatea de productie este amplasata intr-o zona desemnata sensibila la nitrati.

SECTIUNEA a 12-a
Zonele de miscare libera si adaposturile animalelor

ART. 17
(1) Conditiile de adapostire a animalelor trebuie sa corespunda cerintelor lor biologice, fiziologice si etologice. Adaposturile trebuie sa fie bine izolate termic, ventilate natural si iluminate astfel incat sa asigure animalelor un microclimat de confort, cu temperatura si umiditate optime, curenti de aer adecvati, iar concentratia de gaze si nivelul de pulberi aeromicroflora sa se incadreze in normele de igiena.
(2) Spatiile in aer liber, suprafetele de exercitii in aer liber sau traseele exterioare trebuie sa ofere, in functie de conditiile meteorologice locale si de rasele respective, o protectie suficienta impotriva ploii, vantului, soarelui si temperaturilor extreme.

SECTIUNEA a 13-a
Densitatea de populare a animalelor si masuri pentru evitarea pasunatului excesiv

ART. 18
(1) Adapostirea animalelor nu este obligatorie in zonele in care conditiile climatice corespunzatoare permit ca animalele sa fie tinute in mediul exterior.
(2) Densitatea animalelor in adaposturi trebuie sa garanteze confortul si bunastarea animalelor in functie de rase si de varsta lor. Trebuie avute in vedere nevoile comportamentale ale animalelor, marimea grupului si sexul acestora. Densitatea optima trebuie sa asigure bunastarea animalelor, acestora punandu-li-se la dispozitie un spatiu suficient pentru a sta in picioare in mod natural, pentru a se aseza cu usurinta, pentru a se intoarce, pentru a-si face toaleta, pentru a putea sta in toate pozitiile si a face miscari naturale, cum ar fi sa isi intinda aripile si sa dea din aripi.
(3) Suprafetele minime ale adaposturilor si ale spatiilor de exercitiu in aer liber si alte caracteristici locale de adapostire, destinate diferitelor specii si categorii de animale, sunt stabilite in anexa nr. 5.
(4) In aer liber densitatea de populare a animalelor care se gasesc pe pasuni sau pe alte fanete, terenuri umede ori ierboase sau in alte habitate naturale ori seminaturale trebuie sa fie suficient de scazuta pentru a se evita erodarea solului si exploatarea excesiva a vegetatiei.
(5) Adaposturile, tarcurile, echipamentele si ustensilele trebuie sa fie curatate si dezinfectate astfel incat sa previna toate infectiile incrucisate si dezvoltarea organismelor purtatoare de boli. Numai produsele enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Produse autorizate pentru curatarea si dezinfectia adaposturilor si a instalatiilor de crestere a animalelor" se utilizeaza pentru curatarea si dezinfectia cladirilor si instalatiilor. Fecalele, urina si hrana nemancata sau dispersata trebuie inlaturate ori de cate ori este necesar, pentru a se reduce la minimum mirosurile si pentru a se evita atragerea insectelor si a rozatoarelor.

SECTIUNEA a 14-a
Mamifere

ART. 19
(1) Sub rezerva prevederilor art. 12 alin. (3), mamiferele trebuie sa aiba acces la pasuni, la suprafetele de exercitiu sau la traseele exterioare care sunt partial acoperite si trebuie sa utilizeze aceste zone atata timp cat starea fiziologica a animalului, conditiile meteorologice si starea terenului o permit, cu exceptia cazurilor in care cerintele nationale privind problemele specifice de politie sanitara interzic acest lucru. Erbivorele au acces la pasuni ori de cate ori conditiile permit acest lucru.
(2) In cazurile in care erbivorele au acces la pasuni in perioada de pasunat, iar sistemul de adapostire pe timp de iarna ofera libertate de miscare animalelor, obligatia de a prevedea suprafete de exercitiu in aer liber sau de alergare in camp deschis pe timpul iernii poate fi amanata.
(3) Fara a incalca prevederile ultimei fraze a alin. (1), taurii in varsta de peste un an trebuie sa aiba acces la pasuni sau la suprafetele de exercitiu in aer liber ori la traseele exterioare.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), faza finala de ingrasare a bovinelor, porcinelor, suinelor si ovinelor pentru productia de carne are loc in stabulatie, cu mentiunea ca aceste perioade in care animalele stau in adapost sa nu fie mai mari de o cincime din durata lor de viata si sa nu dureze mai mult de 3 luni.
(5) Adaposturile animalelor trebuie sa aiba podele netede, dar nu alunecoase. Minimum jumatate din suprafata totala a podelelor trebuie sa fie solida si sa nu fie alcatuita din stinghii sau podea tip gratar.
(6) Adaposturile animalelor trebuie sa fie prevazute cu o suprafata de culcare si de odihna confortabila, curata si uscata, suficient de mare, avand o alcatuire solida. Suprafata de odihna este prevazuta cu suprafete de culcare uscate si acoperite cu asternut de paie. Asternutul poate fi constituit din paie sau din alte materiale naturale corespunzatoare. Asternutul poate fi ameliorat si imbunatatit cu produse minerale autorizate ca ingrasamant in agricultura ecologica, conform anexei nr. 2 titlul "Fertilizatori si amelioratori ai solului".
(7) In cresterea viteilor toate exploatatiile trebuie sa respecte legislatia nationala privind protectia acestora. Adapostirea viteilor mai mult de o saptamana in boxe individuale este interzisa.
(8) In ceea ce priveste cresterea porcilor toate exploatatiile trebuie sa respecte dispozitiile nationale, stabilind norme minimale relative la protectia porcilor. Scroafele trebuie sa fie mentinute in grupuri, cu exceptia ultimei perioade de gestatie si pe durata perioadei de alaptare. Purceii nu se tin in adaposturi cu suprafete netede sau in custi. Suprafetele de exercitiu in aer liber trebuie sa permita animalelor sa isi satisfaca nevoile naturale si de ramat. In scopul acestei ultime activitati pot fi utilizate diferite substraturi.

SECTIUNEA a 15-a
Pasari

ART. 20
(1) Pasarile trebuie crescute pe sol si nu pot fi tinute in custi.
(2) Pasarile de apa trebuie sa aibe acces la un parau, elesteu sau lac de fiecare data cand conditiile meteorologice o permit, in scopul respectarii cerintelor privind bunastarea animalelor si conditiile de igiena.
(3) Adaposturile pentru toate pasarile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
a) minimum o treime din suprafata podelei trebuie sa fie solida si nu trebuie sa fie alcatuita din stinghii sau tip gratar. Podelele se acopera cu un asternut din paie, talas, nisip sau rumegus;
b) in adaposturile avicole pentru gainile ouatoare o parte suficienta a suprafetei necesare gainilor trebuie sa fie destinata colectarii dejectiilor;
c) trebuie sa fie prevazute cu locuri de cocotat, de lungime corespunzatoare si in numar corespunzator importantei grupului si taliei pasarilor, astfel cum este prevazut in anexa nr. 5;
d) trebuie sa dispuna de trape de intrare-iesire de marime adecvata si sa aiba o lungime combinata de mai putin de 4 m pe 100 mp suprafata a adapostului. Fiecare adapost pentru pasari cuprinde pana la: 4.800 de gaini; 3.000 de gaini ouatoare; 5.200 de bibilici; 4.000 de rate femele Muscovy sau Pekin; 3.200 de rate masculi Muscovy sau Pekin ori alte rate; 2.500 de claponi, gaste sau curcani. Suprafata totala utilizabila a adaposturilor pentru pasari destinate productiei de carne, pe intreaga unitate de productie, nu trebuie sa depaseasca 1.600 mp.
(4) Pentru gainile ouatoare lumina naturala se completeaza cu lumina artificiala pentru a se asigura zilnic un maximum de 16 ore de luminozitate, cu o perioada continua de odihna nocturna de cel putin 8 ore.
(5) Pasarile trebuie sa aiba acces la trasee exterioare de fiecare data cand vremea permite si de cate ori este posibil, pentru cel putin o treime din durata vietii lor. Aceste suprafete de alergare in aer liber trebuie sa fie acoperite cu vegetatie, sa fie prevazute cu instalatii de protectie si sa permita pasarilor acces liber la un numar corespunzator de jgheaburi cu apa si hrana.
(6) Din motive de sanatate adaposturile trebuie sa fie total golite intre fiecare ciclu de crestere a pasarilor. In timpul acestei perioade adaposturile si instalatiile trebuie sa fie curatate si dezinfectate. La sfarsitul fiecarui ciclu de crestere a unui grup de pasari suprafetele de alergare trebuie sa ramana goale pentru a permite refacerea vegetatiei si din motive de sanatate. Aceste cerinte nu se aplica grupurilor mici de pasari care nu sunt tinute in tarcuri si care sunt libere.

CAP. 3
Apicultura si produsele apicole

SECTIUNEA 1
Principii generale

ART. 21
(1) Apicultura este o activitate importanta care, prin actiunea de polenizare a albinelor, contribuie la protectia mediului si la cresterea productiei agroforestiere.
(2) Calificarea produselor apicole ca fiind obtinute dupa metodele de productie ecologica este strans legata de tratamentele aplicate stupilor, precum si de calitatea mediului. Aceasta calificare a produsului ca produs ecologic depinde in egala masura de conditiile de extractie, de prelucrare si de depozitare a produselor apicole.
(3) In cazurile in care un operator administreaza mai multe unitati apicole aflate in aceeasi zona, toate unitatile trebuie sa respecte cerintele stabilite in prezentele norme metodologice. Prin derogare de la acest principiu, un operator poate exploata unitati care nu respecta dispozitiile prezentelor norme metodologice, cu conditia sa fie indeplinite toate cerintele, cu exceptia celor stabilite la art. 24 alin. (2) privind amplasarea stupilor. In aceasta situatie insa produsul nu se comercializeaza ca produs ecologic.

SECTIUNEA a 2-a
Perioada de conversie

ART. 22
Produsele apicole se vand facandu-se referire la modul de productie ecologica, daca se respecta regulile de productie stabilite la art. 4 si 5 din ordonanta de urgenta si in prezentele norme metodologice, pe o durata de maximum un an. In perioada de conversie ceara se inlocuieste conform prevederilor art. 28 alin (3).

SECTIUNEA a 3-a
Originea albinelor

ART. 23
(1) In alegerea raselor de albine trebuie sa se tina seama de capacitatea acestora de a se adapta la conditiile locale, de vitalitatea si de rezistenta lor la boli. Se prefera utilizarea soiurilor europene de Apis mellifera si a ecotipurilor lor locale.
(2) Stupii trebuie sa fie constituiti prin divizarea familiilor sau prin achizitionarea de roiuri ori de stupi de la unitatile care respecta prevederile prezentelor norme metodologice.
(3) Cu acordul organismelor de inspectie si certificare stupii existenti in unitatea de productie si care nu respecta regulile stabilite in prezentele norme metodologice se convertesc.
(4) Organismele de inspectie si certificare pot acorda derogari pentru reconstituirea stupilor, in absenta stupilor sau in cazuri speciale cum ar fi: mortalitate ridicata cauzata de boli, catastrofe naturale, dar cu conditia respectarii perioadei de conversie.
(5) Organismele de inspectie si certificare pot acorda derogari pentru renovarea stupilor la 10% pe an din matcile si roiurile care nu respecta prevederile prezentelor norme metodologice, care sunt incorporate in unitatea de productie ecologica, cu conditia ca matcile si roiurile respective sa fie asezate in stupi cu faguri sau cu baza de faguri proveniti de la unitatile de productie ecologica. In acest caz nu se aplica perioada de conversie.

SECTIUNEA a 4-a
Amplasarea stupilor

ART. 24
(1) Organismele de inspectie si certificare pot sa delimiteze regiuni sau zone in care activitatile apicole care respecta prevederile prezentelor norme metodologice nu sunt practicabile. Apicultorul va furniza organismelor de inspectie si certificare o harta la o scara corespunzatoare privind amplasarea stupilor. In cazul in care aceste arii nu sunt identificate, apicultorul este obligat sa furnizeze organismelor de inspectie si certificare documentele si justificarile necesare, incluzand si analizele care sa demonstreze ca ariile accesibile coloniilor sale indeplinesc conditiile stabilite in prezentele norme metodologice.
(2) Amplasarea stupinelor trebuie:
a) sa garanteze ca albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secretii dulci, de polen, precum si de acces la apa;
b) sa garanteze ca pe o raza de 3 km in jurul amplasamentului stupilor sursele de polen si nectar sunt constituite, esential, din culturi obtinute prin metode ecologice si/sau din flora spontana, conform prevederilor art. 4 si 5 din ordonanta de urgenta si ale prezentei anexe, sau din culturi care nu respecta prevederile prezentelor norme metodologice, dar sunt supuse unor tratamente care au incidente scazute asupra mediului;
c) sa mentina o distanta suficienta fata de toate sursele de productie neagricole care pot produce poluare. Organismele de inspectie si certificare pot stabili masuri suplimentare pentru asigurarea acestei cerinte.

SECTIUNEA a 5-a
Alimentatia albinelor

ART. 25
(1) La sfarsitul sezonului de productie in stupi trebuie lasate rezerve de miere si de polen suficiente pentru supravietuirea pe perioada iernii.
(2) Alimentatia artificiala a coloniilor este permisa in cazurile in care supravietuirea familiilor de albine este compromisa de conditiile climatice nefavorabile. Alimentatia artificiala trebuie sa fie constituita din miere obtinuta din apicultura ecologica, provenind de preferinta din aceeasi unitate/ferma de productie ecologica.
(3) Organismele de inspectie si certificare, prin derogare de la prevederile alin. (2), pot autoriza in hranirea artificiala utilizarea siropului de zahar sau a melasei obtinute din agricultura ecologica, in locul mierii produse ecologic, in special in cazul in care conditiile climatice provoaca cristalizarea mierii.
(4) Informatiile urmatoare vor fi introduse in registrul prisacilor, in spatiul destinat hranirii artificiale: tipul produsului, datele, cantitatile si stupii in care se utilizeaza.
(5) Utilizarea altor produse in afara celor indicate la alin. (1)-(3) nu se autorizeaza in apicultura care respecta prevederile prezentelor norme metodologice.
(6) Alimentatia artificiala a albinelor este permisa in perioada situata intre ultima recolta de miere si cu 15 zile inainte de inceputul recoltarii mierii din anul urmator.

SECTIUNEA a 6-a
Prevenirea bolilor si tratamentele veterinare

ART. 26
(1) In apicultura prevenirea bolilor trebuie sa corespunda urmatoarelor principii:
a) selectarea de rase rezistente;
b) aplicarea unor practici favorizand o buna rezistenta la boli si prevenirea infectiilor, ca de exemplu: innoirea regulata a matcilor, controlul sistematic al stupilor pentru a detecta orice forma de boala, controlul puietului mascul din familiile de albine, dezinfectarea materialelor si a echipamentelor la intervale regulate, distrugerea materialelor sau a surselor de contaminare, reinnoirea regulata a cerii de albine si constituirea unor rezerve suficiente de miere si polen in familiile de albine.
(2) Atunci cand s-au luat toate aceste masuri preventive, iar coloniile se imbolnavesc sau se infecteaza, ele trebuie tratate imediat si, dupa caz, mutate in stupi de izolare.
(3) Utilizarea de medicamente veterinare in apicultura conform metodelor de productie ecologica trebuie sa respecte urmatoarele principii:
a) acestea trebuie sa fie utilizate in conformitate cu dispozitiile nationale;
b) produsele fitoterapeutice si homeopatice trebuie sa fie utilizate de preferinta in raport cu produsele alopatice sintetizate chimic, cu conditia ca ele sa aiba un efect terapeutic real asupra bolii la care se aplica tratamentul;
c) cand utilizarea produselor mentionate mai sus se dovedeste ineficienta in combaterea unei boli sau a unei infectii care risca sa distruga coloniile, se poate recurge la medicamente alopatice chimice de sinteza, sub responsabilitatea medicului veterinar sau a altor persoane autorizate, fara a aduce prejudicii principiilor stabilite la lit. a) si b);
d) este interzisa utilizarea medicamentelor veterinare alopatice chimice de sinteza in tratamentele preventive;
e) prin derogare de la prevederile lit. a), acidul formic, acidul lactic, acidul acetic si acidul oxalic, precum si substantele: mentol, timol, eucaliptol sau camfor sunt utilizate numai in cazurile de infestare cu Varroa jacobsoni.
(4) Organismele de inspectie si certificare pot autoriza si alte tratamente veterinare sau tratamentele aplicate familiilor de albine, fagurilor etc., impuse de legislatia nationala.
(5) In perioada de tratament in care se administreaza produse alopatice chimice de sinteza coloniile tratate trebuie sa fie mutate in stupi de izolare si toata ceara trebuie sa fie inlocuita cu ceara care sa corespunda principiilor stabilite in prezentele norme metodologice. Ulterior se aplica coloniilor in cauza o perioada de conversie de un an.
(6) Cerintele prevazute la alin. (5) nu se aplica produselor mentionate la alin. (3) lit. e).
(7) In cazul in care medicamentele de uz veterinar se folosesc, se noteaza clar tipul produsului, precum si detaliile de diagnostic, de posologie, modul de administrare, durata tratamentului si perioada de asteptare legala. Aceste informatii se comunica organismelor de inspectie si certificare inainte de comercializarea produselor ca produse obtinute dupa metoda de productie ecologica.

SECTIUNEA a 7-a
Practicile de management apicol si identificarea acestora

ART. 27
(1) Se interzice distrugerea albinelor din faguri ca metoda asociata de recoltare a produselor apicole.
(2) Mutilarea albinelor, ca de pilda retezarea aripilor matcilor, este interzisa.
(3) Se permite inlocuirea matcilor prin uciderea matcii vechi.
(4) Distrugerea puietului mascul nu este permisa decat pentru a limita infectia cu Varroa jacobsoni.
(5) Este interzisa utilizarea de repulsivi chimici de sinteza in timpul operatiunilor de extractie a mierii.
(6) Zona in care sunt amplasati stupii se inregistreaza o data cu identificarea stupilor. Organismele de inspectie si certificare trebuie informate despre orice deplasare a lor, intr-un termen stabilit de comun acord.
(7) In scopul garantarii operatiunilor se acorda o atentie deosebita extractiei, prelucrarii si depozitarii produselor apicole. Vor fi inregistrate toate masurile luate pentru conformitatea cu prezentele norme metodologice.
(8) Eliminarea straturilor superioare de ceara si operatiunile de extractie a mierii se consemneaza in registrul fiecarui stup.

SECTIUNEA a 8-a
Caracteristicile stupilor si ale materialelor utilizate in apicultura

ART. 28
(1) Stupii se confectioneaza din materiale naturale care nu prezinta risc de contaminare pentru mediul inconjurator sau pentru produsele apicole.
(2) Cu exceptia produselor mentionate la art. 26 alin. (3) lit. e), in interiorul stupilor se folosesc doar produse naturale, cum ar fi: propolis, ceara si uleiuri vegetale.
(3) Ceara de albine pentru noile rame provine de la unitatile de productie ecologica. Prin derogare, in special pentru infiintarea de noi stupi si in perioada de conversie, ceara de albine care nu provine din aceste unitati poate fi permisa in situatii exceptionale, cand pe piata nu exista ceara de albine produsa ecologic si cu conditia ca aceasta sa provina din opercule, numai cu aprobarea organismelor de inspectie si certificare.
(4) Este interzisa extractia mierii din faguri care contin puiet.
(5) Pentru protectia materialelor impotriva organismelor daunatoare se utilizeaza doar produsele enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Pesticide", pct. II.
(6) Este permisa aplicarea de tratamente fizice, cum ar fi flacara directa.
(7) Pentru curatarea si dezinfectarea materialului, a cladirilor, a echipamentelor, a ustensilelor si a tuturor produselor utilizate in apicultura se folosesc numai produsele enumerate in anexa nr. 2 la titlul "Produse autorizate pentru curatarea si dezinfectia adaposturilor si a instalatiilor de crestere a animalelor".

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016