Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI DE PROCEDURA ARBITRALA din 29 martie 2010  ale Curtii de Arbitraj Comercial International*    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULI DE PROCEDURA ARBITRALA din 29 martie 2010 ale Curtii de Arbitraj Comercial International*

EMITENT: CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 29 martie 2010
REGULI DE PROCEDURĂ? ARBITRALĂ? din 29 martie 2010
ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional*
EMITENT: CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 29 martie 2010


------------
* Conform art. 59 din Statutul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aprobat conform <>art. 26 din Legea nr. 335/2007 , Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Dispoziţii de principiu

ART. 1
Formele arbitrajului
Arbitrajul este instituţionalizat sau ad-hoc, conform dispoziţiilor art. 341 din Codul de procedurã civilã român şi dispoziţiilor <>art. 4 lit. i) , <>art. 28 alin. (2) lit. e) şi <>art. 29 alin. (3) din Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007 şi în conformitate cu art. 1 pct. 2 lit. b) şi art. 4 alin. 1 din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961.

PARTEA I
Arbitrajul instituţionalizat

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 2
Organizarea arbitrajului instituţionalizat
Organizarea arbitrajului instituţionalizat se face de cãtre Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, denumitã în continuare Curtea de Arbitraj, în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare al Curţii de Arbitraj, a Regulamentului Colegiului Curţii de Arbitraj, a dispoziţiilor Codului de procedurã civilã, în mãsura în care prezentele reguli de procedurã arbitralã, denumite în continuare reguli, nu dispun altfel.
ART. 3
Natura juridicã a litigiilor arbitrabile
(1) Curtea de Arbitraj organizeazã şi administreazã soluţionarea unor litigii comerciale şi civile, interne sau internaţionale, pe calea arbitrajului instituţionalizat sau ad-hoc, dacã pãrţile au încheiat, în acest sens, o convenţie arbitralã scrisã şi solicitã acest lucru în mod expres.
(2) Litigiu civil, în înţelesul regulilor de faţã, este orice litigiu derivând dintr-un contract civil, inclusiv referitor la încheierea, executarea sau desfiinţarea lui, ca şi din alte raporturi juridice civile arbitrabile.
(3) Litigiu comercial este orice litigiu care decurge dintr-un contract comercial, inclusiv referitor la încheierea, executarea sau desfiinţarea lui, precum şi din alte raporturi juridice comerciale arbitrabile.
(4) Litigiul este intern când pãrţile au naţionalitatea sau cetãţenia românã, iar raportul juridic nu conţine elemente de extraneitate care sã punã în discuţie aplicarea legii strãine.
(5) Litigiul este internaţional când decurge dintr-un raport juridic care intereseazã comerţul internaţional sau din raporturi juridice civile cu elemente de extraneitate care sã punã în discuţie aplicarea legii strãine, chiar dacã legea efectiv aplicabilã este legea românã.
ART. 4
Capacitatea persoanelor de a încheia convenţii de arbitraj
Persoanele care au capacitatea deplinã de exerciţiu al drepturilor pot conveni sã soluţioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, în afarã de acelea care privesc starea civilã şi capacitatea persoanelor, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cãrora pãrţile nu pot sã dispunã.
ART. 5
Definirea arbitrajului instituţionalizat
(1) Arbitrajul instituţionalizat constã în încredinţarea, prin convenţia arbitralã, unui tribunal arbitral din cadrul Curţii de Arbitraj sã judece un litigiu determinat şi sã pronunţe o hotãrâre definitivã şi obligatorie pentru pãrţi, potrivit prezentelor reguli.
Tribunalul arbitral
(2) Arbitrul unic sau, dupã caz, totalitatea arbitrilor învestiţi constituie, în sensul prezentelor reguli, tribunalul arbitral al Curţii de Arbitraj.
Competenţã
(3) Soluţionarea litigiului revine exclusiv tribunalului arbitral.
ART. 6
Asigurarea drepturilor pãrţilor
În întreaga procedurã arbitralã trebuie sã se asigure pãrţilor, sub sancţiunea nulitãţii hotãrârii arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de apãrare şi a principiului contradictorialitãţii.
ART. 7
Obligaţia de confidenţialitate
(1) Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum şi personalul Camerei de Comerţ şi Industrie a României au obligaţia sã asigure confidenţialitatea arbitrajului, neavând dreptul de a publica sau de a divulga datele de care iau cunoştinţã în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, fãrã a avea autorizarea pãrţilor.
(2) Dosarul litigiului este confidenţial. Nicio persoanã, în afara celor implicate în desfãşurarea litigiului respectiv, nu are acces la dosar fãrã acordul scris al pãrţilor.
ART. 8
Excepţii
(1) Hotãrârile arbitrale pot fi publicate integral numai cu acordul pãrţilor. Ele pot fi însã publicate parţial ori în rezumat sau comentate sub aspectul problemelor de drept ivite, în reviste, lucrãri sau culegeri de practicã arbitralã, fãrã a se da numele ori denumirea pãrţilor sau date care ar putea prejudicia interesele lor.
(2) Preşedintele Curţii de Arbitraj, iar în lipsa acestuia prim-vicepreşedintele poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor în scopuri ştiinţifice sau de documentare dupã rãmânerea definitivã a hotãrârilor arbitrale.
ART. 9
Buna-credinţã
Pãrţile au îndatorirea sã îşi exercite drepturile procedurale prevãzute în prezentele reguli şi în Codul de procedurã civilã român cu bunã-credinţã şi potrivit scopului în vederea cãruia au fost recunoscute. Acestea au obligaţia sã coopereze cu tribunalul arbitral pentru desfãşurarea corespunzãtoare a litigiului şi pentru finalizarea acestuia în termenul stabilit.
ART. 10
Încercarea de soluţionare amiabilã
(1) În orice stadiu al litigiului, tribunalul arbitral va încerca soluţionarea acestuia pe baza înţelegerii pãrţilor.
Termen rezonabil
(2) Tribunalul arbitral va depune diligenţe spre a facilita asemenea înţelegeri, astfel încât litigiul supus arbitrajului sã fie soluţionat într-un termen rezonabil, permiţând reluarea raporturilor normale între pãrţi.

CAP. II
Convenţia arbitralã

ART. 11
Convenţia arbitralã
Convenţia arbitralã se încheie în scris, fie sub forma unei clauze compromisorii, înscrisã în contractul principal, fie sub forma unei înţelegeri de sine stãtãtoare, denumitã compromis.
ART. 12
Clauza compromisorie
(1) Prin clauza compromisorie pãrţile convin ca litigiile ce se vor naşte din contractul în care ea este inseratã sau în legãturã cu acesta sã fie soluţionate pe calea arbitrajului.
(2) Validitatea clauzei compromisorii este independentã de valabilitatea contractului în care a fost înscrisã.
ART. 13
Compromisul
Prin compromis pãrţile convin ca un litigiu ivit între ele sã fie soluţionat pe calea arbitrajului, arãtându-se, sub sancţiunea nulitãţii, obiectul litigiului.
ART. 14
Alte forme
(1) Convenţia arbitralã poate rezulta şi din introducerea de cãtre reclamant a unei cereri de arbitrare şi acceptarea pârâtului ca aceastã cerere sã fie soluţionatã de Curtea de Arbitraj.
(2) Acceptarea pârâtului poate fi şi implicitã, dar neechivocã.
ART. 15
Încheierea convenţiei arbitrale de cãtre stat şi autoritãţile publice
În condiţiile legii sau ale convenţiilor internaţionale la care România este parte, statul şi autoritãţile publice au facultatea de a încheia convenţii arbitrale în litigiile comerciale şi civile.
ART. 16
Competenţa exclusivã a tribunalului arbitral
(1) Încheierea convenţiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenţa instanţelor judecãtoreşti.
(2) Tribunalul arbitral îşi verificã propria competenţã de a soluţiona litigiul şi hotãrãşte în aceastã privinţã printr-o încheiere, care se poate desfiinţa numai prin acţiunea în anulare introdusã împotriva hotãrârii arbitrale, conform art. 91 din prezentele reguli.

CAP. III
Constituirea tribunalului arbitral

ART. 17
Constituirea tribunalului arbitral
(1) Tribunalul arbitral este constituit din arbitri şi este format fie dintr-un arbitru unic, fie din 2 arbitri şi un suprrbitru, aleşi sau desemnaţi din Lista de arbitri a Curţii.
(2) Pãrţile stabilesc dacã litigiul se judecã de un arbitru unic sau de 2 arbitri. Dacã pãrţile nu au stabilit numãrul arbitrilor, litigiul se judecã de un tribunal format din 3 arbitri, câte unul numit de cãtre fiecare parte sau desemnat de Autoritatea de nominare, iar al treilea - suprrbitrul - desemnat în toate cazurile de cãtre Autoritatea de nominare.
(3) Fiecare nominalizare a unui arbitru sau suprrbitru titular este însoţitã de nominalizarea unui arbitru sau suprrbitru supleant.
ART. 18
Desemnarea arbitrului
Dacã pãrţile sau una dintre pãrţi nu şi-au ales arbitru sau nu l-au ales în termenul prevãzut la art. 33 şi 34 din prezentele reguli, desemnarea arbitrului se va face de cãtre Autoritatea de nominare.
ART. 19
Independenţa arbitrilor
(1) Arbitrii sunt independenţi şi imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor lor jurisdicţionale.
(2) Arbitrii nu sunt reprezentanţii pãrţilor.
ART. 20
Caracterul individual al numirii arbitrului
Niciuna dintre pãrţi nu are dreptul sã numeascã un arbitru în locul celeilalte pãrţi.
ART. 21
Numirea arbitrului în caz de pluralitate de pãrţi
Dacã existã mai mulţi reclamanţi sau mai mulţi pârâţi, pãrţile care au interese comune vor numi un singur arbitru.
ART. 22
Numirea, revocarea, înlocuirea arbitrilor
Arbitrii sunt numiţi, revocaţi sau înlocuiţi dupã cum urmeazã:
Numirea arbitrilor
A. Numirea arbitrului se face de cãtre parte prin alegere sau de cãtre Autoritatea de nominare prin desemnare, dintre arbitrii înscrişi pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj.
Revocarea arbitrilor
B. Revocarea arbitrului se face pentru sãvârşirea uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) în situaţia în care, dupã semnarea Actului de misiune, se renunţã în mod nejustificat la misiunea de arbitru/suprrbitru;
b) în situaţia în care, fãrã motiv justificat, nu participã la şedinţa de arbitrare;
c) în situaţia în care, fãrã motive temeinice, tergiverseazã soluţionarea litigiului;
d) în situaţia în care nu se pronunţã hotãrârea în termenul stabilit prin înţelegerea pãrţilor sau prin dispoziţiile prezentelor reguli;
e) în situaţia în care nu se respectã caracterul confidenţial al arbitrajului;
f) în situaţia în care încalcã în mod repetat îndatoririle ce îi revin.
Înlocuirea arbitrilor
C. Înlocuirea arbitrului se dispune în caz de abţinere, recuzare, revocare, renunţare, deces ori alte cauze de împiedicare, de cãtre partea care l-a ales, în termen de 5 zile de la data luãrii la cunoştinţã a unei astfel de împrejurãri, sau de cãtre Autoritatea de nominare, în termen de 3 zile, dacã partea nu procedeazã la alegerea noului arbitru sau acesta a fost iniţial desemnat de Autoritatea de nominare.
ART. 23
Procedura revocãrii
(1) Constatarea cazurilor de revocare poate fi fãcutã de orice membru al Colegiului Curţii şi se analizeazã în Colegiu, care şi decide în cazul în care arbitrul a fost ales de pãrţi.
(2) Documentul întocmit potrivit alin. (1), cu avizul Colegiului, se înregistreazã la Secretariatul Curţii şi se înainteazã, când este cazul, Autoritãţii de nominare, cu referat de revocare şi înlocuire a arbitrului/suprrbitrului.
ART. 24
Recuzarea arbitrilor, asistenţilor arbitrali şi experţilor
(1) Recuzarea arbitrilor, asistenţilor arbitrali şi experţilor se supune dispoziţiilor din Codul de procedurã civilã care privesc recuzarea judecãtorilor.
(2) Cererea de recuzare se soluţioneazã de tribunalul arbitral, fãrã participarea arbitrului recuzat, acesta fiind înlocuit de preşedintele Curţii de Arbitraj, de prim-vicepreşedinte sau de un arbitru desemnat de aceştia.
ART. 25
(1) Recuzarea trebuie sã fie cerutã, sub sancţiunea decãderii, în termen de 10 zile de la data la care partea a luat cunoştinţã de numirea arbitrului sau, dupã caz, de la survenirea cauzei de recuzare.
(2) O parte nu poate recuza arbitrul pe care l-a numit decât pentru cauze survenite sau despre care a luat cunoştinţã dupã numire.
ART. 26
Abţinerea arbitrilor
Arbitrul/Suprrbitrul care, dupã semnarea Actului de misiune, constatã cã în privinţa sa existã o cauzã de recuzare, care pune la îndoialã independenţa şi imparţialitatea sa, este obligat sã se abţinã. Declaraţia de abţinere se consemneazã în încheierea de şedinţã, iar locul sãu va fi luat de arbitrul/suprrbitrul supleant.
ART. 27
Incompatibilitãţi rezultate din calitatea de avocat
(1) Arbitrul care este şi avocat, înscris pe tabloul avocaţilor compatibili, nu poate intra în compunerea unui tribunal arbitral învestit cu arbitrarea unui litigiu cu privire la care a desfãşurat sau urmeazã a desfãşura activitãţi avocaţiale; de asemenea, nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre pãrţile aflate în acel litigiu în faţa tribunalelor constituite sub egida Curţii de Arbitraj.
(2) Activitãţile avocaţiale prevãzute la alin. (1) nu pot fi exercitate de avocatul care este şi arbitru ales sau desemnat într-un litigiu determinat, nici direct şi nici prin substituirea de cãtre un alt avocat din cadrul formei de exercitare a profesiei de avocat din care el face parte.
ART. 28
Rãspunderea arbitrilor
Arbitrii sunt rãspunzãtori de daunele cauzate pãrţilor în condiţiile dreptului comun în materie, pentru motivele prevãzute la art. 22 lit. B din prezentele reguli.

CAP. IV
Procedura prearbitralã

SECŢIUNEA I
Sesizarea Curţii de Arbitraj

ART. 29
Cererea de sesizare a Curţii de Arbitraj. Elemente
(1) Cererea prin care reclamantul sesizeazã Curtea de Arbitraj cu soluţionarea unui litigiu, denumitã cerere de arbitrare/acţiune arbitralã, trebuie sã cuprindã urmãtoarele elemente:
a) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa persoanei fizice ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul acestora. De asemenea, se vor menţiona şi codul numeric personal sau, dupã caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscalã, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar al reclamantului şi al pârâtului, dacã sunt cunoscute de reclamant. Dacã reclamantul locuieşte/îşi are sediul în strãinãtate, va menţiona şi domiciliul ales în România, unde urmeazã sã i se facã toate comunicãrile privind litigiul arbitral;
b) numele şi calitatea celui care reprezintã partea în proces, iar în cazul reprezentãrii prin avocat, numele acestuia şi sediul profesional. Dovada calitãţii de reprezentant se va alãtura cererii;
c) obiectul şi valoarea cererii, precum şi modalitatea prin care s-a ajuns la stabilirea acestei valori;
d) motivele de fapt şi de drept pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzãtoare sau la alte probe;
e) menţionarea convenţiei arbitrale, anexându-se copie de pe contractul în care este inseratã sau copie de pe compromis;
f) semnãtura pãrţii şi ştampila, în cazul persoanelor juridice. Dacã cererea este introdusã prin avocat, va fi semnatã de acesta, aplicând ştampila.
(2) Înscrisurile se depun în original sau în copie certificatã de parte.
(3) Dacã cererea de arbitrare sau înscrisurile sunt formulate într-o limbã strãinã, tribunalul arbitral, din oficiu sau la cerere, poate obliga partea sã prezinte o traducere a acesteia/acestora în limba românã sau într-o limbã internaţionalã, dacã arbitrajul este comercial ori civil internaţional.
(4) Pãrţile pot solicita în scris ca traducerea sã fie efectuatã prin grija Secretariatului Curţii de Arbitraj.
ART. 30
Înregistrarea cererii
(1) Cererea astfel întocmitã este înregistratã la Secretariatul Curţii de Arbitraj şi va fi repartizatã pentru efectuarea procedurii pregãtitoare unui asistent arbitral, dupã criteriul alfabetic al numelui sãu, în ordinea înregistrãrii cauzelor.
(2) Data introducerii cererii de arbitrare se considerã ziua înregistrãrii acesteia la Secretariatul Curţii de Arbitraj, iar în cazul expedierii ei cu scrisoare recomandatã prin poştã, data prevãzutã în ştampila oficiului poştal de expediere. Plicul se ataşeazã cererii.
ART. 31
Documente remise pãrţilor
(1) Asistentul arbitral, dupã ce cererea înregistratã i-a fost repartizatã în lucru, va trimite pãrţilor, împreunã cu Actul de înştiinţare, Codexul arbitral, Lista de arbitri, precum şi orice alte documente care privesc litigiul arbitral.
(2) Fiecare parte are dreptul de a primi copii de pe toate documentele ce privesc litigiul şi care provin de la cealaltã parte.
ART. 32
Pãrţile vor primi prin Actul de înştiinţare urmãtoarele informaţii:
Informaţii comunicate reclamantului
(1) Reclamantul va fi încunoştinţat despre:
a) dreptul de a-şi alege un arbitru titular şi un arbitru supleant de pe Lista de arbitri şi de a comunica Secretariatului Curţii alegerea sa;
b) obligaţia completãrii tuturor elementelor acţiunii arbitrale;
c) obligaţia financiarã faţã de Curtea de Arbitraj;
d) obligaţia de a depune documentele care fac dovada susţinerilor din cererea de arbitrare pentru a fi comunicate celorlalte pãrţi, în cazul în care nu au fost depuse odatã cu cererea de arbitrare.
Informaţii comunicate pârâtului
(2) Pârâtului i se vor comunica o copie de pe acţiunea reclamantului şi copii de pe actele depuse de reclamant şi va fi încunoştinţat despre:
a) dreptul de a accepta arbitrul propus de reclamant ca arbitru unic sau de a-şi alege un arbitru titular şi un arbitru supleant de pe Lista de arbitri;
b) obligaţia de a-şi exprima poziţia cu privire la cererea reclamantului, prin întâmpinare.
Întâmpinarea are cuprinsul prevãzut în Codul de procedurã civilã, iar dispoziţiile art. 29 din prezentele reguli se aplicã în mod corespunzãtor.
Nedepunerea întâmpinãrii nu înseamnã recunoaşterea pretenţiilor reclamantului, dar, dacã din aceastã cauzã litigiul se amânã, pârâtul va putea fi obligat, la cererea reclamantului, la plata cheltuielilor cauzate prin amânare;
c) dreptul de a formula pretenţii împotriva reclamantului din cererea de arbitrare prin cerere reconvenţionalã, dacã acestea derivã din acelaşi raport juridic.
Cererea reconvenţionalã trebuie sã îndeplineascã aceleaşi condiţii ca şi cererea de arbitrare şi se soluţioneazã odatã cu aceasta. Când însã numai cererea de arbitrare este în stare de a fi soluţionatã, cererea reconvenţionalã poate fi soluţionatã separat. Tribunalul arbitral dispune în acest caz prin încheiere.
ART. 33
Alegerea arbitrului de cãtre reclamant
(1) În termen de 10 zile de la primirea Actului de înştiinţare, reclamantul are obligaţia de a-şi alege arbitrul şi de a comunica Curţii dacã înţelege ca tribunalul arbitral sã fie alcãtuit dintr-un arbitru unic.
(2) Opţiunea reclamantului privitoare la alegerea arbitrului unic şi a supleantului se comunicã de cãtre asistentul arbitral pârâtului.
ART. 34
Alegerea arbitrului de cãtre pârât
În termen de 10 zile de la primirea Actului de înştiinţare, pârâtul are urmãtoarele opţiuni:
a) sã comunice Secretariatului Curţii acceptul sãu faţã de propunerea reclamantului;
b) sã comunice Secretariatului Curţii alegerea unui alt arbitru de pe Lista de arbitri, care va alcãtui, împreunã cu arbitrul propus de reclamant, tribunalul arbitral colegial;
c) sã nu comunice Secretariatului Curţii nicio opţiune.
ART. 35
Natura juridicã a termenelor
(1) Termenele prevãzute la art. 33 alin. (1) şi la art. 34 sunt termene de decãdere. Calculul termenelor se face pe zile libere.
(2) Desemnãrile fãcute de pãrţi ulterior datei la care a fost sesizatã Autoritatea de nominare pentru numirea arbitrilor sau a arbitrului unic sunt caduce.
ART. 36
Desemnarea tribunalului arbitral de cãtre Autoritatea de nominare
Dacã în termenele prevãzute în articolele precedente pãrţile nu convin asupra unui arbitru unic sau nu îşi aleg câte un arbitru de pe Lista de arbitri, tribunalul arbitral va fi desemnat de cãtre Autoritatea de nominare, în termen de 5 zile de la data împlinirii termenelor acordate pãrţilor.
ART. 37
Desemnarea suprrbitrului
În toate cazurile, suprrbitrul va fi desemnat de cãtre Autoritatea de nominare.
ART. 38
Alegerea/desemnarea arbitrului/suprrbitrului supleant
Atât pãrţile, cât şi Autoritatea de nominare au obligaţia sã aleagã/desemneze un arbitru/suprrbitru supleant în acelaşi timp cu alegerea/desemnarea arbitrului sau suprrbitrului titular.
ART. 39
Achitarea taxelor şi a cheltuielilor arbitrale
(1) În termen de 10 zile de la data primirii Actului de înştiinţare, reclamantul trebuie sã achite taxele şi cheltuielile arbitrale, în cuantumul stabilit de Secretariatul Curţii, potrivit Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
(2) Dacã dovada plãţii taxei arbitrale nu se face în condiţiile comunicate de cãtre Secretariatul Curţii, cererea de arbitrare se restituie reclamantului.
ART. 40
Fixarea termenului de arbitrare
(1) În termen de 5 zile de la data constituirii tribunalului arbitral, preşedintele Curţii de Arbitraj sau, în lipsa acestuia, prim-vicepreşedintele fixeazã termenul de arbitrare pentru când pãrţile vor fi citate.
(2) Termenul nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data expedierii citaţiilor cãtre pãrţi.

SECŢIUNEA a II-a
Comunicarea actelor de procedurã

ART. 41
Comunicarea actelor de procedurã
(1) Secretariatul Curţii de Arbitraj, prin asistentul arbitral cãruia i-a fost repartizat în responsabilitate litigiul, asigurã comunicarea actelor de procedurã, prin orice mijloace care fac posibilã transmiterea textului actului, şi confirmarea primirii acestuia: scrisoare recomandatã cu confirmare de primire sau recipisã poştalã de predare, executor judecãtoresc, poştã rapidã, poştã electronicã, telegramã, telex, telefax.
(2) Comunicãrile telefonice vor fi consemnate în dosar printr-o notã telefonicã de cãtre asistentul arbitral, cu menţionarea datei, orei convorbirii şi a persoanei de contact.
(3) Înscrisurile comunicate pãrţilor se considerã înmânate şi în cazul în care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul poştal pentru a le ridica, deşi existã dovada avizãrii sale.
(4) Înscrisurile pot fi comunicate şi direct pãrţii ori reprezentantului ei legal, sub semnãtura certificatã de asistentul arbitral sau de un agent al Secretariatului Curţii, cu precizarea datei înmânãrii.
(5) Dovezile de comunicare se depun la dosarul litigiului.
(6) Comunicãrile se fac, dupã caz, la adresa indicatã de parte în cererea de arbitraj/întâmpinare/reconvenţionalã ori în contractul sau corespondenţa dintre pãrţi.
(7) Nicio schimbare de adresã nu va fi luatã în considerare dacã nu a fost adusã la cunoştinţã, în scris, Secretariatului Curţii de Arbitraj sau tribunalului arbitral în şedinţã.
(8) Când reclamantul învedereazã, motivat, cã, deşi a fãcut tot ce i-a stat în putinţã, nu a reuşit sã afle domiciliul/sediul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, tribunalul arbitral va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate, dispoziţiile din Codul de procedurã civilã aplicându-se în mod corespunzãtor.
(9) Reclamantului sau pârâtului care are domiciliul/sediul în strãinãtate şi care a fost citat pentru primul termen în condiţiile prevãzute de aceste reguli, dar nu şi-a respectat obligaţia de a-şi alege un domiciliu în România unde urmeazã sã i se facã toate comunicãrile privind litigiul arbitral, i se vor face comunicãrile ulterioare prin scrisoare recomandatã, recipisa de predare la Poşta Românã a scrisorii, în cuprinsul cãreia vor fi menţionate actele ce se expediazã, ţinând loc de dovadã de îndeplinire a procedurii.

SECŢIUNEA a III-a
Cheltuielile arbitrale

ART. 42
Alcãtuirea cheltuielilor arbitrale
Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa arbitralã, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor, cheltuielile privind dezbaterile, onorariile arbitrilor, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi consilierilor, cheltuielile de deplasare a pãrţilor, arbitrilor, martorilor, experţilor şi consilierilor şi alte cheltuieli generate de arbitrarea litigiului.
ART. 43
Taxa arbitralã
(1) Taxa arbitralã remunereazã serviciile prestate de Curtea de Arbitraj în organizarea şi desfãşurarea arbitrajului instituţionalizat sau a arbitrajului ad-hoc.
(2) Secretariatul Curţii de Arbitraj va comunica pãrţii taxa arbitralã obligatorie conform Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
(3) Cuantumul onorariilor stabilite la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale se raporteazã la un singur arbitru.
(4) Dacã taxa arbitralã şi celelalte cheltuieli arbitrale nu se plãtesc conform normelor sus-menţionate, nu se va da curs cererii respective şi nici nu se va declanşa procedura arbitralã.
Suportarea cheltuielilor de arbitrare
(5) Cheltuielile arbitrale se pot împãrţi potrivit înţelegerii dintre pãrţi.
(6) În lipsa unei asemenea înţelegeri, cheltuielile arbitrale se suportã de partea care a cãzut în pretenţii, integral, sau, dacã cererea de arbitrare este admisã în parte, cheltuiala reprezentând taxa arbitralã va fi acordatã în funcţie de pretenţiile admise. Tribunalul arbitral va acorda celelalte cheltuieli în mãsura în care va aprecia cã sunt justificate, în funcţie de utilitatea şi necesitatea lor, raportate la circumstanţele cauzei.
Micşorarea onorariilor
(7) Tribunalul arbitral va putea, din oficiu sau la cererea pãrţii interesate, sã micşoreze onorariile avocaţilor, experţilor, interpreţilor ori de câte ori va constata, motivat, cã sunt nepotrivit de mari faţã de valoarea litigiului sau de munca prestatã. În cazul avocaţilor, mãsura luatã de tribunalul arbitral nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul sãu.
Plata de despãgubiri
(8) Tribunalul arbitral poate obliga, la cerere, partea din a cãrei culpã s-au cauzat celeilalte pãrţi cheltuieli inutile la plata acestora, cu titlu de despãgubiri.

SECŢIUNEA a IV-a
Constituirea tribunalului arbitral

ART. 44
Modalitãţi de constituire a tribunalului arbitral
Constituirea tribunalului arbitral se face, dupã caz, astfel:
a) în momentul acceptãrii de cãtre pârât a arbitrului unic ales de reclamant de pe Lista de arbitri;
b) în momentul desemnãrii unui arbitru unic/arbitru sau arbitru supleant de cãtre Autoritatea de nominare, în condiţiile termenelor procedurale prevãzute la art. 33 alin. (1) şi art. 34 din prezentele reguli;
c) în momentul desemnãrii suprrbitrului, în cazul în care pãrţile şi-au ales câte un arbitru şi Autoritatea de nominare a desemnat un suprrbitru;
d) în cazul în care numai una dintre pãrţi şi-a ales arbitru, iar arbitrul celeilalte pãrţi a fost desemnat de Autoritatea de nominare, în momentul desemnãrii suprrbitrului;
e) în cazul în care niciuna dintre pãrţi nu şi-a ales arbitru, în momentul desemnãrii celor 2 arbitri şi a suprrbitrului de cãtre Autoritatea de nominare.
ART. 45
Învestirea cu privire la soluţionarea litigiului
Tribunalul arbitral este constituit, dupã semnarea Actului de misiune de cãtre arbitri, pe data acceptãrii însãrcinãrii de cãtre suprrbitru ori, dupã caz, a acceptãrii misiunii de cãtre arbitrul unic şi marcheazã învestirea cu privire la soluţionarea litigiului.
ART. 46
Durata procedurii de constituire a tribunalului arbitral
Constituirea tribunalului arbitral se face în termen de 30 de zile de la data primirii de cãtre pârât a Actului de înştiinţare prevãzut la art. 34.
ART. 47
Obligaţia asistentului arbitral
Asistentul arbitral are obligaţia de a pune la dispoziţia tribunalului arbitral mapa conţinând practica arbitralã în materie.

SECŢIUNEA a V-a
Actul de misiune

ART. 48
Definiţie. Conţinut
(1) Actul de misiune este documentul cu regim special cuprins într-un formular tipizat conform anexelor nr. 1 şi 1A*) sau, dupã caz, anexelor nr. 2 şi 2A*) la prezentele reguli, în care se consemneazã:
a) acceptul arbitrului/suprrbitrului şi al supleantului;
b) refuzul arbitrului/suprrbitrului şi al supleantului de a face parte din tribunalul arbitral;
c) angajamentul de prioritate faţã de orice altã activitate a membrilor tribunalului arbitral;
d) declaraţia sub semnãturã privatã cã nu se aflã în niciuna dintre cauzele de incompatibilitate;
e) pãrţile şi reprezentanţii legali ai acestora;
f) obiectul litigiului;
g) numele asistentului arbitral cãruia i s-a repartizat litigiul în responsabilitate;
h) semnãtura arbitrului/suprrbitrului şi a asistentului arbitral.
Refuzul de acceptare a misiunii
(2) În caz de refuz al arbitrului, suprrbitrului, precum şi al supleantului de a accepta misiunea, se aplicã dispoziţiile privitoare la înlocuirea acestora.
------------
*) Anexele nr. 1, 1A, 2 şi 2A se comunicã persoanelor interesate.

SECŢIUNEA a VI-a
Luarea mãsurilor asigurãtorii

ART. 49
Procedura prearbitralã
(1) Oricare dintre pãrţile aflate în procedura prearbitralã poate cere instanţei judecãtoreşti competente sã încuviinţeze mãsuri asigurãtorii şi mãsuri vremelnice cu privire la obiectul litigiului sau sã constate anumite împrejurãri de fapt.
(2) Încuviinţarea acestor mãsuri va fi adusã la cunoştinţa tribunalului arbitral de cãtre partea care le-a cerut pânã la prima zi de înfãţişare.
ART. 50
Procedura arbitralã
(1) În procedura arbitralã în cursul arbitrajului, mãsurile asigurãtorii şi mãsurile vremelnice, precum şi constatarea anumitor împrejurãri de fapt sunt încuviinţate de tribunalul arbitral, în condiţiile legii.
(2) În caz de împotrivire, mãsurile dispuse prin hotãrârea pronunţatã de tribunalul arbitral se executã în condiţiile în care se executã hotãrârea instanţei judecãtoreşti.

SECŢIUNEA a VII-a
Termenul şi locul arbitrajului

ART. 51
Termenul arbitrajului
Dacã pãrţile nu au convenit altfel, tribunalul arbitral trebuie sã pronunţe hotãrârea în termen de cel mult 6 luni de la data constituirii sale.
ART. 52
Suspendarea termenului
Termenul se suspendã pe timpul soluţionãrii excepţiei de neconstituţionalitate sau al judecãrii unei cereri incidente adresate instanţei judecãtoreşti competente ori al completãrii tribunalului arbitral, conform dispoziţiilor art. 23 din prezentele reguli.
ART. 53
Prelungirea termenului
(1) Pãrţile pot consimţi oricând în cursul litigiului la prelungirea termenului arbitrajului, fie în scris, fie prin declaraţie oralã datã în faţa tribunalului arbitral şi consemnatã în încheierea de şedinţã.
(2) Pentru motive temeinice, tribunalul arbitral poate dispune, prin încheiere motivatã, prelungirea termenului de arbitraj cu cel mult douã luni.
(3) Termenul se prelungeşte de drept cu douã luni în cazul încetãrii persoanei juridice sau al decesului uneia dintre pãrţi.
ART. 54
Caducitatea arbitrajului
Trecerea termenului privind soluţionarea litigiului nu poate sã constituie un motiv de caducitate a arbitrajului, afarã de cazul când una dintre pãrţi a notificat celeilalte pãrţi şi tribunalului arbitral pânã la prima zi de înfãţişare cã înţelege sã invoce caducitatea.
ART. 55
Locul arbitrajului
(1) Locul arbitrajului este la sediul Curţii de Arbitraj prevãzut în art. 2 din Regulamentul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României.
(2) Dacã pãrţile, de comun acord, solicitã expres şi motivat tribunalului arbitral ca şedinţele de arbitrare sã se desfãşoare într-un alt loc, tribunalul arbitral poate aproba, prin încheiere motivatã, solicitarea pãrţilor. Cheltuielile ocazionate cu acest prilej se suportã de cãtre pãrţi în mod egal.

CAP. V
Procedura arbitralã

SECŢIUNEA I
Înfãţişãri şi dezbateri

ART. 56
Prima zi de înfãţişare
(1) Termenul acordat în condiţiile art. 40 se considerã prima zi de înfãţişare, dacã pãrţile legal citate pot pune concluzii.
(2) Întâmpinarea se depune sub pedeapsa decãderii, cu 5 zile înainte de data primului termen.
(3) Cererea reconvenţionalã poate fi depusã odatã cu întâmpinarea sau cel mai târziu pânã la prima zi de înfãţişare.
(4) La acest termen pãrţile au obligaţia sã rãspundã tribunalului arbitral:
a) dacã au primit Codexul arbitral;
b) dacã au nelãmuriri în legãturã cu Regulamentul Curţii şi cu prezentele reguli;
c) dacã au obiecţii în legãturã cu competenţa şi constituirea tribunalului arbitral;
d) dacã doresc sã se împace;
e) dacã au de invocat excepţii relative;
f) dacã înţeleg sã se judece în echitate;
g) dacã mai au de depus cereri, memorii sau alte înscrisuri.
(5) Rãspunsurile se vor consemna în încheierea de şedinţã.
ART. 57
Obligaţii de şedinţã ale asistentului arbitral
Asistentul arbitral are obligaţia ca la fiecare termen sã susţinã referatul litigiului astfel:
- anunţã litigiul aflat pe rolul tribunalului arbitral;
- face apelul nominal al pãrţilor;
- declarã îndeplinirea sau neîndeplinirea procedurii de citare;
- prezintã stadiul de arbitrare a litigiului în raport cu încheierea precedentã.
ART. 58
Etape procedurale administrate în formã scrisã
Tribunalul arbitral poate încuviinţa ca anumite etape ale procedurii, cu excepţia audierii martorilor şi experţilor, precum şi a formulãrii concluziilor asupra fondului, sã se realizeze prin corespondenţã, în formã letricã sau electronicã.
ART. 59
Celeritatea arbitrajului
Când procedura de citare este legal îndeplinitã, arbitrajul, chiar şi asupra fondului, poate continua în ziua urmãtoare sau la termene scurte, succesive, date în cunoştinţã pãrţilor.
ART. 60
Termenul în cunoştinţã
Partea care a fost prezentã sau reprezentatã legal la un termen nu va fi citatã în tot cursul arbitrajului, fiind presupus cã are termen în cunoştinţã, afarã de cazul în care se dispune altfel prin prezentele reguli.
ART. 61
Preschimbarea termenului
Termenul luat în cunoştinţã sau pentru care au fost trimise citaţiile nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice de cãtre tribunalul arbitral, cu citarea pãrţilor.
ART. 62
Neprezentarea pãrţii
(1) Neprezentarea pãrţii legal citate nu împiedicã dezbaterea litigiului, afarã numai dacã partea lipsã nu va solicita prin cererea primitã de tribunalul arbitral, cel mai târziu în preziua dezbaterii, amânarea litigiului pentru motive temeinice, încunoştinţând în acelaşi timp şi cealaltã parte. Amânarea se poate acorda o singurã datã.
Amânarea cauzei
(2) Amânarea se poate dispune la începutul şedinţei arbitrale şi de cãtre un singur arbitru.
Judecarea pe baza actelor de la dosar
(3) Oricare dintre pãrţi poate cere, în scris, ca soluţionarea litigiului sã se facã în lipsa sa doar pe baza actelor de la dosar.
ART. 63
Lipsa pãrţilor
(1) Dacã ambele pãrţi, deşi legal citate, nu se prezintã la termen, tribunalul arbitral va soluţiona litigiul, în afarã de cazul în care s-a cerut amânarea pentru motive temeinice.
(2) Tribunalul arbitral poate, de asemenea, sã amâne soluţionarea litigiului, cu citarea pãrţilor, dacã apreciazã cã este necesarã prezenţa lor la dezbateri ori administrarea unor probe.
ART. 64
Prezenţa pãrţilor la dezbateri
(1) Pãrţile pot participa la dezbaterea litigiului personal sau prin reprezentanţi legali şi pot fi asistate de avocaţi, consilieri, interpreţi sau alte persoane.
Prezenţa altor persoane la dezbateri
(2) Cu acordul pãrţilor şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral, la şedinţele de dezbatere a litigiului pot participa şi alte persoane.
ART. 65
Încheierea de şedinţã
(1) Dezbaterile arbitrale vor fi consemnate în încheierea de şedinţã.
(2) Orice dispoziţie a tribunalului arbitral va fi consemnatã în încheiere şi va fi motivatã.
(3) Încheierea de şedinţã va cuprinde, pe lângã menţiunile prevãzute la art. 79 alin. (1) lit. a) şi b), şi urmãtoarele menţiuni:
a) modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare;
b) o scurtã descriere a desfãşurãrii şedinţei;
c) cererile şi susţinerile pãrţilor;
d) motivele pe care se sprijinã mãsurile dispuse;
e) dispozitivul;
f) semnãturile arbitrilor şi semnãtura asistentului arbitral.
(4) Pãrţile au dreptul sã ia cunoştinţã de conţinutul încheierilor şi de actele dosarului.
(5) La cererea pãrţilor sau din oficiu, tribunalul arbitral poate îndrepta sau completa încheierea de şedinţã printr-o altã încheiere.
(6) Pãrţilor li se comunicã, la cerere, copie de pe încheierea de şedinţã prin grija asistentului arbitral. Cererea se face în şedinţã sau separat, caz în care se depune la Secretariatul Curţii de Arbitraj.

SECŢIUNEA a II-a
Probaţiunea. Excepţii

ART. 66
Sarcina probei
(1) Fiecare dintre pãrţi are sarcina sã dovedeascã faptele pe care îşi întemeiazã în litigiu pretenţia sau apãrarea.
(2) În vederea soluţionãrii litigiului, tribunalul arbitral poate cere pãrţilor explicaţii scrise cu privire la obiectul cererii şi faptele litigiului şi poate dispune administrarea oricãrei probe prevãzute de lege.
Aprecierea probelor
(3) Aprecierea probelor se face de arbitri potrivit convingerii lor, bazatã pe motive de fapt şi de drept.
ART. 67
Absenţa jurãmântului
Ascultarea martorilor şi a experţilor se face fãrã prestare de jurãmânt.
ART. 68
Excepţii care pot fi invocate pânã la prima zi de înfãţişare
Orice excepţie privind existenţa sau validitatea convenţiei arbitrale, constituirea tribunalului arbitral, limitele însãrcinãrii arbitrilor, precum şi orice altã excepţie trebuie invocatã, expres sub sancţiunea decãderii, prin întâmpinare sau cel mai târziu la prima zi de înfãţişare.
ART. 69
Invocarea excepţiilor de ordine publicã
(1) Excepţiile de ordine publicã pot fi invocate oricând pe parcursul litigiului arbitral, dacã Codul de procedurã civilã şi prezentele reguli nu prevãd în mod expres altfel.
(2) Necompetenţa tribunalului arbitral nu mai poate fi invocatã dupã ce pãrţile şi-au nominalizat arbitrii şi pârâtul a formulat, fãrã sã invoce acest aspect, întâmpinare sau cerere reconvenţionalã.
ART. 70
Excepţia de neconstituţionalitate
(1) Excepţia de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele poate fi invocatã la cererea oricãreia dintre pãrţi sau, din oficiu, de cãtre tribunalul arbitral, în condiţiile legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
(2) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de tribunalul arbitral în faţa cãruia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale pãrţilor, opinia tribunalului arbitral asupra excepţiei şi va fi însoţitã de dovezile depuse de pãrţi.
(3) Dacã excepţia a fost invocatã din oficiu, încheierea trebuie motivatã, cuprinzând şi susţinerile pãrţilor, precum şi dovezile necesare.
(4) Dacã excepţia este inadmisibilã, fiind contrarã dispoziţiilor legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, tribunalul arbitral o va respinge printr-o încheiere motivatã, fãrã a mai sesiza Curtea Constituţionalã.
(5) Încheierea de sesizare împreunã cu anexele se transmit Curţii Constituţionale cu o adresã de înaintare, sub semnãtura preşedintelui Curţii de Arbitraj.
ART. 71
Depunerea de cereri, memorii şi înscrisuri
(1) Orice cereri şi memorii ale pãrţilor şi orice înscrisuri vor fi depuse cel mai târziu pânã la prima zi de înfãţişare şi comunicate pãrţilor prin grija asistentului arbitral.
Probe solicitate dupã prima zi de înfãţişare
(2) Probele care nu au fost cerute în condiţiile prevãzute la alin. (1) nu vor mai putea fi invocate în cursul arbitrajului, afarã de cazurile în care:
a) necesitatea probei ar reieşi din dezbateri;
b) administrarea probei nu pricinuieşte amânarea soluţionãrii litigiului.
ART. 72
Acoperirea neregularitãţilor de procedurã
(1) Neregularitatea actelor de procedurã se acoperã dacã partea nu a invocat-o la prima zi de înfãţişare ce a urmat dupã aceastã neregularitate şi înainte de a pune concluzii în fond.
(2) Nimeni nu poate invoca neregularitatea pricinuitã prin propriul sãu fapt.

SECŢIUNEA a III-a
Hotãrârea arbitralã

ART. 73
Sentinţa arbitralã
(1) Procedura arbitralã ia sfârşit prin pronunţarea unei hotãrâri arbitrale, denumitã sentinţã arbitralã.
(2) Dacã pârâtul recunoaşte o parte din pretenţiile reclamantului, tribunalul arbitral, la cererea acestuia, va da o sentinţã parţialã, în mãsura recunoaşterii.
(3) Dacã reclamantul renunţã la arbitrare sau la însuşi dreptul pretins, mai înainte de constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitralã se închide printr-o încheiere a preşedintelui Curţii de Arbitraj, în urma întocmirii unui referat de cãtre asistentul arbitral şef.
ART. 74
Soluţionarea litigiului
(1) Tribunalul arbitral soluţioneazã litigiul în temeiul contractului principal şi actelor adiţionale la contract, al probelor administrate şi al normelor de drept aplicabile, ţinând seama, când este cazul, şi de uzanţele comerciale.
(2) Pe baza acordului expres al pãrţilor, tribunalul arbitral poate soluţiona litigiul în echitate. În acest caz, hotãrârea se dã pe baza convingerii intime a tribunalului arbitral, prin atenuarea aplicãrii riguroase a normelor de drept.
ART. 75
Închiderea dezbaterilor
(1) De îndatã ce tribunalul arbitral va considera cã toate împrejurãrile cauzei sunt suficient lãmurite, închide dezbaterile, trecând la deliberare şi pronunţarea hotãrârii în şedinţã secretã, cu participarea tuturor membrilor sãi.
(2) Pronunţarea hotãrârii poate fi amânatã cu cel mult 15 zile, sub condiţia încadrãrii în termenul arbitrajului prevãzut pentru soluţionarea litigiului.
ART. 76
Luarea hotãrârii
(1) Când tribunalul arbitral este compus dintr-un numãr fãrã soţ de arbitri, hotãrârea se ia, dacã nu se întruneşte unanimitatea, cu majoritate de voturi.
(2) Arbitrul care a avut o altã pãrere îşi va redacta şi va semna opinia separatã, cu arãtarea considerentelor pe care aceasta se sprijinã.
ART. 77
Repunerea cauzei pe rol
Dacã în cadrul deliberãrii şi mai înainte de pronunţarea hotãrârii tribunalul arbitral considerã cã sunt necesare noi lãmuriri, va pronunţa o încheiere şi litigiul va fi repus pe rol în vederea unor dezbateri suplimentare, stabilindu-se un nou termen de arbitrare, cu citarea pãrţilor, sub condiţia încadrãrii în termenul arbitrajului stabilit pentru respectivul litigiu.
ART. 78
Dispozitivul sentinţei arbitrale
(1) Îndatã dupã deliberare şi pronunţarea soluţiei se întocmeşte dispozitivul sentinţei, care se semneazã de toţi membrii tribunalului arbitral.
(2) Dacã existã opinie separatã, aceasta se va menţiona în dispozitiv.
(3) Dispozitivul pronunţat se adnoteazã olograf de cãtre arbitrul unic sau suprrbitru, sub semnãtura membrilor tribunalului arbitral, de îndatã, se ataşeazã dosarului şi se trece de cãtre asistentul arbitral în condica de şedinţe arbitrale, cel mai târziu a doua zi dupã pronunţare, cu excepţia dispozitivului hotãrârilor de expedient, care nu se adnoteazã olograf.
ART. 79
Redactarea sentinţei arbitrale. Elementele componente ale acesteia
(1) Sentinţa arbitralã se redacteazã în scris şi trebuie sã cuprindã:
a) componenţa nominalã a tribunalului arbitral, numele asistentului arbitral, locul şi data pronunţãrii hotãrârii;
b) numele pãrţilor, domiciliul sau reşedinţa ori, dupã caz, denumirea şi sediul, precum şi numele reprezentanţilor legali ai pãrţilor şi ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
c) menţionarea convenţiei arbitrale în temeiul cãreia s-a procedat la arbitraj;
d) obiectul litigiului şi susţinerile pe scurt ale pãrţilor;
e) motivele de fapt şi de drept ale hotãrârii, iar în cazul arbitrajului în echitate, raţiunea care a fundamentat soluţia;
f) dispozitivul;
g) semnãturile tuturor arbitrilor, precum şi semnãtura asistentului arbitral, sub rezerva art. 76 şi a alin. (2) şi (3) din prezentul articol.
(2) Dacã unul dintre arbitri este împiedicat sã semneze hotãrârea, se va face menţiune despre cauza împiedicãrii, cu confirmarea, sub semnãturã, a suprrbitrului, iar în cazul împiedicãrii suprrbitrului, sub semnãtura preşedintelui Curţii de Arbitraj sau, în lipsa acestuia, a prim-vicepreşedintelui Curţii.
(3) În cazul în care asistentul arbitral este în imposibilitate sã semneze, hotãrârea va fi semnatã de asistentul arbitral şef sau de înlocuitorul acestuia, fãcându-se menţiune despre cauza care a împiedicat asistentul arbitral sã semneze hotãrârea.
ART. 80
Îndreptarea erorilor materiale
Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile pãrţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din sentinţele arbitrale sau din încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cererea oricãreia dintre pãrţi.
ART. 81
(1) Cererea pãrţii interesate se formuleazã în termen de 15 zile de la data primirii sentinţei, iar în cazul încheierilor, cel mai târziu la termenul urmãtor. Îndreptarea din oficiu se poate face oricând.
(2) Tribunalul arbitral se pronunţã asupra cererii prin încheiere.
(3) Pãrţile vor fi citate numai dacã tribunalul arbitral socoteşte cã este necesar sã dea anumite lãmuriri.
(4) Încheierea se va ataşa la sentinţã, atât în dosarul litigiului, cât şi în dosarul de hotãrâri al Curţii de Arbitraj, iar dacã s-a fãcut din oficiu, se va comunica şi pãrţilor.
ART. 82
Lãmurirea dispozitivului
(1) În cazul în care sunt necesare lãmuriri cu privire la înţelesul, întinderea şi aplicarea dispozitivului sentinţei arbitrale ori aceasta cuprinde dispoziţii potrivnice, oricare dintre pãrţi poate cere tribunalului arbitral care a pronunţat sentinţa sã lãmureascã dispozitivul sau sã înlãture dispoziţiile potrivnice, în termen de 15 zile de la data primirii sentinţei.
(2) Tribunalul arbitral va rezolva cererea de urgenţã, prin încheiere, cu citarea pãrţilor.
(3) Prevederile art. 81 alin. (4) teza întâi se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 83
Completarea hotãrârilor
(1) Dacã prin sentinţa datã tribunalul arbitral a omis sã se pronunţe asupra unui capãt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea sentinţei în termen de 15 zile de la data primirii ei.
(2) Cererea se soluţioneazã de urgenţã, cu citarea pãrţilor, prin sentinţã separatã.
(3) Prevederile art. 81 alin. (4) teza întâi se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplicã şi în cazul când tribunalul arbitral a omis sã se pronunţe asupra cererilor martorilor, experţilor, traducãtorilor, interpreţilor sau apãrãtorilor, cu privire la drepturile lor.
ART. 84
Cãi de atac
(1) Încheierile pronunţate în temeiul art. 81 şi 82, ca şi sentinţa arbitralã pronunţatã potrivit art. 83 alin. (1) pot fi desfiinţate numai prin acţiune în anulare.
(2) Pãrţile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de îndreptarea, lãmurirea sau completarea hotãrârii.
ART. 85
Comunicarea sentinţei
Sentinţa arbitralã va fi redactatã şi semnatã în cel mult o lunã de la data pronunţãrii ei. Pentru raţiuni bine întemeiate preşedintele Curţii de Arbitraj poate prelungi acest termen cu cel mult 30 de zile.

SECŢIUNEA a IV-a
Caracterul şi executarea sentinţei arbitrale

ART. 86
Sentinţa arbitralã
(1) Sentinţa arbitralã este definitivã şi obligatorie. Ea se duce la îndeplinire de bunãvoie de partea împotriva cãreia s-a pronunţat, de îndatã sau în termenul arãtat în sentinţã.
(2) Asistentul arbitral al litigiului are obligaţia de a comunica pãrţilor sentinţa arbitralã în termen de 3 zile de la data redactãrii.
(3) Sentinţa arbitralã comunicatã pãrţilor are efectele unei hotãrâri judecãtoreşti definitive şi obligatorii.
ART. 87
Învestirea cu formulã executorie
(1) La cererea pãrţii câştigãtoare, sentinţa arbitralã se învesteşte cu formulã executorie, conform legii.
(2) Cererea de învestire se introduce la instanţa judecãtoreascã competentã de la sediul Curţii de Arbitraj.
ART. 88
Titlu executoriu
Sentinţa arbitralã învestitã cu formulã executorie constituie titlu executoriu şi se executã silit întocmai ca o hotãrâre judecãtoreascã.
ART. 89
Desfiinţarea sentinţei arbitrale
Sentinţa arbitralã poate fi desfiinţatã numai prin acţiune în anulare pentru unul dintre urmãtoarele motive:
a) litigiul nu era susceptibil de soluţionare pe calea arbitrajului;
b) tribunalul arbitral a soluţionat litigiul fãrã sã existe o convenţie arbitralã sau în temeiul unei convenţii nule ori inoperante;
c) partea a lipsit la termenul când au avut loc dezbaterile şi procedura de citare nu a fost legal îndeplinitã;
d) hotãrârea a fost pronunţatã dupã expirarea termenului arbitrajului stabilit de tribunalul arbitral;
e) tribunalul arbitral s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
f) hotãrârea arbitralã nu cuprinde dispozitivul şi motivele, nu aratã data şi locul pronunţãrii, nu este semnatã de arbitri;
g) dispozitivul hotãrârii arbitrale cuprinde dispoziţii care nu se pot duce la îndeplinire;
h) hotãrârea arbitralã încalcã ordinea publicã, bunele moravuri ori dispoziţii imperative ale legii.
ART. 90
(1) Pãrţile nu pot renunţa prin convenţia arbitralã la dreptul de a introduce acţiunea în anulare împotriva hotãrârii arbitrale.
(2) Renunţarea la acest drept se poate face însã dupã pronunţarea hotãrârii arbitrale.
ART. 91
Acţiunea în anulare poate fi introdusã în termen de o lunã de la data primirii hotãrârii arbitrale, direct la instanţa competentã potrivit legii, cãreia i se va trimite dosarul litigiului de îndatã ce s-a primit solicitarea prin grija Secretariatului Curţii de Arbitraj.

SECŢIUNEA a V-a
Scoaterea de pe rol a litigiului. Perimarea

ART. 92
Scoaterea cauzei de pe rol
(1) În cazul în care desfãşurarea normalã a litigiului este împiedicatã din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute de prezentele reguli, reclamantului i se va face o înştiinţare scrisã, prin care i se indicã obligaţiile ce îi revin, cu un termen de 10 zile pentru ducerea lor la îndeplinire, precum şi consecinţele neconformãrii.
(2) Dacã reclamantul nu rãspunde sau nu se conformeazã obligaţiilor ce îi revin în termenul stabilit, litigiul se scoate de pe rol prin rezoluţia preşedintelui Curţii de Arbitraj sau, în lipsa acestuia, de prim-vicepreşedintele Curţii, iar acţiunea arbitralã se restituie reclamantului, taxa arbitralã rãmânând bine plãtitã.
ART. 93
Perimarea cererii de arbitrare
(1) Cererea de arbitrare se perimã de drept dacã a rãmas în nelucrare din vina pãrţii timp de 6 luni.
(2) Perimarea se constatã din oficiu sau la cererea pãrţii interesate.
(3) În ambele cazuri, preşedintele Curţii de Arbitraj sau, în lipsa acestuia, prim-vicepreşedintele Curţii fixeazã termen şi dispune citarea de urgenţã a pãrţilor, precum şi întocmirea de cãtre Secretariatul Curţii a unui referat asupra actelor de procedurã în legãturã cu perimarea.
(4) Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru unic în persoana unui membru al Colegiului Curţii desemnat de preşedintele Curţii de Arbitraj sau, în lipsa acestuia, de prim-vicepreşedintele Curţii.
(5) În cazul în care tribunalul arbitral a fost constituit şi litigiul se aflã în curs de soluţionare, perimarea se pronunţã de tribunalul arbitral în componenţa stabilitã.
(6) Dacã procedura de citare a uneia dintre pãrţi nu a fost îndeplinitã din cauzã cã adresa nu a fost cunoscutã ori s-a mutat fãrã a se cunoaşte noua adresã sau se refuzã primirea ori se constatã lipsa oricãrei persoane la domiciliul sau sediul indicat în actele dosarului, aceastã parte va fi citatã în procedura de perimare, prin afişare la uşa Secretariatului Curţii de Arbitraj.

CAP. VI
Dispoziţii speciale privind arbitrajul comercial internaţional

ART. 94
Reguli aplicabile
În litigiile comerciale internaţionale se aplicã, pe lângã prezentele reguli, şi prevederile convenţiilor internaţionale la care România este parte.
ART. 95
Determinarea legii aplicabile
(1) Pãrţile sunt libere sã determine prin înţelegerea lor scrisã legea aplicabilã fondului litigiului.
(2) În lipsa unei atare determinãri, se aplicã legea stabilitã de tribunalul arbitral pe baza normelor conflictuale pertinente.
ART. 96
Durata termenelor
(1) În arbitrajul comercial internaţional, durata termenelor prevãzute pentru soluţionarea litigiului intern se dubleazã.
(2) Dacã pãrţile nu au convenit altfel, tribunalul arbitral pronunţã hotãrârea în termen de cel mult 12 luni de la data constituirii.
ART. 97
Limba în care au loc dezbaterile
(1) Dezbaterea litigiului în faţa tribunalului arbitral se face în limba stabilitã prin convenţia arbitralã sau, dacã nu s-a prevãzut nimic în aceastã privinţã ori nu a intervenit o înţelegere ulterioarã scrisã între pãrţi, dezbaterea se va face într-o limbã de circulaţie internaţionalã agreatã de tribunalul arbitral.
(2) Dacã o parte nu cunoaşte limba în care se desfãşoarã dezbaterea, la cererea şi pe cheltuiala ei, tribunalul arbitral îi asigurã serviciile unui interpret.
(3) Pãrţile pot sã participe la dezbateri cu interpretul lor.

CAP. VII
Alte dispoziţii

ART. 98
Arbitraj instituţionalizat
În cazul în care s-a încredinţat Curţii de Arbitraj de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României organizarea unui arbitraj, acesta capãtã caracter de arbitraj instituţionalizat şi prezentele reguli devin obligatorii pentru pãrţi, chiar dacã convenţia arbitralã conţine alte prevederi.
ART. 99
Alegerea modalitãţii de arbitrare
Dacã convenţia arbitralã conţine prevederi diferite faţã de dispoziţiile cuprinse în partea I a prezentelor reguli, iar reclamantul nu înţelege ca litigiul sã se soluţioneze conform arbitrajului instituţionalizat, organizarea şi soluţionarea litigiului se supun normelor de procedurã ale arbitrajului ad-hoc prevãzute în partea a II-a a prezentelor reguli.

PARTEA a II-a

CAP. VIII
Arbitrajul ad-hoc

SECŢIUNEA I
Dispoziţii generale

ART. 100
Arbitraj ad-hoc
Arbitrajul organizat prin convenţia arbitralã încheiatã între pãrţi de cãtre o terţã persoanã se numeşte arbitraj voluntar sau arbitraj ad-hoc.
ART. 101
Asistenţa acordatã de Curtea de Arbitraj
(1) În cazul unui arbitraj ad-hoc organizat de pãrţi pentru soluţionarea unui litigiu determinat, Curtea de Arbitraj le poate acorda asistenţã, la cererea lor comunã sau a uneia dintre ele, urmatã de acceptarea celeilalte pãrţi, formulatã în scris, şi cu plata taxei arbitrale potrivit Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale.
(2) Asistenţa Curţii de Arbitraj în arbitrajul ad-hoc constã în urmãtoarele activitãţi sau numai în unele dintre ele, potrivit înţelegerii cu pãrţile:
a) furnizarea, la cererea arbitrilor, de date, informaţii sau documentaţii referitoare la soluţiile doctrinare şi jurisprudenţiale într-o anumitã problemã;
b) asigurarea accesului la serviciile de secretariat ale arbitrajului, constând în operaţiuni privind primirea, înregistrarea şi evidenţa corespondenţei, citarea pãrţilor şi comunicarea actelor, emiterea diverselor înştiinţãri cãtre pãrţi şi arbitri, consemnarea dezbaterilor în încheieri de şedinţã, îndosarierea actelor, întocmirea şi pãstrarea registrelor, precum şi orice alte asemenea lucrãri necesare bunei desfãşurãri a arbitrajului;
c) asigurarea unui spaţiu corespunzãtor pentru desfãşurarea arbitrajului;
d) urmãrirea şi facilitarea arbitrajului astfel încât acesta sã se desfãşoare în bune condiţii şi sã se finalizeze în termenul stabilit;
e) examinarea, la cererea tribunalului arbitral şi a pãrţilor, a proiectului de hotãrâre arbitralã sub aspectul formei şi/sau al unor probleme de drept, fãrã însã a se impieta asupra libertãţii de decizie a arbitrilor.

SECŢIUNEA a II-a
Dispoziţii procedurale incidente

ART. 102
Sediul materiei
Arbitrajul ad-hoc se desfãşoarã conform dispoziţiilor cuprinse în Codul român de procedurã civilã, cartea a IV-a "Despre arbitraj", şi dispoziţiilor art. 4 alin. 2 şi alin. 3 din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961.
ART. 103
Tribunalul arbitral ales de pãrţi, compus dintr-un arbitru unic sau din mai mulţi arbitri, se supune dispoziţiilor prevãzute la art. 3, cu referire la arbitrajul ad-hoc.

CAP. IX
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 104
Intrarea în vigoare
(1) Prezentele reguli intrã în vigoare la data de 25 martie 2010.
Dispoziţii tranzitorii
(2) Litigiile în curs de soluţionare la data intrãrii în vigoare a prezentelor reguli se vor soluţiona în conformitate cu regulile de procedurã aplicabile la data sesizãrii Curţii.
(3) Litigiile suspendate la data intrãrii în vigoare a prezentelor reguli vor fi supuse, la reluarea judecãţii, actualelor reguli.
(4) Litigiile înregistrate la Secretariatul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional dupã data adoptãrii prezentelor reguli se supun acestor norme de procedurã.
Abrogarea dispoziţiilor contrare
(5) De la data intrãrii în vigoare orice alte dispoziţii contrare se abrogã.
ART. 105
Dreptul aplicabil
Tribunalul arbitral va aplica dreptul comun în materia procedurii civile, precum şi dispoziţiile cuprinse în Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961, şi, respectiv, dispoziţiile Regulamentului de arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional, adoptat la 15 decembrie 1976 (UNCITRAL), în mãsura în care respectivele dispoziţii nu contravin prezentelor reguli.
ART. 106
Anexe
În anexele nr. 3 şi 4 se reproduc modele de convenţii arbitrale, respectiv "Clauza compromisorie" şi "Compromisul," recomandate de Camera de Comerţ şi Industrie a României.


ANEXA 3

[SIGLÃ]*)

CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI

CLAUZA COMPROMISORIE

- model -

În cuprinsul contractului între pãrţi se insereazã urmãtoarea clauzã:
"Orice litigiu decurgând din sau în legãturã cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desfiinţarea lui, se va soluţiona prin arbitrajul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare al Curţii, cu Regulile de procedurã arbitralã ale acestei Curţi, precum şi cu art. 4 din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961."

--------------
NOTÃ(CTCE)
*) Sigla - CAMEREI DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 197 din 29 martie 2010, la pagina 15 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 4

[SIGLÃ]*)

CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI

COMPROMIS

- model -

Acest act se încheie între pãrţi în situaţia în care contractul nu conţine clauza compromisorie prevãzutã în anexa nr. 3.
"Subsemnaţii:
1. ............. (nume/denumire; numele reprezentanţilor legali; domiciliu/sediu; numãr de înmatriculare la registrul comerţului; numãr de telefon, telex, fax), denumitã în continuare partea 1; şi
2. (aceleaşi date), denumitã în continuare partea 2, constatãm cã între noi a intervenit un litigiu izvorât din Contractul nr. ....... din data de ........, litigiu având urmãtorul obiect:
Partea 1 pretinde cã ........... (expunerea pe scurt a pretenţiilor).
Partea 2 susţine cã ............ (expunerea pe scurt a obiecţiilor). Subsemnaţii convenim ca acest litigiu sã fie soluţionat prin arbitrajul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare al Curţii, cu Regulile de procedurã arbitralã ale acestei Curţi, precum şi cu art. 4 din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961.

Încheiat în dublu exemplar la ......., astãzi, .......... .


Semnãtura pãrţii 1* Semnãtura pãrţii 2*
..................... ......................"
-----------
* În cazul persoanelor juridice se parafeazã semnãtura cu amprenta ştampilei.

--------------
NOTÃ(CTCE)
*) Sigla - CAMEREI DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 197 din 29 martie 2010, la pagina 15 (a se vedea imaginea asociatã).

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016