Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL Nr. 3/1999 DE PROCEDURA  al Camerei Arbitrale a Bursei de Valori Bucuresti si al Camerei Arbitrale a Pietei RASDAQ    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL Nr. 3/1999 DE PROCEDURA al Camerei Arbitrale a Bursei de Valori Bucuresti si al Camerei Arbitrale a Pietei RASDAQ

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 319 din 5 iulie 1999
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Camera Arbitralã a Bursei de Valori Bucureşti şi Camera Arbitralã a Pieţei RASDAQ, denumite în continuare camere arbitrale, înfiinţate prin <>art. 77 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori şi prin <>art. 34 alin. (4) din Regulamentul nr. 6/1998 privind organizarea şi funcţionarea organismului de autoreglementare pentru pieţele reglementate de valori mobiliare, sunt instituţii permanente de arbitraj, fãrã personalitate juridicã, independente în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin potrivit prezentului regulament.
(2) Camera Arbitralã (BVB/RASDAQ) are ca obiect organizarea soluţionãrii litigiilor izvorâte din operaţiuni de bursa, precum şi promovarea arbitrajului privat prin oferirea unor proceduri alternative de rezolvare a diferendelor.
(3) În arbitrajul organizat de camera arbitralã (BVB/RASDAQ) se aplica regulamentul de fata, întocmit în conformitate cu dispoziţiile cãrţii a IV-a (art. 340-370 3 ) din Codul de procedura civilã.
(4) În lipsa unei stipulaţii contrare exprese, pãrţile care recurg la arbitrajul camerei arbitrale (BVB/RASDAQ) se considera ca au acceptat prezentul regulament.
ART. 2
(1) Litigiile dintre intermediari, dintre societãţile de valori mobiliare şi agenţii lor, dintre agenţi şi cele între clienţi şi intermediari, izvorâte din operaţiuni de bursa, pot fi supuse spre soluţionare camerei arbitrale (BVB/RASDAQ), dacã pãrţile au încheiat o convenţie arbitralã în condiţiile cap. II din prezentul regulament.
(2) De asemenea, pot fi supuse spre soluţionare uneia dintre cele doua camere arbitrale litigii de natura celor prevãzute la alin. (1), izvorâte din operaţiuni efectuate pe alte pieţe de valori mobiliare, dacã exista convenţie arbitralã.
(3) În cazul în care convenţia arbitralã nu cuprinde o prevedere referitoare la organizarea arbitrajului de cãtre camera arbitralã (BVB/RASDAQ), aceasta îl poate organiza la cererea comuna a pãrţilor sau a uneia dintre ele, urmatã de acceptarea celeilalte pãrţi, formulatã în scris.
ART. 3
(1) Fiecare camera arbitralã se compune dintr-un numãr de 10-15 arbitri numiţi de Comitetul Bursei de Valori Bucureşti, respectiv de Consiliul de Coordonare al Pieţelor Reglementate de Valori Mobiliare (C.C.P.R.V.M.), pe termen de 3 ani, dintre persoanele care îndeplinesc cerinţele prevãzute în cap. III din prezentul regulament.
(2) Arbitrii pot fi reînvestiţi pe noi perioade de 3 ani.
(3) Arbitrii sunt independenţi şi impartiali în îndeplinirea atribuţiilor lor. Ei nu sunt reprezentanţii pãrţilor.
(4) Comitetul Bursei de Valori Bucureşti şi, respectiv, C.C.P.R.V.M. desemneazã dintre arbitrii numiţi potrivit alin. (1) un preşedinte care conduce camera arbitralã (BVB/RASDAQ) şi cãruia îi revin, în desfãşurarea arbitrajului, atribuţiile prevãzute în prezentul regulament.
ART. 4
(1) Litigiile se soluţioneazã de un tribunal arbitral compus din 2 arbitri şi un suprrbitru, aleşi sau, dupã caz, desemnaţi dintre membrii unei camere arbitrale, în conformitate cu prevederile cap. III din prezentul regulament.
(2) Dacã pãrţile convin, litigiul se soluţioneazã de un arbitru unic, ales dintre membrii camerei arbitrale prin acordul pãrţilor.
(3) Prevederile prezentului regulament în care se fac referiri la tribunalul arbitral se aplica în mod corespunzãtor şi arbitrului unic.
ART. 5
Soluţionarea litigiului aparţine exclusiv tribunalului arbitral. Organele Bursei de Valori Bucureşti nu au dreptul sa intervinã în soluţionarea litigiului sau sa influenteze în vreun fel hotãrârea tribunalului arbitral.
ART. 6
În intreaga procedura arbitralã trebuie sa se asigure pãrţilor, sub sancţiunea nulitãţii sentinţei arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de apãrare şi a principiului contradictorialitãţii.
ART. 7
În orice stadiu al litigiului tribunalul arbitral va incerca soluţionarea litigiului pe baza înţelegerii pãrţilor.
ART. 8
Bursa de Valori Bucureşti, Piata RASDAQ, camerele arbitrale şi tribunalul arbitral au obligaţia sa asigure confidenţialitatea arbitrajului, sa nu publice şi sa nu divulge date care ar putea prejudicia interesele pãrţilor şi de care iau cunostinta în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin.
ART. 9
(1) Fiecare camera arbitralã are un secretariat compus din asistenţi arbitrali şi din personal administrativ, numiţi sau delegaţi de directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, respectiv de preşedintele director general al Societãţii de Bursa RASDAQ.
(2) Atribuţiile secretariatului sunt stabilite prin decizie a directorului general al Bursei de Valori Bucureşti şi, respectiv, prin decizie a preşedintelui director general al Societãţii de Bursa RASDAQ, cu acordul preşedintelui fiecãrei camere arbitrale.
(3) Baza materialã a fiecãrei camere arbitrale se asigura de Bursa de Valori Bucureşti, respectiv de Societatea de Bursa RASDAQ.
ART. 10
Pentru acoperirea cheltuielilor legate de organizarea şi desfãşurarea arbitrajului, inclusiv pentru plata onorariilor arbitrilor, Bursa de Valori Bucureşti, respectiv Piata RASDAQ, percepe la fiecare litigiu o taxa arbitralã, în cuantumul şi în condiţiile prevãzute în normele anexate la prezentul regulament.
ART. 11
Sediul Camerei Arbitrale a Bursei de Valori Bucureşti este în municipiul Bucureşti, la sediul Bursei de Valori Bucureşti.
Sediul Camerei Arbitrale a Pieţei RASDAQ este în Bucureşti, la sediul Societãţii de Bursa RASDAQ.

CAP. 2
Convenţia arbitralã

ART. 12
(1) Convenţia arbitralã se încheie în scris, sub sancţiunea nulitãţii.
(2) Convenţia arbitralã se poate încheia fie sub forma unei clauze compromisorii, înscrisã în contractul principal, fie sub forma unei înţelegeri de sine stãtãtoare, denumita compromis.
ART. 13
(1) Prin clauza compromisorie pãrţile convin ca litigiile ce se vor naşte din contractul în care ea este inseratã sau în legatura cu acesta sa fie soluţionate pe calea arbitrajului, arãtându-se numele arbitrilor sau modalitatea de numire a lor. În lipsa unei asemenea precizãri şi dacã organizarea arbitrajului a fost încredinţatã camerei arbitrale, numirea arbitrilor se face conform prezentului regulament.
(2) Validitatea clauzei compromisorii este independenta de valabilitatea contractului în care a fost înscrisã.
ART. 14
(1) Prin compromis pãrţile convin ca un litigiu ivit între ele sa fie soluţionat pe calea arbitrajului, arãtându-se, sub sancţiunea nulitãţii, obiectul litigiului şi numele arbitrilor sau modalitatea de numire a lor.
(2) Compromisul se poate încheia şi direct la camera arbitralã, sub semnatura pãrţilor şi cu certificarea preşedintelui acestei camere sau a delegatului sau.
ART. 15
(1) Încheierea convenţiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenta instanţelor judecãtoreşti.
(2) Tribunalul arbitral îşi verifica propria sa competenta de a soluţiona un litigiu şi hotãrãşte în aceasta privinta, dupã caz, printr-o încheiere de respingere a exceptiei de necompetentã sau printr-o sentinta de respingere a acţiunii arbitrale, în cazul în care constata ca arbitrajul nu este competent. Încheierea de respingere a exceptiei nu poate fi desfiintata decât o data cu sentinta pronunţatã în fond.

CAP. 3
Arbitrii. Constituirea tribunalului arbitral. Termenul şi locul arbitrajului

ART. 16
(1) Poate fi numit arbitru orice persoana fizica, de cetãţenie romana, cu domiciliul în România, care are capacitatea deplina de exerciţiu al drepturilor, se bucura de o buna reputaţie, este specialist în domeniul juridic ori economic sau are o experienta recunoscuta în activitatea bursiera.
(2) Agenţii pentru valori mobiliare nu pot fi numiţi arbitri.
(3) Arbitrii sunt înscrişi, cu acordul lor scris, într-o lista care va cuprinde: numele, ocupaţia şi, dupã caz, specialitatea, titlurile sau prezentarea succintã a activitãţii profesionale a fiecãrui membru.
(4) Lista cuprinzând arbitrii va fi adusã la cunostinta publica şi va fi pusã la dispoziţie pãrţilor, la cererea lor.
ART. 17
(1) Fiecare parte în litigiu alege un arbitru şi un supleant din lista cuprinzând arbitrii. Alegerea se face prin cererea de arbitrare a reclamantului, respectiv prin întâmpinarea pârâtului sau prin comunicare scrisã.
(2) Dacã exista mai multe pãrţi, arbitrul va fi desemnat de preşedintele camerei arbitrale.
(3) Este nulã clauza din convenţia arbitralã care prevede dreptul uneia dintre pãrţi de a alege arbitrul în locul celeilalte pãrţi sau de a avea mai mulţi arbitri decât cealaltã parte.
(4) La cererea partii, exprimatã prin cererea de arbitrare sau prin întâmpinare ori prin alt act, arbitrul şi supleantul se desemneazã de cãtre preşedintele camerei arbitrale.
ART. 18
(1) Arbitrii aleg un suprrbitru care va prezida tribunalul arbitral.
(2) În cazul în care arbitrii nu se înţeleg asupra persoanei suprrbitrului sau nu îl aleg în termen de 3 zile de la data alegerii ori a desemnãrii arbitrului pârâtului, suprrbitrul va fi desemnat de preşedintele camerei arbitrale.
ART. 19
(1) Dacã una dintre pãrţi nu îşi numeşte arbitrul în condiţiile stabilite prin prezentul regulament ori dacã exista neintelegeri cu privire la numirea arbitrului unic sau dacã cei 2 arbitri nu cad de acord asupra persoanei suprrbitrului, preşedintele camerei arbitrale va desemna dintre membrii acesteia arbitrul acestei pãrţi ori, dupã caz, arbitrul unic sau suprrbitrul.
(2) Desemnarea se face în termen de 5 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1).
(3) Dacã totuşi partea îşi va numi arbitrul dupã expirarea termenului, însã cel mai târziu pana la constituirea tribunalului arbitral, desemnarea facuta de cãtre preşedintele camerei arbitrale devine caducã.
ART. 20
(1) În caz de împiedicare a arbitrului de a-şi exercita atribuţiile, acesta va fi înlocuit prin supleantul sau; dacã şi acesta este împiedicat sa îşi exercite atribuţiile, va fi instiintata partea care l-a ales, cu invitaţia de a alege un nou arbitru şi un nou supleant în termen de 3 zile de la primirea înştiinţãrii, dispoziţiile art. 19 fiind aplicabile în mod corespunzãtor.
(2) În cazul în care arbitrul şi supleantul sau, care nu îşi mai pot exercita atribuţiile, au fost desemnaţi de preşedinte, acesta va desemna de îndatã un alt arbitru şi un alt supleant.
(3) În caz de împiedicare a suprrbitrului de a-şi exercita atribuţiile, arbitrii pãrţilor vor alege un alt suprrbitru în termen de 3 zile de la luarea la cunostinta despre aceasta.
(4) Tribunalul arbitral, în noua compunere, poate dispune, dupã ascultarea pãrţilor, în mãsura necesarã, reluarea dezbaterilor din şedinţele anterioare modificãrii componentei sale.
ART. 21
(1) Arbitrul sau suprrbitrul poate fi recuzat pentru cauze care pun la indoiala independenta şi imparţialitatea sa. Cauzele de recuzare sunt cele prevãzute de lege pentru recuzarea judecãtorilor.
(2) O parte nu poate recuza arbitrul numit de ea decât pentru cauze survenite dupã numire.
ART. 22
(1) Arbitrul care ştie ca în privinta sa exista o cauza de recuzare este obligat sa înştiinţeze pãrţile şi pe ceilalţi arbitri mai înainte de constituirea tribunalului arbitral, iar dacã asemenea cauze survin dupã constituire, de îndatã ce le-a cunoscut.
(2) Acest arbitru nu poate participa la judecarea litigiului decât dacã pãrţile, înştiinţate potrivit alineatului precedent, comunica în scris ca înţeleg sa nu ceara recuzarea. Chiar în acest caz, arbitrul are dreptul sa se abţinã de la judecarea litigiului, fãrã ca abţinerea sa însemne recunoaşterea cauzei de recuzare.
ART. 23
(1) Recuzarea trebuie sa fie cerutã, sub sancţiunea decãderii, în termen de 10 zile de la data când partea a luat cunostinta de numirea arbitrului sau, dupã caz, de la survenirea cauzei de recuzare.
(2) Cererea de recuzare se soluţioneazã de tribunalul arbitral, fãrã participarea arbitrului recuzat, acesta fiind înlocuit prin preşedintele camerei arbitrale sau printr-un arbitru desemnat de el.
(3) Dacã cererea de recuzare îl priveşte pe arbitrul unic, ea se soluţioneazã de preşedintele camerei arbitrale sau de un arbitru desemnat de el.
(4) Dacã cererea de recuzare este admisã, arbitrul, suprrbitrul sau arbitrul unic va fi desemnat în conformitate cu prezentul regulament.
ART. 24
Experţii şi traducatorii vor putea fi recuzati pentru motivele prevãzute la art. 21 alin. (1). Recuzarea se soluţioneazã de tribunalul arbitral.
ART. 25
Arbitrii vor continua sa soluţioneze litigiile în curs la data expirãrii perioadei pentru care au fost numiţi, în afarã de cazul în care ar fi împiedicaţi din alte motive sa îşi exercite atribuţiile.
ART. 26
În caz de vacantare pentru orice cauza - recuzare, revocare, abţinere, renunţare, împiedicare, deces - şi dacã nu a fost numit un supleant sau dacã acesta este împiedicat sa îşi exercite însãrcinarea, se va proceda la înlocuirea arbitrului de cãtre partea care l-a numit, în termen de 5 zile de la data la care ea a luat cunostinta de survenirea unei asemenea împrejurãri. Dacã partea nu numeşte un alt arbitru în acest termen, preşedintele camerei arbitrale desemneazã noul arbitru în urmãtoarele 3 zile. Dispoziţiile de fata se aplica, în mod corespunzãtor, şi în ceea ce priveşte suprrbitrul.
ART. 27
Arbitrii sunt rãspunzãtori de daune în condiţiile legii, dacã:
a) dupã acceptare renunţa în mod nejustificat la însãrcinarea lor;
b) fãrã motiv justificat nu participa la judecarea litigiului sau nu pronunţa hotãrârea în termenul stabilit de convenţia arbitralã ori de lege;
c) nu respecta caracterul confidenţial al arbitrajului, publicând sau divulgând date de care iau cunostinta în calitate de arbitri, fãrã a avea autorizarea pãrţilor;
d) incalca în mod flagrant îndatoririle ce le revin potrivit prezentului regulament.
ART. 28
(1) Tribunalul arbitral se considera constituit la data alegerii sau, dupã caz, a desemnãrii suprrbitrului sau a arbitrului unic.
(2) Membrii tribunalului arbitral care accepta numirea vor semna un angajament, în termen de 48 de ore de la înştiinţarea scrisã sau telefonica facuta de asistentul arbitral despre numire, prin care se obliga sa îndeplineascã misiunea de arbitru în acel litigiu cu nepartinire şi cu respectarea stricta a regulamentului de fata.
(3) Din momentul constituirii tribunalului arbitral, acesta este investit cu judecarea cererii de arbitrare şi a celorlalte cereri privind procedura arbitralã, cu excepţia cererilor care, prin dispoziţii imperative ale legii, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti.
(4) Comunicarea cererilor, actelor şi informaţiilor în legatura cu litigiul se face prin grija asistentului arbitral, arbitrii neavând legatura directa cu pãrţile.
ART. 29
(1) Dacã pãrţile nu au convenit altfel, tribunalul arbitral trebuie sa pronunţe hotãrârea în termen de cel mult 3 luni de la data constituirii sale.
(2) Termenul se suspenda pe timpul judecãrii unei cereri incidente adresate instanţei judecãtoreşti competente sau al completãrii tribunalului arbitral, în cazul prevãzut la art. 26.
(3) Pãrţile pot consimţi în scris la prelungirea termenului arbitrajului.
(4) De asemenea, tribunalul arbitral poate dispune prin încheiere, pentru motive temeinice, prelungirea termenului arbitrajului cu cel mult doua luni.
ART. 30
Expirarea termenelor prevãzute la art. 29 nu poate constitui un motiv de caducitate a arbitrajului, în afarã de cazul în care una dintre pãrţi a notificat celeilalte pãrţi şi tribunalului arbitral, pana la primul termen de înfãţişare, ca înţelege sa invoce caducitatea.
ART. 31
Locul arbitrajului este la sediul Bursei de Valori Bucureşti, respectiv la sediul Societãţii de Bursa RASDAQ. Pãrţile, de acord cu camera arbitralã, pot conveni însã alt loc.

CAP. 4
Sesizarea tribunalului arbitral. Cererea de arbitrare. Întâmpinarea. Cererea reconvenţionalã. Comunicarea actelor. Mãsuri asiguratorii şi mãsuri vremelnice

ART. 32
(1) Tribunalul arbitral este sesizat printr-o cerere scrisã, care va cuprinde:
a) numele, domiciliul sau resedinta persoanei fizice, iar pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor. Se vor mentiona, dupã caz: numãrul de înmatriculare în registrul comerţului, numãrul de telefon, telex, fax, contul bancar;
b) numele şi calitatea celui care angajeazã sau reprezintã partea în litigiu, indicandu-se actul din care rezulta calitatea, precum şi dreptul de a semna;
c) menţionarea convenţiei arbitrale, anexându-se copia de pe contractul în care este inseratã, iar dacã s-a încheiat un compromis, copie de pe acesta;
d) obiectul şi valoarea cererii, precum şi calculul prin care s-a ajuns la determinarea valorii;
e) motivele de fapt şi de drept pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzãtoare sau la alte probe. Când se solicita proba cu martori, se vor preciza numele şi domiciliul acestora;
f) numele arbitrului desemnat sau al arbitrului unic propus;
g) semnatura partii.
(2) Înscrisurile se depun în original sau în copie certificatã de parte.
(3) La cerere se anexeazã şi dovada plãţii taxei arbitrale.
ART. 33
Cererea de arbitrare se adreseazã tribunalului arbitral şi se depune împreunã cu actele insotitoare la camera arbitralã, ataşându-se câte un exemplar pentru fiecare parat.
ART. 34
În cazul în care cererea de arbitrare nu cuprinde toate menţiunile şi cerinţele prevãzute la art. 32, asistentul arbitral invita reclamantul sa le completeze în mod corespunzãtor, într-un termen care nu poate depãşi 5 zile.
ART. 35
În termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii de arbitrare sau, dupã caz, de la completarea ei ori de la expirarea termenului prevãzut la art. 34, asistentul arbitral comunica pârâtului un exemplar al cererii şi al înscrisurilor insotitoare.
ART. 36
(1) Primind cererea de arbitrare, paratul va face o întâmpinare cuprinzând, pe de o parte, numele arbitrului ales de el sau rãspunsul la propunerea reclamantului privind soluţionarea litigiului de cãtre un arbitru unic, precum şi la persoana acestuia, iar pe de alta parte, excepţiile referitoare la cererea reclamantului, rãspunsul în fapt şi în drept la aceasta cerere, probele propuse în apãrare, precum şi, în mod corespunzãtor, celelalte menţiuni şi cerinţe corespunzãtoare prevãzute la art. 32 pentru cererea de arbitrare.
(2) Alegerea arbitrului se poate face şi printr-o înştiinţare scrisã, în termenul de depunere a întâmpinãrii.
(3) În termen de 7 zile de la primirea cererii de arbitrare paratul va comunica reclamantului întâmpinarea, împreunã cu actele insotitoare, şi, de asemenea, va depune un exemplar la Camera arbitralã, ataşând dovada de comunicare.
(4) Nedepunerea întâmpinãrii nu înseamnã recunoaşterea pretenţiilor reclamantului.
(5) Dacã prin nedepunerea sau prin necomunicarea întâmpinãrii litigiul se amana, paratul va putea fi obligat la plata cheltuielilor produse prin amânare.
ART. 37
Dupã constituirea tribunalului arbitral asistentul arbitral transmite de îndatã tribunalului arbitral dosarul, fãcând menţiune scrisã despre acest fapt, cu precizarea datei transmiterii.
ART. 38
Suprrbitrul sau, dupã caz, arbitrul unic fixeazã termen de dezbatere a litigiului pentru termenul când pãrţile vor fi citate. Acest termen nu poate fi mai mic de 7 zile de la data expedierii citaţiei.
ART. 39
(1) Dacã paratul are pretenţii impotriva reclamantului, derivând din acelaşi raport juridic, el poate face cerere reconvenţionalã.
(2) Cererea reconvenţionalã va fi introdusã în cadrul termenului pentru depunerea întâmpinãrii sau cel mai târziu pana la primul termen de înfãţişare şi trebuie sa îndeplineascã aceleaşi condiţii ca şi cererea principala.
(3) Cererea reconvenţionalã se soluţioneazã o data cu cererea principala. În situaţia în care numai cererea principala este în stare de a fi soluţionatã, cererea reconvenţionalã poate fi soluţionatã separat.
ART. 40
(1) Comunicarea cererii de arbitrare şi a întâmpinãrii, a citaţiilor, a hotãrârilor arbitrale şi a încheierilor de şedinţa se face prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
(2) Celelalte înscrisuri, precum şi informaţiile şi diversele instiintari pot fi fãcute şi prin scrisoare recomandatã cu recipisa poştalã de predare, telegrama, telex, fax sau prin orice alt mijloc de comunicare ce permite stabilirea probei comunicãrii şi a textului transmis. În cazul comunicãrilor telefonice asistentul arbitral va face menţiune în dosar, precizând data şi ora convorbirii.
(3) Orice înscris poate fi înmânat şi personal partii sau reprezentantului ei, sub semnatura certificatã de asistentul arbitral, cu precizarea datei inmanarii.
(4) Dovezile de comunicare se depun la dosar.
(5) Înscrisurile comunicate pãrţilor se considera înmânate şi în cazul în care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul poştal pentru a le ridica, deşi exista dovada avizãrii sale.
ART. 41
Comunicãrile se fac, dupã caz, la adresa indicatã de parte în cererea de arbitrare sau în întâmpinare ori în contractul şi corespondenta dintre pãrţi. Orice schimbare de adresa nu va fi luatã în considerare, dacã nu a fost adusã la cunostinta, în scris, celeilalte pãrţi şi camerei arbitrale.
ART. 42
(1) Înaintea sau în cursul arbitrajului oricare dintre pãrţi poate cere instanţei judecãtoreşti competente sa încuviinţeze mãsuri asiguratorii şi mãsuri vremelnice cu privire la obiectul litigiului sau sa constate anumite împrejurãri de fapt.
(2) La aceasta cerere se vor anexa, în copie, cererea de arbitrare şi convenţia arbitralã.
(3) Încuviinţarea acestor mãsuri va fi adusã la cunostinta tribunalului arbitral de cãtre partea care le-a cerut.
ART. 43
În cursul arbitrajului mãsurile asiguratorii şi mãsurile vremelnice, precum şi constatarea anumitor împrejurãri de fapt pot fi încuviinţate şi de tribunalul arbitral. În caz de împotrivire, executarea acestor mãsuri se solicita instanţei judecãtoreşti competente.

CAP. 5
Dezbaterea litigiului

ART. 44
Pãrţile pot participa la dezbaterea litigiului personal sau prin reprezentanţi şi pot fi asistate de avocaţi.
ART. 45
La şedinţele de dezbatere a litigiului pot participa pãrţile în litigiu sau reprezentanţii acestora, consilierii pãrţilor, interpreţii, precum şi celelalte persoane chemate. Cu acordul pãrţilor şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral, pot asista şi alte persoane.
ART. 46
Oricare dintre pãrţi poate cere în scris ca soluţionarea litigiului sa se facã în lipsa sa, pe baza actelor de la dosar.
ART. 47
Dacã ambele pãrţi, deşi legal citate, nu se prezintã la termen, tribunalul arbitral va soluţiona litigiul, în afarã de cazul în care s-a cerut amânarea pentru motive temeinice. Tribunalul arbitral poate, de asemenea, sa amâne soluţionarea litigiului, citând pãrţile, dacã apreciazã ca prezenta lor la dezbatere este necesarã.
ART. 48
(1) Orice excepţie privind existenta sau validitatea convenţiei arbitrale, constituirea tribunalului arbitral şi desfãşurarea procedurii pana la primul termen de înfãţişare trebuie ridicatã, sub sancţiunea decãderii, cel mai târziu la acest prim termen, dacã nu s-a stabilit un termen mai scurt.
(2) Orice cereri şi memorii ale pãrţilor şi orice înscrisuri vor fi depuse cel mai târziu pana la primul termen de înfãţişare.
ART. 49
(1) Fiecare dintre pãrţi are sarcina sa dovedeascã faptele pe care îşi întemeiazã în litigiu pretenţia sau apãrarea.
(2) În vederea soluţionãrii litigiului, tribunalul arbitral poate cere pãrţilor explicaţii scrise cu privire la obiectul cererii şi la faptele litigiului şi poate dispune administrarea oricãror probe prevãzute de lege.
(3) Administrarea probelor se efectueazã în şedinţa tribunalului arbitral.
(4) Ascultarea martorilor şi a experţilor se face fãrã prestare de jurãmânt.
(5) Tribunalul arbitral nu poate sa recurgã la mijloace de constrângere şi nici sa aplice sancţiuni martorilor sau experţilor. Pentru luarea acestor mãsuri pãrţile se pot adresa instanţei judecãtoreşti competente.
(6) Aprecierea probelor se face de cãtre arbitri, potrivit intimei lor convingeri.
ART. 50
Tribunalul arbitral poate admite, în condiţiile legii, administrarea de probe, la cererea unei pãrţi, numai dacã asemenea probe au fost solicitate prin cererea de arbitrare sau prin întâmpinare ori prin memorii depuse anterior primului termen de înfãţişare şi comunicate celeilalte pãrţi. Probele care nu au fost cerute în aceste condiţii nu vor mai putea fi invocate în cursul arbitrajului, în afarã de cazurile în care:
a) necesitatea probei ar reieşi din dezbateri;
b) administrarea probei nu pricinuieşte amânarea soluţionãrii litigiului.
ART. 51
(1) Dezbaterile arbitrale vor fi consemnate într-o încheiere de şedinţa.
(2) Orice dispoziţie a tribunalului arbitral va fi consemnatã în încheierea de şedinţa şi va fi motivatã.
(3) Încheierea de şedinţa va cuprinde, pe lângã menţiunile prevãzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi b), urmãtoarele:
a) o scurta descriere a desfãşurãrii şedinţei;
b) cererile şi susţinerile pãrţilor;
c) motivele pe care se sprijinã mãsurile dispuse;
d) dispozitivul;
e) semnãturile arbitrilor, cu respectarea art. 59, precum şi semnatura asistentului arbitral.
(4) Pãrţile au dreptul sa ia cunostinta de conţinutul încheierilor, precum şi de actele dosarului.
(5) La cererea pãrţilor sau din oficiu, tribunalul arbitral poate indrepta sau completa încheierea de şedinţa printr-o alta încheiere.
(6) Pãrţilor li se comunica, la cerere, o copie de pe încheierea de şedinţa.
ART. 52
Dosarul litigiului este confidenţial. Nici o persoana strãinã de litigiu nu are acces la dosar fãrã acordul scris al pãrţilor şi fãrã încuviinţarea tribunalului arbitral.

CAP. 6
Hotãrârea arbitralã

ART. 53
(1) Procedura arbitralã ia sfârşit prin pronunţarea unei sentinţe arbitrale.
(2) Dacã paratul recunoaşte o parte din pretenţiile reclamantului, tribunalul arbitral, la cererea acestuia, va putea da o sentinta parţialã în mãsura recunoaşterii.
(3) Dacã reclamantul îşi retrage cererea de arbitrare mai înainte de constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitralã se încheie printr-o încheiere a preşedintelui camerei arbitrale.
ART. 54
(1) Tribunalul arbitral soluţioneazã litigiul în temeiul contractului principal şi al normelor de drept aplicabile, ţinând seama, atunci când este cazul, şi de uzanţele comerciale.
(2) Pe baza acordului expres al pãrţilor, tribunalul arbitral poate soluţiona litigiul în echitate.
ART. 55
(1) Tribunalul arbitral, dupã ce va considera ca toate împrejurãrile cauzei sunt suficient lamurite, închide dezbaterile şi trece la deliberare şi la luarea hotãrârii în şedinţa secreta, cu participarea tuturor arbitrilor în persoana, consemnându-se în hotãrâre aceasta participare.
(2) Pronunţarea hotãrârii poate fi amânatã cu cel mult 15 zile, sub condiţia încadrãrii în termenul arbitrajului prevãzut la art. 29.
ART. 56
Hotãrârea se ia cu unanimitate de voturi sau, în caz de dezacord, cu majoritate. Arbitrul care a avut o alta pãrere îşi va redacta şi semna opinia separatã, cu arãtarea considerentelor pe care aceasta se sprijinã.
ART. 57
Dacã în cadrul deliberãrii şi mai înainte de pronunţarea hotãrârii tribunalul arbitral considera ca sunt necesare noi lãmuriri, litigiul poate fi repus pe rol în vederea unor dezbateri suplimentare, stabilindu-se un nou termen de arbitrare, cu citarea pãrţilor.
ART. 58
(1) Îndatã dupã deliberare şi dupã stabilirea soluţiei se întocmeşte dispozitivul hotãrârii, care se semneazã de cãtre toţi membrii tribunalului arbitral, precum şi de asistentul arbitral.
(2) Dacã exista opinie separatã, aceasta se va mentiona în dispozitiv.
ART. 59
(1) Sentinta arbitralã se redacteazã în scris şi trebuie sa cuprindã:
a) componenta nominalã a tribunalului arbitral, numele asistentului arbitral, locul şi data pronunţãrii hotãrârii;
b) numele pãrţilor, domiciliul sau resedinta lor ori, dupã caz, denumirea şi sediul, precum şi numele reprezentanţilor pãrţilor şi ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
c) menţionarea convenţiei arbitrale în temeiul cãreia s-a procedat la arbitraj;
d) obiectul litigiului şi susţinerile pãrţilor pe scurt;
e) motivele de fapt şi de drept ale hotãrârii, iar în cazul arbitrajului în echitate, motivele care sub acest aspect întemeiazã soluţia;
f) dispozitivul;
g) semnãturile tuturor arbitrilor, dispoziţiile art. 56 rãmânând aplicabile, precum şi semnatura asistentului arbitral.
(2) Dacã unul dintre arbitri este împiedicat sa semneze hotãrârea, se va face menţiune despre cauza împiedicãrii, cu confirmarea, sub semnatura, a suprrbitrului.
ART. 60
(1) Dacã prin hotãrârea pronunţatã tribunalul arbitral a omis sa se pronunţe asupra unui capãt de cerere, oricare dintre pãrţi poate solicita, în termen de 5 zile de la primirea hotãrârii, completarea ei. Sentinta de completare se da cu citarea pãrţilor.
(2) Greşelile materiale din textul sentinţei arbitrale sau alte greşeli evidente care nu schimba fondul soluţiei, precum şi greşelile de calcul pot fi rectificate, la cererea oricãreia dintre pãrţi, formulatã în termenul prevãzut la alineatul precedent, sau din oficiu, printr-o încheiere de îndreptare.
(3) Sentinta de completare sau încheierea de îndreptare face parte integrantã din sentinta arbitralã şi se pronunţa de acelaşi tribunal arbitral.
(4) Pãrţile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de completarea sau de îndreptarea sentinţei.
ART. 61
(1) Sentinta arbitralã va fi comunicatã pãrţilor în cel mult 20 de zile de la data pronunţãrii ei.
(2) Sentinta arbitralã comunicatã pãrţilor are efectele unei hotãrâri judecãtoreşti definitive.
ART. 62
Sentinta arbitralã este definitiva şi obligatorie. Ea se aduce la îndeplinire de bunãvoie de cãtre partea impotriva cãreia s-a pronunţat, de îndatã sau în termenul arãtat în sentinta.
ART. 63
Hotãrârile arbitrale pot fi publicate numai cu acordul pãrţilor. Ele pot fi însã comentate, sub aspectul problemelor de drept ivite, în reviste, lucrãri sau în culegeri de practica arbitralã, fãrã a se da numele sau denumirea pãrţilor ori date care ar putea prejudicia interesele lor. În aceste condiţii, camera arbitralã poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor în scopuri ştiinţifice sau documentare, dupã terminarea litigiilor.
ART. 64
La cererea partii câştigãtoare, sentinta arbitralã se investeste cu formula executorie de cãtre instanta judecãtoreascã competenta.
ART. 65
Sentinta arbitralã investitã cu formula executorie constituie titlu executoriu şi se executa silit întocmai ca şi o hotãrâre judecãtoreascã.

CAP. 7
Desfiinţarea hotãrârii arbitrale

ART. 66
Sentinta arbitralã poate fi desfiintata numai prin acţiune în anulare pentru unul dintre urmãtoarele motive:
a) litigiul nu era susceptibil de soluţionare pe calea arbitrajului;
b) tribunalul arbitral a soluţionat litigiul fãrã sa existe o convenţie arbitralã sau în temeiul unei convenţii nule ori inoperante;
c) tribunalul arbitral nu a fost constituit în conformitate cu convenţia arbitralã;
d) partea a lipsit la termenul când au avut loc dezbaterile şi procedura de citare nu a fost legal îndeplinitã;
e) sentinta a fost pronunţatã dupã expirarea termenului arbitrajului prevãzut la art. 29, dispoziţiile art. 30 rãmânând aplicabile;
f) tribunalul arbitral s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
g) sentinta arbitralã nu cuprinde dispozitivul şi motivele, nu arata data şi locul pronunţãrii, nu este semnatã de cãtre arbitri;
h) dispozitivul sentinţei arbitrale cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire;
i) sentinta arbitralã incalca ordinea publica, bunele moravuri ori dispoziţii imperative ale legii.
ART. 67
Pãrţile nu pot renunţa prin convenţia arbitralã la dreptul de a introduce acţiune în anulare impotriva sentinţei arbitrale. Renunţarea la acest drept se poate face însã dupã pronunţarea sentinţei arbitrale.
ART. 68
Acţiunea în anulare poate fi introdusã, în termen de o luna de la data comunicãrii sentinţei arbitrale, la instanta competenta potrivit art. 365 alin. 1 din Codul de procedura civilã, respectiv la Tribunalul Municipiului Bucureşti sau la Curtea de Apel Bucureşti, în funcţie de valoarea litigiului.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 69
Pentru înlãturarea piedicilor ce s-ar putea ivi în organizarea şi desfãşurarea arbitrajului partea interesatã poate sesiza instanta judecãtoreascã competenta.
ART. 70
(1) Prevederile prezentului regulament se completeazã cu dispoziţiile Codului de procedura civilã.
(2) În lipsa unor prevederi în prezentul regulament sau în Codul de procedura civilã, tribunalul arbitral va putea reglementa procedura arbitralã de urmat, asa cum va considera mai potrivit.
ART. 71
Regulamentul de fata, inclusiv Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale, a fost adoptat, în temeiul <>art. 77 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare prin <>Ordinul nr. 6 din 31 martie 1999 şi intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României.


NORME
privind taxele şi cheltuielile arbitrale

ART. 1
(1) În temeiul art. 359 din Codul de procedura civilã, pentru remunerarea serviciilor prestate de camera arbitralã se percepe o taxa arbitralã stabilitã în funcţie de valoarea obiectului cererii de arbitrare, dupã cum urmeazã:


Valoarea obiectului cererii Taxa arbitralã



- pana la 1.000.000 lei - 100.000 lei (taxa fixa minima)

- între 1.000.001 lei şi 10.000.000 lei - 100.000 lei plus 8% pentru ceea
ce depãşeşte 1.000.000 lei

- între 10.000.001 lei şi 50.000.000 lei - 820.000 lei plus 6% pentru ceea
ce depãşeşte 1.000.000 lei

- între 50.000.001 lei şi 100.000.000 lei - 3.220.000 lei plus 4% pentru ceea
ce depãşeşte 50.000.000 lei

- între 100.000.001 lei şi 500.000.000 lei - 5.220.000 lei plus 2% pentru ceea
ce depãşeşte 100.000.000 lei

- peste 500.000.000 lei - 13.220.000 lei plus 1% pentru ceea
ce depãşeşte 500.000.000 lei.

ART. 2
În afarã de taxa arbitralã, pãrţile sunt obligate sa plãteascã, în urmãtoarele condiţii, cheltuielile arbitrale constând în: cheltuieli de administrare a probelor; onorariile avocaţilor; cheltuielile de deplasare a arbitrilor, experţilor, martorilor, precum şi alte cheltuieli necesitate de desfãşurarea litigiului.
ART. 3
(1) Taxa arbitralã se reduce cu 25% în cazul în care litigiul este soluţionat de un arbitru unic.
(2) Dacã reclamantul şi-a retras cererea de arbitrare mai înainte de emiterea citaţiilor pentru primul termen de înfãţişare, taxa arbitralã se reduce cu 75% din cuantumul ei.
(3) În cazul în care, ca urmare a împãcãrii pãrţilor sau a renunţãrii la arbitrare, litigiul înceteazã la primul termen de înfãţişare, taxa arbitralã se reduce cu 50% din cuantumul ei.
(4) Atunci când tribunalul arbitral pronunţa o hotãrâre prin care se constata necompetentã arbitrajului, taxa arbitralã se reduce cu 75% din cuantumul ei.
(5) Dacã reclamantul îşi reduce pretenţiile mai înainte de primul termen la care pãrţile au fost citate, taxa arbitralã se recalculeazã la valoarea obiectului cererii astfel redus.
(6) Taxa arbitralã minima este ireductibila.
(7) În cazul în care instanta judecãtoreascã anuleazã hotãrârea arbitralã pentru necompetentã arbitrajului, taxa arbitralã se restituie în proporţie de 95% .
ART. 4
(1) Cererea reconvenţionalã şi cererea de chemare în garanţie se taxeaza întocmai ca şi cererea principala de arbitrare.
(2) Dispoziţiile art. 3 se aplica în mod corespunzãtor şi în ceea ce priveşte cererile prevãzute la alin. (1).
ART. 5
(1) Cererile pentru constatarea existenţei sau inexistentei unui drept, formulate în baza art. 111 din Codul de procedura civilã, se taxeaza cu 500.000 lei.
(2) Cererile pentru recuzarea unui arbitru se taxeaza cu taxa arbitralã minima.
(3) Cererile pentru încuviinţarea de mãsuri asiguratorii şi mãsuri vremelnice, precum şi pentru constatarea anumitor împrejurãri de fapt se taxeaza cu dublul taxei arbitrale minime.
(4) Cererile pentru eliberarea de certificate privind situaţia unor litigii arbitrale se taxeaza cu 20% din taxa arbitralã minima.
(5) Cererile pentru desfiinţarea contractului (rezolutiune, reziliere, anulare) se taxeaza la valoarea bunurilor sau a sumelor de bani ce se pretind a fi restituite, inclusiv a eventualelor despãgubiri. Când se cere numai desfiinţarea sau constatarea desfiinţãrii contractului, se percepe taxa arbitralã minima.
(6) Când prin cererea de arbitrare se pretind dobânzi, penalitãţi sau majorãri de întârziere, suma acestora, de la data de la care încep sa curgã şi pana la data introducerii cererii sau a majorãrii ei cu aceste pretenţii, se cumuleazã cu valoarea celorlalte pretenţii bãneşti (despãgubiri, restituiri etc.).
ART. 6
(1) - Taxa arbitralã se plãteşte integral la introducerea cererii de arbitrare sau, dupã caz, a cererii reconventionale ori de chemare în garanţie. La cerere se anexeazã şi dovada plãţii.
Aceasta dovada se poate prezenta şi în cadrul unui termen stabilit de secretariatul camerei arbitrale, dar nu mai târziu de 5 zile de la data introducerii cererii.
(2) Preşedintele camerei arbitrale poate aproba ca taxa arbitralã aferentã cererilor prevãzute la alin. (1) sa fie plãtitã în doua transe, prima la introducerea cererii, iar a doua cel mai târziu la primul termen.
(3) Dacã dovada plãţii taxei arbitrale nu se face o data cu introducerea cererii sau în termenul prescris în acest scop, cererea de arbitrare se restituie reclamantului.
ART. 7
Pentru reluarea procedurii arbitrale dupã suspendarea litigiului nu se plãtesc taxe arbitrale.
ART. 8
(1) Partea la cererea cãreia s-a încuviinţat efectuarea unei expertize ori administrarea altei probe sau efectuarea, prin grija camerei arbitrale, de traduceri sau de copii de pe actele dosarului are obligaţia sa avanseze costul efectuãrii acestora.
(2) Dacã o asemenea mãsura este dispusã din oficiu, tribunalul arbitral va putea obliga pe oricare dintre pãrţi sau pe ambele, în proporţia pe care o va stabili, sa avanseze costul efectuãrii ei.
ART. 9
(1) Din taxele arbitrale încasate de camera arbitralã o cota de 50% se preleveaza pentru constituirea fondului destinat plãţii onorariilor arbitrilor.
(2) Onorariile arbitrilor se stabilesc de preşedintele camerei arbitrale, ţinându-se seama de valoarea şi de complexitatea litigiului, precum şi de timpul afectat soluţionãrii acestuia, ca şi de alte circumstanţe relevante în cauza, fãrã însã ca totalul onorariilor sa depãşeascã 50% din taxa arbitralã încasatã în litigiul respectiv. În mod excepţional, acest plafon poate fi depãşit, dacã exista rezerve la fondul pentru plata onorariilor arbitrilor.
(3) În cazul întreruperii arbitrajului fãrã a se pronunţa o hotãrâre, onorariile arbitrilor pentru activitatea depusa se reduc în mod corespunzãtor.
(4) Plata onorariilor arbitrilor se va face prin camera arbitralã dupã terminarea litigiului, printr-o hotãrâre arbitralã pronunţatã şi redactatã potrivit Regulamentului de procedura arbitralã.
ART. 10
Taxa arbitralã şi cheltuielile arbitrale se plãtesc în numerar, direct la casieria Bursei de Valori Bucureşti/Societãţii de Bursa RASDAQ, sau prin documente de plata acceptate de Bursa de Valori Bucureşti/Societatea de bursa RASDAQ. În acest din urma caz, taxa şi cheltuielile arbitrale se considera plãtite în ziua intrãrii sumelor în contul Bursei de Valori Bucureşti/Societãţii de Bursa RASDAQ.
ART. 11
Dacã una dintre pãrţi nu îşi îndeplineşte obligaţia ce îi revine cu privire la avansarea sau la plata taxei ori a cheltuielilor arbitrale, cealaltã parte o poate îndeplini, urmând ca prin hotãrârea arbitralã sa se stabileascã modul de suportare a sumelor respective.
ART. 12
(1) Dacã taxa sau cheltuielile arbitrale nu s-au plãtit conform prevederilor prezentelor norme, nu se va da curs cererii respective sau procedurii arbitrale.
(2) Orice diferenţa în plus sau în minus privind taxele sau cheltuielile se regularizeazã şi se achitã de îndatã.
ART. 13
(1) Taxele şi cheltuielile arbitrale se suporta de partea care a pierdut litigiul, integral, dacã cererea de arbitrare este admisã în totalitate, sau proporţional cu ceea ce s-a acordat, dacã cererea este admisã în parte.
(2) Pãrţile pot conveni asupra altui mod de suportare a taxei şi a cheltuielilor arbitrale.
ART. 14
Tribunalul arbitral poate obliga, la cerere, partea din a carei culpa s-au cauzat celeilalte pãrţi cheltuieli inutile, la plata acestora, cu titlu de despãgubiri.
ART. 15
Prezentele norme fac parte integrantã din Regulamentul de procedura al Camerei Arbitrale a Bursei de Valori Bucureşti şi al Camerei Arbitrale a Pieţei RASDAQ şi se aplica cu începere de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.


MODELE ORIENTATIVE



I. Clauza compromisorie recomandatã de camera arbitralã pentru a fi inclusã în contractele încheiate pentru operaţiuni de bursa
"Orice litigiu decurgând din sau în legatura cu acest contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiinţarea lui (varianta: "Orice litigiu decurgând din operaţiunile de bursa convenite de subsemnaţii"), cu ........... se va soluţiona prin arbitrajul Camerei Arbitrale a ....................................., în conformitate cu regulamentul de procedura al acestei camere. Hotãrârea arbitralã este definitiva şi obligatorie."
Pãrţile mai pot adauga, la opţiunea lor, urmãtoarele menţiuni:
1. "Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru unic numit prin acordul pãrţilor sau, în lipsa acestui acord, de preşedintele camerei arbitrale";
sau
2. "Tribunalul arbitral va judeca litigiul în echitate."
3. "Locul arbitrajului este la ............................... (dacã se stabileşte alt loc decât sediul camerei arbitrale)."
4. "Tribunalul arbitral va pronunţa hotãrârea în termen de .......... luni (în situaţia în care pãrţile convin sa stabileascã un termen mai mare sau mai mic de 3 luni, prevãzut de regulamentul de procedura al camerei arbitrale)."

II. Formular de compromis recomandat de Camera arbitralã a Bursei de Valori Bucureşti
Subsemnaţii:
1. ................................................. (numele/denumirea; numele reprezentanţilor legali; domiciliul/sediul; numãrul de înmatriculare la registrul comerţului; numãrul de telefon, telex, fax), denumita în continuare partea 1, şi
2. .................................................. (aceleaşi date), denumita în continuare partea 2,
constatam ca între noi a intervenit un litigiu izvorat din contractul nr. ......... din ................, litigiu având urmãtorul obiect:
Partea 1 pretinde ca ................ (expunerea pe scurt a pretenţiilor);
Partea 2 susţine ca ................. (expunerea pe scurt a obiectiilor).
Subsemnaţii convenim ca acest litigiu sa fie soluţionat prin arbitrajul Camerei Arbitrale a ............................., în conformitate cu regulamentul de procedura al acesteia.
Hotãrârea arbitralã pronunţatã în acest litigiu este definitiva şi obligatorie.
Pãrţile vor mai adauga, în mod obligatoriu, una dintre urmãtoarele menţiuni:
1. "Tribunalul arbitral va fi compus din dl ........................, în calitate de arbitru unic"; sau
"Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru unic numit de preşedintele camerei arbitrale"; sau
"Tribunalul arbitral va fi compus din 3 membri: dl ....................., arbitru desemnat de partea 1, şi dl ...................., arbitru desemnat de partea 2. Cei 2 arbitri vor alege un suprrbitru, în termenul şi în condiţiile prevãzute de regulamentul de procedura al camerei arbitrale." (varianta: "Suprrbitrul va fi desemnat de preşedintele camerei arbitrale");
sau
"Tribunalul arbitral va fi compus din 2 arbitri şi un suprrbitru, numiţi de preşedintele camerei arbitrale, conform regulamentului de procedura arbitralã";
sau
"Tribunalul arbitral va fi compus conform acestui regulament de procedura."

Clauze facultative:
2. "Tribunalul arbitral va judeca litigiul în drept, cu aplicarea legii romane";
sau
"Tribunalul arbitral va judeca litigiul în echitate."
3. "Locul arbitrajului este la ....................... (dacã se stabileşte alt loc decât sediul camerei arbitrale)."
4. "Tribunalul arbitral va pronunţa hotãrârea în termen de ........... luni (în situaţia în care pãrţile convin sa stabileascã un termen mai mare sau mai mic de doua luni, prevãzut de regulamentul camerei arbitrale)."

Încheiat în dublu exemplar la .............., astãzi ............. .

Semnatura partii 1, Semnatura partii 2,
................. .................


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016