Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL nr. 1 din 4 februarie 2003  privind atestarea profesionala a operatorilor si specialistilor pentru pietele reglementate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL nr. 1 din 4 februarie 2003 privind atestarea profesionala a operatorilor si specialistilor pentru pietele reglementate

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 128 din 27 februarie 2003
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte norme cu privire la atestarea profesionalã a operatorilor şi specialiştilor pentru pieţele reglementate, în conformitate cu prevederile Statutului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 514/2002 , ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 513/2002 , ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pieţele reglementate de mãrfuri şi instrumente financiare derivate, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 512/2002 , şi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investiţii financiare şi pieţele reglementate, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 525/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
(1) În înţelesul prezentului regulament, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) entitãţi - instituţiile care pot fi atestate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa desfãşoare cursuri de pregãtire profesionalã pentru operatorii şi specialiştii pentru pieţele reglementate şi care includ, fãrã a se limita la acestea: asociaţii profesionale, instituţii de învãţãmânt superior şi instituţii sau societãţi comerciale care administreazã pieţele reglementate;
b) operatori - persoane fizice care au cel puţin studii medii şi care activeazã pe pieţele reglementate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;
c) specialişti - persoane fizice care au studii superioare şi care activeazã pe pieţele reglementate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(2) Termenii şi abrevierile care nu au fost definite la alin. (1) şi care sunt definite în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 513/2002 , <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 512/2002 , şi în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 525/2002 , cu modificãrile ulterioare, au înţelesul prevãzut în cuprinsul acestora.
ART. 3
Persoanele fizice pot urma cursurile organizate de entitatile atestate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sa fie în varsta de cel puţin 18 ani şi sa aibã exerciţiul drepturilor civile;
b) sa aibã cel puţin studii medii.
ART. 4
(1) În urma absolvirii cursului persoanele fizice obţin un certificat de absolvire.
(2) Pe baza certificatului de absolvire se elibereazã atestatul profesional de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
ART. 5
Entitatile, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. a), pot organiza urmãtoarele tipuri de cursuri pentru:
a) agenţi pentru servicii de investiţii financiare;
b) brokeri şi traderi ca operatori pe pieţele reglementate de mãrfuri şi instrumente financiare derivate;
c) personalul autorizat din cadrul compartimentului de control intern al respectãrii prevederilor legale;
d) consultanţi de investiţii;
e) cenzori externi independenţi sau auditori pentru pieţele reglementate;
f) alte tipuri de cursuri specifice pieţelor reglementate.

CAP. 2
Condiţii de atestare a entitatilor

ART. 6
În vederea obţinerii atestarii ca organism de formare profesionalã, entitatile menţionate la art. 2 alin. (1) lit. a) vor depune la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare un dosar care va cuprinde:
a) cererea de acordare a atestatului de organism de formare profesionalã, denumit în continuare atestat, care va purta semnatura olografã a reprezentanţilor legali ai entitatii şi ştampila acesteia;
b) actul constitutiv, în copie legalizatã, sau dovada înregistrãrii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificãrile ulterioare;
c) încheierea judecãtorului delegat de pe lângã Oficiul registrului comerţului privind înmatricularea societãţii, în copie;
d) certificatul de înregistrare la Oficiul registrului comerţului şi codul unic de înregistrare, în copie;
e) lista personalului de conducere al entitatii;
f) certificatul de cazier judiciar, în original, eliberat cu cel mult 3 luni anterior depunerii cererii, pentru personalul din conducerea entitatii;
g) declaraţia pe propria rãspundere a reprezentantului legal al entitatii, sub semnatura olografã, din care sa rezulte ca nu se afla în condiţiile precizate la art. 13;
h) denumirea şi tematica cursurilor ce urmeazã sa se organizeze;
i) lista lectorilor însoţitã de curriculum vitae şi de declaraţia pe propria rãspundere, sub semnatura olografã, din care sa rezulte dacã aceştia au sãvârşit sau nu au sãvârşit infracţiuni, dacã au fost sau nu au fost sancţionaţi pentru încãlcarea legislaţiei pieţelor reglementate, şi declaraţia cu privire la respectarea confidenţialitãţii subiectelor de examen. Lectorii trebuie sa fie cadre didactice universitare sau specialişti din pieţele reglementate, cu experienta în domeniu de cel puţin 3 ani sau cu experienta în afaceri de cel puţin 5 ani;
j) regulamentul intern de organizare şi desfãşurare a examenului de absolvire.
ART. 7
Pentru eliberarea atestatului de organism de formare profesionalã entitatea trebuie sa facã dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a sumei prevãzute la pct. 5.4.2 din anexa la <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2002 privind modul de încasare şi de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finanţeazã Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 30 ianuarie 2003.
ART. 8
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare îşi rezerva dreptul de a solicita orice alte informaţii şi documente pe care le considera necesare în analiza dosarului depus de entitate.
ART. 9
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va elibera atestatul în termen de pana la 30 de zile de la data depunerii dosarului. Orice solicitare de informaţii suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial, din initiativa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare sau a entitatii, întrerupe termenul de 30 de zile care reîncepe sa curgã de la data depunerii acestora.
ART. 10
(1) Entitatile care au primit atestat vor fi înscrise într-un registru special al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
(2) Dupã eliberarea atestatului entitatile au dreptul de a-şi face publicitate.
ART. 11
Atestatele entitatilor care organizeazã şi desfãşoarã cursuri de pregãtire profesionalã a operatorilor şi specialiştilor din pieţele reglementate se vor afişa la loc vizibil, la sediul entitatii.
ART. 12
(1) Orice modificare ulterioara acordãrii atestatului, adusã elementelor cuprinse în dosarul prevãzut la art. 6, va fi notificatã Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în termen de maximum 5 zile lucrãtoare.
(2) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la aceste modificãri în termen de 15 zile.
ART. 13
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu va atesta entitatea care organizeazã şi desfãşoarã cursuri de pregãtire profesionalã, dacã:
a) se afla în procedura de reorganizare judiciarã sau faliment, potrivit legii;
b) oricare dintre membrii personalului de conducere are antecedente penale prevãzute de <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, şi/sau a fost sancţionat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Banca Nationala a României, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de alte autoritãţi cu interzicerea exercitãrii oricãrei activitãţi profesionale reglementate de acestea, pentru perioada în care aceasta interdicţie rãmâne în vigoare.
ART. 14
(1) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare retrage atestatul unei entitãţi, dupã caz:
a) la cerere, în baza hotãrârii organului statutar;
b) dacã nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordãrii atestatului;
c) ca sancţiune, potrivit art. 38.
(2) În vederea retragerii atestatului la cererea entitatii, reprezentantul legal al acesteia va depune o declaraţie pe propria rãspundere, în original, din care sa reiasã dacã entitatea are sau nu are datorii financiare fata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare şi ca va onora toate obligaţiile restante.
(3) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la retragerea atestatului la cererea entitatii, în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii cererii.

CAP. 3
Condiţii privind organizarea şi desfãşurarea cursurilor

ART. 15
(1) Pentru fiecare serie de curs entitatea va transmite la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare o documentaţie cuprinzând urmãtoarele informaţii:
a) tipul de curs ce urmeazã sa se desfãşoare;
b) codul atribuit seriei de curs;
c) programa analitica;
d) bibliografia obligatorie;
e) lista lectorilor care susţin cursul;
f) locul desfãşurãrii cursului;
g) perioada de desfãşurare şi orarul;
h) data programãrii examenului;
i) cuantumul taxei individuale percepute pentru curs.
(2) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare avizeazã fiecare serie de curs în termen de 5 zile lucrãtoare de la depunerea documentelor prevãzute la alin. (1).
(3) Publicitatea este permisã numai dupã obţinerea avizului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 16
Entitatile care au primit atestatul au obligaţia sa organizeze şi sa desfãşoare cel puţin un curs anual.
ART. 17
Cursurile se vor desfasura cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) la începutul cursului entitatea distribuie fiecãrui cursant un suport de curs;
b) stabilirea duratei cursurilor de pregãtire profesionalã se va face în raport cu complexitatea şi cu specificul fiecãrui tip de curs, dar nu mai puţin de 30 de ore pentru un curs;
c) cursurile se organizeazã pe grupe constituite din maximum 30 de cursanţi;
d) sãlile de curs vor avea dotãri tehnice corespunzãtoare, în funcţie de specificul cursului.
ART. 18
În situaţia în care un lector îşi întrerupe activitatea, entitatea are obligaţia de a-l înlocui, în timp util, pentru asigurarea continuitãţii cursurilor.
ART. 19
În caz de suspendare sau retragere a atestatului unei entitãţi, aceasta are obligaţia de a asigura condiţiile pentru terminarea cursurilor începute, cu respectarea tuturor prevederilor prezentului regulament.

CAP. 4
Condiţii privind organizarea şi desfãşurarea examenului

ART. 20
(1) Examenul se va susţine în cel mult 15 zile lucrãtoare de la terminarea cursului.
(2) Orice modificare a datei de sustinere a examenului final va fi comunicatã atât cursanţilor, cat şi membrilor comisiei de examinare cu cel puţin 3 zile lucrãtoare înainte de data iniţialã a examenului.
ART. 21
(1) Cursanţii care vor susţine examenul vor fi supravegheati de o comisie de examinare.
(2) Comisia de examinare va fi formatã din maximum 5 membri, din care preşedintele şi un membru al comisiei vor fi persoane desemnate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
ART. 22
Comisia de examinare este numita de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pe baza propunerilor formulate de entitatile atestate şi transmise la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înainte de data examenului.
ART. 23
Examenul va consta dintr-o proba scrisã, tip test grila, care va dura cel mult 3 ore.
ART. 24
(1) Grila de examen, conţinând subiectele propuse de lectori, se alege prin tragere la sorţi la sediul entitatii, cu o ora înainte de începerea examenului.
(2) Aceasta procedura se desfãşoarã sub supravegherea preşedintelui comisiei de examinare.
ART. 25
(1) Lucrãrile vor fi corectate şi notate de comisia de examinare cu note de la 1 la 10.
(2) Promovarea examenului se face cu cel puţin nota 7.
ART. 26
Comisia de examinare va întocmi un proces-verbal privind condiţiile în care s-a desfãşurat examenul, semnat de toţi membrii.
ART. 27
Orice sesizare privind desfãşurarea şi finalizarea examenului se adreseazã comisiei de examinare în termen de doua zile lucrãtoare de la data comunicãrii rezultatelor şi, în caz de rãspuns nefavorabil, poate fi adresatã Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în termen de 5 zile lucrãtoare de la data depunerii la comisia de examinare.
ART. 28
(1) Cursanţii care nu s-au prezentat la examen au dreptul la examinare fãrã plata unei taxe suplimentare, în baza unei cereri adresate conducerii entitatii care a organizat cursul, depusa în termen de 15 zile.
(2) Cursanţii declaraţi respinsi la examenul de absolvire au dreptul o singura data la reexaminare fãrã plata unei taxe suplimentare.
ART. 29
În termen de 30 de zile de la promovarea examenului entitatile elibereazã certificatul de absolvire a cursului.
ART. 30
Certificatul de absolvire a cursului va mentiona cel puţin urmãtoarele: entitatea care a organizat cursul, tipul cursului, durata cursului, datele de identificare a absolventului, nota obţinutã, semnãturile reprezentantului legal al entitatii, data eliberãrii certificatului şi ştampila entitatii.
ART. 31
(1) În termen de 90 de zile de la obţinerea certificatului de absolvire persoana care a urmat un curs de pregãtire profesionalã pentru pieţele reglementate trebuie sa transmitã Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare o cerere de eliberare a atestatului profesional. Cererea va fi însoţitã de dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a sumei reprezentând tariful de eliberare a atestatului profesional.
(2) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la atestarea profesionalã a solicitantului, în termen de 30 de zile de la depunerea tuturor documentelor menţionate la alin. (1).
ART. 32
Dupã terminarea examenului entitatea are obligaţia de a transmite la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare un raport final, care va cuprinde:
a) tipul cursului;
b) codul atribuit seriei de curs;
c) lista nominalã a persoanelor înscrise;
d) lista nominalã a persoanelor care au promovat examenul;
e) repartizarea statistica pe intervale de notare a cursanţilor;
f) dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a cotei de 30% din veniturile încasate de entitate de la beneficiarii serviciilor, conform pct. 5.7 din anexa la <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2002 .
ART. 33
Raportul final semnat de reprezentantul legal al entitatii şi purtând ştampila acesteia va fi transmis Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în termen de 10 zile lucrãtoare de la data comunicãrii rezultatelor examenului.

CAP. 5
Condiţii privind reatestarea profesionalã

ART. 34
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la organizarea cursurilor în vederea examenelor de reatestare, în cazul în care apar modificãri legislative importante.
ART. 35
Operatorii şi specialiştii pentru pieţele reglementate vor susţine examenul de reatestare profesionalã. La examenul de reatestare pot participa şi persoanele care au obţinut atestat profesional, dar care încã nu activeazã ca operatori sau specialişti pentru pieţele reglementate.
ART. 36
Entitatile atestate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor organiza cursuri în vederea sustinerii examenului de reatestare profesionalã, cu respectarea prevederilor privind organizarea şi desfãşurarea cursurilor de formare profesionalã.
ART. 37
Nepromovarea examenului de reatestare profesionalã duce la retragerea atestatului profesional.

CAP. 6
Sancţiuni

ART. 38
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament se sancţioneazã, dupã caz, cu:
a) avertisment scris sau publicat;
b) amenda între 5.000.000 lei şi 20.000.000 lei, aplicatã persoanelor fizice;
c) amenda între 5.000.000 lei şi 50.000.000 lei, aplicatã entitatilor;
d) suspendarea atestatului pentru o perioada de pana la doua luni, cu posibilitatea de prelungire, dar nu mai mult de 3 luni;
e) retragerea atestatului.
ART. 39
(1) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va sanctiona entitatile care se fac vinovate de urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 11 cu privire la afişarea atestatelor entitatilor care desfãşoarã cursuri de pregãtire profesionalã, potrivit prezentului regulament;
b) nerespectarea obligaţiei impuse de art. 12 alin. (1) cu privire la aprobarea de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a modificãrilor aduse elementelor cuprinse în dosarul prevãzut la art. 6;
c) nerespectarea obligaţiilor impuse de prevederile cap. III cu privire la condiţiile de organizare şi desfãşurare a cursurilor;
d) nerespectarea prevederilor cap. IV cu privire la modul de organizare şi desfãşurare a examenului;
e) nerespectarea prevederilor cap. V privind reatestarea profesionalã.
(2) Sancţiunile contravenţionale prevãzute la art. 38 pot fi aplicate alternativ sau cumulativ, dupã caz.
ART. 40
Nerespectarea prevederilor art. 17, 18, art. 20 alin. (1), art. 29, 32 şi 33 se va sanctiona cu aplicarea de penalitãţi, reprezentând între 50-100%, aplicate tarifului de examinare şi de coordonare a activitãţii de formare profesionalã, conform pct. 5.7 din anexa la <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2002 .
ART. 41
(1) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va suspenda sau va retrage atestatul dacã entitatea se afla în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) impotriva acesteia a fost deschisã procedura reorganizãrii judiciare sau a falimentului;
b) entitatea incalca în mod repetat prevederile prezentului regulament.
(2) Retragerea de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a atestatului de organizare şi desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã nu produce efecte asupra recunoaşterii calitãţii de absolvent a persoanelor care au urmat, pana la data retragerii atestatului, cursurile menţionate.

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 42
Operatorii şi specialiştii atestaţi, care activeazã pe pieţele reglementate pana la intrarea în vigoare a prezentului regulament, au obligaţia sa susţinã examen de reatestare, potrivit prevederilor prezentului regulament, pana la expirarea termenului de reorganizare impus de legislaţia pieţelor reglementate.
ART. 43
Dispoziţiile prezentului regulament se completeazã cu cele prevãzute în <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2002 .
ART. 44
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abroga orice dispoziţii anterioare referitoare la atestarea profesionalã a operatorilor şi specialiştilor pentru pieţele reglementate.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016