Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL nr. 1 din 2001  pentru completarea si modificarea   Regulamentului nr. 3/1998 privind autorizarea si exercitarea intermedierii de valori mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL nr. 1 din 2001 pentru completarea si modificarea Regulamentului nr. 3/1998 privind autorizarea si exercitarea intermedierii de valori mobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 254 din 17 mai 2001

ART. 1
<>Regulamentul nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 3/1998 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 16 martie 1998, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, punctul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"16. Valoarea actualizatã a valorilor mobiliare tranzacţionate pe o piata recunoscuta de C.N.V.M. este preţul de referinta din ultima zi a lunii, stabilit pentru fiecare valoare mobiliarã şi afişat în sistem de cãtre Bursa de Valori Bucureşti şi RASDAQ în conformitate cu regulamentele şi procedurile proprii aprobate de C.N.V.M."
2. La articolul 4, litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) alte activitãţi de intermediere sau legate de intermediere, autorizate de C.N.V.M., cum ar fi:
1. desfãşurarea activitãţii de formator de piata;
2. distribuirea titlurilor de participare ale fondurilor deschise de investiţii;
3. activitãţi conexe activitãţii de intermediere de valori mobiliare, printre care:
a) asistenta şi evaluarea economicã a agenţilor economici, a instituţiilor publice şi a organelor administraţiei publice centrale şi locale, în vederea stabilirii politicii de investiţii, de finanţare şi de dezvoltare;
b) elaborarea documentaţiei în vederea majorãrii capitalului social sau/şi finanţãrii prin plasament privat sau/şi oferta publica de vânzare a valorilor mobiliare;
c) consultarea financiarã şi asistenta în cadrul procesului de privatizare;
4. activitatea de agent de compensare şi depozitare, cu excepţia eliberãrii şi primirii de fonduri bãneşti pe baza instrucţiunilor primite de la o societate de compensare, decontare şi depozitare în scopul decontãrii tranzacţiilor."
3. Dupã articolul 4 se introduce articolul 4^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - Pentru desfãşurarea activitãţilor de intermediere a titlurilor de stat, precum şi a instrumentelor financiare derivate societãţile de valori mobiliare vor solicita C.N.V.M. autorizaţia conform reglementãrilor speciale emise în acest sens."
4. La articolul 6, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Capitalul minim subscris şi integral vãrsat va fi de:
1. 2.000.000.000 lei pentru societãţile de valori mobiliare care desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 4 lit. a), d), e), i)2 şi i)3;
2. 4.000.000.000 lei pentru societãţile de valori mobiliare care desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 4 lit. a), b), d), e), f), g), i)1, i)2, i)3 şi i)4;
3. 6.000.000.000 lei pentru societãţile de valori mobiliare care desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 4 lit. a), b), c),
d), e), f), g), h), i)1, i)2, i)3 şi i)4."
5. La articolul 9 se introduc alineatele (5) şi (6) cu urmãtorul cuprins:
"(5) C.N.V.M. poate retrage autorizaţia de funcţionare acordatã unei societãţi de valori mobiliare în urmãtoarele situaţii:
- ca sancţiune pentru nerespectarea prevederilor legale;
- a avut loc o fuziune sau o divizare a societãţii de valori mobiliare;
- societatea de valori mobiliare nu şi-a exercitat obiectul de activitate pentru care a primit autorizaţie pe o perioada mai mare de 6 luni.
(6) C.N.V.M. poate acorda avizul privind încetarea temporarã a activitãţii, la cererea unei societãţi de valori mobiliare, pe o perioada de maximum 6 luni.
Cererea privind avizarea inactivitãţii temporare va cuprinde motivul încetãrii activitãţii şi va fi însoţitã de dovada lichidãrii conturilor clienţilor (achitarea datoriilor şi transferul valorilor mobiliare în conturile indicate de clienţi), precum şi de dovada blocarii (dezactivarii) codurilor şi parolelor de acces la Bursa de Valori Bucureşti, RASDAQ şi S.N.C.D.D.
Încetarea temporarã a activitãţii nu exonereaza societatea de valori mobiliare de obligaţia de a respecta reglementãrile în vigoare.
La expirarea perioadei pentru care a fost acordat avizul de încetare temporarã a activitãţii societatea de valori mobiliare are obligaţia de a notifica C.N.V.M. şi organismelor de autoreglementare reluarea activitãţii.
Nerealizarea obiectului de activitate pe o perioada mai mare de 6 luni atrage retragerea autorizaţiei de funcţionare."
6. La articolul 13, punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. sa menţinã un nivel minim al capitalului net, dupã cum urmeazã:
● pentru societãţile prevãzute la
art. 6 alin. (1) pct. 1 - 500.000.000 lei;
● pentru societãţile prevãzute la
art. 6 alin. (1) pct. 2 - 1.000.000.000 lei;
● pentru societãţile prevãzute la
art. 6 alin. (1) pct. 3 - 1.500.000.000 lei."
7. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Societãţilor de valori mobiliare şi agenţilor lor le este interzis sa îşi exercite atribuţiile în cazul apariţiei unui conflict de interese cu clienţii acestora.
(2) Societãţile de valori mobiliare sunt obligate sa notifice clientului, în cel mai scurt timp, apariţia situaţiei de conflict de interese.
(3) În cazul în care se constata existenta unui conflict de interese societãţilor de valori mobiliare le este interzis:
a) sa execute tranzacţii în conturile discretionare ale clienţilor;
b) sa execute tranzacţii în conturile persoanelor iniţiate;
c) sa execute tranzacţii în conturile proprii sau ale angajaţilor, actionarilor semnificativi, administratorilor, cenzorilor, agenţilor de valori mobiliare ai societãţii în cauza (conturi de tip <<House>> şi <<Staff>>)."
8. La articolul 41, punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. lunar, <<Situaţia privind capitalul net minim şi gradul de indatorare>>. Aceasta situaţie va fi depusa la C.N.V.M. în termen de 10 zile lucrãtoare de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea, în formularul anexat, împreunã cu balanţa analitica de verificare aferentã lunii respective;"
9. Dupã articolul 49 se introduce articolul 49^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 49^1. - (1) Încãlcarea dispoziţiilor art. 25 alin. (2) de cãtre societãţile de valori mobiliare se sancţioneazã cu avertisment scris, amenda cuprinsã între 10-50 milioane lei şi/sau suspendarea ori retragerea autorizaţiei.
(2) Încãlcarea dispoziţiilor art. 25 alin. (3) de cãtre societãţile de valori mobiliare şi agenţii lor autorizaţi se sancţioneazã astfel:
- pentru societãţile de valori mobiliare: amenda cuprinsã între 20-100 milioane lei şi/sau suspendarea ori retragerea autorizaţiei de funcţionare;
- pentru agenţii de valori mobiliare: amenda cuprinsã între 5-30 milioane lei şi/sau suspendarea ori retragerea autorizaţiei."
10. Anexa nr. 5 se completeazã cu urmãtoarele alineate:
"Fuziunea sau, dupã caz, divizarea societãţilor de valori mobiliare se realizeazã în condiţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi cu respectarea prezentului regulament.
Fuziunea şi divizarea societãţilor de valori mobiliare se pot realiza cu îndeplinirea cumulativa a urmãtoarelor condiţii:
- fuziunea are loc numai între doua sau mai multe societãţi de valori mobiliare autorizate;
- în cazul divizãrii pot fi autorizate ca societãţi de valori mobiliare numai societãţile pe acţiuni rezultate ca urmare a divizãrii unei societãţi de valori mobiliare.
Pentru obţinerea autorizaţiei prealabile societãţile de valori mobiliare participante la fuziune, respectiv la divizare, vor depune la C.N.V.M. urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de autorizare, semnatã de reprezentanţii legali ai societãţilor de valori mobiliare participante;
b) proiectul de fuziune, respectiv de divizare, potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;
c) hotãrârile adunãrilor generale extraordinare ale societãţilor de valori mobiliare respective privind fuziunea sau, dupã caz, divizarea;
d) proiectul actului/actelor constitutiv/constitutive sau al actului/actelor de modificare a actului/actelor constitutiv/ constitutive al/ale societãţii/societãţilor de valori mobiliare rezultate, dupã caz, însoţit de o comunicare privind repartiţia acţiunilor;
e) bilanţul contabil de fuziune sau, dupã caz, de divizare;
f) raportul auditorilor externi independenţi ai societãţilor de valori mobiliare participante referitor la fuziune, respectiv la divizare;
g) orice alte informaţii pe care C.N.V.M. le poate solicita în vederea analizarii documentaţiei.
Pentru obţinerea autorizaţiei definitive se vor prezenta C.N.V.M. documentele privind înregistrarea mentiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului, referitoare la înmatricularea societãţii de valori mobiliare nou-înfiinţate, radierea societãţii/societãţilor de valori mobiliare care îşi înceteazã existenta, majorarea sau, dupã caz, reducerea capitalului social, precum şi celelalte menţiuni, însoţite de actul constitutiv sau, dupã caz, de actul modificator al actului constitutiv, în forma autenticã, şi de dovada sediului social."
ART. 2
Societãţile de valori mobiliare autorizate pana la aceasta data vor avea la dispoziţie 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament pentru a atinge nivelurile de capital social minim subscris şi integral vãrsat şi de capital net prevãzute la art. 1 pct. 4 şi 6.
ART. 3
Prezentul regulament intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016