Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 8 iunie 2016  sitului Natura 2000 ROSCI0103 Lunca Buzăului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 8 iunie 2016 sitului Natura 2000 ROSCI0103 Lunca Buzăului

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 705 bis din 12 septembrie 2016

──────────
        Aprobat prin Ordinul nr. 1075/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 705 din 12 septembrie 2016.
──────────

    ART. 1
        Situl de importanţă comunitară ROSCI0103 Lunca Buzăului, numit în continuare situl ROSCI0103, a fost instituit ca arie naturală protejată de interes comunitar prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
        Situl ROSCI0103 contribuie semnificativ la menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi a speciilor de interes comunitar pentru a căror protecţie a fost desemnat. Acest scop urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura, prin protejarea diversităţii habitatelor şi peisajului, promovând păstrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale, oferind publicului posibilităţi de recreere sau turism.

    ART. 3
        Suprafaţa şi limitele sitului ROSCI0103 în proiecţie Stereo 1970 au fost aprobate prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007, cu modificările şi completările ulterioare şi sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi a Custodelui. Situl ROSCI0103 Lunca Buzăului este situat de-a lungul râului Buzău, între localităţile Colţul Pietrei, judeţul Buzău şi Vişani, judeţul Brăila, având o suprafaţă de 6.987 ha.

    ART. 4
    (1) Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0103 revine Universităţii Ecologice din Bucureşti în calitatea de custode, conform Convenţiei de custodie nr. 215/29.03.2011, încheiată între acesta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
    (2) Custodele foloseşte personal specializat în activităţile de inventariere, cartare habitate şi specii de importanta comunitară, în evaluarea impactului unor investiţii asupra sitului, monitorizare, protecţie şi conservare a sitului ROSCI0103.
    (3) Activităţile se realizează cu personal angajat sau se externalizează pe bază de contracte şi convenţii civile.

    ART. 5
        Custodele avizează şi monitorizează investiţiile şi proiectele propuse şi implementate pe teritoriul sitului şi în zonele limitrofe, de alte persoane fizice şi juridice, în condiţiile legii.

    ART. 6
        Accesul spre situl ROSCI0103 şi în interiorul acestuia se realizează pe reţeaua de drumuri existente, de diverse categorii: europene, naţionale, judeţene, comunale, forestiere, căi ferate, poteci şi trasee turistice.

    ART. 7
    (1) Cercetarea ştiinţifică pe teritoriul sitului ROSCI0103 va fi orientată spre conservarea şi protecţia adecvată a acestuia, dar şi spre monitorizarea integrată a ecosistemelor, în vederea menţinerii sau aducerii într-o stare de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor pentru care a fost desemnat situl.
    (2) Cercetarea se realizează pe baza proiectelor de cercetare, iniţiate de către custode, care elaborează studiile respective, sau de către persoanele şi/sau instituţiile care finanţează cercetarea, prin încheierea unui contract de finanţare cu acesta.
    (3) Prin contractul de cercetare se stabilesc condiţiile de realizare şi dreptul de utilizare a rezultatelor.
    (4) Orice activităţi de cercetare ştiinţifică derulate de alte persoane fizice sau juridice pe teritoriul sitului ROSCI0103 necesită avizul custodelui.

    ART. 8
        Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în situl ROSCI0103 se vor executa numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice, avizate de către custode.

    ART. 9
        Alte lucrări silvice decât cele prevăzute în amenajamentele silvice, cauzate de fenomenele naturale sau catastrofe, se execută cu respectarea legislaţiei specifice şi cu informarea custodelui.

    ART. 10
    (1) Intervenţiile asupra speciilor invazive, precum şi reintroducerea speciilor indigene pe terenurile ocupate de vegetaţie forestieră din cadrul sitului ROSCI0103, se fac doar în baza unor studii de specialitate.
    (2) Introducerea de specii alohtone pe teritoriul sitului ROSCI0103 este interzisă.

    ART. 11
        Activităţile de gospodărire a vânatului se organizează şi desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 12
        Se interzice popularea cu specii de interes cinegetic alohtone a fondurilor cinegetice din sit şi limitrof acestuia. Orice activitate de populare cu specii de faună de interes cinegetic se face cu avizul custodelui.

    ART. 13
        Activităţile de gospodărire a fondului piscicol se organizează şi desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 14
        Iazurile piscicole ce se vor amenaja ca urmare a activităţilor de exploatare de agregate minerale din terasa râului Buzău vor avea regim de creştere naturală, fără hrănirea artificială a peştelui, pentru a preveni încărcarea prin freatic a râului Buzău cu nutrienţi şi, astfel, fenomenele de eutrofizare.

    ART. 15
        Iazurile piscicole amenajate în foste exploatări de balast, care au un regim de creştere intensivă şi/sau folosesc nutrienţi artificiali se vor supune unor planuri de conformare cu obiectivele de conservare ale sitului ROSCI0103 Lunca Buzăului, agreate de administratorii iazurilor, custode şi autoritatea locală de mediu.

    ART. 16
        Este interzisă realizarea combaterii popândăului Spermophilus citellus pe teritoriul şi în vecinătatea sitului ROSCI0103.

    ART. 17
        Activităţile de exploatare balast vor ţine cont de asigurarea continuităţii distribuţiei speciilor de peşti pentru care a fost desemnat situl ROSCI0103.

    ART. 18
        Se va avea în vedere protecţia albiei minore prin extragerea unui volum de agregate de tipul pietrişuri, bolovănişuri şi nisipuri, în corelaţie cu posibilitatea de transport debit solid în suspensie, astfel încât să fie posibilă o rată de transport târât ce asigură regenerarea acestor agregate.

    ART. 19
        Activităţile de exploatare agregate minerale din albia minoră sunt permise doar pentru decolmatare, reprofilare, regularizare a cursului râului Buzău, pentru protecţia faţă de eroziune a obiectivelor de interes public, sau de apărare faţă de inundaţii, numai cu avizul custodelui şi al autorităţii pentru protecţia mediului.

    ART. 20
        În proiectarea sau derularea activităţilor de exploatare agregate minerale din albia minoră se va ţine cont de perioada de reproducere a speciilor de peşti pentru care a fost desemnat situl ROSCI0103, respectiv 1 mai - 1 august.

    ART. 21
        Depozitarea deşeurilor de orice tip pe malurile râului Buzău sau în imediata vecinătate este strict interzisă.

    ART. 22
        Este interzisă deversarea de reziduuri sau poluanţi proveniţi din activităţi menajere, canalizare, activităţi industriale, sau agricole, în apele râului Buzău.

    ART. 23
    (1) Pe teritoriul sitului ROSCI0103 se pot desfăşura activităţi de turism în grupuri organizate cu avizul custodelui, în condiţiile legii.
    (2) Pe teritoriul sitului ROSCI0103 sunt permise doar activităţile turistice care ţin cont de conservarea şi protejarea capitalului natural al acestuia.

    ART. 24
        Pe teritoriul sitului ROSCI0103 sunt permise activităţi de agrement, cu respectarea regulilor de vizitare incluse în prezentul regulament şi a reglementărilor legate de activitatea de turism montan, agrement pe râuri şi lacuri.

    ART. 25
        Întreţinerea marcajelor turistice şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se face numai cu avizul custodelui, iar în cazul traseelor noi, după omologarea acestora conform prevederilor legale.

    ART. 26
        Camparea pe teritoriul sitului se reglementează astfel:
    (1) Camparea este permisă numai în locuri special amenajate, în condiţiile legii. Acestea vor fi marcate cu însemne specifice afişate la vedere. Administratorul zonei de campare afişează la vedere regulile obligatorii în zona campării, avizate de custode.
    (2) Camparea în alte zone decât cele permise se poate face numai cu aprobarea custodelui, pentru activităţi care nu aduc atingere stării favorabile de conservare a speciilor şi habitatelor şi în situaţii justificate ca benefice sitului.


    ART. 27
        Utilizarea de foc deschis pe teritoriul sitului ROSCI0103 este permisă numai în locurile special amenajate.

    ART. 28
        Pe teritoriul sitului ROSCI0103 nu este permisă abandonarea deşeurilor. Deşeurile vor fi transportate de către turişti sau alte categorii de vizitatori, la punctele de colectare special amenajate în afara sitului.

    ART. 29
        Colectarea de elemente de origine naturală de pe teritoriul sitului Lunca Buzaului se face în condiţiile legii.

    ART. 30
        Este interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative sau a indicatoarelor, a plăcilor, stâlpilor, a semnelor de marcaj existente, precum şi a amenajărilor tehnice de siguranţă de pe traseele turistice şi/sau tematice.

    ART. 31
    (1) Autorizarea lucrărilor de construcţii/investiţii pe teritoriul sitului ROSCI0103 şi în imediata vecinătate se face de către autorităţile competente, după caz, cu avizul custodelui şi cu respectarea tuturor celorlalte prevederi legale privind disciplina în construcţii şi protecţia mediului.

    ART. 32
        Sunt interzise toate activităţile care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări asupra speciilor pentru care a fost desemnat situl ROSCI0103.

    ART. 33
        Custodele promovează şi sprijină iniţiativele, evenimentele bazate şi orientate spre promovarea potenţialului natural al sitului ROSCI0103.

    ART. 34
        Custodele promovează o protecţie activă a sitului, bazată pe valorificarea turismului durabil şi conservarea valorilor patrimoniale.

    ART. 35
        Custodele sitului ROSCI0103 monitorizează starea de conservare a ecosistemelor şi ia măsuri pentru aducerea într-o stare de conservare favorabilă a ecosistemelor degradate antropic.

    ART. 36
        Finanţarea activităţilor pe teritoriul sitului se poate asigura cu fonduri provenite din:
    a) activităţi proprii şi din sistemul de tarife al custodelui;
    b) proiecte întocmite de custode sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii, finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
    c) subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii.


    ART. 37
        Pentru asigurarea unei bune administrării a sitului ROSCI0103, custodele poate să încheie parteneriate cu autorităţile administraţiei publice locale interesate, precum şi cu persoane fizice sau juridice a căror contribuţie se dovedeşte a fi relevantă pentru gestionarea sitului, în condiţiile legii.

    ART. 38
        Verificarea aplicării prezentului regulament se face de către custode sau alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul împuternicit să verifice aplicarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.

    ART. 39
        Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui şi cu aprobarea autorităţii centrale pentru protecţia mediului, conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 40
        Custodele aduce la cunoştinţa publicului prezentul regulament prin publicarea pe pagina de internet a sitului ROSCI0103, www.natura2000.ueb.ro, prin afişarea la sediul acestuia şi la sediile primăriilor de pe teritoriul sitului.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016