Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 8 iunie 2016  sitului de importanţă comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 8 iunie 2016 sitului de importanţă comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 605 bis din 9 august 2016
──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 1.072 din 08 iunie 2016 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 605 din 09 august 2016.
──────────
    ART. 1
    (1) Sărăturile Ocna Veche este declarată arie naturală protejată de interes naţional prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
    (2) Sărăturile Ocna Veche este declarat sit de importanţă comunitară prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
     Scopul Regulamentului este de a promova un model de gestiune durabilă care să permită conservarea biodiversităţii, ca element fundamental al capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche în concordanţă cu dezvoltarea sistemelor socio-economice adiacente. Scopul Regulamentului rezultă din cele trei direcţii strategice înscrise în Planul de management:
    i. Conservarea biodiversităţii.
    ii. Cercetare şi monitoring.
    iii. Dezvoltare economică durabilă.


    ART. 3
     Suprafaţa Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este de 133 ha, în diverse forme de proprietate şi administrare, situat în partea de nord a municipiului Turda, într-o zonă depresionară cu altitudinea medie de 367 m.
     În ceea ce priveşte limitele geografice, aria protejată se învecinează la:
    a) Nord - zonă colinară sărăturată;
    b) Est - fâşie colinară sărăturată urmată de teren agricol;
    c) Vest - acces Salina Turda, parcări aferente obiectivului turistic, coline cu vegetaţie 200 m urmate de teren agricol;
    d) Sud - Lacul Dulce şi Lacul Durgău, urmate de o zonă rezidenţială.


    ART. 4
     Responsabilitatea administrării Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche revine custodelui.

    ART. 5
     Regulamentul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este principalul instrument de reglementare a activităţilor ce se pot desfăşura pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Planul de management integrat şi adaptativ al Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este documentul oficial care stabileşte cadrul general de desfăşurare a acţiunilor, din următorii 5 ani, promovate pentru îndeplinirea obiectivelor ariei protejate. Scopul, obiectivele şi activităţile cuprinse în Planul de management, împreună cu reglementările din Regulament stau la baza activităţii custodelui şi totodată definesc limitele şi modul în care pot acţiona pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche proprietarii, populaţia locală, administratorii de terenuri proprietate a statului, diverşii utilizatori, diversele

    ART. 6
     Marcarea căilor de acces, delimitarea prin borne a perimetrului sitului, precum şi panourile de avertizare vizuală cu privire la interdicţiile ce trebuie respectate pe teritoriul sitului se realizează de către custode.

    ART. 7
    (1) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul custodelui.
    (2) Deţinătorii cu orice titlu de suprafeţe de teren, instituţiile care administrează terenurile statului, utilizatorii de resurse naturale din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a anunţa în scris custodele asupra intenţiei de a demara o activitate pe teritoriul şi în imediata vecinătate a Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi de a aştepta răspunsul în scris al acestuia.
    (3) Custodele are obligaţia de a răspunde în scris în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea notificării.

    ART. 8
     Accesul pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se face astfel:
    i. Accesul la aria protejată se face din DN1, prin reţeaua stradală municipală pe traseul str. Castanilor, str. Frăgărişte şi DC 161B.
    ii. Custodele are obligaţia să amenajeze trasee pentru deplasarea în bune condiţii a turiştilor.
    iii. Traseele vor evita apropierea faţă de arealele ce adăpostesc speciile protejate.
    iv. Practicarea cicloturismului, echitaţiei se va face pe trasee specializate, amenajate prin grija custodelui.

     Amenajarea traseelor presupune:
    a) marcarea lor pe indicatoare şi panouri şi prin semne convenţionale;
    b) construirea unor observatoare fixe;

     Traseele şi infrastructura turistică vor fi întreţinute prin grija custodelui ori de câte ori este cazul.
    v. Localnicii din comunităţile limitrofe au acces în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche fără să achite o eventuală taxă de vizitare, pe baza actului de identitate pe care sunt obligaţi să-l prezinte la cererea personalului - custodelui.
    vi. Pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este permis accesul următoarelor categorii de mijloace motorizate:
    a) autovehicule adecvate numai pe drumurile de acces menţionate anterior;
    b) maşini de intervenţie ale pompierilor, jandarmeriei, salvare şi altele asemenea;
    c) elicoptere în caz de forţă majoră.

    vii. Exceptând situaţiile de forţă majoră conform legii, accesul organelor de control şi prevenire se face cu ştirea prealabilă a custodelui şi în prezenţa personalului desemnat să însoţească la astfel de acţiuni.


    ART. 9
     În Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, cercetarea se va face cu avizul custodelui.

    ART. 10
     Activităţi ocazionale de observare sau de monitorizare pot fi efectuate, în afara custodelui, şi de către organizaţii neguvernamentale, instituţii de învăţământ şi ştiinţifice sau de către turişti, cu condiţia de a le aduce la cunoştinţa custodelui.

    ART. 11
     Activitatea de cercetare ştiinţifică şi de monitorizare de către terţi pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se desfăşoară cu avizul custodelui solicitat cu cel puţin 15 zile înaintea începerii unor astfel de activităţi, pe bază de contract între instituţiile şi organizaţiile respective şi custode.

    ART. 12
     Rezultatele cercetărilor şi monitorizărilor desfăşurate pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche sunt puse la dispoziţia custodelui în termenii stabiliţi de comun acord cu instituţiile şi organizaţiile ce desfăşoară activităţi de cercetare şi monitorizare, conform contractelor încheiate.

    ART. 13
     Custodele introduce în termen de 30 de zile datele culese atât de la personalul de teren propriu, cât şi de la terţi în Baza de date unitară a Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche cu obligaţia de a cita autorul.

    ART. 14
     Custodele va prezenta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj raportul anual privind starea de conservare a complexului de ecosisteme.

    ART. 15
     Activităţile de educare şi informare pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, altele decât cele desfăşurate de custode, pot fi organizate cu avizul acestuia, solicitat în scris cu cel puţin 15 zile înainte, în prezenţa unui reprezentant al custodelui.

    ART. 16
     Custodele sprijină organizaţiile ecologiste, instituţiile de învăţământ de orice grad şi alte organizaţii sau instituţii în organizarea de tabere, excursii, concursuri şi alte asemenea activităţi, pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Programul unor astfel de acţiuni vor fi anunţate şi stabilite de comun acord cu cel puţin 15 zile înainte. Calendarul desfăşurării acţiunilor este stabilit în ordinea cererilor depuse la custode.

    ART. 17
     Custodele va organiza periodic conferinţe locale de presă şi va transmite comunicate de presă ori de câte ori situaţia din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche o va cere.

    ART. 18
     Custodele va organiza acţiuni de conştientizare în cadrul fiecărei comunităţi locale limitrofe Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, cel puţin de două ori pe an, în special în scopul diminuării impactului negativ asupra sitului.

    ART. 19
     Păşunatul pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se va face cu asigurarea prezervării elementelor de interes conservativ.

    ART. 20
     În vederea desfăşurării activităţii de pază a fondului cinegetic între gestionarii fondurilor de vânătoare şi custode se vor încheia protocoale privind colaborarea în acest sens.

    ART. 21
     Recoltarea elementelor de floră şi faună se va efectua în limita capacităţii de suport aprobată de custode, prin tehnologii cu impact redus, cu autorizarea prealabilă de către Agenţia pentru Protecţia Mediului.

    ART. 22
     Exploatarea nămolurilor se va face doar cu avizul custodelui şi din zone de unde lipseşte interesul conservativ sau se aplică măsuri compensatorii adecvate.

    ART. 23
     Lucrările de reconstrucţie ecologică, se vor întreprinde numai în baza studiilor de specialitate, cu aprobarea autorităţii centrale pentru protecţia mediului.

    ART. 24
     În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, cu înştiinţarea custodelui.

    ART. 25
     În raza Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este permisă ridicarea altor construcţii noi faţă de cele existente la data aprobării prezentului regulament, respectiv reabilitarea şi extinderea celor existente, doar cu avizul custodelui şi a autorităţii competente de protecţia mediului, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare la momentul realizării investiţiei.

    ART. 26
     Activitatea de turism în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este încurajată în limitele capacităţii de suport.
    i. Custodele are obligaţia să controleze, să dirijeze şi să monitorizeze activitatea de turism.
    ii. În Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, turismul se desfăşoară pe bază de contracte, între custode, pe de-o parte şi firmele de turism acreditate şi asociaţiile familiale care practică activitatea de eco-agro-turism din cadrul comunităţilor locale din zonă, pe de altă parte.


    ART. 27
    (1) Vizitarea Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este permisă numai pe traseele marcate.
    (2) Accesul pe alte trasee este interzis turiştilor.

    ART. 28
     Camparea pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este interzisă.

    ART. 29
     Este interzisă utilizarea focului deschis.

    ART. 30
     Regimul deşeurilor pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se reglementează astfel:
    i. este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    ii. turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează în timpul vizitării Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Deşeurile vor fi evacuate în afara Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    iii. deversarea oricăror produse - solide sau lichide, în lacuri este interzisă;
    iv. spălarea autovehiculelor în apele de pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este interzisă.


    ART. 31
     De asemenea, pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche sunt interzise:
    i. amplasarea corturilor;
    ii. perturbarea liniştii, deranjarea celorlalţi turişti;
    iii. colectarea de către turişti a elementelor de floră sau faună;
    iv. distrugerea şi/sau deteriorarea habitatelor, cuiburilor, arborilor, infrastructurii turistice şi altele asemenea;


    ART. 32
     Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobare este interzisă în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Cei interesaţi pot obţine permis de la custode, contra plăţii tarifului stabilit.

    ART. 33
     Custodele poate institui un sistem de tarife pentru vizitarea, facilităţile, serviciile şi activităţile specifice desfăşurate pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Tarifele vor fi stabilite în condiţiile respectării prevederilor legale. Tarifele practicate sunt comunicate prin pliante, afişe, panouri şi alte asemenea.

    ART. 34
     Nerespectarea măsurilor prevăzute în prezentul regulament sau desfăşurarea oricăror activităţi în alte condiţii decât cele prevăzute de normele în vigoare atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 35
     Atribuţiile de pază privind respectarea regimului ariilor protejate sunt realizate prin agenţii de teren aflaţi în subordinea custodelui cu sprijinul altor organe abilitate ale statului.

    ART. 36
     Aplicarea prezentului regulament se face de către personalul custodelui în colaborare cu personalul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, Romsilva - Regia Naţională a Pădurilor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean, Garda Forestieră, precum şi de alte persoane împuternicite în acest sens de către custode.

    ART. 37
     Prezentul regulament poate fi modificat de către autoritatea publică competentă privind protecţia mediului la propunerea custodelui sau a factorilor interesaţi.


     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016