Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 4 martie 2013  sitului de importanta comunitara ROSCI0101 Larion    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL din 4 martie 2013 sitului de importanta comunitara ROSCI0101 Larion

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI SCHIMBARILOR CLIMATICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 26 martie 2013

    ART. 1
    (1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0101 Larion, denumit în continuare situl ROSCI0101 Larion, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului dearie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
    (2) Rezervaţia Crovul de la Larion a fost instituită prin pct. I secţiunea 2.0 poziţia 2.222. din anexa nr. I la Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
    ART. 2
    Situl ROSCI0101 Larion contribuie semnificativ la menţinerea sau restaurarea unor stări de conservare favorabile a habitatelor naturale şi a speciilor de interes comunitar pentru care a fost declarat, în acest fel contribuind semnificativ la coerenţa reţelei Natura 2000 şi/sau la menţinerea diversităţii biologice în regiunea biogeografică din care face parte.
    ART. 3
    Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0101 Larion sunt prezentate pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
    ART. 4
    Custodia sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei Crovul de la Larion este deţinută de Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei - Ocolul Silvic Valea Ilvei, denumită în continuare custode, conform Convenţiei de custodie nr. 0.158 din 8 iulie 2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
    ART. 5
    Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei Crovul de la Larion revine Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei - Ocolul Silvic Valea Ilvei.
    ART. 6
    Scopul declarării sitului ROSCI0101 Larion este conservarea habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună sălbatică menţionate în formularul-standard publicat pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
    ART. 7
    (1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în rezervaţia Crovul de la Larion se execută numai activităţi silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi în concordanţă cu scopul pentru care a fost declarată arie naturală protejată.
    (2) Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei se aprobă cu avizul custodelui, în vederea punerii în concordanţă cu planul de management integrat. Beneficiarul amenajamentului invită un reprezentant al custodelui la conferinţele de amenajare, în vederea armonizării cu planul de management integrat.
    (3) Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor aplicate în fondul forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei, urmând a sesiza administratorul fondului forestier şi reprezentantul teritorial al autorităţii publice care răspunde de silvicultură în cazul constatării unor nereguli. În acest scop, structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei, înainte de începerea noului an forestier, pentru avizare sau, dacă nu este posibil, imediat după constituirea actelor de punere în valoare, dar înainte de începerea lucrărilor de exploatare a masei lemnoase.
    (4) Administratorul fondului forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei Crovul de la Larion este obligat să transmită custodelui, anual, situaţia aplicării amenajamentelor silvice pe aceste terenuri.
    (5) Lucrările care nu sunt prevăzute în amenajamentele silvice se execută doar cu avizul custodelui şi cu aprobarea autorităţii publice centrale care răspunde de mediu şi silvicultură.
    ART. 8
    (1) Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare cu participarea custodelui sitului ROSCI0101 Larion.
    (2) Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia de a anunţa custodele despre intenţia de organizare a evaluării vânatului pe teritoriul sitului şi a rezervaţiei, cu minimum 7 zile calendaristice înainte de organizarea evaluării.
    (3) Vânătoarea pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este permisă, cu excepţia zonelor de linişte pentru vânat stabilite de custode în colaborare cu autorităţile competente.
    (4) Pe raza sitului ROSCI0101 Larion şi a rezervaţiei activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
    (5) Pentru speciile de lup, urs, râs şi pisică sălbatică, prin planul de management, se stabilesc zone şi perioade în care vânătoarea este restricţionată, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    (6) În privinţa pescuitului şi acvaculturii se respectă prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 9
    (1) Utilizarea păşunilor şi fâneţelor este permisă doar pentru proprietarii/administratorii de terenuri sau de animale din zona sitului ROSCI0101 Larion, cu obligaţia respectării prezentului regulament şi a planului de management integrat.
    (2) Amplasarea de stâne şi adăposturi pastorale, adaptate specificului montan şi încadrate în peisaj, este permisă numai cu avizul custodelui sitului.
    (3) Pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion, activitatea pastorală se desfăşoară respectându-se încărcătura de animale conform bonităţii pajiştilor.
    (4) Este interzisă amplasarea locurilor de târlire la mai puţin de 100 m de pâraie, lacuri şi zone de linişte a vânatului.
    (5) Numărul admis de câini se stabileşte prin contractul de păşunat în funcţie de efectivul de oi din fiecare turmă, în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare.
    (6) Câinii poartă obligatoriu jujee, iar stăpânul este obligat să facă dovada vaccinării acestora.
    (7) Trecerea prin fondul forestier şi la apă se face cu respectarea reglementărilor în vigoare, în baza contractului încheiat cu administratorii proprietarilor de pădure.
    (8) Activitatea pastorală este monitorizată de custodele sitului ROSCI0101 Larion, în vederea evaluării impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
    ART. 10
    Custodele iniţiază periodic studii pentru stabilirea capacităţii de suport a păşunilor. Rezultatele acestor studii sunt aduse la cunoştinţa proprietarilor în vederea reglementării corespunzătoare a păşunatului.
    ART. 11
    Colectarea de specii de floră şi faună se face numai cu avizul scris al custodelui.
    ART. 12
    Capturarea fără drept a oricăror specii de faună sălbatică, distrugerea cuiburilor păsărilor şi colectarea ouălor acestora în raza sitului ROSCI0101 Larion sunt interzise.
    ART. 13
    (1) Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale, fără avizul custodelui, sunt interzise pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion.
    (2) Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale în rezervaţie sunt interzise.
    ART. 14
    (1) Orice plan sau proiect care nu are o legătură directă cu situl ROSCI0101 Larion ori nu este necesar pentru managementul acestuia, dar care ar putea să îl afecteze în mod semnificativ, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, având în vedere obiectivele de conservare a acesteia.
    (2) Avizul custodelui pentru planurile/proiectele menţionate la alin. (1) este obligatoriu.
    ART. 15
    Modificarea planurilor de urbanism din vecinătatea sitului ROSCI0101 Larion se face cu respectarea prevederilor legislaţiei de mediu şi cu avizul custodelui sitului.
    ART. 16
    (1) Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în situl ROSCI0101 Larion şi are ca scop conservarea patrimoniului faunistic, forestier, floristic.
    (2) Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul rezervaţiei se desfăşoară cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
    (3) Activitatea colaboratorilor externi se va desfăşura pe baza unui contract de cercetare, încheiat cu custodele sitului. Clauzele contractuale se stabilesc de comun acord de către părţi, inclusiv dreptul de utilizare a rezultatelor cercetărilor.
    ART. 17
    (1) Custodele acţionează permanent pentru includerea sitului ROSCI0101 Larion în programe de cercetare naţională şi internaţională.
    (2) Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute, pe baza unor studii avizate conform reglementărilor în vigoare.
    (3) Introducerea de specii alohtone pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este interzisă.
    ART. 18
    Accesul turiştilor în perimetrul sitului ROSCI0101 Larion este permis numai pe traseele turistice omologate.
    ART. 19
    Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se afişează la sediul custodelui.
    ART. 20
    Vizitele de grup în perimetrul sitului ROSCI0101 Larion se desfăşoară numai în prezenţa custodelui sau a reprezentantului acestuia.
    ART. 21
    Camparea pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion se face numai în locuri special amenajate şi delimitate.
    ART. 22
    Aprinderea focului pe suprafaţa sitului ROSCI0101 Larion este permisă numai în locurile special amenajate.
    ART. 23
    Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este interzisă.
    ART. 24
    Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule este permisă numai pe drumuri existente - judeţene, comunale şi pe trasee special amenajate şi semnalizate ca atare.
    ART. 25
    Distrugerea panourilor informative şi indicatoare, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale sitului ROSCI0101 Larion este strict interzisă.
    ART. 26
    Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă în perimetrul rezervaţiei.
    ART. 27
    Folosirea substanţelor chimice periculoase pe teritoriul sitului ROSCI0101 Larion este interzisă.
    ART. 28
    Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
    ART. 29
    Verificarea respectării prezentului regulament se face de custodele sitului ROSCI0101 Larion sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
    ART. 30
    Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.
    ART. 31
    În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene, conform prevederilor legale.
    ART. 32
    Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016